Kryptoguider
01
mar
polkadot

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Polkadot (DOT)?

Polkadot är en decentraliserad blockchain-plattform som är utformad för att underlätta interoperabiliteten mellan flera blockkedjor. Grundaren av Polkadot är ett av de mest kända namnen i branschen, Gavin Wood. Polkadots relay chain fungerar som den centrala blockchain som styr hela ekosystemet och kopplar samman olika blockkedjor.

I Polkadots arkitektur applikationer utvecklas på parachains. Parachain auktioner började officiellt i november 2021. Kusama är Polkadots testnät. Polkadot är ett intressant projekt i kategorin interoperabilitetsplattformar.

Vad är Polkadot?

Polkadot är en decentraliserad blockchain-plattform som är utformad för att underlätta interoperabiliteten mellan flera blockkedjor. Projektet startade 2016 och grundades av Gavin Wood. Polkadot syftar till att adressera problemet med fragmentering inom blockkedjor, där olika blockkedjenätverk opererar oberoende och inte enkelt kan kommunicera eller dela information med varandra.

I sin kärna tillhandahåller Polkadot en ram för att koppla samman olika blockkedjor, kända som parachains, till en centraliserad nätverk som kallas Relay Chain. Relay Chain fungerar som huvudblockkedjan för Polkadot och ger säkerhet, konsensus och interoperabilitet mellan olika blockkedjor för de anslutna parachains.

Genom att koppla samman flera parachains till Polkadot-nätverket kan utvecklare bygga och implementera specialiserade blockkedjor som kan anpassas efter olika användningsområden och krav. Dessa parachains kan anpassas för att stödja olika funktioner, såsom smarta kontrakt, sekretessfunktioner eller snabba transaktioner.

Den inhemska tokenen för Polkadot kallas också Polkadot. Den används med tickerkoden DOT på kryptobörser.

Grundläggande information om Polkadot (DOT):

Egenskap Info
Kategori Interoperabilitets-plattform
Ticker på börserna DOT
Cirkulerande tillgång 1,2 miljard DOT
Max. tillgång 1,3 miljard DOT
Högsta någonsin (datum) $55,00 (4 Nov 2021)
Lägsta någonsin (datum) $2,69 (20 Aug 2020)

Polkadot DOT-token används för styrning inom Polkadot-nätverket och låter tokeninnehavare delta i beslutsprocesser och rösta om förslag för uppgraderingar och ändringar i protokollet. DOT-token används också av validerare och nominatorer för att säkra nätverket och upprätthålla konsensus.

Utöver detta används DOT-token för bonding av projekt som vill ansluta som parachains, vilket ger säkerhet och garanterar prestanda på Polkadot-nätverket.

Klicka här för att se realtidspriset på DOT-token: Polkadot kurs.

Polkadot är grundat av Gavin Wood

Grundaren av Polkadot är ett av de mest kända namnen i branschen, Gavin Wood. Han är en av de ursprungliga grundarna av Ethereum, som numera är det enda verkligt betydelsefulla projektet i branschen efter Bitcoin.

Gavin Wood var CTO för Ethereum när projektet lanserades. Det fanns inte många utvecklare som arbetade för Ethereum då, och Wood var en av de viktigaste. Han har också skrivit Ethereum yellow paper och skapade Solidity programmeringsspråk.

Gavin Wood är verkligen ett namn som alla kryptoentusiaster känner till. Hans engagemang är en av de främsta anledningarna till att så många människor är intresserade av Polkadot. Se Gavin Woods intervju nedan.

Gavin Wood lämnade Ethereum redan i januari 2016. Den allmänna opinionen är att Wood var frustrerad över utvecklingsprocessen av Ethereum 2.0, som fortfarande utvecklas idag.

Wood började arbeta med sin egen vision om hur Ethereum borde ha blivit. Han publicerade Polkadot white paper i oktober 2016.

Vid denna tidpunkt etablerades också ett utvecklingsbolag som heter EthCore. Det inkluderade andra tidigare Ethereum-teammedlemmar med Gavin Wood. Detta företag döptes senare om till Parity.

År 2017, Web3 Foundation etablerades i Schweiz. Detta är en ideell organisation som övervakar utvecklingen av Polkadot. Det är inte en stor överraskning att Web3 Foundation valde Parity för att bygga Polkadot-ekosystemet.

Web3 Foundation låg också bakom Polkadot ICO i oktober 2017. Detta var mitt i ICO-boomen, och namnet Gavin Wood hjälpte till att samla in 145 miljoner dollar till projektet. Detta var en mycket större summa än den genomsnittliga ICO-inkomsten.

Trots en lovande ICO spårade saker ur snabbt. De flesta av ICO-medlen gick förlorade på grund av hackning av Polkadot multi-sig-plånboken. Vid den tiden var detta över 500 000 ETH vilket betyder över 90 miljoner dollar. Fallet är känt som Parity wallet hack.

Polkadot hade redan drabbats av en liknande attack tidigare under 2017, där över 30 miljoner dollar gick förlorade.

Teamet fortsatte att utvecklas trots dessa enorma motgångar. Detta var det rätta beslutet eftersom Polkadot sedan dess har samlat in mer pengar och byggt en fungerande produkt. Teamet fick över 100 miljoner dollar under 2019 och 2020 genom privata finansieringsronder.

Polkadot gömde sig ganska mycket i skuggorna fram till sommaren 2020. Det nämndes knappt i sociala medier och det fanns inget större intresse. Allt detta förändrades när Polkadot MainNet släpptes. MainNet drevs först av Web3 Foundation och decentraliserades i juli 2020.

Den andra stora händelsen efter MainNet var lanseringen av parachain auktioner. Denna process började i november 2021 och de första parachains na var på väg in Polkadot-ekosystemet i december 2021. Vi kommer tillbaka till det här ämnet senare i den här artikeln.

Polkadots Relay Chain

Polkadots relay chain fungerar som den centrala blockchain som styr hela ekosystemet och kopplar samman olika blockkedjor. Till skillnad från andra plattformar är relay chain inte avsedd för att bygga decentraliserade applikationer (dapps) i sig; istället opererar varje dapp på Polkadot på sin egen blockkedja som kallas parachain.

Dessa parachains kan betraktas som sidokedjor, medan relay chain säkerställer säkerheten och valideringen av transaktioner över nätverket. Staking-aktiviteter sker också på relay chain och bidrar ytterligare till den övergripande funktionaliteten och säkerheten i Polkadot-ekosystemet.

Polkadot använder en Nominated Proof of Stake (NPoS) konsensusalgoritm. Det är ganska likt den populära algoritmen Delegated Proof of Stake (DPoS).

polkadot-npos

Grundidén för både DPoS och NPoS är densamma: blockkedjan underhålls av ett visst antal validatorer. Dessa staking i sin tur på den ursprungliga token. I Polkadots modell fungerar det lite annorlunda att välja (eller rösta på) validatorerna. Det finns vanligtvis bara ett 20-tal validators i ett DPoS-system. I Polkadot finns det hundratals av validatorer.

Att bli en validator kräver stöd (staking) från partier som kallas nominatorer. Varje nominator måste stakea minst 120 DOT-tokens. Den kan stakea tokens för upp till 16 olika validators. Varje validator måste stakea minst 350 DOT-tokens.

With Polkadot’s Nominated Proof of Stake, nominators select up to 16 validators they trust, and the network will automatically distribute the stake among validators in an even manner. Polkadot uses tools ranging from election theory to game theory to discrete optimization, to develop an efficient validator selection process that offers fair representation and security, thus avoiding uneven power and influence among validators. Another key difference in Polkadot’s Nominated Proof-of-Stake in that nominators are subject to loss of stake if they nominate a bad validator. (källa)

Nominatorn har också en risk att förlora några av sina tokens om validatorn de röstar visar sig vara fientlig. Detta är inte möjligt i en DPoS-lösning.

Varje parachain har också sina egna validatorer. Dessa kallas collators. De skickar transaktionsdata till relay chain validatorer som bekräftar och lagrar transaktionerna till Polkadot-blockkedjan.

Validatorer av relay chain ansvarar därför för att underhålla hela arkitekturen. Varje validator är ansvarig för data från en viss parachain, men dessa ansvarsområden cirkulerar slumpmässigt. Detta säkerställer att validators inte kan samarbeta för att korrumpera data.

Polkadots Parachains

I Polkadots arkitektur applikationer utvecklas på parachains. Varje dapp har sin egen parachain, som också kan anpassas för att möta dess behov. Parachains har till och med sina egna inbyggda tokens, vilket betyder att de är fullblods smarta kontraktsplattformar.

Varje parachain är kopplad till den tidigare nämnda relay chain. Bilden nedan illustrerar arkitekturen väl. Den har sex olika parachains (A,B,C,D,E,F) och relay chain i mitten.

polkadot parachains

Det kan finnas maximalt 100 parachains  i den nuvarande Polkadot-arkitekturen. Det finns tre olika typer av parachains: common good parachains, parathreads och vanliga parachains.

En common good parachain är en slags nyttoparachain som ger viktiga funktioner till hela ekosystemet. Detta kan till exempel vara en bro mellan Polkadot och Ethereum. Uppskattningsvis 10-20 av dessa typer av slots har reserverats. Varje gemensamt bästa parachain väljs separat genom förvaltningsmekanismen.

En parathread är praktiskt taget detsamma som en vanlig parachain men kan säljas för högstbjudande. Det finns runt 10-20 sådana.

Parachains, å andra sidan, auktioneras ut. Denna process kommer att förklaras i detalj i nästa stycke. Det finns uppskattningsvis 70-80 parachain-slots tillgängliga. Det exakta antalet beror på antalet gemensamma bra parachain samt parathreads.

Alla Polkadot parachains är kompatibla eftersom de är byggda med Substrate. Substrate är ett verktyg som gör det enkelt att bygga en blockkedja i Polkadot-ekosystemet. Det kan jämföras med SDK för Cosmos.

Polkadot har skapat ett separat XCM-protokoll som gör att parachains  kan kommunicera med varandra. Polkadot Wiki innehåller mer information om detta.

Parachain-auktioner och PLO

Parachain auktioner började officiellt i november 2021. Den första parachains gick till projekt som heter Acala, Clover, Moonbeam, Astar och Parallel.

Som nämnts i föregående stycke finns det endast begränsade platser tillgängliga för parachains . I teorin är maxbeloppet 100, men parathreads och common good parachains reserverar några slots. Parachains slots avgörs på auktioner där DOT-token används.

Parachain-auktion fungerar som en vanlig auktion. Vem som helst kan delta och stakea sina DOT-tokens i det projekt de vill. Det projekt som har flest DOT-staked vinner auktionen. Polkadot använder en candle auction modell som är hundratals år gammal. Det betyder att auktionen avslutas vid ett slumpmässigt ögonblick före slutdatumet.

Coin Bureau-videon nedan går igenom Parachain-auktionerna noggrant.

PLO, Parachain Loan Offering, är också en viktig del av auktionen. I praktiken är det en crowdfunding-mekanism. Ett enskilt projekt kan bara köpa ett begränsat antal DOT-tokes. Det kan locka fler investerare genom en PLO.

Investerare låser (stakear) sina tokens för det önskade projektet. Om projektet inte vinner auktionen får investerare tillbaka tokens automatiskt. Om investeraren backade den vinnande hästen, kommer alla staked tokens att låsas.

PLO är en lite förvirrande term, eftersom det vinnande projektet inte har tillgång till investerarnas medel. Därför är en PLO inte ett direkt lån för projektet. Istället är tokens låsta för leasingperioden, som är 96 veckor. Detta innebär att det vinnande projektet inte äger parachain för alltid.

Vad är poängen med allt detta för en investerare? Eftersom varje parachain har sin egen inbyggda token, kommer PLO-investerare att belönas med sådana tokens när de har utfärdats på den vinnande parachain. Ju fler DOT-tokens du låser, desto fler nya tokens får du. När leasingperioden är över, returneras DOT-tokens tillbaka till PLO-investerare.

Man kan se PLO som en riskfri investering, eftersom den investerade DOT inte kommer att lånas eller gå förlorad. Dessutom kommer inbyggda tokens från det vinnande projektet att läggas till som en bonus. Den verkliga risken är naturligtvis den 96 veckor långa låsningsperioden. Om Polkadot inte längre känns som en bra investering och du skulle vilja sälja dina DOT-tokens en dag, är de låsta.

Parachain auktioner körs kontinuerligt. En omgång varar i 1-2 veckor, varefter ett nytt parachain-vinnande projekt väljs ut.

Polkadot vs. Kusama

Kusama är Polkadots testnät. Det kallas också ett kanariefågelnätverk. Även om Kusama är nära kopplat till Polkadot är det en helt oberoende blockkedja. Kusama har också sin egen inbyggda token, KSM.

Skillnaderna mellan Kusama och Polkadot var beskrivs enligt följande före lanseringen av Polkadot MainNet.

Kusama and Polkadot are independent, standalone networks built on very similar codebases, but Kusama has faster governance parameters and lower barriers to entry. While Kusama is wild and fast, Polkadot is more conservative, prioritizing stability and dependability, with slower, more methodical governance and upgrade processes. Kusama is great for bold experimentation and early-stage deployment. Polkadot is designed for stable execution of risk-averse, high-value applications.

Andra blockkedjor har också testnät. Tanken är mer eller mindre densamma, att testa nya uppdateringar av ekosystemet. Kusamas roll är dock en grad viktigare på grund av Polkadots infrastruktur.

Kusama tillhandahåller en plattform för projekt för att testa sin verksamhet samtidigt som potentiella Polkadot-investerare övertygas. Detta gör det lättare för dem att få investerare till den kommande parachain-auktionen. Det är också värt att komma ihåg att Kusama också har sin egen parachain auktioner.

Om du vill få en bra förståelse för Kusama, kolla in videon nedan från Gavin Wood.

Wood nämner en viktig faktor för Kusamas existens i videon. Problemet med traditionella testnät är att det är svårt att testa vissa funktioner utan någon värdemekanism. Testnät fungerar med värdelösa tokens som utvecklare kan skapa för teständamål.

I en sådan miljö är det svårt att testa hur staking och andra styrningsfunktioner skulle fungera i verkligheten. Kusama tillhandahåller en lösning på detta eftersom det är ett testnätverk endast på papper. KSM-token har för närvarande ett marknadsvärde på över 1 miljard dollar. Kusama kombinerar därför fördelarna med ett traditionellt testnätverk och ett produktionsfärdigt nätverk.

Kusama är mer eller mindre en startplatta för Polkadot-projekt. Den konkurrerar inte med andra smarta kontraktsplattformar. Kusama skulle inte vara värdefull utan Polkadot heller.

Polkadots framtid

Polkadot är ett intressant projekt i kategorin interoperabilitetsplattformar. Det är förhoppningsvis lätt för läsaren att förstå varför Polkadot inte konkurrerar direkt med Ethereum. Polkadots nisch är betydligt smalare, blockkedjornas internet. Naturligtvis finns det konkurrens också.

Projektet var under lång tid i utvecklingsfas och var dolt från mainstream. Lanseringen av MainNet sommaren 2020 var första gången de flesta investerare hörde talas om projektet. DOT-tokenen har legat stadigt i de 15 bästa rankningarna sedan dess.

Det övergripande marknadsläget ser bra ut för projektet. Parachain-auktioner pågår och den roadmap är nästan klar. Polkadot blev också populär bland institutionella investerare 2021.

Men det finns också utmaningar. Du kan kolla in dem mer i detalj i Coin Bureau-videon nedan (bör börja direkt kl. 17:41).

Tävlingen kan ses ur två perspektiv. Den första är Rust. Detta är programmeringsspråket som används i Substrate för att bygga smarta kontrakt. Det finns också två andra populära plattformar som använder Rust: Near Protocol och Solana. Tävlingen om smarta kontraktsplattformar handlar trots allt om vilket projekt som lockar flest apputvecklare.

Den andra risken relaterar till Polkadots interoperabilitetsfokus. Cosmos är en riktigt stark aktör inom denna sektor. BNB Chain, Terra och Crypto.coms Cronos, är byggda med Cosmos SDK. Alla dessa blockkedjor är kompatibla på grund av IBC-protokollet utvecklat av Cosmos.

Dessutom bygger de flesta stora blockkedjor broar med varandra. Bara tiden kommer att utvisa hur populär Gavin Woods lösning är.

Parachain-auktioner är en stor fördel för Polkadot. Varje stängd auktion innebär att fler DOT-tokens är utelåsta från marknaden genom PLO. Konsensus om Proof of Stake säkerställer också att massor av tokens staked och därför dras tillbaka från marknaden.

Många investerare har blivit förvånade över den obefintliga effekten av parachain-auktioner på DOT kurs. Detta kan delvis förklaras av kollapsen av hela kryptomarknaden. Parachain-auktioner startade exakt samtidigt som kryptomarknaden började sjunka i november 2021. När väl marknaden återgår till en uppåtgående trend kan auktionernas inverkan bli mer synlig.

Polkadot har också lockat institutionella investerare. PLO är ett mycket lämpligt koncept för dem, och stakingbelöningen på 13-14 % i Polkadots NPoS-system är också attraktiv. Naturligtvis måste vi ta hänsyn till en årlig inflation på runt 10 %.

Polkadot har en bättre chans att lyckas än många typiska smarta kontraktsplattformar. Gavin Woods status bär också projektet långt. Kusama bör inte heller glömmas. Det kan vara en ännu bättre investering än Polkadot under en tjurmarknad.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!