Analyser
20
jan
kryptovalutamining

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Kryptovalutamining förklarat

KRYPTOVALUTAMINING är underhållsarbete för blockkedjan. Det finns skillnader i mining av kryptovalutor beroende på valutan, även om grunderna är desamma. Mininghårdvaran varierar från ASIC-datorer till grafikkort och CPU-bearbetning. Att minea med en mobiltelefon är inte genomförbart.

Förutom priset på en kryptovaluta påverkas lönsamheten på mining av energiförbrukningen och den utrustning som används. Vem som helst kan sätta upp sin egen miningfarm och börja minea en av de dussintals olika kryptovalutorna! I den här artikeln får du grunderna i mining av kryptovalutor.

Vad är kryptovalutamining?

Kryptovalutamining är underhållsarbete för blockkedjan. Denna princip gäller för alla kända kryptovalutor som mineas. Oavsett om det är Litecoin, Dash eller Monero, som exempel. Miners är viktiga aktörer i kryptovalutavärlden.

En blockkedja är en distribuerad databas. Den är ryggraden i en kryptovaluta och lagrar alla transaktioner med anknytning till coinet. Även annan information kan lagras i blockkedjan, men av effektivitetsskäl innehåller den främst transaktionsdata. Hur många coins har skickats från en adress X till en adress Y vid tidpunkt Z. Varje block kan bara ha ett begränsat antal transaktioner.

Miningarbetet utförs ofta med specialtillverkade ASIC-datorer. Det beror på kryptovalutan om mining också är lönsam med grafikkort (GPU) eller ”vanliga” processorer (CPU). Nedan finns en video av en miningfarm där mining sker med ASIC-enheter.

Vad innebär underhållsarbete inom blockkedjan i praktiken? Miners skapar blocken i en blockkedja. Först samlar de in nya transaktioner som skickas till nätverket och lägger sedan till dessa transaktioner till ett nytt block. Kryptovalutaminingär en tävling mellan miners om att få tillstånd att skapa ett nytt block.

Man skulle kunna jämföra miningprocessen med en lottodragning. Det finns en lycklig vinnare nästan varje vecka, även om sannolikheten är försvinnande liten. Man kan säga att miners också försöker gissa rätt lottnummer och att en av dem alltid har rätt med jämna mellanrum. Denna miner skapar det nya blocket och tävlingen startar sedan på nytt.

Observera. Vår djupgående blockkedjeguide ger mer information om blockkedjetekniken och miners arbete.

Mining av kryptovalutor har blivit en allt mer storskalig verksamhet. När det gäller Monero och Litecoin kan även små investerare med fördel konkurrera med mining. Ju mindre kryptovalutan är, desto bättre går det för en enskild person.

Skillnader i mining av kryptovalutor

Det finns skillnader i mining av kryptovalutor beroende på valutan, även om grunderna är desamma. Skillnaderna kommer från den hårdvara som används, som i sin tur bestäms av algoritmen för minng för varje kryptovaluta.

Låt oss börja med de tekniska skillnaderna. Till exempel är blocktiden för Bitcoin (och Bitcoin-forkar) 10 minuter, blocktiden för Dogecoin är ungefär en minut och Litecoin-block genereras en gång var 2,5 minut. Nedan finns en bild på Litecoins hemsida.

litecoincom

Varje kryptovaluta justerar också svårighetsgraden för mining så att nya miners som ansluter sig till nätverket inte ändrar blocktiden. I takt med att miners blir effektivare och mer hashrate kommer in i nätverket måste svårighetsgraden justeras. Annars skulle blocktiden för varje brytbart coin minska med tiden mot noll. Denna princip är densamma för varje coin som kan utvinnas.

De mest betydande skillnaderna finns i algoritmerna för mining. Proof of Work är en konsensusalgoritm. Den berättar, på en allmän nivå, hur konsensus för blockkedjans data bildas. Motsatsen till PoW är Proof of Stake, där inga miners används.

Miningalgoritmen å andra sidan talar om vilken typ av miningutrustning som kryptovalutan är optimerad för. Den privata kryptovalutan Monero har ändrat sin brytningsalgoritm under åren så att det inte skulle vara möjligt att bryta den med ASIC-enheter. Syftet med åtgärden är att hålla miningen så decentraliserad som möjligt.

Den största skillnaden mellan kryptovalutor är att endast en bråkdel av dem kräver mining. Mer än 99 procent av kryptovalutorna använder konsensus med Proof of Stake i stället för Proof of Work. Många nybörjare kan ha den motsatta bilden. Detta beror på att den största och mest kända valutan på marknaden, Bitcoin, är en Proof of Work-coin.

Hårdvara för mining av kryptovaluta

Mininghårdvaran varierar från ASIC-datorer till grafikkort och CPU-bearbetning. Det beror på kryptovalutan och budgeten vilken typ av miningmaskin du ska köpa. Mininghårdvaran kan delas in i två huvudkategorier: GPU-miners och ASIC-enheter.

GPU står för grafikkort. Det finns färdiga uppställningar tillgängliga, men de flesta miners bygger sina egna GPU-riggar. Det finns vanligtvis 5-10 grafikkort anslutna till ett moderkort. Det finns även specialtillverkade moderkort för detta ändamål. De är också optimerade för strömförbrukning.

Bilden nedan visar en GPU-rigg för kryptovalutamining.

kryptovalutamining rig

ASIC-enheter är specialtillverkade datorer som är utformade endast för en viss uppgift. En GPU-rigg kan till exempel användas för att minea alla kryptovalutor. Varje ASIC, å andra sidan, är optimerad för en specifik miningalgoritm.

För tio år sedan var ASIC-enheter endast tillgängliga för Bitcoin, men numera kan alla större kryptovalutor brytas med ASIC-maskiner. En sådan miningmaskin är dyrare än en GPU, men den är också mycket effektivare.

Är det värt att minea kryptovalutor i ditt land?

Kryptovalutaminingär en lönsam verksamhet i många länder i världen. Är det också fallet i ditt land? Detta är en fråga som många nybörjare ofta ställer sig. Svaret på frågan beror på tre faktorer:

  • Priset på kryptovaluta
  • Priset på elektricitet
  • Effektiviteten hos miningutrustning

Den första punkten är naturligtvis viktig. Hashinghastigeten för de största kryptovalutorna ökar ständigt i takt med att nya miners ansluter sig till nätverket och hårdvarans effektivitet förbättras. Om priset på kryptot i fråga inte ökar i samma proportion blir mining lönsamt endast för de mest effektiva operatörerna.

Elpriset är också en kritisk faktor. Många tror att 10 cent per KWh är en bra tumregel. Det innebär att om du inte får el under detta pris ska du inte ens drömma om lönsam mining.

Den tredje punkten är också viktig. Miningutrustning blir föråldrad inom några år. Ny och effektivare hårdvara ger bättre vinster. Bilden nedan visar beräkningen av lönsamheten för mining på webbplatsen cryptocompare.com.

krypto mining

Exempelberäkningen har gjorts med hjälp av en Bitmain S19 ASIC-miner med en energiförbrukning på 3250 watt och en hashinghastighet på 95 TH/s. Om elpriset var $0,1 /KWh skulle vinsten bli cirka 32 dollar per månad, vilket är 1/100 av enhetens inköpspris. Detta innebär att priset på kryptovalutan skulle behöva mångdubblas för att mining ska vara meningsfullt.

Om elpriset skulle sjunka till nivån fem cent skulle vinsten nästan femdubblas. Om coinpriset också skulle fördubblas skulle kostnaden för miningenheten kunna amorteras på mindre än ett år.

Dessa principer gäller för alla kryptovalutor som går att minea. Du kan testa hur lönsamt det skulle vara att minea Litecoin, Ethereum Classic eller Monero på cryptocompare.com. Det är viktigt att nå en så kort amorteringsperiod som möjligt med din hårdvara.

Miningutrustningen blir effektivare varje år. Dagens dyra och kraftfulla GPU kan ligga långt efter nästa generations enheter om ett år. ASIC-miners utvecklas också mycket snabbt. På grund av detta börjar vinsten som genereras av dina miners att sjunka snabbt med tiden.

De mest populära kryptovalutorna att minea

Låt oss gå igenom de mest populära kryptovalutorna att minea. Den här listan är på intet sätt komplett, eftersom nya kryptovalutor skapas hela tiden. Situationen på marknaden kan också förändras ur teknisk synvinkel. Till exempel flyttade Ethereum bort från mining i slutet av 2021. Lyckligtvis fortsätter Ethereum Classic att vara en Proof of Work-valuta, så många miners från Ethereum övergick till den.

Eftersom den här artikeln handlar om kryptovalutor i allmänhet hoppar vi över BTC. Du kan hitta en omfattande guide om BTC-mining i huvudmenyn. Eftersom Ethereum också har bytt bort mining innehåller listan nu betydligt mindre kryptovalutor. Listan över miningbara kryptovalutor är ordnad efter marknadsvärde.

  • Dogecoin
  • Litecoin
  • Monero
  • Ethereum Classic
  • Bitcoin Cash

Utöver dessa är Flow, Dash, Ravencoin och Digibyte också ganska populära. Det finns dussintals miningbara kryptovalutor på marknaden, vilket innebär massor av coins att välja mellan! Om du är intresserad av att minea kryptovalutor kan du undersöka lönsamheten för varje kryptovaluta med hjälp av online-kalkylatorer.

Är det möjligt att minea kryptovalutor på en mobiltelefon?

Revolutionen av mobila enheter har väckt frågan: är det möjligt att minea kryptovalutor på en mobiltelefon? Kort sagt, nej, men en mobiltelefon kan användas för att utföra operationer som liknar mining.

Mining av kryptovalutor kräver stor användning av antingen CPU (central processorenhet) eller GPU (grafikprocessorenhet) dygnet runt. Det är helt enkelt inte smart att använda en vanlig mobilenhet på detta sätt. Du skulle snabbt förstöra telefonens batteri. En mobiltelefonprocessor är helt enkelt inte konstruerad för sådan användning och elförbrukningen skulle bli ett stort problem.

Det finns olika appar på internet som är byggda för mining av kryptovalutor på en telefon. I praktiken är dessa appar spel eller liknande där man utför uppgifter för att ”minea”. Dessa miningliknande appar kan vara värda att använda när kryptomarknaden blomstrar och priserna stiger snabbt.

Om du vill tjäna riktiga pengar på mining bör du investera i rätt utrustning, skaffa ett billigt elavtal och skippa att använda din telefon.

Vad är cloud mining?

Cloud mining innebär att man köper beräkningskraft (hashing) från en miningfarm. Cloud mining är ett alternativ för personer som vill delta i mining men som inte vill köpa utrustningen. Anledningen kan t.ex. vara brist på lagringsplats eller teknisk kunskap i kombination med höga elkostnader.

Investeringar i cloud mining är också en storleksordning mindre. Du kan vanligtvis delta med investeringar från 1000 dollar. Genesis Mining, som visas på bilden nedan, är den mest populära leverantören av cloud mining på marknaden.

genesis mining cloud mining

Cloud mining låter som ett enkelt och riskfritt sätt att tjäna pengar, eller hur? Sanningen är en annan. För det första har det förekommit en hel del bedrägerier i branschen. Det är nästan omöjligt att veta om leverantören av cloud miningen faktiskt har miningmaskinerna eller inte. Även om det finns en miningfarm kanske de säljer mer miningkraft än vad det finns utrustning.

Dessutom kan kryptovalutornas snabba prisfall utlösa obehagliga villkor i avtalen. Om priserna faller för lågt och miningdrift blir olönsam kan tjänsteleverantören säga upp alla kontrakt. Du måste vanligtvis köpa ett miningkontrakt för 12-24 månader på en gång.

Vi rekommenderar cloud mining endast för erfarna investerare. Se till att du har läst villkoren noggrant innan du gör några inköp.

Kryptovalutamining – Sammanfattning

I den här artikeln granskas mining av kryptovalutor på en allmän nivå. Varje kryptovaluta har sina egna knep och informationskällor. Det finns vanligtvis Discord-kanaler, Telegram-grupper, Youtube-kanaler osv. för mining av varje kryptovaluta.

Mining rekommenderas inte för majoriteten av användarna. Det kräver tekniskt kunnande och framför allt billig el. De flesta kryptoinvesterare kommer inte att ha båda dessa. Du behöver också en lagringsplats för mininghårdvaran, eftersom de inte bara kan placeras i ett hörn av ditt vardagsrum.

En vanlig investerare bör helt enkelt köpa kryptovalutan från en börs och vänta på att priset ska stiga. Det är mycket troligare att du tjänar pengar på detta sätt än att investera samma mängd i mininghårdvara. Kom också ihåg att se upp för bedrägerier om du är intresserad av cloud mining.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!