Analyser
13
dec
krypto plånbok

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är en kryptoplånbok?

En kryptoplånbok är en digital plånbok för lagring av kryptovalutor En kryptoplånbok måste användas med försiktighet för att hålla innehållet säkert från cyberkriminella. Det finns många olika kryptoplånböcker på marknaden. En cold wallet är det säkraste alternativet, men du måste också betala för denna extra säkerhet.

Det finns en lämplig kryptoplånbok på marknaden för varje typ av investerare.

Vad är en kryptoplånbok?

En kryptoplånbok är en digital plånbok för lagring av kryptovalutor. En kryptoplånbok möjliggör självförvaring vilket innebär att du kontrollerar dina kryptovalutor självständigt utan tredje part. Du kan använda en kryptoplånbok för att skicka och ta emot kryptovalutor och ingen kommer att kunna stoppa dig.

En krypto wallet kan vara en mobilapp, ett program som installeras på en dator eller en webbtjänst som nås via en webbläsare.

Det finns också hårdvaruplånböcker som ser ut som USB-minnen. Ledger Nano X som visas på bilden nedan är en av de mest populära hårdvaruplånböckerna. Den är mycket populär bland nybörjare och professionella investerare.

ledger nano x

Plånböcker som Ledger Nano X kallas cold wallets. Dess motsats är en hot wallets. De har en viktig skillnad. En hot wallet är en plånbok som ständigt är ansluten till internet, medan en cold wallet hålls offline. Den är endast påslagen för att bekräfta transaktioner.

Vi har publicerat en omfattande guide om Ledger Nano X för nybörjare. Artikeln går igenom installationen av enheten steg för steg och introducerar dess funktionalitet.

En kryptovalutaplånbok gör det möjligt att hantera pengar på en specifik blockkedjeadress. Du kan skicka och ta emot kryptovalutor. Dessutom vet många kryptovalutaplånböcker hur man kombinerar medel från flera olika adresser till ett saldo.

En kryptoplånbok är ett grafiskt användargränssnitt (GUI) till en blockkedja. Utan plånboksprogram skulle transaktioner vara mycket svåra att göra för den genomsnittliga investeraren.

Kryptovalutor lagras på blockchain

Blockkedjan, som är ryggraden i de flesta kryptovalutor, är en decentraliserad databas. Den har information om hur mycket pengar som finns på en viss adress. En plånbok är en missvisande term i den meningen att plånboken faktiskt inte har dina kryptovalutor.

En plånbok har faktiskt nycklarna för att hantera coinsen på en viss blockkedjeadress.

Kryptovalutor lagras alltid i blockkedjan – inte i plånböcker. Plånboksmjukvaran förklarar för nätverket att du har rätt (nycklarna) att skicka coins från en viss adress.

De flesta kryptoplånböcker är gratisappar, datorprogram eller onlinetjänster. Cold wallets kostar vanligtvis mellan 50o och 2000 kronor, beroende på tillverkare och modell. En liten investerare kan använda de kostnadsfria alternativen tills portföljen har vuxit till tiotusentals kronor. Då är det vettigt att investera till exempel 1000 kronor i en kall plånbok.

En kryptoplånbok kräver försiktig användning

En kryptoplånbok måste användas med försiktighet för att hålla innehållet säkert från cyberkriminella. På sätt och vis gäller samma sak som för traditionella plånböcker, men det finns ytterligare ett par faktorer som bör beaktas innan man använder en kryptoplånbok.

Noggrannhet börjar med transaktioner. Kryptovalutor måste först överföras från kryptobörsen till din plånbok. Med andra ord måste du göra ett uttag från kryptobörsen till rätt adress. Detta är inte svårt i teorin, men otaliga nybörjare har gjort misstag vid uttag.

I dag är många amatörer förvirrade av att kryptovalutor finns i olika nätverk. Stable coins används till exempel aktivt i 5-6 olika nätverk (Ethereum, Tron, BNB Chain osv.). Detta innebär att kryptobörser kan erbjuda ett halvt dussin olika nätverk att ta ut dina coins till.

Om du är osäker på vilket alternativ du ska välja kan du göra ett uttag med ett litet belopp först eller kontakta kundtjänst. Var försiktig med att inte lägga ut något på sociala medier, eftersom du kan avslöja din plånboksadress för andra. Därefter kan vem som helst kontrollera saldot och ta reda på din transaktionshistorik.

När en krypto wallet innehåller coins är det viktigt att ta hand om återställningsnycklarna.

Detta avser en lista med 12-24 ord som du fick under plånbokens installationsfas. Varje mobilapp, datorplånbok och cold wallet ber dig generera dessa säkerhetskoder när en ny plånbok skapas. Bilden nedan visar Ledgers säkerhetskoder.

ledger recovery sheet

Du kan använda dessa ord för att återställa din plånbok till en annan enhet om t.ex. din telefon eller dator går sönder.

Om återställningsnycklarna hamnar i orätta händer kan vem som helst klona dina plånböcker någon annanstans och flytta ut pengarna. Det är omöjligt att återfå dina coins om de försvinner.

Spara inte säkerhetskoder på din dator eller mobila enhet – inte ens som en bild! Förvara dem på papper på en säker plats. Du kan också dela pappret i två delar och förvara varje del på en annan fysisk plats.

Olika typer av kryptoplånböcker

Det finns många olika kryptoplånböcker på marknaden. Låt oss nu gå igenom typiska kryptovalutaplånböcker.

Kryptobörser

Det första alternativet är att förvara dina coins på den börs där du köpte dem. Detta är inte en rekommenderad långsiktig lösning. Många nybörjare känner sig dock obekväma med tanken på att lagra säkerhetskoder och göra transaktioner. Därför är det förståeligt att du kanske vill lagra dina första köp i en kryptobörs.

För fem år sedan var kryptovalutabörser inte lika pålitliga som idag. De stora aktörerna i branschen är nu underkastade strikta regleringar.

Även om riskerna för att förlora medel har minskat, rekommenderar vi inte att hålla kryptovalutor på börser under längre perioder. Detta är endast acceptabelt i början när din portfölj är liten.

Lär dig hur man använder en kryptovalutaplånbok och förvara dina kryptovalutor själv. Denna färdighet kommer säkert att vara till nytta för dig i framtiden!

Mobil plånbok och datorplånbok

En kryptovalutaplånbok är oftast en mobil plånbok eller en datorplånbok som installerats på en dator. Dessa är säkra alternativ när de används på rätt sätt.

När den används korrekt är en mobil plånbok ett säkert alternativ för de flesta kryptovalutainvesterare.

Trust Wallet (som visas på bilden nedan) är en av de mest populära mobila plånböckerna på marknaden. Det är den så kallade universella plånboken som stödjer hundratals olika kryptovalutor.

trust wallet

 

 

Den mest populära mobilplånboken är Trust Wallet.

Webbläsarplånböcker kan också placeras i samma kategori. De är ofta tillägg för Google Chrome. Den mest populära av dessa är Web3-plånboken MetaMask, som du behöver för att använda DeFi-appar.

Exodus är ett exempel på en datorplånbok som även har en mobilversion. Coinomi är också en populär plånbok för mobila enheter och datorer.

Mobilplånböcker har en betydande fördel: QR-kodskanning.

Det är möjligt att göra det med kameran på en mobil enhet. Att skanna QR-koden är ett enkelt sätt att extrahera adressen till mottagarplånboken utan risken för skrivfel. En mobilplånbok är därför mycket mer praktisk om du behöver göra många transaktioner.

Krypto- och blockchain-specifika plånböcker

De plånböcker som nämns i den här artikeln är så kallade universella plånböcker. De har stöd för hundratals, till och med tusentals olika kryptovalutor. De uppfyller kraven från majoriteten av kryptoinvesterare.

Plånboksappar stöder inte varje ny kryptovaluta på marknaden. Det är därför varje kryptovalutaprojekt har en plånbok som stöder apparna och NFT:erna som är byggda inom sitt ekosystem. Solanas Phantom-app är ett bra exempel på detta.

Generellt sett har varje kryptovaluta en plånbok som är skapad av samma företag (eller grupp) som utvecklar ekosystemet.

De flesta investerare använder universella plånböcker. Om du har investerat i många kryptovalutor, är det inte praktiskt att ladda ner en plånbok för varje krypto. Du behöver vanligtvis ladda ner en blockkedjespecifik plånbok för staking. Universella plånböcker stöder också staking, men bara för mycket få mynt.

En cold wallet är den bästa kryptoplånboken

En cold wallet är det säkraste alternativet, men du måste också betala för denna extra säkerhet. En cold wallet lagrar alla dina nycklar offline, vilket gör dem oåtkomliga för hackare. Priserna på cold wallets varierar mellan 500 och 200 kronor.

En cold wallet är utan tvekan den bästa plånboken för kryptovalutor. Att köpa en är dock inte meningsfullt med portföljer på ett par hundra euro. Om dina kryptoinvesteringar uppgår till tiotusentals euro kan det vara motiverat att investera 1000-2000 kronor i en hårdvaruplånbok.

Att använda en cold wallet kräver lite tekniskt kunnande. Enheten är inte svår att använda, men det är bra att ha erfarenhet av att använda mobilappar eller datorprogram. Det finns till exempel firmwareuppdateringar som också släpps för enheterna med jämna mellanrum. Du måste veta hur du installerar dessa via hanteringsprogrammet.

Om du är riktigt dålig på tekniska enheter och inte ens vet hur man installerar mobilappar är en kall plånbok inte nödvändigtvis det bästa alternativet för dig.

Sammanfattning av kryptoplånböcker

Det finns en lämplig kryptoplånbok på marknaden för varje typ av investerare. Oavsett om du är en liten investerare eller en miljardär hittar du ett alternativ för självförvaring som passar dina behov. Det finns mobila plånböcker och datorprogramvara som är gratis. När storleken på din portfölj ökar kan du byta till en kall plånbok och öka säkerhetsnivån.

En nybörjare kan börja med att förvara coinen på den kryptobörs där de köptes. Vi rekommenderar dock att du lär dig om självförvaring från början. Om du vet hur man använder en nätbank kan du också använda en kryptovaluta. En kryptovalutaplånbok kräver bara lite extra omsorg och engagemang.

Det viktigaste med kryptovalutor är säkerhetskoderna, dvs. återställningsnycklarna. Återställningsnycklar skapas under installationsfasen av plånboken. Detta avser en lista med 12-24 ord som ska sparas på ett papper. Dessa återställningsnycklar gör det möjligt att återställa din plånbok till en ny enhet om till exempel din mobiltelefon går sönder eller blir stulen.

Om någon annan får tillgång till dina återställningsnycklar kan de klona din plånbok och tömma dess innehåll. Börja inte med självförvaring innan du noggrant har bekantat dig med riskerna och provat plånböcker med mindre belopp först.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.