Nyheter
24
maj
ethereum

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

SEC godkänner Ethereum ETF:er i USA

Spot Ethereum ETF:er har godkänts i USA. Beslutet var inte överraskande efter att nyheten kom tidigare i veckan. Ethereum-kursen rörde sig inte nämnvärt. 

US Securities and Exchange Commission (SEC) har godkänt ETF:er för Ethereum. Beslutet rapporterades på sociala medier på torsdag. SEC godkände ETF-ansökningar från BlackRock, Fidelity, Grayscale, Bitwise, VanEck, Ark, Invesco Galaxy och Franklin Templeton.

Spot ETF innebär en ETF-fond som innehar den underliggande tillgången, vilket i detta fall är Ethereum (ETH). Spot Ethereum ETF-fonder fungerar med samma logik som de spot Bitcoin ETF:er som lanserades i januari.

Här är vad Bloombergs ETF-guru James Seyffart skrev på X.

För en vecka sedan trodde man inte att SEC skulle godkänna spot Ethereum ETF:er. Situationen förändrades dock dramatiskt på grund av politiskt tryck. Bloombergs ETF-gurus Eric Balchunas och James Seyffart gjorde också en helomvändning i riktning mot godkännande. Läs mer om storyns utveckling i vår nyhetsartikel som publicerades på tisdagen.

Efter måndagens nyheter förväntade sig alla att SEC skulle ge grönt ljus för ETF:erna. Detta förklarar varför Ethereums kurs inte rörde sig på torsdagen eller fredagen. ETH-kursen hade redan några dagar tidigare skjutit i höjden med mer än 20 procent. Med andra ord var godkännandet inprisat.

När kommer spot Ethereum ETF:er att bli omsättningsbara? Det finns ingen exakt information ännu. Enligt Bloombergs James Seyffart kan processen ta ett par månader på grund av de regler som är relaterade till ETF: er.

SEC godkände 19b-4-formulären, som begärde en regeländring för att göra spot Ethereum ETF: er tillgängliga. Efter detta förbereder de sökande S-1-dokument, som beskriver detaljerna i ETF:erna. Behandlingen av S-1-formulär kommer att ta allt från veckor till månader.

En viktig detalj är anmärkningsvärd: staking ingår inte i de nyligen godkända spot-ETF:erna.

Spot-ETF:ernas inverkan på kursen för Ethereum

Investerare är intresserade av den kursökning som spot-ETF:erna kan medföra för Ethereum. Jämförande data finns tillgängliga, eftersom spot Bitcoin ETF-fonder har handlats i nästan ett halvt år. Deras inverkan på Bitcoins kurs har varit obestridligt positiv.

Kassaflödena på spot Ethereum ETF:er kommer sannolikt att vara betydligt mindre. Detta beror på följande skäl:

  • Sämre förståelse för Ethereum
  • Avsaknad av stakning
  • Användningsfall för ETH

Traditionella investerares förståelse för Ethereum kommer att vara den främsta orsaken till svagare efterfrågan. Endast en liten andel av investerarna förstår något om krypton, och de flesta har bara lärt sig grunderna i Bitcoin.

Ethereum är ett mycket bredare och mer komplext ämne jämfört med Bitcoin. Medan Bitcoin kan beskrivas som digitalt guld är Ethereum ett operativsystem för tusentals applikationer. Dess värdeproposition är verkligen svårare att förstå.

Avsaknaden av staking är också en stor faktor. Den avkastning som erhålls på ETH gör det till en attraktiv investering för institutioner. Detta innebär att alla ”krypto-nativa” investerare kommer att fortsätta att förvärva riktiga Ether och använda staking-tjänster för att tjäna avkastning.

Det finns inget liknande problem med Bitcoin. Bitcoin är inte en Proof of Stake-baserad kryptovaluta, så köparen av en Bitcoin ETF förlorar inte någon passiv inkomst jämfört med en innehavare av en riktig BTC.

Ethereum skiljer sig också avsevärt från Bitcoin när det gäller dess användning. Ether (ETH) behövs för att betala transaktionsavgifter för tusentals DeFi-appar, spel, NFT-börser med mera. Det är digital gas i Ethereums ekosystem och dess Layer 2s. Om du förvärvar Ethereum genom en ETF kan du inte konvertera dina innehav till ETH-tokens om det behövs.

Spot-ETF:er kommer säkert att lyfta Ethereums kurs, men den förväntas inte stiga lika drastiskt som i fallet med Bitcoin. Den största fördelen kommer att komma på lång sikt genom den legitimitet som Ethereum har fått. Ethereum behandlas nu som Bitcoin ur en regulatorisk synvinkel, vilket gör att institutionella investerare ser på det på ett nytt sätt.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!