Dogecoin (DOGE) kurs – SEK & USD

Dogecoin (DOGE) kurs har historiskt sett varierat mellan 0,00008547 dollar (7 mai 2015) och 0,7376 dollar (8 mai 2021). Dogecoins värde bildas baserat på utbud och efterfrågan. Även om Dogecoin har dykt upp som en av de 10 största kryptovalutorna de senaste åren är den fortfarande en mycket volatil mynt. Dogecoin byggdes ursprungligen enbart som en valuta.

Dogecoin (DOGE) kurs under de senaste åren

Dogecoin (DOGE) kurs har historiskt sett varierat mellan 0,00008547 dollar (7 mai 2015) och 0,7376 dollar (8 mai 2021). Dogecoins kurshistorik börjar från desember 2017. Denna information baseras på data från Coinmarketcap.

Dogecoin lanserades 2013. Dogecoin blev handelbar på kryptovalutabörser i december 2013, och priset på en DOGE-mynt var strax över 0,0002 dollar. Den har alltid varit en så kallad öre-mynt, vilket innebär en kryptovaluta med ett mycket lågt enhetspris. Ett mycket lågt enhetspris är en av de viktigaste egenskaperna hos alla meme-mynt.

Dogecoins första prisökning sågs i januari 2014, när priset steg till ungefär 0,0016 dollar. Investerarnas glädje var dock kortlivad, och Dogecoins pris rörde sig mest horisontellt de närmaste tre åren.

Den första betydande prisökningen inträffade i juni 2017. Hela altcoin-marknaden vaknade till liv på våren 2017 för första gången i kryptovalutors historia. Ethereum ledde denna uppgång. Många altcoins gjorde betydande vinster under denna tid, och Dogecoin drog nytta av denna trend.

Dogecoins pris steg till nästan 0,02 dollar den 18 januari 2018. Efter det kollapsade hela kryptomarknaden, och de flesta mynten sjönk mer än 95% från sina toppar 2018. Dogecoin var också en del av denna grupp.

Grafiken nedan visar Dogecoins kurs (dollar) historiska prisutveckling.

dogecoin kurs

Dogecoin-investerare var tvungna att vänta i tre år för att bevittna en annan tjurmarknad. På våren 2021 var det en massiv kryptoboom, och Dogecoin var en av dess största drivkrafter. Dogecoins värde steg från ungefär 0,01 dollar till ett pris på 0,73 dollar på mindre än ett halvt år! Detta innebär en nästan 75-faldig ökning.

På våren 2021 fick Dogecoin fart från GameStop-mani och Elon Musks tweets. Världens rikaste man är en känd Dogecoin-entusiast, och Dogecoins värde har skjutit i höjden flera gånger över 100% på grund av hans tweets.

På våren 2021 pratades det om att Dogecoin skulle stiga till en dollar. Detta hände aldrig, men priset steg till 0,73 dollar. Samtidigt blev Dogecoin tillfälligt en topp 5-kryptovaluta.

Kursen på Dogecoin föll till strax under $0,06 i bear-marknaden 2022. Botten av kursen sågs i slutet av oktober. Detta representerar ett fall på strax över 90 procent från toppen i maj 2021.

Medan DOGEs kurs föll mer än de största kryptovalutorna på marknaden, föll många andra mynt i samma storleksklass 80-90 procent från sina toppar 2021. Sålunda behöll Dogecoin lätt sin plats som en topp 10-mynt. Många förväntade sig att den skulle kollapsa betydligt lägre, men älskare av meme-myntet höll starkt fast vid sina mynt.

2023 var ett förvånansvärt svagt år för Dogecoin. Många välkända kryptovalutor steg med över 100 procent under året, men Dogecoin var fortfarande tydligt i rött i oktober 2023! Året såg inga betydande Dogecoin-pumpar, vilket vanligtvis inträffar åtminstone en gång om året. Den huvudsakliga orsaken till detta var troligen Elon Musks avtagande intresse i Dogecoin.

Kursen på Dogecoin för 2023 slutade runt 29 procent plus – tack vare rallyt i november och december. Om kursutvecklingen för Dogecoin inte förbättras 2024, kommer valutan att falla ut ur topp 10-positionerna och troligen även ur topp 15-listan.

Vad baseras Dogecoins värde på?

Dogecoin är en ren valuta utformad främst för mikrotransaktioner på internet. Liknande kryptovalutor inkluderar Litecoin och Bitcoin Cash. Dogecoin är inte en smart kontraktsplattform som möjliggör decentraliserade funktioner.

Detta aspekt kan ses som en nackdel när det gäller efterfrågan, eftersom DOGE inte har inneboende användningsområden för decentraliserade appar, och det är inte heller en officiell valuta i något land. Därför stiger värdet på Dogecoin huvudsakligen genom spekulation.

Men denna hundtema-mynt har ett ess i rockärmen: Elon Musk, världens rikaste man. Hans Twitter-stöd har gett ny potential till Dogecoin.

Värdet på Dogecoin tenderar att stiga varje gång Elon Musk tweetar om den. Ibland har en enkel bild tweetad av Musk som visar hans egen Shiba Inu-hund varit tillräcklig för att driva upp priset!

Finns det andra faktorer som driver värdet på Dogecoin förutom Elon Musk? Den mest betydande faktorn som påverkar priset är det allmänna marknadssentimentet. I det större perspektivet rör sig Dogecoins pris i linje med den övergripande kryptovalutamarknaden. Dogecoin behöver ”momentum” från hela marknaden för att göra betydande prisökningar.

I framtiden kan Dogecoin hitta verkliga användningsområden genom plattformar som Twitter eller andra appar. Dock existerar sådana användningsområden inte för tillfället, så det finns ingen specifik anledning att äga Dogecoin. Att enbart fungera som ett betalningsmedel är inte tillräckligt, eftersom vilken annan kryptovaluta som helst uppfyller samma definition.

Därför är Dogecoin en högst spekulativ mynt vars värde påverkas inte bara av allmän prispekulation, utan även av kommentarer från miljardären Musk på sociala medier. För att lära dig mer om historien och tekniken bakom Dogecoin kan du läsa vår nybörjarguide till Dogecoin.

Priset på Dogecoin fluktuerar kraftigt

Även om Dogecoin har dykt upp som en av de 10 största kryptovalutorna de senaste åren är den fortfarande en mycket volatil mynt. Detta är ganska otroligt med tanke på marknadsvärdet på över 10 miljarder dollar.

Ju större kryptovalutans marknadskapital växer, desto mer pengar behövs för att ändra värdet. På grund av detta rörde Dogecoins pris sig lättare och mer våldsamt när det rankades 20-30 kryptovalutor och hade ett marknadskap på ett par miljarder.

Nu krävs stora summor pengar för att flytta Dogecoins pris. Men trots det har volatiliteten inte försvunnit. Vad är orsaken till detta?

Anledningen är förmodligen Dogecoins instabila rykte, vilket har fått många proffsinvesterare att bygga robotar som reagerar på nyheter. Så fort Elon Musk nämner Dogecoin i något sammanhang anskaffar robotar som läser nyheterna detta coin omedelbart.

Detta får Doge kurs att stiga snabbt och detta lockar små investerare att ansluta sig. Snöbollseffekten är sedan fullständig. Investerare vaknar dock ofta snabbt upp till det faktum att det var ett så kallat falskt alarm och att det inte fanns någon grundläggande orsak till rörelsen. Efter detta kommer Dogecoins värde att kollapsa lika snabbt som det rörde sig uppåt.

Om du investerar i detta coin bör du följa priset på Dogecoin varje dag. Annars kan du missa goda möjligheter att anskaffa och sälja. För att få steg-för-steg-instruktioner om hur du köper Dogecoin, klicka här: Köpa Dogecoin.

Kan Dogecoin bli Twitters valuta?

Dogecoin byggdes ursprungligen enbart som en valuta. På grund av det låga priset per enhet lämpar den sig väl för dricks och mikrobetalningar. Det är lätt att kasta ett coin till en vän när priset på Dogecoin bara är tiotals cent (om ens det).

Just nu verkar det inte realistiskt att Dogecoin skulle bli ett globalt betalningsmedel som Bitcoin. Det kan dock bli mycket populärt genom ett överraskande samband. Kan Dogecoin bli Twitters officiella valuta?

Även om Twitter inte är så populärt i Norge är det en av världens fem största webbplatser när det gäller antalet besökare. Dogecoin kurs skulle förmodligen lyfta som en raket om den rapporterades vara Twitters officiella valuta.

Hur skulle detta vara möjligt? Det beror på att världens rikaste man, Elon Musk, anskaffad Twitter hösten 2022. Och han är ett känt fan av Dogecoin. Dogecoin-kursen har redan gjort små drag efter Elon Musks Twitter-affär, men än så länge finns det ingen officiell information om användningen av DOGE som valuta.

När det gäller spekulativa coins som detta är det bra att komma ihåg följande tumregel. Om du väntar på nyheterna är du hjälplöst försenad. Bots och algoritmer anskaffar Dogecoin omedelbart om det finns ens en skymt av nyheter om dess användning som Twittervaluta.

Spekulanten måste göra förvärven innan Dogecoin kurs har skjutit i höjden, dvs. under marknadens lugna period. Bitcoinsentralen rekommenderar inte denna typ av investering. Det är dock bra att förstå hur logiken fungerar om du planerar att göra något liknande.