Analyser
19
nov
kryptovaluta staking

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Kryptovaluta staking

Staking av kryptovalutor har blivit mycket populärt på grund av ökningen av Proof of Stake-valutor på marknaden. I den här artikeln går vi igenom vad staking innebär och hur staking av de mest populära kryptovalutorna fungerar. Vi kommer också att introducera mekaniken i Lidos stakingpool.

Proof of Stake-konsensus

Kryptoblockkedjor underhålls i allmänhet på två olika sätt. Det traditionella sättet kallas Proof of Work (PoW) och innebär att underhållet av blockkedjan sköts av kraftfulla datorer. Dessa kallas miners, och det underhållsarbete de utför är mining.

Ett annat populärt sätt att upprätthålla blockkedjan är att använda algoritmen Proof of Stake (PoS). Idag använder de flesta kryptovalutor Proof of Stake-konsensus istället för Proof of Work.

I ett PoS-system utför validerare de uppgifter som miners ansvarar för i ett PoW-system. När ett visst antal validatorer har bekräftat att ett block är korrekt läggs det till som ett nytt block i den aktuella valutans blockkedja.

Att fungera som en validator kräver att fördefinierade krav uppfylls. Dessa villkor gäller oftast det lägsta beloppet av kryptovalutor som måste stakeas. Att arbeta som validerare för Ethereum kräver till exempel en staking-insats på minst 32 ETH-tokens. Det finns också hårdvarukrav, men i de flesta fall räcker det med en standardserver.

De flesta kryptoinvesterare kan inte fungera som validatorer på grund av kraven och den tekniska kunskap som behövs. Detta är dock inte ett problem. De flesta kryptovalutor tillåter enskilda investerare att delta i staking via delegering. Det innebär att du kan delegera dina kryptovalutor till en validator, som tar hand om stakingen och tar ut en liten provision.

En investerare behöver inte nödvändigtvis göra delegeringen, eftersom många kryptobörser och plånböcker gör detta automatiskt. Detta förenklar staking-processen och gör att vanliga investerare kan ta del av stakingen. Staking är därför möjligt med mycket små belopp.

Staking är passiv inkomst

Varför låser investerare kryptovalutor i stakingprocessen? Anledningen är belöningarna för staking. Validerare tjänar belöningar på att underhålla blockkedjan på samma sätt som miners gör i ett PoW-system.

Proof of Work- och Proof of Stake-konsensus distribuerar blockbelöningar till blockkedjeadministratörer. Belöningen går till den minare eller validerare som har lagt till ett nytt block i blockkedjan. Belöningens storlek varierar beroende på system. Utöver blockbelöningen tillkommer även transaktionsavgifter som ingår i blocket.

Belöningen för staking betalas alltid ut i den kryptovaluta som stakeas. Om du till exempel stakear Ethereum kommer du också att få belöningar i Ether (ETH). Om så önskas kan stakern sälja belöningarna de får för fiatvaluta på en kryptobörs. Coins bör hållas om du tror att deras värde kommer att öka.

staking inkomst

Det är därför möjligt att tjäna passiva inkomster genom att stakear. Ju fler coins du stakear, desto mer tjänar du. Staking av kryptovalutor kräver inte att investeraren skaffar dyr miningutrustning som i PoW-systemet.

Att starta kan anses vara mycket prisvärt, eftersom det inte kräver något från investeraren annat än att förvärva den stakeade kryptovalutan. Staking av kryptovalutor är det vanligaste och enklaste sättet att tjäna passiva inkomster på kryptomarknaden.

Hur fungerar staking?

Kryptostaking börjar med att logga in på en tjänst som erbjuder staking. Idag är det inte längre nödvändigt att använda kryptobörser, eftersom många kryptoplånböcker tillåter staking direkt. Du kan tjäna ränteintäkter medan du håller kryptor i din plånbok!

Staking görs huvudsakligen via plånböcker eller kryptovalutabörser. När du har låst upp din valda mängd kryptovaluta för staking börjar du automatiskt samla in ränteintäkter.

Numera kan staking också göras via decentraliserade finansiella tjänster, dvs. DeFi-appar. Det finns decentraliserade stakingpooler, som Lido, som erbjuder Ethereum-staking. Vi kommer att gå igenom Lido mer detaljerat senare i den här artikeln.

Därefter kommer vi att gå igenom de mest populära Proof of Stake-kryptovalutorna.

Ethereum staking

Ethereum (ETH) är den näst största kryptovalutan mätt i marknadsvärde efter Bitcoin. I september 2022 bytte Ethereum från en miningbaserad (PoW) konsensusalgoritm till ett Proof of Stake-systemet med uppdateringen The Merge. Detta gör det möjligt för en Ethereum-investerare att tjäna passiva inkomster genom att stakea ETH.

Ethereum-staking är möjligt enligt följande:

  1. Skapa din egen Ethereum-nod
  2. Staking via en kryptobörs
  3. Staking via en kryptoplånbok
  4. Staking via en stakingpool

Vem som helst kan sätta upp sin egen nod och bli en nätverksadministratör för Ethereum. Detta är det mest tekniskt utmanande av Ethereums stakingalternativ. Dessutom begränsar minimikravet på 32 ETH-tokens många investerare från detta alternativ.

Nästan alla av marknadens största kryptovalutabörser erbjuder Ethereum-staking till sina kunder. Staking via en kryptobörs är populärt, särskilt bland små investerare. Överför bara din ETH till börsen så hanterar de stakingen åt dig.

Många kryptoplånböcker har också en inbyggd funktion för Ethereum-staking. En sådan plånbok är den populära Ledger Nano X. Denna metod är också en extremt enkel lösning ur investerarens synvinkel. Du behåller bara ETH-tokens i din plånbok, och samtidigt ackumulerar du passiv inkomst för dig själv.

Det fjärde sättet är att steka genom en DeFi-stakingpool, som kommer att introduceras senare.

Cardano staking

Cardano staking är en process som är mycket lik Ethereum staking. Om du vill kan du sätta upp din egen Cardano-nod och börja underhålla Cardano-blockkedjan. Cardano använder en Proof of Stake-algoritm som kallas Ouroboros, och dess ursprungliga token är ADA.

Att bli en Cardano-validator är inte svårt. Cardano-nodens hårdvarukrav är mycket låga, och dessutom finns det inga minimikrav för att inneha ADA-tokens. Cardanos staking-belöningar är också fördelade så att systemet gynnar upprättandet av många små staking-pooler.

För närvarande delegeras Cardanos ADA-tokens av mer än 925 000 personer genom mer än 3100 staking pools. Du kan se mer statistik på adapools.org.

adapools

De mest populära sätten att stakea ADA-token är dock att använda en kryptovalutabörs som erbjuder möjligheten till staking, såsom Coinbase eller Binance, eller att stakea ADA-token genom din kryptovalutaplånbok.

Daedalus och Yoroi är de mest populära plånböckerna som används för Cardano-staking. Daedalus Wallet är Cardanos officiella plånbok, designad speciellt med Cardano-nätverkets behov i åtanke.  En annan populär plånbok för Cardano-användare är Yoroi Wallet. Yoroi Wallet är en mycket lättanvänd plånbok som erbjuder användarna ett alternativ för ADA-staking.

Allmänna plånböcker, t.ex. Exodus och Ledger Nano, stöder också Cardano-staking.

Solana staking

En av de mest populära Proof of Stake-kryptovalutorna är Solana. Precis som Ethereum och Cardano kan investerare stakea SOL-tokens och delta i Solanas underhållsarbete.

När det gäller Solana är det en större utmaning att etablera en valideringsnod än när det gäller Ethereum och Cardano. Solana är tekniskt sett ett exceptionellt system, och dess höga transaktionsgenomströmning kräver tillräcklig datorkraft och nätverksinfrastruktur från validerarna. Trots detta har Solana redan tusentals validerare. Solanas mest populära stakingpool kallas Marinade.

Det enklaste sättet för en nybörjare att stakea SOL-token är via en kryptobörs eller plånbok. Solanas mest populära plånböcker heter SolFlare och Phantom, och de har båda staking-funktionen. Välj den validator du vill delegera dina SOL-tokens till och börja tjäna passiva inkomster!

BNB staking

Binance är världens mest populära kryptovalutabörs och BNB är den inhemska valutan för dess BNB-kedja. Liksom de tidigare presenterade kryptorna tillåter BNB också investerare att tjäna passiva inkomster genom staking. Eftersom BNB är en valuta som skapats av Binance är det den mest populära plattformen för staking av BNB.

BNB-kedjan använder en variant av Proof of Stake-konsensus som kallas Proof of Staked Authority (PoSA). Detta system har endast ett litet antal validerare, som handplockas. Dessutom har validatorer ett mycket högt krav för att inneha BNB-tokens. Så om du vill köra din valideringsnod är Ethereum, Cardano och Solana enklare val.

Förutom Binance är BNB-staking också möjligt via kryptovalutaplånböcker som stöder BNB-kedjan. BNB-staking stöds till exempel av den populära Trust Wallet. Du väljer bara antalet coins du vill stakea och tjänar belöningar direkt i din plånbok.

Allmän information om PoS-kryptovalutor

Det finns för närvarande ett par dussin Proof of Stake-kryptovalutor på marknaden som kan tas på allvar. De är alla smarta kontrakt-plattformar, precis som Ethereum, Cardano, Solana och BNB Chain, som redan nämnts.

Staking fungerar på ungefär samma sätt i alla PoS-system. Du kan ställa in din validator eller göra staking via en kryptobörs eller plånbok genom att delegera dina tokens. Det beror på varje kryptovaluta om nodinställningen är enkel eller inte. Vissa kryptovalutor har också höga krav i antal tokens, till exempel Ethereums 32 ETH. Andra har inga minimikrav alls.

Stakingbelöningarna varierar också beroende på kryptovaluta. Grovt sett pratar vi om 3-7% APY här. Nedan är en bild från stakingrewards.com, där du kan jämföra statistiken för olika PoS-system.

stakingrewards

De belöningar som visas i bilden ovan är de så kallade inbyggda belöningar som systemet betalar till validerare. Du kan ofta se erbjudanden från kryptovalutabörser som är många gånger högre än de ursprungliga avgifterna. Dessa är ofta marknadsföringskampanjer. Deras syfte är att locka nya investerare att hålla coins.

Stakingförhållandet på bilden är också användbar information för investeraren. Ju fler coins som stakeas, desto mer låses de ute från marknaden. Det gör kryptovalutor till ett allt mer attraktivt investeringsobjekt.

Visst, staking kan stoppas när som helst, men de flesta stakers är där på lång sikt. Tokens prisökning gynnar också validerare, vilket gör staking-belöningar mer värdefulla i dollartermer. Det är därför osannolikt att en ökning av priset skulle leda till en minskning av stakers.

Staking via Lido staking pool

Att använda en staking pool är lämpligt för Ethereum-investerare som inte har 32 ETH-tokens eller den tekniska kunskap som krävs för att underhålla sin nod. I en staking pool samlar investerarna sina medel och deltar i nätverksunderhållet. En stakingpool skiljer sig också från att driva sin egen nod genom att dess medlemmar delar belöningarna från stakingen mellan sig.

Belöningar från staking fördelas proportionellt mot hur mycket varje poolmedlem har stakeat Ether. Bitcoin-miningpooler arbetar med en något liknande idé.

Den mest populära stakingpoolen på Ethereum heter Lido. I praktiken är Lido en DeFi-app som körs ovanpå Ethereum blockchain, som använder smarta kontrakt i sin verksamhet. Den största fördelen som Lido erbjuder den genomsnittliga investeraren är att det gör det möjligt för investeraren att delta i Ethereum-staking utan det lägsta beloppet på 32 ETH-tokens.

Nedan visas en bild från Lidos förstasida. Tjänsten finns på lido.fi.

lido

Lido erbjuder också investerare ett Ethereum-derivat som heter Lido Staked ETH (stETH). I teorin följer kursen för stETH kursen för ETH-token, eftersom en motsvarande mängd ETH-tokens backar upp dess värde. Lidos skapande och förbränning av stETH-token fungerar enligt följande:

  • En person som stakear Ether (ETH) får stETH-tokens som motsvarar varje ETH-token, dvs. stETH skapas i början av stakingen när ETH är låst.
  • stETH-tokens bränns vid den tidpunkt då en person vill ta ut de ETH-tokens som de har stakeat ut från tjänsten.

Tack vare StETH-token är det möjligt för investeraren att dra nytta av andra DeFi-tjänster på Ethereum-blockkedjan medan hans ETH-tokens tjänar på Lido. Tack vare detta minskar alternativkostnaden för att stakea Ethereum, och investeraren behåller sin likviditet trots att han deltar.

Du kan sätta in dina stETH-tokens i till exempel Aaves lånetjänst och använda dem som säkerhet för att ta ett stablecoin-lån.

Staking på Binance

Binance är världens ledande kryptovalutabörs mätt i handelsvolym. Binance erbjuder också sina kunder ett enkelt sätt att börja stakea kryptovalutor. Binance erbjuder staking av kryptovalutor för alla världens mest populära coins.

Handel i Binance-tjänsten kräver alltid att du skapar ett användarkonto. Efter registreringen måste du också bekräfta ditt konto, dvs. slutföra KYC-processen. Om du vill veta mer om Binance och hur du öppnar ett konto, kolla in den här omfattande användarguiden: Binance recension.

När du har skapat ett användarkonto behöver du bara kryptovalutan för staking. Om du till exempel vill stakea BNB på Binance har du två alternativ:

  1. Sätt in fiat eller krypto på Binance, som du kan byta mot BNB.
  2. Sätt in BNB-tokens som du redan äger till Binance från din plånbok.

Efter detta, leta efter fliken Earn i toppmenyn på Binance.

binance earn

Det finns många olika alternativ för passiv inkomst: Simple Earn, DeFi Staking, Dual Investing, osv. Innan du börjar stakea bör du noggrant förstå skillnaderna mellan de olika alternativen.

Det är också bra att notera att Binance ofta kräver att valutan som ska stakeas ska vara låst under en förutbestämd period. Användaren kan vanligtvis välja en låsperiod mellan 30, 60 och 120 dagar. Utöver detta finns det också ett flexibelt alternativ för vissa kryptovalutor.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!