Cardano (ADA) kurs – SEK & USD

Cardano (ADA) kurs har historiskt sett varierat mellan $0,01735 (2 oktober 2017) och $3,10 (2 september 2021). Cardano är en kryptovaluta som använder blockchain-teknologi och erbjuder en plattform för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. ADA-token hämtar sitt värde från sin position som den inhemska valutan på Cardano-blockkedjan, utvecklingen av Cardano-ekosystemet och den övergripande kryptomarknaden. Cardano kurs utvecklingen ser lovande ut i takt med att Cardano-ekosystemet växer.

Cardano (ADA) kurs under de senaste åren

Cardano (ADA) kurs har historiskt sett varierat mellan $0,01735 (2 oktober 2017) och $3,10 (2 september 2021). Cardanos kurs historia börjar i december 2017. Denna information är baserad på data från Coinmarketcap.

Cardanos ADA-token skapades i en ICO 2017. Kursen för en token var endast $0,0024 vid den tiden. Under kryptoboomen 2017 steg kursen på ADA så högt som $1,33. ICO-investerare tjänade en gigantisk summa pengar på kort tid. De flesta av ICO-investerarna var asiatiska.

Cardano lockade tusentals investerare även om det inte fanns någon färdig produkt. Till skillnad från många andra kryptovalutaprojekt uppmärksammades Cardano omedelbart efter ICO-släppet.

Under våren 2018 föll Cardano kurs tillsammans med resten av kryptomarknaden. Cardano-investerare stod inför en tråkig och lång period efter det. Det hände inte mycket med ADA-kursen under 2018, 2019 och 2020. Cardanos utveckling låg också bakom många andra plattformsprojekt vid den tiden.

Sommaren 2020 rörde sig Cardano kurs äntligen över tio cent. Shelley uppdteringen gjorde det möjligt att stakea i Cardanos blockkedja. Detta var ett betydande steg framåt och fångade helt klart investerarnas uppmärksamhet.

cardano kurs

Cardanos kurs började skjuta i höjden i början av 2021. Detta var också ett resultat av en större altcoin-boom. Under vårmånaderna rörde sig ADA-kursen över $1-tröskeln, följt av en snabb topp över $2 i slutet av maj. Förutom den allmänna kryptoboomen, påverkades detta prishopp av Mary hard fork, som möjliggjorde tokens samt NFT-marknaden på Cardano-plattformen.

Under juli 2021 nådde priset på ADA-token nästan $3. Detta raketliknande drag orsakades av nyheten om Alonzo hard fork. Detta genomfördes slutligen efter den 12 september och förde smart contracts till Cardanos plattform.

Många förväntade sig att Alonzo hard fork (smarta kontrakt) skulle bli en klassisk ”köp ryktet, sälj nyheten”-händelse. Det var precis vad det visade sig vara. Kursen för Cardano kraschade direkt efter Alonzo hard fork. Cardanos kurs föll med över 50 procent i slutet av år 2021.

Under 2022 sjönk priset på Cardanos ADA-token till ungefär $0,245, vilket representerar ett fall på 91,5% från det rekordhöga priset 2021. Anledningen till nedgången var den allmänna björnmarknaden för kryptovalutor, vilket orsakade att de flesta kryptovalutor föll med mer än 90 procent från föregående års toppar.

I början av 2023 var Cardanos pris $0,25. Årets start var lovande, med ADA-priset som steg till över $0,40 under första kvartalet. Efter detta följde dock en lång nedgång, som avslutades i slutet av oktober. Vid den tidpunkten hade Cardanos pris återgått till sin utgångspunkt för året.

Slutligen var 2023 bra för Cardano, eftersom ADA-priset sköt i höjden till $0,62 under november och december. Den mest betydande rörelsen sågs i december, när priset gjorde en ökning på 50 procent. Cardanos pris ökade inte lika mycket som Bitcoins, men det ökade betydligt mer än många andra stora kryptovalutor.

Vad är Cardano?

Cardano är en kryptovaluta som använder blockchain-teknologi och erbjuder en plattform för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Cardano tillhör kategorin smarta kontrakt-plattformar, och dess konkurrenter inkluderar Ethereum, BNB Chain och Solana.

Cardano är namnet på projektet och hela ekosystemet. ADA, å andra sidan, är Cardanos inhemska token. Den är uppkallad efter den engelska matematikern Ada Lovelace. ADA används i Cardano-nätverket för transaktionsbetalningar, staking och värdeöverföring.

Många skulle hävda att Cardano kurs (tekniskt sett ADA kurs) stiger eller sjunker beroende på efterfrågan i nätverket. Ju fler människor som stakear och gör transaktioner, desto större är efterfrågan på den inhemska tokenen ADA.

Chefen för Cardano är Charles Hoskinson. Han är en av de mest kända personerna inom kryptoindustrin. Trots sin unga ålder har Hoskinson varit involverad i många saker. Han är också en av grundarna av Ethereum!

Hoskinson grundade företaget Input Output Hong Kong år 2015. Företaget ansvarar för Cardanos mjukvaruutveckling.

Cardano körs med en konsensusalgoritm Proof of Stake. Det är också ett protokoll med två nivåer, vilket medför vissa fördelar. Plattformen kan behandla händelser på två olika nivåer, vilket är anledningen till att Cardano möjliggjorde skapandet av tokens 2021 innan den ens hade kapacitet för smarta kontrakt.

Det finns ett stort antal ADA-tokens i omlopp, totalt 35 miljarder. Detta förklarar det lilla enhetspriset för tokenen. ADA-kursen tjänar som ett bra exempel på varför tokenpriserna inte är jämförbara med varandra, utan det är snarare värt att uppmärksamma projektets marknadsvärde.

När du hänvisar till Cardano kurs bör du tala om ADA kurs. I praktiken talar dock de flesta investerare om att investera i Cardano i stället för ADA.

Bitcoinsentralen har också en omfattande nybörjarguide som går igenom projektets historia och teknik mer i detalj. Du kan hitta en introduktion till detta och alla andra kryptovalutor i länken guider i

Vad ger värde åt Cardanos ADA-token?

ADA-token hämtar sitt värde från sin position som den inhemska valutan på Cardano-blockkedjan, utvecklingen av Cardano-ekosystemet och den övergripande kryptomarknaden. Låt oss titta närmare på dessa faktorer.

Cardano är känt för de tekniska egenskaperna hos sin blockkedja, såsom skalbarhet, säkerhet och hållbarhet. Utvecklarna av Cardano har satsat mycket på teknisk forskning och innovationer. Dessa egenskaper lockar utvecklare, företag och andra intressenter till Cardano-plattformen. Intresset för Cardano skapar en grund för värdet av ADA-token.

ADA fungerar som den inhemska valutan på Cardano-blockkedjan och används för transaktionsavgifter och staking. Cardano-ekosystemet inkluderar också olika applikationer och tjänster som använder ADA-token. Ju högre efterfrågan på ADA-token, desto högre blir deras värde.

Värdet på ADA-token är också kopplat till den övergripande utvecklingen på kryptomarknaden. Positiva marknadstrender och bredare acceptans av kryptovalutor kan skapa en gynnsam miljö för ADA och öka dess värde. Det är svårt att föreställa sig att Cardano skulle öka sin marknadskapitalisering om kryptosektorn som helhet upplever en nedgång. Åren 2018 och 2022 tjänar som bra exempel på detta.

Cardanos framtid

Cardano kurs utvecklingen ser lovande ut i takt med att Cardano-ekosystemet växer. ADA har befäst sin position bland de tio bästa kryptovalutorna på marknaden. Den har funnits på marknaden i över fem år.

Utöver det har betydande uppdateringar gjorts i Cardano-ekosystemet under de senaste åren. Vasil-hårdgaffeln i september 2022 åtgärdade många av Cardanos flaskhalsar som hindrade utvecklingen av DeFi-ekosystemet, bland annat.

Ju fler applikationer, användare, investerare, plånböcker och transaktioner det finns i Cardano-ekosystemet, desto större blir efterfrågan på ADA-token. Och följaktligen stiger Cardanos kurs eller ADA-priset. Låt oss inte heller glömma staking.

Staking låser ADA-token utanför marknaden, vilket minskar tillgången. Detta har en långsiktigt positiv effekt på priset.

Enligt vår bedömning är Cardano äntligen redo att utmana Ethereum, Solana, BNB Chain och andra smarta kontraktsplattformar! Det är en av de stora spelarna på marknaden, och under åren har Cardano byggt upp en bred community.

Enligt vår bedömning kommer Cardanos ADA-token att nå sin toppnotering i kurs under 2021 i nästa krypto-tjurförlopp. En prisnivå på $5 skulle inte vara en orealistisk idé under en bredare krypto-boom.

Om du är intresserad av att köpa Cardano kan du hitta en separat artikel på webbplatsen om det: hur man köper Cardano. Den ger steg-för-steg-anvisningar om hur man köper Cardanos ADA-token och hur man lagrar den säkert.