Cardano ADA kurs

På denna sida kan du alltid hitta den aktuella Cardano-kursen (ADA-kursen). Du hittar också användbar information om Cardanos ADA-tokens prisutveckling under de senaste åren. Priset visas i dollar och euro. Bokmärk den här sidan för att enkelt hålla reda på prisförändringar!

Köp Cardano ADA på Binance

Cardano ADA realtidspris i SEK & USD

 

Vill du köpa Cardanos ADA-token? Det är en av de mest populära investeringarna på kryptomarknaden. Vi rekommenderar att du köper Ether från Binance eller Coinbase. Du kan enkelt göra en insättning med kreditkort eller banköverföring.

Cardanos kurs de senaste åren

Cardanos ADA-token skapades i en ICO 2017. Kursen för en token var endast $0,0024 vid den tiden. Under kryptoboomen 2017 steg priset på ADA så högt som $1,33. ICO-investerare tjänade en gigantisk summa pengar på kort tid. De flesta av ICO-investerarna var asiatiska.

Cardano lockade tusentals investerare även om det inte fanns någon färdig produkt. Till skillnad från många andra kryptovalutaprojekt uppmärksammades Cardano omedelbart efter ICO-släppet.

Under våren 2018 föll priset på ADA-token tillsammans med resten av kryptomarknaden. Cardano-investerare stod inför en tråkig och lång period efter det. Det hände inte mycket med ADA-priset under 2018, 2019 och 2020. Cardanos utveckling låg också bakom många andra plattformsprojekt vid den tiden.

Sommaren 2020 rörde sig Cardanos pris äntligen över tio cent. Shelley uppdteringen gjorde det möjligt att stakea i Cardanos blockkedja. Detta var ett betydande steg framåt och fångade helt klart investerarnas uppmärksamhet.

Cardanos pris började skjuta i höjden i början av 2021. Detta var också ett resultat av en större altcoin-boom. Under vårmånaderna rörde sig ADA-kursen över $1-tröskeln, följt av en snabb topp över $2 i slutet av maj.

cardano kurs

Förutom den allmänna kryptoboomen, påverkades detta prishopp av Mary hard fork, som möjliggjorde tokens samt NFT-marknaden på Cardano-plattformen.

Under juli nådde priset på ADA-token nästan $3. Detta raketliknande drag orsakades av nyheten om Alonzo hard fork. Detta genomfördes slutligen efter den 12 september och förde smart contracts till Cardanos plattform.

Cardanos pris förutspåddes ha ett stort fall efter den smarta kontraktsuppdateringen, men ADA höll sitt värde förvånansvärt bra. Investerare ser Cardano som en fullblodskonkurrent till andra smarta kontraktsplattformar på marknaden.

Grundläggande information om Cardano

Cardano är en av de mest populära smarta kontraktsplattformarna. Det konkurrerar därför med sådana som Ethereum, Binance Smart Chain och Solana.

Projektet i sig är känt som Cardano och dess inhemska token heter ADA, uppkallat efter en engelsk matematiker. ADA-tokens används på Cardanos nätverk för transaktionsavgifter och insatser.

Cardanos grundare är Charles Hoskinson. Han är en av de mest kända figurerna i kryptovalutavärlden. Trots sin unga ålder har Hoskinson varit en del av många projekt. Vissa kanske inte vet att han också är en av grundarna av Ethereum. Hoskinson bråkade dock och sa upp sig ur gruppen.

2015 var Hoskinson med och grundade ett företag som heter Input Output Hong Kong med Jeremy Woods. Detta företag ansvarar för Cardanos utvecklingsarbete. Men i framtiden är det meningen att innehavarna av ADA-token ska rösta om utvecklingen av Cardano.

iohk io

Cardano-nätverket når konsensus med en Proof of Stake-konsensusalgoritm som kallas Ouroboros. Plattformen kan bearbeta händelser på två olika nivåer. Detta gjorde det möjligt att skapa tokens på Cardano-plattformen innan de smarta kontrakten. I ennivåprotokoll (Ethereum) skulle detta inte vara möjligt, eftersom all bearbetning sker på en nivå.

Det finns ett jättestort antal ADA-tokens i omlopp, totalt 32 miljarder. Detta förklarar det låga priset för varje token. ADA-priset är ett bra exempel på varför priserna på tokens inte är jämförbara. Du bör hellre titta på projektets marknadsvärde.

Cardano har alltid kritiserats som ett projekt som inte kommer att leverera. Smarta kontrakt blev till exempel försenade i flera år. Fram till 2021 har Cardano-priset bestämts av vad detta projekt kan tänkas utveckla i framtiden. Nu är situationen en annan. Cardano har nu den teknik som krävs. Det är dags för utvecklarna att dyka upp och börja bygga appar.

Cardano är ett intressant projekt som har etablerat sig bland de största kryptovalutorna. Hittills är Cardanos smarta kontrakt en ny sak, och ingen vet hur många Dapps denna plattform kommer att locka i framtiden.

Cardano är ett noggrant genomfört projekt. Å andra sidan är dess marknadsvärde redan enormt, vilket gör att den har en begränsad kapacitet att stiga. Nästa steg skulle vara att vända Ethereum från topplaceringen i plattformskategorin. Kommer det ens att komma nära? Svaret kommer med tiden.