Kryptoguider
01
mar
polkadot

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Polkadot (DOT)?

Polkadot (DOT) är en kryptovaluta och en Layer 0-blockkedja. Gavin Wood är grundaren av Polkadot. Polkadots relay chain fungerar som den centrala blockchain som styr hela ekosystemet och kopplar samman olika blockkedjor.

I Polkadots arkitektur applikationer utvecklas på parachains. Parachain auktioner började officiellt i november 2021. Kusama är Polkadots testnät. Polkadot 2.0 är den mest kritiska uppdateringen i Polkadots historia.

Polkadot är ett spännande projekt i kryptovärlden.

Vad är Polkadot?

Polkadot (DOT) är en kryptovaluta och en Layer 0-blockkedja. Dess mål är att lösa problemet med fragmenterade blockkedjor och möjliggöra kommunikation mellan dem. Förutom Polkadot finns det några andra Layer 0-kategoriprojekt på marknaden, till exempel Cosmos.

Polkadots lösning på problemet med blockkedjornas interoperabilitet är en miljö där varje applikation får en blockkedja. Dessa kallas för parachains. Varje parachain ansluter till andra parachains via Relay Chain, som tillhandahåller konsensus, säkerhet och dataöverföringar för hela ekosystemet.

Polkadots validerare ansvarar för säkerheten i Relay Chain. De stakear också DOT-token, vilket är native token för Polkadot-ekosystemet.

Grundläggande information om Polkadot:

Egenskap Info
Kategori Interoperabilitets-plattform
Ticker på börserna DOT
Cirkulerande tillgång 1,2 miljard DOT
Max. tillgång 1,3 miljard DOT
Högsta någonsin (datum) $55,00 (4 Nov 2021)
Lägsta någonsin (datum) $2,69 (20 Aug 2020)

Du kan hitta aktuell kurs för Polkadot här: Polkadot-kurs (DOT).

DOT-token fungerar också som en governance-token. Tokeninnehavare har rätt att delta i utvecklingen av Polkadot och rösta på tekniska detaljer och nya uppdateringar.

Det är bra att notera att DOT inte har ett maximalt utbud. Polkadots inflation varierar beroende på förhållandet (procentandelen) av stakeade tokens, men inflationen är aldrig mer än 10% årligen.

Polkadot är grundat av Gavin Wood

Gavin Wood är grundaren av Polkadot. Han var också en av kärnmedlemmarna i Ethereum när projektet lanserades. Wood var Ethereums CTO och en av de tidiga utvecklarna. Och det är inte allt. Gavin Wood har också skrivit Ethereum-guldpapperet och utvecklat programmeringsspråket Solidity, som används för att programmera Ethereums smarta kontrakt.

Nedan är en bild av Gavin Wood.

gavin wood

Gavin Wood lämnade Ethereum redan i januari 2016. Den allmänna opinionen är att Wood var frustrerad över utvecklingsprocessen av Ethereum 2.0, som fortfarande utvecklas idag.

Wood började arbeta med sin egen vision om hur Ethereum borde ha blivit. Han publicerade Polkadot white paper i oktober 2016.

Vid denna tidpunkt etablerades också ett utvecklingsbolag som heter EthCore. Det inkluderade andra tidigare Ethereum-teammedlemmar med Gavin Wood. Detta företag döptes senare om till Parity.

År 2017, Web3 Foundation etablerades i Schweiz. Detta är en ideell organisation som övervakar utvecklingen av Polkadot. Det är inte en stor överraskning att Web3 Foundation valde Parity för att bygga Polkadot-ekosystemet.

Web3 Foundation låg också bakom Polkadot ICO i oktober 2017. Detta var mitt i ICO-boomen, och namnet Gavin Wood hjälpte till att samla in 145 miljoner dollar till projektet. Detta var en mycket större summa än den genomsnittliga ICO-inkomsten.

Trots en lovande ICO spårade saker ur snabbt. De flesta av ICO-medlen gick förlorade på grund av hackning av Polkadot multi-sig-plånboken. Vid den tiden var detta över 500 000 ETH vilket betyder över 90 miljoner dollar. Fallet är känt som Parity wallet hack.

Polkadot hade redan drabbats av en liknande attack tidigare under 2017, där över 30 miljoner dollar gick förlorade.

Teamet fortsatte att utvecklas trots dessa enorma motgångar. Detta var det rätta beslutet eftersom Polkadot sedan dess har samlat in mer pengar och byggt en fungerande produkt. Teamet fick över 100 miljoner dollar under 2019 och 2020 genom privata finansieringsronder.

Polkadot gömde sig ganska mycket i skuggorna fram till sommaren 2020. Det nämndes knappt i sociala medier och det fanns inget större intresse. Allt detta förändrades när Polkadot MainNet släpptes. MainNet drevs först av Web3 Foundation och decentraliserades i juli 2020.

Polkadot var dolt för allmänheten fram till sommaren 2020. Det var då projektet släppte sitt MainNet, d.v.s. produktionsversionen av sin blockchain. Utöver lanseringen av MainNet var en annan betydande händelse starten på auktionerna för parachains. Denna process sattes slutligen igång i november 2021, med de första parachains som startade i december 2021.

Nästa betydande steg är Polkadot 2.0, som grundaren, Gavin Wood, introducerade sommaren 2023.

Polkadots Relay Chain

Polkadots relay chain fungerar som den centrala blockchain som styr hela ekosystemet och kopplar samman olika blockkedjor. Till skillnad från andra plattformar är relay chain inte avsedd för att bygga decentraliserade applikationer (dapps) i sig; istället opererar varje dapp på Polkadot på sin egen blockkedja som kallas parachain.

Dessa parachains kan betraktas som sidokedjor, medan relay chain säkerställer säkerheten och valideringen av transaktioner över nätverket. Staking-aktiviteter sker också på relay chain och bidrar ytterligare till den övergripande funktionaliteten och säkerheten i Polkadot-ekosystemet.

Polkadot använder en Nominated Proof of Stake (NPoS) konsensusalgoritm. Det är ganska likt den populära algoritmen Delegated Proof of Stake (DPoS).

polkadot npos

Grundidén för både DPoS och NPoS är densamma: blockkedjan underhålls av ett visst antal validatorer. Dessa staking i sin tur på den ursprungliga token. I Polkadots modell fungerar det lite annorlunda att välja (eller rösta på) validatorerna. Det finns vanligtvis bara ett 20-tal validators i ett DPoS-system. I Polkadot finns det hundratals av validatorer.

Att bli en validator kräver stöd (staking) från partier som kallas nominatorer. Varje nominator måste stakea minst 120 DOT-tokens. Den kan stakea tokens för upp till 16 olika validators. Varje validator måste stakea minst 350 DOT-tokens.

With Polkadot’s Nominated Proof of Stake, nominators select up to 16 validators they trust, and the network will automatically distribute the stake among validators in an even manner. Polkadot uses tools ranging from election theory to game theory to discrete optimization, to develop an efficient validator selection process that offers fair representation and security, thus avoiding uneven power and influence among validators. Another key difference in Polkadot’s Nominated Proof-of-Stake in that nominators are subject to loss of stake if they nominate a bad validator. (Källa: Polkadot)

Nominatorn har också en risk att förlora några av sina tokens om validatorn de röstar visar sig vara fientlig. Detta är inte möjligt i en DPoS-lösning.

Varje parachain har också sina egna validatorer. Dessa kallas collators. De skickar transaktionsdata till relay chain validatorer som bekräftar och lagrar transaktionerna till Polkadot-blockkedjan.

Validatorer av relay chain ansvarar därför för att underhålla hela arkitekturen. Varje validator är ansvarig för data från en viss parachain, men dessa ansvarsområden cirkulerar slumpmässigt. Detta säkerställer att validators inte kan samarbeta för att korrumpera data.

Polkadots Parachains

I Polkadots arkitektur applikationer utvecklas på parachains. Varje dapp har sin egen parachain, som också kan anpassas för att möta dess behov. Parachains har till och med sina egna inbyggda tokens, vilket betyder att de är fullblods smarta kontraktsplattformar.

Varje parachain är kopplad till den tidigare nämnda relay chain. Bilden nedan illustrerar arkitekturen väl. Den har sex olika parachains (A,B,C,D,E,F) och relay chain i mitten.

polkadot parachains

Det kan finnas maximalt 100 parachains  i den nuvarande Polkadot-arkitekturen. Det finns tre olika typer av parachains: common good parachains, parathreads och vanliga parachains.

En common good parachain är en slags nyttoparachain som ger viktiga funktioner till hela ekosystemet. Detta kan till exempel vara en bro mellan Polkadot och Ethereum. Uppskattningsvis 10-20 av dessa typer av slots har reserverats. Varje gemensamt bästa parachain väljs separat genom förvaltningsmekanismen.

En parathread är praktiskt taget detsamma som en vanlig parachain men kan säljas för högstbjudande. Det finns runt 10-20 sådana.

Parachains, å andra sidan, auktioneras ut. Denna process kommer att förklaras i detalj i nästa stycke. Det finns uppskattningsvis 70-80 parachain-slots tillgängliga. Det exakta antalet beror på antalet gemensamma bra parachain samt parathreads.

Alla Polkadot parachains är kompatibla eftersom de är byggda med Substrate. Substrate är ett verktyg som gör det enkelt att bygga en blockkedja i Polkadot-ekosystemet. Det kan jämföras med SDK för Cosmos.

Polkadot har skapat ett separat XCM-protokoll som gör att parachains  kan kommunicera med varandra. Polkadot Wiki innehåller mer information om detta.

Parachain-auktioner och PLO

Parachain auktioner började officiellt i november 2021. Den första parachains gick till projekt som heter Acala, Clover, Moonbeam, Astar och Parallel.

Som nämnts i föregående stycke finns det endast begränsade platser tillgängliga för parachains . I teorin är maxbeloppet 100, men parathreads och common good parachains reserverar några slots. Parachains slots avgörs på auktioner där DOT-token används.

Parachain-auktion fungerar som en vanlig auktion. Vem som helst kan delta och stakea sina DOT-tokens i det projekt de vill. Det projekt som har flest DOT-staked vinner auktionen. Polkadot använder en candle auction modell som är hundratals år gammal. Det betyder att auktionen avslutas vid ett slumpmässigt ögonblick före slutdatumet.

Den här videon från Coin Bureau-kanalen går igenom Parachain-auktioner på djupet.

auktion

PLO, Parachain Loan Offering, är också en viktig del av auktionen. I praktiken är det en crowdfunding-mekanism. Ett enskilt projekt kan bara köpa ett begränsat antal DOT-tokes. Det kan locka fler investerare genom en PLO.

Investerare låser (stakear) sina tokens för det önskade projektet. Om projektet inte vinner auktionen får investerare tillbaka tokens automatiskt. Om investeraren backade den vinnande hästen, kommer alla staked tokens att låsas.

PLO är en lite förvirrande term, eftersom det vinnande projektet inte har tillgång till investerarnas medel. Därför är en PLO inte ett direkt lån för projektet. Istället är tokens låsta för leasingperioden, som är 96 veckor. Detta innebär att det vinnande projektet inte äger parachain för alltid.

Vad är poängen med allt detta för en investerare? Eftersom varje parachain har sin egen inbyggda token, kommer PLO-investerare att belönas med sådana tokens när de har utfärdats på den vinnande parachain. Ju fler DOT-tokens du låser, desto fler nya tokens får du. När leasingperioden är över, returneras DOT-tokens tillbaka till PLO-investerare.

Man kan se PLO som en riskfri investering, eftersom den investerade DOT inte kommer att lånas eller gå förlorad. Dessutom kommer inbyggda tokens från det vinnande projektet att läggas till som en bonus. Den verkliga risken är naturligtvis den 96 veckor långa låsningsperioden. Om Polkadot inte längre känns som en bra investering och du skulle vilja sälja dina DOT-tokens en dag, är de låsta.

Parachain auktioner körs kontinuerligt. En omgång varar i 1-2 veckor, varefter ett nytt parachain-vinnande projekt väljs ut.

Polkadot vs. Kusama

Kusama är Polkadots testnät. Det kallas också ett kanariefågelnätverk. Även om Kusama är nära kopplat till Polkadot är det en helt oberoende blockkedja. Kusama har också sin egen inbyggda token, KSM.

Skillnaderna mellan Kusama och Polkadot var beskrivs enligt följande före lanseringen av Polkadot MainNet.

Kusama and Polkadot are independent, standalone networks built on very similar codebases, but Kusama has faster governance parameters and lower barriers to entry. While Kusama is wild and fast, Polkadot is more conservative, prioritizing stability and dependability, with slower, more methodical governance and upgrade processes. Kusama is great for bold experimentation and early-stage deployment. Polkadot is designed for stable execution of risk-averse, high-value applications.

Andra blockkedjor har också testnät. Tanken är mer eller mindre densamma, att testa nya uppdateringar av ekosystemet. Kusamas roll är dock en grad viktigare på grund av Polkadots infrastruktur.

Kusama tillhandahåller en plattform för projekt för att testa sin verksamhet samtidigt som potentiella Polkadot-investerare övertygas. Detta gör det lättare för dem att få investerare till den kommande parachain-auktionen. Det är också värt att komma ihåg att Kusama också har sin egen parachain auktioner.

Problemet med traditionella Testnet är att det är utmanande att testa vissa funktioner utan någon värdemekanism. Endast ”lekpengar” används på testnät, inte riktiga pengar. Att testa hur staking och andra administrativa funktioner utspelar sig är inte lätt i en sådan miljö.

Kusama erbjuder en lösning på detta problem, eftersom det är ett testnätverk som bara finns på papper. Marknadsvärdet på KSM-token är för närvarande över en miljard dollar. Därför kombinerar Kusama de goda aspekterna av ett traditionellt testnätverk med ett produktionsfärdigt nätverk.

Det är dock värt att komma ihåg att Kusama fungerar som en språngbräda för projekt i Polkadot. Den konkurrerar inte med andra smarta kontraktsplattformar och skulle inte vara särskilt värdefull utan framgången med Polkadot.

Polkadot 2.0

Polkadot 2.0 är den mest kritiska uppdateringen i Polkadots historia. Den består av flera uppdateringar som ändrar Polkadots kärnfunktioner och förbättrar systemets skalbarhet. Polkadot 2.0 ger också positiva värdeförare till DOT-token. Låt oss gå igenom de viktigaste punkterna i Polkadot 2.0.

Den viktigaste innovationen är ett koncept som kallas Agile Coretime. Dess syfte är att ersätta de parachain-auktioner som beskrivs ovan.

agile coretime

Agile Coretime innebär en helt ny typ av marknadsplats. Den syftar till att lösa två viktiga problem:

  1. Införande av nya projekt i Polkadots ekosystem
  2. Användning av systemresurser

Nya projekt har svårt att ta sig in i Polkadots ekosystem på grund av den höga tröskeln för parachain-auktioner. På den nya marknadsplatsen kan varje projekt köpa systemresurser (kärntid och blockutrymme) efter behov, vilket möjliggör en gradvis tillväxt.

Ett annat problem är fördelningen av resurser (datorkraft) jämnt mellan olika parachains. Detta är varken optimalt eller effektivt. I framtiden kan varje parachain endast förvärva de resurser den behöver och öka dem ett steg i taget.

Agile Coretime förväntas förbättra Polkadots transaktionskapacitet upp till tiotusentals transaktioner per sekund. Du kan läsa mer om detta på Polkadots hemsida.

Det finns också fördelar för innehavare av DOT-token. DOT-token används som valuta på den nya marknadsplatsen, och de flesta av de tokens som används för resursförvärv bränns. Polkadot implementerar en token burn-mekanism som till viss del liknar den i Ethereum. Ju mer DOT-token används, desto mer bränns den.

Polkadot 2.0 innehåller också en uppdatering som kallas Asynchronous Backing, som förbättrar databehandlingen av parachains. Genom att ändra bearbetningsläget från synkron till asynkron möjliggörs prioritering av transaktioner. Uppdateringen förväntas minska Polkadots blocktid från 12 sekunder till 6 sekunder.

Polkadot som en investering

Polkadot är ett spännande projekt i kryptovärlden. Det var inte förrän MainNet släpptes sommaren 2020 som Polkadot kom in i rampljuset. Sedan 2021 har DOT-token varit i topp 15-rankningslistan över kryptovalutor.

En investerare måste förstå förändringen i Polkadots konkurrenslandskap. Traditionellt har den inte varit en direkt konkurrent till Ethereum, Solana, Cardano och andra smarta kontraktsplattformar. ”Layer 0”, eller ”internet of blockchains”, som är Polkadots kategori, är betydligt smalare.

Situationen har dock förändrats i och med den växande populariteten för Layer 2-lösningar. Ethereum spelar nu en roll som i viss mån liknar Polkadots Relay Chain. Ethereum är den ”master chain” som Layer 2-blockkedjorna är kopplade till. En liknande utveckling kan också ses på andra plattformar för smarta kontrakt.

Naturligtvis har dessa implementeringar skillnader. Till exempel kan Polkadots parachains ha olika native tokens. Utöver detta länkar parachains till varandra på ett annat sätt än Ethereum och Layer 2-nivåer.

Layer 2-lösningar ersätter inte direkt Polkadots implementering, men marknadssituationen har utan tvekan förändrats sedan Polkadots MainNet-lansering 2020.

Om vi enbart tittar på Layer 0-sektorn har Polkadots marknadsposition varit fortsatt stark. Det finns ingen anledning att underskatta konkurrensen från Cosmos, men även nu är Polkadot nästan tre gånger större i marknadsvärde.

Polkadot 2.0-uppdateringen kommer att spela en viktig roll i Polkadots närmaste framtid. Det gör också DOT-token till en mer attraktiv investering. Agile Coretime-konceptet kan också locka institutionella investerare.

Om du vill investera Polkadot finns det en detaljerad nybörjarguide om ämnet: Hur man köper Polkadot (DOT). Artikeln kommer att vägleda dig kring hur man köper DOT-token på Binance-börsen.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!