Kryptoguider
07
aug
ripple xrp

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är XRP (XRP)?

Vad är XRP? Ripple XRP är en av de mest kända kryptovalutorna. Det är en kryptovaltura som delar kryptoinvesterare i två grupper: XRP har både sina fanatiska supportrar och motståndare. Denna artikel är en nybörjarguide för XRP. Vi kommer att gå igenom historien om XRP, Ripple och viktiga tekniska funktioner.

Vad är XRP (XRP)?

XRP är en kryptovaluta som lanserades 2013 av teknikföretaget Ripple. XRP är den ursprungliga valutan för XRP Ledger, som är en decentraliserad, offentlig blockkedja. XRP Ledger är en teknik som utvecklats av Ripple, och XRP fungerar som den digitala tillgången för denna huvudbok.

XRP Ledger har utformats för att underlätta snabba och säkra transaktioner. Den använder en konsensusalgoritm som kallas RPCA (Ripple Protocol Consensus Algorithm) för att validera och avveckla transaktioner i nära realtid.

Ripple, företaget bakom XRP, har utvecklat olika betalnings- och remitteringslösningar för finansinstitut. En av deras huvudprodukter heter Cross-Border Payments, ett globalt nätverk av banker, betalningsleverantörer och andra finansinstitut som utnyttjar Ripples teknik för att underlätta snabba och billiga gränsöverskridande transaktioner.

Här är grundläggande information om XRP:

Specifikation Information
Kategori Betalningsprotokoll
Ticker XRP
Cirkulerande tillgångar 45 miljarder XRP
Maks. tillgångar 100 miljarder XRP
Lägsta kurs någonsin (datum) $0,002802 (7 juli 2014)
Högsta kurs någonsin (datum) $3,84 (4 januari 2018)

Följ priset på XRP från denna sida: XRP-kurs.

XRP-token kallades ursprungligen för Ripple på kryptobörserna. Detta orsakade en hel del förvirring mellan Ripple, företaget, och XRP, token. Detta ändrades för ett par år sedan när Ripple gav dess token det officiella namnet XRP. Vissa börser kan dock fortfarande kalla den Ripple XRP.

XRP har varit en av de 10 största kryptovalutorna sedan kryptotjurmarknaden 2017. Den har till och med legat på topp 5-rankingen under en lång tid. XRP har förmodligen den största fanbasen efter Bitcoin och Ethereum i kryptobranschen. Det finns också få konkurrenter för dess teknik. Dessa två faktorer är de största styrkorna för XRP.

Historien om XRP och Ripple

Historien om XRP börjar 2011. Det är då Jed McCaleb började utveckla ett bättre, snabbare och mer effektivt alternativ för Bitcoin. Han ville ha en konsensusmodell med skalbarhet och utan fysisk mining.

Det är inte många som är medvetna om det Roger Ver var också en nyckelperson i XRP:s historia. Grundaren av Bitcoin Cash erbjöd sig att betala första årets lön för David Schwartz, som anställdes som huvudutvecklare. Ver investerade också i många andra kryptostartups i början av 2010-talet.

Se tweeten nedan: David Schwartz är för närvarande CTO för Ripple.

Chris Larsen och Arthur Britto gick med i projektet 2012. Larsen benämns ofta som grundaren av Ripple med McCaleb och han är för närvarande ordförande för Ripple. Larsen är en känd person inom kryptoindustrin, medan Britto alltid har velat hålla sig borta från rampljuset.

Efter ett tag kontaktade Larsen och McCaleb Ryan Fugger. Han hade utvecklat ett betalningskoncept som heter RipplePay sedan 2004. Fugger bestämde sig att gå med Larsen och McCaleb år 2012. Det var då ett företag som heter Opencoin bildades, som re-brandades 2013 till Ripple Labs.

Man kan säga att historien om XRP och Ripple går ända bak till 2004!

Ripple lanserade XRP Ledger 2013. Ursprungligen fick den namnet Ripple Consensus Ledger. Det var då XRP-token skapades. Exakt 100 miljarder av dem. Tokenen fördelades enligt följande: 80 miljarder till Ripple Labs och 20 miljarder till grundarna Larsen, McCaleb och Britto.

Ripple Labs re-brandades igen till Ripple år 2015. Företaget beviljades också den andra BitLicensen i USA:s historia av NYSDFS (New York State Department of Financial Services). Endast en handfull företag har beviljats ​​en BitLicense.

VD:n Brad Garlinghouse är nu ansiktet på Ripple. Han är en välkänd person i kryptovärlden och syns ofta i CNBC. Se videon nedan där Garlinghouse delar Ripples vision om XRP.

En av grundarna, Jed McCaleb, är också känd för andra projekt. Han var faktiskt mannen bakom det ökända Mt. Gox-börsen. McCaleb sålde Mount Gox innan den blev hackad 2014. Omkring 850 000 bitcoins gick förlorade och katastrofen hade stor inverkan på Bitcoins pris också.

McCaleb är inte längre med i Ripple. Han lämnade och grundade Stellar Foundation 2014. Denna stiftelse övervakar utvecklingen av Stellar Lumens, som är den största rivalen till Ripple. McCalebs utträde från Ripple var rörigt. Advokater användes på båda sidor.

Ripple och XRP har gått bra de senaste åren. Ripple har redan 200+ banker i RippleNet-nätverket, som expanderar stadigt. De har också fått mer finansiering och låst 200 miljoner dollar i slutet av 2019.

XRP-token är också den tredje största kryptovalutan. Det har hållit sin marknadsposition väl, även om Ripple-företaget har dumpat miljarder tokens till marknaden de senaste åren.

Nu är det dags att titta på den tekniska sidan.

Ripple vs. SEC

Den största nyheten om Ripple publicerades i december 2020. Detta är när den amerikanska Securities and Exchange Commission, SEC, meddelade att de hade anklagat Brad Garlinghouse och Chris Larsen för att ha genomfört ett oregistrerat värdepapperserbjudande på 1.3 miljarder dollar.

Stämningen baserades på definitionen att XRP betraktas som ett värdepapper. Denna debatt har pågått i USA i över fem år. Är kryptovalutor värdepapper eller inte? Varje kryptoprojekt bör registrera sin status hos SEC om de är det. Detta skulle också innebära att varje kryptobörs i USA erbjuder handel för oregistrerade värdepapper.

Stämningen mellan Ripple och SEC var den första stora striden om statusen för värdepapper. Ämnet blev extremt hett igen efter kollapsen av FTX i november 2022. SEC gick till våldsam attack mot kryptosektorn 2023 och anklagade alla större företag och kryptoprojekt av samma anledning.

Stämningen irriterade Ripple-ledare eftersom företaget hade en dialog med SEC om ämnet i flera år. Brad Garlinghouse gav ett tydligt uttalande om att det inte finns något sätt att Ripple kommer att lösa:

Chris and I had the option to settle separately. We could do that, and it would all be behind us. NOT happening. That’s how confident Chris and I are that we are right. We will aggressively fight – and prove our case – through this case we will get clear rules of the road for the industry here in the U.S. We are not only on the right side of the law, but we will be on the right side of history (källa: Ripple.com)

Det fanns inga genomförbara alternativ. Om Ripple hade valt att förlika hade det nästan säkert lett till att XRP hade klassificerats som en säkerhet. Detta skulle ha dödat handeln med XRP-token på de amerikanska kryptobörserna.

Priset på XRP rasade med över 50 procent i december 2020 på grund av denna stämningsansökan. Det har också resulterat i att alla större amerikanska börser har avnoterat token. Dessa börser vill inte ta risken att de också skulle stämmas av SEC om Ripple skulle förlora målet. Vissa globala börser, som eToro och Crypto.com, följde efter.

Ripples seger över SEC

Processen pågick i över två och ett halvt år innan några större beslut fattades. Detta ändrades slutligen den 13 juli 2023. Domaren beslutade att XRP inte är ett värdepapper! Detta innebär att försäljningen av XRP-token på kryptobörser inte anses vara olaglig försäljning av värdepapper. Så här kommenterade Ripples Chief Legal Officer ärendet på Twitter.

ripple vs sec alderoy

Resultatet var en massiv vinst för Ripple, vilket resulterade i en stor prisrörelse för XRP. Priset på XRP sköt i höjden med cirka 85 % på bara några minuter efter domen. Amerikanska börser, som Coinbase och Kraken, lade också snabbt tillbaka XRP-token till sina handelsplattformar.

Denna dom är förmodligen inte slutet på denna process, men det finns inte mycket SEC kan göra här för att upphäva resultatet. Resultatet firades stort i kryptogemenskapen. Vinsten för Ripple är en stor seger för hela kryptobranschen som har trakasserats av SEC i flera år.

XRP Ledger (XRPL) förklarad

Låt oss börja med XRP Ledger (XRPL), som skiljer sig mycket från Bitcoin, Ethereum och andra välkända kryptovalutor.

XRP Ledger är ett open-source och tillståndslöst betalningsnätverk. Även om den är över fem år gammal, bör den jämföras med tredje generationens plattformar på grund av liknande skalbarhet. Det finns inga miners i XRPL på samma sätt som det inte finns några i EOS, TRON, Cardano och sådana plattformar.

Genomströmningen av XRP Ledger är imponerande. Blocktiden är bara tre sekunder och blockkedjan kan hantera 1500 transaktioner per sekund. Om du någonsin har gjort en XRP-transaktion har du sett hur snabbt det är.

Allt detta uppnås med Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Detta är Ripples svar på algoritmerna Proof of Work och Proof of Stake.

Numera använder alla högkapacitets-blockkedjor PoS-varianter, där miners ersätts med nätverksvaliderare. Detta innebär ett litet antal noder som har ansvaret för att validera transaktioner.

XRPL har också valideringsnoder. Faktum är att vem som helst kan köra sin egen validator och gå med i detta öppna nätverk. Nätverket använder också en Unic Node List (UNL), som är en lista över tillförlitliga noder som förvalts av Ripple.

Since anybody can run a validator, the burden is on the network participants to choose a reliable set. Currently, Ripple provides a default and recommended list which we expand based on watching the history of validators operated by Ripple and third parties. Eventually, Ripple intends to remove itself from this process entirely by having network participants select their own lists based on publicly available data about validator quality.” (Source: XRPL.org)

Transaktionsavgifterna är så små i XRP Ledger, att noder inte får några belöningar från att stödja nätverket. Detta är inget unikt – Bitcoin-noder får inte heller några belöningar. Incitamentet är att stödja nätverket. Om det går att göra billigt med en liten dator är det ingen stor fråga.

Den officiella webbplatsen XRPL.org har allt du behöver veta om huvudboken och tekniken bakom den. Nedan hittar du en videopresentation gjord av CTO:n David Schwartz, som handlar om XRPL och ILP.

Även om XRP Ledger har alla dessa fina funktioner är det fortfarande bara en huvudbok. Bitcoin-blockkedjan är också bara en huvudbok bland tusentals andra. Sedan har vi också de äldre systemen som drivs av banker.

InterLedger-protokoll (ILP)

Grundarna av Ripple såg snabbt att XRP Ledger inte skulle räcka för att uppfylla deras ”Internet of Value”-syn. Ett protokoll behövdes för att ansluta XRP Ledger till andra blockkedjor och äldre system.

Det var här InterLedger Protocol (ILP) introducerades. Som namnet antyder byggdes ILP för att ansluta olika huvudböcker. Värdet på ILP är för närvarande inte att ansluta XRPL till andra huvudböcker, men det används i Ripples RippleNet-produkt. Detta är ett slutet nätverk, där ILP används som kontakt mellan bankerna.

Citatet nedan är skrivet av David Schwartz som ett svar i Quora:

RippleNet is a payment network that doesn’t actually move money. Like when you use a credit card to pay for a meal, the restaurant considers you to have paid them and you consider yourself to have paid them, but no money has moved. Really all that’s happened is that you now owe some bank money and some bank owes the restaurant money. The bank still has to transfer money to the restaurant’s bank account and you still have to pay your credit card bill. The actual movement of money is called “settlement”.

XRP is an asset that can be used for settlement. It’s a digital asset that trades on a public ledger. It can change ownership in seconds and doesn’t have any physical location. Since it has value, a transfer of XRP can be used to settle a payment with nothing left to do afterwards.

För att sammanställa allt: XRP Ledger är en offentlig huvudbok, som alla kan använda. Om du går för att köpa XRP-tokens och skickar dem till din XRP-plånbok använder du XRP Ledger. Ripple utvecklar naturligtvis också XRPL och stöder flera andra enheter som bygger på det.

RippleNet – förklarat

XRP är en ganska unik kryptovaluta med tanke på att folk vet mer om Ripples banklösningar än själva XRP Ledger. Det är också mycket förvirrande på grund av namnet Ripple i mitten av allt. Åtminstone kallas XRP-token nu bara XRP för att göra saker tydligare.

RippleNet har använts som en ”shilling device” i flera år. Om en ny bank har anslutit sig till nätverket har du sett XRP-shilling att aktiveras i sociala medier. Sanningen är dock att XRP-token knappt har varit inblandad alls i denna sektor.

Så, vad är RippleNet? Det är helt enkelt ett slutet betalningsnätverk som Ripple har byggt för banker. Dessa finansinstitut vill inte verka i samma öppna och offentliga nätverk som genomsnittliga XRP-investerare.

Ripples vision är att bygga en lösning för den nya värdefulla internetmiljön som världen går in i just nu. I praktiken vill de lösa frågorna som rör de äldre banksystemen. Vad är dessa frågor då?

Ripples VD Brad Garlinghouse har ofta använt följande exempel. ”Om du vill flytta 10 000 dollar från New York till London är det snabbaste sättet att lägga det i ditt bagage och flyga det dit.”

Banker använder ett system som kallas SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Det är ett nätverk för banker, som grundades för 46 år sedan. Det är inte längre en livskraftig lösning för internet-of-value, där blixtsnabba mikrobetalningar krävs.

Bilden nedan är från Ripple’s webbsida.

ripplenet

Om två banker i olika länder vill göra en transaktion är det en långsam och dyr process. Transaktionen går igenom flera kontrollpunkter, vilket gör valutaväxling möjlig. Dyrt arbete krävs för att hantera allt detta.

Med RippleNet kan banker göra transaktionen på ett par sekunder. Det är här InterLedger-protokollet används. Vi förklarade grunderna för ILP i de föregående kapitlen. Du hittar mer information om ILP på interledger.org.

Ripple vill att ILP ska bli ett globalt protokoll för värdeöverföringar, precis som TCP/IP används på internet och SMTP används när man skickar e-post.

Ripples löfte till banker är helt enkelt detta: du får mer pengar. RippleNet kan spara 30%, 40% eller till och med 50% i transaktionsavgifter. Den mest kända RippleNet-klienten är Santander Bank. Andra kunder gjorda offentliga av Ripple inkluderar American Express och MoneyGram.

On-Demand Liquidity (ODL) och XRP

Många nykomlingar kan skynda sig att köpa XRP när de ser RippleNet-relaterade rubriker, som en ny bank som går med i nätverket. Det är här misstag görs. Ingenting vi har pratat om RippleNet har någonting att göra med XRP hittills.

Var behövs XRP då? Det är här en teknik xRapid kommer in. VD:N Brad Garlinghouse förklarar xRapid i följande video, som bör ses från 03:20.

”xCurrent möjliggör meddelanden i realtid och uppgörelser i realtid mellan banker. xRapid löser ett likviditetsproblem. ” Vad är detta likviditetsproblem Garlinghouse nämner?

Valutaöverföringar blir mycket mer komplicerade när banker samarbetar med utländska banker och behöver flera valutor. Om en amerikansk bank handlar med en argentinsk bank måste den köpa pesos med dollar och förvara dem i den lokala banken som en likviditetspool.

Detta orsakar valutarisk för den amerikanska banken om peson tappar värde mot dollarn. Ripple förklarar problemet på deras webbplats på följande sätt:

Financial institutions must pre-fund nostro accounts on each side of a transaction in that country’s native currency. These account balances in a local currency improve liquidity by lowering the risk for the parties transacting.

However, these accounts come at a high cost. According to a 2016 McKinsey Global Payments report, there is approximately $5 trillion dollars sitting dormant in these accounts around the world – tying up capital that could be used in more productive ways. They also must be actively managed to ensure balances are commensurate with transaction volume.

The cost and complexity of holding these accounts around the world is one reason why only a handful of banks can process global transactions. The burden of maintaining nostro accounts worldwide is simply unsustainable for most organizations. (Ripple)

Som du kan läsa av citatet är situationen ganska problematisk. Det finns mycket pengar bundna i systemet och det tvingar transaktioner att gå igenom några få stora operatörer.

Detta är vad Ripple erbjuder:

ripple odl

Här måste vi göra en viktig notering: xRapid re-brandades under 2019 som ODL-On-Demand Liquidity.

Ripple kan skapa en digital valutapool (ODL) med hjälp av XRP-token. Denna pool används sedan av banker. Till exempel kan den amerikanska banken som nämnts tidigare köpa XRP med dollar, överföra dem till den argentinska banken på några sekunder, som sedan kan konvertera XRP till pesos.

Hela processen tar mindre än en minut och inga förfinansierade Nostro-konton behövs.

Om ODL-lösningen blir populär kan det påverka XRP:s pris. Detta är den del där XRP behövs och faktiskt används.

En översikt av XRP och Ripple

Framtiden för Ripple ser ljusare ut än på många år. Ripples framtid förbättrades avsevärt den 13 juli 2023, när företaget fick ett positivt beslut från domstolen i sin tvist mot SEC. Följaktligen förbättrades även framtiden för XRP. Låt oss nu undersöka framtiden för Ripple och XRP mer i detalj.

Låt oss börja med Ripple, teknikföretaget bakom XRP. Resultatet av stämningsansökan underlättade utan tvekan Ripples planer för framtiden. Om XRP hade bedömts som olaglig säkerhet skulle det också ha hindrat användningen av token i Ripples lösningar för gränsöverskridande betalningar. Ripple är trots allt ett USA-baserat företag.

Ripple är också starkt inriktat på CBDC-marknaden (Central Bank Digital Currency) och vill erbjuda sin teknik till centralbankernas digitala valutor. Detta kan vara en lukrativ sektor för Ripple, men det är osannolikt att det kommer att påverka XRPs pris direkt. Påverkar Ripples engagemang som leverantör av CBDC också företagets rykte bland kryptovalutainvesterare negativt?

Framtiden för XRP är också mycket ljusare. XRP har åter listats på amerikanska börser efter ett uppehåll på över två år. Dessutom kan många globala kryptovalutabörser nu lista XRP utan problem. Om du är intresserad av att investera i XRP, läs den här artikeln: Hur man köper XRP.

Efter att ha övervägt allt detta är det också viktigt att komma ihåg begränsningarna. XRP:s fundament är mycket svagare än tokens för plattformar för smarta kontrakt eftersom XRP inte är en plattform för decentraliserade applikationer. Som ett resultat av detta saknas underliggande efterfrågan och staking.

XRP är också en av de 5 största kryptovalutorna sett till marknadsvärde. Detta gör den till ett dåligt spekulativt mål, till skillnad från under 2017 års kryptovalutahype. Massornas ”spelpengar” går till meme-coins och NFT-sektorn. XRP-supportrar har redan varit all-in på denna token i flera år, så XRP:s större framgång skulle kräva ett betydande inflöde av nya externa investerare.

Vi anser inte att XRP är en attraktiv investering jämfört med alternativen. Dess tillväxtpotential är begränsad och bättre fundamenta finns tillgängliga i andra kryptovalutor. XRP:s styrkor ligger i dess massiva stödbas, varumärke och livslängd, men hur långt kan dessa bära den?

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!