Nyheter
27
feb
nyheter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

27.2. Nyhetsgenomgång: Satoshi Nakamoto, Ethena, Circle, Avalanche, Donald Trump

Nya e-postmeddelanden relaterade till Satoshi Nakamoto släpptes förra veckan. Ethena är en ny syntetisk stablecoin. Circle kommer att avsluta USDC-stödet på Tron-plattformen. Avalanche blockchain kraschade i flera timmar. Donald Trumps inställning till Bitcoin kan komma att ändras.

Nya e-postmeddelanden från Satoshi Nakamoto avslöjade!

Det finns sällan ny information om Bitcoins tidiga år. Anledningen är att Satoshi Nakamoto, Bitcoins skapare, försvann under jorden våren 2011. Konversationer och e-postmeddelanden med Satoshi är väldokumenterade, men allt material har inte offentliggjorts.

Det är därför som förra veckan var exceptionell. Martti Malmi och Adam Back släppte aldrig tidigare visade e-postmeddelanden mellan dem och Satoshi Nakamoto.

Finska Martti Malmi var en av Satoshis första assistenter och påverkade Bitcoin-projektet under dess tidiga år. Adam Back har varit en sann kryptografipionjär i årtionden. Back var en av de första personerna som Satoshi Nakamoto mejlade.

Bitcoin-historikern Pete Rizzo har granskat de publicerade miles och deras kritiska punkter i denna tweet-tråd:

Det finns inga chockerande avslöjanden i e-postmeddelandena. De kastar dock ljus över Satoshis tankar om Bitcoin under dess tidiga år på ett betydande sätt. Det finns många spännande anekdoter för de som är intresserade av historia.

E-postmeddelandena kom fram i förra veckan som en del av Adam Backs och Martti Malmis vittnesmål i rättegången mellan COPA och Craig Wright. Både Back och Malmi har lämnat skriftliga redogörelser och männen hördes också som vittnen.

COPA vs. Craight Wright är en rättegång som har pågått i flera veckor i London. I korthet handlar det om att Craig Wright, känd som grundaren av Bitcoin SV, försöker bevisa att han är Satoshi Nakamoto.

COPA står för Crypto Open Patent Alliance. Det är en inflytelserik organisation vars medlemmar inkluderar t.ex. Coinbase, The Block och Microstrategy. I den här stämningsansökan kan COPA ses som en representant för hela Bitcoin-samhället.

Hittills har rättegången gått som förväntat. Det faktiska arbetet gjordes redan månader före rättegången, där Wrights bevisning har visat sig ha manipulerats. Vid rättegången kommer Wright att få möjlighet att förklara sin bevisning. Utöver detta har vittnen från både Wright och COPA hörts.

Hittills har Wrights förklaringar till de förfalskade dokumentens ursprung varit relativt svaga och på sina ställen riktigt förvirrande. Det saknas också konkreta bevis från de personer som var Wrights vittnen.

Ett av de mest intressanta bevisen sågs förra veckan när COPA-representanter presenterade en video baserad på loggdata från det ordbehandlingsprogram som Wright använde.

Loggdata bevisar steg för steg hur Wright försökte skapa en kopia av Bitcoin-vitboken i november 2023, bara ett par månader före rättegången. Enligt Wright var det bara en demonstration.

Den kanske mest otroliga situationen inträffade dock igår när Wrights advokat var tvungen att erkänna för domaren att de bevis som de fick förra veckan i form av gamla e-postmeddelanden var falska.

Här är Coindesk’s nyheter om gårdagens ”bomb” om ämnet intresserar dig mer.

De exempel som nämns ovan är bara ett litet axplock av händelserna under de senaste veckorna. Vi kommer att diskutera rättegången mer i detalj när dess resultat har tillkännagivits. BitMEX Research-kontot som nämns ovan rapporterar dagliga händelser för dem som är intresserade.

Ethena är en ny och spännande stablecoin

Det var mycket surr i Ethereum-communityt förra veckan på grund av ett nytt stablecoin som heter Ethena (eUSD). Detta coin skapade rubriker genom att erbjuda över 20% årlig avkastning för sina stakers.

Sådana höga årliga avkastningar väcker frågor av en anledning. Många minns fortfarande UST-stablecoinen i Terra Luna-projektet, som erbjöd 20% årlig avkastning genom Anchor DeFi-protokollet. Enligt grundarna av Ethena är jämförelsen med Terra inte rimlig.

För det första var Terra UST:s 20-procentiga årliga avkastning en marknadsföringsgimmick. Den faktiska avkastningen var mindre än 6 procent, men finansiärerna betalade resten för att få användare på Anchor-protokollet. För det andra är den avkastning som Ethena erbjuder verifierbar och består av två olika källor.

Grundarna av Ethena vill fortfarande kalla sin valuta för en syntetisk dollar istället för en stablecoin. Här är en bra X-tråd som går igenom vad Ethena gör.

Kort sagt, eUSD tar stETH (staked Ether) tokens som säkerhet. Dessa är syntetiska Ethers som ackumulerar Ethereum staking-avkastning. Ethena använder dessa tokens för att öppna en lång position.

En Ethereum short placeras i motsatt position för att neutralisera den. Ethena skapar en så kallad delta-neutral position, där Ether longas och shortas samtidigt.

Så vad består ränteintäkterna av? Staked Ether, på andra sidan av ekvationen, ger cirka fem procent (APY). Eftersom krypton nu befinner sig på en tjurmarknad betalar korta positioner cirka 20% årlig ränta.

Ethena använder kryptobörser och deras terminsmarknader i sin verksamhet. Den kritiska punkten är dock att användarnas medel finns i en separat förvaringstjänst, inte börsen. På så sätt kan de också verifieras hela tiden.

Upplägget är fortfarande inte riskfritt eftersom den avkastning som betalas för korta positioner blir negativ på en björnmarknad. Enligt grundarna av Ethena är dessa situationer dock kortlivade och den negativa räntan är sällan högre än Ethereums staking yield. En separat säkerhetsfond ackumuleras också för denna situation.

Det är mycket buzz om Ethena eftersom en airdrop också kommer snart. Du hittar Ethena på ethena.fi. Vi rekommenderar inte sådana investeringar för nybörjare.

Circle kommer att sluta stödja USDC på Tron-blockkedjan

Förra veckan kom det betydande nyheter från världen av stablecoins. Nyheten handlar om USD Coin och Tron blockchain.

USD Coin (ticker: USDC) är den näst största stablecoinen på marknaden. Dess marknadsvärde är för närvarande över 28 miljarder dollar. USDC blev nästan den största stablecoinen för ett par år sedan, men dess popularitet sjönk drastiskt efter bankkrisen i USA 2023.

Circle, företaget bakom USD Coin, gjorde ett överraskande tillkännagivande förra veckan. Circle sa att de kommer att sluta stödja USDC på Tron-blockkedjan. Det var första gången en primär stablecoin slutade stödja en betydande blockkedja.

Bakgrunden verkar vara påtryckningar från de amerikanska tillsynsmyndigheterna. I januari meddelade Circle sin avsikt att gå till börsen, vilket innebär att göra en börsintroduktion. Circles verksamhet måste se fläckfri ut för tillsynsmyndigheterna för att processen ska gå smidigt. Det är här som Tron kommer in i bilden.

Circle var tvungna att svara på en ny rapport som hävdade att företaget möjliggjorde finansiering av terrorism med USD Coin. Det är en rapport från gruppen Campaign for Accountability (CfA) som säger att terrorister gynnar Tron-blockkedjan.

Enligt rapporten skulle Circle även ha en onödigt nära relation med Tron-grundaren Justin Sun, som omgärdats av negativa rykten. Circle löste problemet genom att tvätta händerna från hela Tron-blockkedjan.

Händelsen kan få mycket mer betydande effekter. Över hälften av Tethers (USDT) reserv finns på Trons blockkedja. Vad händer om påtryckningar från tillsynsmyndigheter också tvingar Tether att göra samma sak? Detta beslut skulle kunna orsaka en hel del kaos.

Samtidigt uppstår frågan om hur mycket makt stablecoin-leverantörer har. Stablecoins är det digitala bränslet i varje blockkedja. De behövs t.ex. i handels- och DeFi-applikationer. Decentraliserade alternativ kommer att bli allt viktigare i framtiden.

Avalanche’s blockkedja kraschade i flera timmar

Den smarta kontraktsplattformen Solana har varit i rubrikerna under de senaste åren på grund av tekniska problem. Solana var i full gång i nästan ett år tills blockkedjan kraschade i fem timmar för ungefär tre veckor sedan.

Förra veckan sågs liknande problem även i det konkurrerande ekosystemet. Den populära smarta kontraktsplattformen Avalanche fastnade. Kontraktskedjan (c-chain) som innehöll Avalanches smarta kontrakt slutade producera block under flera timmar.

Så här kommenterade en av Avalanches grundare, Kevin Sekniqi, saken.

Avalanche-teamet kunde åtgärda felet på några timmar. Blockkedjan fortsatte att fungera normalt efter att validerarna fått den nya programvarupatchen för noden.

Liknande händelser kommer sannolikt att fortsätta att inträffa i populära blockkedjor. Även om många scenarier kan testas på TestNet, kommer händelserna på MainNet alltid att överraska apputvecklare.

Prestandarelaterade buggar kommer fram först när prestandan testas. Många blockkedjor körs fortfarande på låga användningsnivåer. Prestandagränserna kommer att nås när ekosystemet blir populärt.

Investerare bör därför inte vara alltför rädda för avbrott i Avalanche eller Solana. Dessa talar för sig själva att blockkedjan används. Buggar kan åtgärdas, men att locka användare till plattformen är mycket svårare.

Visst, prestandan måste vara tillräckligt hög, annars kommer buggar att börja driva bort användare vid någon tidpunkt. Gränsen mellan ett fåtal buggar och ett instabilt system är suddig.

Håller Donald Trumps åsikt om Bitcoin på att förändras?

2024 är ett valår i USA. Precis som 2016 och 2020 är Donald Trump republikanernas främsta kandidat. Trump har aldrig försvunnit från offentligheten, men under ett valår är mannen i rubrikerna mer än vanligt.

Förra veckan inträffade en sällsynt incident, då Trump kommenterade Bitcoin i en intervju med Fox News. Trump har inte pratat mycket om Bitcoin under sin politiska karriär. Vid tidpunkten för hans ordförandeskap var han anti-Bitcoin.

Den tidigare presidenten har alltid stöttat en stark dollar, och den åsikten har inte förändrats. Förra veckans uttalande om Bitcoin är dock mer sympatiskt än tidigare. Du kan titta på Trumps kommentar i inbäddningen nedan.

Trump uppvaktar unga väljare inför valet. Tiotals miljoner människor investerar i kryptovalutor i USA, så det är en betydande population. Det är för tidigt att säga om Trumps inställning till Bitcoin (och kryptovalutor i stort) håller på att förändras.

Trumps fras, ”Jag kan leva med det på ett eller annat sätt”, tyder på att han har gett upp försöken att förbjuda Bitcoin.

Den före detta presidenten har också gett sig in i NFT-världen under de senaste åren. Trump har lanserat sin NFT-kollektion, som blev ganska väl mottagen. I augusti 2023 släpptes också MAGA memecoin med TRUMP ticker. Den har dock ingen officiell koppling till Donald Trump.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!