Nyheter
30
jan
nyheter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

30.1. Nyhetsgenomgång: Bitcoin ETF, Kapitalförvaltare, Ethereum, Solana, KRP

Grayscale har stulit rubrikerna i spot Bitcoin ETF-nyheterna. Många stora kapitalförvaltare är fortfarande skeptiska till spot Bitcoin ETF. Ethereums ETF-boost har smält bort. Solana planerar att släppa en ny version av Saga-smarttelefonen. Den finska KRP lyckades spåra Monero-transaktioner.

Grayscale dominerar spot Bitcoin ETF-rubriker

I den tidigare nyhetsgenomgången rapporterade vi om godkännandet av spot Bitcoin ETF i USA. Denna händelse hade väntats i över tio år, och det har varit så mycket diskussioner och nyheter om dessa ETF:er sedan slutet av 2023.

Marknadsdata var endast tillgängliga under några dagar när vi publicerade den tidigare nyhetsgenomgången. Spot Bitcoin ETF:er har handlats i USA i över två veckor. Hur ser situationen ut?

Följande diagram förklarar spot Bitcoin ETF-flöden i januari.

spot bitcoin etf flow

Som ni kan se på bilden har det varit ca 5,8 miljarder dollar i inflöden till ETF:er. Grovt räknat har en tredjedel gått till Blackrock, en tredjedel till Fidelity och en tredjedel till resterande ETF:er.

Som en motvikt till dessa har emellertid Grayscales fond ett negativt flöde värt minst fem miljarder dollar. Investerare har sålt Grayscale ETF-andelar för nästan 500 miljoner dollar per dag!

Det har funnits två tydliga orsaker till detta:

  1. Grayscale konverterade från en annan typ av fond till en ETF och startade inte från noll som sina konkurrenter. Många investerare gjorde en stor vinst genom att köpa Grayscales fondandelar med rabatt 2023 och har repatrierat sina vinster.
  2. Grayscales avgifter är 1,5 procent, jämfört med konkurrenternas avgifter på 0,2-0,5 procent. På grund av detta har många investerare sålt sina Grayscale ETF-andelar och köpt andra ETFer.

Grayscale har helt stulit rubrikerna i ETF-nyheterna. Dessa utflöden har också bidragit till Bitcoins prisfall, även om valförsäljningar också har förekommit i bakgrunden.

Baserat på två veckor har lanseringen av spot ETF varit en ganska motsägelsefull händelse. Många Bitcoin-fans väntade på en omedelbar prisökning, men det har inte hänt. Vissa investerare har till och med betraktat ETF-lanseringen som en flopp, men det är inte sant.

Lanseringen av spot Bitcoin ETF har orsakat ett större mediadrev än någon ETF-lansering i aktiemarknadens historia. Den har också väckt ett enormt intresse i traditionella investeringsmedier.

Även om Grayscale har medfört ett enormt säljtryck på marknaden minskar denna volym. Förra fredagens försäljning var den lägsta sedan spot Bitcoin ETF-handel öppnade, och nedgången fortsatte på måndagen.

För en vecka sedan fick vi också information om att den största säljaren av Grayscale under öppningsdagarna var konkursboet efter FTX. Konkursboet i FTX dumpade mer än två miljarder dollar i Grayscale ETF-andelar på en vecka. Detta säljtryck är nu borta.

Över 608 000 bitcoins finns i spot Bitcoin ETF-fonder, vilket motsvarar 2,9 procent av hela Bitcoin-utbudet på 21 miljoner.

Vi följer noga utvecklingen av ETF-sektorn. Om vi ser betydande förändringar på marknaden kommer vi att rapportera mer om ämnet.

Vissa kapitalförvaltare är fortfarande skeptiska till ETF:er

Spot Bitcoin ETF-lanseringen i USA leddes av Blackrock, världens största kapitalförvaltare. Trots detta är många stora amerikanska kapitalförvaltare fortfarande skeptiska till Bitcoin ETF:er.

Den finansiella jätten Vanguard, som förvaltar över sju biljoner dollar i tillgångar, har väckt mest uppmärksamhet. Vanguard hoppade över att ansöka om en spot Bitcoin ETF och blockerade helt sådana ETFer från sin plattform, vilket orsakade ett litet socialt drama. Många investerare flyttade sina pensionsfonder från Vanguard till Fidelity.

Charles Schwab är i samma klass och har också lämnats utanför ETF-racet. Företaget förvaltar mer än sju biljoner dollar i tillgångar. Det har dock förekommit nyhetsrapporter om att företaget överväger att göra en spot Bitcoin ETF-ansökan.

Denna nyhet understryker ett viktigt faktum. Det är bra för en Bitcoin-investerare att förstå hur liten del av potentiella spot Bitcoin ETF-kunder som är intresserade av produkten och kan investera i den. Situationen kommer att förändras avsevärt under de kommande åren.

Många har antagandet att miljontals investerare kommer att hoppa in i spot Bitcoin ETF:er bara för att de är tillgängliga. Detta kunde inte vara längre från sanningen. Många kapitalförvaltare är inte ordentligt utbildade om Bitcoin, och de måste först utbilda sina kunder om riskerna och fördelarna med en sådan produkt. Bitcoin ETF:er kommer inte att läggas till i pensionsfonderna så snabbt utan gradvis under de kommande åren och decennierna.

Ethereums ETF-boost förlorad

Låt oss fortsätta med ämnen relaterade till spot Bitcoin ETF, eftersom de har dominerat nyhetsrubrikerna under hela januari.

I den tidigare nyhetsgenomgången berättade vi hur Ethereum var den största vinnaren av lanseringen av spot Bitcoin ETF. Priset på Ethereum började gå högre direkt på lanseringsdagen när investerare började spekulera i att Ethereum också skulle få sin plats i ETF i USA.

På ett par dagar ökade kursen på Ethereum med mer än 20 procent jämfört med Bitcoin. Bara en vecka senare tog Ethereum-raketens bränsle slut. ETH/BTC-kvoten har återgått till den nivå den låg på i början av januari.

Grafen nedan visar utvecklingen av ETH/BTC med dagliga candles.

ETH-BTC

ETH / BTC-kvoten har historiskt varit en viktig signal för altcoin-tjurmarknaden. En stor tjurmarknad i altcoins är dock svår att se så länge priset på Ethereum smälter jämfört med Bitcoin. Ethereum har varit ner mot Bitcoin i över två år.

Ethereum-fans fick också kallt vatten ner i halsen från SEC, som övervakar den amerikanska värdepappersmarknaden. SEC försenade beslutet om Blackrocks spot Ethereum ETF-ansökan till mars. Naturligtvis var detta inte en stor överraskning. Enligt Bloombergs ETF-analytiker James Seyffart är nästa relevanta dag i slutet av maj.

Investerare bör inte förvänta sig mirakel under våren. SEC-chefen Gary Gensler kommenterade också att investerare inte bör lägga för mycket vikt vid att godkänna spot Bitcoin ETF. Det betyder inte automatiskt att spot Ethereum ETF också är godkänd.

Situationen är dock mycket mer gynnsam för Ethereum-investerare. SEC har redan godkänt den terminsbaserade ETF:n, så att avvisa spot ETF skulle leda till en rättslig kamp som SEC skulle förlora. För närvarande kan det bara skjuta upp det slutliga beslutet till maj.

Solana lanserar en ny smartphone

När man tittar på de största kryptovalutorna under 2023 var Solana utan tvekan den som presterade bäst. Dess pris ökade mer än tiofaldigt under det senaste året. Även om Solana främst är känt som en plattform för smarta kontrakt har företaget också släppt en smartphone som heter Saga.

Saga släpptes 2022 och började säljas offentligt i maj 2023. På grund av en allmän nedgång på marknaden blev den inte särskilt populär. Solana Mobile, som ansvarade för utvecklingen, tvingades sänka priset på telefonen med så mycket som 40 procent i augusti förra året. Enheten såldes för 599 USD istället för den ursprungliga prislappen på 1000 USD.

En vändning skedde dock under Q4 2023. Solanas pris började skjuta i höjden, vilket fick många Solana-plattformstoken att stiga. Saga-telefonen inkluderade en airdrop av Solanas BONK-memecoin, och dess explosiva prisökning höjde också Sagas värde till tusentals dollar. Många köpte telefonen för att få BONK-tokens.

Solana meddelade i januari att man kommer att lansera en ny modell, ”Chapter 2″. ” Hittills är dess leveransdatum 2025. Telefonen kan förbeställas från Solana Mobiles webbplats för 450 dollar. Precis som Saga har Chapter 2 en inbyggd kryptoplånbok, Dapp Store och anpassade Android-appar. Solana Labs chef Raj Gokal kommenterade den kommande modellen så här.

För utvecklare skapar Solana Mobile en enorm möjlighet för kryptoappteam som vill ge incitament till sina användare. Det ger dem en koncentrerad distributionskanal till hårda, dedikerade användare. Det gör att de kan göra detta utan några oöverkomliga avgifter för appbutiker.

Efterfrågan på den nya telefonen verkar vara stor, eftersom Chapter 2-modellen fick 30.000 förhandsbeställningar på några dagar. Saga fick ett liknande antal förbeställningar på 12 månader. Om Chapter 2-modellen blir populär kan det avsevärt öka Solana-ekosystemets popularitet och kursen på SOL-tokens.

KRP kunde spåra överföringar av Monero

Förra veckan kom intressanta nyheter från Finland angående kryptovalutan Monero. Monero är en så kallad privat krypto vars transaktioner är praktiskt taget omöjliga att spåra – eller åtminstone är det så det har tänkts fram till nu.

Monero använder olika tekniker för att kryptera avsändare, mottagare och skickat belopp. Dess Block Explorer innehåller endast så kallad Stealth Address-information, dvs. falska adresser från vilka den verkliga mottagaren inte kan fastställas.

Det finska mediebolaget MTV Uutiset rapporterade dock motsatsen förra veckan. Enligt MTV spårade KRP, Centralkriminalpolisen i Finland, transaktioner som gjorts med Monero i Vastaamo-utredningen.

Vastaamo-fallet innebar ett stort intrång i känslig patientinformation. Förövaren utpressade 0,1 bitcoins från offren för att förhindra att deras information läckte ut online. Gärningsmännen använde bitcoins istället för Monero eftersom det skulle vara för svårt för offren att skaffa Monero.

KRP skickade 0,1 bitcoin till utpressarens adress och spårade pengarnas rörelse till en kryptovalutabörs. Det var dock möjligt att registrera sig anonymt på den aktuella börsen. Hackaren kunde också växla bitcoins mot Monero (XMR). Efter detta överfördes XMR-tokens till en annan plånbok. Det verkar som om spåren slutade där.

KRP kunde dock spåra att XMR-tokens hade skickats till kryptobörsen Binance. Vid den tidpunkten hade Binance inte obligatorisk KYC, så brottslingens identitet förblev oklar. KRP upptäckte dock att XMR-tokens hade växlats tillbaka till bitcoins och kunde spåra dessa betalningar – tack vare Bitcoins öppna blockkedja.

Detta är ett ganska exceptionellt fall, och KRP vill inte öppna de metoder som de använder offentligt. MTV rapporterar följande.

I KRP:s rapport beskrivs Monero-analysen som heuristisk, dvs. syftet är främst att ta reda på det mest sannolika eller bästa alternativet som betalningsmottagare. Ibland är slutsatserna mycket säkra, ibland inte.

KRP har förvisso inte knäckt Moneros krypteringsteknik, men man har ändå kommit fram till den troliga mottagaren och slutligen fångat de skyldiga med hjälp av Bitcoin-överföringar. Detta fall illustrerar också väl hur dåligt Bitcoin passar brottslig användning (om någon fortfarande tvivlar på det).

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!