Analyser
11
jun
bitcoin plånbok

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Hur man väljer en Bitcoin plånbok

Att välja rätt kryptovaluta-plånbok är ett av de viktigaste besluten för en kryptoinvesterare. Vilket är det bästa sättet att lagra dina coins? Är det en mobilwallet eller en coldwallet? Det är en fråga vi kommer att svara på i den här artikeln. Det här en nybörjarguide för att välja rätt Bitcoin-plånbok (kryptovaluta-plånbok).

Vad är en Bitcoin-plånbok?

Låt oss gå igenom några grunder först. Vad är en Bitcoin-plånbok?

Som du förmodligen gissat lagrar en Bitcoin-plånbok just bitcoins. I kryptovärlden kan en plånbok vara en onlinetjänst, ett program installerat på din bärbara dator, en mobilapp eller en hårdvaruplånbok (en coldwallet).

Alla plånböcker har samma grundfunktioner. Kryptovaluta-plånböcker har ett grafiskt användargränssnitt (GUI) för att komma åt blockkedjan.

exodus wallet
Exodus är en populär plånboksleverantör. De har en stationär och en mobil plånbok-app.

Många wallets gör det möjligt att skapa en ny mottagaradress för varje transaktion. Det är en bra integritetsfunktion för kryptovalutor med offentliga blockkedjor, till exempel Bitcoin. Walletappen slår sedan ihop olika saldon från många adresser.

Den viktigaste funktionen för en Bitcoin-wallet är att enkelt kunna skicka och ta emot transaktioner. I bakgrunden använder Bitcoin asymmetrisk kryptering. Det finns en offentlig nyckel och en privat nyckel. Den offentliga nyckeln visar nätverket att du har rätt att använda adressen.

Den privata nyckeln är endast för dig själv. Den kan användas för att få tillgång till olika medel var som helst. Om du tappar bort den privata nyckeln till din Bitcoin-wallet är det som att du förlorar dina PIN-koder och lösenord till din internetbank. Normalt ser du aldrig den privata nyckeln när du använder en wallet-app.

Varje kryptovaluta fungerar lite annorlunda. Vissa äldre fungerar precis som Bitcoin, men det finns många olika system där ute. Det betyder att det inte finns någon plånbok för tusentals kryptovalutor. Varje tillverkare av plånboksappar måste inkludera olika kryptovalutor-nätverk en efter en.

Sammanfattning: kryptovaluta-plånböcker har två huvudfunktioner. De lagrar dina kryptovalutor och möjliggör transaktioner. Utan grafiska gränssnitt skulle det nästan vara omöjligt för nybörjare att skicka och ta emot kryptovalutor.

Ingen kryptovaluta-plånbok är 100% säker

Det är viktigt att förstå att varje plånbok har sina för- och nackdelar.

En online-plånbok är säker även om din dator blir hackad eller din hårdvaruplånbok blir stulen. Å andra sidan kan en online-plånbokstjänsten gå ner på grund av olika skäl. Du kan då förlora tillgången till dina coins under lång tid.

Varje investerare måste väga in de befintliga riskerna. Vad är du mest rädd för?

Hårdvaruplånböcker är tekniskt sett det säkraste sättet att lagra dina pengar. I det här fallet är dina pengar dock lika säkert som papperet som innehåller dina reservnycklar. Varje plånbok löser en risk men introducerar också en ny. Det finns alltså ingen riskfri lösning.

hacker

Varje investerare har olika riskprofiler. Vissa människor brukar sprida ut sina ägodelar till flera olika platser. Vissa har alla sina coins i en mobil plånbok. Välj en plånbok som känns bekväm för dig.

Som tur är finns det olika lösningar. Det gör det möjligt att fördela innehav till olika platser och plånbokstyper. Detta är vanligtvis ett smart drag oavsett hur mycker pengar du har inne. Om en plånbok förloraa har du alltid de flesta av dina medel tillgängliga.

Om du är en aktiv handlare måste du hålla din krypto på börser. Det bästa sättet att misnka dina risker i dehär fallet, är att välja din tjänsteleverantör noggrant.

I slutändan är du ansvarig för dina val. Det finns inga säkerhetsnät eller reverseringstransaktioner i kryptovärlden.

Förlorar du ditt online-banklösenord kan du alltid ringa banken och få ett nytt. Banker kan till och med vända transaktioner. Ditt kreditkort kan också frysas vid stöld. Om du förlorar dina bitcoins finns det dock inget som kan göras. Dina coins är borta för alltid.

Kryptovalutabörser

Kryptovalutabörser har flest coins på marknaden. Den populäraste börsen är Binance, de har tiotals miljoner kunder.

binance.com
Binance är den ledande kryptovalutabörsen.

Börser är marknadsplatser för köpare att interagera med varandra. De rekommenderas inte för långsiktigt innehav eftersom man inte har full kontroll över sina coins. De privata nycklarna till dina plånböcker hålls av växeln.

Kom ihåg att alltid använda tvåfaktorautentisering (2FA). Det ökar din kontosäkerhet avsevärt.

Den positiva sidan är att dina coins alltid är redo att handlas. Det är viktigt när marknaden börjar röra sig. Det finns också kundservice och aktiva sociala mediegrupper. Om du har problem finns det oftast hjälp att få.

Börs-hacking och stillestånd är de negativa sidorna. Eftersom börser har flest kryptovalutor finns det alltid hackare. Börser kan också inaktivera uttag i flera veckor om det finns underhållsproblem.

Om du använder en av de högst rankade börserna är riskerna få. Börserna har förbättrat sina säkerhetsnivåer avsevärt under de senaste åren. Risken att förlora pengar är minimal, men det kan finnas stilleståndstider och korta tekniska problem. Phishing-attacker mot användare är också ett hot.

Det rekommenderas inte att hålla dina coins i börserna utan anledning. Det är bara meningsfullt om du är en nykomling och ännu inte är bekväm att använda dig av egna plånböcker.

Andra onlineplånböcker för kryptovalutor

En online-plånbok är nästan en synonym till kryptovalutabörser. Många nykomlingar med små portföljer använder online-plånböcker. Om du har köpt krypto för 300$ är det inte meningsfullt att köpa en hårdvaruplånbok för 100$ för att skydda dina coins.

En online plånbok är en kryptovaluta-plånbok som används i en webbläsare. Gränsen mellan en online-plånbok och en börs är nästan obefintlig eftersom så många plånböcker har möjliggjort köp av kryptovalutor.

Blockchain.com är ett bra exempel på en online-plånbok. Det var tidigare en enkel webbläsarbaserad plånbok, men nu kan du också köpa kryptovalutor direkt via Blockchain.com.

blockchain.com

Vi kommer lista lokala kryptovalutatjänster under online-plånböcker. Northcrypto och Coinmotion är bra exempel på nordiska kryptovalutatjänster. De är tekniskt sett fortfarande börser, men det finns några fler fördelar.

Lokala kryptovalutabörser är betydligt mindre än de globala jättarna. Därför håller de färre coins och har alltså mindre risk för hackare. Du får även snabbare hjälp vid problem.

De dåliga sidorna är samma som vid andra börser. Du har inte dina egna privata nycklar. Tjänsteleverantören kan vara offline eller bli hackad. Du kan också förlora dina pengar på grund av en phising-attack om du inte är försiktig.

Om du använder en online-plånbok från din hemdator med virusskydd och VPN och 2FA är risken väldigt liten att du förlora dina coins. Du kan också överväga att hålla dina pengar i olika plånböcker för att minska risken att förlora allt i en attack.

Stationär plånbok

En stationär plånbok är ett steg mot säkerheten. Det är fortfarande en ”hot wallet”. Det betyder att dina privata nycklar är tillgängliga via din internetanslutning och inte lagras offline.

En stationär plånbok är helt enkelt ett program installerat på din dator.

Det är en stor skillnad mellan en stationär plånbok och de tidigare alternativen: dina privata nycklar styrs inte av en tredje part. Det betyder att du själv har full kontroll över dina medel.

exodus desktop
Exodus är en populär stationär plånbok.

Exodus är en populär, gratis och lättanvänd stationär plånbok. Se bilden ovan. Du hittar fler screenshots och nedladdningslänkar på exodus.com. Den har även en inbyggd swap-funktion, och Exodus stöder till och med staking för vissa kryptovalutor.

Många populära kryptovalutor har också byggt sina egna stationära plånböcker. Dessa plånböcker kan ha några ytterligare funktioner, till exempel staking. NEO, Monero och Cardano är exempel på sådana kryptovalutor.

Risken att du förlorar dina pengar blir betydligt mindre när du använder en stationär plånbok. Det är dock fortfarande ingen riskfri lösning. Allt som finns på din dator kan nås, raderas eller hackas på ett eller annat sätt. Se till att du använder antivirus- och VPN-programvara.

Mobil plånbok

Mobilplånböcker och stationära plånböcker är i stort sett samma sak. Skillnaden är att du installerar plånboksappen på din mobiltelefon eller surfplatta istället för en bärbar dator. Det finns ett antal människor som använder mobilen för allt. Därför har plånböcker på mobilen blivit extremt populära.

Det finns en stor fördel med att ha en mobil plånbok: du kan skanna QR-koder. Det är även bärbart och tillgängligt var som helst.

TrustWallet är en populär mobilplånbok. Den är lätt att använda och appen stöder dussintals olika kryptovalutor. TrustWallet har också en inbyggd börs och du kan även köpa kryptovaluta med ditt bankkort.

trustwallet

Det tidigare nämnda Exodus har också en mobilversion. Du kan prova Coinomi också.

Alla börser och onlinetjänster har också inbyggda mobilappar. I så fall använder du fortfarande en börsplånbok. De har samma svagheter som om du skulle använda växeln med en webbläsare.

Du kan öka din mobilplånbokssäkerhet genom att använda en PIN-kod eller annan inloggningsmetod i appen.

Hårdvaruplånbok (cold wallet)

Om din portfölj är värd tusentals euro är det smart att investera i en hårdvaruplånbok. Det kallas också för en cold wallet eller en kallförvaring. En hårdvaruplånbok är en liten enhet som är ansluten till din bärbara dator via en USB-kabel. Du kan också hantera vissa plånböcker med din mobila enhet med Bluetooth.

Enheten används endast för att bekräfta transaktioner och hantera ditt konto. När dessa operationer är gjorda lagras det offline. Det finns då inget sätt att någon kan hacka sig in i din hårdvaruplånbok.

Ledger Nano X är den mest populära hårdvaruplånboken på marknaden. Den är tillverkad av den franska tillverkaren Ledger. Den kan hanteras av en mobil enhet eller en bärbar dator.

ledger nano x

Vilka är riskerna med hårdvaruplånböcker?

Vissa människor är rädda för mekaniska fel och att de då förlorar sina plånböcker. Detta är faktiskt inte en av riskerna. När du har konfigurerat enheten skapas en lista med säkerhetskopieringskoder. Du kan när som helst installera om din plånbok till en ny enhet.

Dessa backupkoder är den största säkerhetsrisken. Det är en lista med 24 ord på ett papper. Dina medel är lika säkra som reservkoderna. Fundera noga över var och hur du förvarar dem.

Hårdvaruplånböcker ger perfekt säkerhet. De är dock inte gratis. Tidigare nämnda Ledger Nano X och Trezor Model T ligger i ett prisintervall på 150 euro. Om hela din portfölj är mindre än tusen euro är det mer värt att använda gratisalternativen.

Hanteringen av hårdvaruplånböcker kräver en viss teknisk kunskap. Förutom installationsprocessen finns det också några firmwareuppdateringar du måste utföra då och då. Det finns dock problem med backupkoder.

Även om hårdvaruplånböcker ger perfekt säkerhet, är de inte för alla.

Översikt över kryptovaluta-plånböcker

Vi har presenterat flera lagringsalternativ för kryptovalutor i den här artikeln. Det finns så många Bitcoin-plånböcker att det är svårt att välja en.

Alla människor är olika, och alla har också olika behov och intressen. Det finns ingen plånbok som passar alla.

  1. Vilka kryptovalutor vill du investera i?
  2. Vad är riskprofilen?
  3. Är du en aktiv handlare?

Låt oss säga att du vill köpa och hålla Cardano (ADA) och tjäna ränta medan du gör det. Det begränsar dina plånboksalternativ ganska mycket. Om du är en aktiv handlare måste du ha medel på börsen. Om du har en stor portfölj för bara innehav och goda tekniska färdigheter är hårdvaruplånboken ett måste.

Det viktigaste är att försöka använda sig av den säkraste lagringen som är möjlig för långsiktiga innehav. Förvara inte dina coins i börser för skojs skull. Var inte lat. Om du inte aktivt handlar med coinsen, flytta åtminstone några av dem till privata plånböcker.

Oavsett vilken plånbok du väljer, prova med små transaktioner först. Skicka några slantar för att se till att de tas emot. Skicka tillbaka coinsen för att kunna göra transaktioner åt båda hållen. Det finns massor av ”how to-videos” på Youtube för de populära plånböckerna.

Om du har en stor portfölj rekommenderar vi att du delar ut valutorna till olika plånböcker. En börs, en online-plånbok, en stationär plånbok, en mobilplånbok och en hårdvaruplånbok lämnar bara 20% av pengarna på ett ställe. Det är väldigt enkelt att sprida ut dina coins mer.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *