Analyser
11
okt
nft non-fungible token

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är NFT?

Förkortningen NFT kommer från orden Non-Fungible Token. Under kryptovalutornas tidiga år var det omöjligt att skapa unika coins. Efter 2020 har två populära NFT-sektorer vuxit fram: NFT-konst och NFT-spel.

Värdet på NFT baseras på investerarnas spekulationer om den framtida prisutvecklingen. För att förstå värdet på NFT:er måste man förstå NFT:ernas digitala egenskaper. Möjligheterna med NFT-tekniken är nästan obegränsade.

Vad är en NFT?

Förkortningen NFT kommer från orden Non-Fungible Token. Den inofficiella översättningen av NFT är ett digitalt äkthetscertifikat, men det förekommer mest i officiella sammanhang. Förkortningen NFT används i vardagligt tal.

Det engelska ordet fungible är inte så vanligt förekommande. Det betyder utbytbarhet/fungibilitet, vilket är en grundläggande egenskap hos pengar. Det gäller både fysiska mynt och sedlar, digitala pengar och kryptovalutor.

Fungibilitet innebär att en 100-dollarsedel i din plånbok är lika mycket värd som en 100-dollarsedel i din väns plånbok. En dollar på ditt bankkonto är lika mycket värd som en dollar på din väns konto. En bitcoin i en plånbok är lika värdefull som en bitcoin i en annan plånbok.

Dessutom kan du växla en hundralapp mot till exempel fem 20-dollarsedlar, och du har fortfarande kvar pengar till ett värde av hundra dollar. Du kan också skicka din vän en överföring på 10 gånger 0,1 bitcoins istället för en bitcoin.

Med NFT är detta inte möjligt. Eftersom NFT är unikt (icke-fungibelt) är varje NFT också olika i värde. Det enklaste sättet att förstå NFT är att tänka på digital konst som bilder, musik eller videor. Varje fysisk målning är unik, och det är även digital konst.

Att dela upp en NFT i mindre enheter är därför inte möjligt. Om du köper en Bored Apes NFT kan du inte dela upp den i mindre delar och skicka en femtedel av denna NFT till din vän. NFT är alltid en hel token (kryptovaluta).

NFTs vs andra kryptovalutor

Under kryptovalutornas tidiga år var det omöjligt att skapa unika coins. Föregångaren till NFT kan betraktas som idén om färgade coins som introducerades 2012. Du kan läsa en mer omfattande historia om NFT på den här länken.

NFT-scenen blev först allmänt känd i slutet av 2017 med spelet CryptoKitties, som i värsta fall täppte till hela Ethereum-nätverket i december 2017. Varje ”cryptokitty” är en NFT på Ethereums blockkedja.

cryptokitties

Spelet existerar fortfarande, och varje kryptokatt är i själva verket en NFT. Detta är också när Ethereum ERC721 standard föddes. Det tillhandahåller ett ramverk och en regeluppsättning för att skapa NFT:er.

Många läsare kanske känner till ERC20, som är standarden för normala (fungibla) tokens.

En non-fungible token är som en vanlig token med steroider. Den har samma grundläggande funktioner som en fungibel token: den är 100 % digital, den kan skickas till vem som helst och den kan lagras i en kryptovaluta-plånbok. non-fungible tokens kan också handlas på börser som vanliga tokens.

En stor skillnad är att en non-fungible token inte kan delas upp i mindre bitar. Du kommer snart att förstå varför, när vi går till NFT-användningsfall.

När vi talar om en non-fungible token är det viktigt att man kan vara säker på dess unika karaktär. Det måste också vara verifierbart att antalet NFT är begränsat. Det är därför blockchain är så användbart. Varje token och dess leverans kan verifieras när som helst.

Nästa utvecklingssteg är redan här och det kallas ERC1155-standarden. Det kommer att göra NFT-skapandet mycket snabbare, enklare och mer effektivt. Kolla den här artikeln, om du vill läsa mer om skillnaderna mellan ERC721 och ERC1155.

Användningsområden för NFT

Efter 2020 har två populära NFT-sektorer vuxit fram: NFT-konst och NFT-spel.

NFT-konst: Bored Apes och CryptoPunks

NFT-konsten är lätt att förstå som koncept. Det handlar om digitala konstverk, dvs. bilder och videor. När du köper en NFT köper du ett digitalt konstverk, precis som du skulle köpa en målning i den verkliga världen. I konstkategorin är det två samlingar som sticker ut från mängden: Cryptopunks och Bored Ape Yacht Club. Båda har handlats för över 2 miljarder dollar.

Bilden nedan visar några NFT:er från Bored Apes-samlingen på den populära OpenSea-marknadsplatsen.

opensea bayc

Apkonsten på bilden kostar mellan 83 och 87 ETH, vilket i skrivande stund motsvarar mellan 108 000 och 113 000 dollar. Som högst har en Bored Ape NFT fått ett pris på 3,4 miljoner dollar. Flera Ape NFTs har sålts för över 1 miljon dollar vardera.

CryptoPunks är en av de äldsta NFT-samlingarna. Den innehåller ansiktsbilder som skapats med enkel pixelgrafik. Den dyraste CryptoPunken är värd hela 23 miljoner dollar. Många kändisar och sociala influencers har använt både CryptoPunk och Bored Ape NFTs som sin profilbild på sociala medier.

Både CryptoPunks- och Bored Ape-samlingarna skapades på Ethereum-plattformen.

NFT-spel: Axie Infinity och Sorare

Även om CryptoPunks och Bored Apes är populära samlingar är deras handelsvolymer bleka i jämförelse med Axie Infinity. Detta är ett spel som använder NFT-teknik. Axie Infinity-figurer har handlats för mer än 4 miljarder dollar, lika mycket som Cryptopunks och Bored Apes tillsammans.

Axie Infinity är ett mycket typiskt spel där spelaren skaffar sig en Axie-figur och slåss mot andra spelares Axies med den. Bilden nedan är från marknadsplatsen för Axie Infinity.

axie infinity

Varje Axie-karaktär har olika egenskaper som gör vissa mer värdefulla än andra. Precis som i NFT-konsten finns det föremål som är mer unika än andra. Ju mer sällsynta egenskaperna är, desto mer är folk villiga att betala för sådana NFT:er.

Axie Infinity implementeras på ett annat sätt än de konstsamlingar som nämns ovan. I stället för en Ethereum-plattform har Axie Infinity en egen sidechain, Ronin. Den gjorde också nyheter våren 2022 på ett olyckligt sätt, då tokenbryggan mellan Ronin-blockkedjan och Ethereum hackedes för mer än 600 miljoner dollar.

Ett annat populärt NFT-spel är Sorare. Det kombinerar digitala samlarkort och fantasifotboll. Tanken är att skaffa spelare från fotbollsklubbar som samlarkort (NFT) och sedan tävla mot andra samlare. Ditt kort får poäng baserat på hur bra spelaren presterar i riktiga fotbollsmatcher. Varje digitalt kort är ett NFT som du kan äga eller byta mot pengar.

Sport-NFTs: NBA top shot och FIFA

Utöver konst och spel har NFT-tekniken också haft en stark närvaro inom idrottsvärlden. NBA Top Shot, som byggts på Flow-blockkedjan, har sålt digitala ögonblick från NBA för över en miljard dollar. Samlaren köper rättigheterna till stora NBA-ögonblick i videoformat.

Fotbollens styrande organ FIFA lanserade också sin egen NFT-kollektion i september 2022. FIFA:s tekniska partner är Algorand.

Precis som NBA Top Shot innehåller FIFA:s World Cup NFT-samling mål och andra fantastiska prestationer från världscupens historia. En NFT är ett videoklipp. Dessa kan också handlas på FIFA:s egen marknadsplats. NFTs kan också överföras till en extern Algorand-plånbok.

NFT-tekniken passar perfekt för idrottsvärlden. Tekniken kommer också att göra det möjligt att skapa dynamiska NFT:er. Utseendet och uppgifterna i en dynamisk NFT kan ändras beroende på hur en spelare presterar i till exempel en VM-final. Dynamisk NFT förkortas dNFT.

NFT och metaverser

Begreppet metaversum har dykt upp under de senaste åren i samband med NFT-teknik. De två ämnena är mycket nära besläktade. Om du inte redan är bekant med metaverse kan du läsa vår omfattande nybörjarguide.

Den exakta definitionen av metaversummet är fortfarande lite oklar, men det bygger främst på Web 3. Ett metaversum ses ofta som en virtuell värld där man kan interagera med andra användare digitalt. Gränsen mellan traditionella spel och metaversum kan ibland vara svår att fastställa på grund av sociala egenskaper.

Idén om ett metaversum är ett digitalt ägande som kommer från Web 3, och det är här som NFT-tekniken kommer in i bilden. Decentraland är till exempel ett populärt metaversum. Det är en virtuell värld där varje tomt av den digitala marken representeras som en NFT. Du kan köpa din egen plats i denna värld och bygga olika saker där.

Sandbox är ett annat populärt spel i metaversum-nischen. Det skulle kunna kallas för webb 3-versionen av det populära Minecraft-spelet.

Metaverses tar NFT-tekniken till en ny nivå. I stället för att äga ett konstverk eller en video kan du äga en del av en virtuell värld där miljontals människor interagerar med varandra.

Du kan också investera i Sandbox- och Decentraland-spelen genom att köpa deras egna tokens (SAND eller MANA), som du hittar på Binance.

Varför är NFT värdefulla?

Värdet på NFT baseras på investerarnas spekulationer om den framtida prisutvecklingen. Värdet på NFT:er baseras till stor del på samma faktorer som fysiska konstverk och samlarföremål. Leonardo Da Vincis målningar är till exempel värdefulla på grund av den uppskattning konstnären fick. Värdet på ett NFT-konstverk kan också vara högt på grund av den person som skapade verket.

NFT skiljer sig dock väsentligt från fysiska samlarobjekt och tavlor. NFT är 100% digitalt, så dess värde består endast av digitala faktorer. Här är några exempel.

  • Unikhet: Varje NFT är unik och innehåller unika egenskaper. Ju mer sällsynt och unik en NFT är, desto mer värdefull tenderar den att vara.
  • Blockchain: En samling NFT:er som publiceras på Ethereum-plattformen kan vara mer värdefull än en liknande samling som publiceras på Avalanche-plattformen. Ju mer värdefull publiceringsplattformen är, desto mer värdefull är NFT.
  • Användningsrättigheter: Vissa NFT ger innehavaren särskilda rättigheter, t.ex. tillgång till virtuella evenemang eller möjlighet att använda ett digitalt objekt i en virtuell värld.
  • Uppmärksamhet i media: NFT har fått mycket uppmärksamhet i media, vilket har ökat deras medvetenhet och intresse. Sådana samlingar inkluderar t.ex. Bored Apes och CryptoPunks.
  • Community: Många NFT-projekt bygger upp starka samhällen runt omkring sig, vilket kan öka deras värde.

NFT-marknaden är mycket ung och söker fortfarande efter sitt värde. På grund av detta kan värdet på NFT-konst svänga enormt från toppen till botten av marknadscykler.

Mona Lisa-exemplet

För att förstå värdet på NFT:er måste man förstå NFT:ernas digitala egenskaper. Begreppet digital konst är inte svårt att förstå. Många förstår dock fortfarande inte hur den kan vara unik eller sällsynt. Det vanligaste argumentet är följande: man kan spara vilken bild som helst från webben med ett par musklick. Eftersom det är så lätt att ”stjäla” eller kopiera konstverket, hur kan det då ha något värde?

Vi besvarar denna fråga med Mona Lisa som exempel. Den berömda målningen är ett av de bästa exemplen på unikhet. Den hänger på väggen i Louvren och alla vet att den är målad av Leonardo Da Vinci. Målningen är ovärderlig och så unik som något kan vara. Alla vet också var den riktiga Mona Lisa finns.

European art banner Mona Lisa

Detta är inte fallet med digital konst. Som tidigare nämnts är det mycket enkelt att ladda ner vilken bild som helst från webben till din egen dator. Du kan gå in på någon NFT-marknadsplats och bara spara varje bildfil och njuta av konsten 100 % gratis. Så hur kan digital konst vara värdefull?

Först och främst kan du också ladda ner Mona Lisa mycket enkelt. Det är bara att gå in på Google och ladda ner någon av de miljontals bilder som finns där. Du kan också köpa en affisch från Louvrens presentbutik eller ta ett foto med din egen kamera. Häng upp bilden på väggen och njut av Leonardo Da Vincis verk 100 % gratis.

Du kan också anlita en konstnär för att göra en kopia. Han skulle kunna använda en liknande duk, en liknande ram etc. Så länge det har funnits konst har det funnits förfalskningar. Många av dem är så välgjorda att inte ens proffs kan se någon skillnad.

Det finns en viktig punkt i allt detta. Du vet att din Mona Lisa är falsk.

Det betyder att du inte har något bevis på äkthet. Om du någonsin skulle vilja sälja din tavla, kan du inte bevisa att det är den enda Mona Lisa. Bara för att det ser ut som Mona Lisa betyder det inte att folk skulle betala miljontals dollar för det.

Det är därför NFT-konst kan vara värdefullt. Blockkedjan bevisar att du har den ursprungliga biten. Blockkedjan visar historien och den nuvarande ägaren av varje token. Du vet att du fick den ursprungliga och det har alla andra också.

Både digital och analog konst kan kopieras. Det säljs massor av förfalskningar inom konstbranschen. Det finns också falska guld- och silvertackor med koppar inuti. Allt kan förfalskas. Det som räknas är beviset på äkthet och ägande.

Om någon vill njuta av kopierade digitala NFTs eller en falsk Mona Lisa, finns det inget vi gör åt det. Denna person skulle dock inte ha något av värde.

Om du vill köpa NFTs, kolla in den här artikeln: Hur man köper en NFT. Den ger dig steg-för-steg vägledning om hur du köper NFTs.

Framtiden för NFT:er

Möjligheterna med NFT-tekniken är nästan obegränsade. Spelindustrin kommer garanterat att vara en av de framtida mottagarna av tekniken. Hur skulle du tycka om tanken på att äga alla saker i ditt äventyrsspel och kunna ta med dem in i spelversionen som NFTs? Snart kommer du att kunna sälja diamanter eller andra föremål som du samlar in i ditt mobilspel på en kryptovalutabörs.

NFT:er erbjuder dessutom enorma möjligheter inom konst- och finansvärlden. Tokeniserade aktier är ett bra exempel på hur NFT kan användas.

NFT:s värld med flera kedjor innebär intressanta utmaningar ur teknisk synvinkel. Vad händer om en samling som publiceras på Ethereum-plattformen också lanseras på Solana-plattformen? Eller kan CryptoPunks flytta till en annan blockkedja i framtiden? Hur kommer äganderätten att fungera i så fall?

Dessutom är upphovsrätten en fråga som diskuteras. Vilka rättigheter har köparen av NFT i slutändan? NFT är här för att stanna. Tekniken i sig är redan förvånansvärt gammal, men dess genombrott skedde inte förrän 2021.

Om du är intresserad av att titta på de mest populära NFT-samlingarna kan du gå till OpenSea. Det är den överlägset mest populära NFT-marknadsplatsen i världen.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!