Kryptoguider
28
sep
cardano ada

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Cardano? Nybörjarguiden

Cardano har blivit en av de smartaste och största kontraktsplattformarna. Det har varit under utveckling under en lång tid på grund av det akademiska tillvägagångssättet. Cardano har äntligen möjliggjort smarta kontrakt. Nu kan det äntligen börja konkurrera med rivaliserande plattformar på riktigt. Denna artikel är en nybörjarguide för Cardano. Vi kommer gå igenom projektets historia, teknik och potentialen som en investering.

Cardano är en smart-kontraktsplattform

Först placerar vi Cardano i rätt kryptokategori. Vi kategoriserar kryptovalutor i tre huvudgrupper: valutor, plattformar och tokens.

Bitcoin är den mest kända valutan, även om den alltmer har skiftats mot digitalt guld. Litecoin och Monero är andra populära exempel. Valutorna är utformade för att vara P2P digitala pengar. De har inga andra viktiga funktioner än att överföra och hålla värde.

Ethereum är kungen av plattformarn. Det är ett operativsystem för smarta kontrakt och dapps. Du kan tänka att plattformar är som Android och iOS. Cardano är en av de största spelarna i denna kategori. Andra populära plattformar inkluderar Polkadot, Solana och Avalanche.

Tokens skapas (minted) alltid på de smarta-kontraktsplattformarna. Det betyder att de inte har en egen blockkedja. Tokens är vanligtvis antingen governance eller utility tokens. De har ett syfte och användning i en specifik Dapp. Aave, Chainlink, och Uniswap är populära DeFi-tokens.

Vissa kryptovalutor är lättare att kategorisera än andra. Med Cardano är det inga problem. Det är en av de mest kända plattformarna i världen. Det innebär att Cardano inte är en rival till Bitcoin på något sätt.

ADA är token-symbolen för Cardano. Namnet kommer från Ada Lovelace, som var en engelsk matematiker på 1800-talet. Hon betraktas ofta som den första datorprogrammeraren. Om du investerar i Cardano ”köper du inte Cardano” utan du köper ADA-tokens istället.

ADA har liknande funktioner som andra plattformstoken. Det är som ”digital olja” inuti Cardano-ekosystemet. ADA används för att betala transaktioner och det stakeas också av nätverksvaliderarna.

Charles Hoskinson och Cardanos historia

Nästan varje kryptovaluta har en ledare eller en figur. Oavsett om vi pratar om en stiftelse, fintechföretag eller någon annan entitet. Bitcoin är ett av få undantag. Det har ett verkligt decentraliserat utvecklingsteam utan att en ledare ger order.

Charles Hoskinson är mannen som ger ansikte åt Cardano.

Många tror att Hoskinson är mycket äldre, men han är född så sent som 1987. Han är en matematiskt begåvad person. Hoskinson studerade matte och kryptografi på universiteten i Denver och Colorado. Han är en av de mest kända figurerna i kryptoscenen.

Kolla in den här artikeln om du vill läsa mer om Hoskinsons förflutna. Vi rekommenderar också att du tittar på Youtubevideon nedan. Där går Hoskinson igenom historien bakom Ethereum och Cardano.

Trots sin relativt unga ålder har Hoskinson varit ”i spelet” länge. Han introducerades till kryptovalutor redan 2011. Hoskinson lärde sig allt om mining och började snabbt förstå kryptos betydelse i helhet. Hans ögon öppnades helt efter bankkrisen i Cypern 2013.

Vissa läsare kanske inte vet att Hoskinson också är en av Ethereums grundare. Han var en del av Vitalik Buteris kärnteam. Så småningom växte Hoskinson ifrån Buterin och lämnade projektet. Eller, beroende på källa, blev han utkastad.

Innan Cardano etablerade Hoskinson också Bitcoin Education och Cryptocurrency Research Group-projekten. Han har haft hundratals föreläsningar och seminarier över hela världen.

Charles Hoskinson gjorde ett stort drag 2015. Det var då han grundade IOHK (Input Output Hong Kong) med Jeremy Woods. Det är den mest kritiska delen av Cardano eftersom IOHK är det företag som ansvarar för utvecklingsarbetet.

iohk etc

IOHK kommer inte att köra Cardano för alltid. Tanken är att vägleda projektet till Voltaire-fasen. Därefter kommer samhället att rösta om  Cardanos framtid.

Som du kan se på bilden är IOHK också involverad i andra projekt. En av de stora är Ethereum Classic. Det beror på Hoskinsons rivalitet mot Ethereum. IOHK har också utvecklat den populära Daedalus wallet för förvaring och staking av ADA.

Låt oss gå tillbaka till ADA. Denna token uppkom i en ICO 2017, som många andra coins. Nästan 95 procent av investerarna var asiatiska. Tanken då var att bygga ”Japans Ethereum” och ha ett starkt fokus på den asiatiska marknaden.

Priset på ADA var bara 0,0024 dollar under ICO’n. Sedan gick det hela vägen till 1,33 dollar i bull-runnen 2017. Det betyder att ICO-investerarna tjänade rejält myclet. Detta är också när allmänheten fick veta om Cardano. Det väckte stort intresse även om det knappt var byggt något ännu.

ADA-priset sjönk 2018 tillsammans med hela kryptomarknaden.

ada-2017-2021

Prishistoriken visar att knappt någon var intresserad av ADA från 2018 till 2020. Milstolpar försenades och konkurrerande plattformar lanserade MainNet-produkter samtidigt.

Det första stora steget ägde rum sommaren 2020. Det var då den efterlängtade Shelley-uppdateringen gjordes. Det tog med staking till Cardanos MainNet. Staking har varit oerhört populärt i Cardano sedan dess. Det finns över 3000 aktiva staking-pooler, och mer än 70% av ADA-tokens är i omlopp låsta i staking.

Det andra stora steget togs våren 2021. Mary-hardforken möjliggjorde användarskapade tokens och NFT’s på Cardano. Det hjälpte ADA att nå ett helt nytt högsta pris och långt förbi 2,00 dollar.

I september 2021, lanserades Alonzo-hardforken. Detta möjliggjorde smarta kontrakt på Cardano. Äntligen.

Cardano har kallats ett hype-projekt, som aldrig levererar. Kritiker har äntligen börjat tystna. Cardano kan fullt ut konkurrera med andra smarta kontraktsplattformar.

Cardanos nivå-skiktade blockkedjesystem

Låt oss gå igenom några av Cardanos viktiga tekniska funktioner. Det här ett flernivåsprotokoll, som kallas ett nivå-skiktat blockkedjesystem. Dessa lager är Cardano Settlement Layer (CSL) och Cardano Computation Layer (CCL).

Cardano har följande resonemang för denna lösning.

We have chosen the position that the accounting of value should be separated from the story behind why the value was moved. In other words, separation of value from computation. This separation does not mean that Cardano will not support smart contracts. On the contrary, by making the separation explicit, it permits significantly more flexibility in the design, use, privacy and execution of smart contracts. (Cardano.org)

Följande bilden är från draglet.com.

cardano layers

CSL är det lager där Cardano-blockkedjan körs. Alla ADA-transaktioner behandlas på denna nivå. Blockkedjan underhålls med hjälp av en Proof of Stake-konsensusalgoritm som kallas Ouroboros. CSL-lagret hanterar även skräddarsydda tokens och NFT’s.

CCL är beräkningslagret. Det är där Cardanos smarta-kontrakt körs. De är programmerade med Plutus-språket. Att skilja transaktioner från beräkningar är fördelaktigt när plattformen uppdateras i framtiden.

Ett bra exempel på denna arkitektur sågs under våren 2021 när Mary-hardforken utfördes. Det möjliggjorde skräddarsydda tokens och NFT’s på Cardano. Detta var möjligt även utan smarta kontrakt. I Ethereum görs transaktioner och beräkningar på samma lager. Transaktioner kan inte göras utan att använda smarta kontrakt.

I allmänhet är det viktigt att förstå den metod som Hoskinson valt. Flera år med akademisk forskning gjordes för Cardano innan han skrev en enda kodrad. Detta tillvägagångssätt har varit betydligt långsammare än konkurrenternas ”build & break”-metod. Cardano börjar äntligen komma ikapp.

Cardanos konsensusalgoritm Ouroboros

Cardano har valt en Proof-of-Stake-konsensusalgoritm som alla andra konkurrenter. Ethereum är den sista som använder Proof of Work, men det kommer också att förändras år 2022. Det krävs inga fysiska miningmaskiner i ett Proof of Stake-system. Blockkedjan underhålls av validatorer som stakear dess inbyggda token, i detta fall ADA.

Det finns flera olika varianter av Proof of Stake. Cardanos version heter Ouroboros.

I Ouroboros delas tiden upp i enheter som kallas epoker. De är indelade i slots, som är konfigurerbara tidsramar. Varje epok varar i flera dagar (120 timmar) och den innehåller 432 000 slot. När jag skrev den här artikeln var Cardano-blockkedjan på epok 290. Den första skapades den 9/23/17.

Nedan finns en video som förklarar Ouroboros lite utförligare.

Det är här Cardanos ADA-token behövs. Eftersom det inte finns någon mining i ett Proof of Stake-system, väljs blockproducenterna bland validerarna. Du kan bli blockproducent genom att hålla & stakea tillräckligt med ADA. Den entitet som valts för att producera blocket kallas slotledare (slot leader). En ny slotledare väljs efter varje slot.

Cardano staking

Låt oss titta mer på stakingprocessen. Som vi nämde i historikkapitlet har staking på Cardano blivit oerhört populär. Du kan se nätverksstatistiken på adapools.org. Siffrorna är väldigt imponerande.

ada-staking

Vid skrivandet av denna artikel är över 71% av alla cirkulerande ADA-tokens stakeade. Alltså 23,4 miljarder av 32 miljarder coins. Det finns mer än 3000 staking-pooler. Man kan lugnt säga att stakingen är decentraliserad.

Cardano-staking blev populärt direkt efter att den lanserades på MainNet. Detta hände sommaren 2020. Tusentals medlemmar i samhället hade redan deltagit i TestNet. Det finns över 800 000 unika adresser som stakear eller delegerar sina ADA.

Om du äger ADA och du vill delta i staking finns det två alternativ. Du kan antingen köra din egen stakingpool eller delegera dina tokens till en befintlig. Ungefär så fungerar andra Proof of Stake-plattformar. Du kan antingen bli en validerare eller delegera.

ADA-staking kan enkelt göras med en av Cardanos egna plånböcker (Daedalus). Andra plånbokstillverkare stöder också ADA-staking. En populär plånbok är Exodus. I praktiken delegerar du din ADA. Det är så enkelt så att en amatör kan göra det med ett par klick.

Det finns mycket information om Cardano-staking på Youtube och Google.

Cardano vs. konkurrenterna

Cardano kämpar för marknadsandelar i en mycket konkurrenskraftig nisch. Ethereums position är extremt stark i toppen. Det finns ingen riktig konkurrens om #1-plattformspositionen. Det finns dock flera starka kandidater som kämpar om de fem bästa positionerna.

Denna artikel är skriven i september 2021. Just nu verkar det som om Ethereum 2.0 är 6 till 12 månader bort. Det är nu det är dags för Ethereums konkurrenter att lysa. Alla plattformar som erbjuder billiga och snabba transaktioner har en fördel över Ethereum. Även om Lager 2-skalningslösningar (Polygon, Arbitrum) också börjar få en hel del medvind.

Vi kan för närvarande dela plattformskategorin i två grupper: EVM-kompatibla plattformar och andra.

EVM är Ethereum Virtual Machine. De behandlar alla smarta kontrakt på Ethereum. Många plattformar har byggts EVM-kompatibla med avsikt, till exempel Binance Smart Chain. Detta gör det enkelt att klona populära Ethereum Dapps och starta dem på en EVM-kompatibel plattform.

binance.com
Binance Smart Chain är den största EVM-kompatibla plattformen efter Ethereum.

EVM-kompatibla plattformar kommer sannolikt att få äta Ethereums marknadsandel på kort sikt. Dessa projekt kommer att ha problem när Ethereum skalas med hjälp av Layer 2-lösningar och 2.0-versionen. De har då väldigt lite att erbjuda för potentiella användare.

Cardano är i kategorin ”andra”. Smarta kontrakt måste programmeras med ett programmeringsspråk som heter Plutus. Nackdelen är att Cardano måste kunna locka tillräckligt många utvecklare för att lära sig ett helt nytt språk. På lång sikt är denna lösning bättre.

Cardanos akademiska tillvägagångssätt har gett ett stort handikapp. Smarta kontrakt släpptes så sent som i september 2021. Många konkurrerande plattformar har haft ett MainNet igång i 1–2 år, eller ännu längre. För att inte tala om Ethereum.

Om vi ​​tänker på nätverkskapaciteten lovar alla tredje generationens plattformar tusentals (eller tiotusentals) transaktioner per sekund. Det beror också på utvecklingsstadiet. Det är för tidigt att säga vilka plattformar som klarar höga belastningar under lång tid.

Vad sägs om staking? Låt oss titta på data som tillhandahålls av adapools.org. Vi kan se att alla populära plattformar är i samma område när det gäller stakingprocent. Tezos och Solana är ledarna i denna kategori. De har över 75% av deras tokens stakeade.

Cardano som en investering

Charles Hoskinsons projekt har kommit långt på fem år. Ändå tas de viktigaste stegen nu. Cardano har inte varit en riktig plattform förrän smarta kontrakt lanserades. Det blir inga fler spekulationer om möjlig framgång. Det är dags för Cardano att visa sin magi.

Tidigare versioner av den här artikeln har också varit fulla av spekulationer. Först om staking, sedan om token-lansering, och nyligen angående lansering av smarta kontrakt. Om du spekulerade i ADA-prishöjningar sedan 2019 har du tjänat mycket pengar.

Investerare måste ta ett annat tillvägagångssätt nu eftersom frameworken börjar bli redo. Nu måste vi följa tillväxten av Dapp-ekosystemet. Speciellt marknaderna för DeFi och NFT’s.

Nedan finns en användbar video från CoinBureau.

Artikel kommer att uppdateras i början av 2022 när vi har mer information om Cardano-ekosystemet.

Om investerare är oroliga för något är det marknadsvärdet. Cardanos ADA-token är redan den tredje största kryptovalutan. Marknadsvärdet är nästan 80 miljarder dollar. Nyligen nådde det till och med 100 miljarder. ADA-priset har gått upp 25x sedan början av året.

Det är inte realistiskt att förvänta sig att Cardano (eller någon annan coin) vänder Ethereum och blir nummer två på marknaden. Cardano har något begränsad potential jämfört med många av sina konkurrenter, som är mycket mindre i storlek.

Investerare bör göra tre prognoser:

  1. Cardano vs Bitcoin
  2. Cardano vs Ethereum
  3. Cardano vs andra plattformar

Den första är den viktigaste när du investerar i någon altcoin. Kommer ADA att slå Bitcoin? Kommer nästa bullrun ledas av Bitcoin eller altcoins? Om du tror att altcoins kommer att göra det bättre, tänk efter, kommer ADA stiga snabbare än Ethereum?

Dessa två prognoserna kan också hända. ADA är fortfarande mycket mindre än ETH eller BTC; även om det också saknar ett varumärke och institutionellt intresse. Den tredje punkten är den mest osannolika.

Sätt Cardano mot plattformar som Algordand, Theta och Elrond. Tror du att ADA kan ge dig en bättre avkastning än THETA? Det tar 76 miljarder dollar att fördubbla marknadsvärdet för ADA medan det tar mindre än 10% att fördubbla marknadsvärdet för THETA.

Ju större marknadsvärdet är, desto mer pengar behövs för att flytta det högre. Cardano har blivit mer en konservativ investering efter sin sjuka marknadsvärdeökning. Den är bäst lämpad för de investerare som vill investera stort i ”blue chip”-kryptovalutorna.

Det kan vara så att de bästa investeringarna ligger i tokens för DeFi-applikationer, som kommer att byggas på Cardano. Detta har varit fallet med många Ethereum-och Binance Smart Chain-tokens under de senaste åren.

Cardanos ADA-kurs och hur man köper ADA

Cardanos ADA-token är numera listad på de mest populära börserna. Du hittar den bästa likviditeten och handelsbaren på Binance. Detta är sidan vi rekommenderar för att köpa ADA.

Köp ADA på Binance

Coinbase och KuCoin är också bra val.

Det finns också en bra datorplånbok byggd för Cardano som heter Daedalus. Du borde också kolla in Yoroi, som har blivit ganska populärt och stöder ADA-staking. Exodus är det tredje alternativet.

Följ reddit.com/r/cardano för de senaste nyheterna och diskussionerna. Vi rekommenderar att du följer Charles Hoskinson på Twitter. Hans användarnamn är @IOHK_Charles. Den officiella webbplatsen är cardano.org.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.