Analyser
06
feb
ai kryptovalutor

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

AI-kryptovalutor

ARTIFICIELL INTELLIGENS (AI) betyder en dators förmåga att utföra funktioner som anses intelligenta, t.ex. inlärning, resonemang och problemlösning. AI-kryptovalutor är kryptovalutor med ett användningsområde som direkt eller indirekt är relaterat till artificiell intelligens. Välkända AI-krypton inkluderar SingularityNET (AGIX), Fetch.ai (FET), Ocean Protocol (OCEAN), Artificial Liquid Intelligence (ALI) och Numeraire (NUM).

SingularityNET är en decentraliserad marknadsplats för applikationer som använder artificiell intelligens. Fetch.ai tillhandahåller verktyg och infrastruktur för apputvecklare som vill bygga AI-system. Ocean Protocol är ett ekosystem för att köpa och sälja big data. Artificial Liquid Intelligence kombinerar artificiell intelligens, NFT-teknik och metaversum. Numerai är en investeringsfond som styrs av artificiell intelligens.

Sektorn för AI-krypton (AI-coins) kommer att öka sin marknadsandel många gånger under de kommande åren.

Vad är artificiell intelligens?

Artificiell intelligens (AI)  betyder en dators förmåga att utföra funktioner som anses intelligenta, t.ex. inlärning, resonemang och problemlösning. Artificiell intelligens är ett datorprogram som har lärt sig att agera på ett visst sätt med hjälp av (stora) data.

De flesta AI-tillämpningar handlar om maskininlärning. Vid maskininlärning får ett datorprogram inte instruktioner för varje problem, utan programmet (algoritmen) utvecklas självständigt och lär sig att hitta rätt lösningar. När AI matas med nya uppgifter ändrar den sitt beslutsfattande i enlighet med detta.

Vardagsexempel på artificiell intelligens:

  • Sökmotorer
  • Filter för skräppost via e-post
  • Google Map-anvisningar
  • Upptäckt av skrivfel
  • Verktyg för översättning

Självkörande bilar har fått mycket uppmärksamhet i media de senaste åren. De är välkända tillämpningar av artificiell intelligens. Ett program lär sig att känna igen körbanor och trafikskyltar, varefter det lär sig att fungera korrekt i trafiken och undvika olyckor.

Även om artificiell intelligens har använts i flera år inom olika sektorer, blev ämnet verkligen aktuellt vid årsskiftet 2022-2023. Anledningen till detta var ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) som publicerades av företaget OpenAI. ChatGPT är en chattbot som du kan fråga bokstavligen vad som helst om vilket ämne som helst.

Istället för svar kom den största uppståndelsen från ChatGPT:s förmåga att generera text och programkod. ChatGPT kan skriva en artikel eller till och med en dikt med vissa specifikationer och även skapa kod i olika programmeringsspråk. Den kan berätta skämt och komma med en miljon andra svar på vilken fråga som helst!

chatgpt

Det säger något om ChatGPT:s popularitet att det är det snabbast växande programmet i historien. ChatGPT fick en miljon användare på bara 5 dagar! Som jämförelse kan nämnas att Instagram fick en miljon användare på 2,5 månader, Facebook på 10 månader och Netflix på 3,5 år.

Förutom vanliga människor har även teknikjättar vaknat upp till de möjligheter som artificiell intelligens medför. I januari 2023 tillkännagav Microsoft en investering på inte mindre än 10 miljarder dollar i företaget OpenAI. Google kommer också att lansera en konkurrent till ChatGPT. Det pågår en kapplöpning för att utnyttja artificiell intelligens.

Artificiell intelligens är förmodligen den största megatrenden under 2020-talet. Nu kommer den också till kryptovalutavärlden.

Vad är AI-krypton (Artificiell intelligens-kryptovalutor)?

AI-kryptovalutor är kryptovalutor med ett användningsområde som direkt eller indirekt är relaterat till artificiell intelligens. Det finns ännu ingen exakt definition av krypton för artificiell intelligens. Detta beror på att inte ens termen artificiell intelligens kan definieras exakt.

I världen av kryptovalutor, omfattar AI-kategorin även databehandling. Detta är anledningen till att AI-kryptovalutor även omfattar projekt som indexerar och bearbetar blockkedjedata. Det mest kända exemplet på detta är The Graph.

AI-kryptovalutor är mer varierande och förvirrande som kategori än till exempel DeFi-kryptovalutor. DeFi-coins är nästan alltid governance tokens för en DeFi-app och har ingen egen blockkedja.

AI-krypton har olika användningsområden. Vissa är governance tokens, men majoriteten är utility tokens, dvs. kryptovalutan behövs för att använda en viss applikation. Vissa av projekten har också en egen blockkedja, till exempel Fetch AI.

AI-coins är fortfarande ett ganska vagt begrepp. AI-taggen ges också till många projekt som egentligen inte hör till kategorin AI-kryptovalutor, så att de skulle få del av AI-hypen.

Exempel på AI-coins

Välkända AI-krypton inkluderar SingularityNET (AGIX), Fetch.ai (FET), Ocean Protocol (OCEAN), Artificial Liquid Intelligence (ALI) och Numeraire (NUM).

Dessutom anses The Graph av många vara ett AI-krypto. Dess marknadskapital är för närvarande det största i kategorin AI-coins, om man räknar in The Graph i den. För dem som är intresserade av detta projekt kan du hitta en mer omfattande The Graph-guide på vår webbplats.

Låt oss sedan gå igenom de mest kända kryptovalutorna med artificiell intelligens. Dessa exempel ger dig en god uppfattning om vilken typ av projekt och användningsfall som faller inom denna kategori.

SingularityNET (AGIX)

SingularityNET är en decentraliserad marknadsplats för applikationer som använder artificiell intelligens. Vem som helst kan skapa sin egen AI-applikation och erbjuda den som en tjänst via marknadsplatsen. SingularityNET syftar till att skapa ett globalt ekosystem där AI-utvecklare kan dela teknik, tjänster och information med varandra.

SingularityNET är en av de största AI-kryptona sett till marknadsvärde. Det grundades redan 2017. Bakom projektet står företaget Hanson Robotics, som också har skapat den humanoida roboten Sophia The Robot, som väckte stor uppståndelse för en tid sedan.

SingularityNET-token har symbolen AGIX. AGIX-token används på SingularityNET-marknaden som betalningsmedel. Detta gör AGIX till en nyttighetstoken. AGIX tjänar sitt värde baserat på användningen av marknadsplatsen SingularityNET. Ju fler användare plattformen har, desto större efterfrågan kommer det att finnas på AGIX-token.

Läs mer om hur Fetch.ai, Ocean Protocol och SingulartityNET bildar en ny AI-kryptovaluta.

Fetch.ai (FET)

Fetch.ai tillhandahåller verktyg och infrastruktur för apputvecklare som vill bygga AI-system. Fetch.ai är ett interchain-protokoll som byggs med Cosmos SDK. Förutom Cosmos ekosystem är Fetch.ai också kopplat till Ethereum-blockkedjan.

Fetch.ai anses av många vara den bästa motsvarigheten till termen kryptovaluta för artificiell intelligens (AI-coin). Fetch.ai-projektet grundades redan 2017, men Fetch.ai-plattformen lanserades officiellt sommaren 2019. Det är också en av de mest kända AI-kryptona på grund av sin historia.

Fetch.ai:s token har tickerbeteckningen FET. FET-token används som en inhemsk token i Fetch.ai-ekosystemet. Den används för att betala transaktionsavgifterna för Fetch.ai-blockkedjan, och FET-token kan också användas för att köpa AI-verktyg. Du kan läsa mer om ekosystemet på fetch.ai.

Ocean Protocol (OCEAN)

Ocean Protocol är ett ekosystem för att köpa och sälja big data. Det är inte ett AI-coin i ordets rätta bemärkelse, men Ocean Protocol klassificeras som ett AI-krypto och big data förknippas ofta med artificiell intelligens. Big data fungerar som undervisningsmaterial för artificiell intelligens. Ju mer data, desto smartare blir AI:n.

Big data har traditionellt sett lagrats i silos hos teknikjättarna (Google, Amazon, Meta). Ocean Protocol syftar till att skapa ett öppet ekosystem där alla kan få tillgång till big data. Data kan köpas med hjälp av en decentraliserad marknadsplats. Dessutom kan vem som helst erbjuda sina egna data till försäljning.

Ocean Protocol-tokenens ticker är OCEAN. OCEAN är en utility token som behövs för att använda Ocean Protocol’s decentraliserade marknadsplats. Den kan hittas på market.oceanprotocol.com.

Artificial Liquid Intelligence (ALI)

Artificial Liquid Intelligence kombinerar artificiell intelligens, NFT-teknik och metaversum. Det är ett projekt som grundades 2021 och som heter Alethea AI. Bland finansiärerna finns några av de mest kända krypto VCs, såsom Multicoin Capital, Galaxy Interactive, Dapper Labs och Mark Cuban.

Alethea AI möjliggör skapandet av en iNFT, dvs. interaktiv NFT, för vilken termen smart avatar också används. Detta är möjligt med hjälp av CharacterGPT-tekniken som skapats av Alethea AI. En interaktiv NFT kan ha ljud, animationer och andra egenskaper hos en generativ AI. Varje användare kan anpassa och träna sina egna iNFT-avatarer. Dessa iNFTs kan skapas i Alethea AI:s metaversum, som kallas Noahs Ark.

Alethea AI:s token har beteckningen ALI, som står för Artificial Liquid Intelligence. ALI är en nyttighetstoken. Den behövs för att skapa en iNFT. Varje iNFT kräver ett visst minsta antal ALI-tokens som måste låsas. ALI-token används också för att uppgradera iNFT, dessutom är det också förvaltningstoken för Noahs Ark-metaverset. Läs mer på noahsark.ai .

Numeraire (NMR)

Numerai är en investeringsfond som styrs av artificiell intelligens. Numerai kombinerar alltså två heta trender: handel och artificiell intelligens. Målet med projektet är att på ett blygsamt sätt skapa världens största hedgefond. Numerai är ett av de äldsta AI-kryptoprojekten på marknaden. Det har redan etablerats 2015.

Numerai är ett ekosystem som bygger på Ethereum-plattformen. Vem som helst kan skapa sin egen AI-algoritm och ladda upp den till Numerai-turneringen för att tävla. Ju bättre modellen förutspår aktiemarknadens utveckling, desto bättre rykte får den. Andra användare kan stakea Numerai-tokens på uppdrag av en specifik AI-algoritm.

Numeraire-tecknet har beteckningen NMR. NMR-token fungerar som ett incitament för utvecklare av AI-algoritmer. Dessutom används NMR-token för att stakea för AI-algoritmernas räkning. Utvecklaren av svaga modeller kommer att förlora de stakeade NMR-tokensen som bränns. De bäst presterande AI-algoritmerna tjänar NMR till de som stakear. Du hittar de tävlande på Numerai på numer.ai/tournament/.

Framtiden för AI-kryptovalutor

Sektorn för AI-krypton (AI-coins) kommer att öka sin marknadsandel många gånger under de kommande åren. AI-coins är en sektor som hittills har behandlats mycket lite i nyheterna, trots att många av de största projekten har funnits på marknaden i flera år. AI-kryptokategorin liknar DeFi-sektorn i slutet av 2019/början av 2020.

Den första AI-kryptobomsen har helt klart ägt rum vid årsskiftet 2022-2023. SingularityNET (AGIX) steg med över 700 % i januari 2023, Fetch.ai med över 200 % och Artificial Liquid Intelligence med över 500 %. Sektorn har tydligt fått fart på grund av ökningen av AI-nyheter i mainstreammedia – tack vare ChatGPT.

Det är troligt att sektorn kommer att fortsätta i en boom & bust-anda precis som DeFi och NFT-marknaderna (liksom meme-coins) har gjort under de senaste åren. Investerare bör vara mycket försiktiga med sådana kryptovalutor. De flesta investerare hoppar in på toppen av FOMO när proffs säljer sina coins och tar vinster.

Om du vill investera i megatrenderna inom kryptoområdet måste du göra det under lugna tider, dvs. under en björnmarknad. Köp inte in i hypen när ett coin som du gillar har stigit med 500 procent under den föregående månaden.

AI-kryptosektorn växer och utvecklas hela tiden, så det finns nya investeringsmöjligheter varje vecka. Artificiell intelligens är garanterat en långvarig trend som kommer att slå igenom väl under de kommande åren.

Bitget har ett stort urval av AI kryptos. Lär dig mer om utbytet från vår Bitget-recension.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!