Analyser
18
jun
el salvador

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

En reserapport från El Salvador

Vår reporter Tuomas Laine reste till El Salvador i två veckor. Hans rapport kommer att berätta hur Bitcoin används i El Salvador, vad tycker lokalbefolkningen om reformen och är det värt att resa till världens första Bitcoin-land?

El Salvador är ett land plågat av våld och fattigdom

El Salvador är ett litet land i Centralamerika. Den har lidit av våld och fattigdom under hela sin historia. Inbördeskriget, som varade från 1979 till 1992, har lämnat djupa spår på nationen. Landets utveckling har avstannat på alla områden.

Det uppskattas att fyra av tio salvadoraner lever på en daglig budget på drygt en dollar. Många unga lämnar landet och söker efter en bättre levnadsstandard någon annanstans.

En av pelarna i El Salvadors ekonomi är remitteringsmarknaden. Dessa remitteringar är mer än 20 % av landets BNP.

Trots sin mörka historia har El Salvador utvecklats i rätt riktning de senaste åren. Nayib Bukele, som har varit president sedan 2019, har drivit på för ett antal reformer för att förbättra ekonomin och bekämpa våldet.

Bilden nedan: president Bukele intervjuades i Peter McCormacks Follow The Money-dokumentären.

nayib bukele

Det finns en känsla av optimism i kommentarerna från många i lokalbefolkningen. Jorge, en advokat som kör taxi som bisyssla, ser äntligen ljuset i slutet av tunneln.

– President Bukele har rensat gatorna på många brottslingar. Brott är nu straffbara enligt lag i El Salvador.

Tjänstesektorn är ekonomiskt viktig för El Salvador, men hittills har det varit få turister. Gängvåldet har gett El Salvador ett mörkt rykte. Landets huvudstad, San Salvador, har varit i toppen av världens mordstatistik.

Men tack vare reformerna växer turismen och flygförbindelserna förbättras. Från Europa är den enklaste vägen till San Salvador via New York eller Miami. Anslutningar till de omgivande latinamerikanska länderna är också utmärkta.

Bitcoin är lagligt betalningsmedel i El Salvador

Fram till 2021 var El Salvadors officiella valuta den amerikanska dollarn. I juni 2021, godkände El Salvadors kongress ett lagförslag att anta Bitcoin som landets andra officiella valuta. Lagen trädde i kraft i september 2021.

En av anledningarna till Bitcoin-reformen är remitteringsmarknaden. En stor del av salvadoranerna har inget bankkonto, vilket är anledningen till att tjänster som Western Union används för överföringar. Dessa mellanhänder tar ut upp till tiotals procent i avgifter för penningöverföringar.

Bitcoins Lightning Network möjliggör Bitcoin-överföringar i realtid och till nästan noll kostnad. Se exempel i videon nedan.

Antonio, som driver ett pensionat i byn El Zonte, säger att Bitcoin har gjort livet mycket lättare för lokalbefolkningen.

– Bitcoin digitaliserar ekonomin för många salvadoraner och gör betalningar enklare. Stora köp orsakade problem tidigare då betalkort inte accepteras överallt. Det är svårt att få stora summor kontanter från en bank, och det finns alltid risker med att hålla dem.

I samma andetag påpekar Antonio att Bitcoin mest kommer att hjälpa den yngre befolkningen. Äldre personer kanske inte har tillgång till smartphones eller internet. De kanske inte har den nödvändiga kompetensen heller. Hittills betjänar Bitcoin bara en del av befolkningen.

Bitcoinöverföringar görs med en mängd olika plånböcker. De mest populära apparna är Chivo, Strike, Bitcoin Beach och Wallet of Satoshi. Taxichauffören Jorge visar sju olika plånböcker på sin telefon.

El Zonte är utgångspunkten för Bitcoin-revolutionen

Bitcoin-revolutionen startade i kustbyn El Zonte. El Zonte ligger cirka en timmes bilresa från San Salvador och är särskilt attraktivt för surfare. På de få nedgångna gatorna i den livliga byn annonseras utrustningsuthyrning, kurser och tävlingar.

El Zonte är också känd som Bitcoin Beach. Gästhus, kiosker och fruktstånd annonserar tydligt att de accepterar kryptovalutabetalningar.

För att lära dig mer om bakgrunden till Bitcoin-revolutionen, kolla in videon nedan.

Krögaren Tico har följt El Zontes Bitcoin-utveckling med glädje. Tico säger att Bitcoin lockar kryptovalutaentusiaster från hela världen. Många turister har gott om bitcoins att använda. Ur en leende krögares synvinkel är trenden klart positiv.

– El Zonte brukade bara vara en kustby bland andra. Nu är Bitcoin Beach känt över hela världen. Många turister vill se och uppleva startpunkten för Bitcoin-revolutionen.

Byn har dragit nytta av Bitcoin-inkomstströmmen. Boendet är dyrt jämfört med den allmänna prisnivån i landet och restaurangmaten ligger nära nordiska priser. Det finns tjänster som turister längtar efter, från massage till besök på närliggande kaffeplantager.

Bitcoin-kepsar och skjortor kan ses på de soliga stränderna i El Zonte. Tico säger att det finns många bitcoiners som bor i och runt byn. De har också köpt den omgivande marken. Tico är inte orolig för att tomterna hamnar i främmande händer. Ett fattigt land som El Salvador välkomnar alla utländska investeringar.

Bitcoin-betalningar är enkelt i El Zonte. Vid betalning lägger säljaren ett belopp i sin egen Lightning-plånbok. Köparen använder sin plånbok för att läsa QR-koden och accepterar betalningen. Medlen överförs utan dröjsmål. Processen är lika snabb som den skulle vara med betalkort.

En vecka i El Zonte är bara perfekt. Men du kan vänja dig vid den avslappnade livsstilen längre. De hängande hängmattorna och färsk mango redo att vara

ätit direkt från trädet. Inte konstigt att så många kryptorika kommer för att njuta av livet i El Zonte.

Bitcoin är mindre synligt i San Salvador

Huvudstaden San Salvador är hjärtat av El Salvadors ekonomi. San Salvador och dess omgivningar är hem för cirka 1,5 miljoner människor. Det exakta antalet är svårt att uppskatta, eftersom en stor del av befolkningen lever utanför systemet.

San Salvadors rykte är kantat av våldsamma gäng. Mara Salvatrucha och Barrio 18 har hållit ett hårt grepp om huvudstaden. Kriminella gäng slåss våldsamt i arbetarkvarteren. Det är brukligt att köpmän i centrum betalar skyddspengar till gängen.

Bilden nedan är från Peter McCormacks Follow The Money-dokumentären.

san salvador

Bitcoin är mycket mindre framträdande här än i El Zonte. Bitcoin-klistermärken kan bara ses i fönstren på ett fåtal kaféer. Även om Bitcoin används ofta som betalningsmetod i San Salvador. Crowne Plaza-hotellet som valts av reportern är ett undantag, med endast dollar som accepteras i receptionen.

Det finns en sak som gör Bitcoin synligt på gatorna i San Salvador. Det finns Chivo-kiosker på nästan varje hörn. Chivo är El Salvadors nationella Bitcoin-plånbok. Dessa filialer erbjuder vägledning om hur man använder plånboken och Bitcoin-uttagsautomater finns i skydden av dessa filialer.

Med införandet av Bitcoin-lagen erbjöds Salvadorianer en belöning på $30 för att registrera den nationella Chivo-plånboken. Enligt lokalbefolkningen har Chivo inte blivit så populär som staten hade hoppats. Alternativa Bitcoin-plånböcker, som Bitcoin Beach, används mer.

Enligt en reporter från The Block, som bodde på samma hotell, har Chivo-plånboken vunnit popularitet på ett oväntat sätt. Många salvadoraner använder Chivo för att lagra dollar istället för bankkonton. Regeringen har lyckats digitalisera medborgarnas ekonomi, men på ett annat sätt än det ursprungligen var planerat.

Lokalbefolkningen har olika åsikter om Bitcoin-revolutionen

Generellt sett är atmosfären mot Bitcoin positiv. Många salvadoraner tror att reformen är ett steg i rätt riktning. El Salvadors ekonomi har hittills huvudsakligen drivits på kontanter.

Restaurangägaren Tico säger att Bitcoin är bra för affärer, men han påpekar också en stor fråga. Många salvadoraner förstår inte hur Bitcoin verkligen fungerar.

– Människor köper Bitcoin för hundra dollar och hoppas kunna hitta 150 dollar i plånboken nästa dag.

Problemet är vanligt i kryptovärlden. Många nybörjare är ute efter astronomiska vinster. När en förlust uppstår döms kryptovalutan som en bluff.

– När man förlorar pengar går man snabbt tillbaka till kontanter och skyller på staten. På en tjurmarknad sågs Bitcoin som en bra sak av salvadoranerna. Sedan priset har gått åt andra hållet har många ändrat uppfattning.

Jorge, en taxichaufför som utger sig för att vara ett Bukele-fan, förklarar att alla förändringar som president Bukele kommer med är välkomna. Han kan inte säga om han skulle vara lika entusiastisk över Bitcoin-lagen om den hade trätt i kraft under en annan president.

Antonio äger ett vandrarhem i San Salvador. Han tror att Bitcoin-lagen bara är en förändring bland andra. Antonio tycker att Bitcoin inte bör ges för mycket uppmärksamhet av regeringen. Säkerhet och att stoppa våld är högsta prioritet. Antonio är knappast ensam om sin syn.

Är det värt att resa till El Salvador?

El Salvador är en okänd destination för de flesta. Dess våldsamma historia har hållit de flesta turister borta, även om El Salvadors natur kan jämföras med vilket paradis som helst.

När du planerar en resa till El Salvador bör du vara särskilt uppmärksam på säkerheten. Den bästa lösningen är att försöka hitta en lokal kontakt för att ordna till exempel åkturer.

I byn El Zonte kan turister roa sig på ett ganska bekymmerslöst sätt. Brottsligheten är låg och lokalbefolkningen värnar hårt om säkerheten i sitt område.

el zonte

Situationen är annorlunda i huvudstaden. Det är lätt att väcka uppmärksamhet i San Salvador, vilket är både positivt och negativt. På parker och torg lockade reportern förbipasserande som en magnet. De två veckors vistelse innehöll också några obekväma situationer.

Det mest minnesvärda med El Salvador är den glada och hjälpsamma lokalbefolkningen. El Salvador lever i en tid av förändring. Det är helt klart entusiasm i luften. Årtionden av krig och våld närmar sig sitt slut. De senaste drastiska reformerna har äntligen satt El Salvador på kartan och väckt internationell uppmärksamhet.

El Salvador är ett resmål för en erfaren resenär. Spanskakunskaper är viktiga, eftersom engelska endast talas ibland. El Salvador är ett resmål värt att utforska för en modig och nyfiken resenär!

Photo by Mauricio Cuéllar on Unsplash, Screenshot of Follow The MoneyFlickr / Rene Mayorga

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!