Nyheter
26
mar
ethereum

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

26.3. Nyhetsgenomgång: EU, Craig Wright, Blackrock, Ethereum, Ripple

Sociala medier spred falska nyheter om att EU förbjöd självförvarade kryptoplånböcker. En domare gav en trubbig dom i London: Craig Wright är inte Satoshi Nakamoto. Blackrock lanserade en RWA-fond på Ethereum. Ethereums Dencun-uppdatering gick smidigt. SEC hotar Ripple med två miljarder dollar i böter.

Falska nyheter om EU:s kryptoreglering

Under helgen var det ett stort uppror i sociala medier angående kryptolagstiftning i EU. Många stora X-konton började rapportera felaktig information om att EU var på väg att förbjuda användningen av kryptoplånböcker.

Det var en klassisk FUD (Fear, Uncertainty, Doubt), där innehållet i den kommande kryptoregleringen hade felrapporterats. Patrick Hansen, som känner till EU-reglerna väl, publicerade igår en omfattande X-tråd för att avfärda denna FUD. Vi rekommenderar starkt att du läser den.

EU vill eliminera anonyma penningöverföringar, det vill säga ”förbjuda privata transaktioner”. Det betyder dock inte att det är förbjudet att använda kryptoplånböcker. Anpassningen innebär att överföringar kommer att bli föremål för en KYC-kontroll.

Om du överför krypton från din plånbok till en börs eller från en börs till din plånbok utförs en KYC-kontroll. EU tvingar kryptobörser att samla in information om vem överföringen kom från och till vem överföringen går.

Hur sker denna kontroll i praktiken? Till exempel med en enkel fråga: ”Är den här adressen under din kontroll? Ja eller nej?” Vad händer om svaret inte räcker, utan plånbokens kontroll måste bevisas på något sätt? Det finns ingen tydlig information om hur verifieringen skulle ske i praktiken.

Informationen om blockkedjans adressinnehavare överförs också i transaktioner som sker från börs till börs.

De största kryptobörserna använder redan blockkedjeanalys och ber om förtydliganden från användare som överför stora summor pengar. Den nya lagen medför mycket få förändringar för vanliga användare. Självförvarade (personliga) kryptoplånböcker och P2P-överföringar (från en kryptoplånbok till en annan plånbok) omfattas inte av regleringen, vilket innebär att ingen ståndpunkt tas om dem.

EU:s MiCa-regleringspaket har i allmänhet ansetts vara en bra reform. Den är inte perfekt, men MiCa är en vinst för kryptosektorn om man ser till de värsta scenarierna. EU ligger också ett steg före USA, där inga beslut om kryptoreglering ännu har fattats.

Craig Wright fick en trubbig dom i London

En viktig rättegång har ägt rum i London sedan januari. Syftet är att ta reda på om Craig Wright, känd som Bitcoin SV:s grundare, är Satoshi Nakamoto. Fallet omfattar flera stämningar som kulminerar i Satoshis identitet. Wright har varit i allmänhetens blickfång i nästan tio år för sina Satoshi-anspråk.

De motstående parterna var COPA (Crypto Open Patent Alliance), som representerar det bredare Bitcoin-communityt, och Craig Wright. Domaren fattade sitt beslut den 14 mars efter veckor av vittnesmål och korsförhör. Du kan se det i den inbäddade X-inlägget nedan.

Enligt domaren skapade Wright inte Bitcoin-vitboken och är inte Satoshi Nakamoto.

Domaren meddelade sitt beslut omedelbart efter rättegången, vilket är ovanligt. Detta berodde på den överväldigande bevisningen mot Wrights påståenden. En detaljerad förklaring kommer att lämnas senare, eventuellt inom några månader. Den ändrar inte domslutet utan förklarar i detalj skälen till domarens beslut.

COPA har också publicerat 12 Reasons Why Craig Wright is not Satoshi Nakamoto, som går igenom de viktigaste bevisen.

Vilken inverkan har beslutet haft på Bitcoin SV-samhället? Baserat på X är åsikterna ganska delade, som du kanske förväntar dig. Vissa BSV-anhängare accepterar inte domen. Hardcore-fans tror fortfarande envist att domarens beslut inte var slutgiltigt. Vissa tror också att Wright är Satoshi eftersom de har ”tillräckligt med bevis” för det.

Några av de mest profilerade BSV-anhängarna har erkänt att de blev lurade och accepterade beslutet. Många känner sig förrådda. Många individer har investerat mycket tid och pengar i BSV-ekosystemet, förutsatt att Wright är Satoshi Nakamoto. Det är möjligt att vi också kommer att få se en grupptalan mot Wright.

Calvin Ayre, profilerad som den främsta supportern av Wright och Bitcoin SV, skrev på X dagen efter domen: ”Good bye everyone. This is my last post before I take off on an adventure I have been planning for the last year.” Ayres plötsliga avgång har förmodligen en negativ inverkan på Bitcoin SV:s framtid.

Craig Wrights X-konto har också varit tyst sedan domen. Hittills har endast ett X-inlägg setts från Wright. Den tredje nyckelpersonen, Stefan Matthews, har inte twittrat alls under 2024. Han är VD för teknikföretaget nChain, som ansvarar för utvecklingen av BSV.

Priset på Bitcoin SV har fallit med lite mer än 25 procent sedan domen meddelades, vilket är förvånande. Man kunde ha förväntat sig ett mycket värre resultat. Det verkar som att många BSV-investerare fortfarande har kvar coinsen och tror på projektet.

Domstolens beslut har också betydande konsekvenser för andra rättegångar där Wright är inblandad. Vi kommer att rapportera om dessa händelser i framtida nyhetsuppdateringar.

Blackrock skapade en fond på Ethereums blockkedja

Världens största kapitalförvaltningsbolag, Blackrock, har gjort en ny territoriell erövring i kryptobranschen. Företaget har varit i rampljuset sedan förra sommaren efter att det ansökte om en plats i Bitcoin ETF, vilket kickstartade en ETF-boom. Blackrocks spot Bitcoin ETF, som kom in på marknaden i januari, har också varit en stor framgång.

Förra veckan kom det några spännande nyheter om Ethereum. Blackrock lanserade BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund, förkortat BUIDL. Dess fokus ligger på RWA-sektorn, dvs. tokeniserade tillgångar i den verkliga världen.

Om du vill ha en bra titt på bakgrunden och detaljerna i ärendet, kolla in Unchained-videon nedan.

Enligt Securitizes VD Carlos Domingos har fonden initialt två stora kundgrupper, som båda kommer från kryptovärlden.

Många kryptoföretag investerar sina likvida medel i amerikanska statsobligationer. De mest kända exemplen är stablecoin-utgivare. Blackrock kan nu erbjuda en möjlighet att köpa och sälja obligationer genom sin fond.

En annan målgrupp är applikationsutvecklare. Många olika enheter strävar efter att bygga produkter och tjänster kring RWA. Om Blackrock tokeniserar amerikanska statsobligationer på Ethereums blockkedja kan apputvecklare enkelt få tillgång till värdefulla tillgångar.

Detta är ett kraftfullt uttalande om Blackrocks inriktning inom RWA-sektorn. Det signalerar också starkt Blackrocks tro på Ethereum-plattformen. Tiden kommer att visa om detta drag har praktiska konsekvenser för lanseringen av spot Ethereum ETF.

Ethereums Dencun-uppdatering genomfördes framgångsrikt

Ethereum är den ledande plattformen för smarta kontrakt på marknaden. Den är för närvarande på väg mot den så kallade Ethereum 2.0-versionen, det vill säga skalbar Ethereum. Denna process består i huvudsak av en rad större och mindre tekniska uppdateringar. En sådan uppdatering, Dencun, sågs den 13 mars. Den lanserades på Ethereum-nätverket utan några problem.

Dencun påverkade inte Ethereums blockkedja, utan skalningslösningar för Layer 2. Dencun förbättrar avsevärt det sätt på vilket Layer 2s lagrar transaktionsdata på Ethereums blockkedja. Detta görs genom att använda den så kallade blob-datatypen. Effekterna av uppdateringen har synts redan från de första minuterna.

Transaktionsavgifterna för Layer 2 har sjunkit med mer än 90 procent! Bilden nedan visar de mest betydande Layer 2s och deras transaktionsavgifter.

l2-fees

Som du kan se kostar Ethereum-transaktioner och token-swappar mindre än en cent i den mest populära L2-lösningen. Transaktioner är praktiskt tagna gratis. Du kan se skillnaden jämfört med Polygon zkEVM och Boba Network eftersom de inte har uppdaterats ännu.

Dencun-uppdateringen har varit ett stort lyft för Ethereums Layer 2s, vars popularitet har ökat sedan 2021. Den tar permanent bort konkurrensfördelen med billiga och snabba transaktioner från andra smarta kontraktsplattformar. Konkurrerande plattformar måste kunna erbjuda andra fördelar än billiga och snabba transaktioner.

SEC kräver 2 miljarder dollar i böter från Ripple

Stämningen mellan SEC och Ripple har varit ett viktigt samtalsämne i kryptobranschen sedan december 2020. Vid den tidpunkten stämde SEC, som övervakar den amerikanska värdepappersmarknaden, Ripples chefer (Brad Garlinghouse & Chris Larsen) för att ha lanserat olagliga värdepapper.

Domstolen fattade sitt beslut i juli förra året. Det var en stor seger för Ripple och hela kryptobranschen i USA. Enligt domstolsbeslutet är XRP inte ett värdepapper. Senare under hösten lade även SEC ner åtalet mot Larsen och Garlinghouse.

SEC lämnades dock med en liten seger för att fortsätta processen, och nu försöker den göra det mesta av denna möjlighet. Så här kommenterade Ripples CLO, Stuart Alderoty, ämnet i X.

SEC fick ett beslut från domstolen förra året att Ripples XRP-försäljning till institutioner var värdepapper. Ripple gjorde några institutionella affärer under projektets tidiga år. SEC försöker pressa varje öre ur denna möjlighet. De kräver böter på så mycket som två miljarder dollar för Ripple.

Enligt Stuart Alderoty kommer Ripple att publicera sitt svar på frågan nästa månad. Han anser att SEC:s uttalanden är helt felaktiga. Alderoty tror att domstolen kommer att upphäva det acceptabla kravet i tid.

Nyheten har inte haft någon betydande inverkan på XRP-kursen.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!