Kryptoguider
07
jan
ripple xrp

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är XRP?

XRP är en kryptovaluta som lanserats av teknikföretaget Ripple. Ripples och XRP:s historia började 2011 när Jed McCaleb började utveckla en helt ny konsensusmodell. Ripples stämningsansökan har varit det största samtalsämnet om Ripple och XRP-token sedan 2020.

XRP Ledger (XRPL) är en öppen blockkedja och ett betalningssystem som använder XRP som sin native token. XRP Ledger byggdes ursprungligen som ett betalningsnätverk, men ekosystemet har på senare tid expanderat mot smarta kontrakt. Ripple har blivit känt för sina lösningar inom bankvärlden Ur en XRP-investerares synvinkel ser Ripples framtid bättre ut än på många år.

Vad är XRP?

XRP är en kryptovaluta som lanserats av teknikföretaget Ripple. XRP introducerades på marknaden 2013, vilket gör den till en av de äldsta kryptovalutorna. XRP fungerar som den inhemska valutan för XRP Ledger. XRP Ledger är en blockkedja som utvecklats av Ripple.

XRP Ledger möjliggör mycket snabba och billiga transaktioner. Att skicka XRP tar bara några sekunder och transaktionskostnaderna är bara bråkdelar av cent. Tekniken i XRP Ledger möjliggörs av konsensusalgoritmen RPCA som utvecklats av Ripple.

Ripple är ett amerikanskt teknikföretag. Det har blivit känt för sina lösningar inom bank och finans. Ripple använder också XRP Ledger i sina lösningar.

Här är grundläggande information om XRP:

Specifikation Information
Kategori Betalningsprotokoll
Ticker XRP
Cirkulerande tillgångar 54 miljarder XRP
Maks. tillgångar 100 miljarder XRP
Lägsta kurs någonsin (datum) $0,002802 (7 juli 2014)
Högsta kurs någonsin (datum) $3,84 (4 januari 2018)

Följ priset på XRP från denna sida: XRP-kurs.

XRP noterades ursprungligen på kryptobörser under namnet Ripple. Detta orsakade en hel del förvirring mellan Ripple och XRP. Ripple försökte åtgärda situationen för några år sedan genom att helt enkelt kalla token XRP, vilket också är dess ticker. Trots detta kallas kryptovalutan fortfarande för Ripple på vissa kryptobörser.

XRP har varit en av de 10 största kryptovalutorna sett till marknadsvärde sedan 2017 års tjurmarknad.

Historien om XRP och Ripple

Ripples och XRP:s historia började 2011 när Jed McCaleb började utveckla en helt ny konsensusmodell. Under 2012 anslöt sig även Chris Larsen och Arthur Britto. Av dessa är det ofta Chris Larsen som nämns som grundare av Ripple tillsammans med McCaleb.

McCaleb och Larsen kontaktade därefter Ryan Fugger. Han hade utvecklat konceptet för ett betalningsprotokoll kallat RipplePay sedan 2004. Resultatet blev att företaget Opencoin bildades i september 2012 och bytte namn året därpå till Ripple Labs.

XRP Ledger lanserades 2013. Den kallades först för Ripple Consensus Ledger. Samtidigt skapades XRP-token som den inhemska valutan. Så många som 80 miljarder XRP-tokens överlämnades till Ripple-företaget och 20 miljarder fördelades mellan grundarna.

Ripple Labs bytte namn till Ripple 2015. Företagets VD är Brad Garlinghouse, ett av de mest kända ansiktena i kryptovärlden. Chefsutvecklaren David Schwartz (bilden) har fungerat som Ripples frontfigur när det gäller teknik sedan starten.

Grundaren, Jed McCaleb, är också känd i kryptovärlden. Han var också grundare av den ökända Mt. Gox-börsen. Hackningen av Mt. Gox är än idag en av de värsta händelserna som någonsin har drabbat kryptobranschen.

McCaleb är inte längre med i Ripples utvecklingsteam, eftersom han 2014 grundade en förening som heter Stellar och började utveckla kryptovalutan Stellar Lumens. Hans exit var inte vacker; du kan läsa mer om det i Stellar Lumens-guiden.

Ripple uppmärksammades för första gången av allmänheten under kryptovalutaboomen 2017. Sedan dess har XRP-token legat på topp 10-listan över kryptovalutor. Under årens lopp har XRP fått en direkt fanatisk följarskara. XRP har den största fanbasen inom kryptosektorn, direkt efter Bitcoin och Ethereum.

Fallet mellan Ripple och SEC

Ripples stämningsansökan har varit det största samtalsämnet om Ripple och XRP-token sedan 2020. Den rättsliga processen inleddes i december 2020 när US Securities and Exchange Commission (SEC) stämde Ripples ledare. SEC anklagade Brad Garlinghouse och Chris Larsen för att ha utfärdat ett olagligt värdepapper.

Bakgrunden till SEC:s anklagelser var en tvist om definitionen av värdepapper. Till exempel är aktier och ETF:er värdepapper i USA. De kan endast köpas från plattformar som är specialiserade på värdepappershandel, och dessutom måste varje värdepappersemittent registrera sig hos SEC.

Kryptovalutor befinner sig för närvarande i en gråzon. Tvisten om XRP började med att SEC ansåg att XRP är ett värdepapper.

Det var SEC:s första stora attack mot kryptosektorn. SEC:s aktivitet på detta område har intensifierats sedan FTX-börsen kollapsade 2022. SEC har därefter attackerat även andra företag och kryptovalutor.

SEC:s attack var naturligtvis ett hårt slag i Ripples riktning, men företaget bestämde sig för att försvara sig omedelbart. Enligt Brad Garlinghouse var stämningen av Ripple det enda alternativet:

Chris and I had the option to settle separately. We could do that, and it would all be behind us. NOT happening. That’s how confident Chris and I are that we are right. We will aggressively fight – and prove our case – through this case we will get clear rules of the road for the industry here in the U.S. We are not only on the right side of the law, but we will be on the right side of history (källa: Ripple.com)

Det fanns inga hållbara alternativ. Om Ripple hade beslutat sig för att förlikas skulle det nästan säkert ha lett till att XRP klassificerades som en säkerhet. Detta skulle ha dödat handeln med XRP-token på de amerikanska kryptobörserna.

Priset på XRP kraschade med över 50 procent i december 2020 på grund av denna stämning. Det har också resulterat i att alla större amerikanska börser har avnoterat token. Dessa börser vill inte riskera att bli anklagade av SEC om Ripple förlorar målet. Vissa globala börser, som eToro och Crypto.com, följde efter.

Ripples stora seger i domstol

Ripples rättegång pågick i över två och ett halvt år utan några större framgångar. Ripple lyckades få vissa eftergifter, men SEC:s armé av advokater blockerade effektivt alla större vinster.

Sommaren 2023 fick vi äntligen goda nyheter. Torsdagen den 13 juli 2023 meddelades en dom enligt vilken XRP inte är ett värdepapper! Enligt domaren var försäljningen av XRP på börser inte heller olaglig värdepappershandel.

Så här kommenterade Ripples CLO, Stuart Alderoty, saken i X.

Domstolsbeslutet var en massiv vinst för Ripple och ledde till en kraftig uppgång i priset på XRP. Priset på XRP steg med så mycket som 85 procent direkt efter nyheten! Amerikanska börser som Coinbase och Kraken lade tillbaka XRP på sina listor bara några timmar efter händelsen.

Det är dock bra att notera att det inte var den sista visselpipan för processen. Det var den så kallade ”summary judgment” av en domare och inte en rättegång inför en jury (trial på engelska).

I oktober 2023 vann Chris Larsen och Brad Garlinghouse ytterligare en seger när SEC helt lade ner anklagelserna mot dem. Efter detta finns det bara en mindre tvist mellan SEC och Ripple-företaget, men XRP-token är inte längre hotad.

Vinsten var en enorm lättnad för XRP-investerare. Om XRP-stämningen hade lett till ett annat resultat skulle det ha haft en förkrossande effekt på XRP-kursen.

XRP Ledger (XRPL) förklarad

XRP Ledger (XRPL) är en öppen blockkedja och ett betalningssystem som använder XRP som sin native token. XRP används för att betala transaktionsavgifter i XRP Ledger. Även om XRP Ledger redan är över tio år gammal är den tekniskt sett lika bra som andra snabba blockkedjor.

Nedan visas en bild från xrpl.org.

xrp ledger

Med de senaste uppdateringarna kan XRP Ledger hantera cirka 3400 transaktioner per sekund med en blocktid på bara några sekunder. Transaktionskostnaderna är bara bråkdelar av en cent, dvs. nästan gratis. Detta uppnås med hjälp av RPCA (Ripple Protocol Consensus Algorithm), en konsensusalgoritm som utvecklats av Ripple.

Det är en blockkedja som utvecklats för att vara ett rent betalningssystem. Detsamma gäller Stellar, som nämndes i historikavsnittet.

XRP Ledger skiljer sig tekniskt från nästan alla andra kryptovalutor. XRP Ledger är inte en Proof of Work-blockkedja som Bitcoin, där miners underhåller blockkedjan och belönas med bitcoins. Det är inte heller en Proof of Stake-blockkedja som Ethereum, där validerare får blockbelöningar genom staking.

Varför skulle någon vilja bli validerare och stödja XRP Ledger? Validatorerna får inte ens transaktionsavgifter, vars andel skulle vara mycket liten. Ripples svar är följande:

The primary incentive to run a validator is to preserve and protect the stable operation and sensible evolution of the network. It is the validators who decide the evolution of the XRP Ledger, so any business that uses or depends on the XRP Ledger has an inherent incentive to ensure the reliability and stability of the network.

Med andra ord, de som bygger tjänster ovanpå XRP Ledger och vill hjälpa ekosystemet att lyckas driver valideringsnoder.

Situationen kan i viss mån jämföras med noderna i Bitcoin. Tiotusentals människor driver Bitcoin-noder gratis. Ju fler noder, desto säkrare och mer decentraliserat nätverk. På så sätt hjälper nodoperatören indirekt Bitcoin att lyckas.

Funktioner i XRP Ledger

XRP Ledger byggdes ursprungligen som ett betalningsnätverk, men ekosystemet har på senare tid expanderat mot smarta kontrakt. Det är dock bra att förstå att XRP Ledger först och främst är ett snabbt betalningsnätverk och inte en konkurrent till Ethereum, Solana och andra liknande plattformar för smarta kontrakt.

Låt oss nu gå igenom de nuvarande och framtida funktionerna hos XRP Ledger.

Mångsidigt betalningssystem

XRP Ledger har alltid varit ett mångsidigt, skalbart och billigt betalningssystem. XRP Ledger har skapats som en plattform för tusentals valutor. I XRP Ledger är det möjligt att blixtsnabbt överföra inte bara XRP-token utan även fiatvalutor som euro, dollar osv.

Citat från Ripples webbplats:

XRP Ledger was built specifically to be able to tokenize arbitrary assets, such as USD, EUR, Oil, Gold, reward points, and more. Any currency can be issued on the XRP Ledger.

Under årens lopp har tusentals olika tillgångar skapats i XRP Ledger. Överföringar är billiga och snabba, och användarupplevelsen för XRP Ledger är trevlig.

I mars 2024 tillkännagav Ripple sina planer på att lansera ett stablecoin. Stablecoin kommer initialt att vara tillgängligt på XRP Ledger och Ethereum.

Cross-chain bridge

Kompatibilitet mellan blockkedjor har varit en stor trend inom kryptovalutor de senaste åren. Många cross-chain-bryggor har byggts mellan de mest populära blockkedjorna.

Ripple har också utvecklat ett cross-chain-protokoll som gör att XRP Ledger kan anslutas till andra populära blockkedjor. Därmed är XRP inte bara begränsat till att användas i XRP Ledger, och tillgångar från andra blockkedjor kan överföras med hjälp av XRP Ledger.

EVM sidechain

XRP Ledger är utformat som ett snabbt betalningsprotokoll och har inte samma stöd för smarta kontrakt som Ethereum eller Solana. Detta är en stor begränsning, som kommer att åtgärdas med hjälp av en separat EVM-sidechain.

Detta är EVM Sidechain som utvecklats av Peesyst och som redan har lanserats på testnet-sidan. Den använder en decentraliserad brygga som gör att XRP Ledger-tokens (t.ex. XRP) kan överföras till EVM-sidechain.

enkelt att klona applikationer som bygger på Ethereum till EVM-sidechain.

Hooks, DiD, NFT, AMM

XRP Ledger stöder också NFTs. Än så länge har NFTs inte blivit särskilt populärt, men XRP Ledger stöder denna funktion.

DiD, å andra sidan, är en decentraliserad identitet som möjliggör ett enkelt, säkert och decentraliserat sätt att identifiera sig för individer och samhällen.

Hooks är en lättviktsversion av smarta kontrakt. Det är en teknisk uppdatering av XRP Ledger som gör det möjligt att skapa liknande funktioner ovanpå Ethereum.

Det är också bra att komma ihåg att XRP Ledger har haft en inbyggd DEX, dvs. en decentraliserad börs, sedan 2012. Ripple har under de senaste åren utvecklat ett helt nytt AMM-protokoll (Automated Market Maker).

Ripples banklösningar

Ripple har blivit känt för sina lösningar inom bankvärlden. Denna sektor är lite förvirrande eftersom namnen på tjänsterna ständigt har ändrats under de senaste åren. Nästan alla Ripple-guider på internet nämner tjänster som inte längre existerar.

Det senaste exemplet på detta är omprofileringen av 2023.  RippleNet, som tidigare var känt som lösningen för Ripples bankvärld, är nu känt som Ripple Payments. Innan Ripplenet användes även produkterna xCurrent, xRapid och xVia, men dessa varumärken har också tagits bort.

På sin webbplats listar Ripple tre tjänstepaket som erbjuds till banker och institutioner: Gränsöverskridande betalningar, kryptolikviditet och digital centralbanksvaluta. Låt oss gå igenom dessa nästa.

Cross-Border Payments

Cross-Border Payments är Ripples viktigaste och mest välkända produkt för institutioner. Som namnet antyder möjliggör tekniken enkla och snabba betalningar över lands- och valutagränser.

I denna lösning använder Ripple XRP Ledger, och XRP-token fungerar som en så kallad bryggvaluta. Den illustrativa bilden nedan är hämtad från Ripples webbplats.

ripple cross-border payments

XRP Ledger skapades för detta ändamål. Den möjliggör snabba och smidiga betalningar från olika valutor till varandra. Med XRP Ledger är överföringar möjliga på helger eller utanför bankernas öppettider.

Crypto Liquidity

Crypto Liquidity är en likviditetshubb för kryptovalutor utvecklad av Ripple. Den riktar sig till institutioner som behöver verktyg för att hantera flera olika kryptovalutor och utföra handel. Crypto Liquidity är som en institutionell kryptobörs.

Nedan visas en bild från Ripples webbplats.

ripple crypto liquidity

Ripple har nyligen utökat sin Crypto Liquidity-tjänst och introducerat nya kryptovalutor. En viktig del av likviditetshubben är dessutom länkarna till fiat-världen.

CBDC

Ripple vill också vara en av de ledande teknikleverantörerna för CBDC, dvs. centralbankernas digitala valuta. CBDC kommer sannolikt att lanseras i alla västländer i slutet av 2020-talet. Ripple erbjuder centralbanker Ripple CBDC Platform som en lösning baserad på XRP Ledger-tekniken.

Varje lösning bygger på en privat huvudbok som baseras på XRP Ledger-teknik – en beprövad blockkedja som har transagerat över 70 miljoner gånger under loppet av 10 år och som finansinstitut runt om i världen litar på.

Som citatet ovan från Ripples webbplats säger rör sig CBDC inte i XRP Ledger utan i privata blockkedjor byggda med XRP Ledger-tekniken. Ripple har redan fört diskussioner med mer än 20 länder om att implementera CBDC på sin plattform.

XRP som en investering

Ur en XRP-investerares synvinkel ser Ripples framtid bättre ut än på många år. Den främsta anledningen är naturligtvis beslutet i stämningen mellan Ripple och SEC. Detta hot har svävat över XRP i flera år, men nu är det praktiskt taget borta.

Från en XRP-investerares synvinkel var resultatet av rättegången en besvikelse. Priset på XRP steg kraftigt bara ett par timmar efter nyheten men föll tillbaka till sin startpunkt mycket snabbt. XRP:s pris ligger fortfarande mer än 80 procent under toppnoteringen för sex år sedan, trots den kanske mest betydande uppgången i Ripples historia.

XRP har varit hypad i tio år på grund av Ripples bankpartners och kontrakt. Ripple har hundratals partners i dussintals länder och miljontals transaktioner har gjorts med XRP. Hur kommer allt detta i slutändan att återspeglas i priset på XRP?

ripple banks

Från en potentiell investerares perspektiv kommer XRP alltid att utmanas av en inneboende efterfrågan jämfört med smarta kontraktsplattformar. Ett stort minus är också avsaknaden av staking, vilket gör att 60-70 procent av tokens från smarta kontraktsplattformar är ute ur cirkulation.

Det är också bra att komma ihåg att företaget Ripple har dumpat XRP-tokens på marknaden i flera år och fortfarande innehar nästan 50 procent av alla XRP.

XRP:s styrka är dess enorma fanbase som tror på projektets framgång. Dessa fans säljer inte sina XRP-tokens så lätt. Tiden får utvisa om det kommer att finnas tillräckligt med ny efterfrågan på XRP från Ripples bankaffärer eller utvecklingen av XRP Ledger, vilket skulle ge en ny skjuts åt XRP-kursen.

XRP-token: för- och nackdelar ur en investerares perspektiv

Låt oss slutligen lista för- och nackdelarna med XRP ur en investerares synvinkel.

Fördelar

  • Historia: XRP har befäst sin position på marknaden i mer än tio år och stöds av alla kända börser.
  • Ripple vs. SEC: Osäkerheten kring XRP:s framtid är äntligen borta!
  • Lojala fans: XRP har en enorm fanbase som lockar nya investerare.
  • Ripples avtal: Ripples betalningsavtal kan ge nya användningsområden för XRP

Nackdelar

  • Stort börsvärde: XRP lockade inledningsvis många på grund av sitt låga enhetspris men har förlorat denna status under de senaste åren till meme-coins.
  • Ingen staking: XRP Ledger använder inte Proof of Stake, vilket skulle skapa efterfrågan på tokens och låsa dem ute från cirkulation.
  • Inga smarta kontrakt: XRP Ledger har inget inbyggt stöd för smarta kontrakt, vilket begränsar dess användningsområden.
  • Förvirrande prisdrivare: XRP:s största prisdrivare har alltid varit spekulationer om Ripple-relaterade nyheter, men den faktiska effekten av nyheterna förblir minimal i praktiken.

Om du vill förvärva XRP kan du göra det enkelt från Binance. Läs här för en nybörjarguide: hur man köper XRP. Artikeln går igenom steg-för-steg-processen för att köpa XRP med Binances mobilapp.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.