Cardano kurs

Cardano kurs og ADA kurs finns på denna sida. Cardanos kurs betyder faktiskt ADA kurs, eftersom ADA är Cardanos inhhemska token. Du hittar också användbar information om ADA-token og Cardanos kursutveckling under de senaste åren.

Cardano kurs i SEK & USD

Cardano kurs SEK och USD finns i rutorna nedan. Cardanos kurs följs globalt i dollar, men många svenskar är också intresserade av kursen för ADA-token i kronor.

Cardanos kurs de senaste åren

Cardanos ADA-token skapades i en ICO 2017. Kursen för en token var endast $0,0024 vid den tiden. Under kryptoboomen 2017 steg priset på ADA så högt som $1,33. ICO-investerare tjänade en gigantisk summa pengar på kort tid. De flesta av ICO-investerarna var asiatiska.

Cardano lockade tusentals investerare även om det inte fanns någon färdig produkt. Till skillnad från många andra kryptovalutaprojekt uppmärksammades Cardano omedelbart efter ICO-släppet.

Under våren 2018 föll priset på ADA-token tillsammans med resten av kryptomarknaden. Cardano-investerare stod inför en tråkig och lång period efter det. Det hände inte mycket med ADA-priset under 2018, 2019 och 2020. Cardanos utveckling låg också bakom många andra plattformsprojekt vid den tiden.

Sommaren 2020 rörde sig Cardano kurs äntligen över tio cent. Shelley uppdteringen gjorde det möjligt att stakea i Cardanos blockkedja. Detta var ett betydande steg framåt och fångade helt klart investerarnas uppmärksamhet.

Cardanos pris började skjuta i höjden i början av 2021. Detta var också ett resultat av en större altcoin-boom. Under vårmånaderna rörde sig ADA-kursen över $1-tröskeln, följt av en snabb topp över $2 i slutet av maj.

cardano kurs

Förutom den allmänna kryptoboomen, påverkades detta prishopp av Mary hard fork, som möjliggjorde tokens samt NFT-marknaden på Cardano-plattformen.

Under juli nådde priset på ADA-token nästan $3. Detta raketliknande drag orsakades av nyheten om Alonzo hard fork. Detta genomfördes slutligen efter den 12 september och förde smart contracts till Cardanos plattform.

Cardano kurs förutspåddes ha ett stort fall efter den smarta kontraktsuppdateringen, men ADA höll sitt värde förvånansvärt bra. Investerare ser Cardano som en fullblodskonkurrent till andra smarta kontraktsplattformar på marknaden.

Cardano och ADA-token

Cardano är en plattform för smarta kontrakt som konkurrerar med kryptovalutor som Ethereum och Solana. Du kan se Cardano som ett operativsystem (Android, iOS, Windows) för distribuerade appar.

Cardano är namnet på projektet och hela ekosystemet. ADA, å andra sidan, är Cardanos inhemska token. Den är uppkallad efter den engelska matematikern Ada Lovelace. ADA används i Cardano-nätverket för transaktionsbetalningar, staking och värdeöverföring.

Många skulle hävda att Cardano kurs (tekniskt sett ADA kurs) stiger eller sjunker beroende på efterfrågan i nätverket. Ju fler människor som stakear och gör transaktioner, desto större är efterfrågan på den inhemska tokenen ADA.

Chefen för Cardano är Charles Hoskinson. Han är en av de mest kända personerna inom kryptoindustrin. Trots sin unga ålder har Hoskinson varit involverad i många saker. Han är också en av grundarna av Ethereum!

Hoskinson grundade företaget Input Output Hong Kong år 2015. Företaget ansvarar för Cardanos mjukvaruutveckling.

iohk

Cardano körs med en konsensusalgoritm Proof of Stake. Det är också ett protokoll med två nivåer, vilket medför vissa fördelar. Plattformen kan behandla händelser på två olika nivåer, vilket är anledningen till att Cardano möjliggjorde skapandet av tokens 2021 innan den ens hade kapacitet för smarta kontrakt.

Det finns ett stort antal ADA-tokens i omlopp, totalt 35 miljarder. Detta förklarar det lilla enhetspriset för tokenen. ADA-kursen tjänar som ett bra exempel på varför tokenpriserna inte är jämförbara med varandra, utan det är snarare värt att uppmärksamma projektets marknadsvärde.

När du hänvisar till Cardano kurs bör du tala om ADA kurs. I praktiken talar dock de flesta investerare om att köpa Cardano och investera i Cardano i stället för ADA.

Bitcoinsentralen har också en omfattande nybörjarguide som går igenom projektets historia och teknik mer i detalj. Du kan hitta en introduktion till detta och alla andra kryptovalutor i länken guider i

Cardano-staking ger extra inkomster

Som nämnts ovan använder Cardano en konsensusalgoritm med Proof of Stake. Detta är ”motsatsen” till den Proof of Work-konsensus som används av Bitcoin. Bitcoins PoW-lösning kräver fysiska miners, medan PoS använder validatorer.

Cardanos blockkedja byggs upp av validerare. Dessa är i huvudsak servrar som kör Cardanos programvara. Dessutom måste varje validerare stakea en viss mängd av Cardanos ADA-tokens.  Det är en bra för Cardano kurs.

Validerare bildar pooler som kallas staking pooler. En pool kan innehålla tiotals eller hundratals olika medlemmar. Cardanos system är implementerat på ett sådant sätt att de belöningar som poolen får minskar proportionellt när dess storlek ökar.

Med denna lösning hålls pooler för staking tillräckligt små så att en part inte kan kontrollera nätverket för mycket. Bilden nedan visar statistiken över spelpooler; det finns för närvarande mer än 3 200 stakingpooler på nätet. Nästan 900 000 ADA-innehavare delegerar sina coins till pooler.

En vanlig användare behöver inte inrätta en stakingpool. Du kan istället delegera dina ADA-coins till befintliga pooler. Detta kan enkelt göras från Cardano-plånboken. Den mest kända Cardano-plånboken är Daedalus.

För närvarande är mer än 70 procent av ADA-tokens i omlopp staked. I andra Proof of Stake-plattformar ligger avläsningen i intervallet 60-70 procent. Staking låser coins ur cirkulationen och hjälper ADAs kurs att hålla sig högre.

Cardano kurs potential

Vilken potential har Cardanos kurs på lång sikt? Hur högt kan Cardano stiga under åren 2023-2024, till exempel? Låt oss fundera på detta härnäst.

Vi har redan gått igenom Cardanos prishistoria tidigare i artikeln. Om du har varit med sedan ICO (2017) har din investering ökat med tusentals och åter tusentals procent. Detta trots att ADA-kursen är drygt 0,3 dollar när den här artikeln skrivs.

Det första målet för Cardano kurs är prisnivån för det gamla All-Time High. Om Cardano redan har nått den prisnivån tidigare i historien bör den kunna nå den igen. Är denna prestation realistisk?

Cardano nådde sin nuvarande ATH ($3,10) i september 2021 på grund av den enorma hypen kring Alonzo hard fork. Smarta kontrakt implementerades i Cardano vid den tidpunkten, vilket innebar att dess ekosystem verkligen började växa. Varför kollapsade Cardano kurs då?

Alonzo hard fork ägde rum under toppen av kryptobommen, så tidpunkten var dålig. Cardano skulle ändå ha kollapsat tillsammans med resten av marknaden. Dessutom var Alonzo tekniskt sett en besvikelse.

Vasil hard fork som släpptes ungefär ett år senare löste många av dessa problem. Cardano fick dock ingen boost av detta släpp eftersom det skedde mitt i en björnmarknad.

Vi anser att ADA:s kurspotential är minst på samma nivå som den nuvarande ATH-avläsningen. Cardano är starkare, mer decentraliserad och tekniskt bättre jämfört med när detta pris nåddes. Dess ekosystem har också expanderat betydligt.

Ett pris på omkring 10 dollar skulle inte vara en omöjlig idé vid toppen av nästa tjurmarknad runt 2024-2025. Detta förutsätter naturligtvis att hela kryptomarknaden växer.

Cardanos framtid

Hur ser Cardanos framtid ut? Är det en högriskinvestering eller är det också lämpligt för en nybörjarkryptoinvesterare? Sannolikt ligger svaret mellan dessa två ytterligheter.

Cardanos ADA-token har cementerat sin position bland de tio främsta kryptovalutorna. Den har funnits på marknaden i mer än fem år. Dessutom har betydande uppdateringar gjorts i Cardano-ekosystemet under de senaste åren.

Cardano är nu äntligen redo att utmana Ethereum, Solana, BNB Chain och andra plattformar för smarta kontrakt!

Det är också lättare för investeraren att bedöma Cardano kurs potential jämfört med coins som Shiba Inu, Dogecoin, Litecoin eller Chainlink. Cardano är ett operativsystem för decentraliserade appar. Du kan tänka på det som Android eller iOS.

Ju fler applikationer, användare, investerare, plånböcker och transaktioner som finns i Cardanos ekosystem, desto större är efterfrågan på ADA-token. Och ju högre Cardano-kurs (ADA-kurs) så småningom stiger. Och glöm inte bort staking!

Det är lätt att investera i Cardano på många populära börser som Binance. Cardano är ett potentiellt mål för en person som vill investera i plattformar för smarta kontrakt och behöver vill diversifiera portföljen från Ethereum.