Kryptoguider
06
nov
dogecoin guide

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Dogecoin? Nybörjarguiden

Dogecoin är en av de äldsta och mest kända kryptovalutorna. Denna meme-coin började som ett skämt, men genom åren har Dogecoin etablerat sig som en del av kryptouniversumet. Till och med Elon Musk är ett stort fan! Men vad är Dogecoin? Den här artikeln är den ultimata Dogecoin-nybörjarguiden. Vi kommer att gå igenom historien och tekniken bakom Dogecoin.

Dogecoin är en traditionell kryptovaluta

Låt oss först placera Dogecoin i rätt kategori av kryptovalutor. Vi gillar att kategorisera kryptovalutor i tre olika grupper: valutor, plattformar och tokens.

Bitcoin är den mest kända valutan. Men man talar alltmer om Bitcoin som digitalt guld och värdeförråd under de senaste åren. Dess anhängare, som Litecoin, Bitcoin Cash och Monero, representerar också denna grupp.

Ethereum är kungen av plattformar. Dessa kallas också ekosystem, ramverk och operativsystem. I huvudsak är plattformar som iOS eller Android. De är ekosystem för decentraliserade appar. Andra kända plattformar inkluderar Cardano, Zilliqa, Tron och NEO.

Tokens skapas på dessa plattformar. De har användnings- eller styrningsanvändning i ett specifikt program (app). Chainlink, Aave och Uniswap är exempel på populära tokens. En token har inte sin egen blockkedja.

Det är ganska enkelt att placera Dogecoin i en av dessa kategorier. Den är tekniskt baserad på Litecoin och dess syfte är att fungera som en snabb och billig digital P2P-valuta.

Tickern för Dogecoin är DOGE.

Dogecoin grundades av Jackson Palmer

Namnet Dogecoin har sitt ursprung i den berömda doge-memen, som blev populär 2013. Memen har en Shiba Inuhund i den med några tankar skrivna på bruten engelska med teckensnittet Comic Sans. Doge är ett slangord för hund.

dogememe

Dogecoin grundas av Jackson Palmer. Han hade en idé om en ny kryptovaluta i november 2013. Palmer gjorde följande tweet den 28 november: ”Investera i Dogecoin, ganska säker på att det är nästa stora grej.”

Enligt Palmer hade han Coinmarketcap.com-webbplatsen på ett webbläsarfönster och doge meme på den andra. Namnet Dogecoin är en kombination av orden coin + doge. Skämtet blev verkligt när Palmer registrerade domännamnet dogecoin.com.

Ungefär samtidigt hittade en programmerare vid namn Billy Markus Dogecoin och kontaktade Palmer. Markus började skapa den faktiska kryptovalutan genom att forka Luckycoin.

Nedan följer en kort video där Palmer pratar om Dogecoins historia.

Tidigare nämnda Luckycoin är baserad på Litecoin, som är baserad på Bitcoin. Därför är Dogecoin tekniskt mycket nära Bitcoin. Blockkedjan Dogecoin började köras den 6:e december 2013. Det var då genesisblocket mineades.

DOGE har en speciell funktion som skiljer sig från nästan alla andra kryptovalutor. Den lanserades rättvist. Det finns inte många kryptovalutor med en rättvis lansering förutom Dogecoin och Bitcoin. Det betyder att det inte fanns någon ICO, inga grundarallokeringar etc. Vem som helst kunde gå med och börja minea DOGE från början.

År 2015 skedde en betydande händelse i Dogecoins historia. Det var då grundaren Jackson Palmer sa upp sig. Det har inte skett några större tekniska uppdateringar i Dogecoin efter 2015 förutom buggar och kompatibilitetsfixar.

Detta är vad Palmer sa i en Software Engineer Daily-podcast.

I absolutely couldn’t have predicted that it would grow to the level that it has now. I saw Dogecoin as the pinnacle of mania back then. I left in 2015 after the whole industry had been hit by a lot of scams and consumer option was reaching a low and interest was dwindling from venture funds. I was like, “I think this spot is over.” I really did not anticipate the resurgence that has happened. There are definitely parallels though, and so I think Dogecoin is a historical case study is very important and useful, as a mirror to shine back on what’s happening right now.

Ovanstående citat är från 2018. Då var Palmer en aktiv figur på sociala medier och skapade massor av användbart utbildningsmaterial på Youtube. Tyvärr har de här videorna gjorts privata sedan dess.

Dogecoin slog till i mainstream i januari 2018. Det var då börsvärdet på memecoinen blev över två miljarder dollar. En DOGE var värd cirka $0,018 vid den tiden.

Priset sjönk snabbt med resten av kryptomarknaden under de följande månaderna. Dogecoin förblev i skuggan fram till 2021. Det var då priset började röra på sig.

Grafen nedan visar prisutvecklingen för DOGE under 2021.

dogecoin 2021

Dogecoins kurs gick upp 400 % från cirka 0,01 USD till 0,05 USD i mars 2021. Sedan kom april och maj. Priset rörde sig hela vägen till $0,74. Den sociala-mediememen för en endollars DOGE blev nästan verklighet. På sin topp var Dogecoin en av de fem bästa kryptovalutorna med ett börsvärde på 95 miljarder dollar.

En anledning till den massiva prisrörelsen var ett allmänt altcoin-rally. Många topp 100 valutor gick upp 10 gånger samtidigt. Det var också något annat på gång.

Våren 2021 sågs uppkomsten av meme-coins. Denna trend sattes igång av Reddit’s WallStreetBets-community. De manipulerade olika amerikanska aktier till vansinniga värderingar. Den här typen av meme-investeringar hittade också till kryptovalutor. Dogecoin gynnades mycket, men hundratals andra meme-coins föddes från ingenstans.

Det mest populära memcoinen efter DOGE är Shiba Inu (SHIB). Det blev så småningom en topp 10 valuta och hamnade till och med över Dogecoin i kryptorankingen.

Elon Musk och Dogecoin

Elon Musk är för närvarande den rikaste personen i världen med en förmögenhet på över 200 miljarder dollar. Han är också ett stort fan av Dogecoin. Tweets och kommentarer från Musk har höjt Dogecoins pris vid många tillfällen.

Nedan är en tweet från Elon Musk från december 2020. Det är typiskt trolling och/eller skämt som Musk har gjort många gånger tidigare på Twitter.

 

Musk hade till och med texten VD för Dogecoin i sin Twitter-bio ett tag. Detta beskriver väl vad Dogecoin är. Det handlar om memes och att ha kul. Du ska inte ta det på för stort allvar.

Det fanns många spekulationer under 2021 om huruvida Musk har någon DOGE själv. Han erkände i B Word-konferensen i juli att han äger Bitcoin, Ethereum och Dogecoin. Men hans DOGE-position är liten, och Musk är verkligen inte en Dogecoin-val.

Elon Musk har också agerat bakom kulisserna. Ross Nicholls avslöjade det för  Decrypt 2021 att Musk hade kontaktat Dogecoins utvecklingsteam så tidigt som 2019. Han hade också erbjudit dem finansiering, men teamet hade artigt tackat nej.

Dogecoins utveckling koordineras av en ideell stiftelse i USA. The Dogecoin Foundation grundades ursprungligen 2014. Den återupplivades i augusti 2021. Styrelsen består av långsiktiga Dogecoin-utvecklare. Rådgivarna inkluderar Ethereum-grundaren Vitalik Buterin, som är ett känt Dogecoin-fan.

Elon Musk har ingen officiell roll i stiftelsen. En av rådgivarna är dock Jard Birchall, som representerar Elon Musk och även är juridisk och finansiell rådgivare. Läs mer om Elon Musk, hans Twitter-avtal och dess inverkan på Dogecoin från den här artikel.

Anslutningen Dogecoin-Litecoin

Programkoden för Dogecoin är baserad på Litecoin, som tidigare nämnts. Detta innebär att Dogecoin använder Proof of Work-algoritmen för att nå konsensus. Det gör Dogecoin till en minebar kryptovaluta. Detsamma gäller Bitcoin, Bitcoin Cash, Dash, Monero och några andra valutor. Nästan varje nytt blockkedje-projekt har valt en Proof of Stake-variant under de senaste 3–4 åren.

En stor skillnad mellan mining av Bitcoin, Dash, Monero och Dogecoin är mining-goritmen. Dogecoin använder scrypt, precis som Litecoin. Bitcoin har den berömda SHA-256. Ursprungligen använde Litecoin scrypt för att förhindra mining med ASIC-enheter. Nuförtiden har denna fördel försvunnit på grund av skapandet av scryptbaserade ASIC-miners.

Nedan finns en bild på Antminer L3 ASIC, som är en Litecoin-ASIC-miner av den kinesiska tillverkaren Bitmain.

antminer litecoin

Det finns också en speciell funktion i Dogecoin-mining. De slås samman med Litecoin med hjälp av Auxiliriaty Proof of Work-tekniken (AuxPow).

Since many coins use the Scrypt algorithm for their Proof of Work, the basic algorithm for these coins is the same and solutions can be shared. Because of this, miners will be able to submit their solutions to dogecoin even if they aren’t mining dogecoin specifically. To do this though, the coin they were actually mining must have a higher difficulty (guaranteeing that you can’t spend less time than required on a solution).

Right now, the only Scrypt-based coin with a higher difficulty than Dogecoin is Litecoin. Thus, Litecoin miners will be able to choose to also submit their solution to (potentially) receive dogecoin. (Reddit)

AuxPow implementerades 2014. Det var Litecoin-grundaren Charlie Lee, som kontaktade Dogecoin-utvecklaren och presenterade denna idé. Sammanslagen mining med Litecoin skulle förbättra säkerheten för Dogecoin-blockkedjan, som var sårbar för 51%-attacker.

Dogecoin är snabbt och billigt att använda. Ett nytt block skapas varje minut och transaktionsavgifterna är extremt låga. DOGE lämpar sig väl för att göra mikrotransaktioner, som att ge dricks online.

Med varje block skapas 10 000 nya DOGE-coin. Detta ger upp till över fem miljarder nya coin per år. Det finns för närvarande cirka 128 miljarder coins i omlopp, vilket innebär att den årliga inflationen är cirka fyra procent.

Dogecoin har inte sett några större tekniska förändringar sedan 2015. Detta är dock inte så förvånande. Kryptovalutor i valutakategorin tenderar inte att förändras så mycket.

Dogecoin handlar om att ha kul

Det finns ett stort community runt Dogecoin, som har vuxit stadigt under åren. Reddit-sidan har för närvarande (januari 2021) 183 000 följare. Det officiella Twitter-kontot har 187 000 följare. Det är trevligt att ha något roligt i kryptouniversumet, som ibland kan vara väldigt fientligt på sociala medier.

Även om DOGE är en meme-coin och handlar om att ha kul, så är det också en valuta värd en miljard dollar. Communityt kan också bli seriöst om det behövs. De har haft fantastiska insamlingsinsatser tidigare.

Dogecoiners hjälpte det Jamaikanska boblaget att ta sig till vinter-OS 2014, de samlade in 40 miljoner dollar för att bygga brunnar i Kenya och sponsrade även en NASCAR-förare.

Dogecoin har även använts på Reddit som dricksvaluta. Sammantaget är DOGE en coin som inte ska tas på alltför stort allvar. Det lättar verkligen upp stämningen på sociala medier!

Med allt detta sagt måste man komma ihåg att det görs utveckling och seriösa ansträngningar varje dag för att säkerställa Dogecoins existens. Det är ganska imponerande hur Dogecoin har kunnat förbli relevant och populär utan en miljarddollars krigskassa eller ett stort marknadsföringsteam.

Investera i Dogecoin

Låt oss då prata om Dogecoin som en investering. Kan du ens göra det? Ska orden investera och Dogecoin ens nämnas i en mening tillsammans? Även om Dogecoin är en meme-coin betyder det inte att du inte kan tjäna pengar på att äga det. Det finns dock en betydande skillnad mellan att investera och handla.

Att investera brukar anses vara något man gör med långsiktiga mål i sikte. Det är baserat på grunder och värderingar. Att handla eller spekulera är något annat. Du kan köpa vad som helst och sälja tillbaka till marknaden efter en minut med vinst. Det är en helt annan metod för att göra vinst.

Dogecoin bör inte betraktas som en långsiktig investering. Den höga årliga inflationen hjälper inte heller. Det finns för närvarande cirka 132 miljarder DOGE i omlopp och ytterligare fem miljarder bryts varje år. Det motsvarar en inflation på 3,8 procent.

Dogecoin är den obestridda kungen av meme-coins. Det är troligt att Dogecoin har Elon Musks stöd även i framtiden. Marknaden har dock förändrats mycket det senaste året.

Decentraliserade börser (DEX) har blivit extremt populära. De gör det möjligt för vem som helst att lansera en token med tillräckligt med likviditet för handel. Det är därför det finns hundratals olika meme-coins på marknaden. Vissa av dem har hundtema och vissa innehåller ord som Elon, måne och raket.

Kryptovalutabörser brukade vara portvakterna för nya projekt. Det gjordes en del due diligence åtminstone innan ett nytt coins lanserades. Decentraliserade börser har inte dessa begränsningar. Nykomlingar har också lärt sig att använda DEX:er förvånansvärt bra. Binance Smart Chains PancakeSwap har varit en populär DEX på grund av dess låga avgifter.

Dogecoins konkurrenter har också nått betydande marknadspositioner. Den största rivalen, Shiba Inu, blev till och med en topp 10-valuta och gick om Dogecoin i rankingen. Videon nedan jämför dessa två coins.

Framväxten av meme-coins har gjort Dogecoin till en ”original meme-coin” eller ett OG-alternativ.

Dogecoin ger risktagare en chans att tjäna pengar snabbt. Prisrörelser har varit ganska våldsamma tidigare, till och med hundratals procent per dag. Naturligtvis kan priset gå ner lika snabbt. Om du vill spekulera i DOGE bör du:

  1. Köp när marknaden är lugn och inte alla pratar om Dogecoin
  2. Förstå hur du tar ut pengar innan priset kraschar

De flesta småinvesterare gör precis tvärtom. De köper meme-coins efter 1000%+ drag. Det är vanligtvis när mainstreammedia skriver om sådana coin. Vad som händer är att de små investerarna blir likvida för valar att lämna sina positioner.

En investerare bör hitta meme-coins innan de blir populära. Detta är dock inte lätt. Det finns hundratals (om inte tusentals) meme-coins och mer än 99% av dem kommer aldrig fram.

Dogecoin har hållit sin ranking förvånansvärt bra under 2021. Även om så är fallet ser vi inte DOGE som en potentiell långsiktig investering. Att investera i meme-coins är som att spela på ett kasino. Vissa lyckliga personer vinner, men gruppen av förlorare är enorm.

Hur man köper Dogecoin

Nästa avsnitt handlar om hur du köper Dogecoin. Detta ämne kommer säkert att intressera många läsare. Dogecoin är en populär investering även för branschfolk på grund av de drastiska fluktuationerna i priset. Kontrollera Dogecoin-priset i realtid från den här sidan: Dogecoin kurs.

Hur du köper Dogecoin i fyra steg:

  1. Öppna ett konto på en kryptovalutabörs där Dogecoin är listad. Vår rekommendation är marknadsledaren Binance. Den erbjuder den bästa likviditeten och snabba insättningar.
  2. Öppna ett Binance-konto här
  3. Slutför KYC-processen, dvs. kontokontroll. Det innebär att du bekräftar din identitet med ett foto av din legitimation (pass). Detta är ett standardförfarande på alla börser som hanterar banköverföringar.
  4. Gör en insättning med kreditkort eller banköverföring. Du kan också sätta in bitcoins eller stablecoins på ditt konto och byta dem mot Dogecoins.
  5. Köp Dogecoin (DOGE) från Binance-börsen eller använd den enkla swap-funktionen.

Om det behövs kan du läsa igenom vår omfattande användarguidek för Binance. Binance kan också användas med mobilversionen, som har liknande funktioner.

Du kan också köpa Dogecoin från andra börser. Stegen är liknande som beskrivits ovan. Dogecoin kan också hittas från alla populära globala börser, såsom Coinbase og Kraken.

Du kan ladda ner den officiella Dogecoin-plånboken från dogecoin.com eller använda plånböcker som Trust Wallet och Exodus, som också stöder Dogecoin.

Den officiella hemsidan är dogecoin.com. Det officiella Twitter-kontot är @dogecoin. Reddit-communityt finns på /r/dogecoin.

Image credit: knowyourmeme.com, a screenshot from dogecoin.com

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *