Nyheter
03
okt
nyheter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

3.10. Nyheter: Ethereum, Binance, SBF, Pudgy Penguins, Uptober

En terminsbaserad Ethereum-ETF lanserades i USA. Binance stoppade handel och insättningar i euro. Sam Bankman-Fried är i rubrikerna igen. Pudgy Penguins-leksaker kombinerar den verkliga världen med NFT-teknik. Uptober fick en lovande start!

Ethereum-ETF lanseras i USA

USA har tagit ett nytt steg i kryptovalutarevolutionen. Den näst största kryptovalutan på marknaden, Ethereum, är i rubrikerna. Inte mindre än nio olika Ethereum ETF-investeringsprodukter kom in på marknaden igår!

ETF är en förkortning för Exchange-Traded Fund. ETF-andelar kan köpas på börsen som vanliga aktier. En ETF kan innehålla till exempel aktier, råvaror och kryptovalutor. ETF:er är mycket populära bland både privatpersoner och professionella investerare.

Ethereum-ETF:er har ännu inte vunnit betydande popularitet. Detta är förståeligt, eftersom marknaden upplever en riktigt lugn period.

När det gäller ETF:er är det viktigt att skilja mellan spot-ETF:er och futures-ETF:er. De Ethereum-ETF:er som lanserades igår är futures-baserade, liksom alla Bitcoin-ETF:er i USA.

En futures-baserad ETF äger inte någon verklig kryptovaluta alls. Den futures-baserade Ethereum-ETF:en följer Ethereum-kursen genom att handla med Ethereum-futures. Terminerna följer i sin tur spotkursen för Ethereum. En futures-baserad ETF är inte det mest optimala sättet ur en långsiktig innehavares synvinkel.

Investerare väntar ivrigt på spot Bitcoin ETF-lanseringen i USA. SEC har hittills avslagit samtliga ansökningar. Situationen förändrades dock väsentligt under midsommarveckan när världens största kapitalförvaltare, Blackrock, meddelade att de hade lämnat in en ansökan om en spot Bitcoin-ETF.

I stort sett alla Blackrock ETF-ansökningar har godkänts av SEC, och investerare tror att SEC också kommer att godkänna Spot Bitcoin ETF-ansökan. Det slutliga beslutet kommer att fattas under de kommande månaderna.

Godkännandet av spot Bitcoin-ETF skulle också öppna vägen för spot Ethereum-ETF. En spot-ETF skulle avsevärt påverka efterfrågan på Ethereum, till skillnad från en futures-baserad ETF som inte innehar ETH-tokens.

Läs mer om för- och nackdelar med ETF-investeringar i den nya artikeln: Bitcoin-ETF. Den går igenom ämnet ur Bitcoins perspektiv, men samma principer gäller även för Ethereum-ETF:er.

Mest troligt kommer de ETF:er som släpptes igår inte att påverka Ethereums kurs kraftigt. Det var dock ett viktigt steg för att anta kryptovalutor i USA, världens största finansmarknad.

Euro-handeln avslutades på Binance

Binance är världens största kryptovalutabörs. Företaget befinner sig för närvarande i en tuff kamp med tillsynsmyndigheterna i olika länder. Binance är särskilt utsatt av amerikanska SEC och CFTC, men företaget står också inför andra utmaningar.

I månadsskiftet september-oktober skedde också vissa förändringar för europeiska kunder: insättningar i euro är inte längre möjliga med SEPA-överföringar. Detta beror på att Binances bankpartner, Paysafe, avslutade sitt samarbetsavtal tidigare i sommar. Saken har redan rapporterats tidigare, så detta kom inte som en överraskning för användarna.

Den här veckan har Binance också tagit bort EUR-handelspar. Ett meddelande har skickats till Binance-kunder om ämnet, men alla har inte nödvändigtvis fått informationen ännu. Du kan se innehållet i meddelandet i inbäddningen nedan.

Det finns ingen information om när Binance kommer att få en ny bankpartner. Att köpa kryptovalutor med euro på Binance är fortfarande möjligt med ett betalkort. Köp med andra valutor och kryptovalutor fungerar som tidigare.

Binance fortsätter att fungera normalt i andra avseenden. Handel på Binance sker huvudsakligen med USDT-par, så att ta bort EUR-handelspar är inte ett betydande problem. Bristen på SEPA-överföringar är ett mycket större problem för europeiska kunder.

Ett sätt att lösa problemet är att sätta in euro på Coinbase, konvertera dem till USDT-stablecoins och sedan överföra USDT-tokens till Binance. Detta är inte optimalt för handlare med en liten portfölj, eftersom handels- och transaktionsavgifter lätt uppgår till tiotals euro.

Avskaffandet av euroöverföringar kommer att minska Binances popularitet på kort sikt, eftersom vissa handlare har bytt till konkurrerande plattformar. I år har kampen med tillsynsmyndigheterna också i stort sett försvagat börsens marknadsposition. Ur en neutral synvinkel är det bra för hela systemet eftersom Binances position har varit så dominerande under de senaste åren.

Michael Lewis fick kritik för sina uttalanden om SBF

För exakt ett år sedan var Sam Bankman-Fried, eller SBF, det hetaste namnet på kryptoscenen. Han var en mångmiljardär som umgicks med politiker och kändisar. Han drev också branschens snabbast växande börs (FTX) och tradingfirman Alameda Research, som tjänade miljarder dollar.

Nu väntar Sam Bankman-Fried på rättegång i ett amerikanskt fängelse, och mannen anklagas för den största bluffen i finansvärlden sedan Bernie Madoff. Det finns två nyheter relaterade till ämnet.

Först hamnade Michael Lewis på löpsedlarna. Om namnet är obekant är han mannen som har skrivit böcker som Moneyball, The Blind Side och The Big Short. Var och en av dessa är också bekant för filmfans, och kryptoinvesterare är särskilt bekanta med The Big Short.

Lewis följde också Sam Bankman-Fried nära 2020-2021 eftersom han ville skriva en bok om SBF. Lewis gissade inte vilken typ av slut han skulle få för sitt arbete.

Igår kom författaren under hård kritik när mannens intervju från 60 Minutes-programmet blev viral på sociala medier.

Lewis sa i intervjun att FTX var ”a great real business”, vilket fick kryptoscenen att rasa av en anledning. Trots att han skriver en bok om ämnet verkar Lewis inte förstå hur FTX drevs.

FTX var inte en bank utan en kryptovalutabörs som förskingrade kundernas pengar och förmodligen också begick hundratals andra brott i finansvärlden i bakgrunden. Det var egentligen inte ”a great real business” utan en fullständig bluff.

Lewis släppte också en annan nyhetsbomb i intervjun. Enligt honom skulle Sam Bankman-Fried ha erbjudit Donald Trump 5 miljarder dollar för att Trump inte skulle delta i presidentvalet 2024. SBF stödde generöst många demokrater och försökte därmed förbättra Bidens chanser. Påståendet tillbakavisades som väntat helt av Trump-lägret.

En annan nyhet är SBF-rättegången som inleds idag i New York. I värsta fall riskerar Bankman-Fried upp till 110 års fängelse. Mannens situation ser illa ut eftersom SBF:s närmaste kollegor har förhandlat med åklagaren om att sänka sitt straff.

Vi kommer att informera mer om utvecklingen av åtalet under de kommande månaderna.

Minns du fortfarande hur FTX-kraschen gick till? Läs mer i den här artikeln.

Pudgy Penguins till Walmarts sortiment

Media har förklarat NFT-sektorn död de senaste månaderna. Priserna och handelsvolymerna för de största NFT-samlingarna har kollapsat med 90 procent sedan 2021-hypen. NFT-teknologin är dock lika stark som vid toppen 2021. Det är investerarnas vilja att ta risker som har kollapsat. Detta kan ses tydligt på NFT-marknaden, utan tvekan den mest spekulativa delen av kryptosektorn.

Innovation sker i bakgrunden, och förra veckan kom några intressanta nyheter från USA. NFT-kollektionen Pudgy Penguins har omvandlats till fysiska leksaker som säljs på Walmart-varuhusen.

Walmart är inte särskilt bekant för européer, men det är världens största företag mätt i omsättning och den största privata arbetsgivaren i USA. Pudgy Penguins affär var därför betydande i sin storlekskategori.

Penguin-leksaker tar digital NFT-teknik till den verkliga världen. Varje Pudgy Penguins-leksak innehåller ett unikt certifikat som gör att du kan använda unika egenskaper för Pudgy-figuren i det digitala spelet Pudgy World.

Varje fysisk leksak är också kopplad till en befintlig NFT, så ägarna till den digitala konsten får fortfarande en liten del av royaltyintäkterna från försäljningen. Du har tidigare kunnat köpa Penguin-leksaker i en onlinebutik, men nu finns de för första gången även i en fysisk butik.

Uptober fick en lovande start

Oktober har fått namnet Uptober i Bitcoin-världen. Anledningen till detta är Bitcoins historiskt goda kursutveckling under oktober. Under de senaste tio åren har Bitcoins pris utvecklats i oktober enligt följande:

  • 2013: +61%
  • 2014: -13%
  • 2015: +33%
  • 2016: +15%
  • 2017: +48%
  • 2018: -4%
  • 2019: +10%
  • 2020: +28%
  • 2021: +40%
  • 2022: +6%

Siffrorna baseras på data rån Coinglass webbplats, som har varit tillgänglig sedan 2013, dvs. de senaste tio åren. Priset på Bitcoin har fallit under bara två oktobermånader, och även då med blygsamma 3,83% och 12,95%. Båda sammanfaller med björnmarknader (2018 och 2014) som inträffar vart fjärde år. År 2022 steg priset trots detta med 5,56%.

November är en starkare månad räknat i genomsnitt, men uppgångarna har främst uppnåtts under Bitcoins tidiga år. Inte mindre än fyra av de fem föregående novembermånaderna har varit negativa. Februari är den enda månaden förutom oktober som endast har två röda månader på tio år. Prisuppgångarna i februari är dock mindre i storlek.

Finns det någon logisk förklaring till en bra oktobermånad? Stora prisuppgångar skulle kunna förklaras av de miserabla augusti och september då rött har setts inte mindre än åtta gånger under de senaste tio åren. De svaga resultaten under dessa månader förklaras i sin tur av semesterperioden och den därav följande marknadslunken.

Uttrycket ”Sell in May and go away” är också känt i aktievärlden och syftar på sommarmånadernas svaga avkastning. Oktober är den månad då spelarna på marknaden har återvänt från semestern, de sociala medierna vaknar till liv och bevakningen av branschen ökar igen efter sommarmånaderna. Detta kan förklara det goda resultatet i oktober.

Oktober 2023 inleddes med fina vinster, men den kortsiktiga situationen är mycket utmanande ur en makroekonomisk synvinkel. Räntorna stiger fortfarande och en recession är nu ett reellt hot mot USA. Den amerikanska dollarn har också stigit kraftigt, vilket är dåligt för riskfyllda tillgångar.

Du bör inte poppa champagnen än, för Uptober kan till och med vara röd i år!

Du bör också kolla vår tidigare nyhetssammanfattning. Den artikeln täckte många intressanta ämnen som du kanske också är intresserad av!

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!