Kryptoguider
07
apr
ripple xrp

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Ripple XRP? Nybörjarguiden

Vad är XRP? Ripple XRP är en av de mest kända kryptovalutorna. Det är en kryptovaltura som delar kryptoinvesterare i två grupper: XRP har både sina fanatiska supportrar och motståndare. Denna artikel är en nybörjarguide för XRP. Vi kommer att gå igenom historien om XRP, Ripple och viktiga tekniska funktioner.

Ripple vs XRP

Låt oss börja med att placera XRP i rätt kategori och förklara skillnaden mellan XRP och Ripple.

Vi gillar att dela in kryptovalutor i tre kategorier: valutor, plattformar och tokens.

Bitcoin är den mest kända kryptovalutan. Andra kända valutor är Bitcoin Cash, Litecoin, och Monero. De är skapade för att fungera som P2P digitala pengar och har inte många andra funktioner.

Ethereum är kungen av plattformar. Dessa är i huvudsak som iOS och Android. Plattformar är operativsystem för applikationer. I kryptovärlden kallar vi dem Dapps (distribuerade appar). Andra plattformar inkluderar Cardano, Binance Smart Chain, Tezos och Polkadot.

Tokens skapas alltid på en av plattformarna. Det betyder att de inte har en egen blockkedja. Tokens har användnings- eller styrningändamål i en specifik app. De mest populära är DeFi-tokens, till exempel Aave och Uniswap.

XRP passar inte direkt in i någon av dessa kategorier. Det är inte en traditionell plattformskonkurrent, men den är också utformad för att vara mer mångsidig än enkla kryptovalutor. XRP benämns ofta som ett betalningsprotokoll.

Den enda direkta konkurrenten för XRP är Stellar Lumens, som delar sin historia. De har båda ett nätverk som stöder transaktioner med flera valutor.

Till skillnad från andra digitala valutaprotokoll tillåter XRP Ledger användarna att nominera sina transaktioner med valfri valuta de föredrar, inklusive fiat-valutor, digitala valutor och andra former av värde, förutom XRP (XRP Ledger).

Låt oss förklara skillnaden mellan Ripple och XRP. Ripple är ett amerikanskt fintechföretag, medan XRP är den inbyggda symbolen för XRP Ledger.

Ripple ville skilja sig från XRP 2018. Det var då namnet Ripple började försvinna från börser och coinlistor. Du kan fortfarande se Ripple eller Ripple XRP som används för att beskriva XRP-coin.

 

ripple.com

Ripple är ett teknikföretag som bygger lösningar för banker. De har ett slutet nätverk som heter RippleNet byggt för detta ändamål. Många nybörjare förvirrar RippleNet med XRP Ledger och tror att RippleNet är blockkedjan för XRP-token. Detta är inte korrekt.

XRP är en inbyggd token till XRP Ledger. XRPL är en öppen och distribuerad huvudbok, precis som Bitcoins blockkedja. Du hittar priset på XRP härifrån: XRP-kurs.

Om du tycker att detta är förvirrande hittills, var inte orolig. Ripple och XRP har en speciell, symbiotisk relation. Efter att ha läst den här artikeln får du svar på alla dina frågor.

Historien om XRP och Ripple

Historien om XRP börjar 2011. Det är då Jed McCaleb började utveckla ett bättre, snabbare och mer effektivt alternativ för Bitcoin. Han ville ha en konsensusmodell med skalbarhet och utan fysisk mining.

Det är inte många som är medvetna om det Roger Ver var också en nyckelperson i XRP:s historia. Grundaren av Bitcoin Cash erbjöd sig att betala första årets lön för David Schwartz, som anställdes som huvudutvecklare. Ver investerade också i många andra kryptostartups i början av 2010-talet.

Se tweeten nedan: David Schwartz är för närvarande CTO för Ripple.

Chris Larsen och Arthur Britto gick med i projektet 2012. Larsen benämns ofta som grundaren av Ripple med McCaleb och han är för närvarande ordförande för Ripple. Larsen är en känd person inom kryptoindustrin, medan Britto alltid har velat hålla sig borta från rampljuset.

Efter ett tag kontaktade Larsen och McCaleb Ryan Fugger. Han hade utvecklat ett betalningskoncept som heter RipplePay sedan 2004. Fugger bestämde sig att gå med Larsen och McCaleb år 2012. Det var då ett företag som heter Opencoin bildades, som re-brandades 2013 till Ripple Labs.

Man kan säga att historien om XRP och Ripple går ända bak till 2004!

Ripple lanserade XRP Ledger 2013. Ursprungligen fick den namnet Ripple Consensus Ledger. Det var då XRP-token skapades. Exakt 100 miljarder av dem. Tokenen fördelades enligt följande: 80 miljarder till Ripple Labs och 20 miljarder till grundarna Larsen, McCaleb och Britto.

Ripple Labs re-brandades igen till Ripple år 2015. Företaget beviljades också den andra BitLicensen i USA:s historia av NYSDFS (New York State Department of Financial Services). Endast en handfull företag har beviljats ​​en BitLicense.

VD:n Brad Garlinghouse är nu ansiktet på Ripple. Han är en välkänd person i kryptovärlden och syns ofta i CNBC. Se videon nedan där Garlinghouse delar Ripples vision om XRP.

En av grundarna, Jed McCaleb, är också känd för andra projekt. Han var faktiskt mannen bakom det ökända Mt. Gox-börsen. McCaleb sålde Mount Gox innan den blev hackad 2014. Omkring 850 000 bitcoins gick förlorade och katastrofen hade stor inverkan på Bitcoins pris också.

McCaleb är inte längre med i Ripple. Han lämnade och grundade Stellar Foundation 2014. Denna stiftelse övervakar utvecklingen av Stellar Lumens, som är den största rivalen till Ripple. McCalebs utträde från Ripple var rörigt. Advokater användes på båda sidor.

Ripple och XRP har gått bra de senaste åren. Ripple har redan 200+ banker i RippleNet-nätverket, som expanderar stadigt. De har också fått mer finansiering och låst 200 miljoner dollar i slutet av 2019.

XRP-token är också den tredje största kryptovalutan. Det har hållit sin marknadsposition väl, även om Ripple-företaget har dumpat miljarder tokens till marknaden de senaste åren.

Nu är det dags att titta på den tekniska sidan.

XRP Ledger (XRPL) förklarad

Låt oss börja med XRP Ledger (XRPL), som skiljer sig mycket från Bitcoin, Ethereum och andra välkända kryptovalutor.

XRP Ledger är ett open-source och tillståndslöst betalningsnätverk. Även om den är över fem år gammal, bör den jämföras med tredje generationens plattformar på grund av liknande skalbarhet. Det finns inga miners i XRPL på samma sätt som det inte finns några i EOS, TRON, Cardano och sådana plattformar.

Genomströmningen av XRP Ledger är imponerande. Blocktiden är bara tre sekunder och blockkedjan kan hantera 1500 transaktioner per sekund. Om du någonsin har gjort en XRP-transaktion har du sett hur snabbt det är.

Allt detta uppnås med Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Detta är Ripples svar på algoritmerna Proof of Work och Proof of Stake.

Numera använder alla högkapacitets-blockkedjor PoS-varianter, där miners ersätts med nätverksvaliderare. Detta innebär ett litet antal noder som har ansvaret för att validera transaktioner.

XRPL har också valideringsnoder. Faktum är att vem som helst kan köra sin egen validator och gå med i detta öppna nätverk. Nätverket använder också en Unic Node List (UNL), som är en lista över tillförlitliga noder som förvalts av Ripple.

Since anybody can run a validator, the burden is on the network participants to choose a reliable set. Currently, Ripple provides a default and recommended list which we expand based on watching the history of validators operated by Ripple and third parties. Eventually, Ripple intends to remove itself from this process entirely by having network participants select their own lists based on publicly available data about validator quality.” (Source: XRPL.org)

Transaktionsavgifterna är så små i XRP Ledger, att noder inte får några belöningar från att stödja nätverket. Detta är inget unikt – Bitcoin-noder får inte heller några belöningar. Incitamentet är att stödja nätverket. Om det går att göra billigt med en liten dator är det ingen stor fråga.

Den officiella webbplatsen XRPL.org har allt du behöver veta om huvudboken och tekniken bakom den. Nedan hittar du en videopresentation gjord av CTO:n David Schwartz, som handlar om XRPL och ILP.

Även om XRP Ledger har alla dessa fina funktioner är det fortfarande bara en huvudbok. Bitcoin-blockkedjan är också bara en huvudbok bland tusentals andra. Sedan har vi också de äldre systemen som drivs av banker.

InterLedger-protokoll (ILP)

Grundarna av Ripple såg snabbt att XRP Ledger inte skulle räcka för att uppfylla deras ”Internet of Value”-syn. Ett protokoll behövdes för att ansluta XRP Ledger till andra blockkedjor och äldre system.

Det var här InterLedger Protocol (ILP) introducerades. Som namnet antyder byggdes ILP för att ansluta olika huvudböcker. Värdet på ILP är för närvarande inte att ansluta XRPL till andra huvudböcker, men det används i Ripples RippleNet-produkt. Detta är ett slutet nätverk, där ILP används som kontakt mellan bankerna.

Citatet nedan är skrivet av David Schwartz som ett svar i Quora:

RippleNet is a payment network that doesn’t actually move money. Like when you use a credit card to pay for a meal, the restaurant considers you to have paid them and you consider yourself to have paid them, but no money has moved. Really all that’s happened is that you now owe some bank money and some bank owes the restaurant money. The bank still has to transfer money to the restaurant’s bank account and you still have to pay your credit card bill. The actual movement of money is called “settlement”.

XRP is an asset that can be used for settlement. It’s a digital asset that trades on a public ledger. It can change ownership in seconds and doesn’t have any physical location. Since it has value, a transfer of XRP can be used to settle a payment with nothing left to do afterwards.

För att sammanställa allt: XRP Ledger är en offentlig huvudbok, som alla kan använda. Om du går för att köpa XRP-tokens och skickar dem till din XRP-plånbok använder du XRP Ledger. Ripple utvecklar naturligtvis också XRPL och stöder flera andra enheter som bygger på det.

RippleNet – förklarat

XRP är en ganska unik kryptovaluta med tanke på att folk vet mer om Ripples banklösningar än själva XRP Ledger. Det är också mycket förvirrande på grund av namnet Ripple i mitten av allt. Åtminstone kallas XRP-token nu bara XRP för att göra saker tydligare.

RippleNet har använts som en ”shilling device” i flera år. Om en ny bank har anslutit sig till nätverket har du sett XRP-shilling att aktiveras i sociala medier. Sanningen är dock att XRP-token knappt har varit inblandad alls i denna sektor.

Så, vad är RippleNet? Det är helt enkelt ett slutet betalningsnätverk som Ripple har byggt för banker. Dessa finansinstitut vill inte verka i samma öppna och offentliga nätverk som genomsnittliga XRP-investerare.

Ripples vision är att bygga en lösning för den nya värdefulla internetmiljön som världen går in i just nu. I praktiken vill de lösa frågorna som rör de äldre banksystemen. Vad är dessa frågor då?

Ripples VD Brad Garlinghouse har ofta använt följande exempel. ”Om du vill flytta 10 000 dollar från New York till London är det snabbaste sättet att lägga det i ditt bagage och flyga det dit.”

Banker använder ett system som kallas SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Det är ett nätverk för banker, som grundades för 46 år sedan. Det är inte längre en livskraftig lösning för internet-of-value, där blixtsnabba mikrobetalningar krävs.

Bilden nedan är från Ripple’s webbsida.

ripplenet

Om två banker i olika länder vill göra en transaktion är det en långsam och dyr process. Transaktionen går igenom flera kontrollpunkter, vilket gör valutaväxling möjlig. Dyrt arbete krävs för att hantera allt detta.

Med RippleNet kan banker göra transaktionen på ett par sekunder. Det är här InterLedger-protokollet används. Vi förklarade grunderna för ILP i de föregående kapitlen. Du hittar mer information om ILP på interledger.org.

Ripple vill att ILP ska bli ett globalt protokoll för värdeöverföringar, precis som TCP/IP används på internet och SMTP används när man skickar e-post.

Ripples löfte till banker är helt enkelt detta: du får mer pengar. RippleNet kan spara 30%, 40% eller till och med 50% i transaktionsavgifter. Den mest kända RippleNet-klienten är Santander Bank. Andra kunder gjorda offentliga av Ripple inkluderar American Express och MoneyGram.

On-Demand Liquidity (ODL) och XRP

Många nykomlingar kan skynda sig att köpa XRP när de ser RippleNet-relaterade rubriker, som en ny bank som går med i nätverket. Det är här misstag görs. Ingenting vi har pratat om RippleNet har någonting att göra med XRP hittills.

Var behövs XRP då? Det är här en teknik xRapid kommer in. VD:N Brad Garlinghouse förklarar xRapid i följande video, som bör ses från 03:20.

”xCurrent möjliggör meddelanden i realtid och uppgörelser i realtid mellan banker. xRapid löser ett likviditetsproblem. ” Vad är detta likviditetsproblem Garlinghouse nämner?

Valutaöverföringar blir mycket mer komplicerade när banker samarbetar med utländska banker och behöver flera valutor. Om en amerikansk bank handlar med en argentinsk bank måste den köpa pesos med dollar och förvara dem i den lokala banken som en likviditetspool.

Detta orsakar valutarisk för den amerikanska banken om peson tappar värde mot dollarn. Ripple förklarar problemet på deras webbplats på följande sätt:

Financial institutions must pre-fund nostro accounts on each side of a transaction in that country’s native currency. These account balances in a local currency improve liquidity by lowering the risk for the parties transacting.

However, these accounts come at a high cost. According to a 2016 McKinsey Global Payments report, there is approximately $5 trillion dollars sitting dormant in these accounts around the world – tying up capital that could be used in more productive ways. They also must be actively managed to ensure balances are commensurate with transaction volume.

The cost and complexity of holding these accounts around the world is one reason why only a handful of banks can process global transactions. The burden of maintaining nostro accounts worldwide is simply unsustainable for most organizations. (Ripple)

Som du kan läsa av citatet är situationen ganska problematisk. Det finns mycket pengar bundna i systemet och det tvingar transaktioner att gå igenom några få stora operatörer.

Detta är vad Ripple erbjuder:

ripple odl

Här måste vi göra en viktig notering: xRapid re-brandades under 2019 som ODL-On-Demand Liquidity.

Ripple kan skapa en digital valutapool (ODL) med hjälp av XRP-token. Denna pool används sedan av banker. Till exempel kan den amerikanska banken som nämnts tidigare köpa XRP med dollar, överföra dem till den argentinska banken på några sekunder, som sedan kan konvertera XRP till pesos.

Hela processen tar mindre än en minut och inga förfinansierade Nostro-konton behövs.

Om ODL-lösningen blir populär kan det påverka XRP:s pris. Detta är den del där XRP behövs och faktiskt används.

Flare Network och Spark

Hösten 2020 fanns det ett ämne som alla i XRP-communityn pratade om: Flare Network & Spark-token. Vad handlar allt det här om?

Flare är en riktig tredje generationens smarta-kontraktplattform. Det betyder att du kan jämföra den med EOS, Tron, Zilliqa, etc. Det viktiga är att Flare är tätt ansluten till XRP Ledger och XRP-token.

Tanken med Flare är att möjliggöra smarta kontrakt för XRP Ledger-användare. Det är ett oberoende nätverk och blockkedja, så vi pratar inte om någon tilläggsdel av XRP Ledger här. Det finns dock en tvåvägsbro byggd mellan de två.

Du kan tänka på förhållandet mellan Flare och XRP Ledger som Ethereum och xDAI. När Flare Network är igång är det möjligt att överföra XRP-tokens från XRP Ledger till Flare Network med en bro. Efter detta kan du utfärda FXRP (Flare XRP) token på Flare-nätverket, som senare kan lösas in till XRP.

Om du vill få en bra helhetsbild av Flare Network och hur XRP Ledger är anslutet till det, kolla videon nedan.

Flare är också en EVM (Ethereum Virtual Machine)-kompatibel blockkedja. Detta innebär att Dapps byggda på Ethereum enkelt kan överföras till Flare. Naturligtvis kan mjukvaruutvecklare också bygga Dapps direkt på Flare.

Den tidigare nämnda bron kommer äntligen att ge XRP-innehavare tillgång till Dapps och smarta kontrakt. Det är också möjligt att använda utfärdade FRXP-tokens för att skapa stablecoins, som sedan kan överföras tillbaka till XRP Ledger. Möjligheterna är nästan oändliga här.

Flare Network har också en inbyggd token. Det kallas Spark. Flare kommer att skapa 100 miljarder Spark tokens, vilket är den exakta mängden XRP-tokens som finns. Dessa tokens kommer att släppas till alla XRP-innehavare.

Ögonblicksbilden för den här kommande airdropen ägde rum den 12 december 2020. Det betyder att Spark-tokens kommer att släppas ut baserat på plånbokssaldon det datumet. Det är inte möjligt att delta i airdropen senare. Token distribution kommer att äga rum i början av 2021.

Tiden får utvisa om denna Flare Network och XRP Ledger-samarbete kommer att visa sig bli en framgång eller inte.

Ripple vs SEC

Ripple var hela branschens pratpunkt kring julen 2020. Tyvärr för Ripple var detta bara början.

U.S. Securities and Exchange Commission, SEC, är en institution som verkställer värdepapperslagen och föreslår värdepappersregler etc. I december 2020, bötfälldes Ripple av SEC för genomförande av ett oregistrerat värdepapperserbjudande på 1,3 miljarder dollar. Personerna som nämns i målet är VD:n Brad Garlinghouse och en av grundarna, Chris Larsen.

Denna rättegång är byggd kring debatten, som har pågått i åratal. Är XRP en säkerhet eller inte? SEC har beslutat att bötfälla Ripple av denna anledning. Om du vill ha en översikt över fallet, kolla videon nedan. Du bör också kolla denna översikt av Coin Bureau.

Det finns ett par viktiga punkter här. Först har Ripple och SEC diskuterat denna fråga sedan början av 2019. Detta visas i videon ovan. Denna process kallas tollingavtal. Eftersom det inte nåtts någon uppgörelse, fortsatte SEC med stämningen i december 2020.

Garlinghouse has har också gett tydliga uttalanden som säger att det inte finns något sätt att Ripple kommer att lösa det:

Chris and I had the option to settle separately. We could do that, and it would all be behind us. NOT happening. That’s how confident Chris and I are that we are right. We will aggressively fight – and prove our case – through this case we will get clear rules of the road for the industry here in the U.S. We are not only on the right side of the law, but we will be on the right side of history.

Som du kan se från videon ovan finns det förmodligen en anledning bakom sådana beslut. Det kan vara så att ett av villkoren för överenskommelen var att XRP skulle klassificeras som ett värdepapper. Detta skulle döda XRP-tokenhandeln i kryptovalutabörserna. Om detta är sant skulle det förklara varför Ripple var så ivrig att ta sina chanser i rätten. De kan lika gärna försöka vinna efter uppgörelse betyder nästan detsamma som att förlora. Ripple har bra advokater och massor av pengar att för en lång rättegång.

Definitionen av säkerhet är väsentlig eftersom det finns strikta lagar och regler kring värdepapper i USA. Kryptobörser ingår inte i dessa. Om en kryptovaluta skulle klassificeras som en säkerhet tas den bort från alla större börser som effektivt dödar marknaden.

Priset på XRP kraschade över 50 procent i december 2020 på grund av denna stämning. Det har också resulterat i att alla större amerikanska börser har tagit bort dess token. Dessa börser vill inte ta risken att de också skulle stämmas av SEC, om Ripple förlorar fallet.

Det har också funnits ett par europeiska börser som gått med i leden och Crypto.com också. Det är troligt att det kommer att bli fler och fler börer med tiden. Några av börserna har tagit bort XRP från bara amerikanska användare, vissa har tagit bort det helt.

Det nästa stora steget mellan Ripple och SEC är fördomstols-konferensen som hålls den 22 februari 2021. Om det inte uppnås någon uppgörelse kommer detta fall att prövas.

XRP som en investering

Obs: texten nedan är skriven innan SEC-stämningen publicerades. Investerare bör vara extremt försiktiga med XRP tills ytterligare information finns tillgänglig.

Det finns massor av hardcore XRP-fans, men också lika många XRP-motståndare. Särskilt Bitcoin-maximalisterna verkar förakta både XRP och Ripple. Det finns förmodligen två huvudorsaker till det:

  1. Ripple bygger lösningar för banker, som många betraktar som fiender till kryptovalutor.
  2. XRP-token-ekonomin: skapades 100% för Ripple och dess grundare.

När denna artikel är skriven (april 2021) finns det cirka 45 miljarder XRP-tokens på marknaden. Resterande 55 miljarder tokens ägs fortfarande av Ripple. Detta är ett faktum som driver bort många investerare. När XRP-priset flyttade till 3+ dollar i januari 2018 gjorde det Ripples grundare Chris Larsen till en av de rikaste människorna i världen på papper.

Kan Ripple översvämma marknaden med XRP när som helst? Nej, det är inte möjligt. Ripple spärrade 55 miljarder XRP-tokens i januari 2018. Detta begränsar dem från att sälja mer än en miljard per månad i nästan fem år.

Sammantaget är XRP en lite svår investering. XRP-token-ekonomin är en sak och faktum är att Ripple har sålt miljarder av dem för att finansiera deras verksamhet tidigare. Hur mycket kommer de att sälja i framtiden och hur påverkar det priset? Det är inte heller lätt att analysera effekten av ODL.

XRP-token har haft några vilda gungor de senaste åren. Det är en ”penny stock” på grund av dess låga enhetspris, vilket gör den attraktiv för nybörjare. Detta är ganska kontraintuitivt eftersom XRP faktiskt är en mycket svår investering att analysera. Vi rekommenderar att vara extra försiktig med den.

Hur man köper XRP

Om du vill köpa XRP med fiat-pengar, använd Binance. Det är marknadens ledande kryptovalutabörs. Binance stöder snabba insättningar med banköverföringar, kreditkort och kryptovalutor.

Köp XRP på Binance

Du kan också gå till Coinbase. Det är en användarvänlig börs för nybörjare. Coinmotion är ett annat populärt alternativ.

Den säkraste förvaringslösningen är Ledger Nano X hårdvaruplånbok. Båda stöder XRP-token nuförtiden. Du kan också lagra små mängder i Coinbase med Ripples officiella GateHub online-plånbok.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *