Analyser
06
jun

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Non-Fungible Token (NFT) förklaras

År 2020 såg en massiv boom i sektorn Decentralized Finance (DeFi). 2021 var det dags för Non-Fungible Tokens (NFT). Vad är en NFT? Den här artikeln förklarar orden fungibility och NFT för nybörjare.

Fungibility förklaras

Förkortningen NFT kommer från orden Non-Fungible Token. Ordet fungible kanske inte är bekant för många människor. Speciellt för dem som inte har engelska som modersmål. Svängbarhet och fungibilitet används sällan i dagliga diskussioner.

Synonymen för fungibel är utbytbar. När något är icke-fungibelt är det unik. Låt oss dyka in i historien för att förstå varför fungibilitet är så viktigt för pengar och kryptovalutor.

Guld och silver användes för utbyteshandel i Egypten redan för 5000 år sedan. De var dock inte pengar. Detta berodde på att varje metallbit var i olika storlekar och vikter som innehöll olika mängder guld eller silver.

Lösningen var införandet av pengar i form av mynt. Detta revolutionerade handeln och mänsklighetens utveckling för cirka 2500 år sedan.

När guld och silver präglades till mynt av samma storlek och vikt föddes fungibilitet. Kolla videon nedan om du vill lära dig mer om monetär historia.

Svängbarhet är en viktig egenskap för pengar. Inte bara för mynt, utan också för sedlar och digitala valutor. Svängbarhet gör att pengar kan delas upp i mindre enheter, som alla är utbytbara.

Du kan till exempel byta en 20 euro-sedel mot en 10-euro-sedel och fem 2-euromynt. Du kan också byta en 100-euro-sedel mot fem 20-eurosedlar. De skulle fortfarande ha samma totala värde.

Fungibilitet finns också i den digitala världen med fiat-pengar och kryptovalutor.

Non-fungible tokens jämfört med andra kryptovalutor

Alla vanliga kryptovalutor är utbytbara. En bitcoin i min plånbok har samma värde som en bitcoin i min väns plånbok. Om du är skyldig en bitcoin till din vän kan du också skicka fem betalningar till honom på 0,20 BTC vardera.

Den tidigare beskrivna egenskapen är sann till viss del. Eftersom den här artikeln är en guide för nybörjare går vi inte djupare in på ämnet ”smutsiga bitcoins”. Du kan söka mer om det från Google.

För att hålla det enkelt mellan ”fungible” och ”non-fungible”, låt oss bara säga att alla vanliga kryptovalutor alltid är utbytbara mellan varandra.

I början kunde du bara skapa utbytbara kryptovalutor. Alla vanliga kryptovalutor bryts också eller skapas med denna funktion. Hur skiljer sig då en non-fungible token från ett fungible coin?

Föregångaren till NFT var en idé som kallades ”colored coins”. Den introducerades redan 2012. Du kan läsa mer om NFTs historia här.

Konceptet med en non-fungible token slog igenom inte förrän i slutet av 2017. Det är då  Crypto Kitties onlinespel blev enormt populärt. Det täppte till hela Ethereum nätverk på grund av ökade transaktionsbelopp.

cryptokitties

Spelet existerar fortfarande, och varje kryptokatt är i själva verket en NFT. Detta är också när Ethereum ERC721 standard föddes. Det tillhandahåller ett ramverk och en regeluppsättning för att skapa NFT:er.

Många läsare kanske känner till ERC20, som är standarden för normala (fungibla) tokens.

En non-fungible token är som en vanlig token med steroider. Den har samma grundläggande funktioner som en fungibel token: den är 100 % digital, den kan skickas till vem som helst och den kan lagras i en kryptovaluta-plånbok. non-fungible tokens kan också handlas på börser som vanliga tokens.

En stor skillnad är att en non-fungible token inte kan delas upp i mindre bitar. Du kommer snart att förstå varför, när vi går till NFT-användningsfall.

När vi talar om en non-fungible token är det viktigt att man kan vara säker på dess unika karaktär. Det måste också vara verifierbart att antalet NFT är begränsat. Det är därför blockchain är så användbart. Varje token och dess leverans kan verifieras när som helst.

Nästa utvecklingssteg är redan här och det kallas ERC1155-standarden. Det kommer att göra NFT-skapandet mycket snabbare, enklare och mer effektivt. Kolla den här artikeln, om du vill läsa mer om skillnaderna mellan ERC721 och ERC1155.

NFT och spel

Ett bra exempel på en non-fungible token i en analog värld skulle vara ett konstverk eller ett samlarobjekt. I den digitala världen finns det några coola funktioner tillgängliga.

Om du köper en specialartikel i begränsad upplaga, hur vet du att den faktiskt är en? Hur vet man att det finns en viss mängd föremål? Det är här blockchain-fördelarna uppstår.

Blockchain kan inte bara visa mängden och unikheten för varje token, utan du kan också verifiera vem som äger den. Det är också lätt att överföra äganderätten till en token från en person till en annan. Tänk på en digital biljett till ett sportevenemang eller en konsert, som kan skapas med non-fungible token.

De tidigare nämnda CryptoKitties är ett spel som förde NFT-konceptet till mainstream. Det är inte det enda blockchain-spelet där NFT:er används. De mest populära är Decentraland och Gods Unchained.

Decentraland är en virtuell värld där spelare kan köpa mark. Gods Unchained är ett digitalt bräd-/kortspel, där varje kort har unika styrkor, precis som i Pokemon.

De som är intresserade av fotbollskort bör kolla ett spel som heter Sorare.

Vissa läsare kanske känner till World of Warcraft eller liknande äventyrsspel. Här kan du använda NFT-tekniken på vapen och andra föremål i spelet. Om du vill sluta spela kan du sälja dina föremål på en NFT-marknadsplats.

Det kommer att vara möjligt att överföra NFT-byggda spelobjekt från en version av spelet till en annan. Detta skulle öppna oändliga möjligheter i spelvärlden. NFT-teknik och spel passar verkligen ihop. Om du är intresserad av detta ämne, kolla också Enjin, som kan bli en stor hit 2021.

Du kan köpa Decentralands MANA-token eller Enjins ENJ-coin från Binance.

Fler NFT-användningsfall

NFT och spel passar väldigt bra ihop, som tidigare nämnts. Det finns också ett annat användningsfall för non-fungible token: digital konst. Det finns redan onlinemarknadsplatser för konst-NFT.

Den mest kända av sådana sajter är Rarible (se bilden nedan). Denna applikation har också sin inbyggda token, RARI.

rarible

OpenSea är en annan populär marknadsplats för kryptosamlarföremål.

NFT har också en koppling till DeFi-marknaden. När mekanismerna för prisupptäckt förbättras kommer det att vara möjligt att använda NFT-objekt som säkerhet på DeFi-låneplattformar som Aave.

Aave-grundaren Stani Kulechov gjorde följande tweet i juni 2021.

Digital konst är inte det enda användningsfallet förutom spel. Det finns även kryptodomäner (.eth och .crypto), där NFT-teknik används. Dessa domäner låter dig skicka pengar till en person som använder en adress som satoshinakamoto.crypto eller vitalikbuterin.eth.

Det finns också hela den finansiella sektorn, som har oändliga användningsfall för NFT:er. Orden digitalisering och tokenisering nämns ofta. I framtiden kommer du att kunna investera i Apple-aktier genom att köpa en NFT-token istället. Du kommer också att kunna tokenisera dina finansiella tillgångar.

Mona Lisa-exemplet

Begreppet digital konst är svårt att förstå. Hur kan något digitalt vara non-fungible token eller ovanligt?

Den berömda Mona Lisa-målningen är ett bra exempel på unikhet. Den hänger på väggen the Louvre, och den målades av Leonardo Da Vinci. Målningen är ovärderlig och extremt väl skyddad.

Det råder inga tvivel om var den verkliga Mona Lisa är.

European art banner Mona Lisa

Om vi ​​har digital konst, som en video eller en målning, kan vem som helst ladda ner den och bara njuta av konsten från sin egen dator. Därför är argumentet att NFT:er inte kan ha något värde eftersom de kan kopieras så lätt.

Först och främst kan du göra samma sak med Mona Lisa. Köp en affisch från Louvrens presentbutik eller ta ett foto med din egen kamera. Häng upp bilden på väggen och njut av Leonardo Da Vincis arbete varje dag.

Du kan också anlita en konstnär för att göra en kopia. Han skulle kunna använda en liknande duk, en liknande ram etc. Så länge det har funnits konst har det funnits förfalskningar. Många av dem är så välgjorda att inte ens proffs kan se någon skillnad.

Det finns en viktig punkt i allt detta. Du vet att din Mona Lisa är falsk.

Det betyder att du inte har något bevis på äkthet. Om du någonsin skulle vilja sälja din tavla, kan du inte bevisa att det är den enda Mona Lisa. Bara för att det ser ut som Mona Lisa betyder det inte att folk skulle betala miljontals dollar för det.

Det är därför NFT-konst kan vara värdefullt. Blockkedjan bevisar att du har den ursprungliga biten. Blockkedjan visar historien och den nuvarande ägaren av varje token. Du vet att du fick den ursprungliga och det har alla andra också.

Både digital och analog konst kan kopieras. Det säljs massor av förfalskningar inom konstbranschen. Det finns också falska guld- och silvertackor med koppar inuti. Allt kan förfalskas. Det som räknas är beviset på äkthet och ägande.

Om någon vill njuta av kopierade digitala NFTs eller en falsk Mona Lisa, finns det inget vi gör åt det. Denna person skulle dock inte ha något av värde.

Framtiden för non-fungible tokens

NFT är ett modeord som vi har sett använt i ett par år redan. Många analytiker förväntade sig att NFT skulle bli ”en grej” redan 2018-2019. Detta hände aldrig riktigt.

Men uppkomsten av DeFi har gett ett stort uppsving för NFT-marknaden. Nu är det nästan omöjligt att surfa på sociala medier under en dag utan att se ett inlägg eller tweeta om NFT. Det är också uppenbart att NFT och DeFi är anslutna på många sätt.

Ett bra exempel är Aavegotchi, som är ett NFT-projekt byggt av utlåningsplattformen DeFi Aave.

Investerare letar alltid efter nästa sektor som kommer att växa, vilket skulle ge upp till 100x vinst för tidiga fåglar. DeFi har gett 10x, 20x, 50x och till och med 100x vinster för smarta investerare, som köpte dessa okända tokens 2019.

Det var svårt att investera i DeFi 2019 eftersom det verkligen fanns lite information tillgänglig. Stora börser listade inte heller många av DeFi-tokenerna. Även under våren 2020 var du tvungen att använda decentraliserade börser (som Uniswap) att köpa lovande coins.

NFT-marknaden ser ut precis som DeFi-marknaden var i mitten av 2019. Marknadens storlek är liten, och många av de mest lovande NFT-projekten är inte listade i de stora kryptobörserna ännu. Det kan vara så att NFT kommer att göra 2021-2022 vad DeFi gjorde 2020.

Vi har redan sett ett NFT-konstverk sälja för 69 miljoner dollar.

Det som är bra är att non-fungible token är lätta att lagra. Du kan använda en web 3-plånbok som MetaMaskTrustwallet och Enjin wallet är också populära lagringar för kryptosamlarföremål.

Se videon nedan för fler NFT-investeringsidéer.

Photo by Milad Fakurian on Unsplash

Articles written by Bitcoincenter are produced by our team. There are several crypto specialists working at Bitcoincenter. The head analyst of Bitcoincenter is Antti Hyppänen.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.