Chainlink (LINK) kurs – SEK & USD

Chainlink (LINK) kursen har historiskt varierat mellan $0,1263 (23 september 2017) och $52,88 (10 maj 2021). Chainlink-kursen är baserad på efterfrågan av Chainlinks tjänster. Staking är det mest omtalade konceptet i samband med Chainlink och det kan ha en betydande påverkan på Chainlink-kursen

Chainlink (LINK) kurs under de senaste åren

Chainlink (LINK) kursen har historiskt varierat mellan $0,1263 (23 september 2017) och $52,88 (10 maj 2021). Chainlinks kurs historia börjar i september 2018. Denna information är baserad på data från Coinmarketcap.

LINK kom in på marknaden genom en ICO som organiserades i september 2017. Chainlinks kurshistorik sträcker sig alltså mer än fem år tillbaka i tiden.

LINK-priset var $0,19 när aktien blev föremål för offentlig handel i slutet av september 2017. Tidpunkten var perfekt på grund av den kommande kryptobommen. Chainlink fick sin del av detta rally och priset på LINK-token sköt i höjden till $1,24 (januari 2018).  Chainlinks marknadskapital ökade sexfaldigt på ett par månader!

Grafen nedan visar Chainlinks kurs i USD.

chainlink kurs

Den berömda björnmarknaden 2018 fick hela kryptomarknaden på fall. LINK-token föll också under sitt ICO-pris. Chainlinks kurs pendlade ungefär mellan $0,19 och $0,50 fram till våren 2019.

Under våren 2019 steg priset på LINK-token till så mycket som 3,6 dollar på grund av MainNet-lanseringen och Coinbase-noteringen . Chainlink slog verkligen igenom det året. Chainlink presterade bättre än andra altcoins under 2019-2020 och hade en utmärkt position inför kryptorallyt 2021.

Under kryptoboomen våren 2021 steg LINK-token till ett svindlande pris på 52,88 dollar. Toppen sågs den 10 maj. Därefter kollapsade Chainlinks pris liksom resten av marknaden under sommaren 2021. Chainlink nådde inte nya ATHs i november 2021, till skillnad från många andra coins.

År 2022 har varit lika dåligt för Chainlink som för andra kryptovalutor. Dess valutakurs har kollapsat med nästan 90 procent från topparna 2021. Trots detta är tidiga investerare fortfarande på vinst för tusentals procent. Det har lönat sig att HODL Chainlink!

Hur bestäms Chainlinks kurs?

Chainlink-kursen är baserad på efterfrågan av Chainlinks tjänster. Detta är inte en lika enkel koncept som många andra kryptovalutor på grund av Chainlinks tekniska implementation.

Chainlink är en applikation, ett slags tillägg eller komponent som många kryptoprojekt behöver. Det kallas också för middleware. Alla decentraliserade tillämpningar byggs upp med hjälp av smarta kontrakt. Smarta kontrakt kan dock bara läsa information från den blockkedja de är byggda på.

Chainlink löser problemet genom att leverera kryptoprisdata, nyheter, väderinformation eller vad som helst utanför blockkedjan. Chainlink består av ett decentraliserat orakelnätverk som möjliggör tillförlitlig och okorrumperad dataleverans.

chainlink oracles

Om du vill veta mer om Chainlink kan du läsa vår omfattande nybörjarguide.

Chainlinks kurs baseras därför på efterfrågan på Chainlink-tjänsterna. Ju fler decentraliserade tillämpningar som byggs, desto mer används Chainlink. Dessa användare (eller klienter) betalar för Chainlinks datatjänster med LINK-tokens, vilket skapar efterfrågan.

Om Chainlink är marknadsledande och redan har två tusen partners, varför är LINK inte en av de fem största kryptovalutorna? Problemet har varit att Chainlink-oraklerna, som får betalt för LINK, säljer sina coins för dollar. Därför har efterfrågan inte lett till en ökning av Chainlinks kurs.

Detta kommer dock att förändras tack vare staking. Varför kan Chainlinks valutakurs skjuta i höjden under de närmaste åren? Låt oss gå igenom det i nästa stycke!

Chainlinks kurs i framtid

Staking är det mest omtalade konceptet i samband med Chainlink och det kan ha en betydande påverkan på Chainlink-kursen. Det har varit på agendan i flera år. Staking i Chainlink betyder dock inte samma sak som staking i Ethereum eller Solana. Det beror på att Chainlink endast är en app och en token utan en egen blockchain.

I Chainlink utförs staking av operatörer som kör orakel, dvs. nätverksnoder. Syftet med staking är att förhindra fientliga attacker mot Chainlinks orakelnätverk och göra det säkrare. Säkerheten och tillförlitligheten i dataflödet är allt.

Hela idén med projektet är att tillhandahålla en decentraliserad och okorrumperad lösning för att leverera information till blockkedjan. Om någon skulle kunna manipulera Chainlinks orakel skulle det innebära samma sak som Chainlink kursmanipulation eller prismanipulation av vilken annan coin som helst. Konsekvenserna skulle bli allvarliga.

Fördelen med staking är att LINK-tokens inte kan cirkulera. Chainlinks valutakurs borde få en positiv skjuts av staking. Varför, kan man fråga sig. Det beror på att det finns färre LINK tokens tillgängliga, och ett mindre utbud innebär alltid en prisökning om efterfrågan förblir densamma.

Efterfrågan bör inte vara något problem i framtiden eftersom Chainlink har blivit en av de viktigaste byggstenarna på DeFi marknaden. Dess tjänster används av alla större decentraliserade tillämpningar. Chainlinks kurs kan få en välbehövlig stimulans under åren 2023-2024.

Om du är intresserad av att köpa Chainlink, ta en titt på den här artikeln: En guide för att köpa Chainlink (LINK). Artikeln ger detaljerade steg-för-steg-instruktioner om hur du säkert och enkelt kan skaffa LINK-tokens.