Kryptoguider
27
aug

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Polygon? Nybörjarguiden

Polygon, tidigare känt som Matic Network, har blivit den mest populära skalningslösningen för Ethereum. Denna artikel är en nybörjarguide och recension om Polygon. Vi guidar dig genom Polygons historia och teknik. Vilket problem försöker Polygon lösa och hur?

Polygon är en mångsidig plattform

Låt oss först placera Polygon i rätt kategori. Vi gillar att dela in kryptovalutor i tre huvudkategorier: valutor, plattformar och tokens.

Bitcoin är den mest kända valutan. Andra populära valutor inkluderar Litecoin, Bitcoin Cash och Monero. De har som syfte att fungera som digitala pengar och som ett bytesmedel. De har inga andra viktiga användningsfall förutom att överföra och lagra värde.

Ethereum är kungen av plattformar. Plattformar är inte bara valutor – de är operativsystem för smarta kontrakt. Du kan tänka på plattformar som iOS eller Android. Plattformar ger en ram för mjukvaruutvecklare att bygga decentraliserade appar (Dapps). Andra populära plattformar inkluderar Cardano och  Binance Smart Chain.

Tokens utfärdas alltid på en plattform, vilket innebär att de inte har sin egen blockkedja. Tokens är vanligtvis antingen utility tokens eller governance tokens. De har ett användningsfall i en specifik app. Chainlink, Uniswap, och Aave är populära tokens.

Polygon är en plattform, men inte som vilken som helst. Det är inte bara ett operativsystem för Dapps, men Polygon siktar också in sig på driftskompatibilitet. Du kanske har hört uttrycket ”blockkedjors internet” tidigare. Polkadot och Cosmos är liknande plattformar.

Ursprungligen var detta projekt känt som Matic Network. Syftet var att bygga en lösning som gick att skala upp Ethereum med hjälp av Plasma-teknik. Detta har gjorts. Men Polygon är numera mycket mer än bara en Ethereum-sidokedja.

Nedan följer en kort introduktion från våren 2021, då projektet blev re-brandat från Matic Network till Polygon.

Polygons inhemska token är MATIC. Vid tidpunkten för re-brandingen existerade redan en token som heter Polymath (ticker: POLY) på marknaden. Därför kunde Polygon inte heller byta ticker för MATIC-token.

MATIC används på samma sätt som andra plattformstokens, till exempel Ether. Användare betalar transaktionsavgifter med den i Polygon-blockkedjan. MATIC stakeas också av nätverksvaliderarna.

Polygons historia

Polygons historia går tillbaka till år 2017. Det här är när en son till en indisk diamant-gruvarbetare, Jaynti Kanani, fortfarande arbetade för housing.com. Han följde också noggrant kryptomarknaden och särskilt svårigheterna med Ethereum.

Kanani ville lösa Ethereums skalningsproblem, och han var inte den enda. Många skalningsprojekt lanserades 2017 med liknande mål. Därefter kontaktade Jaynti Kanani, Sandeep Nailwaliin, som han kände redan från kryptoscenen. Anurag Arjun arbetade på samma kontor som honom. Kanani gav dom idéerna bakom Matic Network. Mihalio Bjelic gick också med i kärnlaget senare.

Nedan är en bild av kärnmedlemmarna från Polygon-hemsidan.

polygon core

Projektet startade officiellt 2018. Du kan läsa mer om de tidiga stadierna i denna intervju.

Detta är ett av få kryptoprojekt som kommer från Indien. Det gav Matic Network teamet några extra utmaningar på grund av oklarheterna i landet. Indien har förbjudit och sedan tagit bort restriktionerna för kryptovalutor flera gånger under de senaste fem åren.

Eftersom Indien är ett ganska okänt territorium inom kryptoindustrin, hade Matic Network inte heller tillgång till stora VC-företag. De tidiga stadierna av projektet var tuffa. Det fanns inte så mycket finansiering.

Saker började förändras 2019. Matic Network fick finansiering från Coinbase Ventures, som är ett av de mest kända VC-företagen. MainNet Alpha-versionen släpptes också med nya partnerskap. Du kan läsa mer på denna re-cap.

Nyckelhändelsen för 2019 var Initial Exchange Offering (IEO). Den blev hostad på Binance Launchpad i april. Matic Network sålde 19% av alla utfärdade tokens (1,9 miljarder av 10 miljarder) till investerare. MATIC-token blev den bäst presterende Binance Launchpad IEO’n 2019.

År 2020 lanserades äntligen MainNet. Detta var gjordes under sommaren.

Matic Network byggde en Proof of Stake-sidkedja för Ethereum med hjälp av Plasma-tekniken. Denna sidkedja kan skala upp till tusentals transaktioner per sekund utan att avstå från Ethereums-blockkedjans säkerhet.

Den första stora DeFi-boomen ägde rum sommaren 2020. Detta täppte till Ethereum-blockkedjan igen. Matic Network var fortfarande dolt för den allmänna publiken, även om det hade den perfekta lösningen till problemet. Priset på MATIC rörde sig ingenstans under 2020.

DeFi-marknaden exploderade igen i början av 2021. Det var då MATIC-token till slut fångade investerarnas uppmärksamhet. Priset gick upp 10-faldigt väldigt snabbt från cirka $0,02 till $0,20. Fler och fler partnerskap tillkännagavs.

I februari 2021 blev Matic Network re-brandat till Polygon.

Det var då projektet tillkännagav sina nya mål. Polygon vill vara ”blockkedjornas internet” och ha fokus på driftskompatibilitet. Det är precis vad projekt som Polkadot och Cosmos också arbetar med.

Ändå är Polygon starkt kopplat till Ethereum. Många populära Ethereum-influencers gick också med i deras advisory board. Namn som Hudson Jameson, Ryan Sean Adams och Anthony Sassano är välkända för alla Ethereum-entusiaster.

MATIC-token tog fart igen efter dess re-branding. Det hade en magnifik spurt hela vägen till $2,68 i maj 2021. Detta är fortfarande ATH-priset när vi skriver denna artikel (8/2021). MATIC-tokenkursen gick upp mer än 100x på fem månader.

Eftersom Polygon-blockkedjan är EVM kompatibel (Ethereum Virtual Machine) är det enkelt att skapa Polygonversioner av Ethereumapplikationer. Användare kan enkelt flytta sina medel från Ethereum till Polygonnätverket (och tillbaka) med hjälp av tokenbroar.

Populära Ethereum Dapps som Aave, Curve och SushiSwap har lanserat sina Polygonversioner. För närvarande (8/2021) är Polygon den mest populära skalningslösningen för Ethereum.

Polygon-blockkedjan

Som nämnts i föregående kapitel startades projektet som Matic Network. Syftet var att skapa en skalningslösning för Etherum med hjälp av Plasma-tekniken. I praktiken betyder detta en sidkedja som använder Proof of Stake-algoritmen.

Situationen är följande: Ethereum-blockkedjan har fortfarande (8/2021) en mycket begränsad transaktionskapacitet. DeFi-boomen har gjort det uppenbart smärtsamt. Transaktionsavgifterna har ökat, vilket har drivit små investerare till Binance Smart Chain. Den nyligen genomförda EIP-1559-uppgraderingen löser inte detta heller.

Bitcoin har löst detta problem med lightning network. Tanken är att skapa ett extra lager (nätverk) ovanpå Bitcoin, där små och mikrotransaktioner kan flyttas. Detta är ungefär också tanken bakom Matic Network, som nu är känt som Polygon.

Polygon är byggt med Plasma-teknik. Det löser skalningsfrågan genom att använda sidkedjor. Polygonkedjan är en oberoende blockkedja, men den är också ansluten till Ethereum.

matic plasma

Det tas en snapshot från Polygon-blockkedjan och skickas till Ethereum-blockkedja med jämna mellanrum. Om något skulle hända i Polygons ände skulle blockkedjan enkelt kunna återställas med hjälp av den senaste snapshoten.

En Plasma-sidokedja löser skalningsfrågan utan att ge upp den säkerhet som Ethereum erbjuder. I teorin kan Polygon skalas upp till 7000 transaktioner per sekund (TPS). Ethereum kan behandla cirka 15. Det finns redan fler dagliga transaktioner på Polygon än Ethereum.

MATIC-token behövs på grund av Proof of Stake-algoritmen. Validering av Polygon-nätverket stakear MATIC. Vanliga investerare kan också stakea för att tjäna avkastning. Alla transaktionsavgifter på Polygon betalas också med MATIC.

Det är enkelt att använda sig av Polygonnätverket. Du kan använda den populära MetaMask-walleten, precis som du skulle använda den på Ethereum eller Binance Smart Chain. Tokens kan flyttas från Ethereum till Polygon med hjälp av en token-bro. Många populära börser, som Binance, stöder även MATIC-uttag till Polygon-blockkedjan.

Blockkedjornas internet

Låt oss dyka djupare in i Polygon ur en teknisk synvinkel. Den tidigare beskrivna sidokedjan var den ursprungliga planen. Dock gjordes re-brandingen i februari 2021 eftersom Polygon har högre mål. Det vill erbjuda byggstenar för det nya blockchain internet.

Polygonkitekturen är mycket mobil och robust. Den består av fyra olika lager. Varje nytt projekt kan välja de byggstenar som passar dess mål. Vi rekommenderar att du tittar på videon nedan för mer information.

Det första lagret är Ethereumlagret. Detta inkluderar flera smarta kontrakt på Ethereumplattformen. De hanterar transaktionens slutlighet, staking och kommunikation mellan Ethereum och Polygon. Eftersom Ethereum är den säkraste smarta-kontraktsplattformen på marknaden är det smart att använda den för de mest kritiska funktionerna.

Det andra lagret kallas säkerhetslagret. Det fungerar parallellt med Ethereumlagret. Det erbjuder transaktionsvalidering. Varje blockkedja som är byggd på Polygonnätverket kan använda dessa ”validators as a service” mot en avgift. Det första och andra lagret är frivilliga byggstenar.

Ett populärt DeFi-protokoll skulle vara ett bra exempel på ett projekt som skulle vilja använda det första lagret. Risken att bli hackad är mycket aktuell för en sådan applikation. Det vore klokt att utnyttja säkerheten hos Ethereum-nätverket.

Säkerhetslagret kan vara tillräckligt för en NFT-marknadsplats. Detta skulle vara en applikation som vill optimera transaktionsavgifter så låga som möjligt. Det skulle inte nödvändigtvis behöva alla säkerhetsfunktioner som en DeFi-app gör.

opensea pudgy penguins
OpenSea är en populär NFT-marknadsplats.

Det tredje och fjärde lagret kallas Polygonlagret och exekutiva lagret. Dessa är obligatoriska för alla projekt i Polygonnätverket. Polygonlagret innehåller alla blockkedjor i nätverket. De har sina egna samförståndsmekanismer, medan de drar nytta av interoperabilitet mellan blockkedjor.

Det exekutiva lagret utför alla transaktioner och ansluter till Ethereum Virtual Machine (EVM). Eftersom Polygon är EVM-kompatibel är det väldigt enkelt att klona Ethereum-Dapps till Polygon. Det är därför så många populära Dapps redan har flyttat till Polygon.

Polygon-applikationer

Polygon har vuxit väldigt mycket 2021. Den tidigare nämnda EVM-kompatibiliteten har varit en stor faktor. Flera Ethereumapplikationer flyttas till Polygon varje dag, och token-broar har blivit snabbare och mer tillförlitliga.

De viktigaste kryptoinfrastrukturprojekten är också integrerade med Polygon. Dessa är indexeringsprotokollet The Graph och jätten Chainlink.

Du hittar de mest populära Polygon-Dapps på defillama.com. Det finns också andra webbplatser med Dapp-listor som t.ex. awesomepolygon.com. Det finns mer än 100 intressanta Dapps som redan körs på Polygon.

defillama polygon

När vi skriver denna artikel finns det 4,5 miljarder dollar låsta i alla Polygon-Dapps. Detta kallas TVL (Total Value Locked). Antalet kan kännas litet jämfört med DeFi-industrin på 150 miljarder dollar. Ethereums TVL var dock 4,5 miljarder dollar i augusti 2020. Detta var bara ett år sedan.

Aave är den överlägset mest populära Dapp’en på Polygon. Nästan hälften av allt dollar-värde är låst enbart i detta protokoll. Som du kan se från bilden ovan finns det flera multi-chain-Dapps som körs på både Polygon och Ethereum.

Quickswap är Polygons version av den populära decentraliserade börsen Uniswap. Du kan göra affärer med nära noll avgifter, medan Uniswap fortfarande har avgifter i intervallet $20 – $50 per transaktion.

Polygon som en investering

Även om Polygon blev re-brandat i februari 2021, har den inbyggda tokenet fortfarande tickern MATIC. Detta kan vara förvirrande för vissa nykomlingar.

MATIC-token har tydliga användningsfall, som vi redan har nämnt. Det är den inbyggda symbolen för Polygon Plasma-sidokedjan. Alla transaktionsavgifter betalas med MATIC på detta nätverk. Därför har MATIC samma basfunktion som ETH, BNB, ADA och andra plattforms-tokens.

Eftersom denna sidokedja använder Proof of Stake-validering krävs MATIC tokens för att stakea. Detta ger MATIC ännu mer efterfrågan och låser tokens ut ur cirkulation. Det används också som en governance-stoken, vilket betyder att MATIC-innehavare kan rösta på blockkedja-utvecklingen.

Är MATIC-token då en bra investering? Om du vill ha fler synpunkter, kolla Coin Bureau-videon nedan. Det ger dig en bra överblick över projektet.

MATIC var en av de hetaste tokensena på marknaden under de första månaderna av 2021. Då var Polygon onekligen undervärderat när du tittade på marknadsvärdet. Även efter att MATIC:s pris gick från $0,02 till $0,20, låg projektet fortfarande på 60:e till 70 e plats i kryptovalutarankingen.

Vid skrivandet av denna artikel är MATIC prissatt till $1,40. Polygonprojektet ligger på 19:e plats i den globala kryptovalutarankningen (efter börsvärde). Det är uppenbart att denna ökning har ätit det mesta av sin tillväxtpotential. Polygons marknadsvärde är redan dubbelt så stort som Cosmos, som är en direkt konkurrent.

Ändå har det mest populära ”blockkedjornas internet”-projektet, Polkadot, 2,5 gånger högre marknadsvärde än Polygon. Man kan säga att Polygon förmodligen befinner sig i en ganska rättvis värdering. Det finns fortfarande utrymme för mer tillväxt, men potentiella vinster kommer att bli mycket lägre nu.

Marknaden har också förändrats kring Polygon. Det är inte den enda lönsamma Layer 2-lösningen för Ethereum. Till exempel kommer Uniswap att skala med Optimism. Vi bör också komma ihåg det kommande Ethereum 2.0-version.

Det ser ut som att Ethereum 2.0 kommer ut i början av 2022. Detta kommer att lösa många skalbarhetsproblem som Ethereum har. Många investerare känner att det blir mindre efterfrågan på projekt som Polygon, som ses som tillfälliga lösningar.

Decrypt har publicerat en artikel om detta. Kolla länken ovan för att se detaljerna.

MATIC var förmodligen den mest underskattade tokenen på marknaden i början av 2021. Polygon var också den mest lovande skalningslösningen för Ethereum. Nu är Polygons marknadsvärde 100x högre och konkurrensen blir hårdare för varje dag.

MATICs kurs och hur man köper MATIC

 
MATIC-token är noterad på alla de största kryptovalutabörserna. Vi rekommenderar Binance, som är den marknadsledande plattformen. Du får den bästa likviditeten och flera olika handelspar. Det är också möjligt att stakea MATIC på Binance och tjäna avkastning för dina tokens.

Köp MATIC på Binance

Coinbase är en mer nybörjarvänlig lösning. De listade också nyligen Quickswaps native token (QUICK). Om du tror på Polygon och dess populära DEX kan du investera i båda på Coinbase.

Eftersom MATIC-token också körs på Ethereum stöds den av många populära wallets. Du kan använda MATIC med TrustWallet (mobil) eller Exodus (dator och mobil). Hårdvaru-walleten Ledger Nano X erbjuder ultimat säkerhet.

Läs mer om Polygon på den officiella webbplatsen polygon.technology. Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna genom att följa det officiella Twitter-kontot och Medium-bloggen.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.