Kryptoguider
04
dec
ethereum

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Ethereum (ETH)?

Ethereum är den största plattformen för smarta kontrakt på marknaden. Vitalik Buterin är grundare och frontfigur för Ethereum. Ethereums framgång har drivits av tre megatrender: ICO, DeFi och NFT.

Ethereum fick större kännedom tack vare ICO-boomen 2017. Under DeFi-bommen 2020 och 2021 fick decentraliserade appar som byggdes på Ethereum miljontals användare. NFT-samlingar på Ethereum-plattformen blev ett verkligt fenomen 2021.

Ethereum är byggt som ett operativsystem för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Ethereums största styrka är dess nätverkseffekt. The Merge, som ägde rum i september 2022, var den viktigaste uppdateringen av Ethereum. Ethereums framtid ser mycket ljus ut efter stora tekniska uppdateringar som gjorts under 2020-talet.

Du kan köpa Ethereum från alla större kryptovalutabörser. Nordnet Ethereum är ett alternativt sätt att få in Ether i din portfölj på ett enkelt och säkert sätt. En aktiv investerare i Ethereum bör följa Ethereum-nyheterna dagligen. Det finns hundratals olika sociala mediekanaler för Ethereum-fans.

Vad är Ethereum (ETH)?

Ethereum är den största plattformen för smarta kontrakt på marknaden. Ethereum är ett operativsystem för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (decentralized apps). Tusentals olika applikationer har redan byggts på Ethereum-plattformen. Dess största konkurrenter inkluderar BNB Chain, Cardano och Solana.

Historiskt sett har Ethereum kallats för en andra generationens kryptovaluta. Bitcoin var den första kryptovalutan, men Ethereum var den första smarta kontraktsplattformen som erbjöd möjligheten att bygga decentraliserade applikationer. Ethereums blockchain lanserades i juli 2015.

Ursprungligen använde Ethereum en Proof of Work-konsensus likt Bitcoin, det vill säga att det var en utvinningsbar kryptovaluta. År 2022 övergick Ethereum till Proof of Stake-konsensus med The Merge-uppdateringen. Samtidigt slutade Ethereum-mining.

Ethereums infödda token är Ether (ETH). Den används på Ethereum-plattformen för staking och betalning av transaktioner.

Grundläggande information om Ethereum:

Egenskap Info
Kategori Plattform för smarta kontrakt
Ticker på börserna ETH
Cirkulerande tillgång 122M ETH
Max. tillgång Ingen gräns
Högsta någonsin (datum) $4890 (16 Nov 2021)
Lågsta någonsin (datum) $0,42 (20 Okt 2015)

Följ livekurser på ETH här: Ethereum kurs.

Ethereums utmaning har historiskt sett varit dålig skalbarhet. Detta område har förbättrats betydligt med Layer 2-lösningar. Arbitrum och Optimism är de mest populära Layer 2-lösningarna med Polygon sidechain. Dessa teknologier har betydligt flyttat transaktionsbelastningen bort från Ethereum blockchain och skalerat Ethereum-ekosystemet.

Denna artikel är en nybörjarguide till Ethereum. Vi går igenom Ethereums historia, teknologi och potential som en investering.

Ethereum är Vitalik Buterins projekt

Vitalik Buterin är grundare och frontfigur för Ethereum. Han beskrev Ethereums vitbok i slutet av 2013. Ethereum grundades egentligen av en grupp individer, men Buterin har alltid varit den person som ger ansiktet och rösten åt Ethereum-communityt. Nedan finns en bild på Vitalik Buterin.

vitalik buterin

Vissa läsare kanske vet det Cardanos grundare Charles Hoskinson och Polkadots grundare Gavin Wood var med i Ethereums kärnteam. Båda avgick ganska tidigt för att driva sina egna visioner.

Vitalik Buterin var under 20 år när Ethereum grundades. Då arbetade Buterin för Bitcoin Magazine. Han var väl medveten om Bitcoins begränsningar och möjligheter.

Buterin hävdade att Bitcoin skulle behöva ett eget programmeringsspråk som möjliggör decentraliserade applikationer. Buterin ville expandera Bitcoin till mer än bara en digital valuta. Han var inte ensam. Många andra utvecklare kände samma sak.

Bitcoin är känt för sin långsamma utvecklingsprocess. Förändringar sker sällan och de är svåra att göra. Detta fick Buterin att skapa sin egen kryptovaluta. Vet du varifrån ordet Ethereum kommer? Buterin förklarar ursprunget i följande tweet.

Ethereum finansierades med en ICO i augusti 2014. Det samlade mycket intresse från många ”OGs” i kryptovärlden och samlade in cirka 20 miljoner dollar. Detta är ett litet antal med tanke på de största ICO:erna på högkonjunkturmarknaden 2017–2018.

Genesis-blocket i Ethereum-blockkedjan skapades i juli 2015. Plattformen tog inte riktigt fart förrän 2016. Det är också då Ethereum stod inför sin värsta kris hittills. Ett ambitiöst projekt som kallades The DAO kollapsade på grund av en sårbarhet i sitt smarta kontrakt.

Efterdyningarna av denna hackning orsakade massiva debatter i onlineforum och sociala medier. Ska offren få ersättning? Krisen delade bokstavligen Ethereum i hälften. Blockkedjan blev hard-forked i två kedjor.

Många nykomlingar antar att Ethereum Classic var hard-forked från Ethereum. Det är tvärtom. Ethereum var den hard-forkeade kedjan, men det var så mycket mer populärt än Ethereum Classic att det i själva verket blev Ethereum. Den klassiska grenen har alltid varit som ”en lillebror”.

ICO-, DeFi- och NFT-boomen

Ethereums framgång har drivits av tre megatrender: ICO, DeFi och NFT. Var och en av dessa booms (och busts) stärkte Ethereums ställning på marknaden. De har också förändrat hela kryptoindustrin.

ICO-boomen (2017-2018)

Ethereum fick större kännedom tack vare ICO-boomen 2017. Crowdfunding var redan en grej i kryptobranschen, men ICO:er som hölls på Ethereum-plattformen fick extraordinär popularitet 2017.

ICO:er höjde priset på Ether (ETH) så mycket att det sommaren 2017 nästan nådde marknadsvärdet för Bitcoin. Bitcoins marknadsandel sjönk från cirka 85 % till 37 % på några månader (mars-juni 2017).

ICO-boomen gjorde Ethereum till ett betydande projekt i kryptovalutornas värld. Före 2017 fick altcoins inte mycket uppmärksamhet. Tack vare Ethereum fick många altcoins status på marknaden som tidigare helt dominerats av Bitcoin.

TRON var en gång en av Ethereums utmanare 2017-2018. Dess ICO hölls också på Ethereum-plattformen. Nästan alla Ethereums konkurrenter använde Ethereum som en plattform för sina ICO:er.

ICO-boomen, som startade våren 2017, varade i ungefär ett år. Ethereum nådde sin ATH-kurs ($1432) den 13 januari 2018. Ethereums kurs bröt inte denna barriär förrän tre år senare.

DeFi-boomen (2020-2021)

Under DeFi-bommen 2020 och 2021 fick decentraliserade appar som byggdes på Ethereum miljontals användare. DeFi-bommen kan delas upp i två steg. Den första varade bara ett par månader under våren 2020. Det betyder att det var en period av nästan två år av tystnad (Q2/2018 – Q2/2020) på marknaden efter att den tidigare bubblan (ICO) sprack.

DeFi kommer från orden decentraliserad ekonomi. Det innebär i grunden decentraliserade finansiella tillämpningar. Dessa inkluderar utlåningsprotokoll, decentraliserade börser och många andra finansiella protokoll. De verkar självständigt genom smarta kontrakt. Slutanvändaren kommunicerar med apparna med hjälp av en Web3-plånbok som MetaMask.

DeFi-boomen medförde en stor förändring: Ethereums gasavgifter ökade avsevärt. Detta berodde på massiv trafik orsakad av DeFi-appar. Vanliga kryptovalutatransaktioner kostade upp tiotals dollar och transaktioner på decentraliserade börser var i 100-200 dollar-regionen.

DeFi-bubblan sprack hösten 2020, men sektorn vaknade till liv igen i början av 2021. Då skedde också en betydande förändring i Ethereums dominans. Konkurrerande plattformar började äta upp sin marknadsandel. Många populära DeFi-appar lanserades på Binance Smart Chain och andra konkurrerande plattformar. Ethereums marknadsandel sjönk från cirka 97 % till 60 % i DeFi-sektorn under 2021.

Tabellen nedan visar rankningen av plattformar för smarta kontrakt i termer av likviditet (TVL).

Plattform Token TVL Marknadsandel
Ethereum ETH $50,3 miljarder 57,0 %
Tron TRX $9,5 miljarder 10,7 %
BNB Chain BNB $5,7 miljarder 6,3 %
Solana SOL $4,6 miljarder 5,2 %
Arbitrum ARB $3,2 miljarder 3,6 %
Blast BLAST $1,3 miljarder 1,5 %
Avalanche AVAX $1,2 miljarder 1,4 %
Base - $1,2 miljarder 1,3 %

Uppgifterna ovan kommer från defillama.com. De visar läget för DeFi-sektorn i mars 2023. TVL står för Total Value Locked (totalt låst värde). Det berättar hur mycket likviditet som är lagrad i olika tillämpningar, mätt i dollar. Ethereum dominerar helt klart marknaden, men det finns för närvarande minst ett halvt dussin livskraftiga alternativ till det.

NFT-boomen (2021)

NFT-samlingar på Ethereum-plattformen blev ett verkligt fenomen 2021. NFT (Non-Fungible Token) hänvisar till teknik som möjliggör skapandet av unika tokens. Ett bra exempel på detta är digital konst, som kan vara en bild eller en video. Varje konstverk är en unik NFT, som kan lagras i en kryptovaluta plånbok precis som vanliga kryptovalutor.

Den första delen av NFT-boomen ägde rum våren 2021, men sektorn exploderade verkligen i slutet av 2021. Investerare har betalat miljontals dollar för Cryptopunks och Bored Apes Yacht Club NFTs. Du kan se de mest populära samlingarna på cryptoslam.io.

bored apes

NFT-boomen har också ökat populariteten för alternativa plattformar. Deras försäljningsargument är låga transaktionskostnader jämfört med Ethereum. Men marknaden domineras av OpenSea marknadsplats som finns på Ethereum-plattformen. Ethereum har en väl över 90% marknadsandel inom NFT-sektorn.

ICO-boomen väckte stor uppmärksamhet till Ethereum, men det handlade främst om att samla in pengar och spekulera. DeFi-sektorn introducerade användbara appar som miljontals människor använder varje dag. NFTs inbringade mycket spekulativa pengar, men tekniken är också relaterad till spelvärlden och metaverses.

Ethereum är en smart-kontraktsplattform

Ethereum är byggt som ett operativsystem för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Huvudfunktionen för ett operativsystem är att tillhandahålla ett ramverk för utvecklare att bygga applikationer. Dessa kallas dapps i blockchain-världen.

Även om Ethereum var den första kända smarta kontraktsplattformen är situationen annorlunda idag. Det finns ett 20-tal betydande projekt som konkurrerar i sektorn. Nya lanseras hela tiden. Alla smarta kontraktsplattformar erbjuder i princip samma sak, men skillnader uppstår från den teknik som används, bakgrundsteamet och programmeringsspråken.

Ethereum måste attrahera så många applikationsutvecklare som möjligt. Den här gruppen bygger sedan dapps som slutanvändare gärna använder. Ju fler utvecklare det finns, desto mer sannolikt kommer en ”killer app” att utvecklas. Dessutom måste själva Ethereum-plattformen utvecklas vidare.

Du kan programmera nästan vad som helst på en plattform som denna. Frågan handlar mer om vilken typ av applikationer som är bäst lämpade för blockkedjemiljön. DeFi-appar som beskrivs ovan är de bästa exemplen. Dessutom kan spel byggda på Ethereum dra nytta av NFT-tekniken och ta in en ny sorts play-to-earn-mekanism jämfört med traditionella spel.

Smarta kontrakt är kärnan i decentraliserade applikationer. Dessa är delar av programmet lagrade i blockkedjan som kan tilldelas olika funktioner. Videon nedan förklarar hur smarta kontrakt fungerar.

ethereum smart kontrakt

Poängen med det smarta kontraktet är att det är ett decentraliserat program som inte kan manipuleras eller ändras. Denna kodbit utför de order som den har fått med 100 % säkerhet. Ingen kan radera eller förstöra ett smart kontrakt, eftersom det lagras på ett decentraliserat sätt på tusentals noder på Ethereum-nätverket.

Andra smarta kontraktsplattformar fungerar på liknande basis som Ethereum. Ethereum har dock fördelen med nätverkseffekten. De flesta av världens apputvecklare bygger appar på Ethereum-plattformen.

Det är viktigt att förstå att Ethereum inte konkurrerar med Bitcoin. Ethereum är gjort för att lösa helt andra problem. Om du vill jämföra Ethereum med något, jämför det med andra smarta kontraktsplattformar.

Ethereum vs konkurrenter

Ethereums största styrka är dess nätverkseffekt. Ethereum har fått ett stort antal utvecklare och investerare bakom sig genom åren. Med tiden kommer klyftan med konkurrenter att öka ytterligare.

Även om andra alternativ har lanserats på marknaden, är Ethereums ledning fortfarande enorm. Det mesta av utvecklingsarbetet görs på Ethereum-plattformen. Bild nedan: Solana är en av Ethereums största konkurrenter.

solana

Ethereums Proof of Work krävde fysiska miners för att driva blockproduktionen, men detta ändrades i september 2022 när Ethereum övergick till Proof of Stake-konsensus. Vi kommer att gå igenom effekterna av denna uppgradering (The Merge) i följande kapitel.

Även om Ethereum är en PoS-plattform har den fortfarande begränsad transaktionskapacitet. Nätverket kan bara behandla cirka 15 transaktioner per sekund, medan konkurrenterna har kapacitet att hantera hundratals eller till och med tusentals transaktioner per sekund. Detta kommer att förändras inom en snar framtid med skalbarhetsuppgraderingar. Under tiden använder sig Ethereum av Lager 2-lösningar. Bitcoin har gjort samma val med sin Lager 2-teknik som kallas lightning network.

Det finns också skillnader i programmeringsspråk. Alla smarta Ethereum-kontrakt måste skrivas i Solidity, som endast utvecklades för detta ändamål. Vissa plattformar stöder andra programmeringsspråk.

Om vi ​​glömmer de tekniska skillnaderna är huvudfrågan om att skaffa utvecklare. Du kan tänka på skillnaden mellan Android och iOS operativsystem. När allt kommer omkring är det en fråga om vilken plattform som har de mest populära applikationerna.

Varje plattform strävar efter att attrahera de bästa utvecklarna och ge dem stöd i applikationsutveckling. Dessutom utvecklar ett stort antal kodare själva systemet. Ethereum har för närvarande fyra gånger fler utvecklare än nästa projekt. Vilket är Bitcoin, förresten.

The Merge

The Merge, som ägde rum i september 2022, var den viktigaste uppdateringen av Ethereum. Den hade förberetts i flera år, och The Merge var också den viktigaste händelsen under 2022 i kryptovalutavärlden.

Den mest synliga förändringen i The Merge var Ethereums övergång från Proof of Work-konsensus till Proof of Stake-konsensus och staking. Med andra ord avslutades mining av Ethereum.

Vi har publicerat en separat artikel om The Merge om ämnet intresserar dig mer i detalj.

Förutom mining har The Merge en annan viktig inverkan. Ethereums inflation har sjunkit till negativt efter uppdateringen, dvs. till deflation!

Grafen nedan visar utvecklingen av Ethereum-inflationen i slutet av desember 2023, dvs. 445 dagar efter The Merge. Som du kan se är antalet ETH-tokens i omlopp för närvarande lägre än vid tidpunkten för uppdateringen av The Merge.

ethereum supply

Ju mer Ethereum används, desto mer transaktionsavgifter förbrukas. Om denna förbränning överstiger de belöningar som betalas ut till validerarna, kommer mängden Ether i omlopp att minska. Du kan följa de exakta siffrorna på webbplatsen ultrasound.money.

Det är viktigt för investerare att förstå att det ännu inte är nyckeln till skalbarhet att ge upp mining och övergå till Proof of Stake-konsensus. Ethereums transaktionskapacitet eller blocktid förändrades inte i och med The Merge.

Det finns fortfarande många viktiga steg kvar på Ethereums färdplan. Skalningsuppdateringen kommer härnäst, så detta kommer äntligen att förbättras under 2023. Innan dess breddas transaktionsflaskhalsen med Layer 2-lösningar. De mest populära L2-lösningarna är Optimism och Arbitrum. Polygon Pos Chain, som byggs som Ethereums sidokedja, har också en betydande inverkan på skalning av Ethereum.

Ethereum som en investering

Ethereums framtid ser mycket ljus ut efter stora tekniska uppdateringar som gjorts under 2020-talet. Ethereum har hittills dominerat nischen för plattformar för smarta kontrakt med föråldrad teknik. Merge-uppdateringen och de efterföljande hard forks tar Ethereum tekniskt till konkurrenternas nivå.

Utöver Ethereums ”baslager” pågår en massiv utveckling på Layer 2-plattformar och sidechains. Optimism och Arbitrum har blivit de mest populära Layer 2:s och båda har också lanserat sina egna inhemska tokens. Polygon är en sidechain av Ethereum och har redan blivit en topp 10-kryptovaluta på marknaden.

Fram till 2022 har de så kallade Ethereum-dödarna vunnit popularitet med mer avancerad teknik (transaktionskapacitet). Snart kommer det största försäljningsargumentet för konkurrerande alternativ att vara borta. Vi tror att den kombinerade marknadsandelen för Ethereum plus dess Layer 2s och sidechains kommer att fortsätta att växa ytterligare.

Vi kommer troligen att se en specialisering inom sektorn för smarta kontrakt-plattformar. En del av projekten kan till exempel fokusera på spel eller NFT-sektorn. Smarta kontrakt-plattformar tenderar att erbjuda lite av varje just nu. Detta är inte hållbart i längden.

Merge-uppdateringen gör Ethereum till en ännu mer attraktiv investering för institutioner. Ethereum är nu ESG-kompatibelt och avkastningen på 4-5 % från staking är en betydande fördel jämfört med Bitcoin. Bitcoin mining får också mycket kritik från allmänheten, och att inneha BTC ger ingen avkastning som att inneha ETH gör.

Det är möjligt att investera mer och mer i Ethereum med hjälp av andra instrument. Till exempel godkändes så många som tre ETF:er för Ethereum i april 2021 i Kanada. Ethereum får också institutionella investeringar genom Grayscales fonder. Det är den enda kryptovalutan med Bitcoin som får betydande investeringar från institutionella investerare.

Framtiden för Ethereum ser ljus ut. Merge-uppdateringen har slutförts, Layer 2-lösningar bidrar till skalbarheten och Ethereums ställning som ledande plattform är stabil.

Om du är intresserad av att köpa Ethereum, kolla denna nybörjarguide: hur man köper Ethereum.

Så här hittar du Ethereum nyheter

En aktiv investerare i Ethereum bör följa Ethereum-nyheterna dagligen. Det är åtminstone vad vi rekommenderar. Ju större investeringen är, desto mer bör du följa vad som händer med dina surt förvärvade pengar.

Det råder verkligen ingen brist på Ethereum-nyheter. Alla stora nyhetssajter som Coindesk, Decrypto och Cointelegraph rapporterar dagligen om Ethereum. Ethereum har också massor av inofficiella sociala mediekanaler som drivs av hardcore fans.

Vi rekommenderar alla kryptoinvesterare att bli aktiva på Twitter. Det är den bästa och snabbaste informationskällan för kryptovalutor. Följ kontona @Bankless och @TheDailyGwei så kommer du inte att missa något viktigt som rör Ethereum. Bankless-kanalen producerar också material för YouTube nästan varje dag.

AboutBitcoin.io är också en bra källa för Ethereum-nyheter. Vi rapporterar om de viktigaste händelserna med anknytning till Ethereum i våra veckovisa sammanställningar. Du hittar projektets officiella sida på ethereum.org. Det officiella Twitter-kontot är @ethereum.

Var sker diskussionen om Ethereum-nätverket?

Det finns hundratals olika sociala mediekanaler för Ethereum-fans. Som ordspråket säger: kryptomarknaden sover aldrig. Någonstans i världen finns det alltid Ethereum-fans som är vakna. Så var äger denna konversation rum?

Twitter är i allmänhet det bästa stället att följa kryptovärlden. Du kan följa kontona @sassal0x, @thedailygwei, @econoar, @TrustlessState och @BanklessHQ först. Du kan hitta fler diskussioner med hashtaggarna #Ethereum och #ETH.

Twitters algoritm är ganska bra på att rekommendera nya följare. Efter ett par veckors användning kommer du säkert att ha några dussin namn på din lista.

En annan populär kanal är Reddit, där du kan hitta diskussionsområden för varje kryptovalutaprojekt. Ethereums officiella Reddit-sida finns på reddit.com/r/ethereum. Till höger på sidan finns en lista över Ethereum-subreddits, som också har hundratusentals människor som diskuterar.

Om du vill chatta med andra kan du gå till Telegram och Discord! Det finns dussintals Ethereum-kanaler som är öppna dygnet runt.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.