Kryptoguider
29
sep
cardano

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Cardano? Nybörjarguiden

Cardano är en av de största plattformarna för smarta kontrakt. Den har varit under utveckling under lång tid på grund av sin akademiska inriktning. Nu är Cardano äntligen redo att utmana sina rivaler och bygga upp ett blomstrande DeFi-ekosystem. Den här artikeln är en Cardano-nybörjarguide. Vi går igenom projektets historia, teknik och potential som investering.

Cardano är en smart-kontraktsplattform

Först placerar vi Cardano i rätt kryptokategori. Vi kategoriserar kryptovalutor i tre huvudgrupper: valutor, plattformar och tokens.

Bitcoin är den mest kända valutan, även om den alltmer har skiftats mot digitalt guld. Litecoin och Monero är andra populära exempel. Valutorna är utformade för att vara P2P digitala pengar. De har inga andra viktiga funktioner än att överföra och hålla värde.

Ethereum är kungen av plattformarn. Det är ett operativsystem för smarta kontrakt och dapps. Du kan tänka att plattformar är som Android och iOS. Cardano är en av de största spelarna i denna kategori. Andra populära plattformar inkluderar Polkadot, Solana och Avalanche.

Tokens skapas (minted) alltid på de smarta-kontraktsplattformarna. Det betyder att de inte har en egen blockkedja. Tokens är vanligtvis antingen governance eller utility tokens. De har ett syfte och användning i en specifik Dapp. Aave, Chainlink, och Uniswap är populära DeFi-tokens.

Vissa kryptovalutor är lättare att kategorisera än andra. Med Cardano är det inga problem. Det är en av de mest kända plattformarna i världen. Det innebär att Cardano inte är en rival till Bitcoin på något sätt.

ADA är token-symbolen för Cardano. Namnet kommer från Ada Lovelace, som var en engelsk matematiker på 1800-talet. Hon betraktas ofta som den första datorprogrammeraren. Om du investerar i Cardano ”köper du inte Cardano” utan du köper ADA-tokens istället.

ADA har liknande funktioner som andra plattformstoken. Det är som ”digital olja” inuti Cardano-ekosystemet. ADA används för att betala transaktioner och det stakeas också av nätverksvaliderarna.

Charles Hoskinson och Cardanos historia

Nästan varje kryptovaluta har en ledare eller en figur. Oavsett om vi pratar om en stiftelse, fintechföretag eller någon annan entitet. Bitcoin är ett av få undantag. Det har ett verkligt decentraliserat utvecklingsteam utan att en ledare ger order.

Charles Hoskinson är mannen som ger ansikte åt Cardano.

Många tror att Hoskinson är mycket äldre, men han är född så sent som 1987. Han är en matematiskt begåvad person. Hoskinson studerade matte och kryptografi på universiteten i Denver och Colorado. Han är en av de mest kända figurerna i kryptoscenen.

Kolla in den här artikeln om du vill läsa mer om Hoskinsons förflutna. Vi rekommenderar också att du tittar på Youtubevideon nedan. Där går Hoskinson igenom historien bakom Ethereum och Cardano.

Trots sin relativt unga ålder har Hoskinson varit ”i spelet” länge. Han introducerades till kryptovalutor redan 2011. Hoskinson lärde sig allt om mining och började snabbt förstå kryptos betydelse i helhet. Hans ögon öppnades helt efter bankkrisen i Cypern 2013.

Vissa läsare kanske inte vet att Hoskinson också är en av Ethereums grundare. Han var en del av Vitalik Buteris kärnteam. Så småningom växte Hoskinson ifrån Buterin och lämnade projektet. Eller, beroende på källa, blev han utkastad.

Innan Cardano etablerade Hoskinson också Bitcoin Education och Cryptocurrency Research Group-projekten. Han har haft hundratals föreläsningar och seminarier över hela världen.

Charles Hoskinson gjorde ett stort drag 2015. Det var då han grundade IOHK (Input Output Hong Kong) med Jeremy Woods. Det är den mest kritiska delen av Cardano eftersom IOHK är det företag som ansvarar för utvecklingsarbetet.

iohk

IOHK kommer inte att köra Cardano för alltid. Tanken är att vägleda projektet till Voltaire-fasen. Därefter kommer samhället att rösta om  Cardanos framtid.

Cardanos token ADA skapades genom en ICO 2017, precis som nästan alla andra coins vid den tidpunkten. Nästan 95 procent av de tidiga investerarna var asiater. Tanken då var att bygga ”Japans Ethereum” och ha ett starkt fokus på den asiatiska marknaden. Vi kommer att ta en titt på ADA:s prisutveckling i ett separat kapitel.

Projektet byggdes upp i lugn och ro under 2018-2019 års kryptobjörnmarknad. De viktigaste uppdateringarna har skett under 2020, 2021 och 2022. Låt oss gå igenom dem härnäst.

Cardano hard forks 2020, 2021 och 2022

Cardano har tagit viktiga steg framåt under 2020, 2021 och 2022. Ekosystemet har vuxit från en betafas till en fullfjädrad plattform för smarta kontrakt. Låt oss gå igenom de viktigaste händelserna under de senaste åren en efter en. Dessa kallas också för hard forks.

Shelley-hard fork

Den första stora hard forken ägde rum i juli 2020 när den efterlängtade Shelley-uppdateringen lanserades. Det innebar att Cardanos MainNet fick staking. Staking har varit en enorm framgång sedan det infördes. Det finns över 3 000 stakingpooler över hela världen och mer än 70 % av ADA-tokens i omlopp är staked.

Staking förändrade i grunden hela ekosystemets struktur. Den flyttade Cardanos blockkedja till förvaltningen av tusentals stakingpooler. Shelley är definitivt en av de viktigaste uppdateringarna. Den gjorde också övergången från Byron-fasen i färdplanen till den andra fasen.

Mary-hard fork

Mary-hard forken i mars 2021 var ett viktigt steg i Shelley-fasen av färdplanen. En dedikerad tokenstandard aktiverades i Cardanos blockkedja. Användarna kunde utfärda sina egna tokens i ekosystemet. Detta innebar NFT-stöd i praktiken.

Cardano skiljer sig avsevärt från Ethereum och dess ERC20-tokenstandard. På Cardano-plattformen behövs inga smarta kontrakt för att överföra tokens på grund av dess exceptionella arkitektur.

Alonzo-hard fork

Alonzo-hard forken, som slutfördes i september 2021, är den mest omtalade i Cardanos historia. Dess timing sammanföll med slutskedet av kryptovalutabullmarknaden, vilket också orsakade ett enormt prissprång för ADA-token. Samtidigt gick hela ekosystemet från Shelley-fasen till den tredje fasen i färdplanen, kallad Goguen.

Alonzo-hard forken aktiverade smarta kontrakt på Cardano. Detta gjorde Cardano teoretiskt sett till en fullfjädrad plattform för smarta kontrakt och förvandlade samtidigt Cardanos ADA-token från spekulation till en mer konkret investering.

I slutändan var Alonzo-hard forken en besvikelse, åtminstone för investerarna. Många fick reda på att Cardano inte tekniskt sett uppfyllde kraven för DeFi-tillämpningar, vilket är anledningen till att Cardanos DeFi-ekosystem inte tog fart som förväntat.

Vasil-hard fork

Om Alonzo-hard forken var Cardanos mest efterlängtade uppgradering är Vasil den viktigaste och mest krävande. Åtminstone om man frågar grundaren Charles Hoskinson, som säger att omkring en halv miljon timmars programmering gick åt till Vasil-uppdateringen.

Vasil tar upp de begränsningar som har uppstått sedan Alonzo-hard forken. Det förbättrar avsevärt Cardanos transaktionskapacitet och medför även uppdateringar av programmeringsspråket Plutus. Vasil är den uppdatering som investerarna förväntade sig att Alonzo skulle vara.

Vasil Hard Fork genomfördes framgångsrikt i september 2022, flera månader efter den ursprungliga tidsplanen. Den här artikeln har uppdaterats några dagar efter Vasil hard fork, så de breda konsekvenserna är ännu inte kända.

Cardanos färdplan finns på roadmap.cardano.org. I skrivande stund befinner vi oss i Basho-fasen. Bryon, Shelley och Goguen har redan passerat.

Prishistorik för ADA-tokenen

Låt oss titta på prisutvecklingen för ADA-token. Du kan se priset på ADA i realtid här: Cardano kurs.

Som vi nämnde i avsnittet om historia kom ADA-token från en ICO 2017. Priset var bara 0,0024 dollar för de tidiga investerarna. Priset nådde 1,33 dollar på toppen av altcoin-boomen 2017/2018 i januari 2018. Detta var första gången Cardano nådde retail-investerarnas uppmärksamhet.

2018 års björnmarknad var brutal för ADA. Priset sjönk till och med till under 0,03 dollar i december 2018, vilket är en minskning med 98 % från januari månads högsta nivå.

ada-kurs

Prisdiagrammet visar mycket tydligt hur lång tid det tog för innehavare av ADA-token att se lite grön färg i sin portfölj. I december 2020 var ADA fortfarande cirka 90 % ned från ATH som registrerades för nästan tre år sedan.

Cardano tog fart i början av 2021. Vid den tiden var hela kryptomarknaden i full blom. ADA fick en extra skjuts av Mary hard fork som var planerad till mars 2021. Alonzo hard fork i september 2021 skapade ännu mer hype. ADA moonade till rekordhöga nivåer på 3,10 dollar vid den tidpunkten.

Den mycket omtalade Alonzo-hard forken var en klassisk ”köp ryktet, sälj nyheten”-händelse. ADA:s pris rasade omedelbart efter uppdateringen. Den nedåtgående spiral som inleddes i september 2021 har fortsatt in i 2022, driven även av den allmänna nedgången på kryptomarknaden.

ADA-token har slutligen bildat en botten under sommaren 2022 vid cirka 0,4-0,5 dollar.

Cardanos nivå-skiktade blockkedjesystem

Låt oss gå igenom några av Cardanos viktiga tekniska funktioner. Det här ett flernivåsprotokoll, som kallas ett nivå-skiktat blockkedjesystem. Dessa lager är Cardano Settlement Layer (CSL) och Cardano Computation Layer (CCL).

Cardano har följande resonemang för denna lösning.

We have chosen the position that the accounting of value should be separated from the story behind why the value was moved. In other words, separation of value from computation. This separation does not mean that Cardano will not support smart contracts. On the contrary, by making the separation explicit, it permits significantly more flexibility in the design, use, privacy and execution of smart contracts. (Cardano.org)

Följande bilden är från draglet.com.

cardano layers

CSL är det lager där Cardano-blockkedjan körs. Alla ADA-transaktioner behandlas på denna nivå. Blockkedjan underhålls med hjälp av en Proof of Stake-konsensusalgoritm som kallas Ouroboros. CSL-lagret hanterar även skräddarsydda tokens och NFT’s.

CCL är beräkningslagret. Det är där Cardanos smarta-kontrakt körs. De är programmerade med Plutus-språket. Att skilja transaktioner från beräkningar är fördelaktigt när plattformen uppdateras i framtiden.

Ett bra exempel på denna arkitektur sågs under våren 2021 när Mary-hardforken utfördes. Det möjliggjorde skräddarsydda tokens och NFT’s på Cardano. Detta var möjligt även utan smarta kontrakt. I Ethereum görs transaktioner och beräkningar på samma lager. Transaktioner kan inte göras utan att använda smarta kontrakt.

I allmänhet är det viktigt att förstå den metod som Hoskinson valt. Flera år med akademisk forskning gjordes för Cardano innan han skrev en enda kodrad. Detta tillvägagångssätt har varit betydligt långsammare än konkurrenternas ”build & break”-metod. Cardano börjar äntligen komma ikapp.

Cardanos konsensusalgoritm Ouroboros

Cardano har valt en Proof-of-Stake-konsensusalgoritm som alla andra konkurrenter. Ethereum är den sista som använder Proof of Work, men det kommer också att förändras år 2022. Det krävs inga fysiska miningmaskiner i ett Proof of Stake-system. Blockkedjan underhålls av validatorer som stakear dess inbyggda token, i detta fall ADA.

Det finns flera olika varianter av Proof of Stake. Cardanos version heter Ouroboros.

I Ouroboros delas tiden upp i enheter som kallas epoker. De är indelade i slots, som är konfigurerbara tidsramar. Varje epok varar i flera dagar (120 timmar) och den innehåller 432 000 slot. När jag skrev den här artikeln var Cardano-blockkedjan på epok 290. Den första skapades den 9/23/17.

Nedan finns en video som förklarar Ouroboros lite utförligare.

Det är här Cardanos ADA-token behövs. Eftersom det inte finns någon mining i ett Proof of Stake-system, väljs blockproducenterna bland validerarna. Du kan bli blockproducent genom att hålla & stakea tillräckligt med ADA. Den entitet som valts för att producera blocket kallas slotledare (slot leader). En ny slotledare väljs efter varje slot.

Cardano staking

Låt oss titta mer på stakingprocessen. Som vi nämde i historikkapitlet har staking på Cardano blivit oerhört populär. Du kan se nätverksstatistiken på adapools.org. Siffrorna är väldigt imponerande.

ada pools

Vid skrivandet av denna artikel är över 71% av alla cirkulerande ADA-tokens stakeade. Alltså 23,4 miljarder av 32 miljarder coins. Det finns mer än 3000 staking-pooler. Man kan lugnt säga att stakingen är decentraliserad.

Cardano-staking blev populärt direkt efter att den lanserades på MainNet. Detta hände sommaren 2020. Tusentals medlemmar i samhället hade redan deltagit i TestNet. Det finns över 800 000 unika adresser som stakear eller delegerar sina ADA.

Om du äger ADA och du vill delta i staking finns det två alternativ. Du kan antingen köra din egen stakingpool eller delegera dina tokens till en befintlig. Ungefär så fungerar andra Proof of Stake-plattformar. Du kan antingen bli en validerare eller delegera.

ADA-staking kan enkelt göras med en av Cardanos egna plånböcker (Daedalus). Andra plånbokstillverkare stöder också ADA-staking. En populär plånbok är Exodus. I praktiken delegerar du din ADA. Det är så enkelt så att en amatör kan göra det med ett par klick.

Det finns mycket information om Cardano-staking på Youtube och Google. Obs: Norwegian Block Exchange (NBX) erbjuder Cardano staking!

Cardano vs. konkurrenterna

Cardano kämpar för marknadsandelar i en mycket konkurrenskraftig nisch. Ethereums position är extremt stark i toppen. Det finns ingen riktig konkurrens om #1-plattformspositionen. Det finns dock flera starka kandidater som kämpar om de fem bästa positionerna.

Denna artikel är skriven i september 2021. Just nu verkar det som om Ethereum 2.0 är 6 till 12 månader bort. Det är nu det är dags för Ethereums konkurrenter att lysa. Alla plattformar som erbjuder billiga och snabba transaktioner har en fördel över Ethereum. Även om Lager 2-skalningslösningar (Polygon, Arbitrum) också börjar få en hel del medvind.

Vi kan för närvarande dela plattformskategorin i två grupper: EVM-kompatibla plattformar och andra.

EVM är Ethereum Virtual Machine. De behandlar alla smarta kontrakt på Ethereum. Många plattformar har byggts EVM-kompatibla med avsikt, till exempel BNB Chain. Detta gör det enkelt att klona populära Ethereum Dapps och starta dem på en EVM-kompatibel plattform.

binance.com
Binance Smart Chain är den största EVM-kompatibla plattformen efter Ethereum.

EVM-kompatibla plattformar kommer sannolikt att få äta Ethereums marknadsandel på kort sikt. Dessa projekt kommer att ha problem när Ethereum skalas med hjälp av Layer 2-lösningar och 2.0-versionen. De har då väldigt lite att erbjuda för potentiella användare.

Cardano är i kategorin ”andra”. Smarta kontrakt måste programmeras med ett programmeringsspråk som heter Plutus. Nackdelen är att Cardano måste kunna locka tillräckligt många utvecklare för att lära sig ett helt nytt språk. På lång sikt är denna lösning bättre.

Cardanos akademiska tillvägagångssätt har gett ett stort handikapp. Smarta kontrakt släpptes så sent som i september 2021. Många konkurrerande plattformar har haft ett MainNet igång i 1–2 år, eller ännu längre. För att inte tala om Ethereum.

Om vi ​​tänker på nätverkskapaciteten lovar alla tredje generationens plattformar tusentals (eller tiotusentals) transaktioner per sekund. Det beror också på utvecklingsstadiet. Det är för tidigt att säga vilka plattformar som klarar höga belastningar under lång tid.

Vad sägs om staking? Låt oss titta på data som tillhandahålls av adapools.org. Vi kan se att alla populära plattformar är i samma område när det gäller stakingprocent. Tezos och Solana är ledarna i denna kategori. De har över 75% av deras tokens stakeade.

Cardano som en investering

Cardano-projektet har kommit långt. Det viktigaste steget har dock förmodligen bara börjat. År 2021 blev Cardano äntligen en riktig plattform för smarta kontrakt. Efter Vasil hard fork (2022) kommer dess potential att mätas ordentligt.

Tidigare versioner av denna artikel var fulla av spekulationer. Först om staking, sedan om tokens och slutligen om smarta kontrakt. Marknaden har gett massiva vinster för ADA-innehavare inför uppdateringarna. Nu måste investeraren se Cardano ur ett nytt perspektiv. Själva ramverket är färdigt och nu är det dags att se till att DeFi-tillämpningar kommer in i Cardano-ekosystemet.

Du bör också titta på videon nedan från Coin Bureau för mer information.

Cardano verkar ha befäst sin position på topp 10-listan över kryptovalutor. När det gäller marknadskapitalisering är den i samma storleksordning som BNB Chain, Solana, Polkadot och Avalanche, som kan ses som Cardanos främsta konkurrenter.

Cardano har fördelen av en exceptionell metod för att bygga upp hela projektet. Å andra sidan är det också Cardanos största kritikpunkt. Det är uppenbart att den akademiska strategin har försenat Cardano avsevärt. Dess konkurrenter har vunnit popularitet och investeringar, särskilt under 2021.

På den positiva sidan verkar Cardano-communityt vara mycket stark. Den har stått bakom Hoskinson under alla dessa år trots kritik och förseningar. Men nu är spekulationerna över. Efter Vasil hard fork måste Cardano få populära DeFi-applikationer byggda och verkligen höja sig till skyarna.

Tiden får utvisa om Cardanos inkompatibilitet med EVM:er kommer att bli ett hinder. De flesta av utvecklarna är Solidity-experter, och det är här EVM-kompatibla plattformar som BNB Chain kommer in i bilden. De försöker ”stjäla” Ethereums popularitet genom att erbjuda ett enkelt sätt att ”porta” applikationer till deras plattform.

Cardano har inte detta alternativ för tillfället. Dess programmeringsspråk Plutus kan vara ett hinder för tillväxt. Är Cardano då en bättre eller sämre investering än de ovan nämnda smarta plattformarna eller till exempel Ethereum?

I skrivande stund är det svårt att svara på denna fråga. Vi befinner oss för närvarande i djupet av en björnmarknad där alla projekt lider. Cardanos marknadsvärde ligger ungefär på samma nivå som sina konkurrenter, så det verkar inte vara särskilt över- eller undervärderat just nu.

Investerare bör följa utvecklingen av DeFi-ekosystemet i Cardano.

Hur köper man Cardano (ADA)

Cardanos ADA-token är numera listad på de mest populära börserna. Du hittar den bästa likviditeten och handelsbaren på Binance. Detta är sidan vi rekommenderar för att köpa ADA.

Köp ADA på Binance

Coinbase och NBX är också bra val.

Det finns också en bra datorplånbok byggd för Cardano som heter Daedalus. Du borde också kolla in Yoroi, som har blivit ganska populärt och stöder ADA-staking. Exodus är det tredje alternativet.

Följ reddit.com/r/cardano för de senaste nyheterna och diskussionerna. Vi rekommenderar att du följer Charles Hoskinson på Twitter. Hans användarnamn är @IOHK_Charles. Den officiella webbplatsen är cardano.org.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *