Bitcoin kurs

Välkommen till BitcoinCenter.se för att kontrollera den aktuella Bitcoin-kursen! Du hittar också kryptovaluta-guider, intressanta insikter och börsrecensioner på denna webbplats. BitcoinCenter.se är en helt ny webbplats på marknaden och denna kurssida över Bitcoin-kursen är en av våra mest populära och den uppdateras i realtid! Bitcoin-kursen brukar visas i dollar, men nedan ser du kursen i kronor också.

Köp Bitcoin på Binance

Bitcoins realtidskurs i SEK och USD

Många människor är intresserade av kryptovalutor just nu. Vi rekommenderar att du investerar i Bitcoin först. Det är det säkraste valet och lätt att köpa. Om du är intresserad av att köpa Bitcoin rekommenderar vi Binance og Coinmotion. Att köpa Bitcoin på Binance og Coinmotion är snabbt och enkelt.

#NamePriceMarket CapChangePrice Graph (24h)

Vad är den officiella Bitcoin-kursen?

Varje Bitcoin-investerare är intresserad av Bitcoin-kursen. Vissa har disciplinen att inte följa de dagliga rörelserna, medan andra inte ens kan gå ifrån en halvtimme utan att kontrollera sin portfölj. Men vad är det officiella Bitcoin-kursen och hur beräknas det?

Saken är att det inte finns någon officiell Bitcoin-kurs. Detta beror på att marknaden är så ung och Bitcoin inte fullt ut har antagits av institutionella investerare. Det finns ingen officiell marknadsplats för Bitcoin eftersom det inte finns något som NASDAQ eller NYSE eller Stocknolmbörs finns för aktier. Därför kan det inte heller finnas en officiell kurs.

När TV-kanaler som CNBC ger kursuppgifter använder de vanligtvis Coinbase. Det är en av de mest kända kryptovalutabörserna i världen. Coinbase vvar också nyligen listat på NASDAQ, så det är en mycket bra kursreferens för Bitcoin. Binance och Kraken används också som prisreferenser.

Men skiljer sig inte Bitcoin-kursen mellan börserna? Eftersom det är ren helt fri marknad kan inte Bitcoins dollarkurs vara exakt samma på både Binance och Coinbase samtidigt. Hur vet du då vilken börs du ska använda som referens?

Bitcoin-kursen är aldrig detsamma mellan börserna. Skillnaderna är dock ganska marginella mellan de största operatörerna. Detta beror på att marknaden är så utvecklad att det finns tusentals robotar som spårar kursrörelsen varje sekund. Om det finns en arbitragesituation på marknaden tas den bort snabbt.

Ett arbitrage innebär en möjlighet att sälja Bitcoin på en börs och köpa den på en annan. Till exempel, om Bitcoin-kursen är $10000 på Kraken och $9500 på Binance finns det vinst att göra.

Skulle det finnas ett sådant kursarbitrage skulle det försvinna snabbt på grund av så många försäljningar på Kraken och köporder på Binance. Arbitragebottar skulle tvinga kurserna på båda börserna till cirka $ 9750 på några sekunder.

Det finns också kurssamlartjänster på marknaden. De mest populära är Coingecko och Coinmarketcap. Om du kontrollerar Bitcoin-kursen på den här sidan ser du den sammanlagda kursen från båda tjänsterna.

Coingecko och Coinmarketcap får kursen från dussintals kryptovalutabörser. De använder dessa referenspunkter för att skapa en ”officiell kurs”. Ju större börsen är i volym, desto större vikt får kursen.

Binance har den klart största volymen på Bitcoin-handel. Ungefär 1/6 av den globala volymen finns på Binance. BTC/USDT är det överlägset mest använda handelsparet.

Varför rör sig Bitcoin-kursen så mycket?

Nu vet du hur det officiella Bitcoin-kursen bestäms. Tja, det finns inte något, som du har lärt dig från föregående kapitel. Den andra frågan är: varför rör sig Bitcoin-kursen så mycket?

Bitcoin är känt för sin volatilitet. Även när det finns en Bitcoin bull-run, sjunker kursen hela tiden -20%, -30% eller till och med -40%. Många kommer ihåg krascherna i mars 2020 och maj 2021, där enorma mängder värde gick förlorade på några timmar.

Och Bitcoin är den minst volatila tillgången på kryptovalutamarknaden. Det är den största valutan med den bästa likviditeten. Alla andra kryptovalutor (“altcoins”) har ännu mer våldsamma explosioner uppåt och nedåt. Ju mindre kryptovalutan är i volym och marknadsvärde, desto lättare är det att manipulera.

Anledningen till snabba kursrörelser är det faktum att marknaden är så ung, liten och oreglerad. Även om kryptovalutamarknaden nådde en topp på över 2 biljoner dollar nyligen, är det fortfarande ungefär en sjättedel av guldets marknadsvärde. Och guld anses vara en liten marknad.

Bitcoin är också en högrisk- och spekulativ tillgång i sin natur. Eftersom marknaden är så outvecklad finns det inga bra verktyg för att prissätta tillgången. Vad är den rimliga kursen på Bitcoin? Ingen kan ge dig ett bra svar. Bara kalkylerade gissningar.

Det finns många sätt att prissätta en traditionell aktie. Det är lättare eftersom den underliggande tillgången är ett företag med försäljning, kostnader, kvartalsrapporter och sådant. Men Bitcoin är ett protokoll. Det är en teknik, inte ett företag. Hur prissätter du upp till dess nätverkseffekt eller adoption?

Kryptovalutor lockar också många spekulanter. Marknaden är gjord för ”gamblers” som försöker tjäna 10x eller 100x sin förmögenhet snabbt. Om du vill göra snabba vinster, antingen genom att gå lång eller kort, är volatilitet din vän. Och det om något är väldigt tillgängligt i överskott på kryptovalutamarknaden.

Det finns också stora valar på marknaden, vars drag inte regleras på något sätt. Tusentals valar har massiva kryptovalutatillgångar, som de kan dumpa på marknaden när som helst. Det är mycket svårare att göra så på börsen och investerare lär sig mycket snabbt vem som låg bakom försäljningen.

Detta är inte fallet med Bitcoin. Börser har ingen skyldighet att berätta vilken av deras kunder som dumpade krypton på marknaden eftersom det rör sig om privatpersoner eller privata företag. Det finns också OTC-aktörer över hela världen som arbetar under radarn.

Foto av Negative Space från Pexels