Analyser
15
mar
bitcoin plånbok

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Hur man väljer en Bitcoin plånbok

Bitcoin wallet är en digital plånbok för lagring av bitcoins. Ingen metod för att lagra Bitcoin är helt riskfri. Den här artikeln kommer att förklara för- och nackdelar med olika Bitcoin-plånböcker.

Bitcoin-börser är ofta nybörjarnas val för att lagra bitcoins. Vi anser att nybörjare bör föredra inhemska tjänsteleverantörer. En stationär plånbok är ett steg i en säkrare riktning. En mobil plånbok är nästan samma sak som en skrivbords plånbok, men appen installeras på en mobil enhet i stället för en dator.

En fysisk Bitcoin-plånbok (cold wallet) ger ett ultimat skydd. Det är möjligt att förlora tillgången till din Bitcoin-plånbok om du förlorar lösenordet och återställningskoderna. Den bästa Bitcoin-plånboken är Ledger Nano X cold wallet.

Allmän information om Bitcoin-plånböcker

Bitcoin wallet är en digital plånbok för lagring av bitcoins. En Bitcoin-plånbok kan vara en onlinetjänst, programvara installerad på en dator eller en mobilapp. De säkraste lösningarna kallas för kalla plånböcker. De är enheter som liknar USB-minnen.

Oavsett vilken typ av Bitcoin-plånbok det handlar om är den först och främst ett grafiskt användargränssnitt för blockkedjan. Med plånboken kan du skicka och ta emot bitcoins lika enkelt som euro i en nätbank.

Du behöver inte skaffa en plånbok, men en av de viktigaste funktionerna med Bitcoin är att lagra bitcoins på egen hand. Att kunna kontrollera dina tillgångar till 100 % utan godkännande från tredje part är exceptionellt. Investerare har förvärvat fysiskt guld och silver i tusentals år av samma anledning.

I den här artikeln kommer vi att behandla ämnet utifrån Bitcoin, men samma principer gäller även för andra kryptovalutor. De mest populära plånböckerna stöder inte bara Bitcoin utan även hundratals (tusentals) andra kryptovalutor.

Nedan finns en bild på den populära mobilplånboken Exodus. Samma programvara kan också laddas ner till en stationär eller bärbar dator.

exodus mobile bitcoin wallet

Många plånböcker låter dig skapa nya mottagaradresser. Detta är en viktig funktion för att öka integriteten. Du kan ta emot bitcoins från olika avsändare till en ny adress och plånboken samlar alla medel i ett enda saldo.

Den grundläggande funktionen hos en Bitcoin-plånbok är att visa saldot för dina adresser. Dessutom gör plånboken det möjligt att skicka och ta emot bitcoins. Plånboksmjukvaran hanterar allt automatiskt, så du behöver inte ange något annat än det belopp som ska skickas och mottagarens adress. Att använda en Bitcoin-plånbok kan jämföras med att använda en internetbank.

Det är viktigt att förstå att bitcoins faktiskt inte finns ”inne” i plånboksappen. Inte ens om det är en hårdvaruplånbok. Plånboken tillhandahåller endast ett användargränssnitt för att hantera medlen för en specifik blockkedjeadress. Din Bitcoin-plånbok talar om för Bitcoin-nätverket att det är du som är behörig att skicka medel från den här adressen.

Andreas Antonopoulos förklarar detta mycket bra i videon nedan.

En Bitcoin-plånbok kan alltså inte förloras på samma sätt som en fysisk plånbok med sedlar eller mynt. Däremot kan du förlora ditt lösenord till plånboken. Om du också har förlorat återställningsnycklarna (säkerhetskopieringskoder) kommer du aldrig att kunna logga in på plånboken igen. Det finns inga bakdörrar eller möjligheter till hackning.

Under årens lopp har till och med flera miljoner bitcoins gått förlorade av denna anledning. De finns i plånböcker vars medel ingen längre kan använda.

Ingen kryptovalutaplånbok är 100 % säker

Ingen metod för att lagra Bitcoin är helt riskfri. Investerare måste alltid välja ett alternativ som passar deras riskprofil och tekniska färdigheter. Varje typ av plånbok har sina egna för- och nackdelar. En Bitcoin-plånbok är bara så säker som dess användare.

En online-plånbok är säker även om din bärbara dator hackas eller om din hårdvaruplånbok stjäls. Å andra sidan kan en online-plånbokstjänst gå ner av olika anledningar. Du kan förlora tillgången till dina coins under en längre tid. Varje investerare måste väga de befintliga riskerna. Vad är du mest rädd för?

Hårdvaruplån är tekniskt sett det säkraste sättet att lagra din förmögenhet. I det här fallet är din förmögenhet dock lika säker som det papper som innehåller dina backupnycklar. Varje plånbok löser en risk men introducerar också en ny. Det finns ingen riskfri lösning tillgänglig.

Varje investerare har också en annan riskprofil. Vissa människor kanske vill fördela sina ägodelar på flera olika platser. Vissa har alla sina coins i en mobil plånbok. Välj en plånbok som känns bekväm för dig.

Lyckligtvis finns det olika lösningar. Det gör det möjligt att fördela innehav på olika platser och plånbokstyper. Detta är oftast ett smart drag oavsett hur stor din portfölj är. Om en plånbok försvinner har du alltid de flesta av dina medel tillgängliga.

Om du är en aktiv handlare måste du ha kryptovalutor på börser. Det bästa sättet att minimera riskerna i det här fallet är att välja tjänsteleverantör med omsorg.

I slutändan är du ansvarig för dina val. Det finns inga säkerhetsnät eller omvända transaktioner i kryptovärlden.

Olika typer av Bitcoin-plånböcker

Den här artikeln kommer att förklara för- och nackdelar med olika Bitcoin-plånböcker. Kom ihåg att det inte finns något rätt val för alla. Vilken plånbok som är det bästa valet beror på personens investeringsprofil och egna preferenser.

Ju mer aktiv du är som handlare, desto mer måste du lita på börserna. Om du vill investera i mer sällsynta kryptovalutor utöver Bitcoin begränsar det också plånboksalternativen. Den yngre generationen föredrar också en mobil plånbok i stället för ett datorprogram.

Kom ihåg att du alltid kan diversifiera din investering i olika typer av plånböcker.

Bitcoin-börser som plånböcker

Bitcoin-börser är ofta nybörjarnas val för att lagra bitcoins. Tröskeln för att använda en egen plånbok kan vara hög till en början, så många som köpt sina första bitcoins förvarar till en början sina coins i börsen där de fick dem. Man övergår till egna plånböcker i takt med att erfarenheten ökar och portföljen växer. Detta är ett mycket bra val.

Den nuvarande marknadsledaren är Binance, som har över 120 miljoner kunder världen över.

binance sverige

Kryptobörsens viktigaste funktion är att fungera som handelsplattform. De rekommenderas inte för långtidsförvaring, eftersom bitcoins inte är helt under din kontroll. Dina medel förvaltas av börsen, så nivån på datasäkerheten är så hög som börsen har.

Kom ihåg att alltid använda tvåfaktorsautentisering (2FA). Detta ökar din kontosäkerhet avsevärt.

Det positiva är att dina coins alltid är redo att bytas. Detta är viktigt när marknaden börjar röra på sig. Det finns också kundtjänst och aktiva grupper i sociala medier. Om du har ett problem finns det oftast hjälp att få.

Börshack och driftstopp är de negativa sidorna. Eftersom börserna innehar flest kryptovalutor är de ständigt måltavlor för hackare. Börser kan också stänga av uttag under flera veckor om det finns underhållsproblem.

Om du använder en av de bästa börserna är riskerna små. Börserna har förbättrat sina säkerhetsnivåer avsevärt under de senaste åren. Risken för att förlora pengar är minimal, men det kan förekomma driftstopp och kortvariga tekniska problem. Phishing-attacker mot användare utgör också ett hot.

Det rekommenderas inte att hålla coins i börser om det inte finns någon anledning till det. Det är förståeligt om du är nybörjare och ännu inte är bekväm med att installera egna plånböcker. Om du är en professionell handlare och behöver lagra likviditet i börser är du tillräckligt erfaren för att förstå riskerna med det.

Plånböcker på datorn och i webbläsaren

En stationär plånbok är ett steg i en säkrare riktning. Den kallas fortfarande för en varm plånbok, vilket innebär en plånbok som är ansluten till internet. En desktop Bitcoin-plånbok är en programvara som kan installeras på din dator.

Den viktiga förbättringen av säkerheten kommer från det faktum att plånboken är helt och hållet under din kontroll. Plånbokens privata nycklar lagras endast på din egen dator. Du har tillgång till dina pengar när som helst, och du behöver inte oroa dig för eventuella avbrott eller till och med konkurser av kryptobörser.

Exodus är en populär och lättanvänd datorplånbok. Exempelbilden nedan visar användargränssnittet för Exodus-plånboken och ett tänkt Bitcoin-saldo. En annan populär desktop wallet är Coinomi. Båda stöder hundratals andra kryptovalutor utöver Bitcoin.

exodus desktop

Datorplånböcker kan delas in i två olika typer: allmänna plånböcker och plånböcker som är byggda för en specifik kryptovaluta. Exodus och Coinomi är exempel på allmänna plånböcker. Förutom Bitcoin stöder de till exempel Ethereum, Litecoin, de mest populära stablecoins och dussintals andra kryptovalutor.

En Bitcoin-webbläsarplånbok är ett mellanting mellan en datorplånbok och en mobilplånbok. Det är ett tillägg som ska installeras i en webbläsare (t.ex. Chrome). Den kan ses som ett något lättare alternativ till skrivbordsapplikationen. För- och nackdelarna är praktiskt taget desamma.

När man använder en datorplånbok är risken för att bli hackad betydligt mindre. Du är dock fortfarande utlämnad åt hoten på nätet. Allt som finns på din dator kan gå förlorat på ett eller annat sätt om det finns på nätet. Om du har en extra dator som du inte behöver, installera en desktop wallet på den och håll maskinen borta från internet.

Många skrivbords plånböcker har också en kryptovalutaväxling integrerad i dem. Avgifterna är dock oftast riktigt höga, så handel bör istället ske på kryptobörser.

Bitcoin mobilplånbok

En mobil plånbok är nästan samma sak som en skrivbords plånbok, men appen installeras på en mobil enhet i stället för en dator. Om du använder bitcoin dagligen och skannar QR-koder konstant behöver du en mobil plånbok. Fler och fler människor har övergått till mobilen helt och hållet och äger inte ens en bärbar dator eller en dator. Detta gäller särskilt den yngre generationen.

Trust Wallet (bilden nedan) är en mycket mångsidig och lättanvänd mobil plånbok. Förutom Bitcoin stöder den också insättning av andra kryptovalutor, NFTs osv. Du kan lära dig mer om den här plånboken i vår guide om Trust Wallet guide.

trustwallet

En mobil plånbok har du alltid med dig och är snabbt tillgänglig. Fördelen är QR-kodskanning, som gör det blixtsnabbt att skicka kryptovaluta utan att behöva skriva långa rader kod.

När det gäller Bitcoin är det också värt att nämna lightning-nätverket, som används helt och hållet på mobila enheter. Detta beror på QR-koder i blixtnätverkets sändningar. Bluewallet och Wallet of Satoshi är bra plånböcker för lightning network. Läs mer om LN-transaktioner i vår nybörjarguide om lightning network.

Mobilapplikationer har ökat enormt i popularitet. Kryptobörser används också allt oftare som mobilversioner. Detta underlättas av förbättrad säkerhet, t.ex. genom användning av biometrisk autentisering. Var och en måste själv fundera på hur stor risk det är att lagra kryptovalutor på en mobiltelefon jämfört med andra alternativ.

Se till att Bitcoin-apparna på din mobila enhet är skyddade med PIN- eller lösenord och/eller biometrisk autentisering. Var beredd på en situation där din telefon försvinner eller går sönder.

Gränsen mellan mobila plånböcker och appar för kryptobörser börjar suddas ut i dag, eftersom många appar också erbjuder möjligheten att köpa och byta krypton. Den väsentliga skillnaden ligger i kontrollen av plånboken, dvs. i lagringen av de privata nycklarna.

Om du använder en mobil plånbok med möjlighet att köpa Bitcoin har du full kontroll över dina pengar. Om du använder den mobila versionen av en kryptobörs är dina medel och plånböcker under kontroll av börsen. Det är bra att förstå skillnaden mellan de två.

Fysisk Bitcoin-plånbok (cold wallet)

En fysisk Bitcoin-plånbok (cold wallet) ger ett ultimat skydd. När kryptoportföljen växer till tusentals euro är det vettigt att tänka på att investera lite pengar även i plånboken. Det är då som blickarna vänds mot en hårdvaruplånbok, som också kallas cold wallet.

Det är en enhet som liknar ett USB-minne och som är ansluten till en dator med en USB-kabel under transaktionerna. Numera är det också möjligt att använda en trådlös Bluetooth-anslutning. När transaktionerna är avslutade stängs enheten av och hålls offline.

En av de mest populära kalla plånböckerna är Ledger Nano X som visas på bilden. Du kan hitta en detaljerad guide om hur du använder Ledger Nano X på den här webbplatsen.

bitcoin cold wallet - ledger nano x

Många investerare skyggar för idén om en hårdvarupeng på grund av rädslan för att bryta sönder eller förlora enheten. Detta är inget problem i praktiken. Du kan när som helst formatera innehållet i den gamla plånboken på en ny enhet med hjälp av säkerhetskopieringskoder.

Bitcoin-plånboken inuti hårdvaruenheten är säker från hot på nätet. Det är inte konstigt att det är så här som professionella investerare och till och med kryptobörser lagrar stora summor pengar. Den största risken med en offlinelösning är att lagra säkerhetskopieringskoderna. Om du förlorar denna ordlista till en annan person kommer du att förlora dina coins.

Vi rekommenderar inte en hårdvaruplånbok för en person som inte har någon erfarenhet av mobila enheter eller installation av programvara. Den här typen av Bitcoin-plånbok kräver programuppdateringar biland, vilket måste göras via hanteringsprogram. En hårdvaruplånbok kanske inte är lämplig för alla investerare.

Har du tappat bort din Bitcoin-plånbok?

Det är möjligt att förlora tillgången till din Bitcoin-plånbok om du förlorar lösenordet och återställningskoderna.

Vad händer om du en dag upptäcker att din Bitcoin-plånbok är borta? Du har av misstag raderat appen eller tappat bort din telefon eller förlorat en hårdvaruplånbok. Har bitcoins gått förlorade eller finns det fortfarande hopp om att återfå dem? Svaret beror på vad exakt som har gått förlorat. Dessutom hanteras olika plånböcker på mycket olika sätt.

Om du lagrar kryptovalutor på börser kan du inte förlora din plånbok. Du kan bara förlora börsens användarnamn, lösenord eller båda. Du kan antingen återställa dessa själv eller kontakta kundtjänsten och få tillgång till dina pengar igen.

Om du använder en mobil eller datoriserad plånbok kan du förlora den på många olika sätt. Om till exempel din mobila enhet eller dator går sönder på ett sådant sätt att det inte längre går att starta den. Enheten kan också bli stulen.

Det är då du behöver de säkerhetskopieringskoder som skapas när plånboken installeras.  Du kan använda dessa koder för att återställa din plånbok på en ny enhet. En fysisk Bitcoin-plånbok, eller kall plånbok, fungerar också enligt samma idé. Så länge du tar väl hand om förvaringen av säkerhetskopiorna kan du praktiskt taget inte förlora din Bitcoin-plånbok.

Vilken är den bästa Bitcoin-plånboken?

Den bästa Bitcoin-plånboken är Ledger Nano X cold wallet. Den erbjuder ultimat säkerhet och skyddar dina bitcoins bättre än något annat alternativ. Ledger Nano X kostar cirka 150 euro. Du bör alltid köpa en från Ledgers officiella webbplats.

De bästa gratis Bitcoin-plånböckerna är Exodus, Coinomi och Trust Wallet. De är mycket enkla att använda och passar både för proffs och amatörer.

Man måste dock komma ihåg att valet av Bitcoin-plånbok påverkas av personens riskprofil och de kryptovalutor som man vill investera i. Ställ dig själv åtminstone följande frågor innan du fattar ett slutgiltigt beslut:

  1. Är du en aktiv näringsidkare?
  2. Vilka kryptovalutor vill du investera i?
  3. Vill du ha en mobilplånbok eller en datorplånbok?
  4. Har du erfarenhet av att installera programvara och enheter?

Det viktigaste är att hålla kryptovalutor så säkra som möjligt. Förvara inte kryptovalutor på börser bara för skojs skull om du inte behöver dem för aktiv handel.

Oavsett vilken plånbok du använder, testa den först med små transaktioner. Se till att du också vet hur du överför coins från plånboken. Om du använder en hårdvaruplånbok kan det vara smart att även prova att återställa plånboken med ett litet belopp. Då kan du vara säker på att du vet hur du återställer din plånbok om det någonsin skulle behövas.

Du kan hitta många användarhandledningar på YouTube om alla populära Bitcoin-plånböcker.

Du kan minska risken för förlust genom att dela upp dina coins mellan olika förvaringsmetoder. Du kan till exempel förvara en viss procentandel i en hårdvaruplånbok och en del i en datorplånbok. En liten mängd kan också finnas i en mobil plånbok.

Det finns så många olika tjänsteleverantörer att du lätt kan dela upp din portfölj i tio olika plånböcker. Om du förlorar en plånbok förlorar du bara en liten del av dina tillgångar.

Numera är det också möjligt att investera i Bitcoin, t.ex. genom ETF-produkter eller indirekt genom att köpa aktier i vissa ”Bitcoin-företag”. På så sätt elimineras risken för att förlora bitcoins. Läs mer om olika typer av investeringar i den här artikeln.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!