Analyser
14
nov
bitcoin crash

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Kollapsen av FTX-börsen

FTX var en av de största och mest kända kryptovalutabörserna i världen. Dess grundare, Sam Bankman-Fried, var också en av de mest inflytelserika personerna inom kryptoindustrin. Hur är det möjligt att ett imperium på 30 miljarder dollar rasade på en enda dag? Detta är berättelsen om Sam Bankman-Frieds uppgång och fall.

SBF och Alameda Research

Låt oss börja berättelsen med att presentera huvudpersonen. I centrum för det hela står den 30-årige amerikanen Sam Bankman-Fried. Vanligtvis används förkortningen SBF för hans namn. SBF är inte en ”OG” inom kryptobranschen som vissa kanske trodde. Den här mannen var ett okänt namn för alla för fem år sedan.

Sam Bankman-Fried gjorde sig en förmögenhet genom att dra nytta av ett arbitrage i priset på Bitcoin. Denna möjlighet öppnade sig sent under 2017 års kryptoboom. Samtidigt grundade Bankman-Fried Alameda Research för handel. I videon nedan berättar SBF om de inledande svårigheterna med att skaffa finansiering.

SBF:s plan var enkel: han drog nytta av den så kallade kimchipremien, vilket innebär ett förhöjt pris på Bitcoin i Sydkorea. Om marknadspriset på Bitcoin var 10000 dollar kunde priset vara 15000 dollar på koreanska börser. En liknande fördel fanns även i Japan.

Detta arbitrage var inte lätt att utnyttja, eftersom alla inte kunde öppna ett konto på de japanska eller koreanska börserna. “You do have to put together this incredibly sophisticated global corporate framework in order to be able to actually do this trade,” berättade SBF för Yahoo i en intervju 2021.

Bankman-Fried meddelade för ett år sedan att man ägde 90 procent av Alameda Research. Vi kommer att återkomma till detta företag senare i denna artikel.

FTX och Chanpeng Zhao

Bankman-Fried började dyka upp i kryptobranschen 2019. Han grundade FTX-börsen i maj 2019, som var utformad för professionella handlare och erbjöd Bitcoin-futures och andra derivatprodukter.

Alameda Research har varit en nära partner till FTX sedan starten. Företaget har underlättat OTC-handel och fungerat som marknadsgarant på börsen. FTX har också skapat en egen token med ticker FTT. Dess roll är densamma som andra börs-tokens; handlare betalar mindre avgifter när de innehar coinet. Du kan också få andra fördelar inom FTX-ekosystemet.

Det är inte många som är medvetna om att Binance-börsen är nära kopplad till FTX:s historia. Binance var en av de största investerarna i FTX:s tidiga dagar. Många såg Binance grundare Changpeng “CZ” Zhao som en mentor för SBF. Nedan finns ett foto från den tiden då männen fortfarande log sida vid sida.

Dessa företag växte i samma riktning under 2019 och 2020. Det skedde dock en splittring 2021. FTX hade vuxit till en alltför stor rival för Binance. Det kan också ha funnits andra faktorer som påskyndade processen. FTX köpte till slut ut Binance i slutet av 2021.

Enligt hittills obekräftade uppgifter började Sam Bankman-Fried aggressivt sälja FTX-aktier till företagets arbetsgivare. Det fanns en saftig rabatt på 50 % för en investering på minst 250 000 dollar. Många lockades att göra stora investeringar med löften om enorma vinster.

Coindesk-artikeln

FTX:s, Alamedas och SBF:s kollaps var ett resultat av ett krig mellan Sam Bankman-Fried och Changpeng Zhao. Vad var orsaken till detta? Varför inledde CZ en attack mot FTX söndagen den 6 november 2022?

Snöbollen började rulla efter att Coindesk publicerade en artikel den 2 november 2022. Denna nyhetssajt fick information om Alameda Researchs finanser. Eftersom det är ett privat aktiebolag har denna information inte offentliggjorts tidigare.

Coindesk gjorde följande iakttagelse: Alameda hade en oroväckande stor andel FTT-tokens i sin balansräkning.

As of June 30, the company’s assets amounted to $14.6 billion. Its single largest asset: $3.66 billion of “unlocked FTT.” The third-largest entry on the assets side of the accounting ledger? A $2.16 billion pile of “FTT collateral.

Artikeln utlöste omedelbart spekulationer på sociala medier. Eftersom Alameda Research är en hedgefond och även är aktiv inom DeFi-sektorn har den förmodligen utnyttjat sin balansräkning.

Det finns inget speciellt med hävstångseffekten i sig – det är något som nästan alla professionella handlare gör. Problemet var Alamedas säkerheter, eftersom företagets enorma FTT-saldo i verkligheten bara var en bråkdel av dess balansräkningsvärde. Detta beror på att det inte fanns något sätt för Alameda att sälja en illikvid FTT-token till marknaden utan att priset kollapsade.

Changpeng Zhaos tweets

Coindesk-artikeln väckte uppståndelse i sociala medier. Småningom började rykten cirkulera om eventuella problem med Alameda. De flesta investerare reagerade dock inte särskilt starkt på situationen.

Detta avslöjande fick dock allvarliga konsekvenser. I praktiken hade man lagt ett lager dynamit under Alameda och FTX. Om någon tände en tändsticka för nära det skulle hela organisationen sprängas i en massiv explosion. Det var precis vad som hände när Changpeng Zhao började twittra söndagen den 4 november 2022.

CZ twittrade om att Binance skulle sälja de FTT-tokens som företaget fick från FTX-affären på marknaden. Han underströk dock att detta inte var en attack mot FTX och att syftet med tweetsen bara var att vara öppna med sina planer. Som vi tidigare nämnt köpte FTX ut Binance ur företaget 2021. Omkring 550 miljoner dollar av denna affär bestod av FTT-tokens.

Senare samma dag gjorde CZ en ny tweet. Det var den som till slut sprängde all dynamit som lagts under Alameda och FTX.

Binance-chefen sade att försäljningen av FTT var en riskhanteringsåtgärd och nämnde även Terra Lunas kollaps. Det projektet kraschade i maj och orsakade tiotals miljarder dollar i förluster för investerare.

Lunas koppling till FTX-börsen var för mycket av en röd flagga för många investerare. En process hade inletts med ett resultat som ingen kunde ha förutsett.

Kriget mellan FTX och Binance

Coindesk-storyn och de tweets som nämndes tidigare satte snöbollen i rullning. Det pågick dock redan ett krig mellan FTX och Binance bakom kulisserna. Varför var det så? Vad hade fått branschjättarna att bli fientliga? Förklaringen finns i CZ-tweetet ovan: “We won’t support people who lobby against other industry players behind their backs.”

Sam Bankman-Fried hade blivit enormt rik under de senaste åren. Hans nettoförmögenhet uppskattades till mer än 15 miljarder dollar. Han hade också donerat mycket pengar till Washington, dvs. till lobbyverksamhet. SBF var bland annat den näst största donatorn till Joe Bidens presidentkampanj. Han var också med vid en utfrågning i kongressen tidigare i år.

Många ansåg att SBF hade lobbat i Washington för en förordning som var både anti-DeFi och anti-Binance. Hade SBF också ett finger med i spelet i Reuters olika ”avslöjanden” och attacker mot Binance? Svårt att säga. Vi kommer förmodligen att få se några nya avslöjanden under de kommande månaderna.

CZ:s budskap var dock tydligt. SBF har spelat spel bakom hans rygg. Många ansåg också att tweeten nedan var ett stort misstag av Sam Bankman-Fried. Han beskrev direkt Changpeng Zhao som en oönskad person i Washington.

För närvarande kan vi bara spekulera om vad som hände. Var det CZ:s avsikt att ge SBF en läxa och få honom att offentligt be om ett OTC-avtal? Hur länge hade detta korthus hållit ihop utan Coindesk-historien och CZ:s tweets?

Det är säkert att Changpeng Zhao (eller ingen annan för den delen) inte ville se en röra av den här omfattningen. FTX:s kollaps är en PR-katastrof för hela branschen. Det verkar som om alla blev överraskade av vad Sam Bankman-Fried hade planerat – även hans egna anställda.

Vem visste egentligen vad som hände i Alameda och FTX? Vad är ursprunget till Coindesk-storyn? Det finns fortfarande många frågor och få svar.

Twitter-användarna börjar vakna upp

Människor började bli medvetna om situationen måndagen den 7 november 2022. Detta skedde främst genom sociala medier. Tweets började dyka upp från olika influencers som uppmanade människor att ta ut pengar från FTX-börsen och sälja sina FTT-tokens. Coinmotion-grundaren Henry Brade anslöt sig också.

I slutändan hade Henry helt rätt, men få trodde att situationen skulle vara så allvarlig på måndag. Många branschfolk ansåg att risken för att FTX skulle krascha var nära noll. Varifrån kom denna tillförsikt?

FTX profilerade sig som kryptoindustrins räddare år 2022. När dominobrickorna började falla efter Celsius och 3AC:s kollaps, gjorde FTX räddningsaktioner! Bland annat tillhandahöll det ett lån på hundratals miljoner dollar till BlockFi.

Med Sam Bankman-Fried som praktiskt taget bodde i Washington och FTX som räddade företag från konkurs ansågs SBF-imperiet vara det mest stabila i branschen under den björniga marknaden. Som exempel kan nämnas att den berömde investeraren Kevin O’Leary offentligt sade att FTX är den enda börsen där han vet att han inte kommer att hamna i trubbel.

Sam Bankman-Fried konstaterade också att företagets balansräkning är i gott skick.

SBF har sedan dess raderat ovanstående tweet, som visade sig vara falsk mindre än 24 timmar senare.

Korthuset faller

Sam Bankman-Frieds imperium föll tisdagen den 8 november 2022, efter den värsta bankrusningen någonsin i kryptoindustrin. Reuters rapporterade på tisdagen att 6 miljarder dollar i kundmedel hade tagits ut från FTX-börsen före tisdagen. Alla ville ha ut sina pengar samtidigt.

Det pågick en process som ingen kunde stoppa. Samtidigt började FTT-tokenen att kollapsa. Den hade länge legat runt 22 dollar, vilket FTX och Alameda försökte försvara. Caroline Ellison, VD för Alameda, gjorde också ett stort misstag när hon försökte locka Changpeng Zhao till en OTC-affär.

Ellisons välmenande tweet avslöjade effektivt var ”smärtgränsen” går. Hajar attackerade FTT-token och kraschade snabbt dess pris. Detta var den sista spiken i kistan.

FTX fortsatte att behandla uttag som vanligt fram till tisdagsmorgonen. Vid tidpunkten för vår nyhetsrapport fanns det till exempel fortfarande rykten och inga tecken på likviditetsproblem. Situationen förändrades ett par timmar senare.

Sam Bankman-Fried och FTX-börsen inledde en radiotystnad, och sedan började den nyhet som alla väntade på med fasa spridas på sociala medier. FTX hade stoppat sina uttag. Vid denna tidpunkt stod det klart att FTX hade kollapsat på grund av likviditetsproblem. Precis som Celsius och 3AC några månader tidigare.

Binances uppköpserbjudande

De sociala medierna exploderade på tisdagskvällen när nyheten om frysningen av uttaget började spridas. Inte minst för att många yrkesverksamma hade stora summor pengar fast i FTX. Vissa till och med 8-siffriga belopp.

Händelserna tog snabbt en ny vändning. Det ryktades att Sam Bankman-Fried hade bett om pengar från Silicon Valleys djupa fickor, men utan resultat. Till slut tvingades han till ett samtal som SBF säkert aldrig trodde eller ville göra. Sam Bankman-Fried bad Binance om hjälp. När denna nyhet började spridas på sociala medier kunde folk inte tro vad de läste.

Ett tag såg det ut som om Binance skulle rädda dagen och ta FTX för sig själv till ett riktigt lågt pris. Händelsen gav också upphov till ett antal memes, varav ett av de bästa finns nedan (redigerat från Elon Musks ankomst till Twitter HQ drygt en vecka tidigare).

Priserna på kryptovalutor började också stiga. Bitcoin steg snabbt till så mycket som 20 500 dollar, men rasade till nästan 18 000 dollar bara några timmar senare. Vad hände?

Den tidigare nämnda FTT-tokenen kollapsade från cirka 15 dollar till 4 dollar. Resten av marknaden började kollapsa i kölvattnet av FTT till nya bottennivåer 2022. Vid det här laget blev det uppenbart för alla att FTT:s kollaps skulle kosta dyrt för alla kryptoinvesterare. Även om du inte hade några medel hos FTX betalade du priset med din portfölj.

På onsdagskvällen den 9 november 2022 började oroväckande nyheter dyka upp. Enligt preliminära rapporter skulle Binance backa ur affären. Detta bekräftades senare på kvällen på Binances officiella Twitterkonto.

Samtidigt började rykten om FTX:s ekonomiska situation cirkulera. Enligt olika uppskattningar hade företagets balansräkning en lucka på upp till 10 miljarder dollar! Detta skulle vara ett så stort hål att inte ens Binance skulle kunna fylla det. FTX skulle förmodligen gå i konkurs och ta med sig kundernas pengar in i ett svart hål.

Dessa rykten har senare bekräftats. Enligt WSJ hade Sam Bankman-Fried vid ett investerarmöte berättat att FTX lånat ut upp till 10 miljarder dollar till Alameda Research. Dessa medel kom huvudsakligen från användarnas insättningar. Hur är detta möjligt? Varför skulle FTX behöva låna ut pengar till Alameda?

Orsaken till kraschen

Innehållet i denna artikel har hittills baserats på faktiska händelser och offentlig information. Det finns fortfarande många frågor i luften som ännu inte har besvarats. Det finns dock en ganska bra teori om orsakerna till kraschen som skulle vara mycket logisk.

Det verkar som om orsaken till kraschen var en likviditetskris hos FTX. Denna utlöstes på grund av bankrusningen. FTX hade helt enkelt inte användardepositionerna eftersom man hade lånat ut pengarna till Alameda Research. Men hur var denna manöver ens möjlig? Man kan inte bara flytta miljarder dollar utan att någon märker det, eller hur?

Det verkar som om Sam Bankman-Fried hade byggt en bakdörr till FTX-systemet. Detta gjorde det möjligt för Alameda att ta ut användarmedel från FTX utan att det utlöstes några larm.

Man kan lugnt säga att SBF inte skulle ha klarat detta på egen hand. Det måste ha funnits personer på FTX och Alameda som också var inblandade. Enligt WSJ var det en liten grupp bestående av Sam Bankman-Fried, Caroline Ellison och två andra chefer.

Det kan inte vara en slump att Alamedas tidigare VD Sam Trabucco avgick för bara några månader sedan. Trabucco understryker till och med att han inte har agerat som VD på flera månader. Avgick Trabucco för att han fick reda på bedrägeriet? Det vet vi inte. Än så länge har han inte twittrat efter kraschen.

Nästa fråga är: Varför behövde Alameda Research upp till 10 miljarder dollar?

Vi vet inte säkert, men många tror att vi måste gå tillbaka sex månader. Terra Lunas kollaps utlöste en våg som ledde till att många andra dominos föll, till exempel 3AC och Celsius. Massor av lån likviderades och många företag började kräva betalningar.

Detta skulle ha kraschat även Alameda Research på grund av den höga risk och hävstång som företaget hade tagit. Sam Bankman-Fried ville inte att detta skulle hända så han räddade Alameda och använde kundmedel i processen. Detta skapade ett stort hål i FTX + Alameda-imperiet. Det var bara en tidsfråga innan någon fick reda på det. Kolla in Twitter-tråden nedan som avslöjar några FTT-tokenrörelser.

Vi talar nu om 10 miljarder dollar. Det är möjligt att Alameda har gjort stora förluster även under de senaste veckorna eller månaderna och att SBF har varit tvunget att fortsätta att fylla igen hålet. Vem vet om bolagen till och med försökte sig på några Hail Mary-satsningar under de sista dagarna för att rädda situationen?

När FTX-kunderna började en bankrusning behövde börsen sina medel tillbaka från Alameda. Eftersom de hade använt den illikvida FTT-tokenen som säkerhet var det omöjligt för Alameda att betala tillbaka lånet. Även om FTT-priset inte hade kraschat var tokenen helt enkelt alldeles för illikvid. Det är därför som hela imperiet kraschade.

FTX-konkursen

Vid den här tidpunkten i tidslinjen befinner vi oss den 10 november 2022. FTX var inte officiellt en konkursmässig enhet, vilket skapade kaos inom företaget. Det fanns rykten i sociala medier om att FTX till och med behandlade uttag av vissa VIP-kunder. Situationen var en total röra.

Det fanns en ännu större show som ägde rum senare på dagen (torsdagen den 10 november 2022). FTX meddelade att de skulle börja behandla uttag för bahamanska medborgare. De hävdade att detta berodde på regulatoriska skäl. FTX hade sitt huvudkontor i Bahamas.

Det är inte svårt att gissa vad som hände sedan. Förmögna FTX-kunder försökte desperat dra nytta av detta kryphål. Användarna försökte få ut sina pengar genom att använda konton i Bahamas.

Enligt rykten använde FTX-användare börsens NFT-marknadsplats. En användare från Bahamas kunde skapa en NFT och sedan sälja den till en rik användare för miljoner och ta ut pengarna från FTX. Kundtjänstmedarbetare på FTX erbjöds också belöningar för att verifiera att konton var från Bahamas. Vilken shitshow detta var.

Till slut kom den mycket väntade nyheten. FTX hade ansökt om konkurs tillsammans med över 130 närstående företag.

Denna nyhet lugnade äntligen ner situationen. Dramatiken var dock inte helt över.

Börsen hackades till och med natten mellan fredag och lördag (10-11 november 2022)! Vid denna tidpunkt började hela historien kännas surrealistisk. Hundratals miljoner dollar stals från företaget. Angriparens identitet har inte bekräftats. Det fanns också rykten om att en trojan planterades på FTX webbplats och att viruset också tvingades igenom FTX mobilapp. Det var helt enkelt vansinne.

Tiden får utvisa hur mycket medel som finns kvar att bearbeta i dessa företag.

Konsekvenserna av kraschen

FTX:s och Alamedas kollaps har betraktats som ett av de värsta ögonblicken i kryptoindustrins historia. Fallet konkurreras endast av Mt. Gox-hacket. Den här delen av artikeln kommer att uppdateras senare, vi vet helt enkelt inte vad som kommer att hända ännu.

3AC:s och Celsius kollaps under sommaren hade en dominoeffekt på dussintals företag i sektorn. FTX hade också stöd av de största riskkapitalbolagen i branschen. Hur många företag har lånat ut pengar till Alameda? Hur många projekt har FTX fungerat som förvaringstjänst för? Har kundernas medel återbetalats? Kommer SBF att hamna i fängelse?

Det finns otaliga frågor i luften just nu. Hittills finns det inte heller någon information om luckan i Alameda Researchs balansräkning. FTX Ventures var å sin sida finansiär av många DeFi-projekt. Vad kommer att hända med de företag som FTX stödde i våras? BlockFi var ett av dem och det stängde redan sina dörrar direkt efter FTX:s konkurs.

FTX räddade BlockFi sommaren 2022 när företaget hamnade i en likviditetskris. FTX lånade ut hundratals miljoner dollar till BlockFi för att stabilisera dess balansräkning, men nu ser det ut som om BlockFi kan gå under med de.

Man kan lugnt säga att detta är en av de värsta händelserna i kryptovalutornas historia. Till råga på allt kommer denna kollaps efter 12 månader av en björnmarknad. År 2022 har kanske drabbat investerare hårdare än något tidigare år i kryptovalutornas historia. Och det är inte ens över än.

Det är också tydligt att berättelsens huvudskurk har lidit stora förluster. Mer än 95 procent av Sam Bankman-Frieds förmögenhet har smält bort på bara några dagar.

FTX-börsen har under tiden rasat från en värdering på över 30 miljarder dollar till 1 dollar. Men även det är en dollar för mycket.

Den här röran kan till och med göra vissa amerikanska politiker smutsiga. Den republikanske politikern Tom Emmer har ifrågasatt Sam Bankman-Frieds samarbete med SEC. Emmer hävdar att FTX försökte skapa ett monopol genom att utnyttja kryphål i lagstiftningen.

Detta fall kommer att orsaka sammanbrott och jordbävningar i kryptosektorn under flera månader.

Uppdatering den 29 mars 2024: Sam Bankman-Fried dömdes till 25 års fängelse.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!