Kryptoguider
30
nov
haven xhv

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Haven (XHV)?

Haven är ett projekt som gör det möjligt att ge ut syntetiska tillgångar på ett helt privat sätt. Stablecoin xUSD och XHV-token spelar en viktig roll i Haven-projektet. Den här guiden utforskar Havens historia, introducerar XHV-tokenet och förklarar hur projektet ger ut syntetiska stabila coin och tillgångar.

Haven är en förbättrad version av Monero

I skrivande stund finns det mer än tiotusen olika kryptovalutor på marknaden. Vi har traditionellt delat in kryptovalutor i tre tydligt olika underkategorier: valutor, plattformar och tokens.

Syftet med valutor är att överföra och lagra värde. Den mest kända valutan är Bitcoin. Andra välkända projekt är Monero och Dogecoin.

Plattformar fungerar som ekosystem för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (Dapps). Plattformar kan ses lite som Android och iOS. Det mest kända projektet i kategorin plattform är Ethereum. Andra populära plattformar inkluderar Solana, Avalanche och Polkadot.

Tokens har ingen egen blockchain. De utfärdas alltid på en befintlig plattform. Tokens är antingen verktygstoken eller styrningstoken. Välkända tokens är till exempel DeFi-tokens Aave, Uniswap, och Chainlink.

Haven kan placeras i valutakategorin, även om den inte direkt konkurrerar med Bitcoin.

XHV-tokenet är praktiskt taget en kopia av det privata coinet Monero. Den största skillnaden är att genom att använda XHV kan en algoritm användas för att ge ut mindre volatila och syntetiska tillgångar.

Haven-projektet återuppstod 2019

Havens historia är intressant och turbulent. Två anonyma mjukvaruutvecklare tillkännagav projektet i februari 2018 på Bitcointalk forum. Haven was described as a Monero fork that could be used to issue various assets from stablecoins to precious metals.

However, the plan was considered impossible with a fully encrypted blockchain such as Monero. It wasn’t possible to create tokens on top of private blockchains as it was possible on Ethereum, for example.

Implementering av Colored Coins (utvecklat 2013 för att skapa syntetiska tillgångar på Bitcoin) krävde transparens för att fungera. Detta var inkompatibelt med Moneros privata blockchain.

I början saknade projektet också resurser. Det samlade inte in privat finansiering eller höll en offentlig ICO. De två grundarna insåg snabbt finansernas hopplösa tillstånd. De dumpade sina förgrävda XHV-tokens på marknaden i slutet av 2018 och övergav projektet.

Några aktiva medlemmar i samhället tog över Haven i januari 2019. Det nya teamet klaffade Havens ursprungliga kod och gjorde den offentlig. Syftet var att uppfylla grundarnas ursprungliga vision om Haven som en privat digital offshorebank som kan användas av vem som helst.

För tillfället går Havens två mest aktiva utvecklare under smeknamnen Dweab och Neac. Dweab är matematiker och Neac är kryptograf. Båda är också mjukvaruutvecklare med över 20 års erfarenhet. Kärnteamet introduceras den havenprotocol.org/team.

haven team

Ett stort genombrott i utvecklingen sågs i maj 2020. Havens nya team lyckades lägga till de färgade coinen till Havens krypterade blockchain med hjälp av Monero-utvecklare.

Havens första syntetiska tillgång, xUSD, släpptes i juli 2020. När denna artikel skrevs (10/2021) har cirka 20 miljoner USD av xUSD stablecoin getts ut.

Tidigare i år lanserade Haven även privata syntetiska versioner av guld (xAU), silver (xAG), Euro (xEUR) och Bitcoin (xBTC). Haven planerar också att lansera ett betalkort som gör det möjligt att betala med xUSD privat valuta. Havens teknologi tillåter att pengar publiceras om användaren så önskar.

haven debit card

I september 2020 meddelande Havens team  att de hade etablerat Haven Foundation på Caymanöarna. Uppdraget för Haven Foundation är att öka användningen av XHV-tokens och andra Haven-tillgångar, till exempel genom börsnoteringar och med förbättrade fiat-anslutningar.

Volatilitets och transparensproblemen för traditionella kryptovalutor

Hur förblir xUSD (och andra syntetiska tillgångar) hemliga och lyckas följa värdet på de underliggande tillgångarna? Vilken roll har XHV-tokenen i allt detta? Varför behöver vi ens ett sådant här projekt? Räcker inte Bitcoin, Ethereum och andra mer än tiotusen kryptovalutor? Är fullständig integritet ens en bra sak om syftet är att förbättra transparensen i det ekonomiska systemet?

Vi hittar svar på dessa frågor när vi tittar på svagheterna hos populära kryptovalutor, som Bitcoin, Ethereum och USDT. Många investerare anser Bitcoin och Ethereum som bra investeringar på grund av deras brist.

Ett maximalt antal på 21 miljoner coin är programmerat i Bitcoins kod, och det skulle krävas en betydande konsensus för att ändra detta. Ethereum-inflationen är mer flexibel, och ETH får sin brist enligt Ethereums blockchain-utnyttjandegrad.

Gemensamt för Bitcoin och Ethereum är att de är volatila tillgångar. Priset på Bitcoin ändras ofta 5-10 % per dag, så det är inte särskilt lämpligt som valuta.

Stablecoins löst problemet med volatilitet i kryptovalutor. Men centraliserade stablecoins som USDT och USDC har sina egna svagheter. Tillförlitligheten av USDT-reserver har länge varit under misstanke, medan USDC stablecoin har misstänkts för att censurera plånboksadresser.

Haven strävar efter att lösa ovanstående problem genom att stödja privata versioner av både stabila och volatila tillgångar. Praktiskt taget alla tillgångar kan göras till en syntetisk privat tillgång.

Haven (XHV) är en Proof of Work kryptovaluta

Haven är en Proof of Work kryptovaluta som Monero. Det betyder att det bryts med fysisk miningutrustning. Eftersom Haven i grunden är en Monero-klon delar den också flera funktioner kända från Monero.

Båda projekten stöder 1 700 transaktioner per sekund. Teoretiskt sett stöder dock båda ett obegränsat antal transaktioner per sekund eftersom blockstorlekarna är flexibla. Båda har samma transaktionskostnader och ett nytt block skapas på 2 minuter i varje blockkedja.

Haven och Monero använder också samma mining algoritm som kallas RandomX.Det är resistent mot ASIC-miners till skillnad från SHA-256 algorithm används av Bitcoin.

bitmain
Bitcoin ASIC-miners från Bitmains webbplats.

Med andra ord kan Havens XHV-tokens framgångsrikt brytas på en vanlig hemdator. Det är dock bättre om datorn är relativt ny.

Den enda betydande skillnaden mellan Haven och Monero är de redan nämnda färgade coinen. Det utvecklades ursprungligen som ett sätt att lägga till vissa funktioner för Bitcoin med syftet att använda Bitcoin-protokollet för att skapa syntetiska aktier. Man kan säga att det är en tidig version av NFT.

Problemet med att använda en offentlig blockchain

Haven och Monero löser publicitetsproblemet med blockkedjor.

Bitcoins blockchain är helt offentlig. Transaktioner utförs från en offentlig nyckel (en adress) till en annan. Dessa adresser är offentliga för alla att se på blockchain. Endast plånboksägaren känner till den privata nyckeln, vilket gör att de kan komma åt Bitcoins i sin adress. Det är så de flesta kryptovalutor fungerar.

Till exempel är Ethereum-transaktioner också offentliga. När en användare delar sin Ethereum-adress kan vem som helst se användarens ekonomiska historik från en blockchain explorer som Etherscan.

etherscan list
Offentliga blockkedje-transaktioner är synliga för alla. Skärmdump från Etherscan.

Utöver de publika och privata nycklarna har Haven och Monero en så kallad vynyckel som endast är känd av användaren själv. Det kan dock ges till en tredje part, till exempel för revisionsändamål.

Integriteten i Haven och Monero nås genom att använda en så kallad stealth-adress, som döljer betalningsavsändarens identitet. Ringsignaturer har också en viktig roll. Den kombinerar andra slumpmässiga blockchain-adresser med avsändarens adress.

RingCT, som kommer från orden Ring Confidential Transactions, tonar ut transaktionsbeloppet. RingCT var en av huvudorsakerna till att färgade coin var så svåra att implementera i Monero.

Allt detta innebär att Monero och Haven kan dölja transaktionens avsändare, mottagare och belopp som skickas.

xUSD och andra syntetiska tillgångar

Havens algoritmiska xUSD stablecoin har en viktig roll i protokollet. Den utfärdas genom att lika många XHV-tokens bränns (ta bort) från cirkulationen. Till exempel, om 1 XHV är 1 USD, skulle det krävas att man bränner 100 XHV-tokens för att ge ut 100 USD i xUSD.

Samma sak fungerar tvärtom. xUSD kan brännas för att utfärda en motsvarande mängd XHV-tokens. Till exempel, om värdet på XHV sjunker till $0,50, skulle bränning av hundra xUSD skapa 200 XHV-tokens.

x-assets

Denna prägling och bränning håller xUSD stabil eftersom en xUSD alltid kan ersättas med ett motsvarande antal XHV. Till skillnad från många andra stabila kryptovalutor, backas inte xUSD av US-dollar eller någon annan liknande tillgång. Det speglar bara värdet på tillgången som den ska spåra med Chainlink och bandprotokoll.

xUSD används också när Haven-protokollet utfärdar syntetiska versioner av andra tillgångar. Du kan inte skapa xBTC genom att bränna XHV. Detta beror på att protokollet har hållits tekniskt enkelt. Den amerikanska dollarn som världens reservvaluta används vanligtvis som ett mått på värdet på olja, guld eller Bitcoin, till exempel.

Protokollet sätter inga gränser för vilka tillgångar som kan skapas och det finns ingen maximal mängd likviditet. I praktiken kan du skapa hur många syntetiska Tesla-aktier du vill genom att bränna tillräckligt med XHV.

This function is similar to the algorithmic stablecoins of the Terra ecosystem. Det är också så Synthetix-protokollet utfärdar tillgångar. Ju fler tillgångar som ges ut genom att bränna XHV, desto mindre blir utbudet av XHV-tokens. Detta borde teoretiskt sett öka priset på marknaden.

En betydande skillnad mellan Synthetix (& Terra) och Haven är dock integritet.

synthetix-how-to

Bilden ovan visar hur Synthetix fungerar. Haven fungerar inte på exakt samma sätt, men bilden illustrerar också mycket väl Havens sätt att ge ut syntetiska tillgångar. Bildkälla: DefiPrime

Haven Web Vault

Havens XHV-tokens och syntetiska tillgångar kan lagras och bytas in Havens webbplånbok  (Valv). Användare kan logga in med ett lösenord och seed phrase.

Användaren kan växla mellan XHV och xUSD utan glidning. Havens Vault är helt privat. Det finns ingen prisglidning vid byte av tillgångar eftersom transaktionerna inte är offentliga.

web vault

Trots Havens snabba transaktioner är det nödvändigt att betala en upplåsningsavgift i valvet beroende på hur snabbt du vill göra transaktionen.

Upplåsningstiderna varierar mellan 6 timmar (högsta upplåsningsavgiften) och upp till 7 dagar (lägsta upplåsningsavgiften). Syftet med upplåsningsavgifterna är att förhindra manipulation av Havens coins och brännmekanism.

XHV-token

Mining inflationen för Havens XHV-token kan jämföras med Monero. Miners får en XHV varannan minut som mining belöning. Efter maj 2022 kommer Haven att gå över till den så kallade svansemissionsfasen, varefter miningbelöningen för alltid kommer att vara 0,6 XHV-tokens.

Inflationstakten i Havens XHV-token är därför konstant, vilket uppmuntrar miners att säkerställa säkerheten för blockkedjan även i framtiden. Givetvis kan Haven också ändra sin mening algoritm och mining belöningen i framtiden om det visar sig att vissa andra algoritmer ökar integriteten och motståndet mot ASIC-miners.

Till skillnad från många andra blockkedjor går transaktionsavgifterna från Havens offshore-valv till Havens team istället för miners. De får också 5 % av alla miningbelöningar. Haven har inte haft någon privat finansiering, ingen ICO och inga pre-mineade coins till utvecklarna. Det är därför teamet samlar in finansiering från transaktionsavgifter och mining-belöningar.

Teamet har förmodligen också en betydande mängd XHV-tokens, så dess medlemmar har incitament att höja priset på tokenen. Styrningen av projektet ligger dock i händerna på miners. Teamet kan betraktas som en slags verkställande gren och miners är den lagstiftande grenen.

Havens framtid

Med tanke på de problem och utmaningar de flesta kryptovalutor står inför, verkar Haven vara ett lovande projekt. Man skulle anta att den genomsnittlige användaren av kryptovalutor inte bryr sig om integritet, men å andra sidan finns det en stor och lojal användarbas för privata kryptovalutor.

Sekretess kan mycket väl vara nästa stora berättelse i kryptovalutornas värld. Om en stor del av världens finanssektor kommer att byggas på blockkedjeteknologi i framtiden kan man förvänta sig att allt detta inte kommer att vara en öppen reskontra som vem som helst kan se. Bankvärlden har verkat under hemligheter i århundraden, och det finns knappast någon önskan att ändra på detta.

Trots vad många tillsynsmyndigheter säger kan integriteten för kryptovalutor ge mer säkerhet. För de med betydande mängder kryptovalutor kan doxxing i högtalare bli ett betydande säkerhetshot.

Till exempel avslöjade en dataläcka från en kall plånbokstillverkare Ledger sommaren 2020 namn, telefonnummer, e-post och hemadresser till mer än en miljon kunder. Lyckligtvis avslöjade inte dataläckan saldot i dessa kunders plånböcker.

Stablecoins har varit en annan framväxande berättelse under lång tid. Marknadsvärdet på USDT, det mest populära stablecoinet, har redan nått 74 miljarder dollar i november 2021. Det är upp från bara 4 miljarder dollar i november 2019!

Det finns helt klart en efterfrågan på stabila coin och USDT har delvis varit ansvarig för varför Bitcoins adoption har varit svagare än väntat under det senaste året i höginflationsländer som Venezuela och Zimbabwe.

Haven 2.0 och kommande ThorChain-integration

Det finns fortfarande frågetecken över Haven. Förutom att vara en mindre Proof of Work kryptovaluta och därför potentiellt sårbar för 51% attacks på nätverket. Coin- och bränningsalgoritmen kan också manipuleras på grund av låg likviditet.

Det är därför Haven bör öka sin popularitet och fler x-tillgångar bör ges ut genom att använda XHV. Detta skulle göra det svårare, mer riskfyllt, dyrare och därför mindre attraktivt att försöka manipulera protokollet.

Hittills har dock likviditetstillväxten tagit mycket ansträngning. XHV är knappast tillgängligt på större börser och byte mellan XHV och x-tillgångar kan endast göras i Havens egen webbplånbok.

Havens partnerskap med ThorChain kan göra en betydande förändring genom att föra in ThorChains likviditet till Haven. ThorChain och Haven skulle kunna användas för att byta Bitcoin eller Ethereum till en privat dollar utan centraliserade börser och KYC-autentisering. Videon nedan förklarar kort hur ThorChain fungerar:

Haven har drabbats av olika svårigheter och betalat en hel del avgifter. Sommaren 2021, hackare lyckades skapa XHV-tokens och x-tillgångar från början. Teamet började dock arbeta efter hackningen och släppte Haven 2.0 i november 2021.

Många projekt stärks av hackningsfall och Haven 2.0-versionen innehåller även ett buggbounty-program för att förhindra eventuella framtida hackningar.

Något slags frågetecken är också en donation på en miljon dollar som Haven Foundation tog emot i september 2020 från en anonym källa. Enligt Haven Foundation gjordes donationen utan begränsningar.

Hur man köper XHV

Om du vill investera i Haven är XHV symbolen du bör vara uppmärksam på. XHV bränns för att ge ut syntetiska stablecoins och andra tillgångar. Ju mer detta händer, desto större blir trycket uppåt på XHV-priset. X-tillgångar speglar alltid exakt priset på den tillgång som de är baserade på.

Det bästa sättet att köpa är KuCoin, som erbjuder XHV/USDT och XHV/BTC handelspar. Haven är ännu inte noterat på de största börserna, som Binance eller Coinbase. Många andra privata kryptovalutor har också samma problem.

Köp XHV från KuCoin

För tillfället bara Havens egna native wallet är lämplig för lagring av XHV och x-tillgångar.

Om xUSD uppnår ens en hundradel av USDT:s nuvarande marknadsvärde, skulle priset på XHV gå upp 100x från det nuvarande priset på cirka 10 USD.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!