Nyheter
13
feb
nyheter ethereum

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

13.2. Nyhetsgenomgång: Dencun, ERC-404, Monero, Celsius, FTX, Bitcoin ETF

Ethereums Dencun-uppdatering var planerad till mars i år. ERC-404 är den nya heta token-standarden! Binance avlistade den privata valutan Monero. Celsius och FTX börjar återbetala sina kunder. Blackrock och Fidelity dominerar Bitcoin ETF-racet i USA.

Uppdatering av Ethereums Dencun

Ethereums Dencun-uppdatering fick ett officiellt schema förra veckan. Dencun kommer att lanseras på Ethereums MainNet den 13 mars. Namnet Dencun kommer från stjärnan Deneb och den mexikanska staden Cancun, där Ethereums Devcon 3-evenemang hölls.

Dencun är en del av Ethereums uppdateringsprocess mot det så kallade Ethereum 2.0-tillståndet. Tidigare betydande uppdateringar har inkluderat:

  • Beacon Chain:December 2020
  • The Merge:September 2022
  • Shapella:April 2023

Beacon Chain var en Proof of Stake-blockkedja som lanserades tillsammans med Ethereums Proof of Work-blockkedja. I uppdateringen The Merge upphörde PoW en gång för alla. Detta innebar slutet för Ethereum-mining. I Shapella-uppdateringen låstes de stakade ETH-tokens äntligen upp.

Dencun består av nio olika uppdateringar. I Ethereum-communityn kallas uppdateringar för EIP, vilket står för Ethereum Improvement Proposal. Den mest betydelsefulla av uppdateringarna är EIP-4844. Den innehåller en uppdatering som kallas Proto-Danksharding. Detta namn kommer från Ethereum-utvecklaren Dankrad Feist och aliaset ”Protolambda”.

Den kommande uppdateringen är ett steg mot sharding. Sharding är en teknik som gör det möjligt för Ethereum att skala till samma nivå som sina konkurrenter. Med sharding delas blockkedjan upp i mindre delar som kallas shards. Ethereum kommer att implementera Dankrad Feist-versionen av sharding, dvs. danksharding.

Dencun-uppdateringen gör Ethereum Layer 2s (Optimism, Arbitrum, Base, etc.) billigare och mer effektiva. Detta görs med hjälp av en ny datatyp som kallas binary large object (blob). I framtiden kommer Layer 2-data att lagras i blobbar när de överförs till Ethereums blockkedja.

Blob är ett billigare och mer effektivt sätt att lagra data än det nuvarande, och blobs raderas automatiskt efter ett par veckor. På grund av detta belastar de också noderna i Ethereum-nätverket mindre.

Dencun är främst en uppdatering av Layer 2s. Transaktionskostnaderna för Ethereum MainNet kommer inte att bli billigare med Dencun. Det kommer först att ske när sharding-tekniken implementeras. Innan dess kommer det att komma fler uppdateringar, som Dencun.

Coin Bureau-kanalen har publicerat en omfattande video på YouTube om Dencun, vilket är värt att kolla in.

ERC-404 är ett nytt och spännande tokenformat

Låt oss fortsätta med nyheter relaterade till Ethereum. En ny tokenstandard, ERC-404, diskuterades i sociala medier i februari. Det är en spännande nyhet som kombinerar NFT och traditionella Ethereum-tokens.

För närvarande finns det två huvudtyper av tokens i Ethereum-nätverket:

  • ERC-20:Alla vanliga tokens som Tether, Chainlink eller Shiba Inu
  • ERC-721:NFTs (även ERC-1155 används)

ERC-20-tokens fungerar som euro eller andra kryptovalutor. De kan delas upp i fraktioner, och ett USDC eller en Shiba Inu i din plånbok är värd lika mycket som motsvarande token i någon annans plånbok. ERC-721-formatet används för att skapa NFTs. Det är en unik token som inte kan delas upp i mindre delar.

ERC-404 länkar formaten ERC-20 och ERC-721 till varandra. Klicka på bilden i inbäddningen nedan för att få mer information om ämnet.

Den mest populära implementeringen av ERC-404-tekniken kallas Pandora. I praktiken fungerar den enligt följande:

  • Pandora innehåller 10 000 vanliga ERC-20-tokens kopplade till 10 000 NFT:er.
  • ERC-20-tokens kan handlas som alla andra tokens.
  • Till exempel kan du köpa 0.25 Pandora-tokens, så att du kan äga en NFT delvis.
  • Om du köper minst en hel Pandora-token kommer din plånbok automatiskt att ha en NFT kopplad till den.
  • Om du säljer Pandora-tokens så att ditt innehav faller under en hel token, kommer NFT att förstöras från din plånbok.

Det spännande med tekniken är att varje gång minst en PANDORA-token skickas från en plånbok till en annan, skapas NFT på nytt. Och den nyskapade NFT kan vara av en sällsyntare typ än tidigare. Detta möjliggör den så kallade NFT re-roll.

ERC-404 är ett riktigt intressant koncept. Det är ett experiment som utvecklats av Pandora-projektet och som inte har gått vidare genom den officiella Ethereum Upgrade Process (EIP). I det avseendet liknar det Ordinals-protokollet som skakade om Bitcoin-världen för ett år sedan.

Pandoras pris steg från hundratals till mer än 30 000 dollar när det var som högst. För närvarande kostar en Pandora-token cirka 22 000 dollar. Den är inte noterad på välkända börser, men handel är möjlig på den decentraliserade Uniswap-börsen.

Binance avlistar Monero

Världens mest kända privata krypto, Monero, har varit den kryptovaluta som presterat sämst på topp 100-listan under de senaste sju dagarna. Nästan hela kryptomarknaden är på vinst, men Moneros XMR-token är för närvarande cirka 17 procent på minus.

Anledningen till Moneros nedgång kan hittas i Binance. Världens ledande kryptovalutabörs meddelade förra veckan att de snart kommer att ta bort Monero från sina urval. Beslutet var inte förvånande, eftersom privata kryptor har varit i tillsynsmyndigheternas sikte i flera år. Som ett resultat av tillkännagivandet föll Moneros pris med mer än 30% men har sedan dess återhämtat sig.

Moneros officiella X-konto gjorde följande inlägg relaterat till ämnet.

Att Monero lämnar Binance innebär inte slutet för XMR-handeln. De välkända börserna, t.ex. Gate.io, KuCoin och Kraken, listar fortfarande Monero. Det skulle dock inte vara förvånande om denna trio också tog bort Monero från sina urval.

I framtiden kommer handeln med privata kryptovalutor förmodligen att flyttas till decentraliserade börser.

Ur en vanlig investerares synvinkel är privata kryptor kanske det sämsta möjliga investeringsobjektet. Det regulatoriska tryck som beskrivs ovan driver dem långsamt bort från de största börserna, vilket gör det svårt att köpa privata kryptovalutor.

Marknaden visar också tydligt att investerare inte är intresserade av privata kryptor. Monero är det enda privacy coin som passar in på topp 100-listan, och Monero kurs ligger 76 procent under ATH. Andra privata kryptovalutor har försvunnit från rubrikerna under de senaste åren. Det har även Monero gjort, om man bortser från nyheter relaterade till avnoteringar av kryptobörser eller brottslighet.

Privata kryptovalutor kommer aldrig att försvinna från marknaden. De har sin fanbase, och kanske kommer integritet att bli en betydande trend en dag. I väntan på det finns det mycket bättre investeringar på marknaden.

Celsius och FTX börjar betala tillbaka till fordringsägare

Kryptolånetjänsten Celsius och FTX-börsen var de största namnen i konkursvågen som chockade kryptobranschen 2022. Båda företagen betjänade miljontals kunder vars medel har varit låsta i konkursförfaranden i över ett år.

Överraskande nog återbetalar både Celsius och FTX miljarder dollar till sina fordringsägare. Många trodde att de skulle förlora vartenda öre.

Celsius meddelade för två veckor sedan att företaget har genomgått ett konkursförfarande och kommer att återbetala tre miljarder dollar till sina fordringsägare. Detta innebär en avkastning på cirka 58%, men för vissa kryptovalutor är siffran betydligt lägre (t.ex. Bitcoin 30%).

Miningbolaget Ionic Digital Inc. kommer också att uppstå ur Celsius konkurs, vars aktier investerarna kommer att få. Det förväntas bli noterat på den amerikanska börsen. Anledningen till detta företag är Celsius betydande investeringar i Bitcoin-mining, som inte har likviderats.

Den goda nyheten för FTX-börsens fordringsägare är att FTX har för avsikt att återbetala medlen till sina kunder till 100%. Detta var verkligen en positiv överraskning för många!

Den dåliga nyheten för kunderna är att FTX kommer att återbetala de medel som var prissatta vid tidpunkten för konkursen. Om du ägde en Bitcoin i FTX, som var prissatt till cirka 20 000 dollar vid tidpunkten för händelsen, kommer du att få en återbetalning på 20 000 dollar. Vid dagens pris skulle din bitcoin vara värd 50 000 dollar.

Under de senaste månaderna har det också förekommit rykten om en omstart av FTX-börsen. Dessa planer har nu övergivits.

Vad hände med grundarna av Celsius och FTX? Celsius VD, Alex Mashinsky, väntar på att rättegången ska börja. Rättegången mot FTX-börsens VD Sam Bankman-Fried inleddes i oktober 2023, och han kommer att få sin slutgiltiga dom i slutet av mars.

Blackrock och Fidelity dominerar spotmarknaden för Bitcoin ETF

De första spot Bitcoin ETF:erna i historien godkändes i USA för en månad sedan. Det hade redan funnits terminsbaserade ETF:er på marknaden, som inte direkt påverkar priset på Bitcoin. Men spot-ETF:er förvärvar äkta bitcoins när deras andelar köps.

ETF:er orsakade ett betydande säljtryck på Bitcoin-priset under de första två veckorna. Anledningen var den enorma försäljningen av Grayscale (GBTC) ETF-aktier. En av säljarna var konkursboet FTX, som vi nämnde i föregående kapitel. Grayscales utflöden uppgick i genomsnitt till 500 miljoner dollar per dag, vilket ofta var högre än de totala inflödena i alla andra spot Bitcoin ETF:er.

Trenden vände dock den 25 januari. Det var den första betydande nedgången i GBTC-försäljningen, och det kombinerade flödet av spot-ETF:er har varit nettopositivt sedan dess.

Nedan visas data som samlats in av Bitmex Research från förra lördagen.

Som du kan se från tabellen, på torsdag och fredag förra veckan, var det ett totalt inflöde på 405 respektive 542 miljoner dollar. Det är inte konstigt att Bitcoins pris har stigit de senaste dagarna.

Blackrock och Fidelity har dominerat nya ETF:er sedan starten. Blackrock kontrollerar nu 4,2 miljarder dollar i bitcoins, och Fidelity kontrollerar 3,5 miljarder dollar. De andra nya ETF-aktörerna kontrollerar 2,6 miljarder dollar i tillgångar.

Grayscale är fortfarande den överväldigande marknadsledaren på 22 miljarder dollar. Detta beror på att Grayscale omvandlade sin långvariga fond till en ETF. Grayscale har förlorat investeringar till ett värde av 6,4 miljarder dollar.

De amerikanska spot Bitcoin ETF:erna innehar nu drygt 34 miljarder dollar i bitcoins. Mätt i Bitcoin motsvarar detta mer än 680 000 BTC. Nya ETF:er (andra än Grayscale) har samlat in nästan 217 000 BTC under månaden.

Du bör också kolla vår tidigare nyhetssammanfattning. Den artikeln täckte många intressanta ämnen som du kanske också är intresserad av!

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!