Dogecoin (DOGE) kurs – SEK & USD

Dogecoin (DOGE) kurs har historiskt sett varierat mellan 0,00008547 dollar (7 mai 2015) och 0,7376 dollar (8 mai 2021). Dogecoins värde bildas baserat på utbud och efterfrågan. Även om Dogecoin har dykt upp som en av de 10 största kryptovalutorna de senaste åren är den fortfarande en mycket volatil mynt. Dogecoin byggdes ursprungligen enbart som en valuta.

Dogecoin (DOGE) kurs utveckling de senaste åren

Dogecoin (DOGE) kurs har historiskt sett varierat mellan 0,00008547 dollar (7 mai 2015) och 0,7376 dollar (8 mai 2021). Dogecoins kurshistorik börjar från desember 2017. Denna information baseras på data från Coinmarketcap.

Dogecoin lanserades 2023. Dogecoin blev handelbar på kryptovalutabörser i december 2013, och priset på en DOGE-mynt var strax över 0,0002 dollar. Den har alltid varit en så kallad öre-mynt, vilket innebär en kryptovaluta med ett mycket lågt enhetspris. Ett mycket lågt enhetspris är en av de viktigaste egenskaperna hos alla meme-mynt.

Dogecoins första prisökning sågs i januari 2014, när priset steg till ungefär 0,0016 dollar. Investerarnas glädje var dock kortlivad, och Dogecoins pris rörde sig mest horisontellt de närmaste tre åren.

Den första betydande prisökningen inträffade i juni 2017. Hela altcoin-marknaden vaknade till liv på våren 2017 för första gången i kryptovalutors historia. Ethereum ledde denna uppgång. Många altcoins gjorde betydande vinster under denna tid, och Dogecoin drog nytta av denna trend.

Dogecoins pris steg till nästan 0,02 dollar den 18 januari 2018. Efter det kollapsade hela kryptomarknaden, och de flesta mynten sjönk mer än 95% från sina toppar 2018. Dogecoin var också en del av denna grupp.

Grafiken nedan visar Dogecoins kurs (dollar) historiska prisutveckling.

dogecoin kurs

Dogecoin-investerare var tvungna att vänta i tre år för att bevittna en annan tjurmarknad. På våren 2021 var det en massiv kryptoboom, och Dogecoin var en av dess största drivkrafter. Dogecoins värde steg från ungefär 0,01 dollar till ett pris på 0,73 dollar på mindre än ett halvt år! Detta innebär en nästan 75-faldig ökning.

På våren 2021 fick Dogecoin fart från GameStop-mani och Elon Musks tweets. Världens rikaste man är en känd Dogecoin-entusiast, och Dogecoins värde har skjutit i höjden flera gånger över 100% på grund av hans tweets.

På våren 2021 pratades det om att Dogecoin skulle stiga till en dollar. Detta hände aldrig, men priset steg till 0,73 dollar. Samtidigt blev Dogecoin tillfälligt en topp 5-kryptovaluta.

Dogecoins pris sjönk till ungefär 0,06 dollar i björnmarknaden 2022, över 90% under dess ATH. Trots detta har Dogecoin behållit sin status som en topp 10-kryptovaluta. Dogecoins kurs nådde sina lägsta nivåer för 2022 i juni, liksom många andra kryptovalutor. DOGE-kursen återhämtade sig med ungefär 40 procent i slutet av året och började år 2023 till priset av 0,07 dollar.

År 2023 har varit platt för Dogecoin. Dogecoin hade korta rallyn i februari och april och kursen nådde nästan 10 cent. Dock har kursen stagnerat i takt med att året framskridit. I november är kursen för Dogecoin exakt där den var den första dagen av 2023.

Vad baseras Dogecoins värde på?

Dogecoins värde bildas baserat på utbud och efterfrågan. Detta är ett enkelt svar, men det kommer förmodligen inte tillfredsställa många läsare. Vilka faktorer påverkar då Dogecoins värde? Låt oss gå igenom dem nästa gång.

Dogecoin är en ren digital valuta. Den är utformad för att göra mikrobetalningar på internet. Litecoin och Bitcoin Cash är till exempel liknande kryptovalutor. Dogecoin är inte en plattform för smarta kontrakt där man kan bygga decentraliserade applikationer.

Detta är en nackdel när det gäller efterfrågan eftersom det inte finns någon ”basefterfrågan” för DOGE. Det behövs inte för att använda decentraliserade appar och Dogecoin är inte en officiell valuta i något land. Värdet på Dogecoin ökar alltså enbart genom spekulation.

Detta hundmynt har dock ett ess i rockärmen. Det är den rikaste mannen i världen, Elon Musk. Hans handel av Twitter har gett Dogecoin ny potential. Dessutom tenderar Dogecoins kurs att stiga varje gång Elon Musk twittrar om det myntet. Ibland har bara en bild på Elons Shiba Inu-hund räckt för att öka värdet på Dogecoin.

Dogecoin är därför ett mycket spekulativt mynt. Dess värde härrör från prisspekulationer och förstärks av miljardären Musks kommentarer på sociala medier. Gör dig redo för stora prisuppgångar och prisfall!

Priset på Dogecoin fluktuerar kraftigt

Även om Dogecoin har dykt upp som en av de 10 största kryptovalutorna de senaste åren är den fortfarande en mycket volatil mynt. Detta är ganska otroligt med tanke på marknadsvärdet på över 10 miljarder dollar.

Ju större kryptovalutans marknadskapital växer, desto mer pengar behövs för att ändra värdet. På grund av detta rörde Dogecoins pris sig lättare och mer våldsamt när det rankades 20-30 kryptovalutor och hade ett marknadskap på ett par miljarder.

Nu krävs stora summor pengar för att flytta Dogecoins pris. Men trots det har volatiliteten inte försvunnit. Vad är orsaken till detta?

Anledningen är förmodligen Dogecoins instabila rykte, vilket har fått många proffsinvesterare att bygga robotar som reagerar på nyheter. Så fort Elon Musk nämner Dogecoin i något sammanhang anskaffar robotar som läser nyheterna detta coin omedelbart.

Detta får Doge kurs att stiga snabbt och detta lockar små investerare att ansluta sig. Snöbollseffekten är sedan fullständig. Investerare vaknar dock ofta snabbt upp till det faktum att det var ett så kallat falskt alarm och att det inte fanns någon grundläggande orsak till rörelsen. Efter detta kommer Dogecoins värde att kollapsa lika snabbt som det rörde sig uppåt.

Om du investerar i detta coin bör du följa priset på Dogecoin varje dag. Annars kan du missa goda möjligheter att anskaffa och sälja. För att få steg-för-steg-instruktioner om hur du köper Dogecoin, klicka här: Köpa Dogecoin.

Kan Dogecoin bli Twitters valuta?

Dogecoin byggdes ursprungligen enbart som en valuta. På grund av det låga priset per enhet lämpar den sig väl för dricks och mikrobetalningar. Det är lätt att kasta ett coin till en vän när priset på Dogecoin bara är tiotals cent (om ens det).

Just nu verkar det inte realistiskt att Dogecoin skulle bli ett globalt betalningsmedel som Bitcoin. Det kan dock bli mycket populärt genom ett överraskande samband. Kan Dogecoin bli Twitters officiella valuta?

Även om Twitter inte är så populärt i Norge är det en av världens fem största webbplatser när det gäller antalet besökare. Dogecoin kurs skulle förmodligen lyfta som en raket om den rapporterades vara Twitters officiella valuta.

Hur skulle detta vara möjligt? Det beror på att världens rikaste man, Elon Musk, anskaffad Twitter hösten 2022. Och han är ett känt fan av Dogecoin. Dogecoin-kursen har redan gjort små drag efter Elon Musks Twitter-affär, men än så länge finns det ingen officiell information om användningen av DOGE som valuta.

När det gäller spekulativa coins som detta är det bra att komma ihåg följande tumregel. Om du väntar på nyheterna är du hjälplöst försenad. Bots och algoritmer anskaffar Dogecoin omedelbart om det finns ens en skymt av nyheter om dess användning som Twittervaluta.

Spekulanten måste göra förvärven innan Dogecoin kurs har skjutit i höjden, dvs. under marknadens lugna period. Bitcoinsentralen rekommenderar inte denna typ av investering. Det är dock bra att förstå hur logiken fungerar om du planerar att göra något liknande.

Läs mer om Dogecoins historia, teknologi och framtid i vår Dogecoin-guide.