Analyser
20
dec
bitcoin etf

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Bitcoin ETF förklarad

Bitcoin ETF har diskuterats i kryptobranschen sedan 2013. Ett betydande steg framåt togs hösten 2021 när den första Bitcoin ETF:n godkändes i USA. Hur skiljer sig denna terminsbaserade ETF från en spot-ETF? Vad betyder ETF? Den här artikeln förklarar allt!

Vad är en ETF?

En ETF står för Exchange Traded Fund. Vem som helst kan köpa ETF-andelar på samma sätt som aktier eller andra investeringsprodukter.

Eftersom ETF är en börsnoterad fond måste den uppfylla kriterierna för de myndigheter som övervakar marknaden. I USA kallas denna myndighet för U.S. Securities and Exchange Commission, mer känd som SEC.

SEC har blivit bekant för kryptovalutainvesterare de senaste åren. Förutom de traditionella marknaderna övervakar SEC även kryptoreglering. Dess beslut har också världsomspännande konsekvenser.

Att notera ett företag på en börs är en svår och tidskrävande process. En ETF måste också uppfylla liknande villkor innan den godkänns för handel. Detta gäller uppenbarligen även krypto-ETF:er. SEC har ständigt flera Bitcoin ETF-applikationer på gång.

Hur fungerar ETF:er?

De flesta av ETF:erna är indexfonder. Ett index kan följa utvecklingen för flera olika aktier eller andra investeringsinstrument. Världens mest kända index är S&P 500, som följer priserna för de 500 största företagen i USA. Den berömda ETF som följer detta index har tickern SPY.

Genom att köpa en andel av en ETF kan du investera i en hel bransch eller vissa aktier på en viss börs. Till exempel investerar en ETF som följer OMXH25-indexet (Helsingforsbörsen) i börsens 25 största företag.

Nedan kan du se utvecklingen av OMXH25 under de senaste tio åren.

omxh25

Utan en ETF skulle du behöva göra dussintals aktieköp och betala avgifter för dem alla. För en liten investerare skulle detta vara en absurd uppgift. Kostnaden skulle bli alldeles för hög.

Dessutom skulle du hela tiden behöva balansera om din portfölj. ETF kommer att ta hand om allt detta.

ETF erbjuder ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att investera i dussintals, hundratals eller till och med tusentals företag. Du kan investera i en specifik börs, geografiskt område eller bransch. Utan ETF:er skulle detta vara omöjligt för en vanlig investerare.

ETF är ett likvit alternativ

Som beskrivits ovan är ETF ett utmärkt alternativ för en privat investerare. ETF:ers popularitet har exploderat under 2000-talet, då tusentals olika indexfonder har lanserats på marknaden.

För stora institutioner är aktieköp inget problem. För vad skulle de behöva ETF:er för? Till exempel att investera i olja, koppar, guld eller uran. Guld eller silver kan kanske förvaras i ett kassaskåp, men många andra råvaror är ganska opraktiska.

ETF:er gör det möjligt att investera i ett index som följer priset på en vara. ETF:n kan äga fysiskt guld eller investera i dussintals olika oljebolag.

oil-rig

ETF:er är lätta att handla. Om du skulle vilja sälja 10% av guldtackorna du äger är det inte så enkelt. Istället kan du sälja 10 procent av dina ETF-aktier genom att trycka på en enda knapp.

Det är också lätt att minska sina innehav med ett par procent i S&P 500-indexet men att handla med 500 olika aktier skulle vara en mardröm.

ETF:er har god likviditet eftersom det finns marknadsgaranter som stödjer dem. En market maker är ett institut skilt från emittenten. Det är vanligtvis en bank eller ett annat finansiellt företag. Marknadsgaranter ser till att det finns likviditet på marknaden för att möta köp- och säljorder.

ETF:er är mycket snabbare att handla med än traditionella fonder. En traditionell fond är vanligtvis värd hos en bank, och du måste vara kund för att kunna investera i fonden. ETF-aktier kan köpas av vem som helst och transaktioner utförs omedelbart till låga kostnader.

Fördelar med en ETF för kryptoinvesteraren

Varje investerare i kryptovaluta har gått igenom utmaningar med Bitcoin-wallets. Även om Ledger Nano X anses vara en lättanvänd enhet, är institutionella investerare inte intresserade av det. Institutioner behöver vårdnadstjänster och försäkringar. Många privata investerare är också rädda för borttappade PIN-koder eller mobila enheter.

En offline-plånbok skyddar visserligen mot cyberattacker, men då är dina innehav beroende av ett papper med dina reservkoder i. Onlinealternativ har alltid ett hot om hack eller driftstopp. Det finns alltid risker med att lagra krypto.

Många investerare vill bara dra nytta av prisutvecklingen för kryptovaluta utan att oroa sig för lagring. Det finns också miljontals daytraders som spekulerar i priset. ETF:er och terminer är perfekta för dessa investerare.

Du kan också investera i Bitcoin med ett spårningscertifikat. De är väldigt lika ETF:er och följer priset på den underliggande tillgången. Det finns vissa skillnader mellan certifikatet och ETF:n, men grovt sett är det samma typ av investering.

Nedan är en lista över Bitcoin tracker-certifikat från Nordnet.

certifikat

Nackdelen med ETF:er och spårningscertifikat är handel endast under börsens öppettider, samt avgifter. Investerare bör också ta reda på de potentiella riskerna relaterade till emittenten.

När man talar om institutioner erbjuder Bitcoin ETF en viktig fördel jämfört med ”fysiska” Bitcoin. Till exempel är pensionsfonder bundna av strikta regler och förordningar. Många institutioner skulle vilja köpa Bitcoins men kan inte förvärva dem på grund av regler. ETF-produkter löser dessa problem. Samtidigt behöver institutionerna inte oroa sig för lagring.

Det finns inga liknande restriktioner för privata investerare. Det är därför många små investerare går till kryptovalutabörser. Dessutom är ETF:er för närvarande huvudsakligen tillgängliga för Bitcoin och Ethereum. Det finns upp till hundratals olika coins tillgängliga på börsen.

Den första Bitcoin ETF:n i USA

Den långa väntetiden slutade i oktober 2021, när den första Bitcoin ETF:n godkändes för den amerikanska marknaden. Ansökningar hade systematiskt avvisats av SEC sedan 2013.

Den första Bitcoin ETF:n heter officiellt ProShares Bitcoin Strategy ETF och har tickern BITO. Fonden fick den första handelsdagen historiskt stort intresse.

SEC hade länge varit under press för att godkänna en Bitcoin ETF. Godkännandet var därför ingen jätteöverraskning för investerare. Bara en vecka senare godkändes också en annan Bitcoin ETF: Valkyrie Bitcoin Strategy ETF med tickern BTF.

Även om detta var ett historiskt steg för Bitcoin, väntar de flesta investerare på något bättre. Dessa Bitcoin ETF:er är terminsbaserade. Med andra ord, dessa fonder köper inte ”riktiga” Bitcoins från marknaden. De spårar Bitcoins pris genom att använda Bitcoin-terminer.

Detta orsakar ett par problem. För det första påverkar inte en sådan ETF efterfrågan på Bitcoin eftersom den inte köper några bitcoins. Futures-baserade fonder kommer också att behöva köpa och sälja terminer på grund av deras utgångsdatum. Detta kommer att orsaka extra kostnader. Bitcoin ETF:er i USA är inte bra produkter för ett långsiktigt innehav.

Investerare förväntar sig att SEC följer exemplet från grannlandet Kanada och godkänner Bitcoin spot-ETF:er snart.

Marknadsutveckling de senaste åren

Den här artikeln publicerades första gången sommaren 2018. Då var kryptomarknaden mycket annorlunda.

Bitcoin-futures fick stor popularitet under 2019 när Binance, den ledande kryptovalutabörsen, lade till dem till sitt utbud. Bitcoin-terminer är tillgängliga för alla investerare och tillåter hävstång på upp till 100x beroende på börs. Futures är ett sätt för kryptovalutabörser att tillhandahålla derivat. ETF:er och spårningscertifikat är återigen produkter från traditionella handelsplattformar (som Nordnet).

År 2021 godkändes äntligen den första Bitcoin ETF:n i USA. Kanada har varit mer aktivt på detta område. De första Bitcoin ETF-produkterna godkändes i Kanada redan i februari. Dessa fonder investerar också i riktiga bitcoins istället för terminer.

Tre Ethereum ETF-produkter godkändes också i Kanada i april. USA, världens ekonomiska makt, släpar därför efter. Bitcoin-fonder och spårningscertifikat har funnits i Europa i flera år. Den svenska XBT Provider har varit en föregångare i detta avseende. Det finns också en hel del olika optioner noterade på den tyska börsen.

Grayscale har blivit ett populärt val bland institutioner. De erbjuder fonder inte bara för Bitcoin utan också för välkända altcoins. Grayscale-fonden är en ETF-liknande investering, men det är uppbyggt lite annorlunda. Grayscales produkt har gett institutioner tillgång till kryptovalutor. Företaget strävar efter att omvandla fonden till en riktig ETF.

Sammanfattning

Den här artikeln är en översikt över Bitcoin ETF:er och andra liknande investeringar. Även om sådana fonder inte är avsedda för typiska privata investerare, har de en viktig roll i branschen. Reglerade och listade produkter ger legitimitet till kryptovalutor. De låter också stora pengar komma in på marknaden.

ETF:er och spårningscertifikat kan också vara användbara för privata investerare. Till exempel, om du redan är Nordnetkund och hela din portfölj finns där, är det enkelt att investera i Bitcoin också via Nordnet. Du behöver inga nya konton, du behöver inte diversifiera din portfölj, det finns inga bekymmer om lagring och så vidare. Var dock noga med att läsa beskrivningarna av produkterna noggrant och bekanta dig med avgifterna.

Det är också värt att komma ihåg det tredje sättet att investera i kryptovalutor: direkta aktieköp. Det finns flera miningbolag på börsen, såväl som företag som Microstrategy, vars marknadsvärde mestadels består av deras Bitcoin-innehav.

Aktiekursen på kryptovalutabörsen Coinbase speglar också utvecklingen av kryptomarknaden. Du kan hitta information om olika företags Bitcoin-innehav bitcointreasuries.net.

Även en liten investerare har många olika alternativ när de investerar i kryptosektorn. Alla kan välja produkter som passar deras egen tekniska kunskap och riskprofil.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!