Analyser
04
jul
satoshi nakamoto

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Satoshi Nakamoto och de första åren av Bitcoin

Satoshi Nakamotos identitet är ett av det här århundradets största mysterier. Vem var Satoshi? Hur skapades Bitcoin? Varför lämnade Satoshi projektet så tidigt? Den här artikeln går igenom de första åren av Bitcoin när Satoshi fortfarande var inblandad.

Allt började från en e-postlista

Satoshi Nakamoto avslöjade sig för världen den 31 oktober 2008. Det är ett av de viktigaste datumen i Bitcoins historia. Det var då Satoshi skickade det berömda e-postmeddelandet till e-postlistan metzdowd.com. Titeln på e-postmeddelandet var ”Bitcoin P2P e-cash paper”.

Satoshi började sitt e-postmeddelande med följande ord:

I’ve been working on a new electronic cash system that’s fully peer-to-peer, with no trusted third party. The paper is available at: http://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf

Därefter beskrev Satoshi kort de viktigaste funktionerna i Bitcoin.

Bitcoins White paper kan fortfarande hittas på samma URL. Satoshi hade registrerat domänen några månader tidigare. Han använde en anonymitetstjänst för att täcka sin identitet under registreringsprocessen. Whois.com avslöjar att bitcoin.org registrerades den 18 augusti 2008.

Enligt Satoshi började han utvecklingen av Bitcoin 2007. Detta är vad Satoshi skrev den 17 november 2008:

I believe I’ve worked through all those little details over the last year and a half while coding it, and there were a lot of them. The functional details are not covered in the paper, but the sourcecode is coming soon.

Varför valdes just denna kanal av Satoshi? Det var en populär e-postlista inom kryptografi. Listan inkluderade alla de största visionärerna och experterna på området, även kända som cypherpunks.

Notera att cyberpunk och cypherpunk inte är samma sak.

Satoshis skrivstil

Var Satoshi redan en aktiv medlem på e-postlistan med en annan pseudonym? Är Satoshi en av världens mest kända cypherpunkguruer? Vi vet inte säkert. Det finns dock några ledtrådar.

Satoshi skrev dussintals e-postmeddelanden till listan förutom den som tillkännagav Bitcoin. Dessa är arkiverade i Nakamoto Institute. Han skrev också 575 meddelanden till diskussionsforumet Bitcointalk.org.

Om du går igenom Satoshis meddelanden är det två saker som sticker ut.

  1. Satoshi använde mest brittisk engelska
  2. Satoshi använde två mellanslag efter punkter

Den första punkten brukade vara en av hörnstenarna i att definiera Satoshi Nakamotos identitet. Det finns dock nya studier, som åsidosätter denna teori. Satoshi använde också amerikansk engelska.

Det finns till och med en debatt om vissa ord (optimize vs optimise) bara används på brittisk engelska eller inte. Det finns en gråzon där. Här är exempel på Satoshis meddelanden där han har använt två olika versioner av ordet optimering.

I guess recent CPU optimizations must have concentrated on things like I/O and branch prediction. (Källa)

Laszlo figured out that enabling some more optimisation increased performance about 20%, so 0.3 hashes 20% faster than 0.2.0, but I assume he used that in his own build. (Källa)

Den andra punkten finns i alla Satoshis meddelanden. Två utrymmen efter en punkt är en stil som kommer från tiden med skrivmaskiner. Det används också i den akademiska världen.

skrivmaskin

Betyder detta att Satoshi Nakamoto är en akademiker som började producera innehåll innan persondatorer fanns? Skrivmaskiner blev elektriska på 1980-talet. Persondatorer började bli populära i hushållen i början av 1990-talet.

Enligt Bitcoin-historikern Pete Rizzo hade Satoshi en saklig, no-nonsens och teknisk skrivstil. Han busade inte och skrev aldrig skämt.

Det är också möjligt att Satoshi använde två mellanslag efter en punkt som en distraktion. Kanske ville han bygga en bild av en akademisk person.

Den blandade användningen av brittisk och amerikansk engelska har väckt diskussionen om att det kan finnas mer än en person bakom pseudonymen.

Genesis-blocket för Bitcoin

Bitcoins födelsedag firas den 3 januari. Det var då Satoshi Nakamoto startade Bitcoin-blockkedjan (2009) och bröt det första blocket. Detta är känt som genesis-blocket eller block 0. Du kan se dess innehåll här.

Det finns några saker du bör veta om detta block. Först är meddelandet som Satoshi inkluderade i blockets rådata. Det låter så här:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.

Detta är en referens till förstasidan av tidningen The Times.

the times

2009 höll världen på att återhämta sig från finanskrisen 2007–2008. Finansiella institutioner räddades överallt. Detta är vad rubriken syftar på.

Den andra specialiteten är blockbelöningen. De 50 bitcoins som tas emot från genesis-blocket är oanvändbara. De skickades till den första adressen någonsin som skapats på Bitcoin-blockkedjan.

The genesis block, as the first block in existence, cannot be linked to a previous block, which gives it some weird properties. This likely led to Satoshi’s decision to not submit the 50 BTC reward to Bitcoin’s transaction database. (Källa)

Detta gäller inte för några andra bitcoins i adressen, som fick de första blockbelöningarna någonsin. Åtminstone i teorin. Ingen har någonsin använt någon av bitcoins i den adressen. Den tillhör Satoshi Nakamoto (förmodligen).

Det konstiga är att genesis-adressen har inkommande transaktioner till detta datum! Skickas de av analysföretag som försöker avslöja Satoshis identitet? Kan de vara från Bitcoin-miljardärer, som säger tack till Satoshi?

Det finns också en tredje speciell egenskap relaterad till genesisblocket. Som du kanske redan vet skapas det nya block var tionde minut på Bitcoin blockchain. Det andra blocket skapades dock efter sex dagar. Vissa hävdar att detta är en referens till skapelseberrätelsen.

Satoshi, Hal Finney och Martti Malmi

En kommentar till läsaren. Vi har använt denna fantastiska artikel av Pete Rizzo som en källa till Bitcoins tidiga år. Du bör också kolla hans intervju med Peter mcCormack.

Som tidigare nämnt föddes Bitcoin i januari 2009. Så här i efterhand var detta ett spännande och historiskt år. Satoshi hade skapat något som skulle förändra finansvärlden för alltid! Banker hade kontrollerat pengar i århundraden. Nu var det dags för en digital revolution!

Verkligheten var något annat. Satoshi satte inte världen i brand med sin uppfinning. Han bombarderades inte med e-postmeddelanden av proffs inom kryptografi och spelteori. Knappt någon visade sitt intresse. En av dem som gjorde det var Hal Finney.

Finney skrev sin berömda tweet ungefär en vecka efter att genesisblocket bröts.

Finney var en av få personer som var intresserade av Bitcoin efter Satoshis tillkännagivande. Han kontaktade Satoshi Nakamoto redan i november 2008. Finney var också den första personen som fick en Bitcoin P2P-transaktion.

Satoshi Nakamoto skickade 10 bitcoins till Hal Finney bara några dagar efter att genesisblocket bröts. Du kan se transaktionen via denna link.

En av de tidiga Bitcoin-entusiasterna var finsk. Han är Martti Malmi, som använde smeknamnet sirius. Så här twittrade Malmi i december 2020.

Malmi kontaktade Satoshi så tidigt som i april 2009. Han skrev följande meddelande:

I would like to help with Bitcoin if there is anything I can do.

Malmi byggde de allra första online-handlarna för Bitcoin och hjälpte till att skapa det berömda Bitcointalk-forumet, som fortfarande är igång. Malmi klev ur Bitcoin-utvecklingen efter 2012.

Så det hände inte mycket under 2009. Pete Rizzo hittade bara ett par hundra transaktioner som inte var relaterade till mining. Man kan säga att en av de viktigaste finansiella uppfinningarna hade gjorts men ingen uppmärksammade det.

Cypherpunk-gemenskapen var också skeptisk. Dessa personer hade sett misslyckade försök med digitala pengar sedan slutet av 1980-talet. Det var inte lätt att tro att Satoshi faktiskt lyckats. De flesta förstår fortfarande inte värdet av Bitcoin.

Det var dock någon som gjorde det. Satoshi Nakamoto. Det är säkert att säga att Satoshi visste vad han hade skapat. Det skulle vara oerhört intressant att veta vad han tänkte på den tiden. Förmodligen kunde inte ens Satoshi föreställa sig hur långt Bitcoin skulle gå på bara tio år.

Gavin Andresen och Bitcoin-communityt

2010 började det hända saker. Bitcoin-communityt växte till tusentals (tiotusentals) medlemmar. Enligt Pete Rizzo var detta den period då Satoshi Nakamotos status började förändras. Innan denna tidpunkt var han en gudaliknande karaktär som ensam uppdaterade Bitcoin-programkoden.

När communityt växte började många ifrågasätta Satoshis roll. Hans beslut diskuterades också oftare. Samhället diskuterade till och med en möjlig hard fork. Smeknamnet ShadowOfHarbringer skrev till Bitcointalk.org:

There is no single mastermind in open source. It’s more of a brain where a single human is just a cell. If one day Satoshi says, ‘OK guys, it was just a joke with this Bitcoin thing, I’m closing down the project,’ we would simply fork the code.

Ordet fork användes mer och mer. Gavin Andresen skrev följande meddelande:

If Satoshi goes rogue, then the project forks.

Dessa var alla giltiga poäng. Hur kunde Bitcoin vara en decentraliserad valuta, om Satoshi var ansvarig för alla koduppdateringar?

Gavin Andresen var en person som verkligen steg i graderna 2010. Han byggde också den första Bitcoin-kranen någonsin. Detta var en webbapp som gav ut gratis bitcoins.

gavin andresen
Gavin Andresen i 2014.

Laszlo Hanyecz gjorde historia år 2010 genom att använda bitcoins för att köpa verkliga produkter för första gången. Han betalade 10 000 bitcoins för två pizzor. Denna dag (22 maj) firas fortfarande globalt som Bitcoin Pizza Day.

Året 2010 var inget likt 2009. Bitcoin-communityt växte snabbt, och det var mycket diskussion kring styrningen.

Wikileaks och den berömda Bitcoin-buggen

Låt oss gå vidare till andra halvan av 2010. Dramat hade precis börjat. Gavin Andresens roll blev ännu större, och han fick tillstånd att uppdatera Bitcoin-programkoden.

En historisk händelse ägde rum i augusti 2010. En okänd person utnyttjade en sårbarhet och skapade 184 miljarder bitcoins från ingenstans. Communityt upptäckte detta snabbt och Satoshi gjorde en uppdatering av programkoden på bara fem timmar.

Efter denna händelse gjorde Satoshi fler förbättringar av säkerheten för Bitcoin.

Satoshi would move swiftly to bolster the codebase, adding and removing parts as if boarding for a storm. He took action to throttle perceived attack vectors, disabling commands for complex transaction, hard-coding checkpoint blocks into the software and installing an alert system allowing him to broadcast critical warnings to all clients. (Källa)

Communityt insåg att Bitcoin hade blivit känt. Det fanns människor i världen som ville förstöra den. Detta påskyndade diskussionen om Bitcoins styrning och Satoshis roll i att göra koduppdateringarna.

I december 2010 ägde en annan stor händelse rum. Wikileaks hade attackerats några månader tidigare och förlorat sina Paypal-konton. Se videon nedan för Julian Assanges kommentarer 2010.

PC World Magazine publicerade en berättelse i början av december, där Bitcoin utsågs som en lösning på Wikileaks finansieringsproblem. Satoshi gillade inte alls denna uppmärksamhet. Han skrev följande meddelande på Bitcointalk-forumet.

It would have been nice to get this attention in any other context.  WikiLeaks has kicked the hornet’s nest, and the swarm is headed towards us.

Bara två dagar senare, släpttes version 0.3.19 av Bitcoin-programkoden. Det var den sista uppdateringen av Satoshi Nakamoto. I praktiken sa han adjö till communityt genom att ändra copyrighttexterna från Satoshi Nakamoto till Bitcoin Developers.

bitcoin version 0.3.19

Ungefär en vecka senare tillkännagavs ett maktskifte officiellt. Tidigare nämnda Gavin Andresen blev frontfiguren för Bitcoin med Satoshis välsignelse. Andresen skrev följande meddelanden till Bitcointalk-forumet.

With Satoshi’s blessing, and with great reluctance, I’m going to start doing more active project management for bitcoin. Everybody please be patient with me; I’ve had a lot of project management experience at startups, but this is the first open  source project of any size I’ve been involved with.

Andresens tillkännagivande orsakade ingen dramatik. Communityt hade redan uttryckt sin önskan att begränsa Satoshis makt. Folk var glada över att se den här typen av utveckling. I bakgrunden pressade Satoshi också fler utvecklare att gå upp och ta en större roll i utvecklingen.

De sista meddelandena från Satoshi

Satoshi försvann inte helt efter december 2010. Han diskuterade fortfarande med nyckelpersoner bakom kulisserna. Detta skedde dock via e-post och mer sällan. Satoshi har inte skrivit ett enda meddelande till Bitcointalk.org efter den 13 december 2010.

Situationen var lite förvirrande eftersom Satoshi aldrig skrev ett officiellt avskedsmeddelande någonstans. Några medlemmar i communityt trodde att han hade tagit semester.

Det sista bekräftade meddelandet från Satoshi var ett e-postmeddelande till Gavin Andresen den 26 april 2011. Satoshi bad Andresen att inte göra honom till en mystisk skuggfigur.

I wish you wouldn’t keep talking about me as a mysterious shadowy figure, the press just turns that into a pirate currency angle. Maybe instead make it about the open source project and give more credit to your dev contributors; it helps motivate them.

Andresen svarade Satoshi och berättade om hans planer på att delta i en konferens som anordnades av CIA. Satoshi skrev aldrig tillbaka. En dag senare skrev Andresen ett officiellt meddelande till Bitcointalk.org om sina planer. Den hette: Gavin will visit the CIA.

Var det tidigare nämnda e-postmeddelandet verkligen det sista Satoshi någonsin skrev? Enligt inbitcoinwetrust.com, skickade Satoshi några e-postmeddelanden även till Martti Malmi angående ägandet av domänen bitcoin.org.

Det är intressant hur lite dramatik är relaterat till Satoshis exit. Det beror förmodligen på att Satoshi hade varit mer eller mindre borta i månader redan.

Bitcoin-communityt hade också vuxit sig mycket större än dess grundare. Satoshi flyttade bara tyst tillbaka till skuggorna där han kom ifrån.

Satoshis återkomst

Satoshi Nakamoto försvann 2011. Eller gjorde han det? Många skulle hålla med om att Satoshi har skrivit två meddelanden efter det. Men vi kan aldrig vara 100% säkra på att det var Satoshi.

Det första meddelandet skrevs i april 2014, nästan exakt tre år efter hans försvinnande. Satoshi skrev till diskussionsforumet för P2P-stiftelsen:

I am not Dorian Nakamoto.

Anledningen bakom meddelandet var en berättelse med titeln The Face Behind Bitcoin. Tidningen Newsweek avslöjade i denna berättelse identiteten på Satoshi Nakamoto. Enligt Newsweek är uppfinnaren av Bitcoin en pensionerad ingenjör bosatt i Kalifornien som heter Dorian Satoshi Nakamoto.

Embed from Getty Images

Det är intressant att Dorian bodde bara ett par kvarter från den tidigare nämnda Hal Finney. Många konspirationsteoretiker tycker att detta är en för stor slump.

Det är troligt att Dorian Nakamoto inte är den riktiga Satoshi. Det finns dock en teori som låter mer trolig. Tänk om den verklige Satoshi hade en inspiration till sin pseudonym från Dorian? Det skulle vara möjligt om den riktiga Satoshi var en av Hal Finneys vänner eller någon som bodde i grannskapet.

Tyvärr kan vi inte fråga Hal Finney om denna teori, eftersom han dog efter en allvarlig sjukdom 2014.

Det andra påstådda meddelandet från Satoshi skrevs i augusti 2015. Bitcoin-communityt var på väg att delas upp i två grupper på grund av skalande debatt. En grupp ledd av Gavin Andresen ville skapa en ny version som skulle heta Bitcoin XT, vilket gradvis skulle öka blockkedjans storlek.

Satoshi kom ut ur skuggorna för att uttrycka sin besvikelse.

If two developers can fork Bitcoin and succeed in redefining what “Bitcoin” is, in the face of widespread technical criticism and through the use of populist tactics, then I will have no choice but to declare Bitcoin a failed project. Bitcoin was meant to be both technically and socially robust. This present situation has been very disappointing to watch unfold.

Du kan läsa hela hans meddelande från denna Reddit-tråd. Det skickades från en e-postadress som Satoshi hade använt tidigare, men vi kan inte vara 100% säkra på att det verkligen var Satoshi Nakamoto.

Satoshis bitcoins

Satoshi Nakamotos identitet är detta århundradets pussel. Många människor har försökt lösa mysteriet. Vi går inte djupare in på detta ämne här för att hålla artikeln kortare.

Det finns också ett annat stort mysterium kring Satoshi: bitcoins. Vi pratar inte om några få mynt här, eftersom många analytiker är överens om att Satoshi har cirka en miljon mynt i sin ägo. Detta nummer är baserat på denna studien utgiven av Sergio Lerner 2013.

satoshis bitcoins

Oavsett om det faktiska antalet är en miljon eller hundratusentals, är Satoshis bitcoins värda mycket pengar. De förvärvades genom mining. Det var få människor som mineade Bitcoin under de tidiga dagarna. Blockbelöningen var också extremt hög, 50 BTC per block (nu är det 6,25).

Det intressanta är att ingen av dessa bitcoins någonsin har flyttats. Satoshi har inte spenderat en enda bitcoin av sin stora förmögenhet.

Vissa hävdar att detta bevisar att Satoshi inte längre är med oss. Han är antingen död eller åtminstone i fängelse. Värdet på dessa coins är så högt att det är svårt att föreställa sig en person som inte skulle sälja ens en liten del av dem.

Det finns också argumentet att Satoshi skyddar sin integritet genom att inte röra coinsen. Det finns säkert många enheter som spårar Satoshis plånböcker 24/7. Vad händer om Satoshi har tappat bort sina privata nycklar eller om de förstörs? Det finns dussintals möjliga förklaringar där ute.

Man kan också säga att Satoshi är en rik person som inte behöver pengarna. Även om detta var sant, varför skulle han inte donera dessa bitcoins? En miljon bitcoins kan förändra världen på så många sätt.

Vid det här laget känns det osannolikt att Satoshis bitcoins någonsin kommer att spenderas. Det skulle med största sannolikhet ha hänt vid det här laget om Satoshi någonsin skulle röra sin förmögenhet.

Slutord

Är Satoshi Nakamoto en brittisk akademiker? Är Satoshi död? Vad händer med alla dessa bitcoins? Det finns så många frågor kvar obesvarade.

När du går igenom Bitcoins historia är det en tanke som sticker ut. Det är fantastiskt vad Satoshi kunde skapa på så kort tid. Satoshi var aktivt involverad i Bitcoin under bara några år.

Satoshi var en otrolig visionär, som har förändrat den globala ekonomin på ett oåterkalleligt sätt. Bitcoin är redan ”för stort för att misslyckas”. Nu är det också lagligt betalningsmedel i El Salvador. Vilken typ av roll kan Bitcoin ha i framtiden?

Även om Satoshi fick äran att ha uppfunnit Bitcoin, stod han på axlarna av andra jättar. Wei Dais b-pengar, Adam Backs HashCash, Nick Szabos big old och många andra projekt och teknologier lade grunden för Bitcoin.

En sak är säker. De första åren av Bitcoin kommer att studeras ännu mer när en större befolkning förstår dess betydelse. Det kommer att finnas debatter om Satoshis tid som ansvarig. Oavsett vad som fick Satoshi att lämna projektet var det, det viktigaste beslutet i Bitcoins historia. Efter det blev Bitcoin verkligen decentraliserat.

Photo by Luca Onniboni on Unsplash, Photo by Tarik Haiga on Unsplash

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!