Kryptoguider
01
mar
polkadot

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Polkadot? Nybörjarguiden

Polkadot är en av de mest populära smarta kontraktsplattformarna. Den har byggt en unik infrastruktur som kan koppla ihop flera blockkedjor sömlöst. Den här artikeln är en Polkadot-nybörjarguide. Vi går igenom Polkadots teknologi, historia och potentialen som en investering.

Polkadot löser interoperabilitetsproblemet

Först skulle vi ta en bredare titt på alla kryptovalutor och kategorisera Polkadot. Detta kommer att hjälpa dig att förstå projektet bättre. Vi delar in kryptoprojekt i tre kategorier: valutor, plattformar och tokens.

Den mest kända valutan är Bitcoin. Denna kategori inkluderar även Litecoin, Bitcoin Cash, Dash och andra liknande coins. Valutorna är designade för att vara digitala P2P-pengar. Huvudfunktionen är att lagra och överföra värde.

Kungen av plattformar är Ethereum. Det är ett operativsystem för smarta kontrakt och appar. Du kan tänka på plattformar som iOS eller Android. De tillhandahåller ett ramverk för mjukvaruutvecklare att bygga appar. Andra kända plattformar är BNB Chain, Solana, Terra och Cardano.

Tokens utfärdas alltid på plattformar. De är vanligtvis antingen verktygstokens eller styrningstokens. Tokens spelar en roll i en specifik applikation. DeFi-coin, som Aave, Uniswap eller Chainlink, är bra exempel på tokens.

Det råder ingen tvekan om att Polkadot är en plattform. Även om detta är ett fall, ser analytiker inte riktigt att det konkurrerar mot Ethereum eller andra plattformar. Polkadot försöker inte vara en ”world computer” för smarta kontrakt. Det är fokuserat på att lösa interoperabilitetsproblemet.

Nedan är en Polkadot-presentation från den officiella Youtube-kanalen.

Polkadot (och liknande projekt) beskrivs ibland också som ”the internet of blockkedja”. Cosmos är för närvarande ett annat populärt projekt som konkurrerar i denna nisch.

Polkadot har en infödd token med ett liknande namn. Tickern är DOT. Polkadot-tokenen har två huvudfunktioner: den används för att betala transaktioner (gasavgifter) och den används också i styrning (staking).

Därefter kommer vi att dyka in i Polkadots historia.

Polkadot är grundat av Gavin Wood

Även om Polkadot har nått bredare publicitet 2020, går detta projekt många år tillbaka i tiden.

Grundaren av Polkadot är ett av de mest kända namnen i branschen, Gavin Wood. Han är en av de ursprungliga grundarna av Ethereum, som numera är det enda verkligt betydelsefulla projektet i branschen efter Bitcoin.

Gavin Wood var CTO för Ethereum när projektet lanserades. Det fanns inte många utvecklare som arbetade för Ethereum då, och Wood var en av de viktigaste. Han har också skrivit Ethereum yellow paper och skapade Solidity programmeringsspråk.

Gavin Wood är verkligen ett namn som alla kryptoentusiaster känner till. Hans engagemang är en av de främsta anledningarna till att så många människor är intresserade av Polkadot. Se Gavin Woods intervju nedan.

Gavin Wood lämnade Ethereum redan i januari 2016. Den allmänna opinionen är att Wood var frustrerad över utvecklingsprocessen av Ethereum 2.0, som fortfarande utvecklas idag.

Wood började arbeta med sin egen vision om hur Ethereum borde ha blivit. Han publicerade Polkadot white paper i oktober 2016.

Vid denna tidpunkt etablerades också ett utvecklingsbolag som heter EthCore. Det inkluderade andra tidigare Ethereum-teammedlemmar med Gavin Wood. Detta företag döptes senare om till Parity.

År 2017, Web3 Foundation etablerades i Schweiz. Detta är en ideell organisation som övervakar utvecklingen av Polkadot. Det är inte en stor överraskning att Web3 Foundation valde Parity för att bygga Polkadot-ekosystemet.

Web3 Foundation låg också bakom Polkadot ICO i oktober 2017. Detta var mitt i ICO-boomen, och namnet Gavin Wood hjälpte till att samla in 145 miljoner dollar till projektet. Detta var en mycket större summa än den genomsnittliga ICO-inkomsten.

Trots en lovande ICO spårade saker ur snabbt. De flesta av ICO-medlen gick förlorade på grund av hackning av Polkadot multi-sig-plånboken. Vid den tiden var detta över 500 000 ETH vilket betyder över 90 miljoner dollar. Fallet är känt som Parity wallet hack.

Polkadot hade redan drabbats av en liknande attack tidigare under 2017, där över 30 miljoner dollar gick förlorade.

Teamet fortsatte att utvecklas trots dessa enorma motgångar. Detta var det rätta beslutet eftersom Polkadot sedan dess har samlat in mer pengar och byggt en fungerande produkt. Teamet fick över 100 miljoner dollar under 2019 och 2020 genom privata finansieringsronder.

Polkadot gömde sig ganska mycket i skuggorna fram till sommaren 2020. Det nämndes knappt i sociala medier och det fanns inget större intresse. Allt detta förändrades när Polkadot MainNet släpptes. MainNet drevs först av Web3 Foundation och decentraliserades i juli 2020.

Den andra stora händelsen efter MainNet var lanseringen av parachain auktioner. Denna process började i november 2021 och de första parachains na var på väg in Polkadot-ekosystemet i december 2021. Vi kommer tillbaka till det här ämnet senare i den här artikeln.

Prisutvecklingen för DOT-token

Polkadot-tokenen hade varit ganska stabil i 140-150 dollar från 2019 till halvvägs av 2020. När MainNet lanserades gick tokenpriset över 300 dollar innan det kraschade till 3 dollar. Det finns en bra förklaring till det.

Polkadot-gemenskapen bestämde sig för att multiplicera antalet coin i omlopp med 100x. Detta innebar att priset på varje DOT sjönk till en hundradel från tidigare. DOT-tokens prishistorikdata börjar ofta från denna punkt.

dot-price-history

Polkadots pris har följt den allmänna altcoin-marknaden de senaste åren. Den reagerade inte på Bitcoins uppgång i slutet av 2020 utan tiofaldigade strax efter sitt pris under altcoinrallyt 2021. I början av november 2021 nådde DOT sin nya ATH. De flesta altcoins nådde sina topppriser 2021 ungefär samtidigt.

Vid tidpunkten för att skriva denna artikel (2/2022) är Polkadots pris cirka 69 procent under dess ATH. Många andra välkända altcoins har sjunkit mer än 60 procent från sina toppar.

Polkadots relay chain

Som nämnts tidigare är Polkadot inte en direkt konkurrent till Ethereum. Polkadot har byggt en arkitektur som kopplar samman olika blockkedjor genom Polkadots styrmodell. Blockkedjan som styr ekosystemet kallas relay chain.

Relay chain är inte ett smarta kontrakt-blockkedja, så inga dapps kommer att byggas där. I Polkadot-modellen får varje decentraliserad applikation (dapp) sin egen blockkedja. Dessa kallas parachains . Systemet skiljer sig markant från Ethereum, Solana och andra smarta kontraktsplattformar där alla dapps är byggda på ett lager.

Relay chain kan kallas en ”master chain”, medan parachains  kan ses som sidokedjor. Relay chain hanterar säkerheten för Polkadot-ekosystemet. Staking sker på relay chain för. Dessutom valideras alla parachain-transaktioner av relay chain.

Polkadot använder en Nominated Proof of Stake (NPoS) konsensusalgoritm. Det är ganska likt den populära algoritmen Delegated Proof of Stake (DPoS).

polkadot-npos

Grundidén för både DPoS och NPoS är densamma: blockkedjan underhålls av ett visst antal validatorer. Dessa staking i sin tur på den ursprungliga token. I Polkadots modell fungerar det lite annorlunda att välja (eller rösta på) validatorerna. Det finns vanligtvis bara ett 20-tal validators i ett DPoS-system. I Polkadot finns det hundratals av validatorer.

Att bli en validator kräver stöd (staking) från partier som kallas nominatorer. Varje nominator måste stakea minst 120 DOT-tokens. Den kan stakea tokens för upp till 16 olika validators. Varje validator måste stakea minst 350 DOT-tokens.

With Polkadot’s Nominated Proof of Stake, nominators select up to 16 validators they trust, and the network will automatically distribute the stake among validators in an even manner. Polkadot uses tools ranging from election theory to game theory to discrete optimization, to develop an efficient validator selection process that offers fair representation and security, thus avoiding uneven power and influence among validators. Another key difference in Polkadot’s Nominated Proof-of-Stake in that nominators are subject to loss of stake if they nominate a bad validator. (källa)

Nominatorn har också en risk att förlora några av sina tokens om validatorn de röstar visar sig vara fientlig. Detta är inte möjligt i en DPoS-lösning.

Varje parachain har också sina egna validatorer. Dessa kallas collators. De skickar transaktionsdata till relay chain validatorer som bekräftar och lagrar transaktionerna till Polkadot-blockkedjan.

Validatorer av relay chain ansvarar därför för att underhålla hela arkitekturen. Varje validator är ansvarig för data från en viss parachain, men dessa ansvarsområden cirkulerar slumpmässigt. Detta säkerställer att validators inte kan samarbeta för att korrumpera data.

Polkadot parachains

I Polkadots arkitektur applikationer utvecklas på parachains. Varje dapp har sin egen parachain, som också kan anpassas för att möta dess behov. Parachains har till och med sina egna inbyggda tokens, vilket betyder att de är fullblods smarta kontraktsplattformar.

Varje parachain är kopplad till den tidigare nämnda relay chain. Bilden nedan illustrerar arkitekturen väl. Den har sex olika parachains (A,B,C,D,E,F) och relay chain i mitten.

polkadot parachains

Det kan finnas maximalt 100 parachains  i den nuvarande Polkadot-arkitekturen. Det finns tre olika typer av parachains: common good parachains, parathreads och vanliga parachains.

En common good parachain är en slags nyttoparachain som ger viktiga funktioner till hela ekosystemet. Detta kan till exempel vara en bro mellan Polkadot och Ethereum. Uppskattningsvis 10-20 av dessa typer av slots har reserverats. Varje gemensamt bästa parachain väljs separat genom förvaltningsmekanismen.

En parathread är praktiskt taget detsamma som en vanlig parachain men kan säljas för högstbjudande. Det finns runt 10-20 sådana.

Parachains, å andra sidan, auktioneras ut. Denna process kommer att förklaras i detalj i nästa stycke. Det finns uppskattningsvis 70-80 parachain-slots tillgängliga. Det exakta antalet beror på antalet gemensamma bra parachain samt parathreads.

Alla Polkadot parachains är kompatibla eftersom de är byggda med Substrate. Substrate är ett verktyg som gör det enkelt att bygga en blockkedja i Polkadot-ekosystemet. Det kan jämföras med SDK för Cosmos.

Polkadot har skapat ett separat XCM-protokoll som gör att parachains  kan kommunicera med varandra. Polkadot Wiki innehåller mer information om detta.

Parachain-auktioner och PLO

Vi har redan nämnt parachain auktioner ett par gånger i den här artikeln. De började officiellt i november 2021. Den första parachains gick till projekt som heter Acala, Clover, Moonbeam, Astar och Parallel.

Som nämnts i föregående stycke finns det endast begränsade platser tillgängliga för parachains . I teorin är maxbeloppet 100, men parathreads och common good parachains reserverar några slots. Parachains slots avgörs på auktioner där DOT-token används.

Parachain-auktion fungerar som en vanlig auktion. Vem som helst kan delta och stakea sina DOT-tokens i det projekt de vill. Det projekt som har flest DOT-staked vinner auktionen. Polkadot använder en candle auction modell som är hundratals år gammal. Det betyder att auktionen avslutas vid ett slumpmässigt ögonblick före slutdatumet.

Coin Bureau-videon nedan går igenom Parachain-auktionerna noggrant.

PLO, Parachain Loan Offering, är också en viktig del av auktionen. I praktiken är det en crowdfunding-mekanism. Ett enskilt projekt kan bara köpa ett begränsat antal DOT-tokes. Det kan locka fler investerare genom en PLO.

Investerare låser (stakear) sina tokens för det önskade projektet. Om projektet inte vinner auktionen får investerare tillbaka tokens automatiskt. Om investeraren backade den vinnande hästen, kommer alla staked tokens att låsas.

PLO är en lite förvirrande term, eftersom det vinnande projektet inte har tillgång till investerarnas medel. Därför är en PLO inte ett direkt lån för projektet. Istället är tokens låsta för leasingperioden, som är 96 veckor. Detta innebär att det vinnande projektet inte äger parachain för alltid.

Vad är poängen med allt detta för en investerare? Eftersom varje parachain har sin egen inbyggda token, kommer PLO-investerare att belönas med sådana tokens när de har utfärdats på den vinnande parachain. Ju fler DOT-tokens du låser, desto fler nya tokens får du. När leasingperioden är över, returneras DOT-tokens tillbaka till PLO-investerare.

Man kan se PLO som en riskfri investering, eftersom den investerade DOT inte kommer att lånas eller gå förlorad. Dessutom kommer inbyggda tokens från det vinnande projektet att läggas till som en bonus. Den verkliga risken är naturligtvis den 96 veckor långa låsningsperioden. Om Polkadot inte längre känns som en bra investering och du skulle vilja sälja dina DOT-tokens en dag, är de låsta.

Parachain auktioner körs kontinuerligt. En omgång varar i 1-2 veckor, varefter ett nytt parachain-vinnande projekt väljs ut.

Polkadot vs. Kusama

Vissa läsare kanske också har hört talas om Kusama. Vad är det exakt?

Kusama är Polkadots testnät. Det kallas också ett kanariefågelnätverk. Även om Kusama är nära kopplat till Polkadot är det en helt oberoende blockkedja. Kusama har också sin egen inbyggda token, KSM.

Skillnaderna mellan Kusama och Polkadot var beskrivs enligt följande före lanseringen av Polkadot MainNet.

Kusama and Polkadot are independent, standalone networks built on very similar codebases, but Kusama has faster governance parameters and lower barriers to entry. While Kusama is wild and fast, Polkadot is more conservative, prioritizing stability and dependability, with slower, more methodical governance and upgrade processes. Kusama is great for bold experimentation and early-stage deployment. Polkadot is designed for stable execution of risk-averse, high-value applications.

Andra blockkedjor har också testnät. Tanken är mer eller mindre densamma, att testa nya uppdateringar av ekosystemet. Kusamas roll är dock en grad viktigare på grund av Polkadots infrastruktur.

Kusama tillhandahåller en plattform för projekt för att testa sin verksamhet samtidigt som potentiella Polkadot-investerare övertygas. Detta gör det lättare för dem att få investerare till den kommande parachain-auktionen. Det är också värt att komma ihåg att Kusama också har sin egen parachain auktioner.

Om du vill få en bra förståelse för Kusama, kolla in videon nedan från Gavin Wood.

Wood nämner en viktig faktor för Kusamas existens i videon. Problemet med traditionella testnät är att det är svårt att testa vissa funktioner utan någon värdemekanism. Testnät fungerar med värdelösa tokens som utvecklare kan skapa för teständamål.

I en sådan miljö är det svårt att testa hur staking och andra styrningsfunktioner skulle fungera i verkligheten. Kusama tillhandahåller en lösning på detta eftersom det är ett testnätverk endast på papper. KSM-token har för närvarande ett marknadsvärde på över 1 miljard dollar. Kusama kombinerar därför fördelarna med ett traditionellt testnätverk och ett produktionsfärdigt nätverk.

Kusama är mer eller mindre en startplatta för Polkadot-projekt. Den konkurrerar inte med andra smarta kontraktsplattformar. Kusama skulle inte vara värdefull utan Polkadot heller.

Polkadot som en investering

Polkadot är ett intressant projekt i kategorin smarta kontraktsplattformar. Det är förhoppningsvis lätt för läsaren att förstå varför Polkadot inte konkurrerar direkt med Ethereum. Polkadots nisch är betydligt smalare, blockkedjornas internet. Naturligtvis finns det konkurrens också.

Projektet var under lång tid i utvecklingsfas och var dolt från mainstream. Lanseringen av MainNet sommaren 2020 var första gången de flesta investerare hörde talas om projektet. DOT-tokenen har legat stadigt i de 15 bästa rankningarna sedan dess.

Det övergripande marknadsläget ser bra ut för projektet. Parachain-auktioner pågår och den roadmap är nästan klar. Polkadot blev också populär bland institutionella investerare 2021.

Men det finns också utmaningar. Du kan kolla in dem mer i detalj i Coin Bureau-videon nedan (bör börja direkt kl. 17:41).

Tävlingen kan ses ur två perspektiv. Den första är Rust. Detta är programmeringsspråket som används i Substrate för att bygga smarta kontrakt. Det finns också två andra populära plattformar som använder Rust: Near Protocol och Solana. Tävlingen om smarta kontraktsplattformar handlar trots allt om vilket projekt som lockar flest apputvecklare.

Den andra risken relaterar till Polkadots interoperabilitetsfokus. Cosmos är en riktigt stark aktör inom denna sektor. BNB Chain, Terra och Crypto.coms Cronos, är byggda med Cosmos SDK. Alla dessa blockkedjor är kompatibla på grund av IBC-protokollet utvecklat av Cosmos.

Dessutom bygger de flesta stora blockkedjor broar med varandra. Bara tiden kommer att utvisa hur populär Gavin Woods lösning är.

Parachain-auktioner är en stor fördel för Polkadot. Varje stängd auktion innebär att fler DOT-tokens är utelåsta från marknaden genom PLO. Konsensus om Proof of Stake säkerställer också att massor av tokens staked och därför dras tillbaka från marknaden.

Många investerare har blivit förvånade över den obefintliga effekten av parachain-auktioner på DOT kurs. Detta kan delvis förklaras av kollapsen av hela kryptomarknaden. Parachain-auktioner startade exakt samtidigt som kryptomarknaden började sjunka i november 2021. När väl marknaden återgår till en uppåtgående trend kan auktionernas inverkan bli mer synlig.

Polkadot har också lockat institutionella investerare. PLO är ett mycket lämpligt koncept för dem, och stakingbelöningen på 13-14 % i Polkadots NPoS-system är också attraktiv. Naturligtvis måste vi ta hänsyn till en årlig inflation på runt 10 %.

Polkadot har en bättre chans att lyckas än många typiska smarta kontraktsplattformar. Gavin Woods status bär också projektet långt. Kusama bör inte heller glömmas. Det kan vara en ännu bättre investering än Polkadot under en tjurmarknad.

Polkadot pris och hur man köper Polkadot

Polkadots inbyggda token DOT är tillgängligt på de största kryptovalutabörserna. Binance har den bästa likviditeten och massor av handelspar.

Köp Polkadot från Binance

Polkadot finns också på Coinbase och KuCoin. Du kan också stake DOT i dessa börserna.

Det finns flera olika alternativ för en Polkadot-plånbok. Polkawallet och Trustwallet är bra alternativ för mobilen. Atomic Wallet är en gratis skrivbordsplånbok. Kolla alla Polkadot-plånböcker härifrån.

Håll dig uppdaterad med Polkadot genom att följa @Polkadot på Twitter. Reddit-sidan finns på reddit.com/r/dot och den officiella hemsidan är polkadot.network.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *