Nyheter
16
jan
nyheter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

16.1. Nyhetsgenomgång: BTC ETF, ETH ETF, Northcrypto, euro-stablecoins, hacks

SEC godkände alla spot Bitcoin ETF-ansökningar förra veckan! Spekulationer om spot Ethereum ETF startade omedelbart. Northcrypto lade till Dogecoin i sitt kryptourval. Euro-stablecoin-marknaden växte långsamt under 2023. Vi täcker också ett par hackningsfall från januari.

SEC godkänner alla 11 Spot Bitcoin ETF-ansökningar!

Förra veckan skrevs historia i kryptobranschen. På onsdagen godkände US Securities and Exchange Commission (SEC) alla 11 öppna Bitcoin ETF-ansökningar. Kryptoentusiaster har väntat på detta godkännande i över tio år!

Det har funnits terminsbaserade Bitcoin ETF:er i USA sedan 2021. Spot ETF skiljer sig dock avsevärt från terminsbaserade ETF:er eftersom spot ETF innehar riktiga bitcoins. Detta innebär att köp av spot ETF-aktier skapar ett uppåtriktat tryck på Bitcoin-priset. Läs mer om Bitcoin ETF i den här artikeln: Bitcoin ETF förklarat.

SEC och dess chef, Gary Gensler, har varit mycket anti-krypto sedan slutet av 2022. Gensler erkände att SEC:s nederlag i den rättsliga striden mot Grayscale (i augusti 2023) effektivt tvingade byrån att godkänna spot ETF-ansökningar. Cameron Winklevoss sammanfattade situationen väl med detta X-inlägg.

SEC gav motvilligt sitt godkännande, vilket framgår av Genslers kommentarer förra veckan.

While we approved the listing and trading of certain spot Bitcoin ETP shares today, we did not approve or endorse Bitcoin. Investors should remain cautious about the myriad risks associated with Bitcoin and products whose value is tied to crypto.

Följande spot Bitcoin ETF:er är nu godkända i USA:

NYSE

 • Bitwise Bitcoin ETP Trust (BITB)
 • Hashdesh Bitcoin ETF (DEFI)
 • Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

CBOE

 • ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB)
 • Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC)
 • Wisdomtree Bitcoin Trust (BTCW)
 • Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO)
 • VanEck Bitcoin Trust (HODL)
 • Franklin Bitcoin (EZBC)

NASDAQ

 • Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR)
 • iShares Bitcoin Trust (IBIT)

Grayscales Bitcoin Trust har funnits på marknaden under en längre tid, men dess struktur omvandlades till en ETF. Handeln med ETF:er startade omedelbart på torsdagen. Handelsvolymen under de två första dagarna ökade till 7,8 miljarder dollar och fondernas nettovärde ökade med mer än 800 miljoner dollar.

Som tabellen visar beslutade många GBTC-ägare att repatriera sina vinster, eftersom GBTC-fondandelar handlades till en betydande premie under hela förra året.

Varför resulterade 7,8 miljarder i volym i endast 800 miljoner dollar i nettotillväxt? Det beror på att professionella handlare gör mycket dagshandel i ETF-andelar, letar efter arbitrage och spekulerar i fondernas popularitet. Detta skapar en hel del kortsiktiga köp- och säljvolymer.

Bitcoins kurs rörde sig knappt alls på publiceringsdagen. Växelkursen började sjunka på fredagen när betydande GBTC-försäljningar också sågs. Dessutom rapporterade olika valvarningstjänster stora rörelser av valar i blockkedjan. Många storskaliga spelare bestämde sig för att ta ut sina vinster.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att lanseringen av ETF:en var det närmaste man kan komma ett ”köp ryktet, sälj nyheten”-scenario. Marknaden hade prisat in godkännandet som förväntat och ingen positiv reaktion sågs. De långsiktiga effekterna kommer att synas under de kommande månaderna och åren.

Godkänns Ethereum ETF:er härnäst?

Den största vinnaren av Spot Bitcoin ETF-lanseringen var Ethereum. Ethers kurs ökade nästan samma sekund som SEC meddelade att de skulle godkänna Bitcoin ETF:er på onsdagen förra veckan.

Ethereum har varit på nedgång jämfört med Bitcoin i över två år. Förra veckan såg ETH/BTC-paret det så kallade ”God candle” när Ethereum steg mer än 17 procent jämfört med Bitcoin. Grafen nedan visar ETH/BTC-kvoten för varje vecka.

ethbtc

Ethereums uppgång beror på att investerare spekulerar i att acceptera spot Ethereum ETF. Det finns för närvarande sju ansökningar, och tidsfristen för SEC-godkännande löper ut i maj.

Ett godkännande av Spot ETF skulle ge legitimitet åt Ethereum och sätta stopp för åratal av spekulationer i USA om Ethereums status (säkerhet eller inte). SEC-chefen Gary Gensler har fortfarande inte besvarat frågan uttömmande.

Ethereum lanserade redan terminsbaserade ETF:er på marknaden i oktober 2023. Även om lanseringen av dessa var en flopp, förde den framför allt spot ETF mycket närmare. Det är svårt för SEC att avvisa en spot ETF-produkt om terminerna redan finns på marknaden.

Dessutom skulle Grayscale kunna stämma SEC om det inte är tillåtet att konvertera sin Ethereum-fond till en ETF – precis som i fallet med Bitcoin. SEC skulle mycket sannolikt förlora denna strid.

Bitcoincenter var konsekvent av uppfattningen att godkännandet av spot Bitcoin ETF praktiskt taget låg på bordet när Blackrock ansökte i juni. När det gäller Ethereum är situationen inte riktigt så tydlig, men sannolikheterna är starkt i riktning mot acceptans.

Blackrocks VD Larry Fink gav också sitt stöd förra veckan i en intervju med CNBC:

I see value in having an Ethereum ETF. These are just stepping stones towards tokenization and I really do believe this is where we’re going to be going.

Blackrock har också en spot Ethereum ETF ansökan på gång.

Om SEC inte sätter käppar i hjulet och den regulatoriska situationen förändras under våren, kommer Gary Gensler inte att ha något annat val än att acceptera spot Ethereum ETF också. Ju mer sannolikt marknaden anser att detta scenario är, desto större kommer prisuppgången på Ethereum att bli under de kommande månaderna!

Northcrypto lade till Dogecoin i sitt urval!

Den finska kryptobörsen Northcrypto meddelade förra veckan att de har lagt till en intressant kryptovaluta till sitt erbjudande. Det är det mest kända meme-coinen på marknaden, Dogecoin.

Detta är förmodligen ett önskat tillägg, eftersom Dogecoin är en topp 10-kryptovaluta efter marknadsvärde och en av de äldsta, fortfarande fungerande, kryptorna på marknaden. Dogecoin grundades redan 2013. Den blev bara enormt populär på 2020-talet tack vare Elon Musk.

dogecoin northcrypto

Med sina X-inlägg orsakade Elon Musk drastiska prisökningar för Dogecoin under den tidigare tjurmarknaden. Många kommer ihåg Musks upptåg på Saturday Night Live-showen i maj 2021. Vid den tiden steg Dogecoin-kursen så högt som 0.74 dollar.

2023 var inte på något sätt ett bra år för Dogecoin. I slutet av oktober låg Dogecoins kurs tydligt på minus för 2023, men uppgången under Q4 gjorde att det steg med cirka 29 procent. Dessa avläsningar är långt ifrån de för t.ex. Bitcoin, Ethereum eller Solana.

En anledning till Dogecoins tysta existens kan hittas i Elon Musks riktning. Musk har inte twittrat värre än ett meme-coin under de senaste åren, och mannens fokus har (av goda skäl) legat på viktigare frågor.

Det verkar dock som att Dogecoin har utvecklat en riktigt stark fanbas under 2020-talet. Många förväntade sig att DOGE skulle falla långt från toppositionerna under den tidigare björnmarknaden, men Dogecoin är fortfarande på topp 10-listan över kryptovalutor.

Dogecoin kommer förmodligen att stiga under nästa tjurmarknad som de tidigare eftersom dess varumärke i kategorin meme-coin är i en klass för sig. Det är dock redan en så stor valuta i termer av marknadsvärde att dess största uppgångar har setts.

Bitcoincenter har en tydlig nybörjarguide för att köpa Dogecoin om du är intresserad av att investera i denna kryptovaluta.

Marknaden för euro-stablecoins växte långsamt

Låt oss nu ta en titt på stablecoin-marknaden i euro. Stablecoins som backas upp av den amerikanska dollarn (USDT, USDC, DAI, etc.) har dominerat kryptomarknaden fram till nu med en marknadsandel på nästan hundra procent.

Euron är en stor världsvaluta och många europeiska användare finns på kryptomarknaden. Man kan föreställa sig att det skulle finnas en efterfrågan på euro-stablecoins. Det hjälper användare som bor i eurozonen att undvika valutarisk.

Ett problem för att införa euro-stablecoins har varit den amerikanska dollarns dominans. Euron förlorade över 20 procent av sitt värde mot dollarn 2021-2022. Även om valutan har återhämtat sig under 2023 föredrar många europeiska investerare fortfarande att hålla dollar snarare än euro.

Om du vill hålla koll på utvecklingen av eurobaserade stablecoins ska du följa Juuso Roinevirta i X. Juuso arbetar med den finska EUROe och uppdaterar marknaden för euro stablecoin. Här är situationen i början av januari 2024:

År 2023 växte Euro-stablecoin-marknaden blygsamt med bara 20 procent. Marknaden krympte om man tog bort den största stablecoinen, AEUR, från räkningarna. Utvecklingen är därför riktigt svag. En marknad på mindre än 300 miljoner är mikroskopisk jämfört med enbart Tethers marknadsvärde på 95 miljarder dollar.

AEUR, som lanserades av schweiziska Anchored Coins AG, var förra årets största överraskning. Den börsnoterades via Binance först i december men hade ändå ett börsvärde på över 70 miljoner euro i slutet av året.

Regleringen av stablecoins kommer att förändras i Europa sommaren 2024 när MICAR-lagstiftningen träder i kraft. Det kommer sannolikt att leda till en drastisk tillväxt på stablecoin-marknaden i euro.

Lär dig mer om stablecoins i den här artikeln: Nybörjarguiden kring stablecoins.

Framgångsrika och misslyckade fall av hacking

Slutligen, låt oss granska några hackningsfall från början av januari. Hackningen av 2024 började redan den första dagen när cross-chain-bron Orbit drabbades av mer än 80 miljoner dollar i förluster. Du kan läsa mer om ämnet i den tidigare nyhetsgenomgången.

SEC:s X-konto kapades

Det mest omtalade fallet under den senaste veckan var X-kontot för US Securities and Exchange Commission, som kapades bara en dag före det officiella godkännandet av spot Bitcoin ETF. Som du kanske förväntar dig publicerade hackaren ett äkta utseende meddelande om ETF-godkännande på kontot.

sec tweet

Nuförtiden är kryptoinvesterare så skeptiska att få går för det. Priset på Bitcoin steg huvudsakligen bara baserat på botarnas köp. SEC tog snabbt över kontot och sa att det var ett falskt alarm.

Intressant nog skulle hackaren säkert ha orsakat mycket värre förödelse genom att twittra om avslaget av ETF. Bitcoins pris kunde lätt ha kollapsat med upp till 20 procent snabbt.

XRP attack mot Bitfinex misslyckades

Igår såg vi en sällsynt attack på XRP Ledger när en okänd part försökte stjäla många XRP-tokens från Bitfinex-börsen.

Hackaren utnyttjade den kända sårbarheten för partiella betalningar i XRP Ledger. Den gör att mottagaren kan luras att betala en enormt stor transaktion, även om det bara rör sig om en överföring på några cent.

Om attacken hade varit framgångsrik skulle hackaren teoretiskt ha tömt upp till 15 miljarder XRP-tokens, dvs. praktiskt taget alla XRP-tillgångar på Bitfinex-börsen. Bitfinex säkerhetsinställningar flaggade dock transaktionen som misstänkt och den gick inte igenom.

Ovan är Bitfinex VD Paolo Ardoinos X-inlägg om ämnet.

Radiant Capital förlorade 4,5 miljoner dollar

DeFi-lånetjänsten Radiant Capital fick äran att vara det andra målet för hacking 2024. Den 2 januari förlorade Radiant Capital cirka 1900 ETH, värt cirka 4.5 miljoner dollar vid tidpunkten för incidenten.

Radiant Capital är en lånetjänst som bygger på LayerZero-protokollet. LayerZero gör det möjligt att bygga en utlåningstjänst som kombinerar likviditet mellan flera olika DeFi-appar som kan köras på olika blockkedjor. För närvarande arbetar Radiant på Arbitrum- och BNB Chain-plattformarna.

Hackaren utnyttjade sårbarheten när Radiant Capital öppnade en ny USDC-marknad på Arbitrum-plattformen.

Som ett resultat av attacken inaktiverade Radiant Capital tillfälligt alla utlåningsfunktioner på Arbitrum-plattformen. De återställdes dock tre dagar senare efter revisionen. De förluster som drabbade användarna förblev måttliga och deras kompensationer behandlades individuellt.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!