Nyheter
19
dec
nyheter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

19.12. Nyhetsöversikt: Bitcoin, Ledger, Richard Heart, Lugano, Fed

Transaktionsavgifterna för Bitcoin har stigit till tiotals dollar. En kritisk sårbarhet relaterad till Ledger åtgärdades i tid. Richard Heart är fortfarande på flykt från finska och amerikanska myndigheter. Den schweiziska staden Lugano accepterar Bitcoin för kommunala tjänster och skatter. Fed signalerar slutligen en sänkning av räntorna.

Transaktionsavgifterna för Bitcoin de högsta på 2,5 år

Bitcoin-communityn har tillbringat de senaste månaderna med att leva lugnt och njuta av prisökningen från den snart släppta spot-ETF:erna. Men mycket uppståndelse har börjat igen bland Bitcoin-entusiasterna. Anledningen är återigen Ordinals, som slog rubrikerna för första gången våren 2023.

Ordinals-protokollet är ett ”tillägg” till Bitcoin som lanserades tidigare i år. Du kan lagra NFT:er (videor och bilder) med Ordinals på Bitcoins blockkedja. Ordinals föddes som en biprodukt av Taproot-uppdateringen som släpptes 2021, eftersom den frigjorde användningen av Bitcoin-blockets metadata, som tidigare var begränsat till ett mycket litet antal tecken.

Ordinals har delade meningar bland Bitcoins maximalister. Vissa maxis motsätter sig dem starkt, men denna grupp är för närvarande en minoritet. Det har till och med förekommit en diskussion om att blockera dem med en specifik anti-ordinals-uppdatering. Att argumentera över frågan kan eskalera till ett Bitcoin-inbördeskrig, men det är fortfarande ett avlägset scenario.

Den mycket kontroversiella Bitcoin-utvecklaren Luke Dashjr har varit aktiv i denna diskussion. Han publicerade nyligen följande kommentar på X: “Inscriptions” are exploiting a Vulnerability in #Bitcoin Core to spam the blockchain.” Dashjr kallar Ordinals-protokollet för en sårbarhet och en attack mot Bitcoin som måste stoppas omedelbart.

Vissa anti-Ordinals-maximalister har nyligen kapitulerat. De har erkänt att tekniken inte kan stoppas och inte är värd att kämpa emot. Detta är vad ”Bitcoin OG” Adam Back publicerade på X:

Ordinals-mani har nyligen kommit tillbaka till livet, precis som vi såg för drygt ett halvt år sedan. Anledningen är förmodligen Bitcoins två månader långa uppåtgående trend. De största ordinals tar hela Bitcoin-blockutrymmet för sig själva, och de transaktionsavgifter de betalar ger enorma inkomster till miners. Baksidan av myntet är att avgifterna för alla Bitcoin-transaktioner skjuter i höjden.

Igår betalades fler transaktionsavgifter på Bitcoin-blockkedjan än någonsin: 23.6 miljoner dollar.

Ekonomiska incitament är en viktig faktor för varför Ordinals-NFT-mani kommer att fortsätta. Miners kommer att inkludera ordinaler i blockkedjeblocken eftersom de tjänar mycket pengar på avgifter. Transaktionsavgifter kommer att spela en allt viktigare roll i Bitcoins ekosystem i framtiden.

Halveringen som kommer att ske under våren 2024 kommer att sänka blockbelöningarna till 50 procent. Ju färre bitcoins miners tjänar i blockbelöningar, desto mer intäkter måste komma från transaktionsavgifter för att hålla mining lönsamt. Fler och fler miners kommer till marknaden för att konkurrera om samma kaka.

Eftersom Bitcoins blockstorlek är mycket begränsad är de enda flexibla faktorerna transaktionsavgifter eller Bitcoins pris. De senaste dagarna har de genomsnittliga transaktionsavgifterna stigit till nästan 40 dollar. Normalt talar vi om ett par dollar.

Det är bra att förstå att transaktionsavgifterna för Bitcoin kommer att stiga på ett eller annat sätt i dollartermer. I framtiden kommer överföringar på tiotals eller ett par hundra dollar bara att göras på Layer 2-nivåer, som i lightning-nätverket.

P.S. Förra veckan skrev vi också om det finska Ordinals-projektet som heter Artinals. Om ämnet intresserar dig kan du läsa mer via den här länken.

En sårbarhet relaterad till Ledger var nära att orsaka massiv förödelse

Kryptomarknaden såg en dramatisk dag förra veckan, som många investerare helt missade. Den potentiellt katastrofala sårbarheten upptäcktes snabbt och förlusterna blev minimala.

Fokus i fallet kretsar kring den välkända tillverkaren av cold wallets, Ledger. Låt oss dock omedelbart klargöra att Ledgers cold wallet inte har och aldrig har haft en sårbarhet. Dramat handlade om en separat WalletConnect-programvara, som gör att Ledger-plånboken kan anslutas till DeFi-appar.

Det var ett mycket speciellt fall där hackare fick tillgång till en dator som tillhörde en tidigare anställd på Ledger. Av någon anledning hade personen fortfarande rätt att göra kritiska uppdateringar av programkoden. Hackarna uppdaterade programvaran WalletConnect till en ny version som tömde den persons plånbok som använde den.

Endast pengarna hos någon som använde Ledger med WalletConnect var i potentiell fara. Lyckligtvis uppmärksammades det inträffade snabbt, och budskapet spreds via sociala medier till DeFi-användare. I annat fall kunde konsekvenserna ha blivit katastrofala.

Ledgers VD Pascal Gauthier publicerade sin kommentar om vad som hänt.

Enligt Gauthier kräver Ledgers mjukvaruuppdateringar bekräftelse från flera personer, och rättigheter för tidigare anställda tas bort. ”Detta var en olycklig isolerad händelse”, säger han.

Även om inget allvarligt hände bör den vanliga DeFi-användaren dra lärdom av händelsen. Det är smart att använda flera plånböcker och inte ansluta hela Ethereum-portföljen till varje DeFi-app. Håll de flesta av dina investeringar säkra och skapa en separat portfölj för DeFi-användning.

Se också vilken typ av transaktion du bekräftar! Bekräfta inte bara automatiskt allt som visas på skärmen.

Richard Heart är den ”förlorade kryptomiljonären”

Richard Schueler är i kryptobranschen mer känd som Richard Heart. Mannen har varit i rubrikerna de senaste åren på grund av sin extravaganta livsstil. Han har lagt upp bilder på dyra kläder, klockor och smycken på sitt konto på sociala medier. Heart är också grundaren av kryptovalutorna Hex och Pulse Chain.

Vi nämnde Richard Heart för ungefär en månad sedan i vår nyhetsöversikt. Detta eftersom mannens namn dök upp på den finska Tax Day. Detta är en dag då de mest inkomstbringande personerna listas eftersom skatteuppgifterna är offentliga. Heart tjänade mer än 15 miljoner euro i kapitalinkomster under 2022. Detta gjorde honom till Finlands 24:e höginkomsttagare!

Sedan Tax Day har Heart varit i rubrikerna av andra skäl. SEC, som övervakar den amerikanska värdepappersmarknaden, har stämt Heart. Fallet handlar om hur vissa medel användes för projekten Hex och Pulse Chain. Men SEC har ett problem: man har inte lyckats nå Richard Heart för att kunna dra honom inför rätta.

SEC har formellt begärt hjälp från Finlands justitieministerium för att nå Heart. Det verkar dock som om Richard Heart har försvunnit under jorden och lämnat Finland.

Den största tidningen i Finland, Helsingin Sanomat (HS), publicerade en stor berättelse om ämnet förra veckan med titeln ”Missing crypto millionaire”. Tidningen har försökt nå Heart på många olika sätt, men han har inte svarat på kontaktförfrågningar. Nedan finns en bild på det hyreshus där Heart hyr en bostad.

HS richard heart

Enligt HS hyr Richard Heart fortfarande sin lägenhet i Helsingfors och har också betalat sin hyra. Mannen har dock inte synts till där på ett tag. HS spekulerar i att Heart eventuellt har flyttat till Estland, där han äger ett företag.

Helsingin Sanomat har inte fått kontakt med Heart och tidningen har inte fått någon ny information om mannens eventuella vistelseort. Enligt HS hade Heart laddat upp en video på Instagram av en Rolex-klocka dekorerad med diamanter och rubiner, som senare raderades.

”Mannen på flykt” mår bra och är igång, men hans vistelseort är fortfarande okänd.

Richard Heart är den mest kända ”finländaren” i kryptobranschen just nu. Naturligtvis är han medborgare i USA, men enligt Helsingin Sanomat har Heart också ett finskt personnummer. Hans bostadsort är också i Helsingfors, åtminstone för tillfället.

Hearts valda taktik är intressant. Många förväntade sig att han skulle ta en hård offentlig strid mot SEC, men Heart har valt att gå under jorden. Det är svårt att se att detta skulle sluta särskilt väl. Hur länge kan man gömma sig och skjuta upp den oundvikliga juridiska striden? Vi avvaktar med stort intresse hur situationen kommer att utvecklas under 2024.

Staden Lugano accepterar Bitcoin och Tether för skatter

Staden Lugano i Schweiz införlivar kryptovalutor i sina lokala finansiella system. Staden har tillåtit sina invånare och företag att använda Bitcoin och Tether för att betala skatter och kommunala tjänster. Denna utveckling tillkännagavs officiellt den 5 december. Det möjliggörs av en automatiserad process med hjälp av den schweiziska kryptovalutaplattformen, Bitcoin Suisse.

Lugano har fattat ett beslut som gör att alla lokala fakturor kan betalas med Bitcoin, oavsett typ av tjänst eller belopp. Invånarna kan använda det schweiziska QR-bill-systemet för att betala skatt och tjänster genom att skanna koden på sina fakturor och betala via sina föredragna mobila plånböcker.

Detta är en viktig del av Luganos Plan B-initiativ, som samarbetar med Tether och syftar till att använda Bitcoin-teknik för att omvandla stadens finansiella infrastruktur. Bitcoin Suisse tillhandahåller tekniskt stöd för att integrera Bitcoin och Tether som betalningsalternativ.

Initiativet bygger på Luganos tidigare satsningar på kryptovalutor, såsom samarbetet med Tether för skattebetalningar sedan mars 2022 och implementeringen av blockkedjelösningar som MyLugano-appen, LVGA Points betalningstoken, Luganos digitala franc och 3Achains blockkedjeinfrastruktur.

Lugano är inte den enda staden i Schweiz som har infört Bitcoin för betalningar och utforskar blockkedjeteknik. Den schweiziska kantonen Zug började acceptera Bitcoin och Ether för skattebetalningar från företag och privatpersoner 2021. Zermatt, en kommun i kantonen Valais, introducerade också ett Bitcoin-skattebetalningsalternativ i samarbete med Bitcoin Suisse i januari 2020.

Fed:s räntehöjningar är över!

Investerare fick några efterlängtade nyheter från den amerikanska centralbanken Federal Reserve förra veckan. Den historiska ränteuppgången som inleddes våren 2022 är äntligen till ända.

Investerare har spekulerat i Feds pivot sedan slutet av 2022. Ordföranden Jerome Powell har dock stått fast i sin kamp mot inflationen. Powell fortsatte att höja styrräntan under hela början av året och slutade höja den för bara några månader sedan.

Detta är mycket viktiga nyheter för kryptovalutor. Den tidigare tjurmarknaden i krypto tog slut i november 2021 när Powell meddelade att Fed skulle börja med QT-operationer och räntehöjningar.

FYI: Slutet på nästa tjurmarknad kommer också att avgöras av Jerome Powell och inte av influencers på sociala medier som publicerar ”Bitcoin to the moon”-diagram.

Kryptobubblan sprack i slutet av 2021, nästan ett halvår innan de första räntehöjningarna gjordes. Detta beror på att marknaden alltid förutser framtiden. På grund av detta har krypton och aktiemarknaden stigit även 2023, trots att Fed fortfarande har höjt sina räntor.

Marknaden har inte trott på Powells uttalanden om Fed:s politik och förväntade sig att Fed snart skulle börja sänka räntorna. I förra veckan medgav Powell för första gången att räntorna kommer att sänkas 2024. Fed-kommittén förväntar sig tre räntesänkningar under det kommande året.

Med den minskade styrräntan kommer mer likviditet gradvis att komma in på marknaden, vilket skapar en miljö som gynnar riskfyllda investeringar. När detta inkluderar en halvering av Bitcoin och den första amerikanska Bitcoin ETF som kommer att publiceras i januari, ser kryptofundamenten mycket positiva ut för de kommande åren.

Andra centralbanker kommer sannolikt att följa i samma riktning. ECB har också stoppat räntehöjningarna, men ECB-chefen Christine Lagarde vågade i förra veckan inte lova någon tidsplan för en sänkning av styrräntan. Enligt Lagarde är ECB ”data-beroende”. Med andra ord upprepar Lagarde samma mantra som Jerome Powell har upprepat sedan 2023.

Bakgrunden till räntesänkningen är sjunkande inflation. Många analytiker börjar redan se deflation som ett större hot. Om det skulle hända 2024 skulle vi se en drastisk minskning av räntorna och pengar som pumpas in på marknaden. Detta beror på att deflation är centralbankernas värsta mardröm.

Om centralbankerna sätter på tryckpressarna i rädsla för deflation innebär det ännu bättre tider för kryptoinvesterare!

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!