Analyser
29
aug
bitcoincenter

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Nybörjarguide om Bitcoin mining

Är du intresserad av Bitcoin mining? Vill du starta en Bitcoin mining farm? Om du har svarat ja, fortsätt då att läsa. Vi kommer att gå igenom de praktiska aspekterna av att starta ett företag för Bitcoin mining. Vad du måste ta hänsyn till när det gäller utrustning, elförbrukning och beskattning.

Om Bitcoin mining i allmänhet

Låt oss först ta en kort titt på Bitcoin mining i allmänhet. Det finns också en omfattande nybörjarguide om Bitcoin och mining på Bitcoincenter.se. Om du har begränsade kunskaper om dessa ämnen rekommenderar vi att du läser dessa artiklar först.

Bitcoin är den äldsta och mest kända kryptovalutan. I dess kärna finns en blockkedja och en Proof of Work-konsensusalgoritm. PoW definierar hur konsensus bildas och hur information lagras i Bitcoin-blockkedjan. Det är här som miners kommer in i bilden.

Miners uppgift är att upprätthålla Bitcoin-blockkedjan. De plockar upp transaktioner som skickas till nätverket och lagrar dem i block. För detta arbete får de blockbelöningar, vilket innebär att nya bitcoins skapas med varje block. Bitcoin-blockkedjan lanserades den 3 januari 2009. Mining har pågått sedan dess.

Miners är i huvudsak specialbyggda datorer, även kända som ASICs. De är utformade enbart för gruvgaffeln och kostar från tusentals dollar upp till tiotusentals dollar per enhet. Miners körs på full fart dygnet runt/365 och de förbrukar mycket el i processen.

I dag domineras miningindustrin av stora mining farms. De kan kosta hundratals miljoner dollar att bygga och kan ha tiotusentals miners. Ändå är det fortfarande möjligt för en enskild person att minea Bitcoin på ett lönsamt sätt. Vi förklarar hur i den här artikeln

Bitcoin miningutrustning

Låt oss börja med miningutrustning. Det enda sättet att minea Bitcoin på ett lönsamt sätt är att använda de tidigare nämnda ASIC-minerna. Om du vill minea med en datorprocessor (CPU) eller grafikprocessor (GPU) måste du titta på andra kryptovalutor.

Det är teoretiskt möjligt att minea Bitcoin med en CPU eller GPU. Beräkningskraften hos CPU:er och GPU:er är dock så blygsam att mining skulle vara slöseri med tid och elektricitet. Det bästa grafikkortet som fanns tillgängligt strax innan ASIC:erna kom fram (AMD 7970) producerade 800 miljoner hashes per sekund. Den genomsnittliga ASIC:n producerar nu 100 biljoner hashes per sekund.

Det antal hashes som produceras per sekund kallas hashrate. Det är ett viktigt mått på prestanda för miners. Den bästa minern är naturligtvis den enhet som använder minst el och ger den bästa hashraten. Vi kommer att återkomma till elförbrukningen senare.

antminer s19 xp

Du kan hitta information om elförbrukningen och hashrate på webbplatser som säljer miners. Till exempel, produktbeskrivningar från det finska kryptominingföretaget Cryptolouhimo innehåller den beräknade elförbrukningen och hashraten för varje enhet samt annan användbar information.

Bilden visar den nyligen lanserade Bitmain Antminer S19 XP, en mycket populär Bitcoin-miner. Den har en strömförbrukning på 3010 W och en hashrate på 140 TH/s. Bitmain är den mest kända tillverkaren av ASIC:er, men det kommer mer och mer konkurrens på marknaden.

Det är lätt att jämföra miners med hjälp av jämförelsesajter som AsicMinerValue, Minerstat, CryptoCompare och Nicehash. Du kan snabbt och enkelt beräkna lönsamheten för din miningutrustning.

Bitcoin mining-anläggningar

Det är viktigt att förstå att en Bitcoin miner inte är som en vanlig bärbar dator eller Playstation. En vanlig dator är nästan tyst, medan ASIC:er gör mycket oväsen. Den Antminer S19 XP som nämns ovan producerar till exempel 75 decibel. Som jämförelse är 85 decibel vanligtvis gränsen för att bära hörselskydd (vid 8 timmars exponering) enligt bestämmelserna om hälsa och säkerhet på arbetsplatsen.

Det är troligt att du köper flera ASIC:er, vilket kommer att höja bullret till en outhärdlig nivå om gruvarbetarna placeras i ett hörn av ditt vardagsrum. Det är viktigt att hitta ett lämpligt utrymme för mining innan du gör några inköp. Titta på videon nedan för att se vilken typ av buller ASIC:er gör.

Var förvarar man då sina ASIC:er? Typiska platser är garage, lagerlokaler, utomhusbyggnader och varuhus. Det finns också företag som hyr ut lagringsutrymme för miningutrustning.

En annan fråga att ta hänsyn till är den värme som miners producerar. Det är smart att utnyttja denna värmeenergi, särskilt på vintern. Den uppvärmda luften kan cirkulera till radiatorer eller ventilationskanaler. Den enda gränsen för din kreativitet här är din fantasi.

På sommaren kan värmen från mining bli ett stort problem. Om den varma luften inte leds bort från minersen på ett effektivt sätt kan de överhettas och stänga av sig själva. Detta påverkar också minerns livslängd.

Investeringar och beskattning

När man väl har övervägt miningutrsutning och anläggningar uppstår ofta följande frågor: Är det meningsfullt att bryta ensam? Ska jag bilda ett team med vänner? Bör man grunda ett företag för detta ändamål? Det finns inget entydigt korrekt svar på dessa frågor. Det beror helt och hållet på situationen och personen.

Faktum är att en miningfarm är en stor ekonomisk investering. Antminer S19 XP som nämns ovan kostar över 11 000 euro. Det finns också maskiner som är tillgängliga för mindre än 10 000 euro, men de dyraste ASIC:erna kostar långt över 20 000 euro styck. I många fall finns det också en önskan att minea med mer än en ASIC.

Om du har pengar för en sådan investering är mining inget problem. Men om du har vänner som vill investera och bidra med sin expertis kan ett team vara en bra idé. Du kan dela upp startkostnaderna mellan flera personer. Kanske har din vän också bättre teknisk kompetens för att underhålla utrustningen? Någon annan kanske äger en tom lagerlokal.

Att starta ett företag kan vara smart när det gäller elräkningen. Du kan kanske få ett elavtal för företag till ett lägre pris än vad en privatperson skulle kunna få. I vissa fall kan el också ingå i ett hyresavtal. Det är också lättare att dela inkomster och utgifter med flera personer om du driver ditt företag genom ett aktiebolag.

Kom ihåg att inkomster från mining är skattepliktiga inkomster. I Sverige beskattas mininginkomst som inkomst på kapital med 30 % av den kapitalvinst man gör på kryptovalutan. Du måste spåra kronans värde för varje utvunnen coin när du får dem till din plånbok. Dessutom kan mining även räknas som inkomst av tjänst eller som näringsverksamhet. Läs mer om hur mining beskattas i Sverige här.

Många människor använder Divly för att beräkna deras mininginkomst. Detta är ett skatteprogram för kryptovalutor som också är populärt bland kryptohandlare. Koinly beräknar din mininginkomst automatiskt och kontrollerar de dagliga priserna på coinsen. Webbplatsen erbjuder också råd och svar på vanliga skattefrågor.

Beräkning av mininglönsamhet

Lönsamheten hos mining styrs av tre faktorer: elpriset, priset på Bitcoin och gruvutrustningens hashrate. Ju bättre elavtal, desto högre Bitcoin-pris, och ju effektivare utrustning, desto mer pengar tjänar du på mining.

Elförbrukningen är det största problemet för många. Särskilt nu när elpriserna stiger kraftigt. Stora miningfarmer kan byggas bredvid vattenkraftverk, men en person som bor i ett vanligt hus kan inte göra en sådan affär. Alltför höga elpriser kommer att urvattna verksamhetens lönsamhet, även med kraftfull utrustning.

En ökning av Bitcoin-kursen kan spara mycket, men lönsamheten bör också bedömas vid lägre priser. Du kan till exempel använda 200-veckorsgenomsnittet för Bitcoin som en nedre prisgräns. Bitcoin har historiskt sett endast tillbringat korta perioder under denna trendlinje.

Vinsten från mining kan beräknas med hjälp av olika online-kalkylatorer. Till exempel minerstat.com och asicminervalue.com är bra webbplatser för att jämföra utrustningens avkastning och energiförbrukning. Ta exemplet med Antminer S19 XP som nämndes tidigare från the Minerstat website.

bitcoin-mining-profitability

Om el kostar 0,1 euro per kWh får du i bästa fall 9,81 euro per dag genom att minea Peercoin eller 9,57 euro genom en Bitcoin mining pool. Om elpriset stiger till 0,2 euro per kWh skulle avkastningen från mining sjunka till 2,58 euro (Peercoin) eller 2,35 euro (Bitcoin).

Bitcoin är inte den enda kryptovalutan som använder algoritmen SHA-256. Förutom Peercon och DigiByte använder även de olika formerna av Bitcoin (t.ex. Bitcoin Cash) samma algoritm.

Utgångspunkten för mining är naturligtvis lönsamhet. Dessutom är det viktigt att beskriva avkastningen i förhållande till inköpspriset för utrustningen. Den tidigare nämnda Antminer S19 XP kostar över 11 000 euro, så återbetalningstiden skulle vara cirka tre år vid en daglig avkastning på tio euro.

Konfigurera Bitcoin-minern

Låt oss gå från teori till praktik. Om du har utrymmet, utrustningen och tillräckligt billig el, hur kan du då börja minea Bitcoin? Du behöver inte bara själva miningutrustningen utan också en internetuppkoppling. Den behöver inte vara särskilt snabb – stabilitet är viktigare. Du behöver också några Ethernet-kablar för att ansluta minern till ditt modem (eller din router).

Därefter behöver du en Bitcoin-plånbok. Detta innebär en Bitcoin-adress till vilken miningbelöningarna kommer att skickas. Om du inte vet något om Bitcoin-plånböcker bör du läsa vår omfattande plånboksguide först. Den går igenom de olika plånboksalternativen och deras fördelar.

När du slår på minern och ansluter en Ethernet-kabel ansluts den till internet och skapar en IP-adress åt sig själv. Via denna IP-adress kan du få tillgång till minerns inställningar. Hitta minerns IP-adress i ditt eget nätverk genom att ansluta till ditt internetmodem med en webbläsare.

Ställ in enhetens URL (miningadress), plånboksadress och lösenord. Gruvadressen är adressen till gruvpoolen. I praktiken bör alla ansluta sig till en gruvpool, eftersom den ger dig stadig daglig avkastning.

Nästan alla miningmaskiner har ett grafiskt användargränssnitt som gör det enkelt att göra konfigurationer med hjälp av en webbläsare. Enheten kommer att börja minea åt dig så snart du har ställt in miningadressen och plånboksadressen.

bitcoin mining

Du bör logga in på din enhet och ditt mining-pool-konto regelbundet. Kontrollera att enheten verkligen minear!

Vi kommer inte att gå in på minerns konfiguration i detalj. Om du behöver hjälp kan du kontakta en miningspecialist som t.ex. Cryptolouhimo. Om du beställer en miner via dem får du också gratis rådgivning vid varje beställning.

Underhåll av en Bitcoin-farm

Att köpa och installera hårdvaran är bara det första steget. Mining innebär också att man måste underhålla utrustningen, köpa reservdelar och, med tiden, byta ut utrustningen.

Låt oss först gå tillbaka till den överdrivna värme som miners producerar. Det är mycket viktigt att hitta ett tillräckligt svalt utrymme så att dina miners inte överhettas. Om du använder GPU-riggar kan för mycket värme orsaka att kretskort smälter. Åtminstone ASIC-miners stängs av automatiskt.

Anläggningar och utrustning måste också hållas rena. Detta gäller särskilt damm. Se till att rengöring sker regelbundet (ungefär varannan vecka). Ett rum som är för varmt och dammigt kan avsevärt förkorta gruvarbetarens livslängd.

Hur är det med reservdelar? Du kan själv byta ut en fläkt i en ASIC-miner. Detta är också att föredra om minern börjar göra konstiga ljud. Vissa miners kräver att fläkten byts ut vart 1-2:e år, men andra har inte behövt bytas ut på många år. GPU-riggar kräver mer tekniska färdigheter än ASIC-miners.

gpu rigg

Utbytesintervallet för miningutrsutning är ett problem för många. Vad är en realistisk livslängd för utrustning som är värd mer än 10 000 euro? Det finns inget entydigt svar på denna fråga. Enligt Cryptolouhimo har Bitcoin mineats med utrustning som är upp till sju år gammal utan problem. Att hålla miningmaskinerna tillräckligt svala och rena kommer att förlänga deras livslängd avsevärt.

Tillverkarna släpper med jämna mellanrum kraftfullare miningmaskiner. I allmänhet talar vi om en cykel på 1-3 år. Detta innebär inte att du behöver uppgradera din ASIC vartannat år. Vinsten på gammal utrustning kommer bara att börja bli mindre när konkurrerande miners börjar uppgradera sin hårdvara.

Vid en viss tidpunkt kan minerns avkastning sjunka så lågt att utrustningen måste bytas ut, även om den tekniskt sett fungerar bra. Detta kan till exempel hända när elpriset stiger. En extraordinär kollaps av Bitcoinpriset under en längre tid kan också sätta käppar i hjulet.

Det är omöjligt att ge exakta uppskattningar av behovet av att byta ut utrustning. Det beror också mycket på hur effektiv (konkurrenskraftig) den utrustning som du redan har köpt är.

Sammanfattning

Vi hoppas att artikeln gav dig en god uppfattning om Bitcoin mining. Den gick igenom ett antal olika saker som alla som är intresserade av mining bör vara medvetna om. Att köpa miningutrustning är bara ett steg. Efter det finns det fortfarande en hel del arbete framför oss.

Sammanfattningsvis kan du spara mycket tid och pengar i det långa loppet genom god planering och rådgivning från miningspecialister.

Kom ihåg att Bitcoin-miners inte är vanliga datorer. De kräver mycket specifika anläggningar och värmehantering. Köp inte en ASIC för att placeras i ett hörn av ditt sovrum. Tänk noga igenom hur miners skulle kunna köras.

Det är dyrt att bygga en Bitcoin-gruvdrift. Att hitta fler investerare kan vara en bra idé. Du bör vara beredd att betala mer än 10 000 euro för en ASIC-miner. Utöver det tillkommer elräkningar och eventuella hyreskostnader samt reservdelar och underhåll över tid.

Det är också viktigt att beräkna den potentiella avkastningen i olika scenarier. Vad händer om elpriset stiger med 50 % eller om priset på Bitcoin faller med 50 %? Gruvbrytning kan naturligtvis göras med nollresultat eller till och med med förlust under en viss tidsperiod. På lång sikt är det dock inte meningsfullt, eftersom du skulle få ett bättre resultat genom att helt enkelt köpa bitcoins.

Denna artikel har skrivits i samarbete med Cryptolouhimo. På webbplatsen hittar du ett omfattande utbud av miningmaskiner och tillbehör. Cryptolouhimo erbjuder också konsult- och reparationstjänster i samband med mining.

Foto av NisonCo PR och SEO på Unsplash, Foto av Daniel Hatcher på Unsplash

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!