Analyser
14
jan
Hur köper man kryptovaluta

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Hur köper man kryptovaluta?

ATT KÖPA KRYPTOVALUTA skiljer sig från traditionella investeringar när det gäller risker, volatilitet och reglering. Att köpa kryptovaluta är en process som börjar med att lära sig grunderna. Kryptovalutor kan köpas från kryptobörser på nätet. För att köpa kryptovalutor behöver du ett verifierat användarkonto med krona (eller andra fiatvalutor) på kontot.

I början bör du fokusera på de största och mest kända coinsen på marknaden. Efter att du har köpt kryptovalutor är det också viktigt att följa utvecklingen av marknaden och regleringen. Det är inte svårt att köpa kryptovalutor, men det kräver noggrannhet både före och efter köpet.

Att köpa kryptovaluta skiljer sig från traditionella investeringar

Att köpa kryptovaluta skiljer sig från traditionella investeringar när det gäller risker, volatilitet och reglering. Kryptomarknaden är fortfarande mycket liten i storlek och reglering saknas oftast. Allt detta innebär att kryptopriserna rör sig drastiskt i båda riktningarna, t.ex. på grund av nyheter. Marknaden är också relativt lätt att manipulera.

Volatiliteten tenderar att vara mer extrem i kryptovalutor på lägre nivå, men att köpa Bitcoin eller Ethereum kommer inte heller att vara en smidig resa. Priserna på de största kryptovalutorna kan fluktuera med tiotals procent på en dag. Prisrallyt 2017 höjde till exempel priserna på välkända kryptovalutor med upp till tusentals procent under ett kalenderår. Den efterföljande nedgången (2018) kraschade priserna med 99 procent.

att köpa kryptovaluta

Om du är intresserad av att köpa kryptovaluta måste du mentalt förbereda dig på en berg- och dalbana. Beroende på marknadsläget kan kryptopriserna stiga eller falla drastiskt – ibland utan någon uppenbar anledning alls. Att förbereda sig för en tjurmarknad är förstås mer okomplicerat, men du bör inte glömma det. Det bör finnas en plan för både tjur- och björnmarknader.

Är ditt mål att fördubbla din portfölj och sedan sälja allt? Tror du på en kryptovaluta-revolution inom de närmaste 5-10 åren? Många nybörjare gör misstag under krascher såväl som under högkonjunkturer. När priserna går upp tenderar girigheten att ta över. Istället för att ta ut vinster slutar många nybörjare med att öka sina positioner.

Definiera din egen riskprofil innan du investerar en enda euro. Hur stor andel av din totala investering är du villig att riskera? För någon kan det vara tio procent, för andra bara en procent. Köp kryptovalutor endast med ett belopp som du är beredd att förlora helt och hållet.

Vi rekommenderar att nybörjare bekantar sig med investeringsmetoden Dollar Costa Averaging (DCA), vilket innebär månads- eller veckosparande. Detta är ett säkert sätt att komma igång.

Lär dig grunderna

Att köpa kryptovaluta är en process som börjar med att lära sig grunderna. Naturligtvis bör grundläggande information hanteras i alla investeringar, men det betonas när man köper kryptovalutor. Det finns så många oreglerade aktörer och helt bedrägliga projekt att en nybörjare lätt kan gå vilse. Dessutom lockas oerfarna investerare in i bedrägerier via sociala medier.

De flesta nybörjare köper kryptovalutor på toppen av en tjurmarknad. Få vet också vad de gör när de gör sina första köp. Denna aktivitet kallas FOMO – Fear Of Missing Out. Kryptovalutor är ett måste under vurmen eftersom alla runt omkring dig blir rika genom att investera i dem. Detta är den sämsta möjliga utgångspunkten för all investeringsverksamhet.

FOMO-investerare är just de personer som betalar vinsterna till smarta investerare. De hoppar på tåget vid kurstoppar och säljer sina innehav i panik när priserna faller. Om du vill vinna i det här spelet måste du vara mycket smartare än dessa investerare.

Innan det blir aktuellt att köpa kryptovaluta bör du skaffa tillräckligt med grundläggande information om kryptovalutamarknaden. Vi rekommenderar att du kollar AboutBitcoins kryptoguider. Läs vår nybörjarguide om den kryptovaluta du vill köpa. Klicka på Krypto i huvudmenyn och gå igenom allt du hittar där. Recensioner hjälper dig att välja rätt börs och det finns fler användbara artiklar under länken Analyser.

Hur man köper kryptovaluta (val av börs)

Kryptovalutor kan köpas från kryptobörser på nätet. Det finns redan tusentals olika tjänster globalt. Dessutom finns det vanligtvis ett halvt dussin populära tjänster i varje land. Vi ska nu ge dig några användbara tips så att du kan välja rätt börs för dig.

Först ett varningens ord. Många nybörjare frestas att sätta in sina pengar i bedrägerier. Människor lockas vanligtvis till dessa tjänster via Facebook och Instagram. Om du får privata meddelanden som rör kryptovalutor ska du aldrig registrera dig för något. Du kommer med största sannolikhet att bli lurad.

Vi rekommenderar att du använder tjänster som har varit verksamma i många år. Om det är en lokal växel i ditt eget land, se till att det är en känd växel och sök efter recensioner på nätet. Du kan alltid be om åsikter från erfarna investerare på onlineforum eller Facebookgrupper.

Du kan enkelt börja köpa kryptovaluta från Coinmotion. Du kan hitta en nybörjarguide för Coinmotion (liksom för andra tjänsteleverantörer) i kategorin Recensioner på vår webbplats. Coinmotion är en aktör som är godkänd av Finansinspektionen i Finland. Det är en av de äldsta börserna i Skandinavien.

Bilden nedan visar Coinmotions hemsida.

coinmotion

Den finska kryptoplattformen Northcrypto är ett annat skandinaviskt alternativ. Du kan köpa de mest populära kryptovalutorna från de ovannämnda tjänsterna med euro.

Vårt råd är att börja med små mängder och öva. Gör ett litet köp och gör en liten försäljning. Prova hur kryptotransaktioner görs till och från ditt konto. Förstå tekniken du använder innan du investerar i större belopp.

Kryptobörser för nybörjare för att köpa kryptovaluta:

Därefter måste du bestämma vilken lagringsmetod som är bäst för dina kryptovalutor. Om du har köpt kryptovalutor i små mängder är det okej att förvara coinsen där du köpte dem. Det näst bästa är att använda gratis plånböcker som Exodus och TrustWallet. De stöder hundratals olika kryptovalutor. En seriös investerare bör överväga att köpa Ledger Nano X om det investerade beloppet uppgår till tusentals euro.

Vi har skrivit en mer omfattande guide om kryptovalutaplånböcker. Den här artikeln går igenom olika lagringsmetoder och deras för- och nackdelar. Kolla in den om du inte är bekant med kryptovalutaplånböcker ännu.

Att köpa kryptovaluta steg för steg

För att köpa kryptovalutor behöver du ett verifierat användarkonto med krona (eller andra fiatvalutor) på kontot. Därefter krävs det ett par klick med musen för att köpa kryptovalutor. Därefter går vi igenom köp av kryptovalutor steg för steg. Läs recensionen av varje kryptobörs för att få mer detaljerade instruktioner om hur köp och försäljning går till i just den tjänsten.

Hur man köper kryptovaluta i fem steg:

 1. Öppna ett användarkonto
 2. Gå igenom kontoverifiering (KYC)
 3. Sätt in pengar
 4. Köp krypto
 5. Förvara dina coins på ett säkert sätt

Börja processen genom att registrera ett konto på den kryptobörs du har valt. Du behöver en giltig e-postadress och ett giltigt telefonnummer. Därefter måste du verifiera din identitet. Detta kallas KYC-processen. Varje börs kräver att du går igenom KYC innan banköverföringar kan göras. Din identitet bekräftas vanligtvis med en passbild.

När du har bekräftat din identitet är det dags att göra en insättning. Du kan sätta in euro eller andra fiatvalutor till de flesta börser snabbt via SEPA-banköverföringar eller med ett kreditkort. Därefter kan du köpa kryptovaluta med ett par klick.

Det sista steget är att överväga dina förvaringsalternativ. Du kan antingen lagra dina coins på den börs du använde eller flytta dem till en extern plånbok som du kontrollerar.

Det var allt! På en allmän nivå är det inte svårare att köpa kryptovalutor än att använda en internetbank eller PayPal. Om du vet hur man gör en banköverföring online eller hur man använder e-plånböcker är det inget problem att köpa kryptovalutor.

Du behöver inte heller installera någon programvara för att köpa kryptovaluta. Alla kryptobörser kan användas via en webbläsare. Mobilanvändare kan installera den inhemska appen om de vill, men det är inte nödvändigt.

Hur du diversifierar din portfölj med altcoins

I början bör du fokusera på de största och mest kända coinsen på marknaden. Bitcoin är det säkraste köpet i kryptovärlden på samma sätt som det finns så kallade blue chip-aktier på aktiemarknaden. De är stabila företag med ett gott rykte och en lång historia. Detta är vad Bitcoin är jämfört med andra kryptoföretags aktier.

Jämför dock inte direkt kryptovalutor med aktiemarknaden. En rimligare jämförelse är en nystartad verksamhet vars potentiella produkt kommer att vara klar om ett par år. Bitcoin kan bara betraktas som ett mer tillförlitligt val jämfört med andra kryptovalutor. Detta innebär att Bitcoin inte nödvändigtvis gör samma vinster som mindre coins under en tjurmarknad. Den håller dock sitt värde bättre under en björnmarknad.

Många kryptoinvesterare vill diversifiera sina portföljer. Om du är intresserad av att köpa fler kryptovalutor, till exempel 5-6 olika coins, kan du tänka på diversifiering så här: Bitcoin 50 %, Ethereum 25 % och fem coins med en andel på 5 % vardera. Vissa människor kan ha 100+ coins i sin portfölj, så det finns inget rätt eller fel svar för att diversifiera din kryptoportfölj.

Om du vill investera i andra kryptovalutor bör du lära dig mer om coinet innan du gör några inköp. Bitcoincenter.se är ett bra ställe att börja! Vi har skrivit nybörjarguider om dussintals olika coins. Youtube är också en värdefull resurs.

Du kan köpa de mest populära coinsen med euro och dollar. Om du vill ha mer sällsynta coins kan du behöva köpa dem med stabila dollar eller bitcoins. Vi rekommenderar att du öppnar ett konto hos Binance. Det är den mest populära börsen och listar hundratals olika coins. Läs vår detaljerade Binance-recension om du behöver hjälp.

att köpa kryptovaluta från binance

Bilden ovan är från Binances förstasida. Du kan hitta andra högkvalitativa kryptobörser på den här sidan: de bästa kryptobörserna.

Kom ihåg att följa marknaden!

Efter att du har köpt kryptovalutor är det också viktigt att följa utvecklingen av marknaden och regleringar.

Många aktieinvesterare tittar på sina portföljer en eller två gånger per år. På kryptomarknaden är detta ingen bra strategi, eftersom marknadscyklerna är så mycket snabbare. Det kan hända mer på en dag på kryptomarknaden än vad som vanligtvis händer på en månad på aktiemarknaden.

Även om du inte är en daytrader är det starkt rekommenderat att hålla sig uppdaterad om vad som händer på marknaden. Kryptovärlden utvecklas snabbt. Det innebär förändringar i reglering och beskattning. Dessutom kan den plånboksprogramvara du använder få programuppdateringar. Du bör också ha en plan för stora prisökningar och prisminskningar och vidta åtgärder snabbt om det behövs.

Du bör också hålla ett öga på kontona i sociala medier för de kryptovalutor du har köpt. Du kan kolla den officiella Reddit-sidan en gång i veckan eller följa projektet via Twitter. Att följa våra veckovisa nyhetsrapporter är också en bra idé!

Hur man köper kryptovaluta – avslutande ord

Det är inte svårt att köpa kryptovalutor, men det kräver noggrannhet både före och efter köpet. Tanken bakom den här artikeln är att ge stegpinnar för den som är intresserad av att köpa kryptovaluta. Om du har läst den här artikeln noggrant bör du ha fått en bra start.

Här är en sammanfattning av hur köp av kryptovaluta görs omsorgsfullt och framgångsrikt.

 • Förbered dig mentalt på volatilitet.
 • Gör en plan för att ta ut vinster.
 • Definiera dina egna riskgränser.
 • Börja med små mängder, skaffa dig erfarenhet och öva.
 • Skaffa först grundläggande information innan du köper något.
 • Börja med de största kryptovalutorna först (Bitcoin och Ethereum)
 • Om du är mer intresserad av att köpa kryptovaluta bör du noggrant studera en kryptovaluta i taget och bekanta dig med dess händelser, förväntningar och nyheter.
 • Köp inte krypto bara för att dina vänner gör det.
 • Håll dig uppdaterad om nyheterna och följ de kryptoprojekt som du har investerat i.

Att köpa kryptovaluta är inte tekniskt svårt. För många är den största utmaningen att tolerera volatiliteten, det vill säga prissvängningarna. Därför är det viktigt att börja med små köp och skaffa sig erfarenhet av marknaden ett steg i taget.

Det största misstaget som en nybörjare kan göra är att rusa in på marknaden under kursuppgångar när alla andra tjänar pengar. De flesta av dessa investerare slutar med att sälja sina innehav med stora förluster inom 6-12 månader. Gör inte samma misstag, utan ta ett långsiktigt grepp genom att följa instruktionerna i den här artikeln.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *