Nyheter
17
okt
nyhet

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

17.10. Nyhetsgenomgång: SBF, BitVM, Cointelegraph, Mellanöstern, Ferrari

Sam Bankman-Frieds rättegång inleddes i New York. BitVM tar smarta kontrakt till Bitcoin-miljön utan en programvaruuppdatering. Cointelegraphs falska nyheter kostade investerare mer än 100 miljoner dollar. Hur kan krisen i Mellanöstern påverka Bitcoins utveckling? Ferrari började acceptera betalningar med kryptovalutor.

Sam Bankman-Frieds rättegång inleddes

Förra veckans största nyhet var rättegången mot Sam Bankman-Fried i New York. Om någon av läsarna inte var på plats för ett år sedan så är Sam Bankman-Fried grundare och VD för FTX-börsen, som kollapsade i november 2022. Du kan läsa en mer detaljerad rapport om vad som hände i den här artikeln.

Kort sagt, om anklagelserna mot SBF är sanna kommer mannen att gå till historien som en av de största ekonomiska brottslingarna tillsammans med Bernie Madoff.

Rättegången har inletts med åklagarsidans vittnen. Situationen är allvarlig för SBF, eftersom de flesta av hans medarbetare har erkänt sig skyldiga och samarbetat med åklagarna i utbyte mot ett lägre straff. Det viktigaste vittnet kommer troligen att vara Caroline Ellison, VD för Alameda Research.

Alameda Research var också den investeringsfond som grundades av Bankman-Fried och som var kärnan i hela röran. Den tog vårdslösa risker och lånade pengar till olika investeringar, vilket orsakade ett miljardhål i bolagets balansräkning. Caroline Ellison vittnade förra veckan om att hon och hennes team kände till detta, och att de medvetet ”lånade” FTX-kundernas pengar för att fylla hålet.

Detta är vad den populära kryptodetektiven Coffeezilla rapporterade förra veckan.

Följande saker har blivit uppenbara genom Ellisons och andra vittnens uttalanden:

  1. FTX kundmedel användes för att reparera Alameda Researchs balansräkning långt före börskraschen.
  2. Sam Bankman-Fried presenterade offentligt FTX som en stabil aktör på marknaden, trots att jag mycket väl visste att han hade stulit pengar från börsens kunder.
  3. Brotten begicks med Bankman-Frieds godkännande och/eller på hans order.
  4. SBF gjorde stora investeringar utan att bry sig om riskerna.

Dessutom har FTX verksamhet läckt ut fler och fler upprörande detaljer, som kan hittas i mer detalj på webbplatserna för olika nyhetstjänster, YouTube-kanaler och Twitter-konton.

FTX och Alamedas nyckelpersoner har vittnat genom FTX:s CTO Gary Wang, Alamedas VD Caroline Ellison och FTX:s tekniska chef Nishad Singh. Sam Bankman-Fried har hittills inte hörts i vittnesbåset.

Frågan är om SBF ens bör sitta i vittnesbåset?

Advokat Sam Enzer kommenterade i videon ovan att ett vittnesmål skulle vara det enda sättet för SBF att ändra utgången av rättegången. I annat fall är han skyldig. Problemet är dock att SBF skulle kunna förvärra situationen och till och med lägga tiotals år till hans straff!

Situationen på SBF ser mycket illa ut så här långt. Alla tänkbara ekonomiska brott har begåtts i FTX och Alameda, det råder det ingen tvekan om. Rättegången kommer att avgöra om det var slarv, överdrivet risktagande eller planerade (läs: avsiktliga) brott. Detta perspektiv avgör längden på SBF:s dom. Det är ett tämligen omöjligt scenario att Bankman-Fried skulle gå fri efter rättegången.

BitVM tar smarta kontrakt till Bitcoin

En intressant forskningsrapport om Bitcoin publicerades förra veckan. Inlägget gjordes av Robin Linus och har titeln ” BitVM: Compute Anything on Bitcoin.” Du kan läsa en sammanfattning i X-inlägget nedan, inklusive en länk till vitboken.

BitVM är en förkortning av Bitcoin Virtual Machine. En virtuell maskin är en virtuell processor som exekverar programkoden för smarta kontrakt. Den mest välkända virtuella maskinen är EVM, dvs. Ethereum Virtual Machine. Alla andra plattformar för smarta kontrakt har sina egna.

Från detta kan vi dra slutsatsen om syftet med BitVM. Enligt Linus kan BitVM föra över de smarta kontrakt som är bekanta från Ethereum till Bitcoin-miljön. Alla tunga beräkningar kan säkras på Bitcoins blockkedja, till skillnad från nu.

BitVM skulle tekniskt sett fungera ungefär på samma sätt som Optimistic rollup-tekniken i Ethereum. BitVM tar bearbetningen av smarta kontrakt utanför kedjan, dvs. utanför Bitcoins blockkedja. Detta möjliggör tunga beräkningar utan att belasta Bitcoin-blockkedjan. BitVM skulle endast använda Bitcoin-blockkedjan för att verifiera de slutliga resultaten.

En viktig punkt är att Linus BitVM inte skulle kräva några ändringar i Bitcoins programkod. Det skulle inte finnas något behov av en så kallad soft fork-uppdatering, som Taproot såg för ett par år sedan.

BitVM har fått ett försiktigt positivt och intresserat mottagande i Bitcoin-communityn. Bitcoin-centret följer utvecklingen av denna teknik med intresse.

Cointelegraphs falska nyheter fick Bitcoin att skjuta i höjden

Marknaden såg en riktig nyhetsbomb på måndagen (16 oktober). På eftermiddagen började meddelanden spridas i X om att Blackrocks spot Bitcoin ETF hade fått godkännande från SEC, som övervakar den amerikanska värdepappersmarknaden.

Blackrock förväntas få godkännande för den första spot Bitcoin ETF-produkten vid årsskiftet. Spot Bitcoin ETF har varit efterlängtad i USA i tio år och har varit ett av de största samtalsämnena under de senaste månaderna. Det är därför det är stora nyheter.

Ingen förväntade sig att ETF skulle godkännas så tidigt, så Cointelegraphs nyhet var en fullständig överraskning.

Marknaden reagerar på en sådan bomb som du kanske förväntar dig. Bitcoins pris sköt snabbt i höjden och steg från cirka 28 000 dollar till 30 000 dollar på bara cirka fem minuter.

I bilden nedan kan du se Bitcoins prisrörelser. En candle motsvarar en minut.

btc1min

As you can guess from the picture, this news was expensive for investors. According to data from Coinglass, due to the price reaction caused by the X post, investors’ positions were liquidated to the value of 105 million dollars. Most of these were shorts that were destroyed by the rally. The news also triggered greedy long levers, who lost their money in the rapid collapse of the exchange rate.

Så det var falska nyheter. En anställd på Cointelegraph hade reagerat på ett meddelande som setts på Telegram och publicerat nyheten på Cointelegraphs X-konto innan verifiering. Cointelegraph redigerade nyheten efter att ha fått mer information och slutade med att ta bort den. I det skedet var det dock för sent, eftersom marknaden redan hade gjort sitt drag.

Cointelegraph har publicerat en officiell rapport om vad som hände.

Fallet har gett upphov till olika konspirationsteorier, men det har inte funnits några bevis för att den person som publicerade nyheten (eller hans närmaste krets) gynnades ekonomiskt av uppgången.

Mellanösternkrisens inverkan på Bitcoin-kursen

De största nyhetsrubrikerna i oktober har kommit från Israel. Ingen har väl kunnat undgå att se bilder eller filmer på offren i Israel och Gaza. Många undrar om krisen också kommer att utvidgas till en större konflikt i hela Mellanösternregionen.

Vi kommer inte att spekulera i geopolitik nu, men vi tittar på situationen ur en investerares synvinkel. Hur påverkar olika krig, terroristattacker och andra geopolitiska kriser marknaden? Hur skulle en eventuell kris återspeglas i Bitcoins kurs?

Generellt kan man säga att förmodligen alla överskattar de geopolitiska händelsernas inverkan på aktiemarknaden. Även om det är en konflikt som har pågått i flera år eller den största terroristattacken under ett decennium, är aktiemarknadens reaktion ofta mycket måttlig.

I tabellen nedan listas de mest kända konflikterna under 80 år och förändringarna på aktiemarknaden.

war-crisis

Det finns inte många kriser i Bitcoins historia, men den kan ses i detta sammanhang ur samma perspektiv som aktiemarknaden. Krig och kriser skapar alltid osäkerhet, vilket får investerare att minska risken i sina portföljer och flytta till dollarn (eller guld). Bitcoin och andra kryptovalutor är en högriskinvestering för de flesta investerare.

I Mellanöstern skulle oljan förmodligen ha störst inverkan på marknaden på kort sikt. Om en expanderande konflikt skapar osäkerhet kring oljeförsörjningen kan det höja oljepriserna betydligt. Detta skulle leda till ett inflationstryck, eftersom oljan praktiskt taget är en del av priset på varje produkt genom transportkostnaderna.

Det är fortfarande svårt att bedöma utvecklingen i Mellanöstern. Historiska data tyder dock på att investerare inte bör få panik i förväg och förvänta sig att en potentiellt utvidgad konflikt kommer att kollapsa marknaden med tiotals procent.

Ferrari accepterar betalningar i kryptovalutor

Lamborghini eller ”Lambo” har alltid symboliserat snabb rikedom i Bitcoin-världen. Denna status kan komma att överföras till den italienska konkurrenten i framtiden, eftersom biltillverkaren Ferrari har meddelat att de kommer att acceptera kryptobetalningar.

Ferraris Chief Marketing and Commercial Officer, Enrico Galliera, sa detta i en intervju med Reuters.

Många läsare kommer säkert ihåg händelserna våren 2021 när Elon Musks Tesla gjorde ett liknande tillkännagivande. Musk avbröt dock Bitcoin-betalningarna eftersom Tesla fick för mycket press från institutioner på grund av ”smutsighet” av Bitcoin-mining.

Enligt Enrico Galliera påverkades Ferraris beslut av det faktum att kryptovalutor går i rätt riktning när det gäller energianvändning. Ethereum gick nyligen ifrån Proof of Work, och Bitcoin-mining använder också i allt högre grad förnybara energikällor.

I sådana nyheter är det dock viktigt att notera om Ferrari accepterar krypton eller om de bara är ett accepterat betalningsmedel. Nu handlar det om det senare fallet.

Ferrari kommer att fortsätta att acceptera fiatvaluta som betalning för sina bilar. Samarbetet med BitPay gör det möjligt för kunden att betala med kryptovalutor. BitPay omvandlar denna betalning till dollar för Ferraris konto.

Även om Ferrari inte håller krypton är det ändå ett steg i rätt riktning. Ferrari kommer att börja acceptera kryptobetalningar först i USA och kommer att utöka alternativet till Europa i framtiden.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!