Analyser
09
feb
investera i bitcoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Hur investerar man i Bitcoin?

INVESTERA I BITCOIN är populärt, särskilt bland unga investerare. Det är lätt att investera i Bitcoin med olika finansiella instrument. Det traditionella sättet att investera i Bitcoin är att köpa bitcoins från börser på nätet. Nordnet erbjuder ett enkelt och säkert alternativ för Bitcoin-investerare.

Om du är intresserad av Bitcoin-aktier finns det flera olika alternativ på marknaden. Bitcoin-derivat är populära bland professionella handlare. Det är inte svårt att investera i Bitcoin, och det finns rätt tjänst och rätt investeringsinstrument för alla.

Bitcoin-investeringar ökar i popularitet

Investera i Bitcoin är populärt, särskilt bland unga investerare. Det finns redan hundratals miljoner Bitcoininvesterare i världen. Antalet fördubblades i början av 2020-talet!

Bitcoin-investeringar blev verkligen uppmärksammade i mainstreammedia under tjurmarknaden 2017. På den tiden kunde du hitta dagliga rubriker om Bitcoin till och med i din lokaltidning. Björnmarknaden 2018-2019 fick Bitcoin-investeringar att falla i glömska ett tag, men tjurmarknaden 2020-2021 ökade dess popularitet igen.

Enligt uppskattningar finns det cirka 400 000-450 000 Bitcoin-investerare i Norge. Siffran är ganska respektabel när man tar hänsyn till att det finns ungefär en miljon aktieinvesterare. Bitcoin har samlat sina anhängare på tio år medan aktier har handlats i över 100 år i Skandinavien.

I den här artikeln introduceras Bitcoin-investeringar på en allmän nivå. Vi går igenom olika metoder för att investera i Bitcoin och jämför för- och nackdelar.

Vi har också publicerat en artikel om hur man köper Bitcoin. Där får du steg-för-steg-instruktioner om hur köpprocessen går till. Du kan också hitta nybörjarguider om populära kryptobörser genom att klicka på Recensioner i toppmenyn.

Vi anser att Bitcoin-investerare kan delas in i tre olika kategorier.

  • Försiktiga köpare
  • Traders
  • HODLers

I gruppen av försiktiga köpare finns också nybörjare som är på väg att köpa sina första bitcoins. Dessutom har gruppen många bitcoininvesterare från den traditionella investeringsvärlden som försiktigt förvärvar bitcoins för sina portföljer. Denna grupp har vanligtvis en Bitcoin-position på mindre än fem procent av hela investeringsportföljen.

Traders är professionella investerare. De handlar aktivt med bitcoins genom att använda terminer och hävstång. Det är denna grupp av investerare som flyttar priset på Bitcoin på marknaden. De gör de största vinsterna och lider också de största förlusterna.

Den tredje gruppen är så kallade HODLers som ofta är så kallade Bitcoin-maximalister. Denna grupp köper bara bitcoin men säljer dem inte. HODLers tror på en större Bitcoin-revolution och ackumulerar bitcoins under lång tid i sina cold wallets.

Du kan investera i Bitcoin på många olika sätt

Det är lätt att investera i Bitcoin med olika finansiella instrument. För tio år sedan innebar investering i bitcoin en mödosam process att förvärva ”fysiska” bitcoins i sin plånbok från utländska börser. Numera är situationen mycket bättre ur investerarens synvinkel.

Investeringar i Bitcoin har utvecklats under de senaste åren. Branschen har vuxit enormt och vi har sett många nya tjänster födas. Nya investeringsinstrument har också blivit tillgängliga för vanliga investerare.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något rätt sätt att investera i Bitcoin. Varje investeringsinstrument erbjuder för- och nackdelar. Investeraren måste välja den metod som passar den egna risk- och investeringsprofilen. Det finns inget som hindrar dig från att använda olika instrument för att investera i Bitcoin och därmed sprida risken.

Nedan går vi igenom fyra alternativa sätt att investera i Bitcoin.

Att investera i Bitcoin på traditionellt sätt

Det traditionella sättet att investera i Bitcoin är att köpa bitcoins från börser på nätet. Under lång tid var detta alternativ det enda sättet för en vanlig person att investera i Bitcoin.

Vi anser att varje Bitcoin-investerare bör lära sig det traditionella sättet. Du kan prova det med små belopp om du vill göra faktiska investeringar med hjälp av andra instrument. Att köpa ”riktiga” bitcoins och överföra dem till din egen plånbok är en del av förståelsen för tekniken.

Traditionella Bitcoin-investeringar kan enkelt göras på finska handelsplatser. Coinmotion och Northcrypto är båda mycket säkra och enkla att använda. De står under den finska finansinspektionens stränga övervakning.

Nedan finns en bild av Northcryptos förstasida.

investera i bitcoin - northcrypto

En av de viktigaste egenskaperna hos Bitcoin är möjligheten att hantera dina tillgångar självständigt utan inblandning av tredje part. Detta är endast möjligt när du köper riktiga bitcoins och överför dem till din egen plånbok. För många är detta det enda acceptabla sättet att investera i Bitcoin.

Bitcoin-börser är öppna för handel dygnet runt/365. Du kan köpa eller sälja dina coins när som helst. Du kan också flytta bitcoins från din egen plånbok obehindrat. Du har full kontroll över dina medel.

Nackdelen med denna investeringsmetod är de tekniska riskerna och de finansiella frågorna i samband med börserna. År 2022 har många stora konkurser inträffat där miljontals investerare har förlorat sina pengar. Det finns också risker med att använda sin egen plånbok om man är slarvig, särskilt när det gäller lagring av privata (återställnings) nycklar.

Vi har skrivit en omfattande artikel om Bitcoin-plånböcker. I den här artikeln går vi igenom skillnaderna mellan lagringsmetoderna mer i detalj.

När du köper bitcoins från en börs måste du också göra skatteberäkningar på egen hand. Detta ämne behandlas mer ingående i slutet av artikeln.

Det traditionella sättet att investera i Bitcoin erbjuder frihet och ansvar. Det här alternativet passar inte alla, men för de mest hårdföra Bitcoininvesterarna är det här det enda sättet.

Nordnet Bitcoin är ett säkert alternativ

Nordnet erbjuder ett enkelt och säkert alternativ för Bitcoin-investerare. Det innebär att man investerar i Bitcoin med hjälp av de trackerprodukter (derivat) som Nordnet erbjuder. Vad är det som gör denna investeringsform enkel och populär?

Nordnet är Skandinaviens mest populära aktiemäklare. Det är också ett börsnoterat företag på Stockholmsbörsen. Många skandinaver har konton hos Nordnet och förvaltar sin investeringsportfölj där. Det är helt naturligt att en sådan investerare också vill hantera sina Bitcoin-investeringar på samma plattform.

Du kan investera i Bitcoin på Nordnet genom olika instrument. Bilden nedan visar några trackercertifikat för Bitcoin.

bitcoin investering på nordnet

Tanken med tracker- och ETF-produkter är densamma: de följer priset på Bitcoin. Investeraren kan därför nå samma slutresultat som genom att köpa bitcoins på traditionellt sätt.

Nackdelen är att handel endast är möjlig under börsens öppettider. Detta innebär vardagar och kontorstid. Bitcoin-kursen fluktuerar dock dygnet runt och vanligtvis ännu mer på helgerna ännu mer än på vardagarna.

Dessutom måste du betala årliga avgifter. Det är bra att gå igenom villkoren för varje investeringsinstrument separat. Det finns också en emittentrisk, dvs. vad händer om det företag som erbjuder ETF:n går i konkurs?

Det finns också fördelar. Dina investeringar i Nordnet kan inte hackas, och du behöver inte oroa dig för lagring, dvs. en Bitcoin-plånbok. Dessutom skickar Nordnet informationen om dina transaktioner till skattemyndigheterna, så du behöver inte pyssla med Excel eller skatteprogram.

Att investera Bitcoin i Nordnet är populärt av en bra anledning. Det är ett bra och säkert sätt att få in fördelarna med Bitcoins prisutveckling i din portfölj.

Bitcoin-aktier – en hit eller en miss?

Om du är intresserad av Bitcoin-aktier finns det flera olika alternativ på marknaden. Bitcoin-aktier ger dig fördelarna med Bitcoins prisutveckling genom indirekta investeringar. Du köper börsnoterade företag vars verksamhet är starkt kopplad till Bitcoin.

För många innebär en investering i Bitcoin via aktiemarknaden detsamma som att köpa Microstrategy. Detta är Michael Saylors företag som blev känt hösten 2020. Saylor blev då den första vd:n för ett börsnoterat företag som uttalade sig till förmån för Bitcoin.

Microstrategy äger fler bitcoins än något annat börsnoterat företag. Värdet på Bitcoin-portföljen är så högt i förhållande till resten av Microstrategys verksamhet att många anser att MSTR-tittaren är som en Bitcoin ETF. På webbplatsen Bitcoin Treasuries listas inte bara Microstrategy utan även andra börsbolags innehav.

Ett annat populärt sätt är att köpa aktier i Bitcoin-miningföretag. Det är lätt att se varför dessa aktier rör sig i takt med priset på Bitcoin. Riot Blockchain Inc. är en av de mest välkända aktierna för Bitcoin-mining.

riot

Miningbolag har visat sig vara farliga investeringar i den björnmarknad som rådde 2022. Många välkända företag har till och med gått i konkurs. Detta hände på grund av att miningbolagen investerade för mycket i infrastruktur under tjurmarknaden 2021.

I takt med att konkurrensen har intensifierats har miningbolagens vinstmarginaler minskat, och företag som expanderat för mycket har inte kunnat betala tillbaka sina lån. Var försiktig med att investera i Bitcoin-miningföretag!

Det tredje alternativet är att investera i Bitcoin-börser. Hittills finns det bara ett börsnoterat företag på marknaden, det amerikanska Coinbase. I teorin borde en investering i Coinbase vara säkrare än i Bitcoin, eftersom en Bitcoin-börs tjänar pengar även i en björnmarknad.

Tyvärr har björnmarknaden 2022 visat att denna teori är felaktig. Även om Coinbase tjänar pengar oavsett priset på Bitcoin dödar björnmarknaden investeringsverksamheten, vilket innebär att handelsvolymen har kollapsat. Coinbase investerade också för mycket i infrastruktur 2021 och var tvungen att göra massiva nedskärningar i utgifterna 2022.

Att investera i Bitcoin genom aktier ser inte ut att vara en särskilt bra idé i en björnmarknad. Det är värt att överväga dessa alternativ när marknaden har vänt till en ny uppåtgående trend. Då kan aktien i Microstrategy eller Coinbase mycket väl stiga snabbare än priset på Bitcoin.

Marknaden för Bitcoin-derivat är het

Bitcoin-derivat är populära bland professionella handlare. Derivat är produkter som är kända från den traditionella finansvärlden och vars pris baseras på den underliggande tillgången. Till exempel rör sig priset på Bitcoin-futures hand i hand med det faktiska Bitcoin-priset. Termen derivat innebär att handeln inte sker direkt med bitcoins, utan med instrument som härrör från bitcoins pris.

Marknaden för Bitcoin-derivat har vuxit enormt sedan tjurmarknaden 2017. Vid den tiden var marknaden full av små investerare som främst gjorde spotköp av Bitcoin. Strukturen på Bitcoin-marknaden har förändrats avsevärt sedan dess. Numera är volymerna av derivathandel många gånger högre jämfört med spothandel.

Populära instrument är optioner och terminer. Nedan finns en bild av Binance derivatmarknad. Binance är den marknadsledande Bitcoin-börsen.

binance futures

Derivathandel har flera skillnader jämfört med spotköp. I allmänhet är derivathandel en handel i snabbare takt, där positioner hålls från några minuter till timmar, dagar eller veckor. Investeraren försöker dra nytta av marknadstrender och handlar sin position kontinuerligt.

Med hjälp av derivat finns det både långa och korta alternativ. Detta innebär att det är möjligt att göra vinster när marknaden faller (shorting). Många handlare använder sig också av hävstångseffekter. Denna funktion är tillgänglig upp till 100x.

Om du till exempel använder 10x hävstångseffekt kommer en ökning av Bitcoin-kursen med en procent att öka din position med 10 procent. Det låter bra, men samma sak fungerar i motsatt riktning. En nedgång på en procent sänker värdet på din position med tio procent.

Bitcoininvesteringar med derivat är inte för nybörjare. Särskilt användningen av hävstång innebär betydande risker. Den goda sidan är den enorma vinstpotentialen med hävstång och möjligheten att tjäna pengar när Bitcoin-kursen rör sig nedåt. Nackdelen är ökad risk och eventuellt dålig skattebehandling vid CFD-handel.

Investera i Bitcoin – sammanfattning

Det är inte svårt att investera i Bitcoin, och det finns rätt tjänst och rätt investeringsinstrument för alla. Att investera i Bitcoin är lika enkelt för nybörjare som att köpa aktier eller använda en nätbank.

Situationen var annorlunda för tio år sedan. Idag har tjänsterna utvecklats enormt mycket. Olika investeringsinstrument finns också tillgängliga, men den traditionella Bitcoin-investeringen är fortfarande stark! Investerare kan också välja mellan ett stort urval av Bitcoin-plånböcker.

De största utmaningarna finns på den mentala sidan. Bitcoins volatilitet har inte försvunnit under åren. Även om marknaden rör sig mindre dagligen än tidigare kan Bitcoins pris fortfarande kollapsa med 60-70 procent under ett kalenderår. Detta är tufft även för en erfaren investerare.

Investerare blir också giriga under tjurmarknader. Att hantera din Bitcoin-position är inte så enkelt som det låter. Även erfarna handlare har svårt att kontrollera sina känslor.

Vi rekommenderar att du investerar i små belopp, som ett månadssparande. Detta kallas också DCA eller Dollar-Cost Averaging. Köp bitcoins för en liten summa en gång i veckan eller en gång i månaden. Bygg upp din position långsamt och lär dig mer om Bitcoin som teknik.

Vi rekommenderar större investeringar (mer än 10 procent av portföljen) först när du har gått igenom en stor björnmarknad (mer än 50 procents nedgång).

På det hela taget är det fascinerande att investera i Bitcoin. Du kan hitta mycket information om ämnet på vår webbplats.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!