Analyser
04
nov
ledger nano x

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Ledger Nano X: Komplett installationsguide

Den här artikeln är en komplett installationsguide för Ledger Nano X. Vad är Ledger Nano X? Det är en krypto-hårdvaruplånbok som är utformad för att ge ultimat säkerhet. Vi går igenom Ledger Nano X:s installationsprocess steg för steg och visar dig hur du hanterar din enhet.

Allmän information om Ledger

Nano X är en plånbok för kryptovalutor från det franska teknikföretaget Ledger. Det är en uppdaterad version av den populära kryptoplånboken Ledger Nano S. Leveranserna av Nano X började under våren 2019.

Ledger Nano X är en hårdvaruplånbok, som också kallas för en kall plånbok. Det innebär att dina värdefulla privata nycklar lagras offline. Privata nycklar behövs för att låsa upp medel från alla blockkedjeadresser.

Motsatsen till en kall plånbok är en varm plånbok, som alltid är online. Praktiskt taget alla andra plånböcker betraktas som heta plånböcker. Detta inkluderar mobila plånböcker, datorplånböcker och onlinetjänster. Vi har publicerat en separat nybörjarguide om kryptoplånböcker. Läs den artikeln om du vill veta mer om för- och nackdelar med olika plånböcker.

Kall lagring (hårdvaruplånbok) rekommenderas för investerare av alla storlekar. Det ger ett ultimat skydd för små och stora portföljer. En hårdvaruportfölj kräver vissa tekniska färdigheter, men inget alltför avancerat. Alla som är bekanta med att installera programvara på en dator eller mobil kan hantera en Ledger.

Den här artikeln guidar dig genom installationen av Ledger Nano X. Vi täcker varje steg i installationsprocessen och du kommer också att lära dig hur du överför coins till (och från) din Ledger-plånbok.

Ledger Nano X vs. Ledger Nano S Plus

Föregångaren till Ledger X är plånboken Ledger Nano S. Den blev den mest populära hårdvaruplånboken redan för flera år sedan. Miljontals Ledger Nano S-plånböcker har sålts över hela världen.

Den första generationen Ledger Nano S erbjuds inte längre av Ledger. Det är fortfarande en helt säker och användbar produkt om du råkar äga en sådan. Ledger uppgraderade Nano S-modellen till Nano S Plus våren 2022. Den nya modellen liknar i hög grad flaggskeppsmodellen Nano X.

Den största uppgraderingen har gjorts på lagringskapaciteten i Nano S. Den nya S Plus har plats för cirka 100 appar, precis som Nano X. Båda har stöd för mer än 5500 olika kryptovalutor och över 50 externa kryptoplånböcker.

ledger nanos

Den största skillnaden mellan dessa modeller är anslutningsmöjligheterna. Nano S Plus har samma USB-kabelanslutning som Nano S hade. Flaggskeppsmodellen Nano X har en Bluetooth-anslutning inkluderad. När den här artikeln skrivs kostar Nano S Plus 89 euro och Nano X 149 euro. Ur teknisk synvinkel är båda lika säkra plånböcker.

Köp Ledger Nano X   Köp Ledger Nano S Plus

Det är mycket viktigt att köpa plånboken från den officiella webbplatsen för Ledger. På så sätt kan du vara 100 procent säker på att enheten inte har manipulerats. Köp aldrig en i andra hand från marknadsplatser på internet!

Leder Nano X setup

Ledger Nano X-enheten hanteras med programvaran Ledger live. Den kan installeras på en dator eller en mobil enhet. Eftersom Ledger Nano X har Bluetooth-alternativet kommer vi att hantera enheten med en mobil enhet. Den här installationsguiden har gjorts med hjälp av en iPhone, men en Android-installation är inte annorlunda.

Observera att din Ledger Nano X kan ha låg batterinivå när du öppnar den. Om batteriet är lågt, anslut enheten till en strömkälla med den medföljande USB-kabeln.

Nu är vi redo att påbörja installationen!

Installation av Ledger Live

Börja installationsprocessen genom att installera appen Ledger Live på din telefon. Ladda ner den från Apple Store eller Google Play Store. När du har laddat ner appen öppnar du den.

Först visas en skärm med texten Welcome to Ledger Live och en knapp Getting Started. Starta installationen genom att klicka på den här knappen.

Därefter ber appen dig att välja rätt enhet. Välj Ledger Nano X.

När du har valt enhet visas fyra alternativ:

  1. Importera skrivbordskonto
  2. Initialisera som en ny enhet
  3. Återställ från återställningsfrasen
  4. Använd initialiserad enhet

Eftersom vi installerar en ny enhet väljer du alternativ två.

Initialisering av Ledger Nano X

Därefter ber Ledger Live-appen dig att starta din Nano X-enhet. Nano S hade två små knappar på sidan som du var tvungen att trycka på samtidigt för att välja eller bekräfta åtgärder. Nano X har istället två stora runda knappar, varav en svart och en grå.

Lådan med Nano X innehåller egentligen inga instruktioner. Den säger bara att du ska ladda ner Ledger Live-appen och följa instruktionerna online.

ledger nano x lådan
Innehållet i lådan med Ledger Nano X.

Nano X ber dig sedan att klicka på den högra knappen för att fortsätta. När du har gjort det kontrollerar enheten att du har laddat ner Live-appen. Därefter följer fler instruktioner på skärmen. När du vill bekräfta eller godkänna något klickar du på båda knapparna samtidigt.

När du har gått igenom instruktionerna ser du detta på skärmen på din Nano X:Set up as a new device. Klicka på båda knapparna för att bekräfta och påbörja installationen.

PIN-koden

Nano X ber dig därefter att välja en PIN-kod med 4 till 8 siffror.

VIKTIGT: Välj en kod som du inte glömmer under några omständigheter. Du behöver den varje gång du använder Nano X.

ledger nano x pin
Ange PIN-koden för Nano X

Klicka på båda knapparna samtidigt för att välja en PIN-kod. Använd vänster- eller högerknappen för att bläddra uppåt eller nedåt. När du har hittat ett nummer som du gillar klickar du på båda knapparna för att bekräfta det. Ikonen som ser ut som <[x] efter noll tar bort det föregående numret.

Nano X låter dig bekräfta en PIN-kod med fyra (4) siffror, men du kan också använda 5, 6, 7 eller 8 siffror om du vill.  När du har sparat PIN-koden ber Nano X dig också att bekräfta den.

Återställningsfrasen

Därefter visas följande text på din Nano X: Write down your recovery phrase.  Detta är en fras som består av 24 ord och dessa ord är nyckeln till din Nano X. Den som har dessa ord har tillgång till din plånbok.

VIKTIGT: Återställningsfrasen är den viktigaste delen av din plånbok. Du måste ta hand om den mer noggrant än din Nano X-enhet. Om du förlorar Nano X-enheten kan du alltid bara köpa en ny. Men om någon annan går reda på din återställningsfras så är dina pengar borta. Förvara aldrig återställningsfrasen i närheten av din Nano X. Ta inte en bild av den på din telefon.

Tänk noga på var och hur du ska förvara pappret. Det är ingen dålig idé att klippa det i två delar och förvara dem på olika ställen.  Det finns tre bitar i Nano X-boxen som du kan använda för att spara din fras.

ledgernanox-recovery
Ledger Nano x återställningsblad.

Klicka på båda knapparna på enheten för att fortsätta. Därefter varnar Nano X dig för exakt samma sak som du just läste i den här artikeln. Klicka på den högra knappen för att gå vidare till det första ordet.

VIKTIGT: Det är viktigt att skriva ner varje ord tydligt så att du inte får problem med att läsa dem efteråt. Skriv ner det första ordet som visas i Nano X och klicka på högerknappen för att fortsätta. Skriv ner det andra ordet och fortsätt tills alla 24 ord är klara. Efter detta måste du bekräfta dessa ord för att vara säker på att du har lagrat dem korrekt.

I bekräftelseprocessen ger Nano X dig flera alternativ för det första ordet. Bläddra bland dem, välj rätt och bekräfta med båda knapparna. Fortsätt denna process tills du har bekräftat alla 24 ord. Om du har gjort allting korrekt kommer du att se följande text på din Nano X: Your device is now ready >

Klicka på högerknappen för att fortsätta och du får se orden: Access Dashboard. Klicka på båda knapparna för att komma in i enhetens instrumentpanel.

Du har nu initialiserat din Ledger Nano X-enhet.

Ansluta Nano X till Ledger Live

Därefter är det dags att ansluta din mobiltelefon och Nano X. Gå tillbaka till Ledger Live-appen på din mobil. Innan vi gick över till Nano X var vi vid del tre av installationsprocessen, där Ledger Live berättade om PIN-koden. Klicka på knappen Fortsätt för att gå vidare.

Ledger Live ger dig härnäst ytterligare information om säkerhetskoder, som vi redan gått igenom. Fortsätt.

Därefter visas några säkerhetsfrågor som du måste besvara. Fortsätt genom och du skulle se följande bild i din Ledger Live-app.

VIKTIGT: Kontrollera att Bluetooth är aktiverat på din mobil innan du fortsätter.

ledgernanox-bluetooth
Ansluta Nano X till Ledger Live

Nu är det dags att ansluta enheterna. Klicka på knappen Lägg till ny Ledger Nano X. Det tar cirka 10 sekunder för Live-appen att hitta din Nano X-enhet. Om detta händer kommer du att se en Bluetooth-bekräftelsekod på din Nano X, som du sedan måste bekräfta genom att klicka på båda knapparna.

Därefter ber Ledger Live-appen dig att ange ett lösenord.

VIKTIGT: Detta lösenord är endast avsett för Ledger Live-appen. Det förhindrar obehörig användning i händelse av att din mobiltelefon försvinner. När du har skrivit in lösenordet kan du ändra det till fingeravtrycksigenkänning om din mobila enhet har stöd för det.

HJÄLP: Du kan stöta på problem när du ansluter enheterna. Om det skulle hända går du till instrumentpanelen för din Ledger Nano X.

ledgernanox-controlcenter
Kontrollcentret i Nano X

Välj Control Center och håll in båda knapparna samtidigt i några sekunder för att öppna det. Välj Settings -> Security -> Reset Pairings. Detta återställer alla Bluetooth-anslutningar från Nano X. Din mobiltelefon bör sedan hitta Nano X utan problem.

Skapa konton

Nu är din Ledger Nano X initialiserad och ansluten till Live-appen. Därefter kan vi skapa en plånbok för kryptovalutor.

Öppna Ledger Live-appen från din mobiltelefon. Du skulle se följande bild eftersom det inte finns några appar eller konton installerade ännu.

ledgernanox-portfolio
Ledger Live-appen.

Välj Manager från fotmenyn och din Nano X från alternativen som följer.

Därefter visas en lista över alla kryptovalutaappar som Nano X för närvarande stöder. Börja med att installera Bitcoin-appen. Installationen bör starta omedelbart och ta ungefär en minut. När den är klar kommer du att se en liten ikon för Bitcoin-appen på din Nano X.

Nu kan du skapa Bitcoin-konton, vilket i praktiken innebär Bitcoin-adresser. Klicka på Gå till konton i Live-appen. Därefter ber Live-appen dig att öppna Bitcoin-appen från Nano X också. Gör det och synkroniseringsprocessen börjar. Det skulle ta ungefär 10-15 sekunder.

Ledger Live App ger dig nu ett alternativ för att lägga till ett nytt konto. Välj raden Bitcoin 1 Segwit och klicka på Continue. Nu bör du se din nya plånbok under Accounts.

Du kan lägga till olika kryptovalutakonton på samma sätt. Först måste du installera appen för varje kryptovaluta. Därefter kan du skapa så många konton som du vill.

Installationen av Ledger Nano X är nu klar!

Så tar du emot transaktioner med Ledger Nano X

Din helt nya Ledger Nano X-enhet är nu initierad, men den är fortfarande tom. Låt oss flytta lite kryptovaluta till den. Du har förmodligen några Bitcoins i en växling eller i en onlineplånbok som du vill flytta till Nano X för att få mer säkerhet.

Öppna appen Ledger Live och välj Transfer i fotmenyn och sedan Receive. Klicka på Bitcoin-kontot som vi skapade tidigare. Därefter ber Live-appen dig att öppna Bitcoin-appen från Nano X också. Du bör se en text Application ready på din Nano X.

Därefter ber Live-appen dig bekräfta att mottagaradressen är densamma i Live-appen och på din Nano X-skärm. Detta är bara en säkerhetsåtgärd. Du kommer att se adressen efter att du har klickat på Fortsätt i Live-appen.

Nu är det dags att göra en Bitcoin-transaktion till den adressen från vilken plånbok du vill.

ledgernanox-approve
Godkänn transaktionen genom att klicka på båda knapparna på din Nano X.

Du får skärmen rensad genom att godkänna överföringen från Nano X genom att klicka på båda knapparna (se bilden).

VIKTIGT: Det är alltid en bra idé att först göra en liten testöverföring när du använder nya tjänster eller enheter.

Bitcoin-transaktioner visas snabbt på din Nano X, men det tar några bekräftelser innan de kan skickas vidare.

Så här skickar du kryptovaluta med Ledger Nano X

Att skicka kryptovaluta med din Nano X är lika enkelt som att ta emot den.

Öppna Live-appen från din mobiltelefon och välj Transfer i sidomenyn följt av Send. Därefter ber appen dig att skanna mottagarens QR-kod. Att skanna QR-koden är det överlägset bästa och enklaste sättet att mata in mottagarens adress. Du bör aldrig skriva in den bokstav för bokstav utan åtminstone använda kopiera-klistra.

När du har skrivit in mottagaradressen klickar du på fortsätt. Ledger Live-appen ber dig härnäst att mata in det belopp av krypto som du vill skicka. Slutligen visas en sammanfattning på skärmen.

ledgernanox-send
Skicka kryptovalutor med din Ledger Live-app och Nano X.

Därefter ber Live-appen dig att öppna Nano X och rätt kryptovalutaapp. Om du skickar bitcoins måste du öppna Bitcoin-appen.

När du har valt appen ber Nano X dig också att granska transaktionsinformationen. Om allt ser ok ut bekräftar du bara transaktionen.

Ledger Live-appen bör sända din transaktion till Bitcoin-nätverket inom 20-30 sekunder. Mottagaren får den sedan efter ett par blockbekräftelser – den exakta tiden beror på vilken plånboksprogramvara som används.

Hur du använder återställningsbladet

Som tidigare nämnts är återställningsbladet med 24 ord den viktigaste pusselbiten i ditt Ledger-pussel. Om du förlorar återställningsbladet kan en fientlig aktör initiera en ny Nano X-enhet med dem och få tillgång till alla dina kryptotillgångar.

Du kan behöva det här bladet i följande situationer:

  • Du glömmer PIN-koden till din Nano X
  • Din Nano X har stulits eller försvunnit
  • Din Nano X har ett tekniskt problem

Alla dessa händelser är mycket osannolika, men det är bäst att du vet vad du ska göra om de skulle inträffa. Det är därför vi rekommenderar att du provar enhetens återställning innan du flyttar ett stort antal pengar till den.

VIKTIGT: Du bör komma ihåg att dina kryptovalutor aldrig lagras på din dator, på din Nano X eller någon annan enhet. Kryptovalutor lagras alltid i sin blockkedja. Vad du lagrar i din Nano X är nyckeln till att få tillgång till dessa medel.

Ledger hardware wallets enable easy and secure private key management. When you set up your device, a unique master private key is created by Ledger’s secure hardware and software. As all your private keys and public addresses arise from your master private key, you can manage many accounts and crypto assets with a single device. (Ledger)

Det är inte svårt att återställa Ledger Nano X. Se videon nedan för en steg-för-steg-guide.

När du har slutfört processen i videon måste du också installera om apparna på enheten.

Hur man köper och säljer krypto

Det är nu möjligt att köpa och sälja krypto med hjälp av appen Ledger Live. De flesta populära kryptovalutor har den här funktionen numera. Det suddar ut skillnaden mellan plånböcker och börser, men det finns en betydande fördel med att använda Ledger Live.

Om du gör ett köp via Ledger Live har du alltid full kontroll över dina pengar. Alla affärer utförs med hjälp av en tredjepartsleverantör som skickar de nyinköpta coinsen direkt till din plånbok. Om du går till en börs måste du först sätta in dina coins på börskontot innan du kan handla. Du har inte kontroll över dina coins förrän du har tagit ut dem tillbaka till Ledger.

Det finns dock en hake. Många plånböcker tar ut extremt höga kostnader för sin handelstjänst. Till en början kan handeln till och med se avgiftsfri ut, men avgifterna är sedan dolda i spreads. Det betyder att om du byter 1000 USDC till USDT kanske du bara får tillbaka 900. Även om de skulle handla 1:1. Vi rekommenderar inga plånböcker för aktiv handel. Om du vill göra många affärer ska du använda en börs.

Du hittar knapparna Buy, Sell, och Swap på huvudmenyn i Ledger Live.

Slutord

Ledger Nano X är den ledande kalla plånboken på marknaden av en bra anledning. Den passar utmärkt för både proffs och amatörer. Bluetooth-anslutningen är ett bra tillägg jämfört med Nano S Plus-modellen.

Observera att du inte behöver stänga av Nano X när du är klar. Den går automatiskt över till ett energisparläge när den inte används. Om du använder Nano X trådlöst och via Bluetooth måste du ansluta den till en laddare då och då.

Köp aldrig din Ledger någon annanstans än på den officiella Ledger-webbplatsen. Annars riskerar du att förlora alla dina pengar. Förvara även dina 24 ords-säkerhetskoderna på ett säkert sätt. De bör finnas på en säkrare plats (och aldrig på samma plats) som din Ledger Nano X-enhet.

Vi rekommenderar Ledger Nano X till alla kryptoinvesterare som söker ultimat säkerhet och en god natts sömn! Med Ledger Nano X är detta garanterat.

Köp Ledger Nano X nu

En sista påminnelse. Ingen kryptovaluta är 100 % säker. Även om du skulle ha en Ledger Nano X är det inget fel med att diversifiera dina medel till olika plånböcker eller tjänster.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!