Analyser
16
feb
elon musk twitter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Elon Musk och Dogecoin

Elon Musk är numera en person som nästan alla känner till. Han verkar ha ett finger med i spelet på många olika områden, både på jorden och i rymden. Musks företag saknar i alla fall inte grandiositet – de företag som ägs av honom har hjälpt Ukraina i kriget mot Ryssland med Starlink och SpaceX har skickat Tesla i omloppsbana runt jorden.

Om du har följt Musks verksamhet de senaste åren har du kanske märkt att hans ambitioner är gränslösa. I sin senaste satsning köpte Musk meddelandetjänsten Twitter i slutet av 2022 för 44 miljarder dollar, vilket åtföljdes av olika stämningar och en omfattande mediestorm. Prislappen på 44 miljarder dollar skrämde inte Musk särskilt mycket, eftersom mannens totala förmögenhet enligt Forbes var cirka 145 miljarder dollar i början av 2023.

Trots sin rikedom ses Musk av många som en ödmjuk filantrop. Musk är också ett känt fan av kryptovalutan Dogecoin. I den här artikeln ska vi utforska hans kommentarer och planer angående Dogecoin och andra kryptovalutor.

Elon Musk och Dogecoin-crazen

Musk är känd för sina kryptiska tweets om Dogecoin. Dessa tweets har historiskt sett orsakat omfattande spekulationer, vilket ofta lett till en kraftig ökning av priset på Dogecoin.

I december 2020 twittrade Musk kort och koncist: ”One word: Doge”. En enda tweet verkade ha en enorm inverkan på Dogecoin-investerarnas köplust, och valutans handelsvolym exploderade från cirka 2 000 dollar per minut till nästan 200 000 dollar per minut!

Det är förståeligt att den ökade köparbasen också ledde till en betydande ökning av DOGE-priset. Tack vare Musks tweet var den 20 december 2020 en ganska lönsam dag för Dogecoin-investerare. Priset på coinet steg från 0,0039 dollar till cirka 0,0046 dollar.

Rörelsen kanske inte låter så konstig, men en prisutveckling på nästan 14 % på en dag, orsakad av en tweet, är en prestation som är värd att lyfta på hatten för.

Grafen nedan visar priset på Dogecoin mellan 2020 och 2023.

dogecoin

Musks Dogecoin-pratande tog inte slut där och han publicerade flera fler Dogecoin-relaterade tweets under de kommande åren. I takt med att han fortsatte att twittra mer om Dogecoin började marknaden spekulera om Musks verkliga avsikter med projektet.

En av de största gnistorna som startade en våg av spekulationer var säkerligen Musks Twitterpodd från maj 2021, där han antydde möjligheten att köpa Tesla med Dogecoin.

Som väntat fick tweeten en överväldigande positiv respons från kryptoinvesterare och Tesla-kunder, med nästan 80 % av respondenterna som röstade för införandet av valutan.

Musk är också känd för att vara en man som håller sitt ord och Tesla började acceptera Dogecoin som betalningsmedel, om än bara för fanprodukter. I samma meddelande stod det också att Musks rymdlogistikföretag SpaceX skulle börja acceptera Dogecoin som betalningsmedel inom en snar framtid.

Dogecoins framgång under de senaste åren kan åtminstone delvis tillskrivas Elon Musks tweets. Hans kommentarer har åtminstone orsakat stora rörelser, även om Dogecoinpriset inte har kunnat etablera nya höjder under längre perioder. Dogecoin må ha börjat som en meme, men Elon Musk har gett projektet trovärdighet.

Kritiker anser att det finns betydligt bättre blockkedjor än Dogecoin tillgängliga. Detta stör knappast Musk. Det säger något om mannens engagemang för Dogecoin att Musk även adopterade en Shiba Inu-hund som sitt husdjur 2021. Shiba Inu är symbolen för Doge meme och Dogecoin.

Elon Musk och andra kryptovalutor

Även om Elon Musk anses vara Dogecoins största förespråkare är Musks kryptoäventyr inte alls begränsat till Dogecoin. Elon Musk har också twittrat flitigt om Bitcoin.  Även om du fortfarande kan köpa Tesla-fanprodukter med Dogecoins har Bitcoin också spelat en viktig roll i företagets historia.

Teslas faktiska huvudprodukter, det vill säga dess elbilar, kunde kortvarigt köpas med Bitcoin år 2021. Att acceptera bitcoins som betalningsmedel var dock ett kortvarigt beslut för Tesla. Företaget fick en lavin av kritik på grund av energiförbrukningen i Bitcoin mining-nätverket.

Tesla har fortfarande över 10 000 bitcoins i sin balansräkning som är värda över 200 miljoner dollar.

Som vi kan se i tweeten nedan är Musk ett proffs på att underblåsa spekulationer. Den sista delen av presentationen handlar om Twitters planer för betalningar, och diabilden lämnas helt tom när det gäller innehållet. Avsiktligt eller inte, kryptoinvesterare förstod mandatet, så att säga, och redigerade skärmdumpar av Musks ursprungliga tweet började cirkulera på Twitter.

Shiba Inu-hunden som syns i tweetsen och som symboliskt representerar Dogecoin var precis vad Dogecoin-fans hade hoppats på i Twitters ursprungliga plan. Med kännedom om Musks historia kunde det lika gärna ha varit en skärmdump av den ursprungliga presentationen.

Även om tweeten är ett skämt som bygger upp en bra buzz kring Dogecoin skulle det inte vara förvånande att se Musk acceptera Dogecoin som betalningsmedel även för Twitter. Det verkar till och med vara ett ganska logiskt beslut för Musk att fatta innan han så småningom avgår som VD för Twitter.

Elon Musks Twitter-deal

Elon Musk har också satt bollen i rullning på andra håll under sin korta tid som ägare av Twitter. Det handlar inte om en liten ytlig reparation, utan om en renovering av hela företagets strukturer från källare till vind.

Listan över förändringar är alldeles för lång för att gå igenom i sin helhet i den här artikeln. Ur tjänstens användares synvinkel är den största förändringen förmodligen hur Twitters verifierade konton – ”Blue Tickers” – fungerar och hur de beviljas användarna. Detta skedde nästan omedelbart efter att Musk utsågs till vd.

Den tidigare modellen för att tilldela en Blue ticker krävde att användaren hade en stor följarskara och godkännande från Twitter. I dag kan Blue ticker köpas på Musks Twitter, och praktiskt taget alla som har tillräckligt med pengar på sitt konto för att betala för månadstjänsten kan få den.

Förändringen skedde dock inte helt utan problem, och snart började användare skapa ”verifierade” konton med fickpengar. Musk insåg snabbt problemet, och användningsvillkoren för Blue tick ändrades. Tidigare kunde vem som helst köpa en Blue tick för vilket konto som helst med vilket namn som helst. I dag innebär köpet av en Blue tick en liknande bekräftelseprocess som tidigare, och t.ex. konton som imiterar offentliga personer kommer snabbt att tas bort från tjänsten.

Konsekvenserna för investerarna

Elon Musk har förändrat Dogecoin. Även om han inte är aktivt involverad i Dogecoins utveckling är coinet inte längre det lilla meme-projekt som det var för fem år sedan. Musk har gett Dogecoin så mycket mer trovärdighet och har skaffat miljontals nya fans för DOGE.

Det var ganska anmärkningsvärt att Dogecoin behöll sin topp 10-placering under hela björnmarknaden 2022. Det visar hur många hängivna innehavare coinet har. Twitter-affären har också gett nya möjligheter att spekulera med Dogecoin. Om Musk gör Dogecoin till ett officiellt betalningsmedel för Twitter kan priset explodera till nya höjder.

Det är mycket viktigt att komma ihåg att det enda sättet att göra stora vinster med meme-coins är att köpa dem innan alla andra vill köpa dem. De som köpte Dogecoin under 2018-2019 års björnmarknad fick 1000x vinster senare. Det kanske inte är en dålig idé att ta en chansning på Dogecoin medan björnmarknaden pågår och ingenting händer. Detta kan belöna investerare rejält senare.

En sak bör du dock komma ihåg. Dogecoins marknadsvärde är nu över 10 miljarder dollar. Även om den skulle vara 50 % lägre var DOGE fortfarande en av de stora kryptorna. Det är inte samma sak för ett coin på en miljard dollar att göra en 10x rörelse jämfört med ett coin på tio miljarder dollar. Det krävs så mycket investerarpengar för att DOGE ens ska fördubblas i pris nu jämfört med i början.

Därför är det inte realistiskt att ha 100x- eller 1000x-förväntningar på Dogecoin när det är en av de 15 största kryptovalutorna. Om du letar efter nästa 100-bagger i krypto är det bättre att gå minst 100 platser lägre i rankingen.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!