Analyser
25
jan
krypto plånbok

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är en kryptoplånbok?

EN KRYPTOPLÅNBOK är en digital plånbok för lagring av kryptovalutor. En kryptoplånbok måste användas med försiktighet för att hålla innehållet säkert från cyberkriminella. Det finns många olika kryptoplånböcker på marknaden. En cold wallet är det säkraste alternativet, men du måste också betala för denna extra säkerhet. Det finns en lämplig kryptoplånbok på marknaden för varje typ av investerare.

Vad är en kryptoplånbok?

En kryptoplånbok är en digital plånbok för lagring av kryptovalutor. En kryptoplånbok möjliggör självförvaring vilket innebär att du kontrollerar dina kryptovalutor självständigt utan tredje part. Du kan använda en kryptoplånbok för att skicka och ta emot kryptovalutor och ingen kommer att kunna stoppa dig.

En krypto wallet kan vara en mobilapp, ett program som installeras på en dator eller en webbtjänst som nås via en webbläsare. Utöver detta finns det även hårdvaruplånböcker som ser ut som USB-minnen. Ledger Nano X som visas på bilden nedan är en av de mest populära hårdvaruplånböckerna. Den är mycket populär bland nybörjare och professionella investerare.

ledger nano x kryptoplånbok

Plånböcker som Ledger Nano X kallas cold wallets. Dess motsats är en hot wallets. De har en viktig skillnad. En hot wallet är en plånbok som ständigt är ansluten till internet, medan en cold wallet hålls offline. Den är endast påslagen för att bekräfta transaktioner.

Vi har publicerat en omfattande guide om Ledger Nano X för nybörjare. Artikeln går igenom installationen av enheten steg för steg och introducerar dess funktionalitet.

En kryptovalutaplånbok gör det möjligt att hantera pengar på en specifik blockkedjeadress. Du kan skicka och ta emot kryptovalutor. Dessutom vet många kryptovalutaplånböcker hur man kombinerar medel från flera olika adresser till ett saldo.

En kryptoplånbok är ett grafiskt användargränssnitt (GUI) till en blockkedja. Utan plånboksprogram skulle transaktioner vara mycket svåra att göra för den genomsnittliga investeraren.

Blockkedjan, som är ryggraden i de flesta kryptovalutor, är en decentraliserad databas. Den har information om hur mycket pengar som finns på en viss adress. En plånbok är en missvisande term i den meningen att plånboken faktiskt inte har dina kryptovalutor. En plånbok har faktiskt nycklarna för att hantera coinsen på en viss blockkedjeadress.

Kryptovalutor lagras alltid i blockkedjan – inte i plånböcker. Plånboksmjukvaran förklarar för nätverket att du har rätt (nycklarna) att skicka coins från en viss adress.

De flesta kryptoplånböcker är gratisappar, datorprogram eller onlinetjänster. Cold wallets kostar vanligtvis mellan 50 och 200 euro, beroende på tillverkare och modell. En liten investerare kan använda de kostnadsfria alternativen tills portföljen har vuxit till tusentals euro. Då är det vettigt att investera till exempel 100 euro i en kall plånbok.

En kryptoplånbok kräver försiktig användning

En kryptoplånbok måste användas med försiktighet för att hålla innehållet säkert från cyberkriminella. På sätt och vis gäller samma sak som för traditionella plånböcker, men det finns ytterligare ett par faktorer som bör beaktas innan man använder en kryptoplånbok.

Noggrannhet börjar med transaktioner. Kryptovalutor måste först överföras från kryptobörsen till din plånbok. Med andra ord måste du göra ett uttag från kryptobörsen till rätt adress. Detta är inte svårt i teorin, men otaliga nybörjare har gjort misstag vid uttag.

I dag är många amatörer förvirrade av att kryptovalutor finns i olika nätverk. Stable coins används till exempel aktivt i 5-6 olika nätverk (Ethereum, Tron, BNB Chain osv.). Detta innebär att kryptobörser kan erbjuda ett halvt dussin olika nätverk att ta ut dina coins till.

Om du är osäker på vilket alternativ du ska välja kan du göra ett uttag med ett litet belopp först eller kontakta kundtjänst. Var försiktig med att inte lägga ut något på sociala medier, eftersom du kan avslöja din plånboksadress för andra. Därefter kan vem som helst kontrollera saldot och ta reda på din transaktionshistorik.

När en krypto wallet innehåller coins är det viktigt att ta hand om återställningsnycklarna. Detta avser en lista med 12-24 ord som du fick under plånbokens installationsfas. Varje mobilapp, datorplånbok och cold wallet ber dig generera dessa säkerhetskoder när en ny plånbok skapas. Bilden nedan visar Ledgers säkerhetskoder.

krypto wallet säkerhetskoder

Du kan använda dessa ord för att återställa din plånbok till en annan enhet om t.ex. din telefon eller dator går sönder. Om de hamnar i orätta händer kan vem som helst klona dina plånböcker någon annanstans och flytta ut pengarna. Det är omöjligt att återfå dina coins om de försvinner.

Spara inte säkerhetskoder på din dator eller mobila enhet – inte ens som en bild! Förvara dem på papper på en säker plats. Du kan också dela pappret i två delar och förvara varje del på en annan fysisk plats.

Olika typer av kryptoplånböcker

Det finns många olika kryptoplånböcker på marknaden. Låt oss nu gå igenom typiska kryptovalutaplånböcker. Eftersom det finns så många alternativ att välja mellan bör investerare leta efter en plånbok som passar deras individuella behov. Det finns ingen plånbok som är perfekt för alla användningsområden.

Det första alternativet är att förvara dina coins på den börs där du köpte dem. Detta är inte en rekommenderad långsiktig lösning. Många nybörjare känner sig dock obekväma med tanken på att lagra säkerhetskoder och göra transaktioner. Därför är det förståeligt att du kanske vill lagra dina första köp i en börs.

I det här fallet bör du börja med finska tjänster som Coinmotion och Northcrypto. De är säkra, pålitliga, reglerade och lättanvända alternativ. Vi rekommenderar att du lär dig om självförvaring så snart som möjligt och att du flyttar åtminstone en del av dina medel från börserna.

En kryptovalutaplånbok är oftast en mobil plånbok eller en datorplånbok som installerats på en dator. Dessa är säkra alternativ när de används på rätt sätt. Den mest populära mobilplånboken är Trust Wallet.

trust wallet kryptoplånbok

Exodus är ett exempel på en datorplånbok som även har en mobilversion. Coinomi är också en populär plånbok för mobila enheter och datorer.

Webbläsarplånböcker kan också placeras i samma kategori. De är ofta tillägg för Google Chrome. Den mest populära av dessa är Web3-plånboken MetaMask, som du behöver för att använda DeFi-program.

De plånböcker som nämns i den här artikeln är så kallade universella plånböcker. De har stöd för hundratals, till och med tusentals olika kryptovalutor. De uppfyller kraven från majoriteten av kryptoinvesterare. Det största problemet för leverantörerna av plånböcker är den intensiva hastigheten för lansering av nya kryptovalutor. Det tar tid att göra ett populärt nytt coin tillgängligt.

Det finns också plånböcker som är byggda för specifika kryptovalutor eller blockkedjor. Varje kryptoprojekt har vanligtvis en ”officiell plånbok” som stöder dess blockkedja och coin och NFT:er som lanseras på den. Solanas Phantom wallet är ett bra exempel på detta. Dessa ”officiella plånböcker” har även stakingalternativet om det är en Proof of Stake-blockkedja. Du bör alltid undersöka detta alternativ först innan du använder en universell plånbok.

En cold wallet är den bästa kryptoplånboken

En cold wallet är det säkraste alternativet, men du måste också betala för denna extra säkerhet. En cold wallet lagrar alla dina nycklar offline, vilket gör dem oåtkomliga för hackare. Priserna på cold wallets varierar mellan 50 och 500 euro, beroende på enhet.

En cold wallet är utan tvekan den bästa plånboken för kryptovalutor. Att köpa en är dock inte meningsfullt med portföljer på ett par hundra euro. Om dina kryptoinvesteringar uppgår till tusentals euro kan det vara motiverat att investera 100-200 euro i en hårdvaruplånbok.

Ledger Stax som visas i videon nedan är en nyhet från det franska företaget Ledger. Den har en fin pekskärm, ungefär lika stor som ett betalkort.

Att använda en cold wallet kräver lite tekniskt kunnande. Enheten är inte svår att använda, men det är bra att ha erfarenhet av att använda mobilappar eller datorprogram. Det finns till exempel firmwareuppdateringar som också släpps för enheterna med jämna mellanrum. Du måste veta hur du installerar dessa via hanteringsprogrammet.

Om du är riktigt dålig på tekniska enheter och inte ens vet hur man installerar mobilappar är en kall plånbok inte nödvändigtvis det bästa alternativet för dig.

Sammanfattning av kryptoplånböcker

Det finns en lämplig kryptoplånbok på marknaden för varje typ av investerare. Oavsett om du är en liten investerare eller en miljardär hittar du ett alternativ för självförvaring som passar dina behov. Det finns mobila plånböcker och datorprogramvara som är gratis. När storleken på din portfölj ökar kan du byta till en kall plånbok och öka säkerhetsnivån.

En nybörjare kan börja med att förvara coinen på den kryptobörs där de köptes. Vi rekommenderar dock att du lär dig om självförvaring från början. Om du vet hur man använder en nätbank kan du också använda en kryptovaluta. En kryptovalutaplånbok kräver bara lite extra omsorg och engagemang.

Det viktigaste med kryptovalutor är säkerhetskoderna, dvs. återställningsnycklarna. Återställningsnycklar skapas under installationsfasen av plånboken. Detta avser en lista med 12-24 ord som ska sparas på ett papper. Dessa återställningsnycklar gör det möjligt att återställa din plånbok till en ny enhet om till exempel din mobiltelefon går sönder eller blir stulen.

Om någon annan får tillgång till dina återställningsnycklar kan de klona din plånbok och tömma dess innehåll. Börja inte med självförvaring innan du noggrant har bekantat dig med riskerna och provat plånböcker med mindre belopp först.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!