Analyser
25
maj
Hur köper man kryptovaluta

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Hur köper man kryptovaluta?

Den här artikeln handlar om hur man köper kryptovaluta. Det är en process som omfattar sex olika steg. Genom att läsa den här artikeln undviker du de typiska misstagen och kommer inte att bli förvånad över kryptovalutamarknaden. Det här är en bra guide för alla nykomlingar som funderar på att köpa kryptovaluta för första gången!

Steg 1: Att köpa kryptovaluta är att åka berg-och-dalbana

Det första du måste förstå är detta: att köpa kryptovalutor är inte som att köpa aktier eller obligationer. Marknaden är fortfarande ung och relativt liten. Det finns några regler och förordningar. Stora ”valar” dominerar marknaden och orsakar plötsliga prisrörelser i båda riktningarna.

Volatiliteten ökar när börsvärdet för kryptovalutan minskar. Du kan dock inte säga att Bitcoin skulle vara en tillgång med låg volatilitet heller. Priset har rört sig många gånger mer än 20% på en dag.

Många altcoins såg prishöjningar på 1000% till 10.000% under bullrunnen 2016-2017. Efter bearmarknaden 2018 hade dessa coins förlorat över 99 % av sitt värde. Lätt fånget, lätt förgånget.

Om du vill doppa tån i vattnet och köpa kryptovaluta, var mentalt förberedd på en berg-och-dalbana. Priser kan göra vilda rörelser utan någon synlig anledning.

happy bitcoiner

Bildkredit: Lina Seiche Twitter

Är din plan att fördubbla din investering och sälja allt? Tror du att det kommer att ske en kryptovaluta-revolution någon gång under de kommande 10 åren? Det är mycket viktigt att ha en konkret plan för din kryptoinvestering.

Det finns ingen enstaka plan för att investera, vare sig vi pratar om aktier eller kryptovalutor. Varje investerare har olika riskprofil och tolerans för flyktighet. Du bör bara investera pengar du har råd att förlora. Detta är 1% av din förmögenhet för vissa, 20% för andra.

Vi rekommenderar att du lär dig om Dollar Cost Averaging (DCA). Många kryptobörser stödjer dagliga, veckovisa eller månatliga köp. Detta är ett utmärkt sätt att investera på kryptomarknaden. Du kan göra ytterligare köp vid marknadskrascher om du har mage för det.

Steg 2: Lär dig innan du köper

Detta är förmodligen det viktigaste rådet vi kan ge. DYOR, alltid. Även om du skulle läsa kvalitetsinformation som denna, bör du alltid göra din egen forskning också. Ta inte någons åsikter för givna. Du måste bestämma dig för annars kommer du inte att lyckas.

Om din kryptoinvesteringsstrategi är beroende av en Youtuber eller en bloggare, kommer den inte att fungera. Bli utbildad, läs alla guider på AboutBitcoin.io och bygg en plan som passar din riskprofil.

Många investerare har hoppat på kryptotåget utan någon som helst kunskap om den tillgång de köpt. Du kan läsa meddelanden som detta varje dag från Facebook-grupper. Detta kallas FOMO – Fear Of Missing Out.

Folk vill köpa för att deras vänner köper, eller att deras familjemedlemmar köper. Alla blir rika utom du! Detta är den värsta möjliga anledningen till att köpa någon tillgång.

FOMO-investerare är de som betalar de smarta investerarnas vinster. Detta är den kalla hårda sanningen. FOMO-investerarna hoppar in på marknadstoppen när smarta investerare säljer sina tidigare köp. Om du vill vara på den mottagande sidan av vinsten måste du bli smartare.

Vi rekommenderar att du bekantar dig med följande ämnen:

AboutBitcoin.io har utmärkta guider för de mest populära kryptovalutorna. De är bra sätt att börja lära sig om andra coin också. Vi rekommenderar att du behärskar Bitcoin först innan du går över till altcoins.

bitcoin standard

Du borde också investera 182 kr och köpa The Bitcoin Standard från Adlibris. Det är som en bibel för bitcoiners.

Det finns också en ”mörk sida” av kryptoinvesteringar du måste vara medveten om. Bedrägerier. Det finns så många bedragare som lurar på nätet och försöker stjäla människors coins genom att vädja till girighet. Internet är fullt av investeringsplaner som lovar överväldigande vinster.

Du kommer också att få nätfiske-e-post och kan förlora dina coins genom utbyteshack eller mänskliga fel. Det är helt enkelt ett vilda västern där ute. Det finns inga garantier och värdeskåp. Om du vill bli en kryptoinvesterare är du på egen hand.

Detta är anledningen till att Bitcoin har gått upp +200% per år i genomsnitt. Om det inte fanns några risker skulle alla redan vara ”hodler”. Det finns en hög belöning för den som hanterar riskerna på rätt sätt.

Steg 3: Börja med Bitcoin

En smart investerare i kryptovaluta börjar med Bitcoin. Detta är också den enklaste vägen.

Hela den här kryptovaluta-revolutionen började med Bitcoin. Det är den äldsta och mest kända coinen på marknaden. Det är den enklaste att köpa och den enklaste att lagra. Du kan inte förstå kryptovalutamarknaden som helhet förrän du först har lärt dig om Bitcoin.

Index är populära investeringsinstrument på aktiemarknaden. Detta är av en bra anledning. De flesta handlare, även de smarta, kan inte slå indexet. Deras handplockade aktier ger en mindre avkastning än ett index, vilket täcker hela marknaden.

Du kan tänka på Bitcoin som ett börsindex. Bitcoin är reservvalutan och förstahandsinvesteringen. Om du går för altcoins hävdar du att du kommer att hitta bättre investeringar än Bitcoin. Visste du att Bitcoin har ökat i pris med +200 % per år i genomsnitt? Det finns inte många kryptovalutor som kan slå detta.

När du är redo att köpa Bitcoin rekommenderar vi nybörjarvänliga börser. Dessa har ett enkelt gränssnitt, vilket gör inköp enkelt. Coinbase och Bitpanda är populära börser bland nykomlingar.

kjöp bitcoin fra coinbase
Coinbase har ett enkelt formulär för att köpa och sälja krypto.

Du kan alltid börja med små summor. Att sätta in pengar till en börs är det första steget. Börja smått, prova, köp lite bitcoin och se hur du känner dig. Försök sälja några. Försök att göra en transaktion till din vän och skaffa en egen Bitcoin-plånbok.

Om du tycker att denna teknik är värd att investera i, lär dig att använda den!

Efter att du köpt dina första bitcoins bör du tänka på hur du lagrar dem. När du har liten erfarenhet och en liten portfölj, förvara gärna dina coins i börsen du köpte dem från. Med tiden bör du bekanta dig med Bitcoins plånboksalternativ.

Exodus och TrustWallet är populära val. Exodus har en app för desktop och mobil medan TrustWallet är enbart mobil. Båda är mycket lätta att använda. Om du någon gång har använt en internetbank kan du använda dessa plånböcker. Det finns också dussintals Youtube-guider tillgängliga.

Seriösa investerare bör lära sig om Ledger Nano X eller Trezor Model T hårdvara plånböcker. De erbjuder ultimat säkerhet och bör övervägas efter att din portfölj växer till tusentals dollar.

Läs mer från vår nybörjarguide: hur väljer man rätt Bitcoin-plånbok?

Steg 4: Så här köper du kryptovaluta i praktiken

I föregående kapitel pratade vi om att köpa Bitcoin för första gången. Men hur köper man egentligen Bitcoin? Behöver du skapa en plånbok först? Hur konverterar du fiat till BTC? Låt oss gå igenom den processen härnäst.

Vi nämnde tidigare nybörjarvänliga börser Coinbase och Bitpanda. En kryptovalutabörs är en tjänst som erbjuder en plattform för att köpa och sälja kryptovalutor. Det regleras ofta av de lokala finansinstituten också.

Om du vill ha en detaljerad guide om Coinbase eller Bitpanda, klicka på recensionslänken från toppmenyn. Detta är bara en övergripande beskrivning av processen. Vi kommer att använda Coinbase som ett exempel.

coinbase recension

 1. Att öppna ett konto. Först måste du skapa ett användarkonto och fylla i dina personliga uppgifter.
 2. Konto verifikation. Det andra steget är att verifiera din identitet, även känd som KYC-processen. Du måste ladda upp en bild av ditt pass för att verifiera din identitet. Det är ett standardkrav varje gång du använder en tjänst med banköverföringar aktiverade.
 3. Göra en insättning. När ditt konto är verifierat är det möjligt att sätta in pengar. Coinbase stöder SEPA-överföringar, som vanligtvis bekräftas inom några timmar. Du kan också göra en insättning med ett betal-/kreditkort.
 4. Du kan konvertera euro (eller andra fiat-valutor) till Bitcoin med ett par klick. Det finns ett enkelt formulär som alla kan använda.
 5. När du har köpt bitcoins kan du lämna dem i Coinbase eller flytta dem senare till din egen plånbok.

Det är allt! Att köpa Bitcoin är inte svårare än att använda en internetbank eller e-plånbok. Om du kan göra vanliga banköverföringar kan du använda Coinbase också. Lagring är inte heller ett problem i början. Lämna bara krypton där du köpte den. Du kan lära dig hur du använder plånböcker med tiden.

Börser som Coinbase och Bitpanda har också utmärkta mobilversioner.

Steg 5: Köpa altcoins

Bitcoin räcker för de flesta investerare. Det är också den säkraste och minst flyktiga kryptovalutan. Det är inget fel med att endast investera i Bitcoin.

Bitcoin är som ett av de traditionella företagen på aktiemarknaden med en lång historia och pålitlig prestanda. Det kommer inte att vara det bästa resultatet på bullmarknaden, men Bitcoin kommer att vara den säkraste tillgången på en bearmarknad.

Vissa investerare vill också utforska altcoin-marknaden och diversifiera sina portföljer. Du kan tänka dig en portfölj som denna: 50% Bitcoin, 20% Ethereum, 10% Chainlink och 5-6 mindre positioner efter det. Vissa investerare kan ha 50-100 kryptopositioner.

Innan du rusar in i nya coin, se till att du är bekant med dem. Börja med att läsa vår kryptovalutaguide och fortsätt din egen forskning på Google och Youtube.

Vi rekommenderar Binance som din främsta altcoinbörs. Det är den ledande börsen på marknaden och har allt en altcoin-köpare vill ha. Binance stöder även SEPA-banköverföringar. Det finns en detaljerad Binance nybörjarguide på vår hemsida.

Steg 6: Följ marknaden

Det finns aktieinvesterare som tittar på sina portföljer en eller två gånger om året. Vi rekommenderar inte ett sådant tillvägagångssätt i kryptovalutor. Mer händer på en månad i kryptovärlden än på ett år i den normala världen.

Även om du inte skulle vara en daytrader, är det bra att hålla dig uppdaterad med aktuella händelser. Även lokala bestämmelser kan ändras gällande beskattning. Vissa av dina plånböcker kan få viktiga programuppdateringar. Om du investerar i projekt i tidiga skeden kan det finnas token-byten på grund av att en MainNet-lansering kräver åtgärd från din sida.

Twitter är en bra informationsresurs. Om du gillar Twitter, följ alla kryptoprojekt du har investerat i. Det finns också en dedikerad Youtube-kanal, en Reddit-sida och en Telegram-grupp för alla större projekt.

Nyhetswebbplatser som CoindeskCointelegraph, och The Block förtjänar en uppföljning också.

Hur man köper kryptovaluta – för att sammanfatta

Den här artikeln gav dig en väg till att köpa kryptovalutor. Det är bara en repa på ytan men det kommer säkert att ge dig en bra start. Du kommer att lära dig mer från våra andra artiklar. Låtoss sammanfatta.

 1. Var beredd på en mental berg-och-dalbana. Planera för dina handlingar: när du ska köpa och när du ska sälja. Hur mycket vinst räcker för dig?
 2. Ta en ordentlig titt på din riskprofil. Tänk hur stor andel kryptovalutor bör vara av din investeringsportfölj. Börja smått och lär dig använda tekniken du investerar i.
 3. Utbilda dig själv innan du köper något.
 4. Börja med att köpa Bitcoin.
 5. Om du är intresserad av altcoins, lär dig en valuta i taget. Var inte en FOMO-handlare.
 6. Följ marknaderna

Det finns även en Bitcoin- och Ethereum-tracker på Nordnet. Dessa är nästan som ETF-fonder, som följer priserna till 100 procent. På så sätt kan du få exponering mot Bitcoin och Ethereum utan att hålla tillgången själv.

Institutionella investerare och aktiva handlare är mer och mer intresserade av Bitcoin-terminer. Marknadsledarna är Coinbase och Binance. De dagliga volymerna på dessa börser är enorma. Professionella handlare tycker att derivat är mer spännande och lönsamma än traditionella spotköp. Speciellt när du använder hävstång.

Vi rekommenderar att du tar ett steg i taget. Lär dig tekniken och gör små inköp med Bitcoin först. Se hur det känns att ha en sådan volatil tillgång. När du får mer erfarenhet är det dags att undersöka mer avancerade handelsalternativ. Derivat och hävstångshandel rekommenderas inte för nykomlingar.

Image by WorldSpectrum from Pixabay

Articles written by Bitcoincenter are produced by our team. There are several crypto specialists working at Bitcoincenter. The head analyst of Bitcoincenter is Antti Hyppänen.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *