Analyser
02
aug
kryptovokabulär / ordliste

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Kryptovokabulär (ordlista)

Den här artikeln är en ordlista över kryptotermer (kryptovokabulär). Kryptovärlden är full av ord och förkortningar som är okända för nybörjare. Den här sidan ger dig förklaringar till de mest populära termerna. Om du behöver ytterligare hjälp med kryptoterminologi kan du alltid kontakta oss via e-post!

Airdrop

Ordet airdrop är bekant för många från Apples iOS-operativsystem, där det betyder en trådlös filöverföring mellan två enheter.

I kryptovärlden betyder det att coins ”släpptes” in i din plånbok från ingenstans. Hur är detta möjligt? Airdrops är faktiskt bara marknadsföringoperationer. Du kan se dem som gratisbiljetter till en fotbollsmatch eller rabattkuponger.

För att få airdrops kan du behöva installera en kryptoplånbok, dela din e-postadress, registrera dig på en webbplats, etc. Ofta krävs också åtgärder på sociala medier, som att följa ett Twitter-konto eller dela ett Facebook-inlägg. Airdrops används för att sprida budskapet om ett nytt kryptovalutaprojekt.

Du kan bläddra på webbplatser som airdropalert.com eller airdrops.io för att hitta airdrops. Det finns en steg-för-steg-guide för varje airdrop.

ASIC

ASIC betyder application-specific integrated circuit. Det är ett mikrochip utvecklat för ett specifikt ändamål. I det här fallet talar vi om brytning av kryptovaluta.

I början var det möjligt att bryta bitcoins med en vanlig CPU eller GPU. Det tog inte lång tid förrän ASIC-miners utvecklades. De tog över miningindustrin genom att vara så kostnadseffektiva.

antminer s9
Bitmains Antminer S9 – en populär ASIC-miner.

Den kinesiska tillverkaren Bitmain har nästan haft monopol på produktion av ASIC-miners. Nu är det mer konkurrens, men Bitmain är fortfarande den största tillverkaren. Det finns ASIC-miners designade för att bryta andra kryptovalutor också, som t.ex Litecoin.

ATH / ATL

ATH betyder All-Time High. Det används för att beskriva det högsta priset någonsin på en kryptovaluta i fiat-termer. Priset i amerikanska dollar är den globala standard som används. ATL är motsatsen, vilket betyder All-Time Low.

Atomic Swap

Atomic Swap är en operation för att byta kryptovalutor mellan varandra. För att vara mer exakt så pratar vi om kryptovalutor som finns i olika blockkedjor! Detta görs genom att skapa en betalningskanal mellan blockkedjorna.

Det första framgångsrika atomic swapen genomfördes av Decred och Litecoin 2017. Du kan läsa mer om atom swapen här.

Bag holder

En bag holder är en olycklig investerare ”som är kvar med sin bag” efter en exit scam. Det innebär att man håller en virtuell påse med coin med noll eller nästan inget värde. Du kan också bli en bag holder när du investerar i ett legitimt projekt, som förlorar 99%+ av sitt värde under en lång tidsperiod.

Ordet bag används ofta för att beskriva en kryptoposition ironiskt. Du kan säga ”Min XRP-bag börjar kännas tung” om den har tappat mycket i värde.

BTFD

BTFD är en av de mest använda akronymerna i sociala medier. Det betyder ”Buy the fucking dip”. BTFD är ett krigsrop som ropas under både bull- och bearmarknader. Det är baserat på tron att Bitcoins pris alltid stiger över tiden. Därför, när en dipp inträffar, bör du bara köpa den, innan priset återgår till sin normala (högre) nivå.

Bull & Bear

Bull och bear är ofta använda termer i traditionella investeringar. De beskriver den nuvarande riktningen på marknaden. En bullmarknad innebär en uppåtgående trend medan en bearmarknad innebär att priserna går ner.

Traditionellt uppstår en bearmarknad när priserna har kraschat mer än 20 % från en tidigare höjd. Mindre sänkningar kallas korrigeringar.

bull
Denna bronsstaty på Wall Street är världens mest kända tjur.

Investerare använder också termerna lång och kort. De uttrycker personens nuvarande humör. Om du tänker Bitcoin-priset går upp, kan du säga: ”Jag är lång på Bitcoin”.

BYOB

BYOB betyder ”be your own bank”. Det är inte så allmänt använt. BYOB hänvisar till Bitcoins förmåga att lagra värde utanför det traditionella banksystemet. Om du har en Bitcoin-plånbok kan du vara din egen bank genom att lagra, skicka och ta emot bitcoins utan någon tredje part.

Cloud mining

Cloud mining är att man köper miningkapacitet online. Det är ett alternativ till att köpa fysiska miningenheter, som kan kosta tusentals dollar. Du måste vanligtvis gå med på molnbrytningsavtal under minst 6–12 månader.

Cloud mining är ett bra sätt att köpa en liten del av en miners drift. Problemet är att det finns många molnmining bedrägerier. Det kan vara svårt att veta om den annonserade miningkapaciteten faktiskt finns eller om tjänsten helt enkelt kör en Ponzi-scheme.

Var extra försiktig om du investerar i cloud mining under en bea-marknad. Priskraschar kan göra miningen olönsam, vilket sedan kan leda till att ditt kontrakt sägs upp.

Confirmation

Ordet confirmation används när man gör Bitcoin-transaktioner. När du skickar bitcoins från din plånbok går de till minnespoolen. Det är här alla nya transaktioner plockas från av miners.

Därefter präglas transaktioner till ett nytt blockchain-block. Innan detta är gjort har din transaktion noll bekräftelser. När ett nytt block bryts med din transaktion i det, finns det en bekräftelse. När ytterligare ett block utvinns har din transaktion två bekräftelser. Och så vidare.

Bitcoin-transaktioner bekräftas vanligtvis av appar efter 2, 3 eller 4 bekräftelser. Vissa altcoins kan kräva dussintals eller till och med 100 bekräftelser. Detta kan vara ett fall med en valuta, som skapar nya block var 5-10:e sekund. Antalet nödvändiga bekräftelser beror på valutan och tjänsten (plånbok, börs) som används.

Ju fler bekräftelser en transaktion har, desto svårare är det att använda 51%-attack.

DeFi

DeFi betyder Decentraliserad Finans. Det är som ett paraply som täcker dussintals olika applikationer. I början var DeFi en synonym för Ethereum. Nu finns det DeFi-appar som också är byggda på andra plattformar, som Binance Smart Chain, Polygon och Polkadot.

Tanken med en DeFi-app är att den är byggd med hjälp av smart contracts. Det finns ingen KYC, ingen kundservice, ingen mänsklig interaktion. Användare kan kommunicera med smarta kontrakt genom sina Web 3-plånböcker, som MetaMask.

De två mest populära typerna av DeFi-appar är decentraliserade börser (DEX) och utlåningplattformar. Uniswap och Aave är bra exempel på sådana.

(Mining) Difficulty

Difficulty eller svårighetsgraden är ett av de viktigaste orden när det kommer till Bitcoin mining. Det handlar om att ändra svårigheten i miningprocessen, vilket är en avgörande del av hela Bitcoin-ramverket.

Miningsvårighetsgraden justeras automatiskt av Bitcoin-nätverket när hashraten (miningkapaciteten) ändras. När fler miners kopplas in ökar svårigheten. Om miners stängs ner minskar svårigheten.

Denna justering håller blocktiden på 10 minuter under lång tid. Annars skulle blocktiden falla närmare och närmare noll. Det beror på att miningmaskinerna blir effektivare och fler miners byggs varje dag.

Miningsvårighetsgraden justeras varje 2016 block, vilket är cirka 14 dagar.

DYOR

DYOR är en av de viktigaste förkortningarna som ropas ut på sociala medier. Det betyder ”do your own research”. Det används ofta på sociala medier när man ger tips om kryptovaluta till andra investerare. DYOR är som en ansvarsfriskrivning. Den säger till läsaren: ”Kom ihåg att kolla andra källor också, ta inte bara mitt ord för det.”

dyor

Exit scam

En exitscam är (tyvärr) en vanlig term i kryptorymden. Det används också för att beskriva andra investeringsplaner. En exit-bedrägeri inträffar i det ögonblick då bedragare tar ner Ponzi-programmet de har byggt och kört. Det betyder att brottslingar bokstavligen är på väg mot utgången med investerarnas pengar.

Faucet

Faucets finns i alla vanliga badrum. I kryptovärlden har det en annan betydelse. En faucet är en webbplats eller en app som ger ut gratis coins till sina användare. Det kan vara ett spel, eller så är det några andra små uppgifter inblandade. Vanligtvis ger kranar dig gratis coins med några timmars mellanrum eller en gång om dagen.

Det brukade finnas faucets som gav ut flera bitcoins om dagen i början av 2010-talet! Dessa skulle nu vara vansinnigt värdefulla, men då var bitcoins praktiskt taget värdelösa.

Fiat

Ordet fiat har antagits från ädelmetallernas värld. Det är ingen biltillverkare utan ordet kommer från latin. Den engelska översättningen betyder ungefär ”låt det bli gjort”. När det används inom finans, hänvisar ordet fiat till fiat-valutor.

En fiatvaluta är ett värdelöst papper eller ett coin. Dessa dagar är det mesta av fiat-valutan i digital form. Värdet ges till det av regeringen. Till exempel är en räkning på 500 euro värdelös i sig. Det är bara värdefullt i länder där regeringar har gjort det till lagligt betalningsmedel.

Varje valuta på planeten (USD, EUR, GBP, etc.) är för närvarande fiat. Det har inte funnits ett guldstöd sedan början av 1970-talet.

euro fiat

Termen fiat-pengar (fiat-valuta) användes tidigare av ädelmetallinvesterare. Nu används det också av kryptoinvesterare. Både Bitcoin och guld är alternativ till fiat-valutor, som är skuldbaserade och byggda för att förlora i värde över tid. Guld och Bitcoin, å andra sidan, är sanna värdeförråd.

Termen fiat används ofta när man köper eller säljer bitcoins.

FOMO

FOMO betyder Fear Of Missing Out. Detta ord är också välkänt i den traditionella finansvärlden. Nu har det antagits av kryptoinvesterare.

FOMO är något varje investerare känner då och då. Det är ofta drivkraften för nybörjarinvesterare som köper marknadstoppar. FOMO är ett psykologiskt problem som får investeraren att göra irrationella saker på grund av rädslan för att gå miste om enorma vinster.

Fork (soft fork, hard fork)

Ordet frok kommer från mjukvaruteknik. Enligt Wikipedia:

In software engineering, a project fork happens when developers take a copy of source code from one software package and start independent development on it, creating a distinct and separate piece of software.

Så här fungerar det även i kryptovärlden. Det finns två typer av forks: soft fork och hard fork.

En soft fork är en uppdatering, där den gamla mjukvaruversionen fortfarande är kompatibel med den nya. Det är med andra ord en frivillig uppdatering. Bitcoins SegWit-uppdatering är ett bra exempel.

En hard fork gör den nya versionen inkompatibel med den gamla. Hard forks händer när ett projekt delas upp i två olika versioner.

Ethereum (från Ethereum Classic) och Bitcoin Cash (från Bitcoin) är förmodligen de två mest kända hard forksen. I båda fallen föddes en ny kryptovaluta och blockkedjan delades på mitten.

FUD

FUD är något varje kryptoinvesterare står inför dagligen. Det betyder Fear, Uncertainty & Doubt. Det används ofta tillsammans med en person eller annan enhet: ”Mike sprider FUD”.

FUD sprider konspirationsteorier, falska nyheter och alla typer av osäkerhet. Folk brukar beskyllas för att sprida FUD när priserna faller. Det är också sant att vissa enheter försöker manipulera marknader genom att sprida desinformation och osäkerhet via nyhetswebbplatser.

Människor som sprider FUD kallas fudsters. Det betyder inte nödvändigtvis att sprida lögner, utan mer som panik och rädsla.

Genesis block

Ett genesis block (a.k.a. block 0) är det första blocket i en blockkedja. Bitcoins genesis block bröts den 3 januari 2009. Termen genesis block kan syfta på andra blockkedjor också, inte bara Bitcoin.

HODL

HODL är förmodligen den mest kända akronymen i kryptovärlden. Ändå är ursprunget till akronymen faktiskt mest missförstådd. Folk tror att det kommer från orden Hold On to your Dear Life, men detta är inte korrekt.

HODL har sitt ursprung i Bitcointalk.org forum. En av medlemmarna var lite berusad när han skrev ett foruminlägg och han lämnade ett stavfel i ämnesrubriken. Början av meddelandet är:

I AM HODLING

I type d that tyitle twice because I knew it was wrong the first time. Still wrong. w/e. GF’s out at a lesbian bar, BTC crashing WHY AM I HOLDING? I’LL TELL YOU WHY. It’s because I’m a bad trader and I KNOW I’M A BAD TRADER.

Det finns tusentals HODL memes och GIFs. De publiceras vanligtvis på sociala medier när Bitcoin-priset går ner. HODL är ett krigsrop för alla Bitcoin-innehavare att fortsätta hålla (och inte sälja).

ICO – Initial Coin Offering

ICO är kryptomotsvarigheten för en IPO (Initial Public Offering). En börsintroduktion hålls när ett privat företag blir börsnoterat. Det är en chans för investerare att köpa aktien innan den blir börsnoterad. Tanken är att delta tidigt före massorna och göra vinst.

Detta är vad som händer i en ICO också. Det är en chans att investera i ett kryptovalutaprojekt innan det listas på kryptobörser. I ICO:s fall får investerare kryptovaluta istället för en aktie. Många hävdar att ICO:er gav bränsle till kryptoboomen 2017.

Det har inte funnits några betydande ICOs under de senaste åren eftersom så många av dem stöter på juridiska problem med SEC. Många projekt har samlat in pengar via andra metoder, där deltagandet har begränsats till ackrediterade investerare.

IEO – Initial Exchange Offering

IEO är nästan samma sak som ICO. Den stora skillnaden är att det är organiserat av en kryptobörs. IEOs var en stor grej under våren 2019. Många projekt samlade in pengar på Binances IEO Launchpad.

Man kan hävda att IEO har fördelar jämfört med en ICO. Om en börs främjar ett projekt har det förmodligen gått igenom due diligence och borde ha mer kvalitet jämfört med en slumpmässig ICO.

IEO garanterar också att coinet snabbt listas på en stor börs. Många ICO:er hade problem med att få coinet listat på seriösa börser och få draghjälp i projektet. Detta är inte ett problem med en IEO.

KYC & AML

En KYC-process är bekant för alla seriösa kryptoinvesterare. Det betyder Know Your Customer. KYC är processen för att verifiera en persons identitet, som använder en kryptovalutabörs. Det krävs varje gång när banköverföringar görs.

KYC tvingas av myndigheter, som försöker förhindra penningtvätt och annan kriminell verksamhet. En KYC-process består vanligtvis av två delar: att bekräfta din identitet med ett pass och att bekräfta din hemadress med en elräkning.

Förkortningen AML går hand i hand med KYC. Det betyder Anti-penningtvätt. Det är en bredare term, som inkluderar olika anti-brottsmetoder. En av dem är KYC-processen.

Lightning Network

Lightning Network är teknik som löser Bitcoins skalbarhetsproblem. Det är ett helt annat nätverk utöver Bitcoin. Lightning Network kallas också för en skalningslösning för lager 2.

Bitcoin lämpar sig inte för mikrobetalningar på grund av dess 10-minuters blocktid och relativt höga transaktionsavgifter. Lightning Network löser det här problemet. Det möjliggör transaktioner i realtid med nära noll avgifter. Denna teknik gjordes känd av Jack Mallers och hans Strike-app.

Läs mer om Lightning-nätverket i vår djupdykande guide.

Long & Short

Dessa ord används också i traditionella investeringar. De är kända av alla aktiva investerare. Lång och kort används i marginalhandel, där hävstångspositioner etableras. När du tar en lång position tror du att tillgångspriset går högre. Din korta position tjänar pengar på motsatt sätt.

Marginalhandel har blivit riktigt populärt på kryptomarknaderna också. De största volymerna ses på derivatbörserna, där du kan gå long eller short med upp till 100x hävstång.

När du gör traditionella spotköp (köp eller försäljning) har du alltid en stor begränsning. Det är bara möjligt att göra vinst när din investering går upp i pris. Det enda du kan göra är att köpa en tillgång och hoppas att den går upp. Shorting gör det möjligt för investerare att tjäna pengar även när priserna går ner.

Mining

Mining är blockkedjors underhållsarbete. När det kommer till Bitcoin sker mining med fysiska miners. Så här fungerar alla Proof of Work-kryptovalutor. När ett nytt block bryts, skapas också nya coins.

Konsensusalgoritmen Proof of Work har ersatts med Proof of Stake under de senaste åren. Det betyder att inga fysiska miners behövs. I ett Proof of Stake-system underhålls blockkedjan av validatorer. Sådana coins är vanligtvis för-mineade när blockkedjan skapas.

Mining pool / pooled mining

En mining-pool är ett mining-syndikat. Det är en grupp miners som arbetar tillsammans för att vinna blockbelöningar. Detta är vettigt eftersom blockbelöningar är så svåra att få. När tusentals miners grupperar sig blir det mer troligt att en av gruppmedlemmarna vinner ett block då och då.

När blockbelöningar vinns av en poolmedlem delas de upp mellan alla miners i gruppen. Du kan bryta ett block själv också, men det kan ta en livstid att vinna ett enda block. I en mining pool får du garanterat lite inkomst hela tiden.

Pump & Dump

Pump & Dump är en operation, som tyvärr ofta ses på kryptomarknaden. Det är helt enkelt marknadsmanipulation. Priset på en kryptovaluta pumpas snabbt upp och dumpas sedan på privata investerare. Detta kommer att skapa massor av bag holders.

Vinst görs av insiders, som orkestrerade marknadsrallyt.

Pump & Dump-operationer görs vanligtvis med små kryptovalutor. Det skulle krävas så mycket pengar för att flytta Bitcoin eller Ethereum att enskilda Pump & Dump-grupper inte kunde klara av det.

Det finns till och med Pump & Dump Telegram-grupper som används för att koordinera dessa scheman. De kan ha tiotusentals medlemmar. I pumpfasen uppmanas alla att shilla coinet på sina konton i sociala medier. Även falska nyheter kan publiceras. I det sista skedet avtalas en tidpunkt då alla börjar sälja sina coin.

Nocoiner

Nocoiner är en individ som inte äger någon kryptovaluta. Denna etikett ges vanligtvis till personer som beskriver Bitcoin som en bubbla, Ponzi, pyramidspel, tulpanmani, och så vidare. Sådana kommentarer är vanligtvis bara nocoiners sätt att uttrycka sin frustration över att de aldrig köpt in sig.

Satoshi (unit)

Satoshi, enheten, är en hundra miljondel av en enda bitcoin (0,00000001 BTC). Det är den minsta mängden bitcoin som kan lagras i blockkedjan och skickas i en transaktion. Den är namngiven efter grundaren av Bitcoin, Satoshi Nakamoto.

Satoshi (sat) är enheten som används i Lightning Network. Det är lättare att uttrycka en mycket liten summa med till exempel 200 satoshi jämfört med 0,000002 BTC. Observera att satoshi är både singular och plural (1 satoshi, 10 satoshi, 100 satoshi, etc.).

Satoshi (person)

Satoshi Nakamoto är grundaren av Bitcoin. Det är inte ett riktigt namn utan en pseudonym som grundaren (eller grundarna) valde. Den sanna identiteten för Satoshi Nakamoto har ännu inte avslöjas. Det är förmodligen det största mysteriet under detta årtusende.

Satoshi Nakamoto började arbeta med Bitcoin 2007. Han publicerade det berömda white paper i oktober 2008. Satoshi var starkt involverad i Bitcoin fram till december 2010. Han försvann helt i april 2011.

SegWit

SegWit betyder Segregated Witness. Det är en av de viktigaste mjukvaruuppdateringarna som någonsin gjorts i Bitcoin-programkoden. SegWit aktiverades i augusti 2017. Det är en soft fork, vilket innebär en frivillig uppdatering. Det finns tusentals noder som fortfarande kör den äldre mjukvaruversionen.

SegWit hade två huvudsakliga effekter. För det första fördubblade det praktiskt taget Bitcoins transaktionskapacitet. För det andra behövdes det för Lightning Network.

SegWit2x

SegWit2X betyder Segregated Witness 2x. Det var en uppdatering planerad för Bitcoin i slutet av 2017. Detta var en hard fork, som skulle ha delat Bitcoin-blockkedjan i två. Tanken var att fördubbla Bitcoin-blockstorleken från 1MB till 2MB.

SegWit2X var en mycket kontroversiell uppdatering. Det delade upp communityt i två läger och orsakade heta diskussioner. Så småningom avbröts SegWit2X i november 2017, bara ett par veckor innan den planerade aktiveringen.

Shill

Att shilla betyder att annonsera. En person som shillar kallas också en shill. Denna åtgärd utförs vanligtvis på sociala medier av människor som har stor publik. Syftet är att skapa spänning inför ett projekt och få folk att köpa in det coin som shillen redan äger.

Ibland är det svårt att dra en gräns mellan positiva recensioner och shilling. Hur vet du när en person är ärligt upphetsad över ett bra projekt? Därför märks personer som skriver positiva åsikter ofta som shills av människor som stöder en konkurrerande kryptovaluta.

Shitcoin

Kryptovalutor, som inte har något speciellt syfte eller användningsfall, är märkta som shitcoins. Det finns för närvarande över 10 000 kryptovalutor som handlas på börsen. De flesta av dem är bara kopior av mer framgångsrika projekt. Det finns dock inget absolut sätt att definiera ett coin som ”användbart” eller ”shitcoin” för närvarande.

Vissa investerare skulle hävda att en shitcoin är vilken kryptovaluta som helst som inte finns i min egen portfölj. Detta är också en term som Bitcoin-maximalister använder mycket. För Bitcoin maxis är varje kryptovaluta förutom Bitcoin en shitcoin.

Smart Contract

Ett smart kontrakt är en mjukvara som körs på en blockkedja. Kryptovalutor märkta som plattformar (operativsystem) är de med bra smarta kontraktsstöd. Dessa inkluderar Ethereum, Binance Smart Chain, Polkadot, etc.

Termen smart kontrakt är ganska missvisande. Det finns inget i sig smart med det och det är inte nödvändigtvis ett kontrakt heller. Det kan bara vara några rader programkod. Ett smart kontrakt är helt enkelt att göra vad det är programmerat att göra.

Läs mer om smarta kontrakt i vår djupdykande guide.

Token

Skillnaden mellan en token och en kryptovaluta är vanligtvis otydlig för nybörjare. Tokens kallas kryptovalutor och kryptovalutor kallas tokens. Det finns dock en tydlig skillnad. Tokens har inte en egen blockkedja.

Det betyder att tokens skapas på en av de befintliga plattformarna. Ethereum är det mest kända, men det finns massor av populära tokens skapade på Binance Smart Chain också. Varje plattform har sin egen token-standard. Ethereum har ERC-20, Binance Smart Chain har BEP-20 och så vidare.

Om du har Ethereum-tokens kan de alla lagras i en enda Ethereum-adress. Det är så andra blockkedjor fungerar också.

Kryptovalutor överför vanligtvis värde. Tokens kan ses som programmerbara pengar. De har antingen en utility- eller governance användningsfall. De kan ge dig rösträtt i styrningen av ett projekt eller göra det möjligt att använda en viss Dapp.

Det finns också icke-fungibla tokens eller NFT, som kan representera unika digitala tillgångar som konst, aktier eller spelföremål. Läs mer i vår djupdykandet NFT-guide.

TA

TA betyder Teknisk analys. I praktiken är TA en samling indikatorer som används för att förutsäga marknadsrörelser. TA kommer från den traditionella finansvärlden. Några av de äldsta indikatorerna har uppfunnits för över 100 år sedan.

I kryptovärlden är investerare uppdelade i två separata grupper. En grupp anser att TA är helt värdelös på de manipulerade kryptomarknaderna. Andra använder TA för att förutsäga kryptorörelser på samma sätt som de använder det för aktier.

Det råder ingen tvekan om att TA också kan vara användbart för kryptohandlare. Du måste dock vara mycket försiktig och veta vilka indikatorer och tidsramar du ska använda.

ta

Bilden ovan har stöd- och motståndslinjer inritade. Populära indikatorer inkluderar MACD (Moving Average Convergence Divergence) och Bollinger Bands.

TXID

TXID är en sträng av siffror och bokstäver. Det betyder ett transaktions-ID. Med TXID kan du kontrollera statusen för alla transaktioner i Bitcoin-blockkedjan. Ett TXID skapas automatiskt av din plånboksapp när du skickar coins.

Andra blockkedjor använder också transaktions-ID och var och en har sin egen blockkedjeutforskare. Blockchain.com är en populär utforskare för Bitcoin-blockkedjan.

Whale

Valar är de största aktörerna på kryptovalutamarknaden. Denna term används också för spelare med stor insats på kasinon.

Marknadsaktörer kan delas in i två grupper: små fiskar (återförsäljare) och stora fiskar (proffs). Få av de stora fiskarna är så stora att de kan kallas valar.

Valar kan ha kontroll över tiotusentals bitcoins. Dessa är så stora spelare att de kan flytta vilken marknad som helst upp eller ner. En valadress är en adress med ett stort antal bitcoins i sig. Transaktioner av dessa adresser övervakas noga av andra investerare.

White paper

En vitbok är en rapport eller en guide om ett kryptovalutaprojekt. Det kan vara kort, långt, tekniskt eller inte så tekniskt. Vitböcker släpps vanligtvis i början av projektet. Det ger potentiella investerare en överblick över projektet: teknik, tokenomics, färdplan, personal, etc.

Denna term vitbok användes först av Winston Churchill på 1920-talet. Vitböcker görs också inom marknadsföring och andra teknikområden. Den mest kända vitboken är Bitcoins white paper, publicerad av Satoshi Nakamoto i oktober 2008.

Image credit: Pixabay | HODL meme: RedditAlankitassigments / CC BY-SA, Gerd Altmann from Pixabay, Pexels from Pixabay

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!