Analyser
19
feb
investera i bitcoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Hur investerar man i Bitcoin?

Bitcoin-investeringar är populära, särskilt bland unga investerare. Olika finansiella instrument kan användas för att investera i Bitcoin.

Att köpa bitcoins från onlinebörser är det traditionella sättet att investera i Bitcoin.  Bitcoin ETF:er och trackers är ett enkelt och säkert alternativ. Om du är intresserad av Bitcoin-aktier finns det flera alternativ på marknaden. Bitcoin-derivat är populära bland professionella handlare.

Alla som investerar i Bitcoin måste också klara av att lämna in en skattedeklaration. Att investera i Bitcoin är inte svårt, det finns rätt tjänst och investeringsinstrument för alla.

Bitcoin-investeringar ökar i popularitet

Investera i Bitcoin är populärt, särskilt bland unga investerare. Det finns redan hundratals miljoner Bitcoininvesterare i världen. Antalet fördubblades i början av 2020-talet!

Bitcoin-investeringar blev verkligen uppmärksammade i mainstreammedia under tjurmarknaden 2017. På den tiden kunde du hitta dagliga rubriker om Bitcoin till och med i din lokaltidning. Björnmarknaden 2018-2019 fick Bitcoin-investeringar att falla i glömska ett tag, men tjurmarknaden 2020-2021 ökade dess popularitet igen.

Enligt uppskattningar finns det cirka 400 000-450 000 Bitcoin-investerare i Norge. Siffran är ganska respektabel när man tar hänsyn till att det finns ungefär en miljon aktieinvesterare. Bitcoin har samlat sina anhängare på tio år medan aktier har handlats i över 100 år i Skandinavien.

I den här artikeln introduceras Bitcoin-investeringar på en allmän nivå. Vi går igenom olika metoder för att investera i Bitcoin och jämför för- och nackdelar.

Vi har också publicerat en artikel om hur man köper Bitcoin. Där får du steg-för-steg-instruktioner om hur köpprocessen går till. Du kan också hitta nybörjarguider om populära kryptobörser genom att klicka på Recensioner i toppmenyn.

Olika typer av Bitcoin-investerare

Enligt vår mening kan Bitcoin-investerare delas in i tre olika kategorier.

  • Försiktiga köpare
  • Traders
  • HODLers

Till gruppen av försiktiga köpare hör vanliga investerare som är på väg att köpa sina första bitcoins och företag från den traditionella investeringsvärlden som förvärvar bitcoins i sina portföljer. Denna grupp är den äldsta i åldersprofilen, och andelen Bitcoin i hela investeringsportföljen är typiskt 1-5 procent.

Traders är professionella investerare. De handlar aktivt med bitcoins och använder terminer och hävstång. Dessa personer påverkar Bitcoin-kursen och reagerar på nyheter och andra viktiga händelser. Traders gör de största vinsterna på Bitcoin och drabbas av de största förlusterna under perioder med hög volatilitet.

HODLers är en tredje distinkt grupp som ofta är Bitcoin-maximalister. Dessa så kallade buy-and-hold-investerare köper bitcoins regelbundet och kanske aldrig säljer dem. Många HODLers tror på en bredare Bitcoin-revolution i framtiden. De ackumulerar sin Bitcoin-position över en längre period och förvarar sina coins i en cold wallet.

Vissa investerare faller också mellan dessa grupper, men uppdelningen beskriver typiska Bitcoin-investerare ganska bra.

Du kan investera i Bitcoin på många olika sätt

Det är lätt att investera i Bitcoin med olika finansiella instrument. För tio år sedan innebar investering i bitcoin en mödosam process att förvärva ”fysiska” bitcoins i sin plånbok från utländska börser. Numera är situationen mycket bättre ur investerarens synvinkel.

Investeringar i Bitcoin har utvecklats under de senaste åren. Branschen har vuxit enormt och vi har sett många nya tjänster födas. Nya investeringsinstrument har också blivit tillgängliga för vanliga investerare.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något rätt sätt att investera i Bitcoin. Varje investeringsinstrument erbjuder för- och nackdelar. Investeraren måste välja den metod som passar den egna risk- och investeringsprofilen. Det finns inget som hindrar dig från att använda olika instrument för att investera i Bitcoin och därmed sprida risken.

Nedan går vi igenom fyra alternativa sätt att investera i Bitcoin.

Att investera i Bitcoin på traditionellt sätt

Att köpa bitcoins från onlinebörser är det traditionella sättet att investera i Bitcoin. Detta alternativ var länge det enda sättet för en vanlig person att investera i Bitcoin.

Vi tror att varje Bitcoin-investerare bör lära sig det traditionella sättet. Om du vill investera med andra instrument kan du prova det med små belopp. Att köpa ”riktiga” bitcoins och överföra dem till din plånbok är en del av att förstå tekniken.

Nedan är en bild av förstasidan på Coinbase, en av de största Bitcoin-börserna i världen.

coinbase

En av de viktigaste egenskaperna hos Bitcoin är möjligheten att hantera dina tillgångar självständigt utan inblandning av tredje part. Detta är endast möjligt när du köper riktiga bitcoins och överför dem till din egen plånbok. För många är detta det enda acceptabla sättet att investera i Bitcoin.

Bitcoin-börser är öppna för handel dygnet runt/365. Du kan köpa eller sälja dina coins när som helst. Du kan också flytta bitcoins från din egen plånbok obehindrat. Du har full kontroll över dina medel.

Nackdelen med denna investeringsmetod är de tekniska riskerna och de finansiella frågorna i samband med börserna. År 2022 har många stora konkurser inträffat där miljontals investerare har förlorat sina pengar. Det finns också risker med att använda sin egen plånbok om man är slarvig, särskilt när det gäller lagring av privata (återställnings) nycklar.

Vi har skrivit en omfattande artikel om Bitcoin-plånböcker. I den här artikeln går vi igenom skillnaderna mellan lagringsmetoderna mer i detalj.

När du köper bitcoins från en börs måste du också göra skatteberäkningar på egen hand. Detta ämne behandlas mer ingående i slutet av artikeln.

Det traditionella sättet att investera i Bitcoin erbjuder frihet och ansvar. Det här alternativet passar inte alla, men för de mest hårdföra Bitcoininvesterarna är det här det enda sättet.

Bitcoin ETF:er

Bitcoin ETF:er och trackers är ett enkelt och säkert alternativ. Denna investeringsform är särskilt populär bland aktieinvesterare, eftersom den erbjuder många fördelar jämfört med traditionell Bitcoin-investering. Vad gör denna investeringsform enkel och populär?

Miljontals investerare har redan ett mäklarkonto i ett lokalt företag eller på platser som eToro eller Fidelity. Att köpa Bitcoins från samma ställe där du också gör andra investeringar känns bekvämt. Du behöver inte registrera nya konton och det är enkelt att hålla koll på din portfölj på det här sättet.

Om du kan investera i USA-baserade Bitcoin ETF:er eller vissa tracker-produkter beror på var du befinner dig. Idén är densamma; du kan köpa ett instrument som spårar priset på Bitcoin.

Se nedan: Bitcoin ETF: er listade på etfdb.com.

bitcoin etfdb

Nackdelen är att handel endast är möjlig under börsens öppettider, vilket är vardagar och kontorstid. Bitcoinpriset fluktuerar dock 24/7 och vanligtvis ännu mer på helger än vardagar.

Utöver detta måste du betala avgifter på årsbasis. Det är bra att gå igenom villkoren för varje investeringsinstrument separat. Det finns också en emittentrisk, dvs. vad händer om företaget som erbjuder ETF:en går i konkurs?

Det finns också fördelar. Dina investeringar kan inte hackas och du behöver inte oroa dig för lagring, dvs. en Bitcoin-plånbok. Dessutom skickar många mäklare informationen om dina transaktioner till skattemyndigheterna, så du behöver inte mixtra med Excel eller skatteprogram.

Att investera i Bitcoin genom ETF:er och trackers är populärt av en bra anledning. Det är ett bra och säkert sätt att få in fördelarna med Bitcoins prisutveckling i din portfölj.

Bitcoin-aktier – en hit eller en miss?

Om du är intresserad av Bitcoin-aktier finns det flera olika alternativ på marknaden. Bitcoin-aktier ger dig fördelarna med Bitcoins prisutveckling genom indirekta investeringar. Du köper börsnoterade företag vars verksamhet är starkt kopplad till Bitcoin.

För många innebär en investering i Bitcoin via aktiemarknaden detsamma som att köpa Microstrategy. Detta är Michael Saylors företag som blev känt hösten 2020. Saylor blev då den första vd:n för ett börsnoterat företag som uttalade sig till förmån för Bitcoin.

Microstrategy äger fler bitcoins än något annat börsnoterat företag. Värdet på Bitcoin-portföljen är så högt i förhållande till resten av Microstrategys verksamhet att många anser att MSTR-tittaren är som en Bitcoin ETF. På webbplatsen Bitcoin Treasuries listas inte bara Microstrategy utan även andra börsbolags innehav.

Ett annat populärt sätt är att köpa aktier i Bitcoin-miningföretag. Det är lätt att se varför dessa aktier rör sig i takt med priset på Bitcoin. Riot Blockchain Inc. är en av de mest välkända aktierna för Bitcoin-mining.

riot

Miningbolag har visat sig vara farliga investeringar i den björnmarknad som rådde 2022. Många välkända företag har till och med gått i konkurs. Detta hände på grund av att miningbolagen investerade för mycket i infrastruktur under tjurmarknaden 2021.

I takt med att konkurrensen har intensifierats har miningbolagens vinstmarginaler minskat, och företag som expanderat för mycket har inte kunnat betala tillbaka sina lån. Var försiktig med att investera i Bitcoin-miningföretag!

Det tredje alternativet är att investera i Bitcoin-börser. Hittills finns det bara ett börsnoterat företag på marknaden, det amerikanska Coinbase. I teorin borde en investering i Coinbase vara säkrare än i Bitcoin, eftersom en Bitcoin-börs tjänar pengar även i en björnmarknad.

Tyvärr har björnmarknaden 2022 visat att denna teori är felaktig. Även om Coinbase tjänar pengar oavsett priset på Bitcoin dödar björnmarknaden investeringsverksamheten, vilket innebär att handelsvolymen har kollapsat. Coinbase investerade också för mycket i infrastruktur 2021 och var tvungen att göra massiva nedskärningar i utgifterna 2022.

Att investera i Bitcoin genom aktier ser inte ut att vara en särskilt bra idé i en björnmarknad. Det är värt att överväga dessa alternativ när marknaden har vänt till en ny uppåtgående trend. Då kan aktien i Microstrategy eller Coinbase mycket väl stiga snabbare än priset på Bitcoin.

Marknaden för Bitcoin-derivat är het

Bitcoin-derivat är populära bland professionella handlare. Derivat är produkter som är kända från den traditionella finansvärlden och vars pris baseras på den underliggande tillgången. Till exempel rör sig priset på Bitcoin-futures hand i hand med det faktiska Bitcoin-priset. Termen derivat innebär att handeln inte sker direkt med bitcoins, utan med instrument som härrör från bitcoins pris.

Marknaden för Bitcoin-derivat har vuxit enormt sedan tjurmarknaden 2017. Vid den tiden var marknaden full av små investerare som främst gjorde spotköp av Bitcoin. Strukturen på Bitcoin-marknaden har förändrats avsevärt sedan dess. Numera är volymerna av derivathandel många gånger högre jämfört med spothandel.

Populära instrument är optioner och terminer. Nedan finns en bild av Binance derivatmarknad. Binance är den marknadsledande Bitcoin-börsen.

binance futures

Derivathandel har flera skillnader jämfört med spotköp. I allmänhet är derivathandel en handel i snabbare takt, där positioner hålls från några minuter till timmar, dagar eller veckor. Investeraren försöker dra nytta av marknadstrender och handlar sin position kontinuerligt.

Med hjälp av derivat finns det både långa och korta alternativ. Detta innebär att det är möjligt att göra vinster när marknaden faller (shorting). Många handlare använder sig också av hävstångseffekter. Denna funktion är tillgänglig upp till 100x.

Om du till exempel använder 10x hävstångseffekt kommer en ökning av Bitcoin-kursen med en procent att öka din position med 10 procent. Det låter bra, men samma sak fungerar i motsatt riktning. En nedgång på en procent sänker värdet på din position med tio procent.

Bitcoininvesteringar med derivat är inte för nybörjare. Särskilt användningen av hävstång innebär betydande risker. Den goda sidan är den enorma vinstpotentialen med hävstång och möjligheten att tjäna pengar när Bitcoin-kursen rör sig nedåt. Nackdelen är ökad risk och eventuellt dålig skattebehandling vid CFD-handel.

Investera i Bitcoin – sammanfattning

Det är inte svårt att investera i Bitcoin, och det finns rätt tjänst och rätt investeringsinstrument för alla. Att investera i Bitcoin är lika enkelt för nybörjare som att köpa aktier eller använda en internetbank.

De största utmaningarna kommer vanligtvis från den stress som orsakas av volatiliteten. Bitcoins volatilitet har inte försvunnit under årens lopp. Även om marknaden rör sig mindre dagligen än tidigare kan Bitcoins pris fortfarande kollapsa med 60-70 procent under ett kalenderår. Detta är tufft även för en erfaren investerare.

Investerare blir också giriga under tjurmarknader. Att hantera sin Bitcoin-position är inte så enkelt som det låter. Även erfarna traders har svårt att kontrollera sina känslor.

Vi rekommenderar att du investerar i små belopp, som ett månadssparande. Detta kallas också DCA eller Dollar-Cost Averaging. Köp bitcoins för en liten summa en gång i veckan eller en gång i månaden. Öka din position långsamt och lär dig mer om Bitcoin som teknik.

Vi rekommenderar större investeringar (mer än 10 procent av portföljen) först efter att du har gått igenom en stor björnmarknad (mer än 50 procents nedgång).

Sammantaget är det fascinerande att investera i Bitcoin. På vår webbplats finns mycket information om ämnet.

Mina erfarenheter av Bitcoin-investeringar

Slutligen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter av Bitcoin-investeringar, som jag har samlat på mig sedan 2017.

Först och främst kan jag säga att det var en lång process att börja investera i Bitcoin. Jag hörde talas om Bitcoin i början av 2016, men jag gjorde mina första investeringar först sommaren 2017. Det var svårt att förstå Bitcoin, och jag blev förskräckt över de prisökningar jag redan hade sett.

Kan priset på Bitcoin verkligen gå mycket högre härifrån?

Jag gjorde själv denna reflektion när Bitcoins pris var några tusen dollar. Många investerare tänkte samma sak när Bitcoins pris var ett par dollar eller tiotals eller hundratals. Samma tanke går igenom nya Bitcoin-investerare när priset är tiotusentals dollar.

Som nämnts ovan är DCA det bästa sättet att hoppa på tåget. Börja med ett litet köp, och när du får erfarenhet kan du investera i mer. Med månatliga eller veckovisa investeringar får du ett anständigt genomsnittspris för dina inköp under en längre period.

Den första björnmarknaden var den svåraste för alla, inklusive mig. Det var kraschen 2018. Sedan dess har prisrörelserna för Bitcoin (eller andra kryptovalutor) inte längre gjort mig nervös. Jag ser varje dipp som en bra plats att köpa.

Enligt min mening är det omöjligt att investera i Bitcoin utan en tydlig vision. En sådan vision kan bara hittas genom att studera och förstå Bitcoin över tid. Det är därför det är bra att börja med små steg och öka sin förståelse för Bitcoin.

Ju längre du håller Bitcoin, desto mer erfarenhet kommer du att få av Bitcoin-investeringar och desto bättre Bitcoin-investerare kommer du att bli. Njut av din resa, och kom ihåg att se upp för olika bedrägerier!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.