Kryptoguider
15
aug
ethereum

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Ethereum 2.0 (The Merge) förklarad

Ethereum är den ledande smarta kontraktsplattformen. Projektet närmar sig den viktigaste uppdateringen i dess historia, kallad The Merge. Det innebär att man överger det nuvarande konsensusprotokollet Proof of Work och går över till Proof of Stake-konsensus. Slutresultatet kallas också vanligtvis för Ethereum 2.0. Den här artikeln går igenom historien, tekniken och inverkan av Ethereum 2.0-uppdateringar på framtiden för Ethereum.

Notera: Vi använder termen Ethereum 2.0 i den här artikeln, även om man önskar bli av med termen i den officiella dokumentationen. Ethereum 2.0 har använts i flera år och är också en bra beskrivning av det nya Ethereum-systemet. I den här artikeln hänvisar Ethereum 2.0 till Ethereum med konsensus om Proof of Stake, medan 1.0-versionen är det nuvarande Proof of Work-systemet.

Bakgrunden för Ethereum 2.0

Låt oss börja med bakgrunden till Ethereum 2.0. Varför behöver vi en ny version överhuvudtaget?

Ethereum härstammar från en vitbok som beskrivs av Vitalik Buterin i slutet av 2013. Projektet lanserades 2014 av Buterin, Charles Hoskinson (grundare av Cardano), Gavin Wood (grundare av Polkadot) och ett halvdussin andra nyckelpersoner. Under åren har Vitalik Buterin blivit Ethereums offentliga ansikte utåt.

Om du inte är bekant med Ethereum, kolla in vår nybörjarguide. Den här artikeln går inte in på grunderna.

Ethereum-blockkedjan lanserades den 30 juli 2015. Detta initierade en lång rad uppdateringar och hard forks som har varit steg mot Ethereum 2.0. De mest berömda hard forks är Homestead (3/2016), Byzantium (10/2017), Constantinopol (2/2019) och Istanbul (12/2019). Vi kommer att titta på 2020-2021 i detalj senare i den här artikeln.

ethereum hard forks

Visionen för Ethereum 2.0 har funnits sedan projektets tidiga dagar. Konsensus Proof of Stake diskuterades redan innan lanseringen av Ethereum-blockkedjan. Åsiktsskillnader om färdplanen ledde till att bland andra Charles Hoskinson och Gavin Wood avgick.

Ethereum 2.0 har blivit ett hett ämne de senaste åren. Ett par dussin solida smarta kontraktsplattformar har kommit in på marknaden, med mycket högre transaktionskapacitet. Ethereum är nu den enda större Proof of Work-plattformen. Denna teknik har begränsat dess tillväxt och multiplicerat transaktionsavgifterna, vilket drivit små investerare till konkurrerande plattformar.

Övergången till en konsensus med Proof of Stake kommer att tillåta skalning upp till 100 gånger kapaciteten i dagens system. Dessutom kommer Ethereum också att skalas med Layer 2-lösningar (Arbitrum, Optimism) och sidokedjor (Polygon). Framtiden för Ethereum beror på en framgångsrik implementering av version 2.0. Systemet behöver skalas så snabbt som möjligt annars kommer det att finnas ett överflöde av utvecklare till konkurrerande plattformar.

Ethereums marknadsandel inom DeFi-sektorn  är för närvarande runt 54%. I januari 2021 var siffran så hög som 94 %. Den var fortfarande över 70 % i augusti 2021. Detta är en tydlig indikation på den ökade konkurrensen inom sektorn för smarta kontraktsplattformar.

Låt oss titta på milstolparna för Ethereum 2.0 och händelserna 2021 som kommer att sätta scenen för framtida uppdateringar.

Beacon Chain och staking

Det första konkreta steget mot Ethereum 2.0 togs i november 2020. Detta var lanseringen av Ethereum 2.0 insättningskontraktet, ett smart kontrakt som krävde investerare att stake runt 525 000 ETH-tokens senast den 24 november 2020. Om inte tillräckligt många personer hade anslutit sig, lanseringen på 2,0 skulle ha försenats.

Det erforderliga numret fylldes på den sista dagen. Som ett resultat lanserades Ethereum 2.0-blockkedjan som planerat den 1 december 2020. Vitalik Buterin twittrade om Genesis-blockkedjan enligt följande.

Blockkedjan heter Beacon Chain. Det är en blockkedja som använder Proof of Stake-konsensus, som har körts tillsammans med den nuvarande Proof of Work-blockkedjan. Inga applikationer eller andra funktioner finns i Beacon Chain förutom staking.

Beacon Chain underhålls av validerare istället för miners. Vem som helst kan bli validator genom att låsa in 32 ETH i insättningskontraktet, vilket motsvarar cirka 106 000 $ till dagens pris. Vid lanseringen av Beacon Chain handlades Ethereum för $590. Vid den tiden kunde du ha blivit en validator för mindre än 19 000 USD.

Trots sina begränsningar har Beacon Chain staking varit enormt populärt. Varje ETH som är staked i Beacon Chain är låst (kan inte dras tillbaka) tills Ethereum 2.0-versionen är färdig. Detta har inte varit ett problem för investerare.

eth launchpad

Mer än 11 miljoner ETH är låsta i Beacon Chain med ett totalt värde på 37,4 miljarder dollar. Det finns mer än 334.000 validerare. Den årliga räntan för stakers är för närvarande 4,6%. Du kan ta del av den senaste statistiken och ta reda på mer om staking på Ethereums Launchpad.

Beacon Chain har fungerat utan några problem. Dess popularitet har också ökat stadigt. Detta har gett investerare förtroende för att framtida Ethereum 2.0-steg kommer att slutföras framgångsrikt.

London hard forks och EIP-1559-uppdateringen

När Beacon Chain lanserades gick diskussionen vidare till nästa uppdatering: EIP-1559. Detta var ett riktigt hett ämne under hela året 2021.

EIP-1559-processen började 2019. Mannen bakom förslaget var ingen mindre än Vitalik Buterin. EIP-1559 aktiverades i augusti 2021 tillsammans med Londons hårdgaffel. Samtidigt genomfördes också ett par mindre betydande uppgraderingar.

EIP-1559-uppdateringen ändrade strukturen för transaktionsavgifter för Ethereum. Hög volatilitet hade länge varit ett problem, vilket tvingade användare att betala för höga gasavgifter när de gjorde transaktioner. EIP-1559 gav förutsägbarhet till detta. Den mest betydande förändringen var dock den partiella förbränningen av transaktionsavgifter.

Från augusti 2021 är den så kallade grundavgiften avskaffad. Endast ett valfritt dricks har betalats för miners, som fortfarande kan användas om någon önskar få sina egna transaktioner först i kön.

Ethereum-blockkedjan har haft deflationsdagar och till och med deflationsveckor sedan EIP-1559 lanserades. Detta innebär att mer eter har bränts än vad som har getts ut till marknaden genom blockbelöningar (inflation).

Bilden nedan är tagen från watchtheburn.com i skrivande stund.

watchtheburn

Nästan 3,3 miljoner coins har bränts på sex månader, värda nästan sju miljarder dollar! All denna ETH är borta från marknaden. Effekten, mätt i procent, har varit en minskning av inflationen med över 63 %.

EIP-1559-uppdateringen hade en betydande inverkan på Ethereums attraktivitet som en investering. Den kommer att fortsätta att bränna tokens på samma sätt även efter lanseringen av Proof of Stake.

En mindre skala Altair hard forks utfördes också i oktober 2021. Detta var en uppgradering specifikt för Beacon Chain. Det förberedde Proof of Stake-blockkedjan för den kommande The Merge-uppdateringen, som kommer att diskuteras härnäst.

The Merge -uppdateringen

Låt oss gå vidare till framtiden. Nästa steg kallas The Merge. Namnet i sig ger en bra uppfattning om vad det handlar om. Merge-uppdateringen kombinerar den nuvarande Ethereum-blockkedjan och Beacon Chain.

Grafiken nedan illustrerar detta väl. Den visar också de tidigare beskrivna uppdateringarna Beacon Chain, EIP-1559 och Altair.

ethereum path

Den viktigaste förändringen är att Proof of Work-konsensusalgoritmen håller på att fasas ut. Vad kommer att hända med alla Ethereum-miners efter The Merge? Det är svårt att säga ännu.

I detta sammanhang vill utvecklarna av Ethereum överge termen Ethereum 2.0. Det har upplevts orsaka onödig förvirring, särskilt bland nya investerare. Dessutom kan 2.0-versionen locka till sig många bedragare vid tidpunkten för händelsen, vilket skrämmer användare att överföra sina tokens till den ”new version” med risk att förlora dem.

Som nämnts i början använder vi namnet Ethereum 2.0 i den här artikeln för att illustrera den nya enheten, eftersom det för närvarande inte finns något bättre namn tillgängligt.

Efter The Merge kommer Ethereum att vara en tvåskiktsarkitektur:

  • Ethereum 1.0 → execution layer
  • Ethereum 2.0 → consensus layer
  • Execution layer + consensus layer → the new Ethereum (“Ethereum 2.0”)

Konsensus om Proof of Stake tas bort från det nuvarande ekosystemet och lämnar bara exekveringsskiktet. Det är här smarta kontrakt och transaktioner bearbetas. Beacon Chain tar över som det nya konsensusskiktet. Det är här valideringen och staking sker. Dessa två bildar det nya Ethereum, som många nu kallar Ethereum 2.0.

I skrivande stund är schemat för The Merge ännu inte färdigställt. Sannolikt blir det sensommar, till exempel juli-augusti 2022. Vi kommer att rapportera om detta mer i detalj när det närmar sig. Det senaste steget i förberedelserna av The Merge var uppdatering av Kiln test network i mitten av mars.

Tidtabellen för The Merge

Observera. Detta kapitel skrevs den 14 augusti 2022.

Förberedelserna för The Merge har gått utan större problem under 2022. Ethereum-utvecklare har uppgraderat alla TestNets och även kört så kallade shadow forks, som är mindre testuppdateringar med fokus på vissa komponenter av The Merge.

Den sista milstolpen nåddes i början av augusti 2022. Då kördes The Merge på Goerli TestNet. Ropsten och Sepolia TestNets hade redan uppdaterats i juni och juli. Den lyckade uppdateringen av Goerli innebar att tidsplanen för The Merge kunde fastställas.

Som det står i tweeten ovan kommer The Merge att äga rum mellan den 15 och 16 september 2022. Små förseningar är alltid möjliga, men vi har inte sett några större problem i förberedelsefasen.

Det sker också en del oväntade händelser. Det verkar som om Proof of Work-kedjan kommer att leva vidare under namnet Ethereum PoW. Denna ”revolt” har organiserats av den berömda minern Chandler Guo och Tron-grundaren Justin Sun.

Det verkar som om det finns tillräckligt med stöd för Ethereum PoW, så vi kan med stor säkerhet säga att det kommer att bli verklighet. Det är dock svårt att se hur PoW-blockkedjan skulle få några större framgångar. Det finns redan Ethereum Classic på marknaden och även den kedjan har mycket begränsat stöd.

Effekterna av The Merge

Låt oss nu titta på effekterna av The Merge. Det finns många olika rykten om detta. Det största missförståndet handlar om skalbarhet. Tyvärr löser inte The Merge Ethereums skalbarhetsproblem ännu.

Vi rekommenderar att du tittar på Coin Bureau-videon nedan, med start 6:01, för en omfattande diskussion om konsekvenserna. Videon bör automatiskt starta vid rätt ställe.

En vanlig användare är osannolikt att se några skillnader efter sammanfogningen. Detta är en uppdatering av konsensusskiktet. Utförandelagret ändras inte. Det innebär att smarta kontrakt och transaktioner behandlas på samma sätt som tidigare. Blockeringstiden ligger också kvar på ~12 sekunder.

Övergången till Proof of Stake-konsensus kommer att tillåta Ethereum att skala till en helt ny nivå. Det kommer dock att kräva ytterligare uppgraderingar, som inte kommer att vara klara förrän 2023. Det innebär skärning. Sammanslagningen lägger ramarna för detta.

De kortsiktiga effekterna kommer att märkas av Ethereum-investerare. En viktig sak är ESG, som står för Environmental, Social & Governance. Ett växande antal investerare tar hänsyn till ESG när de fattar investeringsbeslut.

I praktiken innebär det att investera i företag som är måna om miljöpåverkan, socialt ansvar och principer för god förvaltning. Den växande populariteten för ESG har lett till en attack mot Proof of Work-kryptovalutor även på EU-nivå. När Ethereum går bort från Proof of Work kommer dess energiförbrukning att sjunka med 99,9% från nuvarande nivå.

Den största effekten av The Merge kan dock ses i inflationen. Det är här som termen ultraljudspengar kommer in i bilden.

ultrasound

Hittills har cirka 5,4 miljoner ETH per år getts ut till marknaden. Detta förväntas minska med 90 % efter sammanslagningen. Inflationen kommer att falla från cirka 4,3 % till bara 0,4 %. Detta är en mycket låg siffra, eftersom Bitcoins årliga inflationstakt är 1,7 % i jämförelse.

Och det är inte allt. Siffrorna ovan tar inte hänsyn till effekterna av EIP-1559. När du lägger till EIP-1559 blir Ethereum en deflationsvaluta. Dess inflation beräknas sjunka till -0,5 % efter sammanslagningen.

Du kan själv simulera olika resultat ultrasound.money.

Den tredje effekten kommer sannolikt att ses i staking. Låsningen av tillgångar i Beacon Chain har hållit många institutionella investerare borta från Ethereum-staking. Efter The Merge finns problemet inte längre. Detta kommer sannolikt att öka antalet validerare, vilket låser ännu mer ETH ute från marknaden.

The Merge kommer dock inte att släppa staked medel omedelbart. Detta kommer att ske efter en ny uppdatering om cirka sex månader. Därför kommer vi att ha en situation efter The Merge där ingen ETH kommer att ges ut på marknaden under sex månader. Om staking popularitet samtidigt ökar kan resultatet bli en gigantisk utbudschock.

Ännu en viktig punkt. Avkastningen på staking förväntas också stiga från 5% till så mycket som 10-15%. Vi tittar på ökande efterfrågan i kombination med dramatiskt lägre inflation. Ingen dålig kombination för investerare.

Sharding och Layer 2-lösningar

Merge är en riktigt stor uppdatering av Ethereum, men 2.0-konceptet är ännu inte färdigt. Som nämnts ovan löser The Merge ännu inte det största problemet i Ethereum. Höga transaktionsavgifter och begränsad kapacitet kommer att finnas under en tid.

Ethereum 2.0 är komplett med skärning. Termen kan vara bekant för vissa läsare från databasernas värld. Sharing gör att databearbetning kan delas upp i mindre fragment, som kan bearbetas samtidigt.

Ethereums arkitektur kommer så småningom att se ut så här.

ethereum sharding

Inte ens sharding ensam sätter Ethereum i paritet med de snabbaste blockkedjorna. Det sista steget kommer att se Ethereum-skalan med sharding och Layer 2-lösningar och sidokedjor.

Layer 2-lösningar kan jämföras med Bitcoin lightning network. De är kompatibla med Ethereum-bearbetningsskiktet, vilket gör att Ethereum-dapps enkelt kan klonas till Layer 2. Curve och Uniswap är exempel på populära DeFi-appar som för närvarande skalas till Arbitrum. Sidokedjor och Layer 2s utnyttjar också säkerheten i Ethereum-nätverket.

Ethereums skalningslösningar har vunnit betydande popularitet 2022. De har redan sparat användarna upp till miljarder dollar i transaktionsavgifter.

Summering

Sammanslagningen är utan tvekan den viktigaste uppdateringen till Ethereum. Övergången från Consensus Proof of Work till Proof of Stake är en riktigt stor sak. Det kommer att kondensera år av arbete samtidigt som det tar ett viktigt steg mot ett skalbart Ethereum.

Sammanslagningen kommer sannolikt att orsaka en enorm uppståndelse under veckorna och månaderna innan den. Den redan nämnda EIP-1559 var det främsta diskussionsämnet i veckor, till och med månader. Investerare måste vara försiktiga nu, eftersom The Merge sannolikt kommer att marknadsföras med felaktiga fakta. Detta var också fallet med EIP-1559.

Den kommande uppdateringen kommer ännu inte att lösa Ethereums skalningsproblem. Det kommer inte heller att minska transaktionsavgifterna. Skalbarhet kommer endast att uppnås genom framtida uppdateringar och Layer 2-lösningar. Detta är viktigt att ha i åtanke.

Det finns dock ingen anledning att underskatta effekten av The Merge på investerare. Ökad staking avkastning i kombination med deflationstryck – vad mer kan man begära? Det är svårt att tro att marknaden kan prissätta effekterna av dessa.

I ljuset av aktuella data verkar det som att attraktiviteten för Ethereum som en investering kommer att fortsätta att förbättras. Om du vill investera i Ethereum rekommenderar vi att du köper det från Binance.

Köp ETH från Binance

Eter kan också köpas för Coinbase och Coinmotion. Den är tillgänglig på nästan alla börser på marknaden.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!