XRP (XRP) kurs – SEK & USD

XRP (XRP) kurs har historiskt sett varierat mellan $0,002802 (7 juli 2014) och $3,84(4 januari 2018). XRP har vunnit popularitet bland nybörjarinvesterare. Ripple vs. SEC-målet har varit i rubrikerna i två år. XRP-priset kommer att påverkas kraftigt av rättegången mellan Ripple och SEC.

XRP (XRP) kurs utveckling under de senaste åren

XRP (XRP) kurs har historiskt sett varierat mellan $0,002802 (7 juli 2014) och $3,84 (4 januari 2018). Denna information baseras på data från Coinmarketcap.

XRP-kursen började på bara några tiondels cent och rörde sig så småningom till över tre dollar per coin. XRP har varit en bra investering för dem som gav sig in 2017 (eller tidigare). I början av 2017 var XRP-kursen endast 0,006 dollar! Det var en riktig ”penny stock” som det knappt pratades om på sociala medier.

Under våren 2017 började det dock hända saker och ting, då XRP-kursen ökade tio gånger under mars-april till 0,06 dollar. Den vilda ökningen fortsatte bara, då vi i maj 2017 såg ett enhetspris på cirka 0,35 dollar. Detta motsvarar en 60-faldig prisökning på bara sex månader!  XRP blev alltmer populärt och analytiker i sociala medier började prata om dess bankkopplingar.

Den verkliga explosionen ägde rum från början av december 2017 till början av januari 2018. Vid den tiden pågick en stor altcoin-boom. XRP var utan tvekan en av drivkrafterna bakom rallyt, och det pratades ständigt om den under de första dagarna av 2018 till och med på den populära tv-kanalen CNBC.

Grafiken nedan visar XRP-kursen (Ripple-kursen) i dollar från 2017.

xrp kurs

XRP:s högsta pris genom tiderna är otroliga 3,84 dollar den 4 januari 2018. Om du hade förvärvat XRP exakt ett år tidigare skulle din investering ha ökat mer än 600 gånger!

Till slut sprack den snabbt uppblåsta bubblan och hela kryptomarknaden kollapsade drastiskt under våren 2018. XRP-token föll med de andra. Bitcoin föll med mer än 80 % från sin topp under 2018 och många altcoins föll med 95-99 %.

Sedan sommaren 2018 har enhetspriset för XRP i stort sett legat mellan 0,25 och 0,60 dollar fram till 2021. Det lägsta priset var i mars 2020, när paniken som orsakades av coronaviruset kollapsade alla finansmarknader. Priset på XRP steg med hundratals procent under tjurmarknaden 2021 och passerade till och med 1,5 dollar. Men den björnmarknad som inleddes i november 2021 tog XRP ner tillsammans med resten av marknaden.

Grundläggande information om XRP-token

XRP har vunnit popularitet bland nybörjarinvesterare. Detta var särskilt tydligt under altcoin-rallyt i december 2017-januari 2018. En av orsakerna är förmodligen det låga enhetspriset per token, som härrör från det massiva utbudet.

Bitcoin har ett utbud på 21 miljoner coins, medan 100 miljarder XRP-tokens har skapats. Detta är nästan 5 000 gånger mer. Därför är det naturligt att priset på Bitcoin ligger på tiotusentals dollar, medan XRP-kursen (Ripple-kursen) svävar under en dollar. Kom ihåg att enhetspriset aldrig säger om en viss coin är billig eller dyr. Även en coin som kostar 0,01 dollar kan vara ett dyrt köp om det har stigit snabbt från 0,0001 dollar i snabb takt.

Många nybörjare är lätt förvirrade över Ripple och XRP. Låt oss kortfattat klargöra vad det handlar om. Ripple är först och främst ett amerikanskt teknikföretag. Det utvecklar lösningar för bankvärlden. Ripple har skapat ett nätverk som kallas RippleNet för detta ändamål. Syftet är att påskynda dataöverföringen mellan banker och sänka kostnaderna. Detta är nu känt som Cross-border payment solution.

ripple xrp

Ripple har också utvecklat en blockkedja som kallas XRP Ledger. Den ursprungliga token för denna blockkedja är XRP. XRP Ledger är en programvara med öppen källkod och vem som helst kan ansluta sig till nätverket. Om du köper XRP från en börs och flyttar det till din plånbok gör du transaktioner i XRP Ledger.

RippleNet är ett separat nätverk som inte nödvändigtvis använder XRP alls. Ripple erbjuder många olika tjänster till banker, varav endast en är relaterad till XRP-token. Denna kallas ODL eller Crypto Liquidity. Det är en likviditetspool där XRP-token kan användas.

Om Crypto Liquidity-lösningen skulle bli populär kan det leda till att institutioner innehar stora mängder XRP-tokens. Ripple XRP-kursen skulle gynnas positivt av en sådan utveckling. Hittills har detta inte varit fallet. Det är omöjligt att med säkerhet säga vilken typ av kontrakt som företaget Ripple kommer att göra i framtiden.

Man bör också förstå att Ripple fortfarande har ungefär hälften av alla XRP-tokens. Det har sålt dem till ett värde av hundratals miljoner dollar på marknaden under de senaste åren för att hjälpa företagets intäkter. Ripple kan inte dumpa alla XRP-tokens på marknaden bara sådär, eftersom ett escrow-avtal förhindrar det. Detta säljtryck har dock bidragit till att hålla tokens pris lågt.

Lär dig mer om Ripple och XRP-token genom att läsa vår nybörjarguide om XRP.

Ripple vs. SEC-målet

Ripple vs. SEC-målet har varit i rubrikerna i två år. XRP-kursen (Ripple-kursen) har också lidit av denna process under lång tid. Vad handlar det egentligen om? ‘

Processen inleddes i december 2020. Då stämde SEC, som övervakar den amerikanska värdepappersmarknaden, XRP:s grundare Chris Larsen och VD Brad Garlinghouse. Nedan finns en skärmdump från Youtube av Brad Garlinghouses intervju med Bloomberg.

ripple sec

Stämningen handlar om den kontroversiella fråga som har varit i rubrikerna i flera år: ska kryptovalutor definieras som värdepapper?

Det finns en historisk definition i USA för värdepapper, men den gjordes redan för 100 år sedan. Många skulle hävda att det inte är meningsfullt att försöka tillämpa den på kryptovalutor. XRP, internet eller ens datorer fanns inte när säkerhetsdefinitionerna fastställdes. Världen har förändrats mycket sedan dess.

När artikeln skrivs har Ripple-målet redan pågått i över två år. Det förväntas avslutas någon gång under 2023. XRP-lägret har haft många mindre och större segrar, men kampen i domstol har fortfarande inte lett till några beslut.

Utfallet av detta rättsfall kommer att påverka hela marknaden eftersom USA för närvarande håller på att skapa nya kryptoregler. Definitionen av säkerhet är en integrerad del av denna process. Om XRP döms ut som ett värdepapper kommer SEC att använda sin seger för att attackera även andra kryptovalutor.

Det stora problemet är att de amerikanska kryptovalutabörserna inte har tillstånd att handla med värdepapper. Om Ripple förlorar rättegången och anses vara ett värdepapper kommer det att tas bort från åtminstone de amerikanska och eventuellt även från många europeiska börser. XRP-kursen skulle med all säkerhet lida av detta beslut.

Ripples framtid och priset på XRP

XRP-priset kommer att påverkas kraftigt av rättegången mellan Ripple och SEC. Det är praktiskt taget omöjligt att bedöma XRP:s potential tills resultatet av stämningen är känt. En förlust i det juridiska huset skulle vara ett stort bakslag för XRP, särskilt i USA.

Efter Kinas förbud mot brytning av Bitcoin har USA blivit världens ledande land inom kryptovalutaindustrin. Antagandet av kryptovalutor har också gått snabbare framåt jämfört med Europa. Även om regleringen i USA inte leder direkt till regleringen i EU eller asiatiska länder har den effekter.

Om XRP definieras som ett värdepapper i USA finns risken för samma dom i EU också. Framtiden för XRP-priset ser molnig ut tills stämningen mot SEC är avgjord. Vi ser XRP som en investering med hög risk. Dess prisutveckling är svår att bedöma innan rättsfallet är slutfört.

Tror du på XRP? Om ja, hittar du detaljerade instruktioner om att köpa XRP i vår nybörjarguide: Hur man köper XRP. Denna artikel innehåller också information om hur du lagrar XRP säkert.