Kryptoguider
25
okt
ethereum

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Ethereum? Nybörjarguiden

Vad är Ethereum? Det är en plattform för smarta kontrakt och Dapps. Ethereum är det ledande ekosystemet för distribuerade appar, ICO, tokens och DeFi-applikationer. Dehär är en Ethereum-nybörjarguide. Vi kommer att gå igenom alla viktiga funktioner i Ethereum med historia och framtida utveckling.

Vad är Ethereum?

Bitcoin är den äldsta och mest kända kryptovalutan. Eftersom det var den första kryptovalutan är det också första generationens teknik. Bitcoin, Litecoin och nästan alla andra kryptovalutor som skapades 2010–2014 är först och främst en digital valuta. Rollen är att fungera som P2P-pengar.

Ethereum är en andra generationens kryptovaluta. Det är mycket mer än bara digitala pengar. Det är ett helt operativsystem för applikationer byggda med smarta kontrakt. Dessa kallas Dapps-distribuerade appar. Ethereum är som iOS eller Android.

Det finns också andra projekt i denna kategori. Binance Smart Chain, Cardano och Solana är exempel på välkända Dapp-operativsystem. Dessa benämns ofta som tredje generationens plattformar. Tredje generationens titel kommer från skalbarheten och prestandanivåerna som dessa blockchains har uppnått.

Det är också möjligt att utfärda tokens på var och en av dessa plattformar. De har alla sin egen token-standard. Den mest använda är Ethereums ERC-20. Binance Smart Chain använder BEP-20.

De mest kända tokensen utfärdas på Ethereum. Det här är DeFi-tokens som Aave och Uniswap. Ethereum har en riktigt stark position på tokenmarknaden, men konkurrensen blir allt allvarligare nu. Vi återkommer till detta ämne senare.

Ordet Ethereum används ofta när investerare pratar om plattformens inbyggda token. Det kallas faktiskt Ether (ticker: ETH). Ethereum bör hänvisa till projektet eller ekosystemet. Ether används för att betala transaktionsavgifter i Ethereum-blockkedjan, även känd som gas.

Ethereum – Vitalik Buterin’s projekt

Ethereum grundades av en rysk programmerare som heter Vitalik Buterin. Han beskrev Ethereums white paper redan 2013. Faktum är att det fanns en liten grupp grundare, men Buterin har alltid betecknats som grundaren.

Vissa läsare kanske vet det Cardanos grundare Charles Hoskinson och Polkadots grundare Gavin Wood var med i Ethereums kärnteam. Båda avgick ganska tidigt för att driva sina egna visioner.

Nedan är en bild på Vitalik Buterin från 2015. Han var under 20 år när Ethereum grundades. Då arbetade Buterin för Bitcoin Magazine. Han var väl medveten om Bitcoins begränsningar och möjligheter. Buterin går igenom de tidiga stadierna av Ethereum i intervjun nedan.

Buterin hävdade att Bitcoin skulle behöva ett eget programmeringsspråk som möjliggör decentraliserade applikationer. Buterin ville expandera Bitcoin till mer än bara en digital valuta. Han var inte ensam. Många andra utvecklare kände samma sak.

Bitcoin är känt för sin långsamma utvecklingsprocess. Förändringar sker sällan och de är svåra att göra. Detta fick Buterin att skapa sin egen kryptovaluta. Vet du varifrån ordet Ethereum kommer? Buterin förklarar ursprunget i följande tweet.

Ethereum finansierades med en ICO i augusti 2014. Det samlade mycket intresse från många ”OGs” i kryptovärlden och samlade in cirka 20 miljoner dollar. Detta är ett litet antal med tanke på de största ICO:erna på högkonjunkturmarknaden 2017–2018.

Genesis-blocket i Ethereum-blockkedjan skapades i juli 2015.

Plattformen tog inte riktigt fart förrän 2016. Det är också då Ethereum stod inför sin värsta kris hittills. Ett ambitiöst projekt som kallades The DAO kollapsade på grund av en sårbarhet i sitt smarta kontrakt. Efterdyningarna av denna hackning orsakade massiva debatter i onlineforum och sociala medier. Ska offren få ersättning?

Krisen delade bokstavligen Ethereum i hälften. Blockkedjan blev hard-forked i två kedjor. Detta är exakt vad Bitcoin-communityt gjorde i augusti 2017 när Bitcoin Cash föddes. Skillnaden är att Ethereum faktiskt är den nya grenen.

Många nykomlingar antar att Ethereum Classic var hard-forked från Ethereum. Det är tvärtom. Ethereum var den hard-forkeade kedjan, men det var så mycket mer populärt än Ethereum Classic att det i själva verket blev Ethereum. Den klassiska grenen har alltid varit som ”en lillebror”.

ICO-, DeFi- och NFT-boomen

Det har funnits tre megatrender i Ethereums historia: ICO, DeFi och NFT. Var och en av dessa booms (och busts) stärkte Ethereums ställning på marknaden. De har också förändrat hela kryptoindustrin.

ICO-boomen (2017-2018)

Crowdfunding var redan en grej i kryptobranschen, men ICO:er som hölls på Ethereum-plattformen fick extraordinär popularitet 2017. ICO:er höjde priset på Ether (ETH) så mycket att det sommaren 2017 nästan nådde marknadsvärdet för Bitcoin. Bitcoins marknadsandel sjönk från cirka 85 % till 37 % på några månader (mars-juni 2017).

ICO-boomen gjorde Ethereum till ett betydande projekt i kryptovalutornas värld. Före 2017 fick altcoins inte mycket uppmärksamhet. Tack vare Ethereum fick många altcoins status på marknaden som tidigare helt dominerats av Bitcoin.

Justin Sun, grundaren av TRON-projektet, är på bilden nedan. TRON var en gång en av Ethereums utmanare 2017-2018. Dess ICO hölls också på Ethereum-plattformen. Nästan alla Ethereums konkurrenter använde Ethereum som en plattform för sina ICO:er.

justin sun - tron

ICO-boomen, som startade våren 2017, varade i ungefär ett år. Ethereum nådde sin ATH-kurs ($1432) den 13 januari 2018. Ethereums kurs bröt inte denna barriär förrän tre år senare.

DeFi-boomen (2020-2021)

Nästa stora grej var DeFi-boomen sommaren 2020. Mellan dessa två högkonjunkturer var det en lugn byggperiod och en björnmarknad i kryptoindustrin.

DeFi kommer från orden decentraliserad ekonomi. Det innebär i grunden decentraliserade finansiella tillämpningar. Dessa inkluderar utlåningsprotokoll, decentraliserade börser och många andra finansiella protokoll. De verkar självständigt genom smarta kontrakt. Slutanvändaren kommunicerar med apparna med hjälp av en Web3-plånbok som MetaMask.

DeFi-boomen medförde en stor förändring: Ethereums gasavgifter ökade avsevärt. Detta berodde på massiv trafik orsakad av DeFi-appar. Vanliga kryptovalutatransaktioner kostade upp tiotals dollar och transaktioner på decentraliserade börser var i 100-200 dollar-regionen.

DeFi-bubblan sprack hösten 2020, men sektorn vaknade till liv igen i början av 2021. Då skedde också en betydande förändring i Ethereums dominans. Konkurrerande plattformar började äta upp sin marknadsandel. Många populära DeFi-appar lanserades på Binance Smart Chain och andra konkurrerande plattformar. Ethereums marknadsandel sjönk från cirka 97 % till 60 % i DeFi-sektorn under 2021.

defi chains 1022

Bilden ovan är från defillama.com. Den visar statusen för DeFi-sektorn i oktober 2022 och berättar hur mycket likviditet som är låst i olika applikationer. Ethereum dominerar fortfarande marknaden, men det finns minst ett halvdussin starka plattformar som utmanar den.

NFT-boomen (2021)

NFT-boomen är den tredje stora boomen på Ethereum-plattformen. NFT (Non-Fungible Token) hänvisar till teknik som möjliggör skapandet av unika tokens. Ett bra exempel på detta är digital konst, som kan vara en bild eller en video. Varje konstverk är en unik NFT, som kan lagras i en kryptovaluta plånbok precis som vanliga kryptovalutor.

Den första delen av NFT-boomen ägde rum våren 2021, men sektorn exploderade verkligen i slutet av 2021. Investerare har betalat miljontals dollar för Cryptopunks och Bored Apes Yacht Club NFTs. Du kan se de mest populära samlingarna på cryptoslam.io.

bayc

NFT-boomen har också ökat populariteten för alternativa plattformar. Deras försäljningsargument är låga transaktionskostnader jämfört med Ethereum. Men marknaden domineras av OpenSea marknadsplats som finns på Ethereum-plattformen. Ethereum har en väl över 90% marknadsandel inom NFT-sektorn.

ICO-boomen väckte stor uppmärksamhet till Ethereum, men det handlade främst om att samla in pengar och spekulera. DeFi-sektorn introducerade användbara appar som miljontals människor använder varje dag. NFTs inbringade mycket spekulativa pengar, men tekniken är också relaterad till spelvärlden och metaverses.

Ethereum är extremt populärt för tillfället. Dess största problem är föråldrad teknik, som måste uppgraderas för att möta efterfrågan.

Ethereum är en smart-kontraktsplattform

Ethereum är en plattform för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Det kan också beskrivas som ett operativsystem, vilket innebär att du kan jämföra Ethereum med Android, iOS eller Windows. Huvudfunktionen för ett operativsystem är att tillhandahålla ett ramverk för utvecklare att bygga applikationer. Dessa kallas dapps i blockchain-världen.

Även om Ethereum var den första kända smarta kontraktsplattformen är situationen annorlunda idag. Det finns ett 20-tal betydande projekt som konkurrerar i sektorn. Nya lanseras hela tiden. Alla smarta kontraktsplattformar erbjuder i princip samma sak, men skillnader uppstår från den teknik som används, bakgrundsteamet och programmeringsspråken.

Ethereum måste attrahera så många applikationsutvecklare som möjligt. Den här gruppen bygger sedan dapps som slutanvändare gärna använder. Ju fler utvecklare det finns, desto mer sannolikt kommer en ”killer app” att utvecklas. Dessutom måste själva Ethereum-plattformen utvecklas vidare.

Du kan programmera nästan vad som helst på en plattform som denna. Frågan handlar mer om vilken typ av applikationer som är bäst lämpade för blockkedjemiljön. DeFi-appar som beskrivs ovan är de bästa exemplen. Dessutom kan spel byggda på Ethereum dra nytta av NFT-tekniken och ta in en ny sorts play-to-earn-mekanism jämfört med traditionella spel.

Smarta kontrakt är kärnan i decentraliserade applikationer. Dessa är delar av programmet lagrade i blockkedjan som kan tilldelas olika funktioner. Videon nedan förklarar hur smarta kontrakt fungerar.

Poängen med det smarta kontraktet är att det är ett decentraliserat program som inte kan manipuleras eller ändras. Denna kodbit utför de order som den har fått med 100 % säkerhet. Ingen kan radera eller förstöra ett smart kontrakt, eftersom det lagras på ett decentraliserat sätt på tusentals noder på Ethereum-nätverket.

Andra smarta kontraktsplattformar fungerar på liknande basis som Ethereum. Ethereum har dock fördelen med nätverkseffekten. De flesta av världens apputvecklare bygger appar på Ethereum-plattformen.

Det är viktigt att förstå att Ethereum inte konkurrerar med Bitcoin. Ethereum är gjort för att lösa helt andra problem. Om du vill jämföra Ethereum med något, jämför det med andra smarta kontraktsplattformar.

Ethereum vs konkurrenter

Ethereum är ett så kallat 2:a generationsprotokoll. Bitcoin var uppenbarligen den första generationen och Ethereum är i en liknande position i sin egen nisch. Alla Bitcoins (teoretiska) konkurrenter är snabbare och mer skalbara. Detsamma kan sägas om Ethereum. Ändå är Bitcoin och Ethereum oövervinnliga i sina egna kategorier. Varför?

Båda har fördelen av en enorm nätverkseffekt, vilket i grunden är fördelen med first mover på marknaden. Bitcoin och Ethereum har fått ett stort antal utvecklare och investerare bakom sig genom åren. Med tiden kommer klyftan med konkurrenter att öka ytterligare.

Även om andra alternativ har lanserats på marknaden, är Ethereums ledning fortfarande enorm. Det mesta av utvecklingsarbetet görs på Ethereum-plattformen.

Konkurrerande projekt kallas 3:e generationens lösningar. Det innebär plattformar som skalas till tusentals transaktioner per sekund. Bilden nedan: Solana är en av Ethereums största konkurrenter.

solana

Ethereums Proof of Work krävde fysiska miners för att driva blockproduktionen, men detta ändrades i september 2022 när Ethereum övergick till Proof of Stake-konsensus. Vi kommer att gå igenom effekterna av denna uppgradering (The Merge) i följande kapitel.

Även om Ethereum är en PoS-plattform har den fortfarande begränsad transaktionskapacitet. Nätverket kan bara behandla cirka 15 transaktioner per sekund, medan konkurrenterna har kapacitet att hantera hundratals eller till och med tusentals transaktioner per sekund. Detta kommer att förändras inom en snar framtid med skalbarhetsuppgraderingar. Under tiden använder sig Ethereum av Lager 2-lösningar. Bitcoin har gjort samma val med sin Lager 2-teknik som kallas lightning network.

Det finns också skillnader i programmeringsspråk. Alla smarta Ethereum-kontrakt måste skrivas i Solidity, som endast utvecklades för detta ändamål. Vissa plattformar stöder andra programmeringsspråk.

Om vi ​​glömmer de tekniska skillnaderna är huvudfrågan om att skaffa utvecklare. Du kan tänka på skillnaden mellan Android och iOS operativsystem. När allt kommer omkring är det en fråga om vilken plattform som har de mest populära applikationerna.

Varje plattform strävar efter att attrahera de bästa utvecklarna och ge dem stöd i applikationsutveckling. Dessutom utvecklar ett stort antal kodare själva systemet. Ethereum har för närvarande fyra gånger fler utvecklare än nästa projekt. Vilket är Bitcoin, förresten.

The Merge

Denna artikel uppdateras i oktober 2022. För bara en månad sedan gick Ethereum över till nästa fas som ofta kallas Ethereum 2.0. I själva verket finns det inte en enda uppgradering som gör Ethereum så annorlunda. Vi talar om en lång lista av mindre och större uppgraderingar som har utförts sedan 2015.

The Merge var den mest betydande och svåra uppdateringen av Ethereum hittills. Den hade förberetts i flera år. Det råder ingen tvekan om att The Merge också var det största samtalsämnet under år 2022 i kryptobranschen. The Merge genomfördes i september 2022 utan några större problem. Den mest anmärkningsvärda förändringen är övergången från Proof of Work till Proof of Stake-konsensus. Med andra ord finns det inte längre någon mining på Ethereum.

Diagrammet nedan illustrerar processen på ett bra sätt. Vi har också skrivit en en djupdykande artikel om konsekvenserna av The Merge.

ethereum path

The Merge hade också en annan kortsiktig effekt: Ethereum-inflationen har sjunkit med cirka 95% sedan nätverket övergick till konsensus om Proof of Stake. Du kan kontrollera realtidsdata på webbplatsen ultrasound.money. Faktum är att en 95-procentig minskning inte kommer att räcka, eftersom analytiker förväntar sig att inflationen kommer att bli negativ vilket innebär att Ethereum blir en deflationsvaluta.

Detta har ännu inte skett eftersom nätverksaktiviteten är på en flerårig bottennivå. Allt detta beror på den pågående björnmarknaden. Ju mer nätverket används, desto mer transaktionsavgifter (ETH) bränns. Om mängden brända Ether överstiger insatsbelöningarna innebär det att Ethereum-utbudet kommer att krympa.

Det är viktigt att förstå att sammanslagningen inte löste några skalningsproblem. Ethereums transaktionskapacitet och de genomsnittliga blocktiderna är oförändrade.

Vi bör också komma ihåg att det finns många viktiga steg kvar i Ethereums roadmap. Skalningsuppdateringen sker härnäst. Det betyder att vi kan förvänta oss att Ethereum äntligen når en riktig skalbarhet år 2023. Innan det sker minskas Ethereums transaktionsbelastning med hjälp av Layer 2-lösningar. De mest populära är Optimism och Arbitrum. Polygons PoS Chain gör också sin del.

Ethereum som en investering

Ethereum konkurrerar i kategorin plattformar för smarta kontrakt. Detta är det första en investerare bör förstå. Även om Ethereum och Bitcoin ofta ställs mot varandra på sociala medier har de utvecklats för att lösa helt olika saker.

När vi tittar på Ethereums nisch ser vi stora förändringar som har ägt rum under 2021 och 2022. Minst ett dussin seriösa konkurrenter har fått en hygglig andel av DeFi-marknaden. Detta har möjliggjorts av Ethereums tekniska brister. Snabba och billiga transaktioner har lockat många användare till alternativa plattformar.

Frågan är hur ”nästa nivå” av Ethereum förändrar spelplanen? Kommer Solana och Avalanche att behålla sina användare när de förlorar sina tekniska fördelar gentemot Ethereum?

I det här läget ser det utmärkt ut för Ethereum. Det fortsätter att dominera DeFi och NFT-sektorerna med föråldrad teknik också. I takt med att Lager 2-lösningar blir vanligare och nya uppdateringar utförs blir situationen ännu bättre.

Det är troligt att det kommer att ske en specialisering på plattformar för smarta kontrakt. En del av projekten kan fokusera på spel eller NFT:er. I framtiden kommer fler och fler blockkedjor att skapas för att betjäna endast en enda applikation. Plattformar för smarta kontrakt försöker för närvarande göra lite av allt.

The Merge-uppdateringen har gjort Ethereum ännu mer attraktivt för institutionella investerare. Ethereum har blivit ESG-kompatibelt med en avkastning på 4–5 % ovanpå det. Detta är en betydande fördel jämfört med Bitcoin, som kritiseras (av felaktiga skäl, men ändå) för sin energiförbrukning. Du får inte heller någon avkastning för att inneha bitcoins.

Det är också lättare att investera i Ethereum genom andra instrument. Det fanns till exempel tre ETF:er för Ethereum som godkändes i Kanada i början av 2021. Ethereum får också fler investerare genom Grayscales fonder. Det är den enda kryptovalutan förutom Bitcoin som har sett seriösa penningflöden från institutionella investerare.

Ethereums pris och hur man köper Ethereum

Ethereum är den enklaste kryptovalutan att köpa efter Bitcoin. Den är tillgänglig i nästan alla möjliga kryptovalutabörser. Du kan köpa den med fiat-valutor från platser som BinanceCoinbase, eller Bitpanda.

Köp Ether på Binance

Ether är också lätt att lagra eftersom alla större plånböcker stöder det. Trustwallet är en populär mobilplånbok, medan datorplånboken Exodus ger mer säkerhet. Det säkraste sättet att lagra din Ether är i en Ledger Nano X eller Trezor Model T-hårdvaruplånbok.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *