Dogecoin kurs

Dogecoin (DOGE) kurs kan hittas här! Dogecoin kurs följs globalt i dollar, men vi listar även priset i kronor. Du hittar även annan användbar information om Dogecoin och dess värdedrivande faktorer.

Dogecoin (DOGE) kurs i SEK och USD

Dogecoin (DOGE) kurs i SEK och USD visas i rutan nedan. Dogeoin kursen uppdateras i realtid, så den är alltid aktuell när du öppnar den här sidan.

Därefter kommer du att få information om prisutvecklingen på Dogecoin under de senaste fem åren. Volatilitet har setts en hel del! Efter detta kommer du att få information om Nordnet och eventuell Twitter-integrering av Dogecoin.

Dogecoin kurs utveckling de senaste åren

Dogecoin kurs går tillbaka till slutet av 2013. Även om det är en ”meme-coin” och ett slags skämt i kryptovalutornas värld har projektet funnits länge. Dogecoins ticker på kryptovalutabörserna är DOGE. Det har varit en så kallad slantvaluta, en valuta med en mager enhetskurs under hela sin historia.

Den låga kursen beror främst på det stora antalet DOGE-coins på marknaden. Till exempel, Bitcoin har en maximal volym på 21 miljoner coins, men det finns redan mer än 128 miljarder Dogecoins på marknaden i skrivande stund (1/2021). Det finns också konstant inflation i Dogecoin, vilket innebär att det inte finns något tak på nya coins. I samband med varje block (en gång i minuten) bryts 10 000 nya Dogecoins, dvs drygt fem miljarder per år.

Som tydligt framgår av grafiken har DOGE kurs varit relativt stabilt på lång sikt, långt under $ 0,01. Med jämna mellanrum har kursen höjts av slumpmässiga upphetsningar. Ibland kan DOGE ha pumpats upp med 100 procent på en dag på grund av tweets som publicerats av Elon Musk.

Januari 2021 bevittnades en gigantisk pump- och tömningsprocess i Dogecoins historia. I bästa fall steg kursen med 800 procent på 24 timmar, upp till 0,078 dollar. Allt detta orsakades av en massiv rusning av mindre investerare som köpte Dogecoin, vilket förmodligen var en fortsättning på GameStop-galenheterna. Med denna skyrocketing, steg Dogecoin kurs till topp 10-listan över alla kryptovalutor. Kursen rasade så småningom med cirka 70 procent under nästa dag. Detta var knappast den sista kraftiga ökningen av Dogecoin.

För att lära dig mer om denna kryptovaluta, kolla in vår Dogecoin-guide.

Vad baseras Dogecoins värde på?

Dogecoins värde baseras på tillgång och efterfrågan. Detta är ett enkelt svar, men det är osannolikt att det kommer att tillfredsställa många läsare. Vilka faktorer påverkar Dogecoins värde? Låt oss gå igenom dem härnäst.

Dogecoin är en ren digital valuta. Den är utformad för att göra mikrobetalningar på internet. Litecoin och Bitcoin Cash är till exempel liknande kryptovalutor. Dogecoin är inte en plattform för smarta kontrakt där man kan bygga decentraliserade applikationer.

Detta är en nackdel när det gäller efterfrågan eftersom det inte finns någon ”basefterfrågan” för DOGE. Det behövs inte för att använda decentraliserade appar och Dogecoin är inte en officiell valuta i något land. Värdet på Dogecoin ökar alltså enbart genom spekulation.

Detta hundmynt har dock ett ess i rockärmen. Det är den rikaste mannen i världen, Elon Musk. Hans köp av Twitter har gett Dogecoin ny potential.

dogecoin kurs og elon musk

Dessutom tenderar Dogecoins kurs att stiga varje gång Elon Musk twittrar om det myntet. Ibland har bara en bild på Elons Shiba Inu-hund räckt för att öka värdet på Dogecoin.

Dogecoin är därför ett mycket spekulativt mynt. Dess värde härrör från prisspekulationer och förstärks av miljardären Musks kommentarer på sociala medier. Gör dig redo för stora prisuppgångar och prisfall!

Priset på Dogecoin fluktuerar kraftigt

Varför fluktuerar priset på Dogecoin så kraftigt? Även om Dogecoin har dykt upp som en av de tio största kryptovalutorna under de senaste åren är det fortfarande en mycket volatil coin. Detta är ganska häpnadsväckande med tanke på marknadskapitalet på över 10 miljarder.

Ju större kryptovalutans marknadskapital växer, desto mer pengar behövs för att ändra värdet. På grund av detta rörde Dogecoins pris sig lättare och mer våldsamt när det rankades 20-30 kryptovalutor och hade ett marknadskap på ett par miljarder.

Nu krävs stora summor pengar för att flytta Dogecoins pris. Men trots det har volatiliteten inte försvunnit. Vad är orsaken till detta?

Anledningen är förmodligen Dogecoins instabila rykte, vilket har fått många proffsinvesterare att bygga robotar som reagerar på nyheter. Så fort Elon Musk nämner Dogecoin i något sammanhang köper robotar som läser nyheterna detta coin omedelbart.

Detta får Doge kurs att stiga snabbt och detta lockar små investerare att ansluta sig. Snöbollseffekten är sedan fullständig. Investerare vaknar dock ofta snabbt upp till det faktum att det var ett så kallat falskt alarm och att det inte fanns någon grundläggande orsak till rörelsen. Efter detta kommer Dogecoins värde att kollapsa lika snabbt som det rörde sig uppåt.

Om du investerar i detta coin bör du följa priset på Dogecoin varje dag. Annars kan du missa goda möjligheter att köpa och sälja.

Kan man köpa Dogecoin på Nordnet?

Många av våra läsare kanske undrar om det är möjligt att köpa Dogecoin från den populära nordiska marknadsplatsen Nordnet.

Nordnet är Skandinaviens största handelsplattform. Företaget är för närvarande även noterat på Stockholmsbörsen. Nordnets utbud omfattar dussintals olika kryptovalutaprodukter. Dessa är vanligtvis trackercertifikat eller ETF-fonder.

Nedan finns en bild av Nordnets hemsida och en liten del av de produkter som finns tillgängliga när man använder sökfrasen Bitcoin.

dogecoin kurs på nordnet

Förutom Bitcoin erbjuder Nordnet även andra spårningscertifikat: Ethereum, Uniswap, Polkadot osv. Hur är det med Dogecoin? Tyvärr erbjuder Nordnet inga produkter som följer Dogecoin kurs. Detta är situationen den 12/2022.

Om du vill investera i Dogecoin är det inga problem! I nästa stycke listar vi bra och pålitliga handelsplatser för att förvärva Dogecoin. Kanske kommer Nordnet också att lista Dogecoin tracker en dag! Under tiden måste vi skaffa dessa hundcoins någon annanstans ifrån.

Kan Dogecoin bli Twitters valuta?

Dogecoin byggdes ursprungligen enbart som en valuta. På grund av det låga priset per enhet lämpar den sig väl för dricks och mikrobetalningar. Det är lätt att kasta ett coin till en vän när priset på Dogecoin bara är tiotals cent (om ens det).

Just nu verkar det inte realistiskt att Dogecoin skulle bli ett globalt betalningsmedel som Bitcoin. Det kan dock bli mycket populärt genom ett överraskande samband. Kan Dogecoin bli Twitters officiella valuta?

Även om Twitter inte är så populärt i Norge är det en av världens fem största webbplatser när det gäller antalet besökare. Dogecoin kurs skulle förmodligen lyfta som en raket om den rapporterades vara Twitters officiella valuta.

Hur skulle detta vara möjligt? Det beror på att världens rikaste man, Elon Musk, köpte Twitter hösten 2022. Och han är ett känt fan av Dogecoin. Dogecoin-kursen har redan gjort små drag efter Elon Musks Twitter-affär, men än så länge finns det ingen officiell information om användningen av DOGE som valuta.

När det gäller spekulativa coins som detta är det bra att komma ihåg följande tumregel. Om du väntar på nyheterna är du hjälplöst försenad. Bots och algoritmer köper Dogecoin omedelbart om det finns ens en skymt av nyheter om dess användning som Twittervaluta.

Spekulanten måste göra förvärven innan Dogecoin kurs har skjutit i höjden, dvs. under marknadens lugna period. Bitcoinsentralen rekommenderar inte denna typ av investering. Det är dock bra att förstå hur logiken fungerar om du planerar att göra något liknande.