Kryptoguider
16
sep
ethereum

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Hur The Merge kommer påverka Ethereum

En av de viktigaste händelserna inom kryptohandel ägde rum torsdagen den 15 september 2022. Då slutförde Ethereum uppdateringen The Merge. Den efterlängtade händelsen skedde utan större dramatik, vilket fick kryptogemenskapen att sucka av lättnad. I den här artikeln kommer vi att gå igenom händelserna kring The Merge-uppdateringen och dess inverkan på Ethereum och Bitcoin.

The Merge var resultatet av årslånga förberedelser

Låt oss först gå igenom några allmänna saker om The Merge. Detta var utan tvekan den mest betydelsefulla uppdateringen i Ethereums historia. Dess storlek är minst lika stor som Bitcoin-halveringar. Sådana här massiva operationer sker inte ens varje år i kryptovärlden.

Ethereums arkitektur kan delas in i två lager: konsensuslagret och bearbetningslagret. Merge var en uppdatering av konsensuslagret. Den förflyttade Ethereum från Proof of Work-konsensus till Proof of Stake-konsensus. Den mest synliga effekten av The Merge var att Ethereum-mining upphörde.

Idén om att skala upp Ethereum och gå över till en konsensus om Proof of Stake har funnits sedan Ethereum såg dagens ljus. Därför har denna uppgradering mer eller mindre varit på gång i sju år. Den ursprungliga färdplanen har skjutits upp flera gånger och till och med i flera år.

The Merge ändrade ingenting i bearbetningsskiktet. Transaktionsavgifter och blocktider förblir oförändrade. Övergången till samförstånd med Proof of Stake lägger grunden för framtida uppgraderingar som kommer att skala upp Ethereum till 100 000 transaktioner per sekund.

Du kan läsa mer om bakgrunden till The Merge och uppdateringsprocessen för Ethereum i vår djupgående guide.

The Merge ägde rum på torsdag 15.9.

The Merge var den mest uppmärksammade händelsen i kryptobranschens historia. Miljontals människor väntade på det stora ögonblicket och såg de sista blocken mineas på torsdagen den 15 september på morgonen europeisk tid.

Vårt kontor var också vaket. Vi följde nedräkningen via den populära sajten ultrasound.money och spelade in det viktigaste ögonblicket i Ethereums historia på video. Du kan se de sista sekunderna av Proof of Work Ethereum i tweeten nedan.

Många nedräkningssajter kraschade i sista minuten, men som tur var hade vi inte det problemet. Vi kunde fånga ett historiskt ögonblick i realtid! Merge-uppdateringen avslutades runt 7:40 CET. Men vad hände efter det?

Förvånansvärt nog är det inte riktigt något alls. Den största uppdateringen i historien genomfördes utan minsta problem. Alla Ethereum-applikationer fortsatte att köras normalt och den nya konsensusen Proof of Stake började generera block från första sekunden.

Merge jämfördes ofta med att byta motor på ett jetplan mitt i luften. Analogin är kanske lite överdriven, men det var i alla fall kulminationen av enorma förväntningar och år av arbete i ett enda ögonblick.

Slutresultatet var det bästa möjliga för Ethereum och kryptoindustrin. Det som stod på spel var inte bara Ethereum utan även ödet för de tusentals olika tillämpningar som byggts ovanpå det. Även de potentiella förlusterna från direkta och indirekta (futures) investeringar. Vi talade om hundratals miljarder dollar här.

PoW vs. PoS-debatt på sociala medier

Det har varit en enorm debatt på sociala medier efter The Merge. Den verkar fokusera på PoW-miningpooler kontra PoS-miningpooler. Ordkriget mellan maximalistiska Ethereum- och Bitcoin-aktivister har eskalerat sedan uppdateringen.

Ethereum kritiseras för att endast fyra pooler innehar cirka 68 % av validerarna på dess Proof of Stake-blockkedja. I skrivande stund är siffrorna Lido 30,1 %, Coinbase 13,8 %, Kraken 8,4 % och Binance 6,3 %.

I verkligheten är situationen dock inte så enkel. Tweeten nedan visar innehållet i den största poolen, Lido, på ett mycket tydligt sätt. I verkligheten består den av dussintals validerare som inte kontrolleras av Lido-protokollet.

Centraliserade börser som Coinbase och Kraken skulle teoretiskt sett kunna bli ett problem om den amerikanska administrationen kräver att de ska censurera vissa adresser. Brian Armstrong, vd för Coinbase, har tidigare sagt att Coinbase i detta fall hellre skulle stänga ner sin staking-tjänst än att välja censurens väg.

Börser gör det möjligt för små investerare att delta i insatser utan protokollets minimibegränsningar. Många plånboksprogram erbjuder numera också ett insatsalternativ. Detta gäller inte bara för Ethereum utan även för andra populära Proof of Stake-plattformar som Cardano.

Bitcoin-lägret har också kritiserat det faktum att det är möjligt att lämna miningpooler när som helst, men att Ethereum-aktörernas medel är låsta i ytterligare sex månader. Detta är delvis sant. Staking kommer att låsas upp efter en uppdatering med titeln Shanghai. ETA är 6 till 12 månader.

Det beror på staking-tjänsten hur Ether-låset definieras. Till exempel kommer en likvid staking-tjänst som Lido att ge dig stETH-tokens i stället för staked ETH-tokens, som kan handlas normalt.

Det är också värt att komma ihåg att Ether-placeringslåsningen har varit känd sedan lanseringen av Beacon Chain 2020. Det är en funktion som kommer att uppdateras härnäst. Efter det kommer det att vara enkelt att stoppa staking. Varje PoS-valuta har sina egna begränsningar när det gäller staking.

Ethereum inflation vs. deflation

En av de största effekterna av The Merge är den deflation som den medför för Ethereums ETH-token. Du kan följa Ether-präglingen i realtid via webbplatsen ultrasound.money. Fotot nedan togs den 16 september runt 14:15 CET-tid, dagen efter The Merge.

eth supply

Datumet för The Merge visas med en vertikal linje. Etereums inflation upphörde vid The Merge och övergick till deflation. Situationen har dock förändrats sedan de tidiga timmarna och utbudet av Ether har börjat växa igen. Varför sker detta?

Ether kommer att bli en deflationsvaluta efter The Merge under ”normala omständigheter”. Detta innebär att aktiviteten i blockkedjan måste vara tillräckligt hög i förhållande till den mängd Ether som satsas.

Nya ETH-tokens distribueras i PoS genom belöningar för insatserna. Deflationstrycket kommer från uppdateringen EIP-1559, som aktiverades för ett år sedan. Den bränner den så kallade grundavgiften för varje transaktion i Ethereums blockkedja.

Om grundavgifterna är högre än de belöningar som betalats ut under samma period minskar mängden Ether i omlopp. Om blockkedjeaktiviteten är låg bränns mindre Ether än vad som genereras i insatsavgifter.

Detta är vad inflationen efter The Merge handlar om. Denna Twitter-tråd förklarar det med en illustrativ grafik. Ethereum-aktiviteten är nu exceptionellt låg på grund av den pågående björnmarknaden. När antalet transaktioner återgår till normala nivåer kommer Ether att bli deflationärt.

Ethereums färdplan

Även om The Merge var en enorm uppdatering och förmodligen den viktigaste i Ethereums historia, är det inte alls slutet på vägen för Ethereum. Långt därifrån. Enligt Vitalik Buterin var Ethereum ungefär 40 procent färdigt innan The Merge. Därför finns det många uppdateringar framför oss.

Buterin tror att Ethereum är redo till cirka 55 procent efter The Merge. Därefter kommer de steg som kallas The Surge, The Verge, The Purge och The Splurge. Du kan läsa mer om vad de innehåller i den här artikeln, som också har ett bra diagram.

I korthet är Ethereums färdplan följande:

  • The Merge: att gå över till en konsensus om Proof of Stake
  • The Surge: Uppdatering av massiv skalning (sharding och rollups)
  • The Verge: Verkle-träd och statslösa klienter förbättrar valideringen
  • The Purge: ta bort gamla transaktionsdata, minska kraven på nodhårdvara.
  • The Splurge: Olika typer av uppdateringar

Denna enhet kallas för Ethereums endgame. Om du vill göra en djupdykning i ämnet kan du kolla in Vitalik Buterins intervju på Bankless-kanalen.

Den här artikeln skrevs den 16 september, dagen efter uppdateringen The Merge. Nästa steg är att vänta tills dammet har lagt sig och se till att Ethereum-blockkedjan fungerar smidigt. När allt är i ordning går vi vidare till att vänta på The Surge-uppdateringen, vilket innebär Ethereum-skalning. Innan dess kommer vi också att få se den tidigare nämnda Shanghai-uppdateringen som kommer att låsa upp Ethereums staking.

Ethereum-miners öde

Som vi nämnde i början av den här artikeln är den mest synliga effekten av The Merge slutet för Ethereum-mining. Detta är ingen liten sak, eftersom tiotusentals (hundratusentals) miners gick i konkurs över en natt. Visserligen har det funnits tid att förbereda sig, eftersom man har vetat att The Merge skulle komma i flera år.

Vad kommer Ethereum miners att göra härnäst? Det verkar som om miningfolket har tre alternativ.

  1. Börja minea andra PoW-coins
  2. Sälja miningutrustningen
  3. Stödja Ethereum PoW-projektet

Det första alternativet har många miners valt sedan The Merge. Detta kan tydligt ses till exempel i hashraten för Ethereum Classic. Det är dock inte särskilt hållbart på lång sikt. Mindre coins ger så små miningbelöningar i dollartermer att de inte kan täcka mer än en liten del av Ethereums miners.

Om ett stort antal miners övergår till en ny kryptovaluta kommer samma kaka att delas av ett mycket större antal deltagare. Samtidigt kommer också svårigheten att minea att öka betydligt, vilket gör miningprocessen olönsam för de flesta.

Förutom ASIC:er har en stor del av miningen på Ethereum skett med hjälp av GPU-riggar. Detta innebär en dator där 6 till 12 grafikkort är anslutna till ett enda moderkort.

ethereum mining rig

Mining av Ethereum har varit mycket lönsamt under de senaste åren. Detta har drivit upp priset på grafikkort och orsakat problem med leveranskedjan. Miningtrenden har därför varit en plåga för vanliga datorentusiaster. Många kommer att tacka The Merge för att priserna på grafikkort redan har börjat falla.

Det tredje alternativet är att stödja Ethereum PoW-projektet. Tanken är att fortsätta med det Proof of Work-baserade Ethereum, vilket innebär att Ethereum-blockkedjan behålls som den var innan The Merge.

Det är svårt att tro att Ethereum PoW skulle få stor popularitet. Det finns redan en PoW-version av Ethereum, Ethereum Classic, och inte ens den har varit särskilt populär efter alla dessa år.

Konsekvenserna av The Merge under de kommande åren

Låt oss se på The Merges inverkan i ett större perspektiv. Kan denna uppdatering av Ethereum också påverka priset på Bitcoin? Det är möjligt. Vissa tror att Ethereums övergång till PoS-konsensus kommer att sätta ytterligare press på Bitcoins energiförbrukning.

Ett bra exempel på detta är den förnyade reklamkampanjen från miljöorganisationen Greenpeace, som angriper Bitcoins Proof of Work.

Nya regler för kryptovalutor förbereds för närvarande i både EU och USA. Hittills har Bitcoins elförbrukning setts negativt på båda sidor av Atlanten. Bitcoin kommer att fortsätta att vara ett allt hetare mål för PoW-kritik.

Vissa kritiker anser att skiftet till Proof of Stake kommer att göra ETH till ett lättare offer för SEC, som vill klassificera de flesta kryptovalutor som värdepapper. Jake Chervinsky, som känner till den amerikanska regleringen, avvisar idén.

Det är omöjligt att veta vad SEC-chefen Gensler kommer att tycka i slutändan, men det är verkligen inte värt att dra förhastade slutsatser.

Hur är det med investerare med stora pengar? Är Ethereum nu ”kosher” för världens rikaste människor? Många investerare i Ethereum förväntar sig att The Merge kommer att få fler institutionella investerare till valutan. Det finns två goda skäl till detta:

  1. Staking-avkastning
  2. ESG

Makroanalytikern Raoul Pal anser att Etereums avkastning kan bli den branschstandard som andra avkastningar jämförs med, i likhet med amerikanska statsobligationer. Detta är mycket möjligt. Att uppnå en avkastning på 4 % per år är säkert av intresse för många institutioner.

Det är troligt att Ethereum kommer att börja öka under 2023 när Shanghai-uppdateringen är klar. Vissa institutioner kommer säkert att hoppa ombord tidigare. Många har också väntat på att The Merge ska bli klar innan de fattar ett investeringsbeslut.

ESG är å andra sidan relaterat till mining och elförbrukning. Även om kritiken mot mining i stort sett är felaktig, styr dess nackdelar de institutionella besluten. Ethereums energiförbrukning minskade med 99,99 % efter The Merge, vilket gör det till en ESG-kompatibel investering för institutioner.

Det är osannolikt att vi kommer att få se ett massivt inflöde av investerare till Ethereum förrän det allmänna marknadsklimatet börjar förbättras. De största effekterna av The Merge kommer att synas under de kommande åren. Vi talar inte om veckor eller nödvändigtvis ens månader.