Analyser
19
jan
bitcoin etf

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Bitcoin ETF?

En ETF är en börshandlad fond som är utformad för att följa värdet på den underliggande tillgången eller gruppen av tillgångar. En Bitcoin-ETF är en börshandlad fond som följer priset på Bitcoin. Det finns två huvudtyper av Bitcoin-ETF:er: Spot Bitcoin-ETF:er och Futures Bitcoin-ETF:er.

Det finns många fördelar med att investera i Bitcoin-ETF:er. Olika regioner har uppvisat olika ståndpunkter när det gäller att godkänna och reglera Bitcoin-ETF:er. SEC godkände alla spot Bitcoin ETF-ansökningar i USA i januari 2024. Investeringslandskapet upplever för närvarande en ökning av kryptobaserade ETF:er.

Vad är en ETF?

En ETF är en börshandlad fond som är utformad för att följa värdet på den underliggande tillgången eller gruppen av tillgångar. Med en ETF kan investerare enkelt och kostnadseffektivt få exponering mot olika marknadssegment. De underliggande tillgångarna kan vara allt från råvaror, aktier och obligationer till terminskontrakt.

Du kan till exempel köpa en andel i en ETF som följer oljepriset. På så sätt kan du dra nytta av oljeprisuppgången utan att behöva lagra ett fat olja på din bakgård. Vissa ETF:er kan ge dig exponering mot hundratals företag i olika länder.

ETF-emittenten innehar inte nödvändigtvis den tillgång vars pris den spårar. En guld-ETF kanske inte äger något fysiskt guld utan guldterminer, gruvbolag osv.

ETF-andelar kan köpas, säljas eller till och med blankas under hela handelsdagen på börserna. Denna dynamiska miljö är ett utmärkande drag för ETF:er och skiljer dem från fonder, som endast kan köpas eller säljas i slutet av handelsdagen till priset för nettotillgångsvärdet (NAV).

Nordens största handelsplattform är Nordnet som listar över 1500 olika ETF:er.

ETF:er är avgörande i moderna investeringsportföljer genom att erbjuda diversifiering, tillgänglighet och kostnadseffektivitet. Investerare kan använda ETF:er för att få exponering mot olika tillgångsklasser, sektorer eller investeringsstrategier, vilket möjliggör en diversifierad portfölj med en nivå av riskreducering.

ETF:ernas tillgänglighet är en av de största fördelarna. Vem som helst kan köpa ETF:er enkelt och kostnadseffektivt, vilket öppnar nya vägar för små och medelstora investerare. Det är ingen överraskning att ETF:er har blivit extremt populära under 2000-talet. Både privatpersoner och professionella investerare älskar dessa produkter.

Vad är en Bitcoin-ETF?

En Bitcoin-ETF är en börshandlad fond som följer priset på Bitcoin. Med en Bitcoin-ETF kan du få exponering mot Bitcoins prisrörelser utan att äga tillgången.

Det primära syftet med en Bitcoin-ETF är att erbjuda ett mer tillgängligt och reglerat sätt för investerare att få exponering mot Bitcoins prisfluktuationer. Bitcoin-ETF:er handlas på traditionella börser, vilket gör att investerare kan köpa och sälja andelar i ETF:en precis som traditionella aktier. Denna handelsmekanism ger förtrogenhet och tillgänglighet för investerare som kan vara nya inom kryptoområdet.

För att uppnå exakt prisspårning kan Bitcoin-ETF:er använda olika metoder, inklusive att hålla Bitcoin i cold wallets, använda terminskontrakt eller delta i OTC-transaktioner (over-the-counter). Nedan följer en lista över de största Bitcoin-ETF:erna på etfdb.com.

bitcoin etfdb

Som du kan se på bilden varierar den årliga avkastningen (YTD) avsevärt. Detta beror på att endast några av ETF:erna är faktiska Bitcoin ETF: er.

Till exempel är Ark Next Generation Internet ETF en fond som investerar i teknikföretag. Bitwise Crypto Industry Innovators ETF investerar också i hela kryptosektorn. Fonderna investerar inte nödvändigtvis i Bitcoin (BTC), även om de är listade under titeln ”Bitcoin ETF”.

I ETFdbs fall är det viktigt att titta på kategorin Asset Class. Om kategorin är markerad som Valuta betyder det en spot Bitcoin ETF som investerar direkt i riktiga bitcoins.

Om du överväger att investera i Bitcoin ETF:er på olika handelsplattformar bör du bekanta dig med fondens innehåll innan du investerar. Fonder som kallas Bitcoin ETF:er kan också investera i Bitcoin-terminer. Dessutom finns det stora skillnader i kostnader.

Spot Bitcoin-ETF vs. Futures Bitcoin-ETF

Det finns två huvudtyper av Bitcoin-ETF:er: Spot Bitcoin-ETF:er och Futures Bitcoin-ETF:er. Var och en erbjuder ett sätt att få exponering för Bitcoins pris. Låt oss förklara skillnaderna.

Spot Bitcoin-ETF:er

Spot Bitcoin-ETF:er är investeringsfonder som köper och innehar Bitcoin som sin underliggande tillgång. Värdet på varje andel i en Spot Bitcoin-ETF härleds från det faktiska, eller ”spot”, priset på Bitcoin, vilket gör det möjligt för investerare att få exponering mot realtidsfluktuationerna i Bitcoins värde. Denna typ av ETF ger den mest direkta korrelationen till priset på Bitcoin, eftersom den involverar det faktiska ägandet av kryptovalutan.

Förvaltningen av Spot Bitcoin-ETF:er ansvarar för att säkert lagra köpta Bitcoin, ofta med en kombination av cold och hot wallets för att balansera säkerhet och likviditet. Investerare i Spot Bitcoin-ETF:er behöver inte oroa sig för utmaningarna med att köpa, lagra och säkra Bitcoin, eftersom fondens förvaltning hanterar dessa aspekter.

Futures Bitcoin-ETF:er

Futures Bitcoin-ETF:er köper eller innehar inte faktiska Bitcoin. Istället investerar de i Bitcoin-terminskontrakt, avtal om att köpa eller sälja Bitcoin till ett förutbestämt pris på ett angivet framtida datum. Värdet på en Futures Bitcoin-ETF påverkas av priset på dessa terminskontrakt, som i sin tur baseras på det förväntade framtida priset på Bitcoin.

Futures Bitcoin-ETF:er gör det möjligt för investerare att spekulera i framtida prisrörelser för Bitcoin utan att äga kryptovalutan. Denna typ av ETF kan innebära en högre grad av risk och komplexitet på grund av den inneboende hävstången och effekterna av faktorer som kontraktets utgång och rullningskostnader.

Vilken är bäst?

Det är inte helt enkelt att säga att en Spot Bitcoin-ETF är bättre än en Futures Bitcoin-ETF, eller vice versa. Det beror på investeraren och även på regionen. För vissa investerare kanske det bara finns en Futures Bitcoin-ETF tillgänglig. Avgifterna för ETF:er varierar också, vilket kan göra ett alternativ mer attraktivt.

I allmänhet ger spot-ETF:er dig mer direkt exponering mot priset på Bitcoin. En Spot Bitcoin-ETF innehar bitcoins vilket gör det enkelt ur investerarens synvinkel. En Futures-ETF innehar endast terminer som har utgångsdatum. Det kan också finnas hävstångseffekt inblandad.

Ett tredje alternativ är en generisk krypto- och teknik-ETF som innehåller kryptorelaterade aktier, som Bitcoin-miningföretag. Priset på dessa ETF:er rör sig i den allmänna riktningen för Bitcoin men kan överprestera eller underprestera den kraftigt.

Fördelar med att investera i Bitcoin-ETF:er

Det finns många fördelar med att investera i Bitcoin-ETF:er. Låt oss utforska de mest övertygande argumenten för att köpa en andel av en ETF istället för faktiska bitcoins.

 1. Bekvämlighet: Investerare kan enkelt köpa och sälja andelar i en Bitcoin-ETF via traditionella aktiekonton, vilket eliminerar behovet av att navigera på kryptovalutabörser eller hantera digitala plånböcker och privata nycklar. Denna bekvämlighet öppnar dörrarna för ett bredare spektrum av investerare.
 2. Fördelar med reglering: Genom att integrera Bitcoin-ETF:er i vanliga finansmarknader kommer de att omfattas av tillsynsorgan. Denna tillsyn ger skydd och transparens som ofta saknas i oreglerade kryptovalutabörser. Många institutioner och pensionsfonder kan inte inneha faktiska bitcoins men är fria att investera i en ETF.
 3. Inga skattefrågor: Skattekonsekvenserna av att handla med Bitcoin-ETF:er är okomplicerade, jämfört med de komplexa skatteövervägandena vid hantering av enskilda kryptovalutatransaktioner. I Sverige beräknar Nordnet dina skatter automatiskt och skickar informationen till lokala skattemyndigheter. När du köper faktiska bitcoins måste du deklarera dina skatter själv.
 4. Kostnadseffektivitet: ETF-investerare undviker handels- och uttagsavgifter som är förknippade med att köpa och lagra faktiska bitcoins i en extern plånbok. Det beror på investeraren vilket alternativ som är billigare och mer effektivt.
 5. Säkerhet: Tyvärr är Bitcoin-världen full av bedrägerier. Även Bitcoin-börser har hackats. På grund av dålig plånbokshantering har miljontals bitcoins också gått förlorade. Med en Bitcoin-ETF finns inget av dessa hot.

Många traditionella aktieinvesterare väljer Bitcoin-ETF:er. Det främsta skälet är att de kan fortsätta investera i den plattform de är bekanta med och enkelt hantera ETF:en som en del av hela investeringsportföljen.

Nackdelar med att investera i en Bitcoin-ETF

Även om Bitcoin-ETF:er erbjuder många fördelar måste investerare vara medvetna om de potentiella nackdelar och risker som följer med dem. Nedan kommer vi att presentera de största nackdelarna med att investera i en Bitcoin-ETF.

 1. Brist på ägande: Att investera i Bitcoin-ETF:er innebär att du inte äger faktiska bitcoins utan andelar i en fond. Många skulle hävda att möjligheten att hålla bitcoins i sin egna plånbok är en av de viktigaste anledningarna till att investera i första hand.
 2. Ingen användning: Bitcoin-ETF:er ger enbart exponering mot Bitcoins prisrörelser. Bitcoin är decentraliserade, digitala pengar som fungerar utanför banksystemet. Med en ETF förlorar du tillgången till den revolutionerande tekniken och kan inte använda den.
 3. Risker med avvikelser: Bitcoin-ETF:er kan uppleva avvikelser, eller spårningsfel, mellan ETF:ens värde och det faktiska priset på Bitcoin på grund av olika faktorer som förvaltningsavgifter och operativa kostnader. Detta kan påverka ETF:ens avkastning och effektivitet när det gäller att korrekt återspegla Bitcoins värde.
 4. Motpartsrisk: Bitcoin-ETF:er drivs alltid av finansiella institutioner och handlas på börser. Om det blir stor turbulens på finansmarknaderna kan du förlora tillgången till dina andelar och emittenten kan också få allvarliga problem. Faktiska bitcoins har ingen motpartsrisk.
 5. Begränsade öppettider: Bitcoin-ETF:er kan endast handlas när de traditionella börserna är öppna. Några av de största prisrörelserna inträffar dock under helger eller helgdagar. Faktiska bitcoins kan handlas på Bitcoin-börser 24/7/365.

Före Bitcoin brukade guld och silver vara tillflyktsorter för dem som ville undkomma det traditionella banksystemet. Bitcoin erbjuder samma möjlighet i digitalt format. Tänk efter noga innan du ger upp den här egenskapen och investerar i en ETF istället.

Spot Bitcoin ETF i USA

SEC godkände alla spot Bitcoin ETF-ansökningar i USA i januari 2024. Det var en historisk dag, eftersom Bitcoin-investerare hade väntat på godkännande i över tio år. SEC är t

Den nuvarande chefen för SEC, Gary Gensler (bilden), har varit mycket kritisk mot kryptobranschen. Under hans ledning har SEC attackerat alla större amerikanska kryptoföretag. Trycket från marknaden och finansjättarna var dock så starkt att SEC tvingades ödmjuka sig och godkänna spot Bitcoin ETF-produkterna.

gary gensler sec
Image credit: Flickr / Third Way Think Tank

SEC godkände alla 11 öppna ETF-ansökningar onsdagen den 10 januari 2024. Gary Genslers kommentar visar att SEC fattade beslutet motvilligt.

While we approved the listing and trading of certain spot Bitcoin ETP shares today, we did not approve or endorse Bitcoin. Investors should remain cautious about the myriad risks associated with bitcoin and products whose value is tied to crypto.

Följande spot Bitcoin ETF:er godkändes i januari 2024:

NYSE

 • Bitwise Bitcoin ETP Trust (BITB)
 • Hashdesh Bitcoin ETF (DEFI)
 • Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

CBOE

 • ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB)
 • Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC)
 • Wisdomtree Bitcoin Trust (BTCW)
 • Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO)
 • VanEck Bitcoin Trust (HODL)
 • Franklin Bitcoin (EZBC)

NASDAQ

 • Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR)
 • iShares Bitcoin Trust (IBIT)

Fidelity är den enda av de sökande som också hanterar lagringen av bitcoins själv. VanEck använder Gemini-börsen och Hashdesh BitGo-företaget. De återstående åtta sökande använder tjänsterna från den amerikanska börsen Coinbase.

De flesta ETF:er tar endast ut 0,2-0,4% årliga avgifter, vilket gör dem till attraktiva alternativ för investerare.

Bitcoins kurs reagerade praktiskt taget inte alls på nyheterna. Marknaden såg bara en liten svängning upp och ner. Prognoserna för både kollapsen (”köp ryktet, sälj nyheten”) och raketuppgången var felaktiga. Nyheterna var inprisade och marknaden fick vad den förväntade sig.

Bitcoins pris sjönk dock under de närmaste dagarna när ETF-handeln startade. Om detta beaktas kom ”buy the rumor, sell the news” lägret närmast i sina förutsägelser.

Handeln med ETF-fonder startade omedelbart torsdagen den 11 januari 2024 i USA. Vi kommer att uppdatera artikeln under våren 2024 när effekten av penningflödena till ETF:en på växelkursen börjar synas på bredare front. Mer än sju miljarder dollar i spot Bitcoin ETF:er handlades under de första två dagarna.

Andra krypto-ETF:er

Investeringslandskapet upplever för närvarande en ökning av kryptobaserade ETF:er. Bitcoin var den första att bli populär, men andra kryptovalutor som Ethereum får också uppmärksamhet.

ETF:er för Ethereum blir allt vanligare och gör det möjligt för investerare att dra nytta av Ethereums prisrörelser utan komplexiteten i att äga den direkt. Dessa ETF:er fungerar på samma sätt som Bitcoin-ETF:er och erbjuder ett reglerat och transparent sätt för privatpersoner och institutionella investerare att investera i kryptovalutor. Till exempel godkändes även en spot Ethereum ETF i Hongkong i april 2024.

Dessutom finns det nu börshandlade produkter (ETP:er) som Global X Aave ETP. Denna följer priset på Aave, den populära DeFi-tokenen. Dessa ETP:er, oavsett om de fokuserar på Aave, Ripple eller Litecoin, erbjuder investerare en rad olika möjligheter att diversifiera sina portföljer. De är strukturerade för att återspegla värdet på de underliggande kryptotillgångarna, vilket gör det möjligt för investerare att spekulera i prisvariationer utan att delta i faktiska transaktioner med kryptovalutor.

Utvecklingen av ETF:er återspeglar den ökande acceptansen och integrationen av kryptovalutor i mainstream. Olika krypto-ETF:er och ETP:er har dykt upp, vilket visar på de växande möjligheterna för investeringar i kryptodomänen.

Det finns också många börsnoterade kryptoföretag, som Microstrategy, Coinbase och Bitcoin-miningföretag. Dessa aktier är också starkt korrelerade med priset på Bitcoin. Investerare har i dag en uppsjö av valmöjligheter när det gäller att investera i Bitcoin och andra kryptovalutor.

Läs den här artikeln, Bitcoininvestering förklarad, för att lära dig mer om Bitcoin-investeringar.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.

Relaterade artiklar
06
maj
DeFi (Decentralized Finance) förklarat

DeFi (Decentralized Finance) förklarat

DeFi (Decentraliserad Finans) är en term som används för att beskriva ett nytt finansiellt system […]

Läs mer
02
maj
Förklaring av konsensusalgoritmer

Förklaring av konsensusalgoritmer

Konsensusalgoritmer för kryptovalutor är ryggraden i decentraliserade blockkedjenätverk. Konsensusalgoritmen Proof of Work (PoW) används av […]

Läs mer
10
sep
Hur köper man kryptovaluta?

Hur köper man kryptovaluta?

Att köpa kryptovaluta är enkelt och säkert när man använder pålitliga kryptobörser. När man köper […]

Läs mer