Recensioner
09
maj
ftx recension

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

FTX-recension

FTX är ett nytt hem för professionella handlare. Denna börs har tagit kryptomarknaden med storm 2021. Den är ”byggd av handlare, för handlare”. Den här artikeln är en FTX-recension och en nybörjarguide. Du hittar också våra FTX-upplevelser och annan användbar information om plattformen.

FTX Översikt

FTX är grundat av Sam Bankman-Fried. Han har varit mer synlig i kryptonyheterna än någon annan börsVD under 2021. Om du är en aktiv följare av Crypto Twitter är det omöjligt att inte se handtaget @SBF_Alameda dyker upp hela tiden.

FTX har blivit en av de fem bästa derivatbörserna. Det påminner oss om uppkomsten av Binance under 2017-2018. Detta är ingen slump eftersom Binance är en av ägarna till FTX. Partnerlistan har också andra stora namn, som Paxos och Circle.

Sam Bankman-Fried har också grundat en hedgefond som heter Alameda Research. Den förvaltar för närvarande tillgångar för över 100 miljoner dollar. Nedan finns en länk till Bloombergs artikel om SBF.

FTX grundades 2019, vilket innebär att det är en relativt ny operatör på marknaden. Dess popularitet har exploderat 2021. FTX har verkligen fått förtroendevotum från branschproffs. Låga avgifter, bra handelsverktyg kombinerat med höga volymer lockar många.

Börsen äger också den populära Blockfolio app. FTX bygger till och med en decentraliserad börs på Solana-plattformen som heter Serum. Nyligen har de också  signed a sponsorship deal with MLB!

Har du FTX-erfarenheter? Hjälp till att förbättra den här artikeln och dela dina FTX-upplevelser genom att skriva en kommentar under artikeln!

FTX registrering

Registreringsprocessen på FTX kunde inte vara enklare. Klicka på länken nedan så kommer du att vidarebefordras till framsidan av FTX. Genom att använda vår länk får du också 5 % rabatt på handelsavgifter.

Öppna ditt FTX-konto

Ett registreringsformulär bör öppnas automatiskt. Om inte, klicka på den turkosa REGISTER-knappen i huvudmenyn.

Allt du behöver ange är din e-postadress och ditt lösenord. Klicka sedan på raden med titeln ” Click to verify ”. Syftet med detta är att se till att du inte är en bot. Godkänn FTX villkor och klicka på SIGN UP länken i det nedre högra hörnet.

ftx register

Kontot skapas på några sekunder och du vidarebefordras till börsen direkt. Därefter ser du en popup med titeln ” Take a tour ”. Detta kommer att presentera de viktigaste funktionerna. Efter det ber FTX dig att aktivera 2-faktors autentisering (2FA).

FTX är utformat så att insättningar och uttag inte är möjliga förrän 2FA är aktiverat. Du kan ignorera det för tillfället och bläddra igenom sidan först. Vi kommer att visa dig hur du aktiverar 2FA inom kort.

Webbplatsens design

När du registrerar ett nytt FTX-konto körs utbytet i nattläge. Detta innebär ett gränssnitt med mörk bakgrund och vit text. Vi föredrar den lätta versionen, så vi kommer att göra den omkopplaren härnäst.

ftx mode

Det finns en sol-ikon i huvudmenyn, som öppnar undermenyn för val av webbplatsdesign: mörk, svart och ljus.

Observera att denna recension är skriven från skrivbordsanvändarens synvinkel. Om du använder en mobil enhet kan vissa funktioner och menyalternativ placeras annorlunda.

Kontoverifiering på FTX

FTX använder en liknande verifieringsmodell som du kanske har sett på Kraken. Det betyder att det finns olika verifieringsnivåer. Dessa är:

  • Nivå 0
  • Nivå 1
  • Nivå 2

Varje ny FTX-kund börjar från nivå 0. Denna nivå har inga andra krav förutom att öppna ett konto. Den har en begränsning på 1000 USD för uttag. Observera att detta är en livstidsgräns, inte dagligen. Det betyder att Tier 0 endast är lämplig för att testa FTX med små mängder.

Om du vill göra seriösa affärer behöver du minst ett nivå 1-konto. Du måste ange ditt namn och ditt hemland för att komma till nivå 1.

Klicka på kugghjulsikonen i det övre högra hörnet och välj Identitetsverifiering. Du bör landa på följande sida.

ftx kyc

Klicka på knappen med titeln INCREASE WITHDRAWAL LIMITS för att fortsätta. Följande formulär öppnas, där du ombeds ange ditt namn, bosättningsland och den stat/provins du bor i.

FTX KYC

När du har gjort detta kan du även gå vidare till nivå 2 och bekräfta din identitet ytterligare.

Nivå 1 har en daglig uttagsgräns på $2000 och en daglig handelsgräns på $9000. Dessa räcker för de flesta småinvesterare. Nivå 2 ger dig obegränsade uttags- och handelsgränser och möjliggör även fiat-överföringar.

Kontosäkerhetsinställningar (2FA)

FTX tillåter inte insättningar eller uttag innan 2-faktorsautentisering (2FA) är aktiverad. Vi gillar denna begränsning. Du bör alltid ha 2FA aktiverat i varje webbtjänst där det är möjligt.

Klicka på kugghjulsikonen igen för att se kontoinställningarna. Säkerhetsinställningar bör öppnas automatiskt.

ftx security settings

Från den här sidan kan du också ändra lösenord och aktivera andra säkerhetsfunktioner som vitlistning. 2FA är minimikravet. Klicka på raden med titeln Two-Factor Authentication.

Därefter får du följande alternativ: Authy/Google Authenticator, Säkerhetsnyckel eller SMS. Eftersom de flesta använder Google Authenticator-appen, välj det alternativet. Skanna QR-koden med din autentiseringsapp. Kom ihåg att spara reservkoden också!

Du får en e-postbekräftelse när du har aktiverat 2FA.

FTX insättningar och uttag

FTX är först och främst en kryptovalutaderivatbörs. De flesta handlare sätter in krypto och handlar med terminer med hävstång. Spotmarknaden är ganska liten, och inte många av våra läsare kommer att sätta in fiat. Vi kommer också att arbeta med krypto i denna recension.

Vi rekommenderar att göra fiat-insättningar till börser som CoinbaseCoinmotion, och Northcrypto. Du kan enkelt köpa bitcoins från dessa tjänster och sedan skicka dina coin till FTX.

Låt oss göra en insättning då. Klicka på Plånbok från huvudmenyn. Detta kommer att lista alla tillgångar och coin som stöds. Filtrera listan genom att klicka på länken [CRYPTO]. Klicka på INSTÄLLNING-knappen för den kryptovaluta du vill använda.

deposit USDT

Som bilden visar gör vi en USDT-insättning. Det finns olika alternativ tillgängliga för USDT och andra coin också. Se till att du använder rätt nätverk.

Uttag görs från samma sida. Klicka bara på WITHDRAWAL -knappen för den coin du vill ta ut.

Bilden ovan visar ett USDT-uttag. FTX stöder även uttag till olika nätverk. Med USDT, till exempel, kan du mata in en Omni-, Ethereum-, TRC20- eller SPL-adress i uttagsfältet.

Du behöver också en 2FA-kod från din autentiseringsapp för att slutföra uttaget.

Vi har hittills goda FTX-erfarenheter från kryptoöverföringar. Uttag och insättningar behandlas snabbt.

Hur man köper kryptovaluta (spot)

Även om FTX mestadels används för marginalhandel är det möjligt att göra vanliga spot-köp också. Det finns bara färre spot-par tillgängliga jämfört med populära spot-börser. Vissa människor kanske också öppnar ett FTX-konto bara för att köpa FTX-börstoken, vilket har varit en fantastisk investering hittills.

Klicka på MARKETS från huvudmenyn och välj SPOT från undermenyn.

spot köp

Filtrera coins du vill se från raden, som har knappar [AUD][BRZ] etc. Dessa är tillgängliga valutapar. Eftersom vi gjorde en USDT-insättning filtrerar vi alla tillgängliga USDT-par.

Vi kommer att köpa FTX-token. Observera att tickern är FTT, inte FTX. Vi väljer handelsparet FTT/USDT och klickar på det.

Därefter öppnas ett handelsfönster. Detta är en typisk börsvy för att göra inköp.

ftx spot

När du gör spotköp väljs Limit Order som standard. Klicka på rullgardinsmenyn för fler alternativ. Om du vill göra ett enkelt köp, välj Market Order. Detta alternativ kommer att köpa coins med det aktuella marknadspriset.

Det finns en blå stapel som du kan sträcka från vänster till höger. Detta ändrar procentandelen av dina pengar som används för köpet. Alternativt kan du också ange det belopp du vill spendera i FTT eller USDT. Klicka på den gröna köpknappen för att slutföra affären.

En popup bör bekräfta ditt köp. Kyrpotvalutorna bör synas i din plånbok inom ett par sekunder.

Hur man säljer kryptovaluta (spot)

Att göra ett spot-sälj är lika enkelt som att göra ett spot-köp. Klicka på MARKETS från huvudmenyn, välj SPOT och filtrera igen den coin du vill se.

I det här exemplet säljer vi några av de FTX-tokens som tidigare köpts tillbaka till USDT. Valutaparet vi har valt är därför FTT/USDT igen.

spot sell

Säljformen liknar den som används för att köpa. Limit Order är återigen vald som standard. Ändra den till Market Order eller använd något annat alternativ du vill, såsom POST eller ICO. Flytta den blå stapeln eller ange önskat belopp som FTT- eller USDT-tokens.

Slutför försäljningen genom att klicka på den röda SELL-knappen. Dina pengar bör synas i plånboken inom några sekunder. Klicka på WALLET från huvudmenyn och välj FILLS. Detta kommer att visa din handelshistorik.

FTX-terminer, aktier och andra handelsalternativ

FTX är en börs designad för aktiva och professionella handlare. De högsta volymerna finns från framtida marknader, där du kan handla Bitcoin med upp till 100x hävstångseffekt. Vi rekommenderar marginalhandel endast för branschfolk.

Att handla med terminer och optioner är ett så stort ämne i sig, så vi går inte in på detaljer i den här artikeln. Du hittar dussintals tutorials på Youtube. FTX har också en Youtube-kanal med massor av användbara guider i den.

Klicka på länken MARKETS från huvudmenyn. Du kommer att se att det också är möjligt att handla aktier. Detta är den nuvarande trenden inom kryptobörserna: fler och fler handlare vill också handla med de mest populära aktierna, som Apple, Tesla och Amazon.

FTX erbjuder en lång lista med aktier och aktieterminer. Du kan till och med hitta företag som Nokia (NOK) därifrån. Naturligtvis är Coinbase-aktier (COIN) är också tillgängliga.

nokia

Leveraged tokens blir också mer och mer populära. De erbjuder ett enkelt sätt att köpa dina favoritcoins med hävstångseffekt utan att faktiskt gå till derivatmarknaden. Till exempel, när du köper en ETHBULL-token, går värdet på din tillgång upp (och ner) 3 gånger snabbare än vanlig ETH.

Dessa belånade tokens hämtar sitt värde från terminsmarknaden. Ändå är de vanliga ERC20-tokens, som kan tas ut och förvaras i de mest populära plånböckerna. Vi rekommenderar att du kontrollerar villkoren noggrant innan du köper sådana tokens.

Det finns massor av olika tillgångar tillgängliga på FTX. Det är inte konstigt att denna börs är så populärt bland professionella handlare.

FTX-avgifter och FTX-token

FTX har extremt konkurrenskraftiga avgifter. Detta är ett måste för en börs som riktar sig till professionella handlare.

Till exempel har den marknadsledande börsen Binance avgifter från 0,1 % (maker och taker). FTX har bara 0,02% för makern och 0,07% för en taker. Du kan få dem sänkta ytterligare när din handelsvolym växer.

Bilden nedan är från januari 2021. Avgifterna kan ändras med tiden.

ftx avgifter

FTX-tokenen används för att få mindre avgifter. Så här fungerar även andra börstokens. Ju fler FTX-tokens du har, desto större rabatt får du. Den första nivån (3 % rabatt) nås för att ha bara $100 värde av FTX-tokens. Rabattnivåerna går hela vägen till 60%.

Utöver detta har FTX även ett VIP-program.

FTX-innehavare får ytterligare handelsfördelar. Du kan använda FTX-tokens som säkerhet vid marginalhandel. Det är också möjligt att stakea FTX-tokens och tjäna ränta. Börsen har åtagit sig att bränna FTX-tokens över tid, vilket kommer att minska utbudet och öka priset (i teorin).

FTX-token kan också köpas från Binance.

FTX-upplevelser och överblick

FTX är en av de mest populära börserna på kryptomarknaden när det kommer till marginalhandel. Det är ännu inte ett hot för Binance, men populariteten har vuxit enormt under de senaste 12 månaderna. Volymnumren för FTX talar högt.

Vi har få FTX-upplevelser än så länge. Allt fungerar som utlovat, och det finns mer än tillräckligt med funktioner för professionella behov. Det är ingen överraskning att så många aktiva handlare har anslutit sig till FTX.

Det finns även en högkvalitativ mobilapp för iOS och Android.

mobile app

Vi gillar det faktum att små investerare kan använda FTX utan att gå igenom KYC-processen. Nivå 1 ger dig $9000 daglig volym och $2000 dagliga uttagsgränser. Dessa räcker för många små handlare.

Mottot för FTX är ”byggt av handlare, för handlare”. Detta syns i utbytesdesignen och funktionerna. Det är en tjänst byggd för professionella handlare. Om du är en nybörjare och gör mestadels spot-köp, finns det bättre lämpade börser på marknaden än FTX.

Vi rekommenderar FTX för alla aktiva och professionella handlare som verkar på terminsmarknaderna.

Prova FTX idag

Du bör även följa FTX på sociala medier. Twitter-handtaget är @FTX_Official, och den officiella Telegram-kanalen är t.me/FTX_Official. Det är smart att följa FTX-grundaren Sam ’SBF’ Bankman-Fried också (@SBF_Alameda). Han är ganska aktiv på Twitter.

Vi hoppas att du tyckte att den här artikeln var användbar! Skriv dina FTX-upplevelser och tankar nedan.

Articles written by Bitcoincenter are produced by our team. There are several crypto specialists working at Bitcoincenter. The head analyst of Bitcoincenter is Antti Hyppänen.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.