Nyheter
12
mar
nyheter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

12.3. Nyhetsgenomgång: Bitcoin, Ethereum, Memes, Microstrategy, Makro

Bitcoins kurs har slagit nya rekord den här veckan. Ethereum bröt 4000-dollarsgränsen och kommer snart att få Dencun-uppdateringen, men negativa saker händer också bakom kulisserna. Meme-coins har gått som en raket under de senaste veckorna. Microstrategy köpte fler bitcoins. Kommer marknaden snart att behöva prisa in en stramare penningpolitik?

Kursen på Bitcoin har nått ett nytt all-time high

Låt oss börja med veckans största nyhet, som är Bitcoin-kursens nya högsta notering! Den tidigare all-time high (ATH) från november 2021 slogs äntligen förra veckan. Bitcoin-investerare var tvungna att vänta på att rekordet skulle slås i 850 dagar.

Den exakta ATH varierar något beroende på källa eftersom Bitcoin inte har något officiellt värde. Vissa källor säger att 2021-toppen var något under 69 000 dollar, medan kursen gick över 69 000 dollar på vissa börser. Men Bitcoin bröt verkligen inte 70 000 dollar-nivån under 2021. Och denna nivå bröts på fredagen förra veckan.

Även om 850 dagar verkar vara en lång väntan, var det en rekordkort tid i Bitcoins historia. Bitcoin har aldrig brutit den tidigare cykelhöjden före halveringshändelsen! Nästa Bitcoin-halvering kommer att inträffa om cirka 5 till 6 veckor.

Till exempel passerades toppen i december 2017 mer än sex månader efter halveringen 2020, dvs. 1105 dagar. Den här gången sattes det nya rekordnivån mer än nio månader tidigare än i den föregående cykeln. Vad är det som orsakar detta?

Anledningen till Bitcoins extraordinära kursrally kan hittas i USA. De spot Bitcoin-ETF:er som kom in på marknaden för två månader sedan har varit en enorm framgång. Bloombergs ETF-analytiker Eric Balchunas beskrev ETF:s framgång med orden ”helt enkelt absurd” igår.

Spot Bitcoin ETF: er har samlat in netto 55 miljarder dollar i investeringar och 110 miljarder dollar i handelsvolym i USA. Sådana siffror förväntades för hela året 2024. Bara förra veckan gick mer än 2,2 miljarder dollar in i fonderna, med en svindlande handelsvolym på 33 miljarder dollar.

Vi har under en lång tid skrivit om de positiva priseffekterna av spot-ETF:er. Effekterna verkar dock vara mycket mer omfattande och snabbare än någon kunde ha förutsett.

Hittills har stora mängder pengar strömmat in i ETF:er dagligen. Hur länge kommer investerare att fortsätta investera kontanter innan de tar ut en del av dem?

Spot ETF:er kom in på marknaden när Bitcoin-kursen var cirka 46 000 dollar. Lanseringen följdes av en sänkning till knappt 40 000 dollar, och den första månaden tillbringades till ett BTC-kurs på mindre än 50 000 dollar. De flesta av januari-köparna är redan upp mer än 50 procent. Om kursuppgången fortsätter kommer vissa snart att ha fördubblat sin investering.

Många traditionella investerare använder ombalansering av portföljen. Om Bitcoin får en andel på 1 % av portföljen, men kursen fördubblas, kommer hälften att säljas. Är slutet av det första kvartalet en potentiell plats för vinsthämtningar?

Lyckligtvis övervakas ETF-flödena dagligen till dollarn. Vi kommer omedelbart att se om trenden börjar vända. Varje investerare bör följa detta om de överväger att sälja Bitcoin inom kort. Till exempel nettoinflödade mer än 500 miljoner dollar till ETF:er igår, så trenden är fortfarande mycket positiv.

Goda och dåliga nyheter om Ethereum

Låt oss sedan diskutera de goda och dåliga nyheterna relaterade till Ethereum. Låt oss börja med de goda nyheterna. Ethereum har också brutit en historisk prisbarriär! Ethereum-kursen steg över 4000 dollar igår för första gången sedan 2021. Historiskt sett har Ethereum-kursen bara varit över denna nivå i cirka två månader.

En annan god nyhet är att Ethereums nästa hard fork, Dencun, kommer att äga rum om två dagar. Om du vill ha mer information rapporterade vi mer detaljerat om denna uppdatering för en månad sen. I korthet kommer Dencun att minska transaktionskostnaderna för Layer 2 med upp till 90 procent.

Så vad sägs om de dåliga nyheterna? Det verkar som att Ethereum spot ETF som förutspåddes i maj inte kommer att hända, åtminstone inte med lika hög sannolikhet som tidigare trott. Ju mer information vi har sett från personer som följer frågan, desto mer skadligt har det varit. Nedan följer en uppdatering från SEC-insider Jake Chervinsky.

För bara en månad sedan ansågs spot ETF vara nästan oundviklig, men utvecklingen har tagit en vändning till det värre. Detta skulle inte vara en dödsstöt för Ethereum, men det skulle förneka Ether det liknande rally som spot ETF har fört till Bitcoin.

En annan dålig nyhet gäller Ethereums tekniska implementering. Ethereum-utvecklaren Ryan Berckmans tog upp ett potentiellt kritiskt problemi X förra veckan som han anser måste åtgärdas i nästa hard fork.

Problemet är i korthet detta: Ethereum staking är för populärt, vilket innebär att det finns för många validerare i nätverket. Om mängden stakeade Ether ökar med ~50 procent uppstår en kritisk situation.

Enligt Berckmans skulle den kortsiktiga lösningen vara att skapa ett incitament för konsolidering av validerare. Detta skulle minska antalet validatorer. Det är fortfarande oklart hur stort och troligt problemet kommer att bli, men vi följer situationen noga.

Meme-coins är väldigt populära

Meme-coins fick en aldrig tidigare skådad popularitet under 2021 års kryptoboom. Fram till dess hade Dogecoin varit den enda betydande representanten för kategorin. År 2021 kom dock hundratals konkurrenter in på marknaden. Många av dessa hade hundtema, dvs. de var utformade för att rida på Dogecoins popularitet.

Många var utan tvekan förvånade över att Dogecoin och Shiba Inu inte kollapsade i rankningslistan för kryptovalutor 2022. Dogecoin har cementerat sin position på topp 10, och Shiba Inu har också hållit sig kvar på topp 20-rankingen. Memes är här för att stanna.

Under de senaste veckorna har värdet på meme-coins återigen exploderat. Precis som de gjorde 2021.

memes

Shiba Inu har återuppstått som ett topp 10-coin för första gången sedan meme-boomen 2021. Bakom de mest betydelsefulla meme-coinsen har Pepe och Floki Inu stigit med nästan 800 procent på 30 dagar. Nya pengar och investerare har äntligen börjat strömma in på marknaden under de senaste veckorna. Ville Runola, VD för den finska börsen Northcrypto, håller med.

“In the past few weeks, there has been a growing interest in crypto investing. This is reflected in the number of visitors to our site and new registrations,” sa Runola.

Northcrypto lade till Dogecoin till sitt erbjudande tidigare i år. Enligt Runola har kungen av meme-coins varit ett populärt val.

“Dogecoin has been a trendy investment among Finns. After being added to the offering, Dogecoing has been our third most popular cryptocurrency (after Bitcoin and Ethereum).”

Det verkar som att investeraraktiviteten har ökat de senaste veckorna. Den monumentala hypen av meme-coins på TikTok har väckt många spekulanter. Vi är fortfarande inte på nivån för toppen 2021, men marknaden börjar vakna!

Microstrategys inköp fortsätter

Microstrategy började köpa Bitcoin i augusti 2020, när Bitcoins kurs låg mellan 11 000 och 12 000 dollar. Företagets första köp var värt 250 miljoner dollar. Idag är Microstrategys Bitcoin-position värd över 14.7 miljarder dollar!

Företaget har fortsatt att köpa Bitcoin till denna dag. Grundaren Michael Saylor gjorde ett X-inlägg igår om ett nytt köp av 12 000 bitcoins till ett genomsnittspris på 68 500 dollar. Med det senaste köpet ökade Microstrategys position till 205 000 bitcoins. Om ytterligare 5 000 BTC kommer bolaget att äga en procent av alla bitcoins!

Saylor var också nyligen gäst på CNBC. Den 12 minuter långa intervjun är inbäddad nedan.

Många investerare har ifrågasatt Microstrategys popularitet som en investering efter spot ETF-manin. Hittills har många använt Microstrategy som en proxy för Bitcoin när direktköp av Bitcoin är omöjligt. Kommer investerare att föredra spot-ETF:er istället för Microstrategy i framtiden?

Enligt Saylor skiljer sig Microstrategy fortfarande avsevärt från en ETF. För det första har ETF:er årliga utgifter som att äga ett företag inte gör. För det andra lånar Microstrategy ständigt pengar för att köpa Bitcoin. Att investera i företaget är på ett sätt en hävstångssatsning på Bitcoin. Det har sina risker, men å andra sidan kan det ge en högre avkastning på en tjurmarknad än en ren Bitcoin-investering.

Microstrategys aktie har stigit med 327 procent på sex månader och med 117 procent sedan årsskiftet. Detta är högre värden jämfört med Bitcoin-kursen.

Har Fed fryst räntesänkningarna?

Låt oss lyfta fram nyheter relaterade till makroekonomi som kan få omfattande effekter på aktie- och kryptomarknaderna. Detta är inte så mycket nyheter som en förändring i makroanalytikernas åsikter.

Låt oss först spola tillbaka till det sista kvartalet 2023. Fed hade avslutat sina räntehöjningar som inleddes våren 2022, och ordförande Powell började antyda räntesänkningar för år 2024.

I december 2023 prisade marknaden in 6-7 räntesänkningar för detta år. Konsensus har förändrats och den första räntesänkningen väntas inte förrän i juni. Och det är inte allt. Fler och fler analytiker tror att räntorna inte nödvändigtvis kommer att sänkas alls i år.

Det har skett en snabb förändring i makroanalytikernas åsikter 2024. Det finns två viktiga skäl till detta:

  1. Inflationen faller inte tillräckligt snabbt till Feds målnivå. Vissa inflationsindikatorer har till och med vänt uppåt samtidigt som det finns ett lönetryck uppåt.
  2. Aktiemarknaden når nya rekordnivåer och arbetslösheten förblir låg.

Fed-chefen Jerome Powell hade velat se en kontrollerad nedåtgående trend, en nedgång i aktie- och bostadspriserna och en liten ökning av arbetslösheten. Detta skulle ha dämpat inflationen och öppnat vägen för räntesänkningar. Många makroanalytiker har också förutspått en recession under de senaste åren.

Fed kan inte sänka sin styrränta i den nuvarande miljön. Om marknaden fortsätter att vara så stark månad efter månad kommer Powell tvärtom att pressas att höja räntan.

Frågan är: Hur kommer marknaden att prissätta i denna nya situation? Under Q3 2023 ökade investerarnas vilja att ta risker kraftigt, vilket återspeglades i krypto- och aktiekurserna. Investerare köper meme coins och Nvidia eftersom alla tror att räntorna kommer att sjunka och penningpolitiken kommer att lättas.

Kommer marknaden att vakna upp till en ny verklighet vid någon tidpunkt och börja korrigera räntorna lägre?

Du bör också kolla vår tidigare nyhetssammanfattning. Den artikeln täckte många intressanta ämnen som du kanske också är intresserad av!

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!