Kryptoguider
29
nov
vad är cardano

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Cardano (ADA)?

Cardano (ADA) är en av de största kryptovalutorna på marknaden. Cardanos grundare, Charles Hoskinson, är en av de mest kända figurerna i kryptoscenen. Shelley, Mary, Alonzo och Vasil hard forks har varit de mest betydelsefulla uppdateringarna för Cardano de senaste åren.

Ur ett tekniskt perspektiv är Cardano ett tvådelat system som är känt som ett lagerbaserat blockkedjesystem. Cardano använder en Proof of Stake-konsensusalgoritm som kallas Ouroboros. Underhållet av Cardano-blockkedjan utförs av validerare som stakear ADA-tokens. Cardanos framtid ser lovande ut.

Vad är Cardano (ADA)?

Cardano (ADA) är en av de största kryptovalutorna på marknaden. Cardano är en plattform för smarta kontrakt, vilket innebär att det är ett operativsystem (plattform) för decentraliserade applikationer. Andra populära plattformar för smarta kontrakt är till exempel Ethereum, BNB Chain, Solana och Polygon.

Cardano sticker ut från sina konkurrenter på grund av sitt akademiska tillvägagångssätt. Cardano-projektet hade pågått i flera år innan en enda rad kod skrevs. Grundaren av Cardano, Charles Hoskinson, har lett projektet med sin unika stil som har gett Cardano många fans.

ADA är den inhemska token för Cardano. Den används för att betala transaktionsavgifter i Cardano-ekosystemet. ADA-tokenen används också för staking i Cardanos Proof of Stake-konsensus. Staking innebär att låsa tokens för underhållet av blockchain.

Grundläggande information om Cardano:

Egenskap Info
Kategori Plattform för smarta kontrakt
Ticker på börserna ADA
Cirkulerande tillgång 35 miljarder ADA
Max. tillgång 45 miljarder ADA
Högsta någonsin (datum) $3,10 (2 september 2021)
Lägsta någonsin (datum) $0,01735 (2 oktober 2017)

Du kan hitta det aktuella priset på ADA-token på den här sidan: Cardano (ADA) kurs.

Sammanfattningsvis har Cardano befäst sin position som en av de tio bästa kryptovalutorna på marknaden de senaste åren. Projektet står fortfarande inför många utmaningar, men det har samlat en stark gemenskap och fanskara under åren.

Cardanos historia och Charles Hoskinson

Cardanos grundare, Charles Hoskinson, är en av de mest kända figurerna i kryptoscenen. Många tror att Hoskinson är mycket äldre, men han är född så sent som 1987. Han är en matematiskt begåvad person. Hoskinson studerade matte och kryptografi på universiteten i Denver och Colorado. Han är

Trots sin relativt unga ålder har Hoskinson varit ”i spelet” länge. Han introducerades till kryptovalutor redan 2011. Hoskinson lärde sig allt om mining och började snabbt förstå kryptos betydelse i helhet. Hans ögon öppnades helt efter bankkrisen i Cypern 2013.

Vissa läsare kanske inte vet att Hoskinson också är en av Ethereums grundare. Han var en del av Vitalik Buteris kärnteam. Så småningom växte Hoskinson ifrån Buterin och lämnade projektet. Eller, beroende på källa, blev han utkastad.

Charles Hoskinson gjorde ett stort drag 2015. Det var då han grundade IOHK (Input Output Hong Kong) med Jeremy Woods. Det är den mest kritiska delen av Cardano eftersom IOHK är det företag som ansvarar för utvecklingsarbetet.

iohk

IOHK kommer inte att köra Cardano för alltid. Tanken är att vägleda projektet till Voltaire-fasen. Därefter kommer samhället att rösta om  Cardanos framtid.

Cardanos token ADA skapades genom en ICO 2017, precis som nästan alla andra coins vid den tidpunkten. Nästan 95 procent av de tidiga investerarna var asiater. Tanken då var att bygga ”Japans Ethereum” och ha ett starkt fokus på den asiatiska marknaden. Vi kommer att ta en titt på ADA:s prisutveckling i ett separat kapitel.

Projektet byggdes upp i lugn och ro under 2018-2019 års kryptobjörnmarknad. De viktigaste uppdateringarna har skett under 2020, 2021 och 2022. Låt oss gå igenom dem härnäst.

Cardano hard forks 2020, 2021 och 2022

Shelley, Mary, Alonzo och Vasil hard forks har varit de mest betydelsefulla uppdateringarna för Cardano de senaste åren. Dessa uppdateringar har omvandlat Cardano-ekosystemet från dess beta-fas till en fullfjädrad plattform för smarta kontrakt. Låt oss nu gå igenom de viktigaste händelserna en efter en.

Shelley-hard fork

Den första stora hard forken ägde rum i juli 2020 när den efterlängtade Shelley-uppdateringen lanserades. Det innebar att Cardanos MainNet fick staking. Staking har varit en enorm framgång sedan det infördes. Det finns över 3 000 stakingpooler över hela världen och mer än 70 % av ADA-tokens i omlopp är staked.

Staking förändrade i grunden hela ekosystemets struktur. Den flyttade Cardanos blockkedja till förvaltningen av tusentals stakingpooler. Shelley är definitivt en av de viktigaste uppdateringarna. Den gjorde också övergången från Byron-fasen i färdplanen till den andra fasen.

Mary-hard fork

Mary-hard forken i mars 2021 var ett viktigt steg i Shelley-fasen av färdplanen. En dedikerad tokenstandard aktiverades i Cardanos blockkedja. Användarna kunde utfärda sina egna tokens i ekosystemet. Detta innebar NFT-stöd i praktiken.

Cardano skiljer sig avsevärt från Ethereum och dess ERC20-tokenstandard. På Cardano-plattformen behövs inga smarta kontrakt för att överföra tokens på grund av dess exceptionella arkitektur.

Alonzo-hard fork

Alonzo-hard forken, som slutfördes i september 2021, är den mest omtalade i Cardanos historia. Dess timing sammanföll med slutskedet av kryptovalutabullmarknaden, vilket också orsakade ett enormt prissprång för ADA-token. Samtidigt gick hela ekosystemet från Shelley-fasen till den tredje fasen i färdplanen, kallad Goguen.

Alonzo-hard forken aktiverade smarta kontrakt på Cardano. Detta gjorde Cardano teoretiskt sett till en fullfjädrad plattform för smarta kontrakt och förvandlade samtidigt Cardanos ADA-token från spekulation till en mer konkret investering.

I slutändan var Alonzo-hard forken en besvikelse, åtminstone för investerarna. Många fick reda på att Cardano inte tekniskt sett uppfyllde kraven för DeFi-tillämpningar, vilket är anledningen till att Cardanos DeFi-ekosystem inte tog fart som förväntat.

Vasil-hard fork

Om Alonzo-hard forken var Cardanos mest efterlängtade uppgradering är Vasil den viktigaste och mest krävande. Åtminstone om man frågar grundaren Charles Hoskinson, som säger att omkring en halv miljon timmars programmering gick åt till Vasil-uppdateringen.

Vasil tar upp de begränsningar som har uppstått sedan Alonzo-hard forken. Det förbättrar avsevärt Cardanos transaktionskapacitet och medför även uppdateringar av programmeringsspråket Plutus. Vasil är den uppdatering som investerarna förväntade sig att Alonzo skulle vara.

Vasil Hard Fork genomfördes framgångsrikt i september 2022, flera månader efter den ursprungliga tidsplanen. Den här artikeln har uppdaterats några dagar efter Vasil hard fork, så de breda konsekvenserna är ännu inte kända.

Cardanos färdplan finns på roadmap.cardano.org. I skrivande stund befinner vi oss i Basho-fasen. Bryon, Shelley och Goguen har redan passerat.

Hur fungerar Cardano?

Ur ett tekniskt perspektiv är Cardano ett tvådelat system som är känt som ett lagerbaserat blockkedjesystem. Dessa lager är Cardano Settlement Layer (CSL) och Cardano Computation Layer (CCL). Cardano har följande resonemang för denna lösning.

We have chosen the position that the accounting of value should be separated from the story behind why the value was moved. In other words, separation of value from computation. This separation does not mean that Cardano will not support smart contracts. On the contrary, by making the separation explicit, it permits significantly more flexibility in the design, use, privacy and execution of smart contracts. (Cardano.org)

cardano layers

CSL är det lager där Cardano-blockkedjan körs. Alla ADA-transaktioner behandlas på denna nivå. Blockkedjan underhålls med hjälp av en Proof of Stake-konsensusalgoritm som kallas Ouroboros. CSL-lagret hanterar även skräddarsydda tokens och NFT’s.

CCL är beräkningslagret. Det är där Cardanos smarta-kontrakt körs. De är programmerade med Plutus-språket. Att skilja transaktioner från beräkningar är fördelaktigt när plattformen uppdateras i framtiden.

Ett bra exempel på denna arkitektur sågs under våren 2021 när Mary-hardforken utfördes. Det möjliggjorde skräddarsydda tokens och NFT’s på Cardano. Detta var möjligt även utan smarta kontrakt. I Ethereum görs transaktioner och beräkningar på samma lager. Transaktioner kan inte göras utan att använda smarta kontrakt.

I allmänhet är det viktigt att förstå den metod som Hoskinson valt. Flera år med akademisk forskning gjordes för Cardano innan han skrev en enda kodrad. Detta tillvägagångssätt har varit betydligt långsammare än konkurrenternas ”build & break”-metod. Cardano börjar äntligen komma ikapp.

Cardanos konsensusalgoritm Ouroboros

Cardano använder en Proof of Stake-konsensusalgoritm som kallas Ouroboros. Validerare i Ouroboros-blockkedjan underhåller nätverket genom att satsa ADA-tokens, vilket innebär att de låser dem under en viss tidsperiod. Proof of Stake har blivit det föredragna valet inom plattformskategorin de senaste åren och ersätter den resurskrävande Proof of Work som kräver fysisk gruvdrift.

cardano ouroboros

I Ouroboros delas tiden upp i enheter som kallas epoker. De är indelade i slots, som är konfigurerbara tidsramar. Varje epok varar i flera dagar (120 timmar) och den innehåller 432 000 slot.

Det är här Cardanos ADA-token behövs. Eftersom det inte finns någon mining i ett Proof of Stake-system, väljs blockproducenterna bland validerarna. Du kan bli blockproducent genom att hålla & stakea tillräckligt med ADA. Den entitet som valts för att producera blocket kallas slotledare (slot leader). En ny slotledare väljs efter varje slot.

Cardano staking

Underhållet av Cardano-blockkedjan utförs av validerare som stakear ADA-tokens. Staking på Cardano har blivit otroligt populärt under de senaste åren. Siffrorna är otvivelaktigt imponerande.Man kan lugnt säga att stakingen är också decentraliserad.

Cardano staking
Delegatorer 925504
Staking pools 3114
Staking ratio 65%

Vid skrivandet av denna artikel är över 71% av alla cirkulerande ADA-tokens stakeade. Alltså 23,4 miljarder av 32 miljarder coins. Det finns mer än 3000 staking-pooler.

Cardano-staking blev populärt direkt efter att den lanserades på MainNet. Detta hände sommaren 2020. Tusentals medlemmar i samhället hade redan deltagit i TestNet.

Om du äger ADA och du vill delta i staking finns det två alternativ. Du kan antingen köra din egen stakingpool eller delegera dina tokens till en befintlig. Ungefär så fungerar andra Proof of Stake-plattformar. Du kan antingen bli en validerare eller delegera.

ADA-staking kan enkelt göras med en av Cardanos egna plånböcker (Daedalus). Andra plånbokstillverkare stöder också ADA-staking. En populär plånbok är Exodus. I praktiken delegerar du din ADA. Det är så enkelt så att en amatör kan göra det med ett par klick.

Det finns mycket information om Cardano-staking på Youtube och Google. Obs: Norwegian Block Exchange (NBX) erbjuder Cardano staking!

Översikt över Cardano

Cardanos framtid ser lovande ut. Charles Hoskinsons projekt har kommit långt, men de viktigaste stegen är ännu inte tagna.

Vasil Hard Fork, som genomfördes under hösten 2022, tog itu med många av bristerna i Alonzo Hard Fork. Den gjorde Cardano till en fullfjädrad plattform för smarta kontrakt. Nu när inga tekniska begränsningar längre hindrar applikationsutvecklingen förväntar sig investerarna tillväxt, särskilt inom DeFi-sektorn.

Tiden får utvisa om Cardanos EVM-inkompatibilitet blir ett betydande hinder. De flesta utvecklare är duktiga på Solidity, och det är här EVM-kompatibla plattformar som BNB Chain och Avalanche kommer in i bilden. De försöker dra till sig uppmärksamhet från Ethereum genom att erbjuda ett enkelt sätt att migrera applikationer till sina plattformar.

Cardano saknar för närvarande detta alternativ. Dess Plutus-programmeringsspråk kan utgöra en tillväxtbegränsning. Huruvida Cardano är en bättre eller sämre investering jämfört med de ovannämnda smarta kontraktsplattformarna eller Ethereum är svårt att svara på i skrivande stund. Cardanos marknadsvärde är ungefär i samma storleksordning som dess konkurrenters, vilket tyder på att det varken är väsentligt övervärderat eller undervärderat.

Tillväxten av DeFi-sektorn är avgörande för Cardanos framtid. Det är också viktigt för dess lanserade Djed stablecoin att få tillräcklig popularitet och stöd inom Cardanos ekosystem.

Om du är intresserad av att köpa Cardano, se den här artikeln: Hur man köper Cardano (ADA). Den innehåller detaljerade instruktioner om hur man förvärvar Cardanos ADA-token och annan användbar information om Cardano som investering.

Cardanos Milkomeda

Milkomeda är ett banbrytande protokoll som fungerar som en brygga mellan Cardano, en blockkedja utan EVM (Ethereum Virtual Machine), och det stora EVM-ekosystemet. Milkomeda använder sig av EVM Rollups och avancerade Layer 2-lösningar. Dessa Rollups är utformade för att utföra smarta kontrakt utanför kedjan, vilket säkerställer att den primära blockkedjan förblir säker och decentraliserad samtidigt som den drar nytta av EVM:s kapacitet.

En av de mest framträdande funktionerna i Milkomeda är C1 EVM Rollup. Denna integration förändrar spelplanen för Cardano. Med C1 kan Cardano nu utnyttja kraften i EVM, så att utvecklare kan skapa och köra smarta kontrakt på Cardano lika sömlöst som de skulle göra på Ethereum. Det innebär att DApps och projekt som ursprungligen utformades för Ethereum nu kan föras över till eller interagera med Cardano, vilket utökar räckvidden och potentialen för båda ekosystemen.

Milkomeda har många fördelar:

  1. Interoperabilitet: Milkomeda bryter ner barriärer och gör det möjligt för Cardano att interagera med ett bredare utbud av decentraliserade applikationer och tjänster som ursprungligen byggdes för Ethereum.
  2. Effektivitet: Genom att behandla flera transaktioner utanför kedjan ökar Milkomeda transaktionshastigheten avsevärt. Det innebär snabbare interaktioner och svar för både användare och utvecklare.
  3. Kostnadseffektivt: En av utmaningarna inom blockkedjeområdet är de fluktuerande och ibland höga bensinavgifterna. Med Milkomedas off-chain-behandling kan gasavgifterna på Cardano minskas avsevärt, vilket gör transaktionerna mer prisvärda.
  4. Expansion av Cardanos ekosystem: Med möjligheten att utnyttja EVM:s funktioner kan Cardano locka till sig ett bredare utbud av utvecklare och projekt, berika sitt ekosystem och öka sin spridning i den decentraliserade världen.

Sammanfattningsvis är Milkomeda inte bara en brygga; det är en gateway som öppnar upp en uppsjö av möjligheter för Cardano och driver det till nya höjder inom blockchain-domänen.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.