Kryptoguider
16
maj
dogecoin guide

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin (DOGE) är den mest kända meme-coin och en av de äldsta kryptovalutorna på marknaden. Namnet Dogecoin har sitt ursprung i den berömda doge-memen, som blev populär 2013. Dogecoin nådde mainstream-media för första gången i januari 2018 när dess marknadsvärde översteg två miljarder dollar. Elon Musk är världens mest kända fan av Dogecoin.

Från en teknisk synpunkt är Dogecoin baserad på Litecoin. Det finns ett stort community runt Dogecoin, som har vuxit stadigt under åren. Dogecoin är den obestridda kungen av meme-coins, och Elon Musks inflytande förväntas fortsätta vara starkt i framtiden.

Vad är Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin (DOGE) är den mest kända meme-coin och en av de äldsta kryptovalutorna på marknaden. Dogecoin skapades år 2013 och är den första meme-coin på kryptomarknaden. En meme-coin är en kryptovaluta vars värde baseras på hypen som skapas genom internetmemes och sociala medier.

Populariteten för Dogecoin nådde nya höjder efter 2020 på grund av Elon Musk. Musk har öppet förklarat sig vara en fan av Dogecoin. Hans tweets har orsakat betydande prisökningar genom åren. Efter Elon Musks hype har Dogecoin blivit en av de tio största kryptovalutorna sett till marknadsvärde.

Tekniskt sett är Dogecoin en kryptovaluta i ordets sanna bemärkelse. Den skapades enbart som en peer-to-peer-betalningsmetod, och det låga enhetspriset gör den lämplig för mikrotransaktioner.

Här är grundläggande information om Dogecoin:

Egenskap Info
Kategori Valuta
Ticker på börserna DOGE
Cirkulerande tillgång 143 miljarder DOGE
Max. tillgång Obegränsat
Högsta någonsin (datum) $0,7376 (8 mai 2021)
Lägsta någonsin (datum) $0,00008547 (7 mai 2015)

Du kan hitta det aktuella priset på Dogecoin på denna sida: Dogecoin kurs.

Det är bra att överväga inflationen, som ökar antalet DOGE-mynt varje år. Dock är Dogecoin en disinflationär valuta, vilket innebär att den årliga inflationen minskar stadigt. Inflationen kommer att vara runt 3,5 % år 2024 och 2,9 % år 2030.

Den här artikeln är en nybörjarguide till Dogecoin. Vi kommer att gå igenom Dogecoins historia, dess teknologi och dess potential som investering.

Dogecoins historia

Namnet Dogecoin har sitt ursprung i den berömda doge-memen, som blev populär 2013. Memen har en Shiba Inuhund i den med några tankar skrivna på bruten engelska med teckensnittet Comic Sans. Doge är ett slangord för hund. Här är en bild från den officiella Dogecoin-webbplatsen som inkluderar den älskade Doge-memen.

dogecoin.com

Dogecoin grundas av Jackson Palmer. Han hade en idé om en ny kryptovaluta i november 2013. Palmer gjorde följande tweet den 28 november: ”Investera i Dogecoin, ganska säker på att det är nästa stora grej.”

Enligt Palmer hade han Coinmarketcap.com-webbplatsen på ett webbläsarfönster och doge meme på den andra. Namnet Dogecoin är en kombination av orden coin + doge. Skämtet blev verkligt när Palmer registrerade domännamnet dogecoin.com.

Ungefär samtidigt hittade en programmerare vid namn Billy Markus Dogecoin och kontaktade Palmer. Markus började skapa den faktiska kryptovalutan genom att forka Luckycoin.

Tidigare nämnda Luckycoin är baserad på Litecoin, som är baserad på Bitcoin. Därför är Dogecoin tekniskt mycket nära Bitcoin. Blockkedjan Dogecoin började köras den 6:e december 2013. Det var då genesisblocket mineades.

DOGE har en speciell funktion som skiljer sig från nästan alla andra kryptovalutor. Den lanserades rättvist. Det finns inte många kryptovalutor med en rättvis lansering förutom Dogecoin och Bitcoin. Det betyder att det inte fanns någon ICO, inga grundarallokeringar etc. Vem som helst kunde gå med och börja minea DOGE från början.

År 2015 skedde en betydande händelse i Dogecoins historia. Det var då grundaren Jackson Palmer sa upp sig. Det har inte skett några större tekniska uppdateringar i Dogecoin efter 2015 förutom buggar och kompatibilitetsfixar.

Dogecoins uppgång till en av de tio största kryptovalutorna

Dogecoin nådde mainstream-media för första gången i januari 2018 när dess marknadsvärde översteg två miljarder dollar. Vid den tiden låg priset på en DOGE runt 0,018 dollar. Dock upplevde Dogecoin, liksom resten av marknaden, en snabb nedgång och förblev utanför rubrikerna fram till våren 2021. Då började saker att förändras.

Under våren 2021 bevittnade Dogecoin en häpnadsväckande rally och steg från cirka 0,01 dollar till så högt som 0,74 dollar. Skämten som cirkulerade på sociala medier om att Dogecoin skulle nå en dollar blev nästan verklighet! Vid sin höjdpunkt nådde Dogecoin till och med topp 5-positioner i kryptovalutans rankning. Dess marknadsvärde nådde nästan 100 miljarder dollar (maj 2021).

Den absurda prisökningen drevs av den allmänna altcoin-boomen på kryptomarknaden. Under våren 2021 fanns det även en tydlig trend av meme-kryptovalutor, som hade sitt ursprung i meme-aktiehandeln som initierades av WallStreetBets-communityn.

Dogecoin fick hundratals nya konkurrenter under 2021. Den mest populära hundmynten, Shiba Inu, överträffade tillfälligt Dogecoin i marknadsvärde. Numera finns det tusentals meme-mynt, och varje blockchain har sina egna memes. Dogecoin har fortfarande bibehållit en klar förstaplats inom denna sektor.

Dogecoin förblev en topp 10-valuta även under det hårda björnmarknaden 2022. Detta hände trots att Elon Musks intresse för myntet verkade minska. Dogecoin-fans ger inte upp sina innehav lätt, även om många förutspådde att Dogecoin skulle falla från toppositionerna.

Dogecoin och Elon Musk

Elon Musk är världens mest kända fan av Dogecoin. Musks tweets och kommentarer har bidragit till att öka Dogecoins pris många gånger. Tweeten nedan är från december 2020 och är ett typiskt exempel på Elon Musks trollande på Twitter, vilket han har gjort vid flera tillfällen i relation till Dogecoin.

 

Musk hade till och med texten VD för Dogecoin i sin Twitter-bio ett tag. Detta beskriver väl vad Dogecoin är. Det handlar om memes och att ha kul. Du ska inte ta det på för stort allvar.

Det fanns många spekulationer under 2021 om huruvida Musk har någon DOGE själv. Han erkände i B Word-konferensen i juli att han äger Bitcoin, Ethereum och Dogecoin. Men hans DOGE-position är liten, och Musk är verkligen inte en Dogecoin-val.

Elon Musk har också agerat bakom kulisserna. Ross Nicholls avslöjade det för  Decrypt 2021 att Musk hade kontaktat Dogecoins utvecklingsteam så tidigt som 2019. Han hade också erbjudit dem finansiering, men teamet hade artigt tackat nej.

Dogecoins utveckling koordineras av en ideell stiftelse i USA. The Dogecoin Foundation grundades ursprungligen 2014. Den återupplivades i augusti 2021. Styrelsen består av långsiktiga Dogecoin-utvecklare. Rådgivarna inkluderar Ethereum-grundaren Vitalik Buterin, som är ett känt Dogecoin-fan.

Elon Musk har ingen officiell roll i stiftelsen. En av rådgivarna är dock Jard Birchall, som representerar Elon Musk och även är juridisk och finansiell rådgivare.

Läs mer om Elon Musk, hans Twitter-avtal och dess inverkan på Dogecoin från den här artikel.

Anslutningen Dogecoin-Litecoin

Från en teknisk synpunkt är Dogecoin baserad på Litecoin. Som en följd är Dogecoin också en minebar kryptovaluta, vilket innebär att dess konsensusalgoritm är Proof of Work, precis som Litecoin och Bitcoin. Underhållet av Dogecoin-blockkedjan utförs av datorer som ägnar sig åt mining.

Skillnaden från Bitcoin ligger i den använda miningalgoritmen. Dogecoins miningalgoritmen är scrypt, vilket också är miningalgoritmen för Litecoin. Litecoin implementerade scrypt tidigare för att förhindra mining med specialiserade ASIC-enheter, vilka har tagit över Bitcoin-mining. Dock har denna fördel minskat eftersom det nu finns ASIC-maskiner tillgängliga för scrypt-gruvdrift också.

Det finns också en speciell funktion i Dogecoin-mining. De slås samman med Litecoin med hjälp av Auxiliriaty Proof of Work-tekniken (AuxPow).

Since many coins use the Scrypt algorithm for their Proof of Work, the basic algorithm for these coins is the same and solutions can be shared. Because of this, miners will be able to submit their solutions to dogecoin even if they aren’t mining dogecoin specifically. To do this though, the coin they were actually mining must have a higher difficulty (guaranteeing that you can’t spend less time than required on a solution).

Right now, the only Scrypt-based coin with a higher difficulty than Dogecoin is Litecoin. Thus, Litecoin miners will be able to choose to also submit their solution to (potentially) receive dogecoin. (Reddit)

AuxPow implementerades 2014. Det var Litecoin-grundaren Charlie Lee, som kontaktade Dogecoin-utvecklaren och presenterade denna idé. Sammanslagen mining med Litecoin skulle förbättra säkerheten för Dogecoin-blockkedjan, som var sårbar för 51%-attacker.

Nedan är en bild av en ASIC-enhet som lämpar sig för Litecoin- och Dogecoin-mining.

dogecoin litecoin asic

Dogecoin är snabbt och billigt att använda. Ett nytt block skapas varje minut och transaktionsavgifterna är extremt låga. DOGE lämpar sig väl för att göra mikrotransaktioner, som att ge dricks online.

Med varje block skapas 10 000 nya DOGE-coin. Detta ger upp till över fem miljarder nya coin per år. Det finns för närvarande cirka 128 miljarder coins i omlopp, vilket innebär att den årliga inflationen är cirka fyra procent.

Dogecoin har inte sett några större tekniska förändringar sedan 2015. Detta är dock inte så förvånande. Kryptovalutor i valutakategorin tenderar inte att förändras så mycket.

Dogecoin handlar om att ha kul

Det finns ett stort community runt Dogecoin, som har vuxit stadigt under åren. Dess Reddit-sida har för närvarande nästan 2,4 miljoner följare och på Twitter har den 3,8 miljoner följare! Dogecoin har blivit ett roligt och lättsamt alternativ till den seriösa världen av Bitcoin-investeringar och oron för prisfluktuationer.

Även om DOGE är en meme-coin och handlar om att ha kul, så är det också en valuta värd en miljard dollar. Communityt kan också bli seriöst om det behövs. De har haft fantastiska insamlingsinsatser tidigare.

Dogecoiners hjälpte det Jamaikanska boblaget att ta sig till vinter-OS 2014, de samlade in 40 miljoner dollar för att bygga brunnar i Kenya och sponsrade även en NASCAR-förare.

Dogecoin har även använts på Reddit som dricksvaluta. Sammantaget är DOGE en coin som inte ska tas på alltför stort allvar. Det lättar verkligen upp stämningen på sociala medier!

Med allt detta sagt måste man komma ihåg att det görs utveckling och seriösa ansträngningar varje dag för att säkerställa Dogecoins existens. Det är ganska imponerande hur Dogecoin har kunnat förbli relevant och populär utan en miljarddollars krigskassa eller ett stort marknadsföringsteam.

Översikt över Dogecoin

Dogecoin är den obestridda kungen av meme-coins, och Elon Musks inflytande förväntas fortsätta vara starkt i framtiden. Men landskapet har förändrats betydligt för DOGE. Uppkomsten av decentraliserade börser (DEX) har gjort det enkelt att lansera nya meme-coins med minimal ansträngning. Detta har lett till framkomsten av hundratals konkurrerande hund-tematiserade kryptovalutor och andra meme-coins.

Dogecoins konkurrenter har också nått betydande marknadspositioner. Den största bland dem, Shiba Inu, överträffade Dogecoin när det gäller marknadsvärde och nådde till och med topp 10 på hösten 2021.

Dogecoin erbjuder spekulanter möjligheten till snabba vinster. Dess historiska prisökningar har varit otroligt snabba och kraftfulla, och har till och med nått hundratals procent på en enda dag. Men priset kan också snabbt återgå till sina tidigare nivåer. Om man avser att spekulera i DOGE:s pris:

  • Mynt bör köpas före boom- och raketfasen när priset är lågt.
  • Man måste vara villig att släppa mynten och ta ut vinsten före prisfallet.

Dock gör många privata investerare tvärtom. De ansluter sig till hypen först efter att priset redan har ökat avsevärt och skapat rubriker i mainstream-media. Vid den tidpunkten tar valarna (stora investerare) faktiskt ut sina vinster på bekostnad av giriga privata investerare. En investerare bör upptäcka en meme-kryptovaluta innan massorna, men det är inte en enkel uppgift. Det finns hundratals olika alternativ, varav över 99 procent aldrig kommer att nå stora höjder.

Dogecoin har lyckats behålla sin position förvånansvärt högt. Trots detta rekommenderas det inte att hålla DOGE på lång sikt. Det är en högst spekulativ kryptovaluta med endast ett litet antal vinnare och ett stort antal förlorare. Vi rekommenderar starkt försiktighet med sådana kryptovalutor.

Om du är intresserad av att investera i Dogecoin har vi publicerat en guide om hur man köper Dogecoin. Guiden ger detaljerad information om hur man köper Dogecoin och täcker också säker förvaring av DOGE-mynt.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!