Analyser
18
feb
bitcoin plånbok

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Hur man väljer en Bitcoin plånbok

En Bitcoin-plånbok är en digital plånbok för lagring av bitcoins. Ingen metod för att lagra Bitcoin är helt riskfri. Den här artikeln kommer att förklara för- och nackdelar med olika Bitcoin-plånböcker. En cold wallet (fysisk Bitcoin-plånbok) erbjuder ultimat skydd. Den bästa Bitcoin-plånboken är Ledger Nano X cold wallet.

Allmän information om Bitcoin-plånböcker

En Bitcoin-plånbok är en digital plånbok för lagring av bitcoins. Det kan vara en onlinetjänst, programvara som installeras på en dator eller en mobilapp. De säkraste plånböckerna är så kallade cold wallets, enheter som liknar USB-minnen.

Oavsett vilken typ av Bitcoin-plånbok det handlar om är den först och främst ett grafiskt användargränssnitt för Bitcoins blockkedja. Med plånboken kan du skicka och ta emot bitcoins lika enkelt som euro i en internetbank.

Du behöver inte skaffa en plånbok, men att lagra bitcoins självständigt är en av de viktigaste funktionerna i Bitcoin. Att kunna kontrollera sina tillgångar till 100% utan godkännande från tredje part är exceptionellt. Av samma anledning har investerare förvärvat fysiskt guld och silver i tusentals år.

I den här artikeln kommer vi att behandla ämnet ur ett Bitcoin-perspektiv, men samma principer gäller även för andra kryptovalutor. De mest populära plånböckerna stöder Bitcoin och hundratals (tusentals) andra kryptovalutor.

Nedan visas en bild av den populära Exodus mobile wallet. Samma programvara kan också laddas ner till en stationär eller bärbar dator.

exodus mobile

Med Bitcoin-plånböcker kan du skapa nya mottagaradresser, vilket är en viktig integritetshöjande funktion. Du kan ta emot bitcoins från olika avsändare till olika adresser, och plånboken samlar alla medel i ett saldo.

Bitcoin-plånbokens grundläggande funktion är att visa saldot för dina adresser. Den möjliggör också sändning och mottagning av bitcoins. Om du vill skicka bitcoins behöver du bara ange beloppet (BTC) och mottagarens adress – resten sköter plånboksprogrammet automatiskt.

Att använda en Bitcoin-plånbok kan jämföras med att använda en internetbank. Det är inte svårare.

Det är viktigt att förstå att bitcoins faktiskt inte finns ”inuti” plånbokens programvara. Även om det är en hårdvaruplånbok tillhandahåller plånboken bara ett användargränssnitt för att hantera medlen för en specifik blockkedjeadress. Din Bitcoin-plånbok talar om för nätverket att du kan skicka bitcoins från den här adressen.

Andreas Antonopoulos förklarar detta mycket bra i videon nedan.

En Bitcoin-plånbok kan inte tappas bort som en fysisk plånbok med sedlar eller mynt. Du kan dock förlora ditt plånbokslösenord. Du kan aldrig logga in på plånboken igen om du förlorar återställningsnycklarna (säkerhetskopieringskoderna).

Under årens lopp har till och med flera miljoner bitcoins förlorats av denna anledning. De finns i plånböcker vars medel ingen längre kan använda. Var försiktig!

Ingen plånbok är 100% säker

Ingen metod för att lagra Bitcoin är helt riskfri. Investerare måste alltid välja ett alternativ som passar deras riskprofil och tekniska färdigheter. Varje typ av plånbok har sina för- och nackdelar. En Bitcoin-plånbok är bara så säker som dess användare.

En onlineplånbok är säker även om din laptop blir hackad eller din hårdvaruplånbok blir stulen. Men onlineplånbokstjänsten kan gå ner av olika anledningar och du kan förlora tillgången till dina mynt under en lång tid. När du väljer lagringslösning handlar det om individuella preferenser.

Vilket är det största hotet som du vill skydda dig mot?

Varje Bitcoin-investerare måste välja en lagringsmetod som passar deras riskprofil och ger sinnesro. Olika plånboksalternativ möjliggör också diversifiering. Detta är vanligtvis en smart lösning oavsett storleken på din portfölj. Även om en lagringsmetod misslyckas kommer du aldrig att förlora alla dina medel.

Den här artikeln ger information om för- och nackdelar med olika Bitcoin-lagringsmetoder.

Kom alltid ihåg att du är ansvarig för din plånboks säkerhet. Om du tappar bort din internetbanks lösenord och användarnamn kan du alltid ringa din bank och få tillbaka dem. Det finns ingen liknande möjlighet för Bitcoin. Frihet innebär också ansvar.

Olika typer av Bitcoin-plånböcker

Den här artikeln kommer att förklara för- och nackdelar med olika Bitcoin-plånböcker. Kom ihåg att det inte finns ett rätt val för alla. Vilken plånbok som är bäst beror på personens investeringsprofil och preferenser.

Ju mer aktiv handlare du är, desto mer måste du lita på börserna. Om du vill investera i mer sällsynta kryptovalutor förutom Bitcoin begränsar det plånboksalternativen. Den yngre generationen föredrar också en mobil plånbok istället för en stationär applikation.

Kom ihåg att du också kan diversifiera din investering i olika typer av plånböcker.

Bitcoin-börser

Bitcoin-börser är ofta nybörjares val för att lagra bitcoins. Tröskeln för att använda sin plånbok kan vara hög i början, så många som köpte sina första bitcoins förvarar sina mynt i den butik där de köpte dem. Vi flyttar till våra plånböcker när erfarenheten ackumuleras och portföljen växer. Detta är ett mycket bra val.

Den nuvarande marknadsledaren är Binance, som har över 175 miljoner kunder över hela världen.

binance

Den viktigaste funktionen för Bitcoin-börsen är att fungera som en handelsplattform. De rekommenderas inte för långvarig lagring, eftersom bitcoins inte är helt under din kontroll. Börsen hanterar dina pengar, så nivån på datasäkerheten är bara så hög som börsen har.

Kom ihåg att alltid använda tvåfaktorsautentisering (2FA). Detta ökar din kontosäkerhet avsevärt.

Det som är bra med en börs är att du snabbt kan byta dina bitcoins mot fiat eller en annan kryptovaluta. Detta är viktigt när priserna rör sig snabbt och du vill köpa eller sälja bitcoins.

En Bitcoin-börs är inte en bra plånbok på grund av risken för hackning, denial-of-service-attacker och avbrott. Börser innehåller stora koncentrationer av kryptovalutor, vilket också är ett utmärkt mål för cyberbrottslingar. Dessutom kan börsen frysa användarkonton eller inaktivera uttag i upp till flera veckor.

Risken att förlora pengar på en kryptobörs är liten om du arbetar med de bästa och mest välkända tjänsterna.

Du bör endast förvara den del av portföljen på en börs som du behöver för den dagliga handeln. Resten kan förvaras säkert, t.ex. i en kall plånbok eller spridas över flera typer av plånböcker som du har kontroll över.

Desktop wallet

En desktop wallet är ett steg i en säkrare riktning. Den kallas fortfarande för en hot wallet, vilket betyder en plånbok som är ansluten till internet. En desktop wallet för Bitcoin är en programvara som kan installeras på din dator.

Den viktiga förbättringen av säkerheten kommer från det faktum att plånboken är helt i din kontroll. Din plånboks privata nycklar lagras bara på din dator. Du kan komma åt dina pengar när som helst, och du behöver inte oroa dig för eventuella avbrott eller till och med konkurser hos kryptobörser.

Exodus är en populär och lättanvänd desktop wallet. Exempelbilden nedan visar användargränssnittet för Exodus-plånboken och ett imaginärt Bitcoin-saldo.

exodus desktop

En annan populär stationär plånbok är Coinomi. Båda stöder hundratals andra kryptovalutor utöver Bitcoin.

Desktop wallets kan delas in i två olika typer:

  1. Generisk kryptoplånbok
  2. Plånböcker som är byggda för en specifik kryptovaluta

Exodus och Coinomi är exempel på universella plånböcker. Förutom Bitcoin stöder de hundratals andra kryptovalutor.

Monero är ett exempel på en kryptovaluta som skiljer sig tekniskt från andra kryptovalutor på grund av sina integritetsfunktioner. Monero-projektet har byggt en plånbok för just denna kryptovaluta.

Det finns också plånböcker för Bitcoin, men de är inte särskilt populära. Det beror på att de flesta kryptoinvesterare också vill köpa andra kryptovalutor, inte bara Bitcoin.

Risken för att bli hackad är betydligt mindre när du använder en stationär plånbok. Du är dock fortfarande utlämnad till hot på nätet. Allt som finns på din dator kan gå förlorat om det är online. Om du har en extra dator som du inte behöver kan du installera en stationär plånbok på den och hålla maskinen borta från internet.

Många desktop wallets integrerar också kryptovalutaswappar. Avgifterna är dock vanligtvis höga, så vi rekommenderar att du använder riktiga börser för att handla betydande belopp.

Bitcoin mobil plånbok

En mobil Bitcoin-plånbok installeras på en mobil enhet, t.ex. en smartphone eller surfplatta. Allt fler människor har gått över från traditionella datorer till mobila enheter. Detta gäller särskilt den yngre generationen. Efterfrågan på mobila plånböcker har exploderat de senaste åren.

Trust Wallet som visas på bilden är en mångsidig, lättanvänd mobil plånbok för lagring av bitcoins. Förutom Bitcoin stöder den hundratals andra kryptovalutor, NFT:er och mycket mer. Du kan läsa mer om den här plånboken i vår Trust Wallet-guide.

trust wallet

Den mobila plånboken finns alltid med dig och är snabbt tillgänglig. Fördelen jämfört med en stationär plånbok är QR-kodskanningsfunktionen, som gör att du kan skicka kryptovaluta blixtsnabbt utan att skriva långa rader med kod.

Mobilapplikationer har vuxit enormt i popularitet. Kryptobörser används också allt oftare endast som mobilversioner. Förbättrad säkerhet, t.ex. biometrisk autentisering, har bidragit till den ökade populariteten.

Se till att din mobila plånbok är skyddad med PIN-kod, lösenord eller biometrisk autentisering. Var beredd på en situation där din telefon tappas bort eller går sönder.

När du startar en mobil plånboksapp för första gången skapas backup-fraser (ord). Du kan använda dem för att återskapa plånboken på en ny enhet. Det är mycket viktigt att du lagrar dessa ord säkert offline. Om någon annan får listan kan de tömma din plånbok.

Bitcoin mobila plånbok vs. Mobilappar för kryptobörser

Gränsen mellan mobila plånböcker och appar för kryptobörser håller på att suddas ut, eftersom många plånböcker kan köpa eller handla bitcoins (och andra kryptovalutor). Den avgörande skillnaden ligger i kontrollen av plånboken, dvs. i lagringen av de privata nycklarna.

Om du använder en mobilplånbok med möjlighet att köpa Bitcoin har du full kontroll över dina pengar. Om du använder en mobilapp för en Bitcoin-börs (kryptobörs) är dina pengar under börsens kontroll. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan de två.

Att logga in på en kryptobörs mobilapp är lika säkert som att använda börsens webbplats på en dator.

Lightning Network-plånböcker

När det gäller Bitcoin är det värt att nämna Lightning Network (LN), som används helt och hållet på mobila enheter. Detta beror på att QR-koder behövs i LN-transaktioner.

Bluewallet och Wallet of Satoshi är populära och pålitliga plånböcker för Lightning Network. Detaljerade instruktioner om hur du gör LN-transaktioner finns i vår Lightning Network-guide.

Användningen av Bitcoin som betalningsmedel är fortfarande marginell. När betalningar görs sker de nästan undantagslöst på Lightning Network. Bitcoin-blockkedjans transaktionsavgifter är så höga att de endast lämpar sig för större betalningar.

Cold wallet (fysisk Bitcoin-plånbok)

En cold wallet (fysisk Bitcoin-plånbok) erbjuder ultimat skydd. När din kryptoportfölj växer till tusentals euro är det vettigt att tänka på den monetära investeringen i plånboken. Då vänds blickarna mot cold wallets, dvs. hårdvaruplånboken.

Det är en enhet som liknar ett USB-minne, som är anslutet till datorn med en kabel under transaktionerna. Cold wallets kan också hanteras från en mobil enhet med Bluetooth. När transaktionerna är slutförda stängs enheten av och hålls offline.

En av de mest populära kalla plånböckerna är Ledger Nano X, som visas på bilden. Den här länken ger en omfattande guide om hur du använder Ledger Nano.

ledger nano x

Många investerare är tveksamma till idén om en hårdvaruplånbok på grund av rädslan för att enheten ska gå sönder eller förloras. Detta är inte ett problem i praktiken. Du kan när som helst överföra innehållet i den gamla plånboken till en ny enhet med hjälp av säkerhetskopieringskoder.

Bitcoin-plånboken i hårdvaruenheten är säker från alla onlinehot. Det är inte konstigt att det är den lösning som rekommenderas av investerare för att förvara stora summor pengar.

Den största risken med en cold wallet är förvaringen av själva enheten och återställningsnycklarna (säkerhetskopieringskoder). Du förlorar dina pengar om du förlorar dessa säkerhetskopior till en annan person. Denna risk är dock densamma för mobila plånböcker och desktop wallets. Återställningsnycklar genereras varje gång du hanterar din plånbok.

Vi rekommenderar inte en hårdvaruplånbok för personer utan erfarenhet av tekniska enheter eller installation av programvara. Denna typ av Bitcoin-plånbok kräver också ibland programuppdateringar, som måste utföras via hanteringsprogramvaran. En hårdvaruplånbok kanske inte är lämplig för alla investerare.

Vilken är den bästa Bitcoin-plånboken?

Den bästa Bitcoin-plånboken är Ledger Nano X cold wallet. Den erbjuder ultimat säkerhet och skyddar dina bitcoins bättre än något annat alternativ. Ledger Nano X kostar cirka 150 euro, och du bör alltid köpa en från den officiella Ledger-hemsidan.

De bästa gratis-plånböckerna är Exodus och Trust Wallet. De är mycket enkla att använda och passar både proffs och amatörer.

Man måste dock komma ihåg att valet av Bitcoin-plånbok påverkas av personens riskprofil och de kryptovalutor som ska investeras i. Ställ dig själv åtminstone följande frågor innan du fattar ett slutgiltigt beslut:

  1. Är du en aktiv trader?
  2. Vilka kryptovalutor vill du investera i?
  3. Vill du ha en mobil plånbok eller en desktop wallet?
  4. Har du erfarenhet av att installera programvara och enheter?

Det viktigaste är att hålla bitcoins så säkra som möjligt. Förvara inte dina pengar på börser utan anledning om du inte behöver dem för aktiv handel.

Oavsett vilken plånbok du använder, testa den först med små transaktioner. Se till att du också vet hur du överför mynt från plånboken. Om du använder en hårdvaruplånbok kan det också vara smart att försöka återställa den med ett litet belopp. Då kan du vara säker på att du vet hur du återställer din plånbok om det skulle behövas.

Du kan hitta många användarguider på YouTube om alla populära Bitcoin-plånböcker.

Du kan minska lagringsriskerna genom att dela upp dina bitcoins mellan olika lagringsmetoder. Du kan till exempel förvara en procentandel i en kall plånbok och en viss del i en stationär eller mobil plånbok. Det finns så många olika tjänsteleverantörer att du enkelt kan dela upp din portfölj i tio olika plånböcker.

Numera är det också möjligt att investera i Bitcoin, t.ex. genom ETF-produkter eller indirekt genom att köpa aktier i vissa ”Bitcoin-företag”. Detta eliminerar risken att förlora bitcoins. I den här artikeln förklaras olika typer av investeringar.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!