Kryptoguider
28
apr
meme-coins

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är meme-coins?

Meme-coins är en ny klass av kryptovalutor som har blivit populära under de senaste åren. Dogecoin och Shiba Inu är de mest populära meme-coinsen.

Dogecoin skapades 2013 av två mjukvaruingenjörer, Billy Markus och Jackson Palmer, som ett skämt baserat på den populära internetmemen Doge. Shiba Inu är en kryptovaluta som skapades i augusti 2020 av en anonym person som kallas Ryoshi.

Att investera i meme-coins, som Dogecoin eller Shiba Inu, kan ha både positiva och negativa aspekter. Framtiden för meme-coins är osäker, men det är troligt att nya meme-cykler och teman kommer att dyka upp.

Vad är meme-coins?

Meme-coins är en ny klass av kryptovalutor som har blivit populära under de senaste åren. Dessa coins kännetecknas av att de använder sig av internetmemes och sociala medier för att skapa medvetenhet och hype. Exempel på meme-coins är Dogecoin och Shiba Inu, som såg massiva prisökningar under tjurmarknaden 2021.

Under lång tid var Dogecoin det enda riktiga meme-coinen. Den rankades runt 30-50 i totalt marknadsvärde. Allt förändrades 2020 när miljardären Elon Musk började prata om Dogecoin och offentligt avslöjade att han är ett stort fan.

Elon Musks kärlek till coinen med hundtema inspirerade dussintals andra meme-coins. Shiba Inu är det överlägset mest populära. Det överträffade till och med Dogecoin i totalt marknadsvärde på sin topp. Andra meme-coins ligger vanligtvis på plats 100 till 1000 i kryptorankningen.

Tabellen nedan visar de fem största meme-coinsen när den här artikeln skrevs.

Coin Ticker Marknadsvärde
Dogecoin DOGE $11 miljarder
Shiba Inu SHIB $6 miljarder
Baby Doge BABYDOGE $340 miljoner
Floki Inu FLOKI $280 miljoner
Bone ShibaSwap BONE $250 miljoner

Meme-coinsens popularitet kan tillskrivas olika faktorer, bland annat deras låga priser per enhet, humoristiska varumärke och tillgänglighet för privata investerare. Många investerare dras till dessa coins för att delta i kryptovalutamarknaden utan att behöva investera stora summor pengar.

Det låga priset per enhet är en viktig faktor. Priset på meme-coins är vanligtvis så lågt att du kan få miljontals tokens med en investering på 10 dollar. Detta ger en illusion om att det finns stora vinster att göra om priset bara rör sig en liten bit uppåt.

Meme-coins är också mycket instabila och kan uppleva betydande prisförändringar på kort tid. Detta beror delvis på att de saknar inneboende värde och är beroende av hype i sociala medier för att driva efterfrågan. Dessutom kan likviditeten för meme-coins vara begränsad, vilket kan förvärra prisrörelserna.

Trots de risker som är förknippade med investeringar i meme-coins fortsätter de att locka till sig en stor skara följare och generera stor uppmärksamhet i media.

Dogecoin och Shiba Inu är de mest populära meme-coinsen

Dogecoin och Shiba Inu är de mest populära meme-coinsen. Vi ska nu dyka djupare in i båda coinsen.

Dogecoin

Dogecoin skapades 2013 av två mjukvaruingenjörer, Billy Markus och Jackson Palmer, som ett skämt baserat på den populära internetmemen Doge. Trots sitt ursprung som ett humoristiskt projekt fick Dogecoin snabbt ett följe på sociala medier och onlineforum, där användare gav varandra små mängder av coinsen som en form av uppskattning.

Med tiden växte Dogecoins popularitet och det började få större acceptans som betalningsmedel. Communityt blev också känd för sina välgörenhetsinitiativ och samlade in pengar till ändamål som det jamaicanska boblaget och projekt för rent vatten i utvecklingsländer.

Under 2021 ökade Dogecoin kraftigt i popularitet och pris, delvis på grund av stöd från profilerade personer som Elon Musk. Musk gjorde till och med en del av Teslas varor tillgängliga för Dogecoin-köp.

Dogecoin är en fork av en kryptovaluta som heter Luckycoin. Luckycoin är mycket lik Litecoin, som i sin tur har många likheter med Bitcoin. Man kan säga att Dogecoin är en kusin till Bitcoin.

Dogecoin är en kryptovaluta som kan brytas och den slås samman med Litecoin med hjälp av Auxiliriaty Proof of Work-tekniken (AuxPow). Blocktiden för Dogecoin är en minut. Det skapas 10 000 dogecoins i varje block.  Läs mer om Dogecoin i vår djupgående guide.

Shiba Inu

Shiba Inu är en kryptovaluta som skapades i augusti 2020 av en anonym person som kallas Ryoshi. Coinen är baserat på den populära Shiba Inu-hund-memen och har fått ett stort antal följare på sociala medier och onlineforum.

Shiba Inus popularitet kan tillskrivas flera faktorer, bland annat dess låga enhetspris, meme-baserade varumärke och det utbredda intresset för kryptovalutor bland privatinvesterare efter lanseringen. Dessutom har Shiba Inu-communityt varit aktivt för att främja coinet och bygga upp en stark följarskara, med initiativ som plattformarna Shib Army och Shibswap.

shib

Shiba Inu är också släkt med Vitalik Buterin, medgrundaren av Ethereum, på ett unikt sätt. I maj 2021 skickade skaparna av Shiba Inu hälften av det totala utbudet av coinet, som var värt miljarder dollar, till en plånboksadress som är associerad med Buterin som en ”burn”-gest. Tanken bakom bränningen var att minska det totala utbudet av Shiba Inu och öka dess värde.

Buterin beslutade att burn (förstöra) cirka 90 % av SHIB-token, som då var värt 6,7 miljarder dollar.

Shibarium är ett nytt projekt som syftar till att bygga en decentraliserad börs (DEX) för Shiba Inu och andra meme-baserade kryptovalutor. Plattformen kommer att baseras på Ethereum-blockkedjan, vilket gör det möjligt för användare att handla med kryptovalutor utan att förlita sig på centraliserade börser.

Lanseringen av Shibarium har varit mycket efterlängtad av Shiba Inu-communityt, eftersom det förväntas ge en ny möjlighet till handel och likviditet för coinet. Projektet är dock fortfarande under utveckling och står inför flera utmaningar, inklusive behovet av att attrahera likviditetsleverantörer och säkerställa plattformens säkerhet.

Shiba Inu (SHIB) är tekniskt sett en Ethereum ERC-20-standardtoken. Det innebär att Shiba Inu cirkulerar på Ethereum-plattformen och du behöver ETH för att betala varje transaktion. Shiba Inu har ingen egen blockkedja som Dogecoin, vilket gör den mindre användbar för betalningar.

Att investera i meme-coins

Att investera i meme-coins, som Dogecoin eller Shiba Inu, kan ha både positiva och negativa aspekter. På den positiva sidan har meme-coins potential att introducera en ny demografi av investerare till kryptovalutavärlden, som tidigare kanske har blivit skrämda av mer komplexa tillgångar.

Dessa coins har ofta låga inträdesbarriärer, med överkomliga priser och tillgängliga handelsplattformar, vilket kan göra investeringar mer tillgängliga för en bredare publik. Miljontals människor har gjort sina första kryptoköp och kryptotransaktioner med hjälp av meme-coins.

Dessutom kan meme-coins vara mycket volatila, vilket innebär att det finns potential för hög avkastning på kort tid. Detta kan vara attraktivt för investerare som letar efter möjligheter att göra snabba vinster.

memes investing

Att investera i meme-coins är dock också förenat med betydande risker. Meme-coins har inget egentligt värde och baseras enbart på popularitet, som kan vara flyktig. Detta innebär att deras pris kan fluktuera kraftigt på kort tid, och investerare kan drabbas av betydande förluster om marknaden vänder sig emot dem.

Bristen på reglering och tillsyn på marknaden för meme-coins innebär dessutom att det finns en högre risk för bedrägerie. Investerare bör vara försiktiga när de investerar i meme-coins och bör göra grundliga undersökningar innan de fattar några investeringsbeslut.

Meme-coins bör behandlas som namnet antyder. De är memes, och memes handlar om att ha roligt. Gemenskaperna kan också föra många människor samman och hjälpa nykomlingar att lära sig om andra kryptovalutor också. Gör inte stora investeringar i meme-coins med förväntningar om långsiktiga vinster.

Det är också bra att komma ihåg att stora vinster görs när meme-coins köps under lugna perioder. Personer som rusar in i memoarer på bubblans topp är den så kallade exitlikviditeten. Du kan bara göra stora vinster genom att investera i meme-coins innan de blir heta.

Framtiden för meme-coins

Framtiden för meme-coins är osäker, men det är troligt att nya meme-cykler och teman kommer att dyka upp. Som vi har sett med ökningen av Dogecoin, Shiba Inu och andra meme-coins har de potential att skapa ett stort intresse.

Det är möjligt att framtida meme-coins kan ha djurtema, eftersom djurmemes har visat sig vara särskilt populära i nätcommunities. Vi har haft coins med hundtema, så kanske nästa boom kommer att handla om katter?

Under 2023 har vi sett coins som PEPE och WOJAK göra betydande vinster. Dessa är baserade på de populära memerna Pepe the frog och Wojak.

Alternativt kan nya teman eller begrepp dyka upp som drivs av kulturella trender eller aktuella händelser. Framtidens meme-coin kommer att vara framgångsrika beroende av en rad olika faktorer, bland annat styrkan hos den underliggande communityn, kvaliteten på utvecklingsteamet och de potentiella användningsområdena för coinet.

Meme-coins har fångat många investerares uppmärksamhet och kommer sannolikt att fortsätta att skapa intresse för kryptovalutor. Inte minst eftersom Elon Musk är ett fan av Dogecoin, och han kommer säkert att fortsätta twittra om kungen av memes.

Memes är kraftfulla och här för att säga. Kom bara ihåg att sådana coins inte är investeringar utan högriskinsatser på mycket volatila tillgångar. Satsningar på sådana coins bör vara mycket små. Vi rekommenderar investeringar i meme-coins endast för kryptoveteraner som förstår riskerna.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!