XRP kurs – SEK & USD

XRP kurs har historiskt sett varierat mellan $0,002802 (7 juli 2014) och $3,84 (4 januari 2018). XRP är en av de mest populära kryptovalutorna bland investerare. Rättegången mellan Ripple och SEC har varit i rubrikerna sedan 2020. Framtiden för XRP ser intressant och osäker ut på samma gång.

XRP kurs utveckling under de senaste åren

XRP kurs har historiskt sett varierat mellan $0,002802 (7 juli 2014) och $3,84 (4 januari 2018). XRPs kurshistorik börjar från august 2013. Denna information baseras på data från Coinmarketcap.

XRP-kursen började på bara några tiondels cent och rörde sig så småningom till över tre dollar per coin. XRP har varit en bra investering för dem som gav sig in 2017 (eller tidigare). I början av 2017 var XRP-kursen endast 0,006 dollar! Det var en riktig ”penny stock” som det knappt pratades om på sociala medier.

Under våren 2017 började det dock hända saker och ting, då XRP-kursen ökade tio gånger under mars-april till 0,06 dollar. Den vilda ökningen fortsatte bara, då vi i maj 2017 såg ett enhetspris på cirka 0,35 dollar. Detta motsvarar en 60-faldig prisökning på bara sex månader!  XRP blev alltmer populärt och analytiker i sociala medier började prata om dess bankkopplingar.

Den verkliga explosionen ägde rum från början av december 2017 till början av januari 2018. Vid den tiden pågick en stor altcoin-boom. XRP var utan tvekan en av drivkrafterna bakom rallyt, och det pratades ständigt om den under de första dagarna av 2018 till och med på den populära tv-kanalen CNBC.

Grafiken nedan visar XRPs historiska kursutveckling.

xrp kurs

XRP:s högsta kurs genom tiderna är otroliga 3,84 dollar den 4 januari 2018. Om du hade förvärvat XRP exakt ett år tidigare skulle din investering ha ökat mer än 600 gånger!

Till slut sprack den snabbt uppblåsta bubblan och hela kryptomarknaden kollapsade drastiskt under våren 2018. XRP-token föll med de andra. Bitcoin föll med mer än 80 % från sin topp under 2018 och många altcoins föll med 95-99 %. Sedan sommaren 2018 har enhetspriset för XRP i stort sett legat mellan 0,25 och 0,60 dollar fram till 2021.

Det lägsta kursen var i mars 2020, när krisen som orsakades av coronaviruset kollapsade kryptovalutamarknaden. Under 2021 års tjurmarknad steg kursen på XRP med hundratals procent och passerade till och med 1,50-dollarstrecket. Men björnmarknaden som började i november 2021 tog ner XRP tillsammans med resten.

Kursen på XRP föll till cirka $0,30 under 2022 års björnmarknad. Detta hände i juni 2022. Kursen på XRP pendlade mellan $0,3 och $0,5 fram till juni 2023, då XRP fick en fin boost från SEC vs. Ripple-stämningsvinsten.

Framtiden för XRP-kursen ser mycket bättre ut efter Ripples seger. Kursen har dock inte hållit sig permanent på en högre nivå, vilket många säkert förväntade sig.

XRP kurs eller Ripple kurs?

Termerna XRP och Ripple förvirrar fortfarande investerare. XRP-token noterades på börser under sina tidiga år under namnet Ripple. Investerarna bevakade därför Ripple-priset, och denna sökterm används fortfarande idag. Det är dock en felaktig benämning.

Ripple är teknikföretaget som skapade XRP. XRP är kryptovalutan. Därför följer investerare kursen på XRP, inte kursen på Ripple.

Ripple har försökt att separera sitt namn från namnet på XRP-token i flera år.

För att vara exakt skulle Ripple-kursen betyda aktiekursen för Ripple-företaget. I kryptovärlden hänvisar vissa personer fortfarande till XRP:s pris som Ripples. Var inte som en av dessa investerare!

Grundläggande information om XRP-token

XRP är en av de mest populära kryptovalutorna bland investerare. Den har också etablerat sig på topp 10-listan över kryptovalutor efter 2017 års tjurmarknad. En anledning till XRP:s popularitet är det låga enhetspriset, som skapar en illusion av en högre uppgångspotential än Bitcoin.

Många nybörjare blir lätt förvirrade av Ripple och XRP. Låt oss klargöra skillnaderna mellan dessa nästa. Ripple är ett amerikanskt teknikföretag som utvecklar lösningar för bankvärlden. Ripple har skapat ett särskilt RippleNet-nätverk för detta, i syfte att påskynda dataöverföringen mellan banker och sänka kostnaderna.

Ripple har också utvecklat en blockkedjeteknik som kallas XRP Ledger, vars ursprungliga valuta är XRP-token. Precis som andra kryptovalutor är XRP Ledger programvara med öppen källkod; vem som helst kan ansluta sig till dess nätverk. Om du köper en XRP-token flyttar du den till XRP Ledger-nätverket.

RippleNet är ett annat nätverk som inte nödvändigtvis använder XRP. Ripple erbjuder många olika tjänster till banker, en av dem är relaterad till XRP-token. Detta kallas ODL eller Crypto Liquidity. Crypto Liquidity är en likviditetspool för valutaväxling med XRP-tokens.

Nedan visas en bild av Crypto Liquidity-tjänsten från Ripples webbplats.

ripple crypto liquidity

Den utbredda användningen av sådana pooler kan leda till att vissa institutioner håller i betydande mängder XRP-tokens. Hittills har detta inte varit fallet. Det är också omöjligt att säga vilken typ av avtal Ripple kommer att ingå med banker.

Det bör också framgå att Ripple fortfarande innehar ungefär hälften av alla XRP-tokens. Under de senaste åren har företaget sålt dem till ett värde av hundratals miljoner dollar på marknaden med vinstsyfte. Ripple kan inte dumpa alla XRP-tokens på marknaden bara sådär eftersom ett visst escrow-avtal förhindrar det. Detta försäljningstryck har dock bidragit till att hålla priset lågt.

Ripple vs. SEC rättegången

Rättegången mellan Ripple och SEC har varit i rubrikerna sedan 2020. XRP-priset (Ripple-priset) har också lidit av denna process under en lång tid. Vad handlar det egentligen om?

I december 2020 stämde SEC, som övervakar den amerikanska värdepappersmarknaden, XRP:s grundare Chris Larsen och VD Brad Garlinghouse. Stämningen gäller samma fråga som har varit på rubrikerna i flera år i USA: är kryptovalutor värdepapper?

Det finns en historisk definition av en säkerhet, men den fastställdes redan för 100 år sedan. För många är det inte meningsfullt att tillämpa den på kryptovalutor. När säkerhetsdefinitionerna fastställdes fanns inte XRP, internet eller ens datorer. Världen har förändrats mycket sedan dess.

Det här är en viktig stämning, eftersom USA håller på att ta fram nya kryptoregler. Definitionen av säkerhet är en integrerad del av denna process. Om XRP hade dömts ut som ett värdepapper hade SEC fått stöd för att i större utsträckning döma ut andra kryptovalutor som värdepapper.

Sommaren 2023 vann Ripple en viktig seger över SEC. Stämningen är delvis ännu inte avgjord, men Ripple har vunnit en massiv seger.

Ripples framtid och kursen på XRP

Framtiden för XRP ser intressant och osäker ut på samma gång. Att förutsäga kring har dock blivit mycket enklare efter domstolsbeslutet i juli 2023. Den rättsliga striden som plågade Ripple och XRP-priset har tagit en betydande vändning.

I oktober 2023 släppte SEC också anklagelserna mot Ripples chefer och stämmer bara Ripple-företaget. SEC:s position är dock svag, så få förväntar sig några fler negativa vändningar för Ripple och XRP:s kurs från denna process.

Prognosen för XRP kan nu till stor del baseras på XRP:s grundläggande faktorer. Hur ser de ut? Kan XRP-priset potentiellt komma tillbaka till ATH-mätningarna igen? Tyvärr tror vi fortfarande att XRP:s potential inte verkar särskilt stark.

Priset på XRP är fortfarande ungefär på samma nivå som innan nyheten om den stora vinsten i juli. Priset fick en tillfällig skjuts och steg med 80% på ett par timmar, men det återgick till sitt utgångsläge ungefär en månad senare.

Om priset på XRP inte kan rusa efter den största nyheten på fem år, när kommer det då att göra det?

Även om XRP-prognosen verkar osäker har XRP en enorm fanbas. Om du är en av dem och vill förvärva detta mynt har vi gjort en separat nybörjarguide om ämnet: hur man köper XRP. Artikeln ger dig detaljerade instruktioner om hur du enkelt kan köpa XRP.