Analyser
01
sep
base

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Base?

Base är en plattform för smarta kontrakt som erbjuder en säker, prisvärd och utvecklarvänlig plattform för decentraliserade applikationer. Förutom Base är de mest välkända Ethereum Layer 2-lösningarna Polygon, Arbitrum och Optimism. Coinbase har meddelat att Base inte kommer att ha en egen (inbyggd) token. Coinbase stöder ännu inte direkt överföring av Ether (ETH) till Base-nätverket, men funktionen kommer att lanseras inom kort.

Vad är Base?

Base är en plattform för smarta kontrakt som erbjuder en säker, prisvärd och utvecklarvänlig plattform för decentraliserade applikationer. Base är också en Ethereum Layer 2-lösning. Det innebär att den hämtar sin säkerhet från Ethereums blockkedja och använder Ether (ETH) för att betala transaktionsavgifter.  Base är byggd med OP Stack-arkitekturen som erbjuds av Optimism. Base är utvecklat av Coinbase, en av världens största kryptovalutabörser.

Layer 1 (L1) är Ethereums huvudnätverk och blockkedja. Layer 2 (L2), å andra sidan, är en blockkedja som byggts ovanpå Ethereum. Syftet med Layer 2 är att minska transaktionsbelastningen på Layer 1 och hjälpa Ethereums ekosystem att skala. Det finns redan flera Layer 2-lösningar på marknaden. De mest populära L2-lösningarna är Polygon, Arbitrum och Optimism.

Base har flera fördelar jämfört med att använda Ethereum. Det handlar till exempel om bättre skalbarhet, högre transaktionskapacitet och lägre transaktionsavgifter. Detta kan uppnås utan att kompromissa med säkerheten eftersom Base är kopplat till Ethereums blockkedja.

Coinbase har definierat fyra grundläggande principer för Base. Dessa är:

  1. Säkerhet som tillhandahålls av Ethereum
  2. Ett projekt som godkänts av Coinbase
  3. Låga avgifter
  4. Öppen källkod

Base är också en EVM-kompatibel (Ethereum Virtual Machine) blockkedja. Det innebär att applikationer som byggts på Ethereum-plattformen enkelt kan flyttas (klonas) till Base-ekosystemet. Tack vare denna kompatibilitet är det enkelt att utveckla Base-applikationer.

För att lära dig mer om Ethereum och dess teknik, kolla in den här omfattande nybörjarguiden: Vad är Ethereum (ETH)? Först och främst är det viktigt att förstå hur Ethereum fungerar om du vill förstå Base.

Base har varit i allmänt bruk i cirka två veckor. Över 50 DeFi-applikationer finns redan på Base, inklusive Uniswap, Compound, Balancer och Sushiswap. Fler och fler applikationer från Ethereums ekosystem kommer snart att finnas på Base-plattformen.

Base vs. konkurrerande Layer 2-lösningar

Förutom Base är de mest välkända Ethereum Layer 2-lösningarna Polygon, Arbitrum och Optimism. Det är bra att komma ihåg den nära relationen mellan Base och Optimism eftersom Base använder Optimisms infrastruktur genom OP Stack. Relationen mellan dessa två projekt är så nära att de kan ses som kompletterande lösningar.

Arbitrum skiljer sig något från Optimism & Base ur teknisk synvinkel. Skillnaden kommer från hur Arbitrums transaktioner verifieras. Arbitrums transaktionsverifiering i flera lager kan betraktas som den mest avancerade L2-lösningen. Ur en slutanvändares synvinkel återspeglas detta i Arbitrums transaktionsavgifter, som är lägre än konkurrenternas.

I en separat artikel på vår webbplats presenteras teknikerna Optimism och Arbitrum mer i detalj. Klicka på Arbitrum och andra skalningslösningar för Ethereum för att läsa mer om ämnet.

Ethereums L2-sektor kan ses som en av de mest konkurrensutsatta sektorerna i kryptobranschen. Hur kan Base sticka ut från andra L2-lösningar på marknaden?

Bases största trumfkort är Coinbase. Coinbase är den näst största kryptobörsen på marknaden sett till handelsvolym och antal kunder. Tack vare Coinbase har Bases decentraliserade appar tillgång till en massiv användarbas. Nedan visas en bild från Coinbases hemsida.

coinbase

Base kombinerar alla funktioner som erbjuds av Layer 2-lösningar med Coinbases bästa praxis. Att överföra medel från Ethereums huvudkedja till L2-nätverk har fram till nu varit en komplex process som kräver användning av token-bryggor. Coinbase strävar efter att göra överföringen av pengar till Base så enkel som möjligt. Jämfört med andra L2-lösningar ger detta Base en betydande fördel.

Decentraliserade applikationer på Base kommer att ha direkt tillgång till Coinbases ekosystem och möjlighet att få en andel av Coinbases kundbas med över 100 miljoner användare och över 80 miljarder kundtillgångar. Coinbase säkerställer också att tillräckliga medel finns tillgängliga för utvecklingen av Base.

Basen har ingen token

Coinbase har meddelat att Base inte kommer att ha en egen (inbyggd) token. Detta är inte förvånande när man tänker på situationen i USA när det gäller reglering av kryptos. Som företag utkämpar Coinbase redan en juridisk strid mot SEC, så att lansera Base-token skulle förmodligen ha varit en dålig idé.

I detta avseende skiljer sig Base från andra Ethereum Layer 2s. Både Arbitrum och Optimism har lanserat tokens. Det är dock bra att komma ihåg att i Ethereums Layer 2-lösningar betalas transaktionsavgifter alltid i Ether (ETH). Arbitrums ARB-token och Optimisms OP-token är governance-tokens.

Om en investerare vill dra nytta av Bases eventuella framgång är det bästa alternativet förmodligen att köpa Coinbase-aktier (ticker: COIN). Detta ger dig en indirekt exponering mot Base.

Överföring av medel till Base

Coinbase stöder ännu inte direkt överföring av Ether (ETH) till Base-nätverket, men funktionen kommer att lanseras inom kort. ETH måste överföras till Base-nätverket via en separat token bridge. Du behöver ETH i din plånbok när du använder Base eftersom transaktionsavgifter betalas med Ether i alla Ethereums Layer 2-nätverk.

Gör så här för att överföra pengar till basnätverket:

  1. Ladda ner den Web3-kompatibla plånboken MetaMask
  2. Lägg till Bases nätverksdata till MetaMask via chainlist.org
  3. Använd den officiella Base Bridge för att överföra Ether (ETH) från Ethereum-nätverket till Base-nätverket

Om du inte har använt token-bryggor tidigare kan du hitta många guider på YouTube genom att söka på ”how to bridge eth to base”. Med Base Bridge kan du också överföra Ether från Base till Ethereum.

Bases påverkan på Coinbases framtid

Base kan få en enorm inverkan på både Coinbase och hela kryptomarknaden. Base gör det möjligt för stora institutioner att utnyttja fördelarna med decentraliserade appar med en pålitlig och reglerad partner. Coinbases starka regulatoriska status och Bases koppling till Ethereum har gjort att flera stora institutionella aktörer har fått upp ögonen för Base.

Det är dock bra att komma ihåg att Base inte är den första blockkedjan som lanserats av en kryptovalutabörs. Binances BNB Chain har varit i drift i flera år. BNB Chain är också helt sin egna blockkedja, medan Base är en ”Ethereum-förlängning”. Andra börser (t.ex. KuCoin) har också lanserat blockkedjor.

Coinbases Base är en affärslösning som är utformad för att möta investerares och institutioners växande intresse för DeFi. Base öppnar också upp en ny intäktskälla för Coinbase. Om Base blir framgångsrikt kommer det att kunna generera en stadig inkomstström för företaget. Coinbase skulle lätt kunna samla in 50-100 miljoner dollar årligen från Bases transaktionsavgifter.

Base kan ses som en mycket positiv sak för DeFi-marknaden. Närvaron av en stor institutionell aktör kommer med all säkerhet att öka intresset för DeFi-sektorn.

Sammanfattning

Coinbase ser Base som en central del av sin framtida verksamhet. Sedan företaget grundades har dess uppdrag varit att öka den ekonomiska friheten över hela världen. Finns det något bättre sätt att göra detta än att erbjuda människor enkel tillgång till ett decentraliserat ekosystem?

Sammanfattningsvis är Base Ethereums L2-skalbarhetslösning som lanserats av kryptovalutabörsen Coinbase. Base implementeras med hjälp av Optimisms OP Stack-infrastruktur. Base sticker ut från sina konkurrenter med sin Coinbase-anslutning, som ger miljontals användare och institutioner enkel tillgång till DeFi.

Base-blockkedjan lanserades officiellt i början av augusti 2023. I skrivande stund har den varit öppen för alla i ungefär två veckor. Bases totala likviditet (TVL) har stigit till över 120 miljoner dollar, vilket gör den till den 12:e största blockkedjan på DeFi-marknaden. Det är bara en tidsfråga innan Base når topp tio.

Uppdatering den 3 mars 2024: Populariteten för Base har ökat avsevärt under det första kvartalet 2024.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!

Relaterade artiklar
06
maj
DeFi (Decentralized Finance) förklarat

DeFi (Decentralized Finance) förklarat

DeFi (Decentraliserad Finans) är en term som används för att beskriva ett nytt finansiellt system […]

Läs mer
20
jun
Vad är Bitcoin-halvering?

Vad är Bitcoin-halvering?

Bitcoin-halvering är en händelse där utbudet av nya bitcoins minskar med 50 procent. Den första […]

Läs mer
10
maj
Vad är en blockkedja?

Vad är en blockkedja?

En blockkedja är en decentraliserad digital huvudbok som registrerar transaktioner i ett nätverk av datorer. […]

Läs mer