Nyheter
02
jan
nyheter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

2.1. Nyhetsöversikt: Orbit, Bitcoin ETF, Celestia, Solana, SBF

Årets första hack har redan synts i kryptovärlden. Spot Bitcoin ETF kommer att lanseras i USA om en vecka. Celestia är en ny modulär blockkedja. Är Solana-boomen över? Den andra SBF-rättegången avbröts.

Cross-chain-bryggan Orbit blev hackad

Inte ens en hel dag hade gått 2024, och vi har redan sett det första hacket på en kryptoapp. Den här gången var offret en cross-chain bridge som heter Orbit. Enligt uppgift drabbades den av förluster på över 80 miljoner dollar på nyårsafton.

Orbit är ett protokoll som grundades 2018 i Sydkorea. Det fokuserar på att bygga broar mellan blockkedjor. Sådana cross-chain-broar har varit favoritmål för hackare under de senaste åren.

En cross-chain bridge fungerar så att tokens är låsta i båda ändarna av den med hjälp av smarta kontrakt. En hackare kan attackera det smarta kontraktet och stjäla de låsta tokens om en sårbarhet hittas. Efter detta kan tokens som överförts via bryggan inte längre repatrieras och blir värdelösa.

Hackaren stal nästan 82 miljoner dollar i Tether, USD Coin, Ethereum, DAI och Wrapped Bitcoin från Orbit-bron. Här är ett inlägg från Orbits officiella X-konto om ämnet.

År 2023 skedde många hackningar i kryptovärlden, med förluster på upp till 1,7 miljarder dollar. Siffran var fortfarande inte lika chockerande som 2022 då mer än fyra miljarder dollar förlorades på hack.

De största hackningarna under 2023 i dollartermer var:

  1. Mixin (cross-chain): $200 miljoner.
  2. Euler Finance (DeFi): $197 miljoner.
  3. Poloniex (exchange): $126 miljoner.
  4. Atomic Wallet (wallet app): $100 miljoner.
  5. Curve (DeFi): $60 miljoner

Orbit-hackningen skulle vara nummer fem på den här listan, så det är ett slag av betydande magnitud.

Spot Bitcoin ETF lanseras i USA

År 2024 börjar med några stora nyheter. SEC, som övervakar värdepappersmarknaden, kommer att godkänna den första Bitcoin ETF:en i USA efter att ha väntat i över 10 år.

Spot Bitcoin ETF har varit det största samtalsämnet sedan sommaren 2023. Alla som följer kryptobranschen minns den spot ETF-ansökan som gjordes av Blackrock under midsommarveckan. Den vände upp hela marknaden under sommaren efter en lång nedåtgående trend. Troligtvis är uppgången i slutet av året också ett resultat av ETF:en.

Om du fortfarande inte vet vad en Bitcoin ETF är kan du läsa mer i den här artikeln: vad är en Bitcoin ETF?

Under de senaste månaderna har det varit flera små nyheter relaterade till ämnet. De institutioner som lämnade in ETF-ansökningarna har skickat de nödvändiga dokumenten till Securities and Exchange Commission (SEC). Allt tyder på att spot Bitcoin ETF kommer att accepteras utan dröjsmål. Marknaden har också ansett godkännande praktiskt taget säkert i flera månader.

Enligt Reuters kan SEC komma att informera godkända tjänsteleverantörer under de närmaste dagarna. Det skulle inte vara förvånande om denna information läckte ut till pressen. Ett officiellt tillkännagivande förväntas på måndag i nästa vecka (8 januari).

Det verkar som om de första spot-ETF:erna kan lanseras på marknaden inom ett par veckor. Den största spekulationen för närvarande är om ETF:en är inprisad eller inte. Är spot ETF en ”köp ryktet, sälj nyheten”-händelse, eller kommer priset på Bitcoin att fortsätta stiga?

Om historien upprepar sig överskattar investerarna de kortsiktiga effekterna. Alltför många tror att lanseringen av en spot ETF kommer att skjuta priset på Bitcoin rakt till månen, när tusentals institutioner rusar för att göra inköp.

Spot ETF är onekligen en stor grej, men dess inverkan kommer förmodligen att förbli måttlig på kort sikt. De verkliga effekterna börjar visa sig över en längre period.

Spot ETF kommer sannolikt att vara den stora berättelsen under 2024–2025, tillsammans med Bitcoin-halveringen. Bitcoin-halveringen äger rum om fyra månader. Stora spekulationer kan skapas kring dessa händelser, vilket kommer att locka miljontals nya Bitcoin-investerare.

Framför allt ger spot ETF i USA legitimitet till Bitcoin. Särskilt när dess främsta sökande är världens största investmentbolag. Blackrock kontrollerar mer än 10 biljoner dollar i tillgångar och är den mest inflytelserika aktören i investeringsvärlden.

I nästa nyhetsöversikt kommer vi att rapportera hur lanseringen av spot ETF påverkade marknaden.

Celestia är en ny modulär blockkedja

I slutet av 2023 skedde en intressant lansering i blockkedjevärlden. Vi talar nu om Celestia, vars MainNet startade den 31 oktober 2023. Celestias native token, TIA, har varit i rubrikerna under november och december och stigit med nästan 500 procent.

Celestia har väckt mycket diskussion under de senaste veckorna på grund av sitt extraordinära tillvägagångssätt. Till skillnad från traditionella blockkedjor är Celestia ett nätverk för datatillgänglighet. Dess struktur är modulär, vilket innebär att Celestia endast fokuserar på vissa moduler och ger applikationsutvecklare fria händer att implementera andra moduler.

Grundarna av Celestia var gäster på Bankless-kanalen i december. Kolla in intervjun i videon nedan.

Data Availability Network innebär att Celestia fokuserar på att implementera en snabb och skalbar databas. Celestia fokuserar på att tillhandahålla denna databas, eller blockchain, och är också ansvarig för konsensus, vilket inkluderar TIA-token.

Celestia har också utvecklat teknik för sampling av datatillgänglighet. Tack vare den kan en nätverksnod validera Celestias data genom att extrahera en liten bit av datan. Även en mobiltelefon kan fungera som en nod utan större tekniska krav.

Varje projekt kan implementera ett beräknings- och bearbetningslager ovanpå Celestia med hjälp av rollup-teknik. En plattform som bygger på Celestia kan använda Ethereums virtuella EVM-maskin eller Solanas motsvarighet. Modularitet uppstår i det faktum att alternativen inte är begränsade.

Celestias TIA-token används för staking, och applikationer som kommer ovanpå Celestia betalar för att använda Celestias data med TIA-tokens. TIA-token är noterad på ByBit och Binance.

Celestia är en intressant lösning och den första modulära blockkedjan. Celestia har också en nära relation till Cosmos-projektet och utnyttjar Cosmos SDK och det Cosmos-utvecklade IBC-protokollet.

Är Solana-boomen över?

De senaste månaderna har varit en ständig fest för Solanas investerare. Projektet, som redan hade dödförklarats 2022, gjorde en massiv resa tillbaka till rampljuset. Vi började rapportera om Solanas potential för flera månader sedan, så ingen av våra följare missade rallyt i slutet av året.

Solanas prisuppgång har till och med orsakat upprördhet på sociala medier. Många handlare gick i konkurs när de försökte blanka SOL-token i november och december. Den största ökningen skedde under julveckan då SOL steg från drygt 70 dollar till 125 dollar. I mitten av oktober låg Solanas kurs fortfarande på 22-23 dollar.

SOL -rallyt fick även andra Solana-coins att fånga investerarnas uppmärksamhet. Solanas egen Dogecoin, BONK, ökade nästan tiofaldigt under november-december. Ännu vildare ökningar gjordes av det nya meme-coinen med hundtema Dogwifhat (Hund med hatt), vars pris steg med mer än 220 000 procent på en månad.

Solana-boomen satte även fart på Solana Saga. Det är Solanas smartphone, som lanserades redan 2022.

Liksom hela Solana-projektet dömdes Saga ut som en stor flopp i efterdyningarna av FTX:s kollaps. Under de senaste veckorna har dock efterfrågan på telefonen exploderat. Anledningen är att Saga innehåller två airdrops: 30 miljoner Bonk-tokens och 100 000 ACS-tokens. Det totala värdet av dessa har i bästa fall varit nästan två tusen dollar.

I skrivande stund verkar det som att Solana-bubblan har spruckit, åtminstone för tillfället. Priset på Solana har fallit från sina högsta nivåer, och efterfrågan på meme-coins har också kollapsat. Det kommer att bli intressant att se hur 2024 kommer att bli för Solana.

Läs mer om Solana i denna artikel: Vad är Solana (SOL)?

Sam Bankman-Frieds andra rättegång ställdes in

Många aktiva kryptoföljare måste ha skrivit ”SBF” i 2024-kalendern för mars. Vid den tiden var den andra rättegången mot Sam Bankman-Fried planerad att äga rum.

Den första SBF-rättegången hölls i New York i november 2023. Grundaren av den ökända FTX-börsen befanns skyldig till alla sju åtalspunkter. I början av mars skulle en ny rättegång hållas med de nya åtalspunkterna.

Den amerikanska åklagarmyndigheten släppte dock en nyhetsbomb på den näst sista dagen 2023. Enligt åklagaren har man beslutat att avbryta den andra rättegången. Nyheten väckte stor uppståndelse på sociala medier, och många var med rätta irriterade över beslutet.

Anledningen till upprördheten var tydlig: den andra rättegången skulle ha handlat om Bankman-Frieds donationer till både vänster- och högerpolitiker.

SBF donerade 100 miljoner dollar av stulna kundmedel till politiker. Åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen har upprört många människor. Det borde inte vara en stor överraskning att de politiker som kritiserar kryptobranschen och SBF har varit tysta om beslutet.

Åklagarmyndigheten motiverar beslutet med att många av ämnena redan diskuterades i den första rättegången och att det skulle ligga i allas intresse att avsluta processen utan förseningar. Förklaringen låter verkligen lam.

På ett eller annat sätt är det många intressanta saker som nu lämnas utanför offentligheten. Kanske kommer vi att återvända till dessa mer i detalj genom bokpublikationer. SBF kommer att få sin slutliga dom den 28 mars. Det mest sannolika scenariot är ett 20-årigt straff.

Du bör också kolla in vår tidigare nyhetsöversikt från slutet av december. Många intressanta ämnen behandlades i den artikeln, till exempel Bitcoin-transaktionsavgifter, Richard Heart och en sårbarhet i programvaran Ledger!

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!