Analyser
22
jun
lightning network

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Bitcoins Lightning Network

Vad är Lightning Network? Det är en lösning på Bitcoins skalbarhetsproblem. Lightning Network gör det möjligt för realtidstransaktioner med nästan inga avgifter. Denna artikel är en nybörjarguide för Lightning Network. Du kommer lära dig om tekniken och hur du använder den i praktiken.

Lightning Networks historia

Lightning Network är faktiskt ett gammalt koncept. Det kan spåras tillbaka ända till 2009 när de första versionerna av Bitcoin-kodbasen släpptes. Satoshi Nakamoto var den första som skrev om betalningskanaler (payment channels) för över tio år sedan!

Idén om payment channels utvecklades vidare mellan 2011 och 2015. Olika utvecklare och teknikföretag började delta i processen. Något slutligt samförstånd kom man inte överäns över.

Du kan läsa mer om payment channels historia på denna artikel.

Konceptet Lightning Network grundades 2015. Tadge Dryja och Joseph Poon publicerade ett white paper med titeln The Bitcoin Lightning Network: Scalable Off-Chain Instant Payments.

Detta white paper presenterade idén som kallades Poon-Dryja-paymentchannels. Den gjorde det möjligt att skapa en betalningskanal, den kan uppdateras oändligt många gånger i båda riktningarna. Hashed Timelock Contracts (HTLCs) är också en integrerad del av Lightning Network.

Samtidigt exploderade diskussionen om Bitcoins skalbarhetsproblem. Det hölls två stora skalningskonferenser i slutet av 2015. Poon och Dryja presenterade sina idéer på deras konferenser och fick ett bra stöd från Bitcoin-communityn.

Olika implementeringar

Lightning Network är ett koncept med en öppen källkod, precis som Bitcoin. Därför har olika parter utvecklat sina egna versioner av Lightning Network. ACINQ, Blockstream, och Lightning Labs har varit de viktigaste utvecklarna. De har samarbetat under processen och tillsammans utvecklat LN-specifikationer.

Blockstream började utveckla implementeringen redan 2015. Det kallas c-lightning pga programseringsspråket C som den skapades med. Bitfinex är en populär kryptovalutabörs, som har accepterat Blockstreams c-lightning.

Lightning Labs är ett teknikföretag som grundades 2016. Det skapades av tidigare nämnda Tadge Dryja & Joseph Poon tillsammans med Elizabeth Stark och Olaoluwa Osuntokuni.

elizabeth stark
Elizabeth Stark, är VD för Lightning Labs

Många känner att Elizabeth Stark har gett ansiktet åt Lightning Network-tekniken. Hon har varit en aktiv talare på många konferenser under de senaste åren. Stark är för just nu VD för Lightning Labs. Hon är också aktiv på Twitter med namnet @starkness.

Du kan lära dig mer om olika LN-implementeringar på denna artikel.

Lightning-nätverket kräver också ändringar av Bitcoin-programkoden (Bitcoin Core). Viktigaste ändringen var SegWit (Segregated Witness) i Augusti 2017.

SegWit-softforken var också anledningen till att Bitcoin-communityt delades i hälften och att Bitcoin Cash skapades. Allt berodde på skalningsdebatten, som hade pågått i åratal. Bitcoin Cash hardforkades ett par veckor innan SegWit-softforken aktiverades.

Utvecklingen de senaste åren

Lightning-nätverket förvandlades från teori till praktik i slutet av 2017 och början av 2018. En viktig milstolpe uppnåddes den 28 december 2017. Det var då Alex Bosworth (en utvecklare på Lightning Labs) lyckades betala sin telefonräkning med hjälp av Lightning Network.

Blockstream och Lightning Labs publicerade sina första versioner av Lightning Network i början av 2018. Det gjorde det möjligt för andra att gå med i nätverket och börja testa det. Lightning Network är ett nätverk av noder som kör den nödvändiga programvaran, precis som Bitcoin.

Lightning Labs publicerade en betaversion av deras LN-implementering i mars 2018, vilket var ett stort steg. Företaget reste också 2,5 miljoner dollar i ytterligare finansiering vid den tiden. En av investerarna var Twitters VD Jack Dorsey, han var ett stort fan av Bitcoin och Lightning Network.

Lightning Network har vuxit stadigt under de senaste åren. Du kan se aktuell statistik för nätverket på bitcoinvisuals.com/lightning/.

Antalet punkter har 10-faldigat till 12 000 mellan 2018 och 2021. Det finns just nu cirka 45 000 betalningskanaler. Det antalet har fördubblats på två år. Det finns mer än 55 miljoner USD värt av bitcoins låsta i nätverket (från juni 2021).

Layer 2 förklarat

Skalbarhetsdebatten för Bitcoin är anledningen till att Lightning Network existerar. Bitcoin är över 10 år gammal teknik, och transaktionskapaciteten är mycket begränsad. Det finns två sätt att skala Bitcoin på.

  1. Öka kapaciteten genom att öka blockstorleken. Det är vägen som Bitcoin Cash valt.
  2. Öka kapaciteten genom att flytta små transaktioner ut ur Bitcoin-blockkedjan. Den lösningen kallas Layer 2.

Bitcoin är inte den enda kryptovalutan som står inför skalbarhetsproblemen. Ethereums blockkedja har varit rejält tilltäppad sedan 2020. Det har man löst genom att flytta de värsta applikationerna till en annan blockkedja (sidkedja). Polygon är en bra och populär lösning.

Så här ser Layer 2-arkitekturen ut.

layer 2 bitcoin

Lightning Network är bara ett av protokollen som läggs till på ”toppen” av Bitcoin blockkedjan. Detta är layer 2, medan Bitcoin-blockkedjan är layer 1. Layer 3 handlar om programvara och API för slutanvändarna, till exempel handelsprogram och plånböcker.

Lightning Network är ett alternativt nätverk för små transaktioner (micro-payments). Det går också att göra stora transaktioner. Det kräver bara högre genomströmning från betalningskanaler. Fördelarna med LN är i situationer där betalningaran behöver snabba bekräftelser. Till exempel när du köper en kopp kaffe.

LN möjliggör transaktioner mellan två enheter utan att göra bokföringsposter till Bitcoin-blockkedjan. Bitcoin har en genomsnittlig blocktid på 10 minuter och en kapacitet på 7 transaktioner per sekund. Det är inte särskilt smart att använda ett sånt nätverk för små inköp. Avgifterna är också för höga för det.

När transaktioner flyttas ut ur Bitcoin-blockkedjan tas även 10-minuters begränsningen bort. Transaktioner som skickas i Lightning-nätverket sker praktiskt taget i realtid med nästan noll avgifter.

Lightning Network-tekniken

Man kan inte helt förstå hur Lightning Network fungerar innan man förstår sig på Bitcoin. Behöver du ha en kort sammanfattning av Bitcoins teknik, kolla våran nybörjarguide till Bitcoin innan du fortsätter.

Bitcoin-nätverket består av tiotusentals datorer, de kallas noder. De kör Bitcoin-programvaran Bitcoin Core. Vem som helst kan skapa en nod och bli en del av nätverket när som helst.

Lightning-nätverket är också ett nätverk av noder. De kör Lightning Network-programvaran. Det är också ett tillståndslöst nätverk. En Lightning Network-nodoperatör kan också ange ett pris för inkommande transaktionstrafik.

Lightning Network noder
Noder för Lightning Network i Europa. Källa: https://explorer.acinq.co

Varje Lightning Network-nod har en egen Lightning-plånbok, till den operatören måste du göra en Bitcoin-insättning. Då är det möjligt att öppna betalkanaler genom att stakea x antal bitcoins per kanal. Lightning-nätverket är fortfarande inte lämpliga för stora betalningar. Om du försöker skicka 100 bitcoins via LN skulle det inte finnas tillräckligt stora kanaler.

Lightning-nätverket skiljer sig ifrån hur internet fungerar. När du ansluter till en webbserver vidarebefordras din begäran ett steg i taget mot slutdestinationen.

Lightning-nätverket använder teknologier som kallas source routing och onion routing. När en Lightning-transaktion skickas beräknas den optimala turen utifrån den aktuella nätverksstatusen. Därefter omsluter protokollet vägkartan med krypterade lager. Att öppna vägkartan är som att skala en lök. Därför namnet onion routing.

När Lightning-transaktionen skickas i nätverket ser varje nod endast det översta lagret av vägkartan. Resten är krypterad och dold.

Andreas Antonopoulos har twittrat om det faktumet. Det finns ingen som vet hur många transaktioner det finns i Lightning Network, vilket är bra! Se även länken i hans tweet.

Payment Channels

Lightning-nätverket handlar om betalningskanaler (payment channels), vilket nämndes tidigare i artikeln. LN lägger även till smarta kontrakt till mixen. De används för att hålla reda på tillgångarna för varje Lightning Network-operatör.

Videon nedanför förklarar Lightning Network-transaktioner på ett enkelt sätt.

Eftersom Lightning Network redan har tusentals noder finns det så många fler kanaler än bara en eller två.

Nätverket utnyttjar alltid befintliga kanaler. När en ny nod ansluter sig till Lightning Network kan ägaren välja vilka noder den ska öppna kanalerna med. Varje nod lägger till fler kanaler och då ökar nätverkets kapacitet.

Det finns dock en stor missuppfattning här som vi bör sätta till rätta. Om du köper en kopp kaffe med Lightning-betalningar öppnar du inte en kanal mellan dig själv och kaféet.

I praktiken är din plånboksprogramvara och kaféets plånboksprogram båda i Lightning Network och redan anslutna. Varenda LN-användare är inte en nod. Precis som de flesta användare inte heller är noder i Bitcoin-nätverket.

Användning av Lightning Network

Nu borde du förstå hur Lightning Network fungerar. Därefter visar vi dig hur du använder det i praktiken. Måste du öppna och stänga paymentchannels eller ställa in en nod? Nej, det behövs inte. Att använda en Lightning-plånbok är lika enkelt som att använda en vanlig Bitcoin-plånbok.

Så här fungerar det.

  1. Ladda ner en Lightning-mobilplånbok
  2. Skicka bitcoins till din Lightning-plånbok
  3. Använd Lightning-nätverket så mycket du vill
  4. Flytta tillbaka medlen till Bitcoin-blockkedjan

Först behöver du en plånbok som är lämplig för transaktioner i Lightning Network. Wallet of Satoshi och Bluewallet är populära val. Båda är enkla att använda och tillgängliga för både iOS- och Android-användare.

bluewallet

Sedan måste du sätta in bitcoin på din Lightning-plånbok.

Öppna BlueWallet-appen och skapa en ny Bitcoin-plånbok. Gör sedan en vanlig Bitcoin-transaktion till den från din befintliga plånbok. När du har dina bitcoins skapar du en ny Lightning-plånbok och använder påfyllningen för att flytta dina bitcoins till Lightning-plånboken.

Wallet of Satoshi har också en separat Bitcoin- och Lightning-plånbok. När du skickar bitcoins till din WoS Bitcoin-plånbok konverteras de automatiskt till satoshi i din Lightning-plånbok. Ingen extra konvertering behövs då.

Att skicka satoshi i Lightning Network skiljer sig lite från att skicka bitcoins i Bitcoin-nätverket. I LN måste mottagaren alltid skapa en faktura för ett visst belopp. Plånboksprogramvaran genererar då en QR-kod och en Lightning-adress för den.ln invoice

Som du kan se är en adressen på en Lightning-faktura en lång rad med siffror och tecken.

Det finns alltså en grundläggande skillnad mellan LN- och Bitcoin-transaktioner. Du kan gå till Blockchain.com explorer, kolla transaktionerna i alla block och välj en slumpmässig Bitcoin-adress. Sedan kan du skicka några bitcoins till den adressen.

Detta är inte möjligt i Lightning-nätverket. Du kan bara skicka satoshi till en faktura, som först genereras av mottagaren.

Se videon nedan för att använda BlueWallet.

Som du har märkt är enheten för LN satoshi, inte bitcoin. Det beror på att Lightning Network vanligtvis används för små transaktioner. Det är lättare att uttrycka små värden med satoshi. Tex är 150 sat lättare att läsa än 0,0000015 BTC.

En satoshi är en hundramiljonerdel av en bitcoin (0,00000001 BTC). Andra nätverk använder också liknande enheter. Till exempel har Ethereum gwei för att uttrycka sina mycket små värden.

Det är enkelt att göra transaktioner i Lightning-nätverket. När du vill få en betalning genererar din plånbok en faktura med ett par klick. Du kan sedan dela fakturaadressen eller QR-koden. Transaktioner görs på ett par sekunder med nästan inga avgifter.

Den enda svåra fasen är att återvända till Bitcoin-blockkedjan. Om du vill flytta din satoshi ifrån Lightning-plånboken behöver du en tredjepartsbörs. BlueWallet rekommenderar zigzag.io. En annan popular är Coinplaza. Du hittar användarguider på youtube.

Kritiken mot Lightning Network

Lightning Network är här för att stanna, det råder de ingen tvekan om. Det var annorlunda för 2-3 år sedan, men nätverkskapaciteten har ökat snabbt. Det är också ett faktum att LN fungerar! Transaktionerna är verkligen blixtsnabba. Ändå finns det utrymme kvar för kritik.

Lightning Network är inget anmärkningsvärt i helheten. XRP Ledger och Stellar Lumens har flyttat tokens snabbt i flera år. Många tredje generationens plattformar kan också bearbeta blixtsnabba transaktioner med nära noll avgifter.

Det som gör LN unikt är nätverkets distribuerade natur och Bitcoins säkerhet som deras ryggrad. Andra skalbara plattformer är mer eller mindre centraliserade och använder en Proof of Stake-konsensus, där nätverket valideras av sina rikaste individer.

Å andra sidan finns det också kritiker som säger att detta kan hända Lightning Network också. Stora operatörer kan dominera nätverket genom att satsa flest bitcoins till sina paymentchannels.

Titta på videon nedan för att få användbar information om Lightning-nätverket och deras begränsningar. Videon är med Tadge Dryja, som tidigare nämndes i historiavsnittet.

Sedan finns det bron mellan Bitcoin och Lightning Network.

Du kan bara använda dig av fördelarna med LN om din plånbok är fylld med satoshi. Om du går till ett kafé med en tom Lightning-plånbok, måste du vänta från några minuter till en timme för att fylla den med bitcoins först.

Att flytta tillbaka dina coins till Bitcoin-nätverket är inte heller lätt. Tredjepartstjänster behövs just nu.

Lightning Network är inte en perfekt lösning. Det har sina svagheter, precis som vilken annan teknik som helst. Men potentialen finns redan nu. Det är väldigt enkelt att använda en Lightning-plånbok för transaktioner, som verkligen görs på några sekunder.

I slutändan kommer vi alltid tillbaka till frågan om skalning av nätverket. Är det möjligt att ha ett skalbart layer 1? Det är en fråga som många plattformar kommer att kämpa med i framtiden. Ethereum är ett bra exempel på en plattform, som också har flyttat till Layer 2-lösningar.

Jack Mallers, Strike och El Salvador

Lightning Network har verkligen varit i rubrikerna över hela världen under 2021. Allt tack vare Jack Mallers och Strike. Det är en pengaröverföringstjänst som använder Lightning Network. De gör gratis transaktioner över hela världen med fiat-valutor!

Kolla in denna video. Jack Maller skapar ett betalningskontrakt som konverterar amerikanska dollar till euron och som skickar automatiserade transaktioner var femte sekund. Vill du få din lön var femte sekund istället för en gång i månaden? Nu är det möjligt!

Jack Mallers och Strike blev riktigt kända under juni 2021. Det var då El Salvador kom ut med att landet skulle göra Bitcoin till ett lagligt betalningsmedel. Mallers hade tagit Strike till El Salvador tidigare för att ta itu med betalningsfrågorna. Detta inspirerade landets president och resten blev historia.

Lightning Network kan få stor inverkan på överföringsmarknaden. Upp till 20% av El Salvadors BNP kommer från pengaröverföringar. Arbetare i USA skickar tillbaka dollar till sina familjer i El Salvador. Globala överföringsjättar kan ta ut tiotals procent i avgifter för varje transaktion.

El Salvador kommer göra Bitcoin till ett lagligt betalningsmedel. Det betyder att Bitcoin-Standarden verkligen är aktiverad i landet. När alla varor och tjänster prissätts i bitcoins kan du släppa dollarn helt. Lightning-nätverket gör alla dagliga transaktioner.

Uppdatering 2024-04-25. Jack Mallers’ Strike har äntligen kommit till Europa också! Strike är en mycket lättanvänd plånbok för Lightning-överföringar också.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!