Kryptoguider
10
aug
polygon

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Polygon? Nybörjarguiden

Polygon, tidigare känt som Matic Network, har blivit den mest populära skalningslösningen för Ethereum. Denna artikel är en nybörjarguide och recension om Polygon. Vi guidar dig genom Polygons historia och teknik. Vilket problem försöker Polygon lösa och hur?

Polygon är en mångsidig plattform

Låt oss först placera Polygon i rätt kategori. Vi gillar att dela in kryptovalutor i tre huvudkategorier: valutor, plattformar och tokens.

Bitcoin är den mest kända valutan. Andra populära valutor inkluderar Litecoin, Bitcoin Cash och Monero. De har som syfte att fungera som digitala pengar och som ett bytesmedel. De har inga andra viktiga användningsfall förutom att överföra och lagra värde.

Ethereum är kungen av plattformar. Plattformar är inte bara valutor – de är operativsystem för smarta kontrakt. Du kan tänka på plattformar som iOS eller Android. Plattformar ger en ram för mjukvaruutvecklare att bygga decentraliserade appar (Dapps). Andra populära plattformar inkluderar Cardano och  BNB Chain.

Tokens utfärdas alltid på en plattform, vilket innebär att de inte har sin egen blockkedja. Tokens är vanligtvis antingen utility tokens eller governance tokens. De har ett användningsfall i en specifik app. Chainlink, Uniswap, och Aave är populära tokens.

Polygon bör placeras i kategorin plattformar. Det är dock inte en typisk plattform, eftersom Polygons Pos Chain är nära kopplad till Ethereum. Den är också känd som Ethereums sidokedja. Polygon konkurrerar också med Cosmos och Polkadot i underkategorin interoperabilitet.

Polygons inhemska token är MATIC. Detta beror på att Polygon ursprungligen hette Matic Network. MATIC-token har samma användningsområde som andra plattformstokens; den används för att betala transaktioner i Polygon-nätverket. MATIC är också staked av nätverkets validerare.

Polygons historia

Polygons historia går tillbaka till år 2017. Det här är när en son till en indisk diamant-gruvarbetare, Jaynti Kanani, fortfarande arbetade för housing.com. Han följde också noggrant kryptomarknaden och särskilt svårigheterna med Ethereum.

Kanani ville lösa Ethereums skalningsproblem, och han var inte den enda. Många skalningsprojekt lanserades 2017 med liknande mål. Därefter kontaktade Jaynti Kanani, Sandeep Nailwaliin, som han kände redan från kryptoscenen. Anurag Arjun arbetade på samma kontor som honom. Kanani gav dom idéerna bakom Matic Network. Mihalio Bjelic gick också med i kärnlaget senare.

Nedan är en bild av kärnmedlemmarna från Polygon-hemsidan.

polygon core

Projektet startade officiellt 2018. Du kan läsa mer om de tidiga stadierna i denna intervju.

Detta är ett av få kryptoprojekt som kommer från Indien. Det gav Matic Network teamet några extra utmaningar på grund av oklarheterna i landet. Indien har förbjudit och sedan tagit bort restriktionerna för kryptovalutor flera gånger under de senaste fem åren.

Eftersom Indien är ett ganska okänt territorium inom kryptoindustrin, hade Matic Network inte heller tillgång till stora VC-företag. De tidiga stadierna av projektet var tuffa. Det fanns inte så mycket finansiering.

Saker började förändras 2019. Matic Network fick finansiering från Coinbase Ventures, som är ett av de mest kända VC-företagen. MainNet Alpha-versionen släpptes också med nya partnerskap. Du kan läsa mer på denna re-cap.

Nyckelhändelsen för 2019 var Initial Exchange Offering (IEO). Den blev hostad på Binance Launchpad i april. Matic Network sålde 19% av alla utfärdade tokens (1,9 miljarder av 10 miljarder) till investerare. MATIC-token blev den bäst presterende Binance Launchpad IEO’n 2019.

År 2020 lanserades äntligen MainNet. Detta var gjordes under sommaren.

Matic Network byggde en Proof of Stake-sidkedja för Ethereum med hjälp av Plasma-tekniken. Denna sidkedja kan skala upp till tusentals transaktioner per sekund utan att avstå från Ethereums-blockkedjans säkerhet.

Den första stora DeFi-boomen ägde rum sommaren 2020. Detta täppte till Ethereum-blockkedjan igen. Matic Network var fortfarande dolt för den allmänna publiken, även om det hade den perfekta lösningen till problemet. Priset på MATIC rörde sig ingenstans under 2020.

DeFi-marknaden exploderade igen i början av 2021. Det var då MATIC-token till slut fångade investerarnas uppmärksamhet. Priset gick upp 10-faldigt väldigt snabbt från cirka $0,02 till $0,20. Fler och fler partnerskap tillkännagavs.

I februari 2021 blev Matic Network re-brandat till Polygon.

Det var då projektet tillkännagav sina nya mål. Polygon vill vara ”blockkedjornas internet” och ha fokus på driftskompatibilitet. Det är precis vad projekt som Polkadot och Cosmos också arbetar med.

Ändå är Polygon starkt kopplat till Ethereum. Många populära Ethereum-influencers gick också med i deras advisory board. Namn som Hudson Jameson, Ryan Sean Adams och Anthony Sassano är välkända för alla Ethereum-entusiaster.

Polygons uppdateringar 2021 och 2022

Låt oss titta på de viktigaste händelserna under de senaste åren. Först kan vi lyfta fram de många skalningslösningar för Ethereum som Polygon har lanserat. Bilden nedan är från Polygons webbplats.

polygon scaling

Polygon Hermez använder teknik som bevisar nollkunskap och har en kapacitet på mer än 2000 TPS. Polygon Nightfall är en lösning för institutioner. Den har utvecklats i samarbete med Ernst & Young.

Polygon Edge, å andra sidan, är ett ramverk för applikationsutvecklare som gör det enkelt att skapa anpassade blockkedjor. Edge är en konkurrent till Cosmos SDK samt till Polkadots Substrate.

Polygon har också haft sina egna tekniska utmaningar. I december 2021, meddelade projektet  att de hade åtgärdat en sårbarhet som skulle ha äventyrat nästan alla MATIC-tokens i omlopp. Felet åtgärdades i tysthet av säkerhetsskäl.

I januari 2022 gjordes en viktig uppdatering när Polygon införde den EIP-1559 uppdatering till PoS-blockkedjan. EIP-1559-uppdateringen bränner MATIC-tokens vid varje transaktion. Den introducerades ursprungligen av Ethereum sommaren 2021.

I februari genomförde Polygon en finansieringsrunda på 450 miljoner dollar. Den innehöll en förteckning över några av de mest kända riskkapitalbolagen i branschen. Detta är en av de största finansieringsrundorna efter ICO i kryptoindustrin.

I maj 2022  meddelade Meta att de sociala medierna hade valt Polygon som teknisk lösning för Instagrams kommande NFT-integration. Facebooks NFT-integration är också på gång. Förutom Polygon är konkurrerande blockkedjor Ethereum, Solana och Flow involverade.

Aave har också valt Polygon som partner för Lens-protokollet. Det tillhandahåller verktyg för att bygga decentraliserade sociala appar. I slutet av juni hölls ett kort MATIC-token-rally i samband med lanseringen av Polygon ID.

Denna teknologi har nästan obegränsad potential, särskilt i DAO-världen. Den ger säker och krypterad autentisering till Polygonplattformen och EVM-kompatibla blockkedjor. Detta möjliggör 1 person = 1 röströstning i DAO-gemenskaper. För närvarande är modellen 1 token = 1 röst, eftersom tokenägare inte kan identifieras.

I juli 2022 nådde Polygon en viktig milstolpe med lanseringen av den första zkEVM-plattformen. This är i praktiken en blockkedja som bygger på ZK-Rollups teknik och som även stöder smarta kontrakt.

I den här artikeln tog vi bara en ytlig titt på uppdateringarna. Kolla också in Coin Bureau’s videor från mars 2022 och augusti 2022, som täcker dussintals olika nyhetsteman.

Prishistorik för MATIC-token

Polygons MATIC-token är ett relativt nytt tillägg på marknaden. Den har en prishistorik på endast cirka 3,5 år (8/2022). MATIC kom in på marknaden i april 2019 till ett pris på 0,0035 dollar. Det var då den tidigare nämnda IEO ägde rum.

Under sommaren 2019 steg MATIC-token redan till över 0,02 dollar men förblev runt 0,01-0,02 dollar fram till slutet av 2020. Våren 2021 var den tidpunkt då MATIC verkligen moonades.

 

matic prishistorik

MATIC tog fart efter Polygons omprofilering och nådde en toppnotering på 2,5 dollar i mitten av maj 2021. Detta motsvarar en ökning med mer än 100 gånger på mindre än ett halvår. Under sommaren 2021 kraschade MATIC tillsammans med resten av marknaden, men priset studsade tillbaka med en ny tjurmarknad under hösten.

MATIC nådde sina nuvarande ATH-nivåer i november 2021 (2,92 dollar). Polygon kollapsade sedan från dessa toppnivåer tillsammans med resten av kryptomarknaden. MATIC föll hela vägen till 0,31 dollar i juni 2022. Naturligtvis är även detta pris fortfarande 10 gånger högre än priset i januari 2021.

I skrivande stund handlas Polygon till 0,89 dollar. Det har stigit med nästan 200 % sedan kraschen sommaren 2022. MATIC har varit den bäst presterande topp 15-kryptovalutan på marknaden.

Polygon PoS Chain

Som nämnts i avsnittet om historia började Polygon som Matic Network. Det var ursprungligen tänkt att bara vara en sidechain för Ethereum. Även om Polygon har expanderat avsevärt är denna sidechain fortfarande Polygons mest kända och mest använda lösning. Den är känd som Polygon Pos Chain.

Sedan 2021 har även Layer 2-lösningar som Arbitrum och Optimism dykt upp. De skalar också Ethereum, men med ett något annorlunda tekniskt genomförande. Som vi nämnde i avsnittet om uppdateringar har Polygon också ett antal egna olika skalningslösningar.

Polygon PoS Chain är en blockkedja som använder konsensusmetoden Proof of Stake. Den kan hantera cirka 7 000 transaktioner per sekund. Detta är möjligt eftersom det bara är 7-10 validerare som skapar block i Polygons arkitektur. De är placerade på ett Bor-skikt. Detta är i princip samma sak som Polygon Pos Chain.

polygon arkitektur

Heimdall-skiktet innehåller 100 validerare som satsar flest MATIC-tokens. Bor-lagrets blockskapare väljs slumpmässigt ut härifrån. Validatorerna i Heimdall-skiktet tar också en ögonblicksbild av Polygon Pos Chain (Bor-skiktet) och skickar den till Ethereum-blockkedjan. Detta gör att Polygon Pos Chain kan utnyttja Ethereums säkerhet.

Ethereum är också kopplat till Polygon på andra sätt. Som diagrammet ovan visar finns stakingkontrakt på Ethereums blockkedja. Polygons validerare satsar därför MATIC-tokens på Ethereum.

Det finns ingen lägsta tröskel för antalet tokens i staking. En validerare måste dock satsa tillräckligt många tokens för att nå topp 100. Annars kommer den inte att kunna få tillgång till Heimdall-skiktet och därmed Bor-skiktet för att utfärda block.

En privat investerare kan också delegera sina MATIC-tokens till att staked, vilket också är möjligt med andra PoS-lösningar. Polygon staking ger för närvarande en avkastning på cirka 7 procent.

MATIC-token används i Polygon Pos Chain för att betala transaktionsavgifter. De är bråkdelar av en penny, vilket innebär att de är nästan gratis. MATIC-token kommer också att användas i andra skalningslösningar som byggs av Polygon i framtiden.

Polygon och DeFi

Polygon Pos Chain tog fart ordentligt under våren 2021. Vid den tiden såg vi också en bredare DeFi och NFT-boom. Ethereum hade dominerat dessa marknader med över 95 % marknadsandel fram till februari 2021. Nu är Ethereums andel nästan 40 procentenheter lägre. Polygon är en av de största DeFi-plattformarna på marknaden efter Ethereum.

De viktigaste infrastrukturprojekten i kryptovärlden finns också på Polygon. Dessa är The Graph och orakeljätten Chainlink.

På den populära webbplatsen defillama.com jämförs utvecklingen av DeFi-sektorn på olika plattformar för smarta kontrakt. För närvarande listas 283 olika DeFiappar på Polygon. Detta antal är det tredje största efter Ethereum och BNB Chain. Figuren nedan visar topp 8-rankningen när denna artikel skrevs (8/2022).

defi ranking

Polygon har nått sin position som en av de ledande DeFi-plattformarna. Dess marknadsandel har legat mellan 2,5 % och 3,0 % i ett år. Polygons framgång nådde sin höjdpunkt i början av 2021 då den var en av de få populära DeFi-plattformarna med BNB Chain och Ethereum. Uppkomsten av Solana, Avalanche, Tron och Ethereums L2-lösningar har stramat åt marknaden mycket.

Polygon (MATIC) som en investering

Även om Polygon har breddat sin räckvidd och bytt namn från Matic Network, har dess ursprungliga token fortfarande beteckningen MATIC. Detta kan förvirra nya investerare.

MATIC-token har tydliga användningsområden, som redan har diskuterats tidigare i den här artikeln. Först och främst är det den inhemska token för Pos Chain, vilket innebär att MATIC används för att betala transaktionsavgifter på nätverket. Eftersom det är en Proof of Stake-blockkedja stakas MATIC-token också av nätverkets validerare. Staking låser stora mängder tokens från marknaden och skapar mer efterfrågan.

MATIC-token används också till governance. I framtiden kommer dess innehavare att kunna rösta om Polygons förbättringsförslag.

Vilken potential har Polygon som investering? Coin Bureau-videon nedan är värd att kolla in eftersom den ger en bra översikt över ämnet.

Polygon har kommit långt under de senaste åren – det kan ingen förneka. Den har blivit en av de mest populära DeFi-plattformarna på marknaden och har även väckt institutioners intresse. Samarbetet med Meta är också en stor sak. MATIC-token har speglat denna utveckling; priset är nästan 50 gånger högre än för bara två år sedan.

Lite mer än 80 % av alla MATIC-tokens är i omlopp. Resten kommer att finnas på marknaden inom de närmaste 1-2 åren. Detta kan fortsätta att sätta press på försäljningen, men lyckligtvis är majoriteten av coins redan i omlopp.

Polygon kommer troligen att få ett uppsving av Ethereums kommande uppdatering The Merge.. Det är också värt att notera att behovet av skalningslösningar inte kommer att minska efter The Merge. Ethereums transaktionskapacitet kommer inte alls att öka efter denna uppdatering.

Det så kallade Ethereum 2.0 förväntas vara klart i slutet av 2023. Då kommer den att ha uppskattningsvis 100 gånger större transaktionskapacitet än idag. Det kommer att finnas ett behov av Polygon- och Layer 2-lösningar efter det. Om Ethereum och hela kryptoindustrin fortsätter att växa kommer inte ens 100 gånger större kapacitet att räcka för att hantera all trafik.

Vilka är de potentiella farhågorna? Skalningen av Ethereum är en av dem. Just nu verkar det som om Layer 2-lösningar som Arbitrum och Optimism växer snabbt. Deras DeFi likviditet (TVL) ökar medan Polygons statistik inte är så bra. Polygon Pos Chain’s TVL är cirka 85 % lägre än vid sin topp sommaren 2021.

Det fasta taket för MATIC-tokens är också ett bekymmer för vissa. När det maximala beloppet (10 miljarder) nås inom de närmaste åren, varifrån kommer då belöningarna för nätverksvalideringarna? Det är troligt att Polygon Foundation, som driver projektet, kommer att behöva betala för detta om ingen årlig inflation införs för token.

På det hela taget verkar det som om Polygons popularitet nådde sin topp under våren 2021 när det fanns lite konkurrens inom DeFi-sektorn. Ethereums Layer 2-lösningar befann sig också fortfarande på teststadiet. Nu har konkurrensen kring Polygon verkligen intensifierats.

Det finns nu ett par dussin seriösa plattformar för smarta kontrakt på marknaden. Detta är en mycket konkurrensutsatt sektor. Naturligtvis är det också där marknaden har den bästa tillväxtpotentialen.

Man kan säga att Polygon har mycket potential för att uppväga dessa risker. Projektet rör sig i rätt riktning. Den zkEVM som nämndes tidigare är ett bra exempel på tekniska milstolpar. Investerare bör hålla utkik efter Ethereums uppdatering The Merge under hösten 2022. Den kan förändra hela sektorn för smarta kontrakt.

MATICs kurs och hur man köper MATIC

MATIC-token är noterad på alla de största kryptovalutabörserna. Vi rekommenderar Binance, som är den marknadsledande plattformen. Du får den bästa likviditeten och flera olika handelspar. Det är också möjligt att stakea MATIC på Binance och tjäna avkastning för dina tokens.

Köp MATIC på Binance

Coinbase är en mer nybörjarvänlig lösning. Du bör också prova FTX, som är en av de ledande kryptobörserna.

Eftersom MATIC-token också körs på Ethereum stöds den av många populära wallets. Du kan använda MATIC med TrustWallet (mobil) eller Exodus (dator och mobil). Hårdvaru-walleten Ledger Nano X erbjuder ultimat säkerhet.

Läs mer om Polygon på den officiella webbplatsen polygon.technology. Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna genom att följa det officiella Twitter-kontot och Medium-bloggen.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *