Nyheter
07
nov
nyheter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

7.11. Nyhetsöversikt: Solana, SBF, Coinbase, The Simpsons

Solanas Firedancer utlovar en kapacitet på över en miljon transaktioner per sekund. Sam Bankman-Fried dömdes i New York. Det fanns inga stora överraskningar i Coinbases Q3-siffror. The Simpsons hade ett avsnitt om NFT!

Kommer Firedancer att avgöra skalningsracet för smarta kontraktsplattformar?

Solana är en av de största plattformarna för smarta kontrakt på marknaden och en konkurrent till Ethereum. Solanas egna token, SOL, är också en av de bästa investeringarna under kalenderåret.

Solanas kurs har fyrdubblats under 2023, från strax under 10 dollar till strax över 40 dollar. Samtidigt har många andra altcoins mest rört sig horisontellt. Solana har också multiplicerat sitt pris jämfört med Bitcoin med hundratals procent.

Det finns många anledningar till Solanas popularitet, men en av de viktigaste är Firedancer. Det finns en bra video om ämnet på Solanas YouTube-kanal (se nedan). Den spelades in på Solanas Breakpoint-event förra veckan.

Firedancer är en helt ny Solana-klient, dvs. ett program som körs av validerare i Solana-nätverket. Alla kryptovalutor har ett motsvarande klientprogram. Den klient som används för närvarande är allt annat än perfekt och optimerad. Den var tvungen att skyndas på så att Solana kunde komma in på marknaden under den tidigare kryptobommen. Det är därför det finns mycket utrymme för förbättringar i programkoden.

Jump Crypto, som ligger bakom Firedancer, bygger klienten helt från grunden och dessutom med ett nytt programmeringsspråk. Varje kodrad är optimerad för maximal prestanda.

Firedancers utvecklare lovar att Solanas transaktionskapacitet i framtiden endast kommer att begränsas av de fysiska begränsningarna hos servrarna och nätverket.

Löftena är inte tagna ur luften, eftersom Firedancer redan har lanserats på TestNet, där över en miljon transaktioner per sekund har uppnåtts med Firedancer-klienter. I framtiden kommer detta TPS-tal (Transaktioner per sekund) att stiga ännu högre.

Solana är redan den mest skalbara plattformen för smarta kontrakt på marknaden. Med Firedancer är dess kapacitet mer än 10x större än vad Ethereum 2.0 kommer att vara. Det är inte konstigt att fler och fler investerare har blivit SOL-tokeninnehavare 2023. Du kan också få ytterligare inkomster för att hålla Solana genom staking.

Om du vill köpa Solana kan du hitta en nybörjarguide här: Hur man köper Solana.

Det är bra att notera att Firedancer fortfarande befinner sig i testfasen. Lanseringen på MainNet förväntas ske om cirka sex månader. Många saker kan fortfarande gå fel, men hittills är utvecklingen verkligen lovande.

Sam Bankman-Fried was dömdes

Rättegången mot Sam Bankman-Fried har varit höstens största nyhet. Grundaren av FTX-börsen, som kollopsade för snart ett år sedan, har stått inför rätta sedan början av oktober. Rättegången i New York avslutades förra veckan.

Utgången var väntad: SBF befanns skyldig till samtliga sju olika åtalspunkter. Juryn övervägde sitt beslut under endast några timmar, vilket var exceptionellt snabbt. Detta innebär att det inte fanns mycket att fundera på om SBF var skyldig eller inte.

SBF valde också att vittna i domstol. På grund av detta utsattes han också för åklagarens förhör. Bankman-Frieds uppträdande var mycket arrogant och han fortsatte att svara på åklagarens frågor i stil med ”jag minns inte”, ”kanske”, ”jag vet inte” och så vidare.

Många anser att SBF:s agerande endast var skadligt för honom. Å andra sidan skulle ett uteblivet vittnesmål i praktiken ha varit ett erkännande av skuld. Kanske ville SBF göra en stor chansning en sista gång?

Tweeten nedan sammanfattar väl vad som har hänt och vad som kommer att hända härnäst.

Sam Bankman-Frieds slutliga dom kommer att fastställas i mars 2024. Innan dess kommer det att hållas en ny rättegång om ytterligare fem åtalspunkter. Det finns ett straff på upp till 115 år i värsta fall!

Enligt många bedömare kommer SBF att dömas till 15-20 års fängelse. Detta skulle vara i samma kaliber som Elizabeth Holmes 11-åriga fängelsestraff för Theranos-skandalen.

Många jämför på goda grunder Bankman-Fried med Bernie Madoff, som fick ett fängelsestraff på inte mindre än 150 år för sitt Ponzibedrägeri. Madoff var dock redan en gammal man när han fick sitt straff. Domaren vill förmodligen ge den endast 31-årige SBF:aren en chans att bygga upp ett nytt liv.

I tweeten ovan nämns också ett intressant namn: Sam Trabucco. Den här mannen var VD för Alameda Research före Caroline Ellison. Trabucco fasades officiellt ut först i augusti 2022.

Under rättegången stod det klart att FTX:s och Alamedas brottsliga verksamhet hade inletts långt före FTX:s kollaps. Trabucco verkar vara en måltavla för åklagaren och andra nyckelpersoner i FTX och Alameda.

Av någon anledning har inte ett ord nämnts om Trabucco under hela rättegången. Har Trabucco gjort upp med åklagaren eller försvunnit under jorden? Denna fråga har ännu inte besvarats.

Coinbases Q3-resultat överraskade inte

Det USA-baserade Coinbase är fortfarande den enda börsnoterade kryptovalutabörsen på marknaden. På grund av detta är Coinbases resultat intressanta, eftersom andra börser inte publicerar liknande information.

Coinbases kvartalsrapporter säger mycket om tillståndet på hela kryptomarknaden.

Coinbase publicerade siffror för Q3-2023 förra veckan. Analytiker förväntade sig att företagets intäkter skulle sjunka till cirka 650 miljoner dollar, men Coinbase slog prognoserna med en total intäkt på 674 miljoner dollar. Detta var dock bara en tröst, eftersom Coinbase fortfarande gjorde en rörelseförlust.

coinbase-q3

Som framgår av tabellen är Coinbases intäkter ca 14% högre än för ett år sedan, trots att handelsvolymerna har minskat. Coinbase tjänar betydligt mer pengar på stablecoins (USDC) och olika ränteintäkter.

Coinbase kämpar fortfarande mot SEC, som övervakar den amerikanska värdepappersmarknaden. Detta ”regulatoriska krig” återspeglas dock inte i företagets resultat. Dessutom har Coinbase fortfarande 5,5 miljarder dollar i kontanter.

Handelsvolymen för kryptovalutor har minskat stadigt under hela året. Avläsningen Q3-2023 var till och med tydligt under det sista kvartalet 2022 när kollapsen av FTX-börsen helt frös kryptomarknaden.

Inget i dessa siffror tyder på att privatinvesterares eller institutioners intresse för kryptovalutor ökar. Enligt Coinbase var dock oktober månads ”transaktionsintäkter” 105 miljoner, vilket skulle innebära en liten ökning under Q4.

Vad sägs om att handla Bitcoin vs. Ethereum?

coinbaseq3-coins

Andelen Bitcoin och Ethereum ökade under Q2, men siffrorna för Q3 återgick närmare tidigare kvartal. Ethereums popularitet är för närvarande i botten. Det förklaras säkert av den svaga kursutvecklingen och den starka utvecklingen för konkurrerande plattformar (Solana).

Handelsvolymerna är riktigt låga; nedgången är mer än 50 procent jämfört med för ett år sedan och drygt 17 procent från föregående kvartal.

The Simpsons NFT-avsnitt

NFT-marknaden har varit nedgången under en lång tid. Handelsvolymerna har sjunkit och värdet på många samlingar har kollapsat med mer än 95 procent. Detta betyder dock inte att NFT som sektor eller teknik är död.

Det senaste avsnittet av Simpsons-serien bevisar också detta. Förra helgens avsnitt ”Treehouse of Horror” innehöll ett äventyr där Homer av misstag mintade Bart till en NFT.

Homers skräck förvandlas till spänning när han upptäcker att Bart-NFT är värd upp till 1,5 miljoner dollar. ”Älskling, minns du hur vi alltid önskade att Bart var mindre fungibel?” säger Homer till Marge.

Efter detta skapar Marge också sig själv som en NFT på blockkedjan och ger sig ut på ett uppdrag för att rädda Bart. NFT-världen ser många populära NFT-samlingar, såsom Cryptokitties och, naturligtvis, Bored Apes.

Något överraskande släppte Disney inte en NFT med avsnittet. Disney har tidigare släppt NFT:er med Simpsons-tema på en marknadsplats som heter Veve. Detta hände i november 2021 med lanseringen av Disney +.

NFT-mani kommer att återvända till rubrikerna under nästa tjurmarknad när investerarnas riskaptit ökar. Om du vill lära dig mer om ämnet, kolla in den här artikeln: Vad är en NFT?

Slutligen, ytterligare en kommentar: Binance kommer att göra ett stort tillkännagivande den här veckan. Vad kommer det att handla om? Det kommer att bli klart snart.

Läs också vår tidigare nyhetsartikel: 3.10. Nyheter: Ethereum, Binance, SBF, Pudgy Penguins, Uptober

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!