Kryptoguider
05
mar
near protocol

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Near Protocol (NEAR)?

Near är en kryptovaluta och en plattform för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Alex Skidanov och Ilya Polosukhin grundade Near 2017.

Vad är Near Protocol (NEAR)?

Near är en kryptovaluta och en plattform för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Near kallas även Near Protocol, vilket syftar på hela projektet eller Near:s ekosystem. Near:s största konkurrenter inom plattformar för smarta kontrakt är Ethereum, Solana och Cardano.

Near kom till allmänhetens uppmärksamhet under kryptobommen 2021. Hittills har den överskuggats av de mest framstående plattformarna för smarta kontrakt. Near har aldrig kommit in på topp 10-listan över kryptor när det gäller marknadsvärde.

Ur teknisk synvinkel är Near en implementering av mycket hög kvalitet. Near använder sharding-teknik, vilket gör att dess blockkedja kan bearbeta tusentals transaktioner per sekund. Teoretiskt sett är kapaciteten tillräcklig för upp till 100 000 transaktioner per sekund.

I tabellen nedan finns grundläggande information om Near:

Egenskap Info
Grundaren Alex Skidanov & Ilya Polosukhin
Kategori Plattform för smarta kontrakt
Ticker på börserna NEAR
Cirkulerande tillgång 3,4 miljarder NEAR
Max. tillgång Obegränsat
Högsta någonsin (datum) $20,42 (16 Januar 2022)
Lägsta någonsin (datum) $0,526 (4 November 2020)

Near:s inhemska token kallas också Near (ticker: NEAR). Du kan se Near:s realtidspris här: Near kurs.

Near-token har två primära användningsområden:

  1. Token används för att betala transaktionsavgifter på Near-blockkedjan
  2. Blockkedjans validatorer stakear Near-token (Proof of Stake)

Dessa användningsområden liknar de inhemska tokensen på andra plattformar för smarta kontrakt. Ägare av Near-tokens kan också påverka utvecklingen av projektet genom att rösta.

Den här artikeln är en nybörjarguide till Near-protokollet. Vi går igenom Near-protokollets historia, teknik och potential som investering.

Historien om Near

Alex Skidanov och Ilya Polosukhin grundade Near 2017. Innan Alex grundade Near arbetade han som mjukvaruutvecklare på Microsoft. Ilya arbetade på Google med att utveckla Google Translate-tekniken. Alex och Ilya träffade varandra genom startup-programmet Y Combinator.

Nedan är en bild av grundarna.

near polosukhin skidanov

Near startades ursprungligen som ett AI-projekt kallat Near AI. Namnet kommer från frasen ”Singulariteten är nära”.

Forskning inom artificiell intelligens ledde grundarna till att studera kryptovalutor 2017-2018. Skidanov och Polosukhin märkte snabbt att blockkedjeimplementeringarna saknade kapacitet för deras krav. Det var så idén om att etablera Near Protocol föddes.

Near-grundarna samlade in 15 miljoner dollar till projektet på 2018 års björnmarknad innan blockkedjan ens var utvecklad. Det säger en del om deras rykte i Silicon Valley och San Francisco. Near samlade in 35 miljoner dollar under de första verksamhetsåren.

Near’s MainNet startade i april 2020. Så här skrev projektets X-konto om det ett par veckor senare när Near’s blockkedja redan hade bearbetat en miljon block.

I april lanserades en slags testversion av MainNet. Den slutliga versionen av MainNet lanserades i oktober 2020, då även Near-token kom ut på marknaden. Under våren 2021 implementerades den första token-bron mellan Near och Ethereum, kallad Rainbow Bridge.

I början av 2022 inträffade en sällsynt händelse. Projektet säkrade inte mindre än 500 miljoner dollar i finansiering från branschens mest framstående VC-bolag. Händelsen är sällsynt eftersom björnmarknaden hade börjat några månader tidigare. Vanligtvis sker sådana investeringar på toppen av en tjurmarknad.

Near kom till allmänhetens kännedom under 2021 års tjurmarknad. Den nådde dock inte samma prisrörelser som Avalanche och Solana, som steg till 50x respektive 100x.

Till skillnad från de flesta kryptovalutor nådde Near sin pristopp under första kvartalet 2022. Vid det laget hade de flesta kryptovalutor kollapsat med mer än 50 procent från 2021 års toppnivåer.

Near skalar med sharding

Near är en konsensusblockkedja med Proof of Stake som använder sharding-teknik. Termen sharding har blivit bekant för många genom Ethereum, eftersom Ethereum syftar till att skala med sharding. Near är dock ett steg före och använder redan denna teknik.

Sharding innebär att blockkedjan fragmenteras i mindre delar. Tanken med sharding är att möjliggöra parallell databehandling. Tänk på en överbelastad väg med bara ett körfält i varje riktning och ingen möjlighet att passera. Vad händer om vägen breddas till fyra filer? Då kan fyra bilar färdas parallellt istället för en.

Near använder för närvarande fyra shards, som var och en kan hantera cirka 1000 transaktioner per sekund. Detta ger Near en kapacitet på cirka 4000 TPS (transaktioner per sekund).

Near utvecklar teknik för dynamisk återdelning. Detta gör det möjligt att skapa shards i farten när efterfrågan ökar. Om efterfrågan minskar kan nya shards förstöras. På så sätt kan Near-blockkedjan dynamiskt anpassas efter användningen.

Near’s teknologi: Nightshade och Doomslug

Near’s sharding-implementering kallas Nightshade, och dess konsensusmodell kallas Doomslug. Härnäst kommer vi också att gå igenom dessa mer i detalj.

Nightshade

Near’s sharding-teknik, Nightshade, fungerar enligt samma grundprincip som andra implementeringar. Near’s blockkedja är uppdelad i mindre delar (shards), vars transaktionsdata behandlas parallellt av olika validerare. Utöver detta har Nightshade unika egenskaper.

nighthshade

I Nightshade samlar varje shard transaktioner i en grupp som kallas chunk. Därefter bearbetas de chunks som skapats av varje shard så att blockkedjans tillstånd uppdateras enhetligt och synkront.

I Near’s implementering tilldelas blockkedjevalidatorerna också dynamiskt i shards. Detta hjälper till att balansera arbetsbelastningen och förbättrar även nätverkssäkerheten. Validatorernas uppgift är att producera och bekräfta bitarna i deras shard och att uppdatera informationen i Near’s blockkedja.

Varje sharding-implementering skiljer sig något åt när det gäller bearbetning och shard-kommunikation. Nightshade erbjuder en förenklad och effektiv lösning som fokuserar på shard-oberoende och en enhetlig konsensusmekanism. Ethereums sharding fokuserar till exempel på bredare kompatibilitet och integration.

Doomslug

Near’s konsensusprotokoll kallas Doomslug. Doomslug är delvis baserat på PBFT-konsensus (Practical Byzantine Fault Tolerance). Dess mål är att möjliggöra snabb bekräftelse av block och minimera risken för förgreningar av blockkedjan.

I Doomslug sker skapandet och bekräftelsen av block i två steg.

  1. Förslagsfasen
  2. Bekräftelsefasen

I det första steget föreslår valideraren att ett nytt block ska läggas till i blockkedjan. Förslagsrundorna baseras på ett fördefinierat schema. När ett nytt block har föreslagits röstar andra validerare om dess giltighet. En tillräcklig majoritet godkänner blocket, betraktar det som slutgiltigt och lägger till det i blockkedjan.

Som process är Doomslug snabb, effektiv och säker på samma gång. Systemet kan stå emot en attack där även 1/3 av validerarna skulle vara fientliga. Doomslug och Nightshade arbetar hand i hand och möjliggör Near’s skalbarhet.

Near-token och staking

Den inhemska tokenen för Near-blockkedjan kallas också Near och används främst för betalning och staking av transaktioner. Near kom in på marknaden i oktober 2020. Vid den tidpunkten hade en miljard Near-tokens skapats och tilldelats.

near-token

Epoch Rewards hänvisar till blockbelöningar. Near-tokens lansering på marknaden (vesting schedule) har varit ganska aggressiv. Detta har skadat priset på Near, men ur en ny investerares synvinkel är situationen gynnsam. Nästan 75% av Near-tokens har låsts i skrivande stund.

Nya tokens kommer också att komma in på marknaden med en årlig inflation på fem procent.

Near har ganska tuffa krav på nätverksvalidatorer. Detta är förmodligen den främsta anledningen till att det bara finns 215 validatorer när artikeln skrivs. Varje validator måste stakea minst 26 000 Near-tokens, vilket innebär nästan 100 000 dollar. Kravet är ungefär detsamma som Ethereums validerare har när det mäts i dollar.

Lyckligtvis kan små investerare delegera sina tokens utan minsta begränsningar. Stakingavgifterna ligger i intervallet 8,5-9 procent.

Mindre än 50 procent av Near-tokens är stakeade när artikeln skrivs. Detta är inte ett högt antal eftersom t.ex. Cardano, Solana och Avalanche har över 60% stakingförhållande. Å andra sidan har många smarta kontraktsplattformar också lägre staking ratio.

Validatorer av Near-nätverket får inte blockbelöningar för sig själva. Blockbelöningar bränns, förutom för en smart kontraktsbaserad transaktion. När det gäller smarta kontrakt går 30% av belöningarna till det smarta kontraktet och 70% bränns. Syftet med detta är att fungera som ett incitament för applikationsutvecklare.

Near och DeFi

DeFi-sektorn är Near’s svaghet. Near Protocol rankas endast på 30:e plats i blockkedjans rankinglista med en blygsam likviditet på 126 miljoner dollar. Tabellen nedan visar de största DeFi-plattformarna och deras TVL-siffror (Total Value Locked) för jämförelse.

Plattform Token TVL Marknadsandel
Ethereum ETH $54,4 miljarder 56,7 %
Tron TRX $9,8 miljarder 10,2 %
BNB Chain BNB $6,1 miljarder 6,4 %
Solana SOL $4,4 miljarder 4,6 %
Arbitrum ARB $3,3 miljarder 3,5 %
Blast BLAST $1,7 miljarder 1,8 %
Base - $1,5 miljarder 1,6 %
Bitcoin BTC $1,4 miljarder 1,4 %

Near’s mest populära DeFi-app är en utlåningstjänst som heter Burrow, som väldigt få människor har hört talas om.

Som tur är finns det andra applikationer på Near-plattformen. Den mest populära appen har nästan 27 miljoner aktiva användare! Det här är Kai-Ching, en populär cashback-belöningsapp i Singapore. Dessutom har träningsappen Sweat Economy fått 3,7 miljoner användare. Mer information finns på dappradars hemsida.

Near som en investering

Near verkar inte vara en spännande investering just nu. Detta beror på att Near verkar vara i fel position på marknaden; den är inte tillräckligt stor för att locka fler fans men inte tillräckligt liten för att locka spekulativa investerare.

I kryptovärlden är popularitet allt. Att bedöma kryptovalutors värdering och prispotential är svårt, så de flesta investerare bestämmer sig baserat på popularitet. Ju mer myntet dyker upp i nyheterna, konversationer på sociala medier och influencer-videor, desto mer framgångsrikt kommer det att bli.

Ethereum dominerar kategorin plattformar för smarta kontrakt. I nästa grupp finns projekt som Cardano och Solana. Därefter finns det en tredje grupp där du kan placera Polygon, Polkadot och Tron. Near tillhör populärt sett bara den fjärde gruppen, som kan buntas ihop med 10-15 andra projekt.

cryptos

Near får en allt trängre position på marknaden i takt med att Ethereums Layer 2 växer i popularitet. Dessutom kommer modulära blockkedjor att vara det hetaste under 2024. Det finns många alternativ för investerare, och Near är lite i skuggan. Naturligtvis har många andra kryptovalutor samma problem.

Ett problem är bristen på inbyggt EVM-stöd, så Ethereum-appar kan inte enkelt klonas till Near-plattformen. Detta har varit en viktig faktor i framgången för BNB Chain och Avalanche. Near tillhandahåller EVM-stöd via ett separat Aurora-protokoll.

Det finns inget inneboende fel med Near’s teknik. Den skalas på ett innovativt sätt och kommer att kunna möta konkurrenternas utmaningar i framtiden. Near behöver något som skiljer den från dussintals andra plattformar för smarta kontrakt. Är den dynamiska shardingen ”den gyllene biljetten”? Det får tiden utvisa.

Många investerare är exalterade över det sista kvartalet 2023. Near-priset är nästan 4x högre än för fyra månader sedan. Till exempel har Bitcoins pris stigit med lite mer än 50 procent under denna tid.

Om du vill investera i Near-token kan du enkelt köpa den på Binance-börsen. Binance är marknadens mest populära kryptovalutabörs och har den bästa likviditeten för Near. Förutom Binance är andra pålitliga och rimliga alternativ ByBit och Kraken.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!