Kryptoguider
26
feb
near protocol

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Near Protocol (NEAR)?

Near Protocol är en smart-kontraktsplattform som använder sharding-teknik. Den här artikeln utforskar Near Protocols historia, teknik, framtidsutsikter och dess inbyggda token NEAR.

Near Protocol tillhör kategorin plattform

Vi delar in kryptovalutor i tre olika kategorier: valutor, plattformar och tokens.

Valutor har inget annat betydande syfte än att överföra och lagra värde. Den mest kända kryptovalutan är Bitcoin. Andra populära valutor är Litecoin och Monero.

Plattformar är ekosystem för smarta kontrakt. Det mest kända projektet i kategorin plattform är Ethereum. Fler och fler utmanare har dykt upp för Ethereum de senaste åren. Dessa inkluderar Solana, Avalanche och Terra.

Plattformar fungerar som operativsystem på vilka decentraliserade applikationer kan byggas. Plattformar kan därför tänkas vara lite som iOS eller Android.

Tokens har inte sin egen blockchain och de utfärdas alltid på en befintlig plattform. Tokens är vanligtvis antingen verktygstokens eller styrningstokens. DeFi-protokollen Aave och Uniswap är bra exempel på denna kategori.

Near Protocol tillhör kategorin plattform. Det är en typisk smart kontraktsplattform och konkurrerar med bland annat Ethereum. NEAR är den ursprungliga symbolen för Near-protokollet. Det används i ekosystemet för att betala transaktionsavgifter och staking.

Near’s historia

Near Protocol grundades 2018 av Alex Skidanov och Illia Polosukhin. Innan han grundade Near arbetade Alex som mjukvaruutvecklare på Microsoft. Illia arbetade på Google för att utveckla teknik för företagets Translate-app. Alex och Illia träffades genom startprogrammet Y Combinator.

Både Alex och Illia verkade i San Francisco-området och blev kända för Whiteboard-serien på Youtube. I dessa videor bjöd Alex och Illia in välkända kryptoinfluenserare och protokollgrundare att dela information om sina projekt.

När det var dags att lansera Near Protocol lyckades Alex och Illia samla in 15 miljoner dollar mitt på en björnmarknad. Detta var redan innan projektet överhuvudtaget hade utvecklats.

Den första versionen av Near MainNet släpptes i april 2020 med cirka 50 mjukvaruutvecklare. Den slutliga versionen släpptes i oktober samma år. Det var då NEAR-token också började handlas offentligt. Near höll en ICO i augusti 2020 genom CoinList.

Near har sedan dess skaffat ytterligare finansiering för att växa sitt ekosystem från välkända investeringsbolag som Dragonfly Capital, a16z, Alameda och Circle Ventures.

NEAR utnyttjar sharding-tekniken

Near Protocol är en Proof of Stake-blockkedja som använder sharding-teknik för att optimera sin effektivitet. Sharding gör att databearbetning kan delas i mindre bitar (shards) som kan bearbetas samtidigt.

Den animerade videon nedan förklarar hur sharding fungerar.

Sharding-variationen som används av Near Protocol kallas Nightshade. I den här sharding-mekanismen underhålls varje shard av sin egen uppsättning valideringsnoder, som lägger till en ögonblicksbild av deras sharding-status till Near-blockkedjan varje gång ett nytt block skapas.

Varje shard har 100 platser. För att bli en validator måste en nod äga minst en plats. Priset för en plats beror på det totala antalet stakeade NEAR-tokens. Detta innebär i princip att ju mer pengar som stakeas på protokollet, desto dyrare är det att bli validator.

Near Protocol uppmuntrar dock potentiella validerare att bilda nya shards. Om valideraren inte äger tillräckligt många NEAR-tokens för att få sin egen plats, kan den försöka övertyga andra att delegera sina tokens för staking.

Detta innebär att ju fler validatorer som är associerade med fragmentet, desto dyrare blir det att bli en validator, och desto fler nya shards skapas för att lindra nätverksstockning.

Near-protokollet har tekniskt sett inget minimikrav för beloppet som ska stakeas. I praktiken kostar det upp till cirka 30 miljoner dollar att få en plats med NEAR token-priset i februari 2022. Men delegering görs enkelt med online-plånbok, och det finns inget minimikrav för delegering.

near wallet

Staking-belöningen är runt 12% (APY) för både validerare och delegatorer med en endagslåsning. Validatorer tar ut en avgift på cirka 6 % från delegatorerna. Validatorer och delegater kan när som helst ta ut sitt stakeade kapital.

Som med nästan alla Proof of Stake-blockkedjor kan validatorer förlora en del av sin staking om de bryter mot protokollreglerna. Detta säkerställer säkerheten för blockkedjan. Alla förlorade tokens kommer att skickas vidare till andra validerare.

Nears blockchain kan teoretiskt hantera upp till 100 000 transaktioner per sekund. Den kan göra detta med sin Doomslug-teknik. Doomslug-mekanismen tillåter valideringsnoder att alternera som blockbyggare.

En epok varar i 12 timmar och ett nytt block skapas ungefär varannan sekund. I februari 2022 har Near’s blockchain ännu inte några shards förutom Nears huvudblockchain, som kan hantera 800-1 000 transaktioner per sekund.

Förutom sin egen virtuella maskinmiljö är Near-protokollet också kompatibelt med Ethereums EVM. Near’s EVM drivs av ett annat projekt som heter Aurora.

aurora

Utöver EVM har Aurora också en brygga över kedjor som mjukvaruutvecklare kan använda för att komma åt Nears skalbarhet och låga transaktionskostnader i Ethereum-plattformen.

Aurora kan ses som en Ethereum lager 2-skalningslösning som använder Near-teknologi. Rainbow Bridge möjliggör också överföring av ERC-20-tokens mellan Ethereum och Near.

NEAR token

Den ursprungliga symbolen för Near-protokollet är NEAR. Det används i ekosystemet för att betala transaktionsavgifter och staking. Protokollet bränner (tar bort) de flesta tokens som används i ekosystemet.

Om transaktionen involverar ett smart kontrakt (som det brukar göra), kommer utvecklaren av det smarta kontraktet att få 30 % av transaktionsavgiften. Detta för att uppmuntra utvecklare att bygga decentraliserade applikationer på Near-plattformen.

Token-bränningsmekanismen skulle också teoretiskt kunna göra NEAR-token till en deflationär kryptovaluta om protokollet hade tillräckligt många användare. Utnyttjandegraden bör dock vara mer än 1 miljard transaktioner per dag för att uppnå noll årlig symbolinflation. Som jämförelse hanterar Ethereum drygt en miljon transaktioner per dag när artikeln skrevs i februari 2022.

Den årliga inflationen för NEAR-token är 5% och det maximala antalet tokens är 1 miljard. Ungefär 635 miljoner är i omlopp i februari 2022. Av nya tokens betalas 90 % ut som en belöning till validerare. Resterande 10% går till Near Foundation, som är den organisation som styr projektets utveckling.

near foundation

Near Foundation består av fyra styrelseledamöter, och en av dem är grundaren Illia Polosukhin. Stiftelsen har uttalat sitt mål att decentralisera styrningen till NEAR-tokeninnehavare och olika skrån och decentraliserade gemenskaper (DAO).

Tidiga NEAR-tokeninvesterare och teamtokens följer intjänandescheman. De varar från några månader till fem år.

Anmärkningsvärt är det faktum att Near Foundation och tidiga investerare kan delegera sina stakeade tokens till validerare och tjäna fler NEAR-tokens medan de väntar på att deras tokens ska släppas. Detta kan skapa ett stort försäljningstryck på NEAR-tokens. Near Foundation har uppenbarligen sålt tokens för hundratals miljoner dollar för att finansiera tillväxten av Near-ekosystemet.

Den här typen av aktivitet är dock relativt vanlig bland växande smarta kontraktsplattformar, och det verkar inte vara alltför problematiskt för investerare om det också finns en efterfrågan på verktygstokens.

Framtiden för Near Protocol

Smarta kontraktsplattformar har varit extremt populära investeringar sedan 2021. Near Protocol har kommit lite sent till denna part. Near upplevde sin egen boom i början av januari 2022 och steg till cirka $20 per token innan den föll mot den nuvarande nivån på cirka $10.

Near har nyligen publicerat intressanta partnerskap och visat positiva tecken på utveckling. Dessa ekosystemprojekt kan t.ex Spin, en decentraliserad applikation som fungerar på Nears plattform. Om Layer 1-berättelsen fortsätter 2022 kan Near och dess ekosystem förvänta sig att växa.

Near organiserade Metabuidl hackathon i september 2021, vilket kan ge intressanta metaverse-, NFT- och GameFi-projekt till Near-plattformen. Nästan även integrerad med Opera webbläsare 2021.

Auroras samarbete med ConsenSys gör många Ethereum-verktyg, såsom MetaMask, kompatibla med Near. Near tillkännagav också ett samarbete med Ardana att bygga en bro mellan Near och Cardano.

ardana

Precis som andra EVM-kedjor kan du lägga till Aurora-nätverket MetaMask. Mer detaljerade instruktioner kan hittas här.

Nears sharding-teknik tar också steg framåt. Nightshade-sharding är planerad att vara klar i slutet av 2022, varefter Near-protokollet skulle ha åtta shards. En av dessa kommer att vara Nears EVM-kedja Aurora.

Enligt Near Foundation kan insättningskravet för validerare minska i takt med att shardingen fortskrider. Mindre investeringar skulle också kunna användas för att bli en validator. Near har för närvarande 100 validerare, men man hoppas kunna multiplicera det antalet under första halvåret 2022

Near Har också andra ambitiösa mål, som att använda zero-knowledge proof för att skapa privata transaktioner. Detta skulle möjliggöra privata shards för till exempel institutioner.

Planerna inkluderar också möjligheten att köra Near-noder enbart på telefoner. Nears adoption underlättas av det faktum att Nears plånboksadresser automatiskt genereras i ett läsbart format (till exempel my_wallet.near) istället för en kryptografisk hash.

Nearkan vara en växande smart kontraktsplattform, men konkurrensen inom denna sektor är extremt hård. Near är ett ganska liknande projekt som Solana. Teknikerna som används är lika och båda använder programmeringsspråket Rust i sina smarta kontrakt. Det betyder att de slåss om samma mjukvaruutvecklare.

Solana har en betydande fördel när det gäller popularitet jämfört med Near. Solana backas även upp av stora namn inom branschen som t.ex Sam Bankman-Fried, grundare av kryptovalutabörsen FTX. Solana verkar också vara mer acceptabelt i amerikanska tillsynsmyndigheters ögon. NEAR-tokenet är inte listat på amerikanska kryptobörser och det är möjligt att det inte är tillräckligt decentraliserat i tillsynsmyndigheternas ögon.

Hur man köper NEAR

Det bästa stället att köpa NEAR-tokens är den marknadsledande börsen, Binance. Du hittar den bästa likviditeten och de flesta handelsparen. Det är också möjligt att stakea NEAR-tokens i Binance.

Köp NEAR på Binance

Förutom Binance kan NEAR hittas från de populära KuCoin og Coinbase exchange.

Observera att NEAR inte är en Ethereum ERC-20-standardtoken. Det är därför inte tillgängligt på populära decentraliserade börser som Uniswap.

Near kan förvaras och stakeas på TrustWallet eller Near’s egen plånbok. Du kan också ladda ner Near-appen till Ledger Nano X och förvara tokens i en kall plånbok.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!