Nyheter
05
dec
nyheter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

5.12. Nyhetsöversikt: El Salvador, Microstrategy, Binance, Artinals, KyberSwap

El Salvadors Bitcoin-position är inte längre i rött! Microstrategy köpte bitcoins till ett värde av mer än 590 miljoner dollar. Binance kommer att betala 4,3 miljarder dollar i böter, och grundaren CZ kan hamna i fängelse. Artinals är ett finskt konstprojekt som använder Ordinals. KyberSwap-hackaren vill ha kontroll över Kyber-projektet.

El Salvadors Bitcoin-innehav i vinst

Låt oss börja nyhetsgenomgången med att titta på positionerna för två stora Bitcoin-innehavare.

Presidenten i El Salvador, Nayib Bukele, kom till världens uppmärksamhet för två år sedan genom att driva igenom den historiska Bitcoin-lagen. I och med detta blev Bitcoin för första gången lagligt betalningsmedel i ett suveränt land. Om du vill lära dig mer om El Salvadors Bitcoin-revolution besökte vår reporter Tuomas Laine El Salvador sommaren 2022.

Landet El Salvador har också en Bitcoin-investeringsstrategi. Många andra länder har också bitcoins, men det är coins som konfiskerats från brottslingar. El Salvador är förmodligen det enda land som officiellt investerar i Bitcoin.

President Bukele publicerade igår information om El Salvadors bitcoins på X. Landets position har redan vuxit till mer än 130 miljoner dollar, och med prisökningen de senaste dagarna är det också i vinst för första gången!

Som du kan se på bilden ovan började El Salvador köpa vid värsta möjliga tidpunkt, de sista ögonblicken av 2021-tjurmarknaden. Positionen föll därför till negativ bara ett par månader efter att de första köpen påbörjats. Bukele köpte dock dipparna under 2022 och sänkte det genomsnittliga inköpspriset till nästan 40 000 USD.

Enligt Bukele har El Salvador inte för avsikt att sälja sina bitcoins. Samtidigt kritiserade mannen journalister eftersom många artiklar hade skrivits om El Salvadors Bitcoin-investeringar när de var i rött. Hur många rubriker ses nu när inköpen är i vinst?

If they consider themselves true journalists, they should report this new reality with the same intensity they reported the previous one.

En annan välkänd Bitcoin-innehavare, Microstrategy, har varit på nyheterna nyligen. Företagets grundare, Michael Saylor, berättade om ett nytt storskaligt BTC-köp för en vecka sedan.

Microstrategy hade förvärvat så mycket som 593 miljoner dollar i nya bitcoins. Företaget äger nu 174 530 bitcoins, med ett inköpspris på 5,3 miljarder dollar. Just nu är priset på Bitcoin 41 630 dollar, vilket gör innehavet värt cirka 7.3 miljarder dollar.

Detta innebär att Microstrategys BTC-position är cirka två miljarder dollar i vinst! Denna position var, i värsta fall, i rött med över en miljard dollar. Uthållighet belönas i Bitcoin-investeringar!

Binance fick böter på över 4 miljarder dollar och CZ avgick

Låt oss sedan diskutera den kanske största nyheten 2023, som kom ut bara ett ögonblick efter publiceringen av den föregående nyhetsgenomgången.

Binance, världens ledande kryptovalutabörs, gjorde upp med amerikanska myndigheter för två veckor sedan efter en årslång utredning. USA:s justitiedepartement och finansdepartement har övervakat Binances verksamhet sedan 2018.

Myndigheterna har riktat in sig på Binance på grund av företagets otillräckliga KYC/AML-processer under börsens tidiga år. Binance implementerade obligatorisk KYC under hösten 2021, men innan dess försökte börsen inte blockera amerikanska användare i praktiken.

Ingen kryptobörs kan erbjuda service till amerikaner om den inte är reglerad och licensierad i USA. Binance bröt medvetet mot dessa regler. Enligt nyheten valde grundaren CZ en välbekant taktik från startup-världen, som lyder: ”Det är lättare att be om ursäkt än att be om tillstånd.” I slutändan kom Binances ursäkt med en ganska stor prislapp.

Så Binance bosatte sig med myndigheterna. Här är företagets X-inlägg om ämnet, som också har en länk till det officiella uttalandet:

Som ett resultat kommer Binance-börsen att betala så mycket som 4,3 miljarder dollar i böter till de amerikanska myndigheterna. Utöver detta kommer grundaren, Changpeng Zhao, också att möta personligt ansvar.

CZ kommer att behöva betala 150 miljoner dollar i böter och möta ett potentiellt fängelsestraff. CZ:s domstolsförhandling är i slutet av februari, och han kommer att behöva vänta på förhandlingen i USA baserat på det beslut som fattades för en vecka sedan.

I dagsläget är det osäkert om Zhao kommer att tillbringa en dag i fängelse. I teorin kan han hotas med ett straff på upp till 10 år, men det verkar osannolikt i praktiken.

Binance utsåg också en ny VD omedelbart efter domen. Detta är Richard Teng, som postade detta på X efter sin utnämning.

Binances beslut sågs i allmänhet som gynnsamt för företaget och kryptosektorn som helhet. Binance har råd att betala böterna på grund av de enorma vinster som företaget har gjort de senaste åren. Företaget får också fortsätta att verka, men under strikt övervakning av de amerikanska myndigheterna. CZ får också behålla sitt ägande i företaget.

Händelsen har därför ingen inverkan på driften av Binance-börsen. De senaste veckorna har vi sett fler uttag från Binance än normalt, men inget tyder på att företaget kämpar med betalningar eller har problem med kundfonder.

Det är verkligen bra för hela sektorn att fallet äntligen har hanterats, och åren av FUD runt det kan begravas.

Artinals publicerar konst på Bitcoin-blockkedjan

Det största Bitcoin-samtalsämnet under de senaste månaderna har varit US spot Bitcoin ETF, men i början av året var det mycket surr om Ordinals. Följande nyheter är också relaterade till detta.

Kort sagt, Ordinals-protokollet är ett tillägg till Bitcoin som släpptes i januari 2023. Det gör att NFTer kan skapas på Bitcoin-blockkedjan. Ordinals använder metadata för Bitcoin-block, vilket blev lättare att använda med Taproot-uppdateringen för några år sedan. Numera hänvisar ordet Ordinals praktiskt taget till Bitcoin-baserade NFTer.

Läs mer i denna artikel: Bitcoin Ordinals.

Artinals är ett finskt projekt som använder Ordinals-protokollet. Artinals är dedikerat till att visa upp och främja konstnärers arbete. Det tillhandahåller verktyg för konstnärer att lansera digitala samlingar i form av Ordinals på Bitcoin-blockkedjan.

Artinals kommer att släppa den första kuraterade konstnären imorgon!

 

Samlingen, som släpps imorgon, kommer att presentera verk av en mycket välkänd finsk konstnär. Detta är en milstolpe i kombinationen av traditionell konst och blockkedjeteknik.

Artinals-projektet utmärker sig med sina innovativa Artinals-pass, som också är ordinaler. De ger innehavarna exklusiva förmåner relaterade till digital konst.

Artinals är ett intressant projekt som erbjuder konstnärer verktyg och tillgång till digital konst utöver Ordinals lanseringsplattform för konst. Och allt detta är byggt på Bitcoin! Följ projektets X-konto @ArtinalsBTC.

KyberSwap-hackaren tog en tupplur och har nya krav

Hackningen av decentraliserade finansiella tjänster, eller DeFi, har konsekvent varit i rubrikerna sedan 2020. Investerare har förlorat miljarder dollar på grund av dessa incidenter. I slutet av november sågs ett hack som involverade Kyber Network som kommer att gå ner i historieböckerna för sina konstiga vändningar.

Hackningen ägde rum natten mellan den 22 och 23 november. Hackaren slog till mot den populära KyberSwap DEX, dvs. decentraliserade börsen, som hade 85 miljoner dollar i likviditet vid tidpunkten för incidenten. Hackaren tog mer än hälften av detta, cirka 47 miljoner dollar.

Fallet blev omedelbart ett samtalsämne på sociala medier på grund av det meddelande som hackaren hade lämnat på Ethereums blockkedja:

Dear Kyberswap Developers, Employees, DAO members and LPs,
Negotiations will start in a few hours when I am fully rested.
Thank you.

Så hackaren sa att han behövde ett par timmars tupplur innan han diskuterade möjliga uppföljningsåtgärder! Detta verkar absurt även i kryptovalutor, som är vana vid att se konstiga vändningar.

Hackaren skickade ett nytt meddelande till Ethereums blockkedja ungefär en vecka senare.

Hackaren kallar sig nu Kyber Director och vill ha kontroll över Kyber-företaget som utvecklar protokollet och förvaltningsmodulen Kyber DAO.

Hackerns löften är onekligen intressanta. Enligt hackaren skulle ledningsstegen kompenseras rättvist och de anställdas löner skulle fördubblas. Kyber Director vill enligt egen utsago hålla protokollet vid liv och inte rasera det.

Hackaren har gett Kyber Network fram till den 10 december att bestämma sig. Det kommer att bli intressant att se hur denna process slutar.

Enligt Defillama har 2023 sett DeFi-hack till ett värde av 1,2 miljarder dollar. Siffran för endast november var cirka 290 miljoner dollar.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!